Τρίτη 28 Απριλίου 2009

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ - ΣΟΚ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ


Σοκ προκάλεσε στον κόσμο του Πανιωνίου η παρακάτω ανακοίνωση της Π.Α.Ε: "Η ΠΑΕ Πανιώνιος ανακοινώνει τη λήξη της συνεργασίας της με τον Γιώτη Σταματόπουλο. Μετά από 3 χρόνια που πορευθήκαμε μαζί, θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε και του ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλή επιτυχία".

Η διακοπή της συνεργασίας με τον Γιώτη Σταματόπουλο έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αντικαταστάτης του στον πάγκο θα είναι ο Βέλγος Εμίλιο Φερέρα.

Η Π.Α.Ε Πανιώνιος ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα τεχνικό και βρίσκεται πλέον στην αναζήτηση νέου προπονητή.

Κριτική - Ανασκόπηση 2008


Η φετινή χρονιά ήταν η μεγάλη ευκαιρία της ομάδας για διάφορους λόγους. Στις πρώτες αγωνιστικές η ομάδα είχε στην Προεδρία τον πιο τρελαμένο Πρόεδρο του Πρωταθλήματος, ίσως τον πιο αξιόλογο προπονητή, το μεγαλύτερο μπάτζετ της ιστορίας του, δύο εξαιρετικούς Ουρουγουανούς σούπερ σταρ και μια πολύ καλή γραμμή κρούσης. Από την άλλη μεριά, η μοναδική ανταγωνιστική ομάδα που έδειχνα αισθητά ενισχυμένη ήταν ο Π.Α.Ο.Κ.

Ήδη από τις πρώτες αγωνιστικές είχαμε καταλάβει ότι η Α.Ε.Κ και ο Π.Α.Ο δεν αποτελούσαν ομάδες φόβητρο, ότι ο Ολυμπιακός θα κατακτούσε εύκολα το πρωτάθλημα και ότι υπήρχαν ομάδες στη μέση της βαθμολογίας που θα μπορούσαν να κάνουν ζημιές όπως ο Πανθρακικός και ο Εργοτέλης.

Το σκηνικό αυτό ήταν εξαιρετικό για τον Πανιώνιο και με δεδομένο ότι είχε ένα σαφώς ευκολότερο πρόγραμμα τον πρώτο γύρο ελπίζαμε ότι με ευκολία θα έκανε την μεγάλη υπέρβαση.

Ο κόσμος, που είχε γλυκαθεί από την εξαιρετική απόδοση της ομάδας κόντρα στη Νάπολη γκρίνιαξε στα δύο άτυχα αποτελέσματα με Ξάνθη και Ο.Φ.Η όμως αγκάλιασε την προσπάθεια ήδη από το παιχνίδι με τον Άρη και αποθέωσε την ομάδα με το sold out του παιχνιδιού με τον Π.Α.Ο. Πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στα χρονικά ο Πανιώνιος θεωρούνταν και ήταν φαβορί σε παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Το παιχνίδι αυτό ήταν κομβικό για την ιστορία του Πανιωνίου. Με νίκη ο Πανιώνιος θα μεταφέρονταν αυτομάτως σε άλλο επίπεδο και ο Παναθηναϊκός θα έχανε με το καλημέρα το πρωτάθλημα. Τίποτα από αυτά δεν έγινε με αποτέλεσμα να ανοίξει ένας φοβερός κύκλος εσωστρέφειας, πυροδοτούμενος τόσο από την αχαρακτήριστη συμπεριφορά παίκτη της ομάδας, όσο και από την άτολμη έως καταστροφική αντιμετώπισή της από τη διοίκηση, που είχε ως αποτέλεσμα να εξαναγκαστεί σε αποχώρηση ο Έβαλντ Λίνεν.

Στο σημείο αυτό η ομάδα βρέθηκε από το Ζενίθ στο Ναδίρ και με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο, ο οποίος άμα τη εμφανίση δίχασε ακόμη περισσότερο την ομάδα και τον κόσμο.
Στη σύντομη παρουσία του στον πάγκο, η ομάδα έδειχνε ακόμη πιο διαλυμένη και ο κόσμος απίστευτα διχασμένος, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί άρον- άρον και τη θέση του να πάρει ο Γιώτης Σταματόπουλος, ο οποίος αν και άπειρος ανέλαβε να βγάλει την ομάδα από το τέλμα, αναλαμβάνοντας τεράστιο προσωπικό και επαγγελματικό ρίσκο και αυτό επειδή αφενός αγαπούσε την ομάδα και αφετέρου διότι ήταν το μοναδικό πρόσωπο που είχε την στήριξη της διοίκησης, του κόσμου και των παικτών.

Οι φιλοδοξίας της ομάδας ουσιαστικά χάθηκαν μετά το εντός έδρας παιχνίδι με τον Ηρακλή. Στην πράξη μας δόθηκαν ευκαιρίες για το κάτι παραπάνω, όμως αποδείχθηκε ότι δεν είχαμε ούτε την αξία, ούτε την τύχη για να το διεκδικήσουμε. Ρόλο βέβαια έπαιξε και το ιδιαίτερα δύσκολο πρόγραμμα του δεύτερου γύρου.

Όσο και δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε η ομάδα μας, αν και αξιόλογη, σώθηκε επειδή οι ομάδες που υποβιβάστηκαν ήταν χειρότερες ή απλά έκαναν περισσότερα λάθη από εμάς.

Τι έφταιξε: 1. Η συμμετοχή στο ιντερτότο ήταν εξαιρετικά εγκληματική κίνηση η οποία τίναξε στον αέρα τον προγραμματισμό. Στα κυανέρυθρα blog τα γράφαμε αυτά. Φαίνεται όμως ότι τα μπλογκ μας υπάρχουν μόνο ως λινκ στην κεντρική σελίδα του συλλόγου και όχι για να προβληματίζουν και κάποιους από τους υπεύθυνους.

2. Ο χειρισμός της υπόθεσης Χούτου από την διοίκηση ήταν σκανδαλώδης. Αυτό χωρίς άλλο σχόλιο. Η μισή χρονιά χάθηκε εκεί.

3. Τόσο από την συνέντευξη Τσακίρη, όσο και από συνεντεύξεις του Λίνεν, προκύπτει ότι ο Πρόεδρος της ομάδας είχε χάσει το ενδιαφέρον του. Προφανώς απογοητεύτηκε από την στασιμότητα του γηπέδου. Ίσως εμπιστεύθηκε εντελώς λάθος ανθρώπους. Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν έδειξε τον απαιτούμενο επαγγελματισμό και σε μια χρονιά που αποδείχθηκε δύσκολη δεν έκανε αισθητή την παρουσία του (παρά μόνο στην άδικη «επίθεσή» του στον Σταματόπουλο). Πέραν αυτού είναι τραγικό να δημιουργείται ουσιαστικά Δ.Σ «εθνικής» ενότητας και σε αυτό να έχουν θέση όλες οι τάσεις των οργανωμένων, ακόμη δε και το φόρουμ και να μένουν απ’ έξω άνθρωποι με μεγαλύτερες γνώσεις και κατάρτιση (γιατί την αγάπη για την ομάδα δεν την αμφισβητώ σε κανέναν). Το τραγικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, η θέση του Προέδρου του Πανιωνίου ήταν μάλλον τιμητική και όχι ουσιαστική. Επιπλέον κανείς από τους φιλάθλους δεν ήξερε το απλούστατο. Ποιος κάνει κουμάντο και που.

4. Τσακίρης. Είναι βέβαιο ότι δεν είχε ιδέα από διοίκηση ποδοσφαιρικού σωματείου. Άλλωστε το ότι είναι επιχειρηματίας δεν ισοδυναμεί με γνώση διοίκησης επαγγελματικής ομάδας. Την χρονιά που πέρασε έκανε πάρα πολλά λάθη απειρίας. Ίσως γιατί πρώτη φορά (ιδίως δε μετά την απομάκρυνση Λίνεν) είχε την ευθύνη επιλογών. Είναι προφανές ότι πριν έκανε κουμάντο ο Γερμανός και ο Τσακίρης έβγαινε κερδισμένος από τις επιτυχίες. Ελπίζω η χρονιά που πέρασε να αποτελέσει ένα μεγάλο σχολείο και για τον ίδιο και να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη. Εύχομαι επίσης να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους για να εμπιστευτεί...

5. Λίνεν: έχει και αυτός τις δικές του ευθύνες. Είναι γεγονός ότι κάποιες από τις μεταγραφές δεν του βγήκαν. Βέβαια άλλο μπάτζετ του είχε διατεθεί, άλλες εντολές του είχαν δοθεί και στη συνέχεια προέκυψε ο υπερβατικός Πανιώνιος. Η μεγαλύτερη ευθύνη του Λίνεν ήταν η αποχώρησή του. Είναι κατανοητό ότι προστάτευσε την αξιοπρέπειά του, όμως όφειλε να μείνει και να παλέψει («θυσιάζοντας» ακόμη και τον γαμπρό του) μέχρι την απόλυσή του. Σε ηθικό επίπεδο έπραξε άριστα. Δυστυχώς όμως χάσαμε από την αποχώρησή του. Η ομάδα διαλύθηκε σε πολλά κομμάτια και δυστυχώς δεν βρέθηκε τρόπος να συγκολληθεί.

6. Χούτος: Τον ευεργετήσαμε, τον βάλαμε ξανά στον ποδοσφαιρικό χάρτη, μας βοήθησε ιδιαίτερα για έξι μήνες και στη μεταγραφή Ρεκόμπα, κόντεψε όμως να μας οδηγήσει στην διάλυση. Να είναι καλά, να είναι υγιής, αλλά να μας λείπει το βύσσινο. Βέβαια ο Λαμπρούκος βρήκε και τα έκανε. Γιατί θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει άλλος πρόεδρος που θα τον πηγαίνει διακοπές με το κότερο, δίνοντάς του ειδική άδεια (στην πραγματικότητα δεν έκανε προετοιμασία), που θα του επιτρέπει να κάνει ατομικές προπονήσεις και που θα ξεβρακώνει τον προπονητή της ομάδας για χάρη του. Ας μάθουμε έστω και τώρα το ύψος των χρηματικών προστίμων που του είχαν επιβληθεί...

7. Ρεκόμπα. Μάγος της μπάλας, ο οποίος ήρθε ως σωτήρας, μας έταξε πολλά και μας έδωσε ελάχιστα. Στηρίξαμε μια ολόκληρη ομάδα επάνω του και απλά δεν ήταν εκεί όταν τον είχαμε ανάγκη. Στα δύσκολα. Θλάσεις, μικροτραυματισμοί, υποστήριξη στον Χούτο και ελάχιστη επιθετική συνεισφορά. Βέβαια έχει και πολύ καλές δικαιολογίες. Δεν είχε μπροστά του επιθετικούς που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις μπαλιές του και επιπλέον δεν είχε κάνει προετοιμασία. Οι δικαιολογίες αυτές μπορούν να κριθούν ως βάσιμες και με δεδομένο ότι σε κάποια έστω παιχνίδια μας έδωσε στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας, νομίζω ότι θα πρέπει να του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, αρκεί να βάλει το κεφάλι κάτω και να μας δώσει έστω το 50% της αξίας του. Στο γήπεδο όμως και όχι στις συνεντεύξεις. Προσωπικά θα ήθελα να μείνει στην ομάδα, χωρίς όμως η παραμονή του να ισοδυναμεί με τον οικονομικό μας μαρασμό.

8. Κόσμος: Όχι. Ο κόσμος του Πανιωνίου δεν είναι στο σύνολό του διαφορετικός. Μια σημαντική μερίδα είναι. Όχι όμως όλοι. Για πια διαφορετικότητα μιλάμε; Για αυτή των τραμπουκισμών και του υβρεολόγιου στον Μάκο και στον Μανιάτη που τώρα παρακαλούμε; Μήπως γι’ αυτούς που αποθέωναν τον Λίνεν και βρέθηκαν να του καταλογίζουν χωρίς στοιχεία και επιχειρήματα σχεδόν τα πάντα; Μήπως γι αυτούς που απείχαν από τα παιχνίδια της ομάδας, αφήνοντάς την χωρίς κόσμο και έσοδα; Πολλοί από εμάς πρέπει να ντρεπόμαστε για τη στάση μας και πριν αρθρώσουμε λόγο κατά της ομάδας, να δούμε τι κάνουμε εμείς γι αυτή.

9. Άμυνα και τέρμα. Τα πράγματα βελτιώθηκαν κάπως στον δεύτερο γύρο και σίγουρα μετά την απόκτηση Λάτκα και τη δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος του Π.Α.Ο.Κ για τον Κρέσιτς. Αν δεν βρούμε εξαιρετική λύση κάτω από τα δοκάρια και δεν βελτιώσουμε την άμυνα δεν κάνουμε τίποτα. Προς γνώση όλων. Ο Μάλαρτζ είναι διαθέσιμος!!!

Η κριτική δεν είναι γόνιμη όταν δεν προτείνονται λύσεις. Θα κάνω τη δική μου προσπάθεια.
1. Αναδιοργάνωση του Δ.Σ και συγκρότησή του από τεχνοκράτες. Οι οργανωμένοι θα πρέπει να εκπροσωπούνται από έναν και μόνο εκπρόσωπο.2. Πρόσληψη προπονητή αξίας ή επιστροφή του Λίνεν.3. Να ξαναδούμε τον παλιό καλό Τσακίρη. Φέτος έγινε σοφότερος. Τον χρειαζόμαστε. Όμως πρέπει να δείχνει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πυγμή. Ας αφήσει λίγο στην άκρη τον οπαδό, τον Πάνθηρα. Τέτοιους έχουμε πολλούς στην 3. Ας γίνει ο ισχυρός και με πυγμή πρόεδρος. Δυστυχώς αυτόν στερηθήκαμε φέτος.4. Απαρέγκλιτη τήρηση του εσωτερικού κανονισμού, χωρίς εξαιρέσεις. Οι παίκτες πρέπει επιτέλους να τιμωρούνται για πειθαρχικές παραβάσεις, όπως επίσης και για τις κάρτες. Είναι αδιανόητο με τόσο χαλαρή άμυνα να είμαστε οι πρώτοι σε κόκκινες κάρτες στο πρωτάθλημα. 5. Στήριξη της οικογένειας. Το οικογενειακό διαρκείας στην οικογενειακή εξέδρα που πρέπει να είναι η 4 δεν πρέπει να κοστίζει περισσότερο από 300 ευρώ. Ας δώσουμε κίνητρο (και οικονομικό) στον κόσμο να επιστρέψει.5. Παραμονή όλου του βασικού κορμού. Η χρονιά που έρχεται είναι σημαντική. Ας μην δώσουμε κανέναν παίκτη που μας ενδιαφέρει έναντι οποιουδήποτε οικονομικού ανταλλάγματος. Η ομάδα πρέπει να επιστρέψει ψηλά. Του χρόνου βλέπουμε. Με δεδομένο ότι ούτε ο Π.Α.Ο.Κ, ούτε η Α.Ε.Κ έχουν τεράστιες δυνατότητες ενίσχυσης, ας κοιτάξουμε να ενισχυθούμε εμείς. Ο καλοκουρδισμένος και ενισχυμένος Πανιώνιος μπορεί να έχει βλέψεις ακόμη και για ChL 6. Απόκτηση κεντρικού αμυντικού, επιθετικών επιπέδου και βασικού τερματοφύλακα.

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι ενόψει της επόμενης χρονιάς ας σκεφτούμε να αλλάξουμε τη φανέλα. Ο Πανιώνιος δεν μπορεί να αγωνίζεται με αυτή τη πιτζάμα. Θα ήθελα επίσης να θυμίσω στους προληπτικούς ότι ο Πανιώνιος τα τελευταία χρόνια είχε καλύτερη απόδοση με γαλάζια φανέλα, την οποία δυστυχώς φέτος δεν είχαμε.

Ελπίζω η διοίκηση να ακούσει και τη δική μας φωνή, να λάβει υπόψη της και τη γνώμη του μέσου μη οργανωμένου φίλου του Πανιωνίου και να προχωρήσει σε μεθοδικές κινήσεις για την ενίσχυση της ομάδας. Ο κος Τσακίρης έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Θα τον στηρίξουμε σε κάθε θετική ενέργεια και θα του επισημάνουμε τα λάθη. Είναι σίγουρο όμως ότι ο μήνας του μέλιτος έχει τελειώσει.

Εστογιανώφ - Μάκος

Έχει γίνει κουραστικό, αλλά σε κάθε καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, ένας ή δύο παίκτες του Πανιωνίου δημιουργούν μεταγραφικά θρίλερ γύρω από το όνομά τους.

Τα φετινά καυτά ονόματα είναι αναμφίβολα ο Γρηγόρης Μάκος και ο Φαμπιάν Εστογιανώφ.
Για τον Ουρουγουανό μέσο, εδώ και αρκετό καιρό μάλιστα, υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία τον έχουν μεταγράψει στις περισσότερες ομάδες του πρωταθλήματος, ακόμη και σε εκείνες που δεν έχουν χρήματα ούτε για τους καφέδες. Καθημερινά διαβάζουμε και διαφορετικά μεταγραφικά σενάρια τα οποία έχουν να κάνουν με το συμβόλαιο που έχει υπογράψει στον Πανιώνιο καθώς και με την ύπαρξη ή όχι ρήτρας.Επειδή κανείς δεν γνωρίζει τους πραγματικούς όρους του συμβολαίου του θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία μείξη όλων όσων έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα.

Ο Πανιώνιος το περασμένο καλοκαίρι, ουσιαστικά απέκτησε δανεικό τον Ουρουγουανό άσσο. Δηλαδή αγόρασε μικρό μέρος των δικαιωμάτων του, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό άνηκε στον ατζέντη του. Με τον τρόπο αυτό ο Εστογιανώφ κατάφερε να βρει ομάδα και να δημιουργήσει ξανά ντόρο γύρω από το όνομά του, έχοντας ως αποκλειστικό σκοπό, λόγω ηλικίας και φιλοδοξιών, να βρεθεί και πάλι σε μεγάλη ομάδα του εξωτερικού.
Για τον σκοπό αυτό ανανέωσε τον χειμώνα το συμβόλαιό του, με τον Πανιώνιο να αποκτά μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων του, κατορθώνοντας ωστόσο να πετύχει ρήτρα δύο εκατομμυρίων ευρώ για πρόταση που θα έρχονταν από το εξωτερικό. Με βάση τα όσα έχουν ακουστεί, ο Πανιώνιος δεν πρέπει να διαθέτει σήμερα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των δικαιωμάτων του Ουρουγουανού. Είναι προφανές ότι η πρόταση από αξιόλογη ομάδα του εξωτερικού δεν ήρθε και δεν θα μπορούσε άλλωστε αφού ο Πανιώνιος δεν αγωνίστηκε στην Ευρώπη. Όμως στο Ελληνικό Πρωτάθλημα, ο Φαμπιάν χαίρει μεγάλης εκτίμησης. Φημολογείται ότι ο Παναθηναϊκός έχει ήδη καταθέσει διερευνητική οικονομική πρόταση ύψους 1,2 εκ. ευρώ, με τον Πανιώνιο να μην συζητά κάτω από τα 3 εκ. Τη δεδομένη στιγμή το ποσό αυτό φαίνεται υψηλό ακόμη και για τον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό, με δεδομένο ότι προφανώς μιλάμε για το 50% του παίκτη.

Όμως θεωρώ ότι ο Φαμπιάν θα καταλήξει τελικά στον Π.Α.Ο και μάλιστα σε υψηλή τιμή, ιδίως αν ο Ολυμπιακός εντάξει στην ομάδα του παίκτες όπως ο Φιλομένο, Ζαιρί, Κουτσιανικούλης. Γιατί πέρα από το ότι ο Π.Α.Ο τον έχει ανάγκη περισσότερο από άλλες ομάδες του Πρωταθλήματος, θα υπάρξει και θέμα μεταγραφικού γοήτρου. Οι υπόλοιπες ομάδες που ενδιαφέρονται για τον Ουρουγουανό δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να ανταποκριθούν σε μία τέτοια μεταγραφή, ενώ ο Ολυμπιακός που μπορεί, δύσκολα θα μπει σε διαδικασία πλειοδοσίας για παίκτη από το Ελληνικό Πρωτάθλημα.

Για τον Μάκο τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Θεωρώ ότι ο Μάκος κουράστηκε στον Πανιώνιο, συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να τον πείσεις. Δεν αποκλείω να υπογράψει συμβόλαιο, στην πραγματικότητα όμως αυτό θα γίνει αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να διασφαλιστεί η ομάδα οικονομικά, καθώς είτε θα φύγει τώρα έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, είτε θα μείνει μένει ελεύτερος, καθώς είναι δεδομένο ότι τον χειμώνα καμία ομάδα δεν πρόκειται να δαπανήσει χρήματα για παίκτη που θα μείνει ελεύθερος σε ελάχιστους μήνες.

Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή ο Πανιώνιος έχει μεγάλες ελλείψεις σε αρκετές θέσεις. Θεωρώ, όσο κι αν δεν αρέσει σε κανέναν, ότι στη δεδομένη φάση μπορεί να δώσει τον Εστογιανώφ προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα για τις μεταγραφές. Αν όμως δώσει και τον Μάκο θα είναι πολύ δύσκολο να δέσει την αμυντική λειτουργία της ομάδας και θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα προβλήματα. Έτσι θεωρώ πιθανό να ανανεώσει με τον Μάκο και να παραμείνει στην ομάδα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να βρεθεί άλλη αξιόπιστη λύση και να δοθεί ο Εστογιανώφ στον Π.Α.Ο έναντι ποσού θα που αγγίζει τα 2,2 έως 2,5 εκ ευρώ.

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Αστέρας Τρίπολης - Πανιώνιος 3-4


Μεγάλη γιορτή έστησε ο Πανιώνιος στην πρωτεύουσα της Πελοποννήσου. Η ομάδα μας, ύστερα από ένα ελεύθερο και θεαματικό παιχνίδι ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα κερδίζοντας τον Αστέρα με 4-3.


Στην γιορτή του Πανιωνίου ήταν καλεσμένοι όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δουν από την κρατική τηλεόραση ένα παιχνίδι από αυτά που στερούμαστε στο Ελληνικό Πρωτάθλημα. Όμορφο, ελεύθερο ποδόσφαιρο, με πολλές φάσεις και από τις δύο ομάδες, επτά γκολ και δύο μεγάλους πρωταγωνιστές. Ρεκόμπα και Ζαϊρί (κυρίως ο πρώτος) έδειξαν δείγματα του μεγάλου ποδοσφαιρικού τους ταλέντου και ευχαρίστησαν τον κόσμο με τις περίτεχνες ενέργειές τους.


Η ομάδα μας αδίκησε τον εαυτό της στο φετινό πρωτάθλημα. Ομάδα με τέτοιες δυνατότητες είναι αδιανόητο να μην διεκδικεί την έξοδό της στην Ευρώπη. Τουλάχιστον όμως μας δημιουργήθηκαν ελπίδες για τη νέα χρονιά. Ας ελπίσουμε ότι ο Εμίλιο Φερέρα θα έχει στην διάθεσή του όλα τα μεγάλα μας αστέρια προκειμένου να χτιστεί η ομάδα της νέας χρονιάς πάνω σε γερές βάσεις και να ικανοποιήσει τον απαιτητικό Πανιώνιο φίλαθλο.


Για άλλη μία φορά θα ήθελα να αποχαιρετίσω των Γιώτη Σταματόπουλο και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στο νέο του επαγγελματικό βήμα.


Όπως σας είχα υποσχεθεί από αύριο και για μία εβδομάδα θα δέχομαι στο email της σελίδας κείμενά κριτικής – ανασκόπησης της χρονιάς που πέρασε. Εφόσον τα κείμενα αυτά θα ανταποκρίνονται στους κανόνες δημοσίευσης του blog θα αποτελούν αυτόνομα θέματα (ένα κάθε ημέρα) και θα σχολιάζονται από όλους.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Κύκνειο Άσμα




Παραθέτω την τελευταία συνέντευξη τύπου του κου Σταματόπουλου υπό την ιδιότητα του προπονητή του Πανιωνίου, όπως δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα:

«Δεν είναι εύκολο σήμερα, ξέροντας ότι είναι η τελευταία συνέντευξη πριν από αγώνα πρωταθλήματος. Σκέφτηκα πάρα πολύ αυτή την εβδομάδα τα τρία τελευταία χρόνια στον σύλλογο. Ήτανε πάρα πολύ ωραία και όμορφα χρόνια. Ζήσαμε πολλές όμορφες στιγμές, όπως φυσικά και στεναχώριες. Ο Πανιώνιος έγινε σπίτι μου και θα μείνει σπίτι μου.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κόσμο του Πανιωνίου για τη συμπαράσταση, την αγάπη του και για τον τρόπο που με αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή που ήρθα στον σύλλογο. Έκανα πολλούς φίλους εδώ στον Πανιώνιο.
Θέλω να ευχαριστήσω επίσης και τους συνεργάτες μου, το ιατρικό τημ και όλους όσους παλεύουν και εργάζονται για την επιτυχία του συλλόγου. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον κ. Δέδε για τον οποίο θέλω να πω ότι ήταν μεγάλη τιμή μου να συνεργασθώ με ένα θρύλο του ελληνικό ποδοσφαίρου και μία σημαία του Πανιωνίου. Δίπλα σε ένα τέτοιον άνθρωπο μαθαίνεις πάρα πολλά και για την ιστορία του συλλόγου.
Ο Πανιώνιος πραγματικά είναι μία μεγάλη οικογένεια και θα έλεγα ψέματα αν δεν παραδεχόμουν ότι είμαι στεναχωρημένος που φεύγω. Είμαι περήφανος όμως και ήταν μεγάλη τιμή μου να είμαι προπονητής του Πανιωνίου.
Εύχομαι στον σύλλογο μεγάλες επιτυχίες και στο μέλλον. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο, τον κ.Τσακίρη, για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που έδειξε στο πρόσωπο μου. Θέλω να ευχηθώ στο νέο προπονητή του συλλόγου, τον κ. Φερρέρα ότι καλύτερο. Πιστεύω ότι ήταν μία πολύ καλή λύση για τον Πανιώνιο».

Κάνοντας έναν αγωνιστικό απολογισμό ο κ. Σταματόπουλος τόνισε: «Εύχομαι να κλείσουμε τη χρονιά με μία νίκη μέσα στην Τρίπολη. Να ανεβούμε έτσι πιο ψηλά στη βαθμολογία. Ανέλαβα φέτος την ομάδα σε μία πολύ δύσκολη στιγμή. Υπήρχαν πολλές αλλαγές προπονητικές, διοικητικές. Υπήρχε μία απογοήτευση στον κόσμο για τη μέχρι τότε πορεία της ομάδας. Παλέψαμε το κάθε παιχνίδι με το καλύτερο τρόπο. Το ξεκίνημα που κάναμε μαζί ήταν εξαιρετικό. Η ομάδα ήταν κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού με 14 βαθμούς. Καταφέραμε πάρα πολύ γρήγορα να απομακρυνθούμε από αυτή τη θέση και να βρεθούμε πάλι κοντά στους στόχους μας, δηλαδή την 5η θέση. Δυστυχώς είχαμε ένα διάστημα χωρίς επιτυχία, αλλά σε όλα τα παιχνίδια αυτά –με εξαίρεση αυτό με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ- η ομάδα κυνήγησε το αποτέλεσμα και στάθηκε άτυχη.
Γενικά είμαι ευχαριστημένος από την εικόνα που παρουσίασε η ομάδα. Το ότι έκανα και εγώ κάποια λάθη είναι αυτονόητο. Όλοι κάνουμε λάθη. Αλλά πιστεύω ότι τα καταφέραμε καλά. Παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή βρεθήκαμε να κινδυνεύουμε, στο παιχνίδι με τη Λάρισα στο Αλκαζάρ καταφέραμε να σωθούμε και μαθηματικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτός είναι ο στόχος του Πανιωνίου.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους ποδοσφαιριστές της ομάδας για τη συνεργασία που είχαμε. Για μένα κάθε προπόνηση ήταν ξεχωριστή. Είχα πολλές συζητήσεις με τον καθένα τους ξεχωριστά και απολάμβανα το κάθε παιχνίδι που δίναμε. Τους εύχομαι ότι καλύτερο για το μέλλον τους και να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους».

Σχόλιο: Ήταν μεγάλη μας τιμή να μας αγαπήσουν, να μας σεβαστούν και να μοχθήσουν για εμάς δύο άνθρωποι από τη Γερμανία, που ίσως και να μην μας ήξεραν. Είναι τιμή μας, που η Νέα Σμύρνη έγινε και το δικό τους σπίτι και η ομάδα κατέκτησε ένα μέρος της καρδιάς τους. Μας δώσατε μεγάλες χαρές, κυρίως όμως το όνειρο ότι μπορούμε να τα βάλουμε με όλους στα ίσια. Ότι μπορούμε να ξανακάνουμε όνειρα ακόμη και χωρίς μεγαλεία και υπερβάσεις. Έφτανε μια ομάδα που έτρεχε, σούταρε, μάρκαρε και έπαιζε φουλ επίθεση ακόμη κι όταν αυτό δεν την συνέφερε. Η ομάδα αυτή σε λίγες μέρες κλείνει τον κύκλο της… Ευχαριστούμε.
Σε ανταπόδοση όλων αυτών κέρδισες με το σπαθί σου και τη δουλειά σου τον τίτλο του coach. Καλή επιτυχία coach στον νέο σου σταθμό και καλή αντάμωση…

Υ.Γ
Πότε ακριβώς περιμένει η Π.Α.Ε να ευχαριστήσει δημοσίως τον κ. Σταματόπουλο; Φτάνει μόνο το ότι τον αποζημίωσε μέχρι πεντάρας;

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Πόλο - Ευρωπαϊκός τελικός

Το βαρύτιμο τρόπαιο δεν θα κοσμήσει προς το παρόν την τροπαιοθήκη της θύρας 5. Η ομάδα μας γνώρισε την ήττα στα πέναλτι από τη Ζέγκεντ (12-10, πεν 5-3) ­στον τελικό του Len Trophy. Η ομάδα όχι μόνο μας έκανε περήφανους, αλλά μας έκανε να ασχοληθούμε με το πόλο. Θερμά συγχαρητήρια.


Ήθελα να ‘ξερα με τι μούτρα θα πήγαιναν στο αεροδρόμιο η αθλητική ηγεσία και τα κανάλια υποδεχόμενοι την πρωταθλήτρια Ευρώπης και συγκεκριμένα ενός τελικού που κανείς δεν καταδέχθηκε να εντάξει στο τηλεοπτικό πρόγραμμά του. Τουλάχιστον τους βγάλαμε από τη δύσκολη θέση. Ντροπή τους.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ανακοίνωση Π.Α.Ε, νέος προπονητής


Η ΠΑΕ Πανιώνιος ανακοινώνει την πρόσληψη του κ. Εμίλιο Φερρέρα, ως προπονητή της ομάδας. Ο κ. Φερρέρα υπέγραψε 3ετές συμβόλαιο συνεργασίας και η επίσημη παρουσίαση του θα γίνει τη Δευτέρα 4/5/2009 στις 12 μ.μ. στην Αίθουσα Τύπου του γηπέδου της Νέας Σμύρνης.
Who is who
O Εμίλιο Φερρέρα είναι γεννημένος στις 19/6/1967 στην πόλη Schaerbeek του Βελγίου. Μιλάει Φλαμανδικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Αγγλικά και Ιταλικά. Είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά.
Η καριέρα του ως προπονητής
1994/95 έως 1995/96 CF America (Mexico) Βοηθός προπονητή
95/96 έως 97/98 Racing Jet Wavre (Belgium)
97/98 έως 99/00 Barcelona (Spain) Scout
99/00 έως 01/02 Beveren (Belgium)
01/02 έως 02/03 Molenbeek (Belgium)
02/03 έως 03/04 Lierse (Belgium)
03/04 έως 04/05 FC Brussel (Belgium)
05/06 έως 05/06 Louviere (Belgium)
05/06 έως 06/07 FC Brugge (Belgium)
Βαθμοί ανά ματς 1,85/ Γκολ ανά ματς 1,77 υπέρ: 0,92 κατά
07/08 έως 07/08 Skoda Ξάνθη
Βαθμοί ανά ματς 1,40/ Γκολ ανά ματς 1,00 υπέρ: 0,80 κατά
08/09 έως σήμερα Πανθρακικός
Βαθμοί ανά ματς 1,10/ Γκολ ανά ματς 0,70 υπέρ: 1,27 κατά

Σχόλιο: Τόσο καιρό βαράγαμε μύγες. Μια μέρα αρρώστησα και προσλάβαμε προπονητή. Ο Εμίλιο Φερέρα ανταποκρίνεται στο προφίλ προπονητή που αναζητούσε ο κος Τσακίρης. Νέος, φιλόδοξος, με γνώση του Ελληνικού πρωταθλήματος, προσιτός οικονομικά. Στην καριέρα του στην Ελλάδα είχε καλή παρουσία με τον Πανθρακικό και λιγότερο καλή με την Ξάνθη. Εντυπωσιακή δεν είναι η πρόσληψή του, αλλά το τριετές συμβόλαιο που του προσφέραμε. Θα ήθελα να δω δείγμα της δουλειάς του στην ομάδα, αν και ομολογώ ότι περίμενα για τη θέση του τεχνικού κάποιον με βαρύτερο όνομα. Δεν είναι κακή λύση γιά τον πάγκο, σίγουρα όμως δεν είναι εντυπωσιακή. Προσωπικά τον προτιμώ από τον Μπρος και τον Νιόπλια, όχι όμως και από τον Κετσπάγια. Του εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο του πόστο. Παράλληλα θα ήθελα να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τον Γιώτη Σταματόπουλο για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε. Καλό θα ήταν να τον είχε ευχαριστήσει και η Π.Α.Ε. Η σιωπή της αυτή προσβάλει για άλλη μία φορά τον Έλληνα τεχνικό.¬¬¬

Υ.Γ
Έληξε και το γκαλοπ της σελίδας γιά τον τεχνικό της ομάδας. 90 φίλοι προτίμησαν γιά τη θέση του τεχνικού τον κο Λίνεν και 63 φίλοι οποιονδήποτε άλλο προπονητή. Το αποτέλεσμα του γκαλοπ μπορεί να αναλυθεί μόνο με ένα τρόπο. Οι μεγάλες αγάπες δεν ξεχνιούνται. Να ευχηθώ στον κο Φερέρα να τιμήσει το έμβλημα της ομάδας και να τιμηθεί από την αγάπη του κόσμου, τόσο όσο και ο κος Λίνεν.
Σχετικά με την πρόσληψη Φερέρα έχει αναρτηθεί γκάλοπ. Παρακαλώ γιά τη συμμετοχή σας.
Περισσότερες πληροφορίες γιά τον νέο τεχνικό της ομάδας: http://www.sportnet.gr/report.aspx?id=185779

Κυριακή 19 Απριλίου 2009

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ


Αγαπητοί φίλοι και φίλες,


Μέσα από την καρδιά μου, σας στέλνω τις θερμότερες ευχές . Χριστός Ανέστη, Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά.

Εύχομαι σε όλους υγεία, ευτυχία και επαγγελματικές επιτυχίες. Να είμαστε όλοι καλά και να μπορούμε να παρακολουθούμε την αγαπημένη μας ομάδα.

Στην Πανιωνάρα, στη διοίκηση και στους παίκτες εύχομαι να έχουν διδαχθεί από τα λάθη και τις παραλείψεις τις χρονιάς που διανύουμε και να εμφανιστούμε κατά τη νέα περίοδο πιο δυνατοί, πιο ουσιαστικοί και κόντρα στο κατεστημένο που μας θέλει φτωχούς πλην τίμιους.

Εύχομαι επίσης κατά τη νέα περίοδο η ομάδα να προσελκύσει τον αγνό φίλο, την οικογένεια, τα παιδιά και τις γυναίκες στο γήπεδο και να γίνει το Κυριακάτικο παιχνίδι η γιορτή της ομάδας και της συνοικίας.

Αγαπητοί φίλοι να περάσετε καλά, να φάτε πολύ, να πιείτε λιγότερο, να οδηγείτε μόνο όταν είστε νηφάλιοι, να χρησιμοποιείτε ζώνες ασφαλείας και να χρησιμοποιείτε παιδικά καθίσματα για τα παιδιά. Δεν περισσεύει κανείς μας. Τη Δευτέρα του Πάσχα θα πάρω απουσίες!!!

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Λατινίτιδα


Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα ο Πανιώνιος κατέθεσε πρόταση 600.000 ευρώ στην Τσακαρίτα (Β’Εθνική Αργεντινής) για την απόκτηση του 23 επιθετικού Χαβιέ Τολέδο. Πρόκειται για τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, που έχει σημειώσει 15 γκολ. Ενόψει του ενδιαφέροντος και άλλων ομάδων, το ποσό που προσφέρθηκε κρίνεται μικρό. Άλλωστε και ο Μπλάνκο είχε αποκτηθεί από την Α.Ε.Κ κατόπιν προσφοράς 1εκ.
Πρόκειται για ενδιαφέρων ποδοσφαιριστή (http://www.youtube.com/watch?v=sjv4UFIofXs) απ’ ότι καταλαβαίνω αριστεροπόδαρο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει, με όλο το ρίσκο βέβαια που έχουν όλοι οι Λάτιν ποδοσφαιριστές. Από τα στιγμιότυπα δεν γίνεται αντιληπτό πόσο ενδιαφέρων παίκτης είναι ο Τολέδο, αλλά και πόσο ενδιαφέρον είναι το πρωτάθλημα στο οποίο αγωνίζεται. Μακάρι να βλέπαμε λίγη μπαλίτσα και στην Ελλάδα. Δεν θα γκρινιάζαμε για την τιμή των διαρκείας…
Κι αν δεν κάτσει; Τότε υπάρχει ένας ολόκληρος Λάτιν στόλος. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Ντίας, Φελίπε(Μπόκα), Βάλτερ Ντάνιελ Ερβίτι(Μπάνφιλντ) και Ντιέγο Νοβαρέτι(Μπελγράνο).
Κλείνοντας θα ήθελα να δώσω τις καλύτερες ευχές μου σε όλους τους φίλους της σελίδας. Οι σκληροπυρηνικοί βέβαια πιθανότατα θα βρουν το αρθράκι τους, καθώς έχω μεριμνήσει να πάρω μαζί μου στην πρωτεύουσα του σουβλιστού αρνιού και του κοκορετσιού τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Η Πανιωνάρα με πωρώνει και πάνω από τη σούβλα!!!
Καλά να περάσετε και καλή επιστροφή. Οδηγείτε με ασφάλεια, φοράτε ζώνη ασφαλείας και αγοράστε καθίσματα της προκοπής για τα παιδιά.
Brfunatic¬¬

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Συνέντευξη Τσακίρη - ένα έτος μετά...

Πριν από ένα χρόνο περίπου, δημοσιεύθηκε μια συνέντευξη του ιδιοκτήτη της Π.Α.Ε κου Τσακίρη, η οποία ήταν εξαιρετικά σημαντική, όμως αξιολογήθηκε ελάχιστα από τους φίλους του Πανιωνίου. Με το τέλος της σεζόν θα δημοσιεύσω ένα κείμενο – απολογισμό της χρονιάς που πέρασε (και σας παρακαλώ να μου στείλετε τα δικά σας κείμενα προς δημοσίευση). Το κείμενό μου πάντως θα στηριχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στη συγκεκριμένη συνέντευξη την οποία αναδημοσιεύω τώρα για να τη θυμηθείτε όλοι σας, για να αντλήσετε πληροφορίες και επειδή θα είναι δύσκολο να παρουσιάσω ένα τόσο μακροσκελές κείμενο, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο τη συνέντευξη όσο και το κείμενό μου.


ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Φανταζόμαστε πως ένα θέμα που «καίει» όλους τους Πανιώνιους, είναι αυτό του γηπέδου. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κατ’ αρχάς το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Σμύρνης έχει εγκρίνει όλο το σχέδιο και τις εμπορικές του χρήσεις, αλλά τώρα πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης. Υπάρχει γραφειοκρατία και το έργο κωλυσιεργεί.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Υπάρχει περίπτωση να μην υλοποιηθεί;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ναι. Από την αρχή είπαμε ότι οι πιθανότητες είναι 50-50.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Πότε να περιμένουμε οριστικές εξελίξεις;

ΤΣΑΚΙΡΗΣ:Ισως θα έχουμε μια εικόνα ως το τέλος της σεζόν. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε να γνωρίζουμε πιο σύντομα.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Πέρα από το γήπεδο, ποιους άλλους στόχους έχετε θέσει;

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κατ’ αρχάς το προπονητικό κέντρο, που προχωράει και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο. Από ‘κει και πέρα, θέλουμε να φτιάξουμε κάποιες εταιρείες. Μία που να πουλά αναμνηστικά της ομάδας και άλλη μία που θα φτιάχνει δικά μας ρούχα. Επίσης να δημιουργήσουμε κι άλλα προπονητικά κέντρα ανά την επικράτεια, με το όνομα του Πανιωνίου. Ετσι θα έχουμε ακαδημίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Οταν γίνουν όλα αυτά, τότε θα είμαι έτοιμος να αποχωρήσω.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Πότε θα γίνει αυτό;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Εξαρτάται από την κατασκευή του γηπέδου. Θεωρητικά, μέσα σε μια πενταετία είναι εφικτό. Πρέπει στο μέλλον να έρθει κάποιος να ασχοληθεί. Αλλά ακόμα και αν δεν βρεθεί, εγώ θα φύγω έτσι κι αλλιώς. Στο κάτω-κάτω, ας έρθει κάποιος μόνο για το μάνατζμεντ. Αρκεί να μην «μπαίνει μέσα» η εταιρεία.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Αυτή τη στιγμή σας κοστίζει οικονομικά ο Πανιώνιος;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κάνουμε οικονομικές θυσίες για να συντηρούμε τις ομάδες.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Ακόμα και ο Ερασιτέχνης;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ηδη μου έχει στοιχίσει γύρω στα 3,5 εκ. ευρώ. Κυρίως το πόλο ανδρών και μετά το γυναικείο μπάσκετ και το βόλεϊ. Αυτά τα τμήματα «μπαίνουν μέσα» οικονομικά, ενώ αυτά που δίνουν χρήματα είναι η κολύμβηση και το εφηβικό μπάσκετ. Υπάρχει άνοιγμα 500.000 ευρώ.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Το ποδόσφαιρο όμως; Οι παράγοντες δεν βγάζουν λεφτά από το ποδόσφαιρο;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Δεν ξέρω τι γίνεται στις άλλες ομάδες. Οπως δουλεύουμε εμείς τον Πανιώνιο, δεν βγάζουμε χρήματα. Όταν αναλάβαμε την ομάδα, είχε έσοδα 2,5 εκ. και έξοδα 3,5. Τώρα τα έσοδα είναι 4,5 εκ. ευρώ, αλλά τα έξοδα ανέβηκαν στα 6!
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Δημιουργείται η εντύπωση ότι ο Κώστας Τσακίρης έχει πάρα πολλά χρήματα, αλλά δεν τα δίνει στην ομάδα για να κάνει εντυπωσιακές μεταγραφές, που ενδεχομένως να ανέβαζαν επίπεδο τον Πανιώνιο...
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Αυτό συμβαίνει γιατί ο κόσμος κοιτάζει τις μεταγραφές. Η φιλοσοφία μου είναι κατά των μεταγραφών.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Δηλαδή τα λεφτά που πήρε ο σύλλογος από την παραχώρηση του Σπυρόπουλου ή και κάποιου άλλου ποδοσφαιριστή που ενδεχομένως θα πουληθεί το καλοκαίρι, δεν θα δοθούν σε μεταγραφές;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Οχι. Σε οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε, αλλά όχι σε μεταγραφές. Θα καλύψουμε το άνοιγμα του Ερασιτέχνη, αλλά κι αυτό της ΠΑΕ. Θα βάλουμε χρήματα στον προπονητικό κέντρο, όπου έχουμε κάνει επένδυση 6,5 εκ. ευρώ, ενώ πληρώνουμε και 3 εκ. ευρώ δάνειο.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Τι πρέπει να γίνει δηλαδή για να εμφανίσει ο ισολογισμός θετικό πρόσημο; ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Οσο δεν υπάρχει γήπεδο, που ενδεχομένως να είναι καινούργιος πόρος εσόδων, δεν θα αλλάξουμε επίπεδο. Γι’ αυτό τώρα κάνουμε οικονομικές θυσίες, από την τσέπη μας. Για να συντηρηθούμε στο επίπεδο που είμαστε...
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Το καλοκαίρι του 2006, αγοράσατε την ΠΑΕ από τον Αχιλλέα Μπέο, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων. Τι παρασκήνιο υπήρξε τότε; Μπορείτε να μας πείτε τι ειπώθηκε;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Με τίποτα. Δεν υπάρχει περίπτωση. Απλώς θα πω ότι αν κάποιος δει με χιούμορ αυτά που διαδραματίστηκαν, θα γράψει ένα πολύ ωραίο, βιβλίο. Ο Αχιλλέας έχει πραγματικό χιούμορ και δεν είναι γραφικός. Είχε πολλή πλάκα σε ορισμένα σημεία, αν και τότε αυτά δεν μου φαίνονταν αστεία.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Θα συνεργαζόσασταν μαζί του;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Οχι, γιατί είμαστε πολύ διαφορετικοί. Και ο ίδιος το λέει αυτό.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Ισως είναι καλό όμως να είναι διαφορετικοί δύο άνθρωποι...
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Σωστό κι αυτό. Αλλά είμαστε και οι δύο πολύ συγκεντρωτικοί.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Αληθεύει ότι είχατε ενδιαφερθεί και παλιότερα να αγοράσετε τον Πανιώνιο;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ναι. Είχα μιλήσει 2-3 φορές με τον Μπέο, πριν από το 2003. Αλλά ο πατέρας μου δεν ήθελε να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο και, εν τέλει, είχε δίκιο. Είναι φοβερά πολυέξοδο και οι καλές στιγμές είναι πολύ έντονες, αλλά λιγότερες από τις κακές.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Δηλαδή έχετε μετανιώσει που ασχοληθήκατε με το ποδόσφαιρο;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ναι. Εννοείται!
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Τώρα δεν μπορείτε να κάνετε πίσω;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ποτέ δεν κάνω πίσω στη ζωή μου. Οταν ξεκινάω κάτι, το ολοκληρώνω. Εχω βάλει σκοπό να κάνω κάποια πράγματα και ακόμα δεν είμαι ούτε στη μέση.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Οταν αναλάβατε τον Πανιώνιο, γνωρίζατε ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της ΟΥΕΦΑ, λόγω του ματς με την Ντινάμο Τιφλίδας;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Είχα κάνει ένα προσύμφωνο με τον Μπέο και είπα ότι όταν μπαίνεις στον χορό χορεύεις. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα πια. Αλλωστε δεν μπορεί να τιμωρηθεί ο σύλλογος, γιατί άλλαξε η ιδιοκτησία. Τώρα, αν κάποιος παίκτης εμπλέκεται, τι να πω; Μακάρι να βρει αποδείξεις η ΟΥΕΦΑ για να συνετιστούν όλοι.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Εσείς τι πιστεύετε για εκείνο το ματς; Τι συνέβη τελικά;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Δεν μπορώ να κάνω σχόλιο. Ξέρω απλά ότι υπήρχε σοβαρό θέμα στην ΟΥΕΦΑ. Ο μικρός δεν μπορεί να σηκώσει ποτέ κεφάλι. Φέτος ο Πανιώνιος μπορεί να βρίσκεται πάνω από τη μέση της βαθμολογίας και να έφτασε και στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ, αλλά υπάρχουν δυσαρέσκειες στη Νέα Σμύρνη, για τη διοίκηση και κυρίως για τον προπονητή, Εβαλντ Λίνεν.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Εχει αλλάξει κάτι στις σχέσεις σας με τον κύριο Λίνεν; Σε σχέση με πέρυσι πάντα...
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ναι, δεν είχαμε τόσο πολλή επαφή κι ευθύνομαι εγώ γι’αυτό. Είχα προσωπικό φόρτο εργασίας εκτός Πανιωνίου. Γενικά δεν ασχολούμαι όσο πέρυσι κι αυτό δεν είναι καλό. Βέβαια κι αυτός επηρεάστηκε από το εχθρικό κλίμα που προήλθε από μικρή μερίδα φιλάθλων. Επίσης τον στενοχώρησε η απομάκρυνση του Πλετς.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Γιατί έφυγε ο Πλετς, μολονότι τον ήθελε ο προπονητής;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Φτάσαμε στο σημείο να σκεφτούμε αν είμαστε δίκαιοι ή άδικοι μαζί του. Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Πάντως, πιστεύω ότι ηρέμησε το κλίμα και ελπίζουμε ότι είναι για το καλό του συλλόγου.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Είχατε πει ότι το καλοκαίρι θα συζητήσετε εκ νέου με τον κ. Λίνεν. Γιατί αυτό; Εχει συμβόλαιο ως το 2010?
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Δεν είπα ακριβώς αυτό. Είπα ότι τα συμβόλαια είναι για να τηρούνται. Αν έρθει αυτός και θέλει να φύγει, επειδή είναι δυσαρεστημένος ή γιατί έχει καλύτερη πρόταση, αυτό είναι άλλο θέμα.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Από την Εθνική Ελλάδας για παράδειγμα;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Δεν νομίζω να θέλει να πάει σε κάποια Εθνική. Δεν του αρέσει ο τρόπος που δουλεύουν. Πάντως, αν ζητήσει για κάποιον λόγο να φύγει, θα το κοιτάξουμε.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Εχει και μια παράδοση ο κ. Λίνεν. Δεν έχει μείνει ποτέ σε ομάδα παραπάνω από δύο χρόνια...
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Καιρός να σπάσει αυτή η παράδοση!
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Ο Πανιώνιος βρέθηκε στην επικαιρότητα τελευταία με την πώληση του Σπυρόπουλου. Υπήρξαν άλλες προτάσεις, πέραν του ΠΑΟ;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Αν θέλετε να μάθετε αν κάποιος έκανε πρόταση, πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Είναι αγενές να δημοσιοποιήσω κάτι τέτοιο.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Πόσες προτάσεις είχατε;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Αρκετές. Αλλες γραπτές κι άλλες προφορικές. Ο ΠΑΟ δεν έκανε ποτέ γραπτή πρόταση. Συμφωνήσαμε, δώσαμε χέρια και σε μισή ώρα φτιάξαμε ένα χαρτί και... αυτό ήταν!
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Ποιοι παίχτες έπονται στη λίστα παραχωρήσεων;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Σε κάθε μεταγραφική περίοδο θα φεύγει ένας παίκτης. Εχουμε πολλούς εξελίξιμους. Πέντε-έξι στην Ελπίδων, τον Τζιμπούρ, τον Φερνάντες, ίσως και τον Χούτο... Είναι λογικό να υπάρχει ενδιαφέρον γι’ αυτούς. Ειδικά μερικούς δεν μπορείς να τους κρατήσεις. Τι να τους πεις; Μην πας στη Γαλλία ή τη Γερμανία, για να μείνεις εδώ και να παίζεις μπροστά σε χίλια άτομα και οι μισοί να βρίζουν πίσω από τον πάγκο; Δεν είναι ηθικό αυτό.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Εσχάτως γίνεται πολλή κουβέντα για τους συνδέσμους και την κατάργησή τους. Ο Πανιώνιος όμως, φαίνεται να τους στηρίζει...
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Είμαι φουλ υπέρ τους. Για να κάνεις έναν άνθρωπο υπεύθυνο, πρέπει να του δώσεις ευθύνες. Η κυβέρνηση κυνηγά τους συνδέσμους γιατί έχει στο μυαλό της τους τρεις «μεγάλους», άντε και τον ΠΑΟΚ...
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Πρόσφατα νικήσατε την ΑΕΚ μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο με 3-2 κι ο Ντέμης Νικολαϊδης μίλησε για τη διαιτησία. Συμφωνείτε με τη στάση του;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Ο Ντέμης είναι πρόεδρος μιας εκ των τριών ομάδων του ΠΟΚ και αυτές αδικούν όλες τις υπόλοιπες.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Εννοείτε, τις αδικούν σε επίπεδο διαιτησίας...
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Αυτό εννοώ. Αρα δεν μπορώ να καταναλώνω φαιά ουσία για το αν αδικείται ο Ντέμης ή ο Τζίγγερ ή ο Κόκκαλης.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Εχουν αδικήσει και τον Πανιώνιο;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ολες οι μικρές ομάδες όταν παίζουν με τους μεγάλους αδικούνται. Σας προκαλώ να ρωτήσετε τους προέδρους των τριών αυτών ομάδων. Δεν αρέσει να κερδίζει ο Δαυίδ τον Γολιάθ.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Γιατί το λέτε αυτό;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Ο Πανιώνιος κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία του μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο μέσος φίλαθλος της ομάδας περίμενε με χαρά να πάει να αγοράσει εφημερίδα. Την ανοίγει και τι διαβάζει; «Σφαγή της ΑΕΚ». Ενώ εμείς παίξαμε ποδόσφαιρο και κερδίζαμε με 3-0. Και αντί γι’ αυτό, ασχολούνται όλοι με την ΑΕΚ. Είναι φτιαγμένο το σύστημα έτσι, ώστε να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι ποτέ ο μικρός. Ούτε καν να χαρεί...
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Πώς θα αλλάξει αυτό;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Με τίποτα δεν αλλάζει, γιατί αυτό πουλάει. Πρόσφατα δεν πήγα καν στη Σούπερ Λίγκα, παρότι την πιστεύω. Να πάω όμως να ακούσω τι; Ποιος είναι πιο αδικημένος από τους τρεις; Ο Κόκκαλης, ο Βαρδινογιάννης ή ο Ντέμης; Είναι γελοίο να πάω και να παρακολουθώ αυτό το θέαμα! Ας πούμε, ο Ντέμης αδικεί, την ίδια ώρα που φωνάζει για αδικία. Ο Ολυμπιακός δεν αδικεί την Καλαμαριά; Υπάρχει κακή νοοτροπία.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Ούτε αυτή αλλάζει;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Οχι. Το παράδειγμα του Ντέμη είναι χαρακτηριστικό. Χάνεις 2-0, ρε φίλε, στο 15ο λεπτό. Δεν μπορείς να μιλάς για διαιτησία, απαγορεύεται! Είσαι ανήθικος όταν μιλάς, μόνο όταν νιώθεις ότι αδικείσαι! Αρα μη μιλάς καθόλου.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Γιατί τέτοιο μένος για την ΑΕΚ;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Διότι στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ έγιναν κι άλλα...
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Δηλαδή; ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Μετά το τέλος του ματς, οπαδοί της ΑΕΚ χτυπούσαν τα τζάμια στη σουίτα που κάθονταν οι άνθρωποι του Πανιωνίου. Δεν είχα πάει εγώ, αλλά η γυναίκα μου. Ως εδώ όλα καλά. Συμβαίνουν κι αλλού. Αλλά δεν μπορεί να μπαίνει ο σεκιούριτι της ΑΕΚ και να λέει ότι δεν εγγυάται την ασφάλειά τους, επειδή πανηγύριζαν έντονα! Είπε και ψέματα ότι έκαναν άσεμνες χειρονομίες. Καταλήξαμε να στείλουμε αστυνομία και μπράβους για να φύγουν από εκεί. Αυτό που συνέβη δεν ξεφεύγει απλά από την καθώς πρέπει συμπεριφορά, είναι «νεατερνταλισμός».

Δεν είμαι ο «θείος από την Αμερική»

Η συνέντευξη με τον Κώστα Τσακίρη έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου. Το ίδιο βράδυ, συμπτωματικά, ο Ντέμης Νικολαϊδης επικοινώνησε με τον Τσακίρη και του ζήτησε συγγνώμη για όσα είπε και όσα συνέβησαν. Μάλιστα, του υπογράμμισε ότι θα απολύσει τον σεκιούριτι κι ίσως έτσι λυθεί η όποια παρεξήγηση.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: «Βάλλετε» κατά των τριών «μεγάλων», αλλά προκαλεί εντύπωση πως αλλάξατε κι εσείς ομάδα. Από Παναθηναϊκός γίνατε Πανιώνιος και μάλιστα σε μεγάλη ηλικία.
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ηταν το 1991, ήμουν 19 ετών. Δεν μου άρεσε ο κόσμος στον Παναθηναϊκό καθόλου. Πολλή γκρίνια.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Μα τότε η ομάδα πήγαινε καλά.
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Πάνω σε νταμπλ άλλαξα! Πήγαινα στο γήπεδο και υπήρχε φοβερή μουρμούρα.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Μα και στη Νέα Σμύρνη μουρμούρα υπάρχει...
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Είναι μειοψηφία. Κάποιοι θα στενοχωρηθούν, θα μουρμουρίσουν, αλλά δεν θα κάνουν ποτέ ασχήμιες.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Αυτοί που φωνάζουν κατά του κ. Λίνεν δεν είναι Πανιώνιοι;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Πανιώνιοι είναι.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Γιατί ο προπονητής κάπως έτσι το είχε θέσει στο ματς με τον ΟΦΗ (1-3)... ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Το είχε πει αυτό γιατί η κατάσταση ήταν έκρυθμη, ενώ η γυναίκα του και η κόρη του έκλαιγαν...
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Ποιος μπορεί να σας αντικαταστήσει στην προεδρία του Ερασιτέχνη το καλοκαίρι;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Προς το παρόν δεν υπάρχει κανείς να ενδιαφέρεται. Αλλωστε το κομμάτι αυτό με στενοχωρεί. Οι λύσεις για να συνεχίσουμε είναι ελάχιστες. Ή πρέπει κάποια τμήματα να πέσουν κατηγορία ή να σταματήσει να υπάρχει το πόλο!
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Αν τελικά δεν βρεθεί διάδοχη κατάσταση;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Τότε, δεν ξέρω τι θα γίνει. Μπορώ να δίνω κάποια λεφτά κάθε χρόνο. Ας πούμε 150.000 ευρώ και όχι 500.000. Δεν αντέχω οικονομικά.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Ας τελειώσουμε με την αυτοκριτική σας... Ποια είναι τα θετικά και ποια τα λάθη σας σε ΠΑΕ και στον Ερασιτέχνη;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Στον Ερασιτέχνη έχω κάνει περισσότερα λάθη. Συνέχισα το λάθος του Δημάρχου, που ήταν να πρωταγωνιστούν δύο-τρία τμήματα χωρίς να υπάρχουν οι βάσεις. Το καλό είναι ότι ανέβηκε το προφίλ του Ερασιτέχνη. Αλλά στη ζυγαριά δεν αξίζει τον κόπο...
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Και στην ΠΑΕ;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ηταν λάθος μου που δεν εξήγησα από την αρχή, πόσο περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες έχει ο σύλλογος. Η ομάδα στηρίζεται σε χρήματα που βγαίνουν από την τσέπη ενός ρομαντικού. Ο κόσμος νομίζει ότι είμαι ο «θείος από την Αμερική», κάτι που δεν ισχύει.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ: Κάτι θετικό;
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Το θετικό είναι ότι έχει αλλάξει άρδην η εικόνα του συλλόγου. Εχουμε γίνει μια νοικοκυρεμένη ομάδα και είμαστε ανεξάρτητοι.
Εχουμε επαναφέρει το σωστό όνομα και το σωστό σήμα.

Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Πανιώνιος - Θρασύβουλος 4-1


Στα πρώτα είκοσι λεπτά του παιχνιδιού ευχαριστούσα τον καλό θεό που μετά από πάρα πολύ καιρό ήπια φραπεδάκι. Το παιχνίδι ήταν τόσο απίστευτα βαρετό που πραγματικά χρειαζόμουν μια γερή δόση καφεϊνης για να το αντέξω. Ευτυχώς που ήταν και ο τύπος με το ελικόπτερο που έκοβε βόλτες πάνω από το γήπεδο και είχαμε να ασχοληθούμε με κάτι ενδιαφέρον (να ξανάρθει ο πιλότος, γιατί μας φέρνει γούρι).

Το παιχνίδι ήταν ένας μονόλογος του Αλβάρο Ρεκόμπα. Τα έκανε όλα, μόνο που δεν σκόραρε. Σίγουρα μας έκανε να ευχαριστηθούμε, μας θύμισε τον λόγο για τον οποίο τον αγοράσαμε δείχνοντας μας παράλληλα ότι θέλει να παραμείνει κοντά μας. Αυτόν τον Ρεκόμπα τον θέλουμε κι εμείς. Μας κάνει. Ας του δοθεί η ευκαιρία και με σωστή προετοιμασία και ενδυνάμωση του έμψυχου δυναμικού που θα μπορεί να εκμεταλλευτεί το ταλέντο του Ουρουγουανού, ίσως καταφέρουμε του χρόνου, όσα δεν καταφέραμε φέτος.

Από εκεί και πέρα παίχτηκε ανοιχτό ποδόσφαιρο και σίγουρα στο δεύτερο ημίχρονο είδαμε πολύ πολύ καλύτερο θέαμα. Τα συνολικά πέντε γκολ μας αποζημίωσαν. Βέβαια το σκορ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Πάντως στο τέλος κανείς δεν έφυγε δυσαρεστημένος.

Για άλλη μία φορά διαπιστώσαμε την αξία του Κουμορτζί. Μαζί του ο Πανιώνιος είναι πραγματικά άλλη ομάδα. Προσωπικά μου άρεσαν πολύ και οι Κοιλιάρας, Μανιάτης.
Κάτι που θα ήθελα να δω και δεν είδα ήταν η παρουσία ολόκληρης της ομάδας στους οργανωμένους. Νομίζω ότι ήταν μία κίνηση που έπρεπε να γίνει.
Ας ελπίσουμε ότι ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει και ότι του χρόνου θα παρουσιάσουμε μία καλύτερη εικόνα.
Υ.Γ
Έχω αρχίσει να ψήνομαι να πάω στην Τρίπολη…

Υ.Γ 2
Δεν νομίζω να ενδιαφερόμαστε σοβαρά γιά τον οποιονδήποτε παίκτη του Θρασύβουλου.

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Παιδική εξέδρα

Μια που το θέμα εξακολουθεί να είναι επίκαιρο, τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί και ύστερα από προτροπή του πολύ καλού αναγνώστη CostisT αναδημοσιεύω το παρακάτω άρθρο με την ελπίδα ότι τα ζητήματα αυτά θα λυθούν από τη διοίκηση την νέα χρονιά. Με δύο λόγια, η διοίκηση πρέπει να μεριμνήσει για τη δημιουργία μιας πραγματικής οικογενειακής εξέδρας, είτε στη θύρα 9 είτε σε στεγασμένο τμήμα της 2, είτε σε στεγασμένο τμήμα οποιασδήποτε άλλης εξέδρας(προσφέροντας στοιχειώδεις ανέσεις για την οικογένεια, δηλαδή τουαλέτες που να πληρούν τους όρους υγειινής και ευπρέπειας, ασφάλεια, κυλικεία) και ασφαλώς να εκλογικεύσει την τιμή του οικογενειακού διαρκείας. Το άρθρο αυτό είχε δημοσιευθεί από το Blog στις 19.11.2008

Όλες οι ομάδες υποστηρίζουν ότι επιθυμούν την επιστροφή των οικογενειών στα γήπεδα. Καταγγέλλουν την βία, τους οργανωμένους φιλάθλους και τον φανατισμό. Όλα αυτά βέβαια στα λόγια. Γιατί στην ουσία όλες οι ομάδες στηρίζουν τους τακτικούς πελάτες τους και όχι τις οικογένειες.


Στα πλαίσια αυτά κινήθηκε και ο Πανιώνιος. Μέχρι και το καλοκαίρι τα παιδιά έμπαιναν στο γήπεδο χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο. Το καλοκαίρι μάθαμε ότι το μέτρο αυτό καταργείται και ότι όλοι ανεξαιρέτως θα πληρώνουν εισιτήριο. Είναι γεγονός ότι η απόφαση αυτή δεν ικανοποίησε τους οικογενειάρχες, παρ’ όλα αυτά έγινε τελικά δεκτή με το σκεπτικό ότι τα χρήματα από τα εισιτήρια θα ενίσχυαν τον σύλλογο. Όμως το γήπεδο ως οικογενειακή διασκέδαση άρχισε να γίνεται ακριβό. Γιατί ο καθένας και ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση μπορεί να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για τον εαυτό του έστω σε μία φθηνή θύρα, τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν πρόκειται να φέρει και την οικογένειά του. Πρέπει λοιπόν ο οικογενειάρχης να πληρώσει το δικό του εισιτήριο, το εισιτήριο των παιδιών και ένα σωρό άλλα πράγματα (πατατάκια, κόκα κόλες, νερά κ.λ.π). Είναι αδιανόητο το γήπεδο, ως γνήσιο λαϊκό θέαμα, να κοστίζει στον οικογενειάρχη περισσότερο από μία παράσταση του Εθνικού θεάτρου.


Ο Πανιώνιος, και προς τιμήν, του εξήγγειλε ότι τα παιδιά θα πληρώνουν ένα συμβολικό εισιτήριο. Μέχρι εδώ καλά. Το αριθμημένο όμως εισιτήριο βρίσκονταν σε άλλη θέση και ενδεχομένως σε εντελώς διαφορετική σειρά από τον πατέρα. Αποτέλεσμα ήταν να προκαλούνται παρεξηγήσεις, ιδίως σε παιχνίδια μεγάλου ενδιαφέροντος. Γιατί οι αργοπορημένοι ήθελαν κα καθίσουν στις θέσεις που ανέγραφαν τα εισιτήριά τους και οι γονείς να κάθονται τα παιδιά τους δίπλα τους (απόλυτα λογικό).


Παράλληλα ο Πανιώνιος προχώρησε στην έκδοση οικογενειακού εισιτηρίου διαρκείας. Να αναφέρουμε μόνο ότι αν και το μέτρο ήταν σωστό και έλυνε κάποια προβλήματα, εντούτοις το εισιτήριο διαρκείας ήταν ακριβότερο από το αντίστοιχο του Παναθηναϊκού. Και όπως και να το κάνουμε, άλλο είναι να παρακολουθείς παιχνίδια στο Ολυμπιακό Στάδιο και μάλιστα για το Champions League και άλλο παιχνίδια του Ιντερότο στην Νέα Σμύρνη. Γιατί η Νέα Σμύρνη δεν παρέχει καμία απολύτως άνεση. Δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης, οι τουαλέτες είναι σε άθλια κατάσταση, οι καντίνες μόλις δύο ή τρεις και γενικά δεν ο χώρος δεν βοηθάει κανέναν.


Επειδή υπήρξαν αντιδράσεις, ο Πανιώνιος θεσμοθέτησε την παιδική εξέδρα της θύρας 4. Το μέτρο αυτό ήταν σωστό. Πλήρωναν όλοι και μάλιστα ένα προσιτό ποσό και οι οικογένειες βρίσκονταν σε έναν προστατευμένο χώρο με κάποιες σχετικές ανέσεις. Βέβαια η συγκεκριμένη παιδική εξέδρα, μολονότι ως θεσμός υπήρξε ΑΠΟΛΥΤΑ πετυχημένος, δεν λειτούργησε για περισσότερο από δύο αγωνιστικές. Βλέπεις, λειτούργησε και πάλι η λογιστική λογική. Γιατί να χάνω έσοδα από μία ακριβή θύρα; Στην εξορία οι οικογένειες. Και μάλιστα στην πιο αφιλόξενη θύρα του γηπέδου. Την Θύρα 1. Αυτή που για χρόνια «φιλοξενούσε» τους οργανωμένους οπαδούς των αντίπαλων ομάδων.


Αν ο Πανιώνιος ενδιαφέρεται για τις οικογένειες πρέπει να δράσει και να το αποδείξει. Αν δεν συμφέρει οικονομικά η δημιουργία οικογενειακής εξέδρας στο στεγασμένο τμήμα του γηπέδου, τότε η εξέδρα αυτή πρέπει να δημιουργηθεί. Επειδή δεν είναι καλό να κάνεις κριτική χωρίς να προτείνεις λύσεις, θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις.


Η αναξιοποίητη θύρα 9 του γηπέδου πρέπει να μετατραπεί σε οικογενειακή. Όχι όμως στα λόγια ή με ένα απλό πανό. Η θύρα αυτή πρέπει να στεγαστεί, να αναμορφωθεί και να αποκτήσει ανέσεις (όπως τουαλέτες και σύγχρονο κυλικείο) και ασφάλεια. Επιπλέον το εισιτήριό της πρέπει να είναι απόλυτα προσιτό. Κάποιοι θα πουν ότι αυτό χρειάζεται έξοδα. Πόσα είναι αυτά; Εδώ η ομάδα χαλάει χρήματα σε άσχετα πράγματα. Δεν πρέπει να δαπανήσει χρήματα για να στεγάσει τις οικογένειες; Πιο είναι το μέλλον της ομάδας; Εμείς που έχουμε φάει τα γήπεδα με το κουτάλι ή τα παιδιά;


Κάποιοι άλλοι θα πουν ότι το έξοδο αυτό είναι περιττό εν όψει της δημιουργίας του νέου γηπέδου. Καλά. Ας δούμε πρώτα το νέο γήπεδο και τα λέμε. Εδώ ένα parking της πλάκας και δεν είναι έτοιμο μετά από τόσα χρόνια. Άλλωστε δεν θα καταφέρουμε ποτέ να αποκτήσουμε καινούργιο γήπεδο, όσο το παλιό παραμένει μισοάδειο. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να πείσουμε τους ίδιους τους Νεοσμυρνιώτες ότι το παλιό γήπεδο δεν μας χωρά και δεν εξυπηρετεί. Ποιους όμως να πείσουμε; Αυτούς που δεν έρχονται στο γήπεδο ή που ουσιαστικά εκδιώκονται από αυτό;


Υποτίθεται ότι τον Δεκέμβριο θα αποχωρήσουν αρκετοί παίκτες από την ομάδα. Κάποιοι θα δοθούν με μεταγραφή και κάποιοι θα λύσουν τα συμβόλαιά τους. Σε κάθε περίπτωση όμως θα υπάρξει οικονομικό όφελος για τον σύλλογο. Μέρος αυτού ας δοθεί για την δημιουργία μιας πραγματικής οικογενειακής εξέδρας. Άλλωστε το μέλλον ανήκει στα παιδιά.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Πανιώνιος Πόλο, δηλαδή όπως λέμε Μπλαχιν

Εκ μέρους της σελίδας αλλά και όλων των φίλων που την διαβάζουν και την υποστηρίζουν με τα κείμενά τους, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα πόλο για την μεγάλη χαρά που μας έδωσε, να την συγχαρώ για την μεγάλη επιτυχία και να της ευχηθώ την κατάκτηση του τροπαίου στις 22 Απριλίου στην Ουγγαρία.
Μας κάνατε περήφανους!!!

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Ο παράς κι ο φουκαράς

Αρκετά σημερινά δημοσιεύματα αναφέρονται σε κατ’ αρχην συμφωνία του Πανιωνίου με την Α.Ε.Κ σχετικά με την παραχώρηση του Φαμπιάν Εστογιανώφ. Η Α.Ε.Κ του ενός Ευρώ και των εκατομμυρίων οφειλών, ενδιαφέρεται για έναν από τους καλύτερους και συνεπώς ακριβότερους παίκτες του πρωταθλήματος. Και μόνη η εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους της Α.Ε.Κ καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα και την αδικία του Ελληνικού Πρωταθλήματος.

Εδώ και πολλά χρόνια η Α.Ε.Κ δαπανά περισσότερα απ’ όσα κερδίζει. Αποτέλεσμα αυτής της κακοδιαχείρισης ήταν να δημιουργήσει ένα απίστευτα μεγάλο έλλειμμα. Προκειμένου να μην διαλυθεί και κατόπιν ενεργειών της προηγούμενης διοίκησης, κατόρθωσε να μπει στο άρθρο 44, δηλαδή σε μία ευνοϊκή οικονομική ρύθμιση, με πάγωμα πολλών οφειλών της.
Αυτή την ίδια ευνοϊκή ρύθμιση είχε και ο Πανιώνιος πριν από μερικά χρόνια.

Η ομάδα μας όμως δεν υπήρξε προκλητική( ή τουλάχιστον δεν υπήρξε τόσο προκλητική). Η Α.Ε.Κ αντιθέτως, μολονότι εκμεταλλεύτηκε την ευνοϊκή ρύθμιση του νόμου, εντούτοις δεν σταμάτησε να προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, από τη στιγμή που προχώρησε σε απόκτηση παικτών αξίας πολλών εκατομμυρίων καθώς και σε σύναψη ακριβών και πολυετών συμβολαίων. Εννοείται βέβαια ότι τα έξοδά της εξακολουθούν να αυξάνουν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν έχει τόσο μεγάλη αύξηση των εσόδων.

Τον περσινό χρόνο Α.Ε.Κ δεν δίστασε να αποκτήσει τον Ρεφίκ Τζιμπουρ, συμφωνώντας να καταβάλει σε τρεις ετήσιες δόσεις το ποσό των 3.000.000 ευρώ περίπου, ενώ για την απόκτηση του Εστογιανώφ θα κληθεί κατά πάσα πιθανότητα να καταβάλει ένα αντίστοιχο ποσό.

Αλήθεια που βρίσκει αυτά τα χρήματα η κατεστραμμένη οικονομικά Α.Ε.Κ; Όπου και ο Π.Α.Ο.Κ; Υφίσταται κάποιου είδους οικονομικό έλεγχο ή το άρθρο 44 είναι η κολυμπήθρα του Σιλωάμ;

Προσωπικά είμαι αντίθετος με το άρθρο 44. Όλες οι ποδοσφαιρικές εταιρείες είναι ιδιωτικές και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να επιβαρύνουν το δημόσιο και πολύ περισσότερο τον Έλληνα φορολογούμενο. Δεν νοείται διαγραφή χρεών, τη στιγμή που ο μέσος πολίτης μπορεί να χάσει το σπίτι του για μικροοφειλές προς την εφορεία ή τις τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση, μια ομάδα που επωφελείται μιας ευνοϊκής ρύθμισης του νόμου δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να έχει το δικαίωμα να δαπανά τεράστια ποσά, τη στιγμή που έχουν παγώσει οφειλές της. Θα έπρεπε να δαπανά λιγότερα απ’ όσα εισπράττει, για να υπάρξει τουλάχιστον η ελπίδα ότι θα αποπληρώσει τους δανειστές της.

Τέλος, αυτό που θα έπρεπε να ισχύει στο Ελληνικό πρωτάθλημα είναι ο καθορισμός του ανώτερου ποσού που θα μπορεί να δαπανήσει μια ομάδα για μεταγραφές ανά σεζόν. Δεν είναι δίκαιο να μετέχουν στο ίδιο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός των εκατομμυρίων και ο Θρασύβουλος της φτώχιας. Ο καθορισμός ενός λογικού οικονομικού πλαισίου θα εξισορροπήσει τα πράγματα, πιθανόν να ωθήσει κάποιες ομάδες σε συνενώσεις και σίγουρα θα δημιουργήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και δικαιότερο κλίμα. Άλλωστε οι Αμερικανοί που το χρησιμοποιούν στο Ν.Β.Α κάτι θα ξέρουν.

Υ.Γ

Γιά όσους δεν έχουν καταλάβει, η Α.Ε.Κ αποτελούσε και αποτελεί τον αμεσότερο ανταγωνιστή μας στο πρωτάθλημα. Ας σταματήσουμε κάποια στιγμή να την ενισχύουμε τόσο πολύ. Πρέπει επι τέλους να καταλάβουμε ότι η ενίσχυση της Α.Ε.Κ ισοδυναμεί με συνολική αποδυνάμωση του Πανιωνίου.
Η Α.Ε.Κ δεν δίστασε ποτέ να μας απογυμνώσει από τα μεγαλύτερα ταλέντα μας και χρησιμοποίησε την ταμπέλα του προσφυγικού σωματείου (ενώ δεν είναι) αποστερώντας μας πάρα πολλούς οπαδούς. Επειδή και οι υπόλοιπες ομάδες του Π.Ο.Κ δεν μας φέρθηκαν καλύτερα, ας αποφασίσουμε κάποια στιγμή ότι δεν πουλάμε παίκτες μας σε Ελληνικές ομάδες. Τουλάχιστον σε ομάδες του κέντρου.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Λάρισα - Πανιώνιος 0-0

Σύμφωνοι. Η αγωνιστική που πέρασε δεν είχε σπουδαία παιχνίδια. Ήταν μάλλον αδιάφορη. Από εκεί όμως μέχρι να μην δείξει κανένα κανάλι την Πανιωνάρα έχει μεγάλη διαφορά.


Απ’ όσα άκουσα στο ραδιόφωνο, είδα στην Αθλητική Κυριακή και διάβασα στις πρωινές αθλητικές εφημερίδες κατάλαβα ότι απέναντι σε μια αξιόλογη ομάδα σταθήκαμε καλά αμυντικά ενώ χάσαμε και κάποιες σπουδαίες ευκαιρίες.


Ξέρω ότι πολλοί θα γκρινιάξετε για την δυσκολία του Εστογιανώφ να τελειώνει τις φάσεις. Δεν θα έχετε και άδικο. Είναι σπουδαίος παίκτης, έχει φοβερή τεχνική κατάρτιση, αλλά πολλές φορές χάνει γκολ σε φάσεις που μέλη της παιδικής ομάδας του γιου μου καθαρίζουν για πλάκα.


Είναι ένα πρόβλημα το οποίο είχαμε εντοπίσει από την πρώτη στιγμή, μάλιστα πολλές φορές είχαμε αναρωτηθεί αν θα δούμε αυτόν τον παίκτη να σκοράρει (ευτυχώς τον είδαμε).

Εντάξει. Είναι ένα μειονέκτημά του να κάνει πολλές φορές τα εύκολα δύσκολα, από εκεί και πέρα μας βοήθησε με το παραπάνω, έβαλε τα γκολ που μπορούσε σε αντίθεση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Ο Πανιώνιος πρέπει να είναι η μοναδική ομάδα τις οποίας οι επιθετικοί έχουν πετύχει τόσα λίγα τέρματα, σε αντίθεση με τους παίκτες όλων των υπόλοιπων γραμμών.


Ένα θέμα που θα ήθελα να ξεκαθαρίσει είναι αυτό των επεισοδίων. Χθες όλοι μας παρακολουθήσαμε την παρέμβαση του Προέδρου στην Αθλητική Κυριακή. Είναι γεγονός ότι παρουσίασε διαφορετικά τα θέματα σε σχέση με την επίσημη άποψη της Αστυνομίας και τις Αθλητικές εφημερίδες. Προσωπικά θα ήθελα την επίσημη θέση της Π.Α.Ε για το θέμα, από τη στιγμή μάλιστα που στο Δ.Σ υπάρχουν εκπρόσωποι των οργανωμένων κάθε τάσης (ένα πράγμα σαν τον Συνασπισμό δηλαδή).


Το αποτέλεσμα του χθεσινού παιχνιδιού «κράτησε» στον πάγκο τον κ. Σταματόπουλο μέχρι το τέλος της σεζόν. Όλοι μας περιμέναμε τα γκάζια του Προέδρου όλη τη χρονιά. Δυστυχώς ο Πρόεδρος σκλήρυνε τη θέση του άκαιρα και απέναντι σε έναν άνθρωπο που έδωσε το 200% των δυνάμεών του για να μπορέσει να τελειώσει η ομάδα τη χρονιά τουλάχιστον αξιοπρεπώς.

Κάποιος άλλος, στη θέση του κου Σταματόπουλου, θα είχε παραιτηθεί ε τη λήξη του χθεσινού παιχνιδιού. Ο κος Σταματόπουλος δεν το έκανε, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τον σεβασμό και την εκτίμηση για το πρόσωπο του Προέδρου. Νομίζω ότι πρέπει να του ανταποδώσει την προσπάθεια και την αφοσίωση που έδειξε όλη τη χρονιά και να παραμείνει σε κάποιο πόστο στην ομάδα.


Σύμφωνα με δηλώσεις του Αλβάρο Ρεκόμπα, είναι πιθανό να ξεκαθαρίσει αυτή την εβδομάδα το θέμα της παραμονής του στην ομάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θέλουμε τον καλό Τσίνο. Αυτόν όμως που θα κάνει σωστή προετοιμασία και που θα βρει τον καλό του εαυτό. Σίγουρα πρέπει να ρίξει και αρκετά τις οικονομικές του υποχρεώσεις γιατί είναι γνωστό ότι είναι δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες. Βέβαια κατάπληξη προκαλεί το γεγονός ότι γίνονται συζητήσεις για ανανέωση συμβολαίων ενώ δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως προπονητής. Μήπως αυτή η ιστορία προσβάλει κατ’ αρχήν τον κο Σταματόπουλο και δημιουργεί ανασφάλεια στους παίκτες και καθυστερήσεις; Μήπως τελικά ο κος Νιόπλιας αποτελεί δεύτερη και όχι πρώτη επιλογή της ομάδας;


Θα ήθελα να ζητήσω από όλους σας κάτι. Είναι γεγονός ότι με το τέλος της χρονιάς θα κάνουμε τον απολογισμό και την αυτοκριτική. Θα παρακαλούσα, όποιον θέλει να ετοιμάσει το δικό του κείμενο – ανάλυση της χρονιάς, το οποίο βέβαια θα δημοσιεύσω από την στιγμή που ανταποκρίνεται στους όρους της σελίδας ( τα γνωστά: όχι υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο). Νομίζω ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να εκφράσετε όλοι σας μια ολοκληρωμένη άποψη, την οποία μπορείτε να αρχίσετε να προετοιμάζετε από τώρα. Τα κείμενα θα δημοσιευθούν με τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιείται στη σελίδα και όχι με τα πραγματικά σας στοιχεία.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Σχόλια στην επικαιρότητα

Διάβαζα σήμερα το άρθρο του Γιώργου Μπιτσικώκου στην σελίδα της Νόβα και θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια.
Σύμφωνα με το άρθρο αυτό ο προπονητής της ομάδας φαίνεται πως είπε στους παίκτες ενόψει του παιχνιδιού με την Λάρισα: "Στο παιχνίδι με την Λάρισα πρέπει να δείξουμε το καλό μας πρόσωπο και να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα. Πρέπει να σεβαστούμε την ιστορία του Πανιωνίου και να σκεφτόμαστε πως έχουμε αδικήσει τους εαυτούς μας", είπε χαρακτηριστικά στους παίκτες του.

Σχόλιο: Είμαι από τους Πανιώνιους που έχουν στηρίξει ιδιαίτερα τον Γιώτη Σταματόπουλο. Δυστυχώς όμως αυτό που διάβασα δεν αποτελεί σωστή ψυχολογική προετοιμασία της ομάδας.

Διάβασα στο ίδιο άρθρο ότι ο Γιάννης Παυλόπουλος και ο Γιώργος Φαμέλης αναχώρησαν την Τετάρτη για την Αργεντινή και την Ουρουγουάη, όπου τις επόμενες ημέρες θα παρακολουθήσουν παίκτες που ενδιαφέρουν την ομάδα.

Σχόλιο: Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο διατυμπανίζουμε το ταξίδι των σκάουτερ στις χώρες αυτές. Κάθε ομάδα που σέβεται τον εαυτό της φροντίζει να κινείται με άκρα μυστικότητα. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να καταλάβω αυτού του είδους τα ταξίδια από τη στιγμή που είναι δεδομένο ότι η ομάδα θα αλλάξει προπονητή.

Στο ίδιο άρθρο προαναγγέλλεται η απόκτηση από τον Λεβαδειακό του Τριποτσέρη, ο οποίος αποτελεί ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Νιόπλια στην Εθνική Ελπίδων.

Σχόλιο: Συνεπώς έχουμε προπονητή. Για ποιο λόγο τότε τραβάμε το αυτί του Σταματόπουλου τώρα; Δεν υπήρχε η δυνατότητα να χωρίσουν φιλικά οι δρόμοι μας; Έτσι κι αλλιώς ο Πρόεδρος είχε πει από την πρώτη στιγμή ότι ο Σταματόπουλος θα έμενε στον πάγκο μέχρι το καλοκαίρι, άρα θέμα παρεξήγησης δεν υπήρχε. Νομίζω ότι είναι άδικο να του βάζουμε το μαχαίρι στο λαιμό ενόψει του παιχνιδιού με τη Λάρισα. Μπορεί ο Σταματόπουλος να είναι άπειρος, όμως δούλεψε σκληρά για την ομάδα και προσέφερε αυτό που μπορούσε. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να φύγει ως αποτυχημένος, από τη στιγμή που ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα να ξελασπώσει την ομάδα τον χειμώνα. Το σχόλιο αυτό δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την κριτική που έκανα παραπάνω στον προπονητή της ομάδας

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Επιστροφή του τρομοκράτη στην πλατεία!!!


Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα και αναρτήσεις σε αθλητικούς διαδικτυακούς τόπους ο Ρεφίκ Τζιμπουρ επιστρέφει στην πλατεία. Η είδηση αυτή κυριολεκτικά ξάφνιασε ακόμη και τους πιο φανατικούς φίλους του Πανιωνίου καθώς όλοι μας γνωρίζουμε καλά την επιμονή που είχε δείξει ο Ρεφίκ το περασμένο καλοκαίρι, προκειμένου να συγκατατεθεί ο Πανιώνιος στην μεταγραφή του.


Η επάνοδος του Ρεφίκ είναι ένα κόλπο γκρόσο του νομικού τιμ της ομάδας μας, το οποίο είχε προνοήσει να τεθεί όρος στο συμβόλαιο, σύμφωνα με τον οποίο σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής έστω και μίας από τις συμφωνημένες δόσεις, η ομάδα μας μπορούσε να απαιτήσει άμεσα την καταβολή του συνόλου των οφειλομένων ή να αξιώσει την επιστροφή του παίκτη.


Με εξώδικο λοιπόν που επιδόθηκε χθες στην Α.Ε.Κ, ο Πανιώνιος ενεργοποίησε τον παραπάνω όρο του συμβολαίου και αξίωσε την επιστροφή του παίκτη με τη λήξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων της Α.Ε.Κ. Ο δικέφαλος έχει την υποχρέωση, σε περίπτωση τραυματισμού του παίκτη να καταβάλει στην ομάδα μας το πλήρες ποσό που προβλέπει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του Ρεφίκ, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πανιώνιος είναι εξασφαλισμένος σε κάθε περίπτωση.


Ο ίδιος ο παίκτης δεν δείχνει αρνητικός στο ενδεχόμενο επιστροφής του στην πλατεία, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι το κλίμα στην Α.Ε.Κ δεν ήταν το ιδανικό γι’ αυτόν.


Θα περιμένουμε με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις, καθώς είναι γνωστό ότι η φυγή του ΓαλλοΑλγερινού παίκτη συντέλεσε κι αυτή στην μέτρια φετεινή αγωνιστική πορεία της ομάδας μας.