Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Γιατί άργησες τόσο;


Το αυριανό είναι το τελευταίο τεύχος του Πανιώνιου Κόσμου. Δύο τεύχη του περίμενα με αγωνία. Το πρώτο και το τελευταίο. Έπρεπε να περάσουν 68 τεύχη για να συνειδητοποιήσουν οι συντελεστές τους ότι οι φίλαθλοι του Πανιωνίου είχαν ανάγκη από μία μαχητική και παράλληλα αντικειμενική εφημερίδα. Ένα έντυπο το οποίο θα μπορούσε να πιάσει τον σφυγμό του κόσμου.

Για μεγάλο διάστημα θεωρούσα ότι ο Π.Κ ήταν το επίσημο όργανο του Πανιωνίου. Ότι εκπροσωπούσε την άποψη και την οπτική της Eternal. Είναι γεγονός ότι πολλές φορές θέσεις και απόψεις του ενίσχυαν δικαιολογημένα την πεποίθηση αυτή. Για να αλλάξω άποψη χρειάστηκε να γνωρίσω πολλούς από τους συντελεστές του. Παρενθετικά αναφέρω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στον Πανιώνιο. Συχνά σχηματίζουμε άποψη για πρόσωπα και καταστάσεις στηριζόμενοι στην καλή ή την κακή φήμη, σε διαδόσεις και πεποιθήσεις άλλων, χωρίς να μπαίνουμε στον κόπο να γνωρίσουμε καλύτερα τα πρόσωπα αυτά και να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα. Τα παγκόσμια λοιπόν μας βοήθησαν να γνωρίσουμε πάρα πολλούς ανθρώπους και να σχηματίσουμε άποψη.

Η άποψή μου για τους συντελεστές του Π.Κ είναι ότι όλοι είναι Πανιώνιοι μέχρι το κόκαλο. Για μεγάλο διάστημα και περισσότερο από σεβασμό στο πρόσωπο του κου Τσακίρη κράτησαν μια διακριτική στάση στα πράγματα. Με τη στάση τους αυτή δεν βοήθησαν ούτε τον μεγαλομέτοχο ούτε το έντυπο. Κάλλιο αργά παρά ποτέ πάντως. Έχουν αποκομίσει μια σημαντικότατη εμπειρία και ξέρουν πλέον πώς να χειριστούν τα πράγματα εάν και εφόσον προχωρήσουν στην έκδοση νέας εφημερίδας.

Θέλω να πιστεύω ότι το τελευταίο και μάλιστα συλλεκτικό τεύχος θα είναι ό,τι περιμέναμε από την εφημερίδα. Ο καλύτερος αποχαιρετισμός. Ένα φύλλο που θα αποκαταστήσει την εικόνα του εντύπου και των συντελεστών του.

Θεωρώ άδικο το κλείσιμο του Πανιώνιου Κόσμου. Θεωρώ επίσης ότι θα χαθεί μια σημαντική Πανιώνια φωνή σε μια χρονιά που αναμένεται δύσκολη. Θεωρώ τουλάχιστον άκομψο ότι ο Πανιώνιος Κόσμος κλείνει μετά το φιάσκο της μετακίνησης του Φαμπιάν. Θα μπορούσε άραγε η διοίκηση του Πανιωνίου να ανεχθεί μια αγωνιστική φωνή εν μέσω θύελλας από τις επιλογές της;

Τίποτα δεν χάθηκε βέβαια. Ακόμη κι αν κλείσει ο οριστικά ο Πανιώνιος Κόσμος, η φωνή του μέσου Πανιώνιου θα ακούγεται δυνατά από το ίντερνετ. Θα ακούγεται δυνατά στο γήπεδο.

Νομίζω ότι έχουμε όλοι την ηθική υποχρέωση να αποχαιρετίσουμε τον Πανιώνιο Κόσμο όπως του πρέπει. Να αγοράσουμε όλα τα φύλλα και να τον εξαντλήσουμε. Να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι ο κόσμος του Πανιωνίου είναι εδώ και επαγρυπνεί. Ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί ενέργειες και πειραματισμούς που θα θίξουν την αξιοπρέπεια του συλλόγου.

Αγοράστε όσα περισσότερα φύλλα μπορείτε. Περισσότερα κι απ’ αυτά που έχετε ανάγκη. Και από Δευτέρα ραντεβού στο διαδίκτυο! Φαίνεται ότι μας περιμένει ένας μακρύς και δύσκολος χειμώνας.

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Είσαι νέος; Νέα;
Έχει ταλέντο στο τραγούδι, τον χορό, την υποκριτική, τη σκηνοθεσία;
Δεν έγινες δεκτός στο X-Factor, στο Greek Idol ή στο Ελλάδα έχεις ταλέντο;

ΤΩΡΑ υπάρχει λύση!!!

Δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό ανάδειξης ταλέντων του Πανιωνίου.
Η κριτική μας επιτροπή, με πρόεδρο τον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο και μέλη τον Πέτρο Κωστόπουλο, τον Γιώργο Λεβέντη, την Κατερίνα Γκαγκάκη, τον Γιώργο Θεοφάνους και τον Νίκο Μουρατίδη θα αναδείξει το μεγάλο Πανιώνιο ταλέντο.
Έπαθλο η συμμετοχή στο επόμενο Δ.Σ
ΘΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ;
ΙΣΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ!!!

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Που πας καραβάκι;




Λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων του κου Κιντή, είχα λάβει, όπως και οι υπόλοιποι bloggers, μια πάρα πολύ ευγενική πρόσκληση από την ΠΑΕ Πανιώνιος, με την οποία μας καλούσε να γνωριστούμε με τον μέλλοντα πρόεδρο της Π.Α.Ε και να ενημερωθούμε για τις επιδιώξεις και τα σχέδιά του.

Από την πρώτη στιγμή, ο κος Κιντής μας ενημέρωσε ότι ήθελε να κάνει οικονομικές περικοπές, καθώς ο μεγαλομέτοχος της ομάδας επιθυμούσε να συνεισφέρει λιγότερα χρήματα στον οικονομικό προϋπολογισμό της ομάδας. Απόλυτα κατανοητό και σεβαστό.

Θα προχωρούσε λοιπόν σε μείωση των εξόδων, θα στηρίζονταν στο περσινό έμψυχο υλικό της ομάδας, το οποίο θα συμπληρώνονταν από νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες, όπως και από παίκτες προσωπικότητες, οι οποίοι θα κόστιζαν ( φαντάζομαι πλέον ότι το ανέφερε σχηματικά– για να αντιληφθούμε την ποιότητά τους) 500.000 ευρώ έκαστος. Παράλληλα, ακολουθώντας το επιτυχημένο και κατά τη γνώμη του εφαρμόσιμο και στον Πανιώνιο παράδειγμα της Λυόν, ήθελε να δημιουργήσει δίκτυο σκάουτιγκ στην Αφρικανική Ήπειρο, με έμφαση στη Νιγηρία και δεύτερο δίκτυο σε γειτονικές μας χώρες. Τα αποτελέσματα του δικτύου αυτού θα τα βλέπαμε από τον Δεκέμβριο και ύστερα, σίγουρα όμως τον επόμενο Ιούνιο.

Στα σχέδια του κου Κιντή ήταν η ανακάλυψη ταλέντων στην Αφρικανική Ήπειρο, τα οποία θα έμεναν για κάποιο διάστημα σε μέρος που θα ήταν δυσπρόσιτο για τους σκάουτερ των άλλων ομάδων (!!!) και αργότερα θα αποστέλλονταν για δοκιμή στην Ελλάδα. Δεν θα ήθελα να κρίνω αυτή τη στιγμή τα παραπάνω σχέδια του κου Κιντή. Είναι στην κρίση του καθενός. Θα ήθελα όμως να δω την πρακτική όψη του πράγματος.

Τρεις μήνες μετά απ’ όλα αυτά είναι ομιχλώδης ο τρόπος επιλογής των Αφρικανών παικτών. Προφανώς κάποιοι επιλέγουν τους συγκεκριμένους παίκτες. Η λογική λέει ότι προτείνονται από τοπικούς μάνατζερ, ελέγχονται από τους σκάουτερ της ομάδας και κατόπιν αυτού έρχονται για δοκιμές στην Ελλάδα, με πολύ βασική την εξέταση των εργομετρικών τους στοιχείων, καθώς αυτά αποτελούν κριτήριο επιλογής του κάθε παίκτη για τον Δανό εργοφυσιολόγο. Στο σημείο αυτό βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι ο Δανός εργοφυσιολόγος, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, απέρριψε αρκετούς γνωστούς από τη συμμετοχή τους στο Ελληνικό πρωτάθλημα παίκτες, εγνωσμένης αξίας (ποδοσφαιρικής και οικονομικής) στηριζόμενος στα δήθεν άσχημα εργομετρικά τους, ενώ επέτρεψε τη δοκιμή άγνωστων και ασήμαντων παικτών, όπως και παικτών που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν χρόνια προβλήματα υγείας. Αποκλείω να λειτουργούν έτσι τα πράγματα στη Λυόν. Εξάλλου, μπορεί το παράδειγμα της Λυόν να θεωρείται επιτυχημένο, πρέπει όμως να μην ξεχνάμε ότι εμπνεύστηκε και εφαρμόστηκε από Γάλλους και όχι από τον κο Κιντή.

Αν θυμάμαι καλά, κατά την πρώτη προπόνηση, βρίσκονταν στις εξέδρες πέντε με έξι Αφρικανοί παίκτες. Από τότε έχουν δοκιμαστεί αναρίθμητοι άλλοι και αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται επιπλέον επτά. Αφήνουμε στην άκρη το γεγονός ότι στην παρούσα φάση δεν έχουμε θέση ελεύθερου παίκτη. Ας κρατήσουμε ότι από όλους όσους ήρθαν για δοκιμές, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες και μετά και τη χθεσινή εμφάνιση της ομάδας, αν κάποιος έχει πιθανότητες να τα καταφέρει είναι ο Πούπου. Κρατάμε επίσης το γεγονός ότι απελευθερώθηκαν παίκτες που αν και μέτριοι ήταν καλύτεροι σε αξία από τους Αφρικανούς

Απ’ όλα αυτά μπορούν να εξαχθούν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα. Είναι βέβαιο ότι η επιλογή ων παικτών έγινε ιδιαίτερα βιαστικά. Απ’ αυτά που βλέπω έχω κάθε δικαίωμα να πιστεύω ότι φέραμε παίκτες για να δικαιολογήσουν τις εξαγγελίες για τη δημιουργία δικτύου, παρά για να ενισχύσουν ουσιαστικά την ομάδα. Επιλέχθηκαν παίκτες που θεωρητικά παίζουν σε θέσεις που έχουμε ανάγκη, κανένας όμως από αυτούς δεν δείχνει ικανός να στελεχώσει την πρώτη ομάδα. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη αποτυχία του υπό σύσταση Αφρικανικού δικτύου. Και των ντόπιων και των δικών μας σκάουτερ. Παράλληλα είναι μια τεράστια αποτυχία της διοίκησης του κου Κιντή. Κανείς δεν θα είχε αντίρρηση με την επιλογή των πολλαπλών δοκιμών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές δεν επηρέαζαν τις μεταγραφικές κινήσεις. Θα μπορούσαμε να είχαμε θωρακιστεί σε θέσεις που είχαμε ανάγκη και παράλληλα να κάνουμε δοκιμές με σκοπό την εξεύρεση ταλέντων προς μελλοντική ενίσχυση. Γι αυτό άλλωστε έχουμε τη δεύτερη ομάδα. Εδώ όμως στηρίξαμε τις μεταγραφικές μας κινήσεις αποκλειστικά στις δοκιμές των Αφρικανών, με αποτέλεσμα κυριολεκτικά να μην έχουμε σχηματίσει ένα μήνα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος την ομάδα μας.

Ο κος Κιντής έδειξε τα σχέδιά του, τα προσπάθησε όσο μπορούσε, πλην όμως δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους που έχει θέσει, πλην ενδεχομένως από την μείωση του προϋπολογισμού. Η ομάδα χρειάζεται άμεσες και σωστέ κινήσεις. Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία ο μεγαλομέτοχος της ομάδας. Οι πειραματισμοί πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσουν και να διοικηθεί ο Πανιώνιος συνετά και λογικά, με ορθή τοποθέτηση και του τελευταίου ευρώ του προϋπολογισμού.

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κος Κιντής μας είχε πει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα τον βρίζουμε, αλλά τα αποτελέσματα της δουλειάς του θα τα δούμε μετά. Κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί την πιθανότητα ένα μήνα πριν από το πρωτάθλημα και αφού έχει γίνει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας ότι όχι μόνο δεν θα είχαμε ομάδα, αλλά ότι θα υπήρχε και το ενδεχόμενο μεταγραφής και του Κούμο.

Δυστυχώς ο σημερινός Πανιώνιος είναι απογοητευτικός. Αυτή η εικόνα αποκλείεται να αφήνει τον κο Τσακίρη να κοιμάται ήσυχος τα βράδια. Το πλοίο κατευθύνεται στα βράχια. Πάρτε μέτρα όσο είναι καιρός.

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Απέδωσε το scouting, έρχονται τα ταλέντα!!!
Δεν μπορεί, έναν κεντρικό αμυντικό θα τον βρούμε!!!

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Το καρότο στη σούπα

Δυστυχώς δεν κατάφερα να παρακολουθήσω το πρώτο φιλικό της ομάδας. Θεωρώ όμως ότι μου αρκούν τα συμπεράσματα των φίλων που το παρακολούθησαν. Έτσι κι αλλιώς έχουμε φτάσει σε ένα χρονικό σημείο όπου μπορούμε να έχουμε άποψη για την εξέλιξη του Πανιωνίου.

Σήμερα είναι 25 Ιουλίου και έχουν ολοκληρωθεί ελάχιστες μεταγραφές. Κάποιοι παίκτες που συμμετέχουν στα φιλικά δεν έχουν υπογράψει συμβόλαιο (ούτε πείθουν), ενώ συνεχίζονται οι δοκιμές νέων και ταλαντούχων ( εντός ή εκτός εισαγωγικών) παικτών απ’ όλο τον κόσμο. Παράλληλα δεν φαίνεται ότι προωθείται στην πρώτη ομάδα κανένας παίκτης από τις υπόδομές μας.

Ενώ λοιπόν έχει ολοκληρωθεί και το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας, ΔΕΝ έχει ολοκληρωθεί ο βασικός κορμός της ομάδας. Με λίγα λόγια, ουσιαστικά δεν έχουμε κάνει μεταγραφές, αφού έχουμε εξασφαλίσει ελάχιστες υπογραφές, αλλά ακόμη και οι παίκτες που βρίσκονται κοντά στην ομάδα ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ για την αξία τους. Μας την κοπάνησαν και δύο παίκτες με τους οποίους είχαμε υπογράψει προσύμφωνα και η εικόνα συμπληρώθηκε. Θεωρώ τραγικό να μπαίνουμε στη φάση των φιλικών αγώνων κι ακόμη να μην ξέρουμε τους παίκτες της ομάδας μας.

Από τη στιγμή που δεν έχουν γίνει στο χρονικό αυτό σημείο μεταγραφές, η ομάδα δείχνει γυμνή και πειραματική. Η εικόνα αυτή βέβαια δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις εξαγγελίες του κου Κιντή για τη δημιουργία ενός δυνατού συνόλου, το οποίο θα στηρίζονταν στον καλό περσινό κορμό και θα ενισχύονταν από νέους και ταλαντούχους παίκτες και τρεις παίκτες - προσωπικότητες αξίας 500.000 ευρώ έκαστος. Ακόμη κι αν αύριο το πρωί κάνει μεταγραφές ουσίας, η ομάδα θα μπορεί να αποδώσει μετά από μερικούς μήνες. Αντίο στόχοι.

Προς ενημέρωση του κου Κιντή (μια που δηλώνει ότι δεν ξέρει μπάλα), η ομάδα αυτή τη στιγμή υπολείπεται σε αξία και λάμψη της περσινής. Πως λοιπόν θα διεκδικήσουμε την έξοδο στην Ευρώπη; Με ποιους παίκτες θα διεκδικήσουμε την έξοδο στο Champions League όπως τεχνηέντως διαρρέεται; Όχι ότι το πιστεύαμε, αλλά περιμέναμε να δούμε που ακριβώς στηρίζει την αισιοδοξία του αυτή.

Έχοντας έναν πολύ καλό κορμό, ο φετινός Πανιώνιος μπορούσε με λίγα σχετικά χρήματα να ενισχυθεί ουσιαστικά και να πρωταγωνιστήσει στο πλέον low budget πρωτάθλημα των τελευταίων ετών. Παράλληλα να κάνει ένα ακόμη πιο ισχυρό κορμό που θα επέτρεπε την περαιτέρω μελλοντική ενίσχυση. Αυτό θα συνέβαινε αν τον είχαν αναλάβει άνθρωποι που θα γνώριζαν μπάλα και τις απαιτήσεις του Ελληνικού πρωταθλήματος.

Από τη στιγμή που προχωρήσαμε σε άλογες αποδεσμεύσεις παικτών, από τη στιγμή που δεν ενισχυθήκαμε από παίκτες που γνώριζαν καλά το πρωτάθλημα, από τη στιγμή που δανείσαμε τον Φαμπιάν, μπήκαμε κι εμείς στη low budget σούπα. Ας ελπίσουμε ότι θα επιπλεύσουμε.

Ποιο είναι το σχέδιο του Δανού εργοφυσιολόγου; Που είναι η τρομακτική φυσική κατάσταση και τα τρεξίματα; Κάτι δεν έπρεπε να δούν οι φίλοι της ομάδας στο πρώτο φιλικό, έστω και τόσο νωρίς; Καλά απέρριψε κάποιους από τους πιο χρήσιμους παίκτες του Ελληνικού πρωταθλήματος, που μας ήταν απολύτως χρήσιμοι. Ποιους ακριβώς πρότεινε και πως βοηθούν; Γιατί από τις επιλογές του άλλος δεν πείθει, άλλος θέλει δουλειά και άλλος είναι χρόνια τραυματίας. Να του ζητήσεις ευθύνες; Τράβα βρες τον στη Δανία.

Με όλα αυτά είναι βέβαιο ότι για την ώρα ο κος Κιντής δεν θα χρεώσει τον μεγαλομέτοχο της ομάδας με κανένα σοβαρό ποσό. Για την ακρίβεια, το μεγαλύτερο φετινό έξοδο θα είναι τα ταξίδια του, τα οποία δεν έχω καταλάβει σε τι ωφέλησαν.

Αυτή τη στιγμή μπορεί ο Πανιώνιος να είναι επιτυχημένος ως προς τους οικονομικούς του στόχους, όμως δεν έχει την ομάδα που θα προσδοκούσαμε, χάρη σους πειραματισμούς του κου Κιντή και του αόρατου Γενς Μπαγκσμπο.

Εδώ είναι το χρονικό σημείο που πρέπει να επέμβει ο κος Τσακίρης. Αντιλαμβάνομαι ότι έχει εμπιστοσύνη στον κο Κιντή. Αντιλαμβάνομαι ότι εφόσον του έχει αναθέσει τη διοίκηση, θέλει να τον αφήσει να παρουσιάσει έργο. Όμως στο πίσω μέρος του κεφαλιού του πρέπει να έχει ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία του κου Κιντή θα την χρεωθεί ο ίδιος. Να ξέρει και κάτι άλλο και το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Αν φύγει ο κος Κιντής θα αφήσει πίσω του ερείπια. Για την αποκατάσταση των πραγμάτων θα χρειαστεί νέα εκ βάθρων αναδιοργάνωση και πολύ περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που υποτίθεται ότι γλιτώνουμε αυτή τη στιγμή.

Με την αδράνεια που έχουμε επιδείξει μέχρι στιγμής και με τις μεταγραφικές μας επιλογές, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά.

Ασφαλώς και ακόμη υπάρχει χρόνος για βελτίωση και μεταγραφές. Τη δεδομένη όμως χρονική στιγμή παρακολουθούμε την απόλυτη αποτυχία.

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

O δικός μας Ριέρα!!!




Μπορεί να μην έχει κάνει (για την ώρα) την καριέρα του αδελφού του, μπορεί όταν τον αποκτήσαμε να μην τον περίμεναν χιλιάδες φίλοι στο αεροδρόμιο, μπορεί να μας στεναχώρησε λίγο με το σκασιαρχείο του, όμως δεν παύει να είναι ο δικός μας Ριέρα. Ο παίκτης που προσέθεσε ποιότητα στην περσινή μας ομάδα, που ήταν αγωνιστικός και πρόθυμος στα περισσότερα παιχνίδια. Αυτός που πέτυχε πολύ σημαντικά τέρματα. Ιστορικός ο πανηγυρισμός σε στυλ ταυρομάχου στο παιχνίδι με την Α.Ε.Κ. Ο λόγος που η σελίδα τον αποκαλεί Sitorierador, κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά του και τη λέξη toreador (ταυρομάχος).
Ο Σίτο είναι ένας παίκτης που αγαπάμε και εκτιμούμε. Ένας παίκτης που το όνομά του αξίζει να βρίσκεται στην μπλούζα ενός μικρού φιλάθλου της ομάδας.
Αγαπητέ Σίτο, σου ευχόμαστε υγεία, επιτυχίες και πολλά πολλά γκολ φέτος με την Πανιωνάρα!!!

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Δελτίο Τύπου ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Η Π.Α.Ε Πανιώνιος εξέδωσε δελτίο τύπου για το θέμα των ακάλυπτων επιταγών της Α.Ε.Κ. Το πλήρες κείμενο είναι το ακόλουθο:

"Σε σχέση με τα όσα γράφονται με την κατάθεση της επιταγής της ΠΑΕ ΑΕΚ από την ΠΑΕ Πανιώνιος, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Στις 10 Ιουνίου, 40 μέρες δηλαδή πριν τη λήξη της επιταγής, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Κιντής ενημέρωσε εγγράφως τον ομόλογο του της ΑΕΚ κ. Αδαμίδη για την ανάγκη να πληρωθεί στην ώρα της, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Επειδή τόσα ακούγονται για τις σχέσεις μας, καταλαβαίνεις ότι στο θέμα των επιταγών για τις μεταγραφές η μόνη λύση είναι να πληρωθούν στην ώρα τους [...] Πρέπει να είμαστε απολύτως τυπικοί. Αλλιώς θα ξεκινήσει ένα σήριαλ στις εφημερίδες από το οποίο και πάλι ο μόνος χαμένος θα είμαι εγώ και ο Πανιώνιος [...] Σε παρακαλώ να το φροντίσεις. [Αλλιώς] δε θα έχω άλλη επιλογή από το να σφραγίσω την επιταγή»

Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ στις 19 Ιουλίου είπε εγγράφως στον κ. Κιντή: «Εγώ δεν σου ζήτησα ποτέ να μην την καταθέσετε και μου το είχες ξεκαθαρίσει έτσι ή αλλιώς. [...] Θα καλυφθεί σύντομα».


Ειλικρινά έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό...


Το ίδιο δελτίο τύπου μας ενημερώνει ότι θα υπάρξει εισιτήριο για το πρώτο φιλικό παιχνίδι της ομάδας. Μολονότι οι πωλήσεις των διαρκείας πηγαίνουν κατά διαβόλου, μολονότι δεν έχουμε δει ακόμη τους έμπειρους των 500.000, αλλά μόνο πιτσιρικάδες που δοκιμάζονται, μολονότι θα είναι η πρώτη φορά που θα δούμε μέσα στο κατακαλόκαιρο τη νέα ομάδα και μάλιστα σε εργάσιμη ημέρα και ώρα, θα κληθούμε να πληρώσουμε εισιτήριο. Ειλικρινά, αδυνατώ να καταλάβω πως προωθούμε το φετινό μας "προϊόν".


Και μέσα σ' όλα αυτά τραυματίστηκε και ο Κούμο και θα μείνει εκτός για δύο εβδομάδες.

Ένα μικρό μάθημα πιστωτικών τίτλων

Μια από τις βασικές διαφορές της επιταγής από την συναλλαγματική είναι ότι στο σώμα της επιταγής αναγράφεται η ημερομηνία έκδοσης, ενώ στην συναλλαγματική η ημερομηνία λήξης.

Η διαφορά είναι τεράστια. Για να εμφανίσεις προς πληρωμή μία συναλλαγματική, πρέπει να έχει παρέλθει ο χρόνος λήξης της. Στην επιταγή τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Στην ημερομηνία έκδοσης μπορεί να τεθεί μια οποιαδήποτε ημερομηνία, όμως η επιταγή είναι πληρωτέα οποιαδήποτε στιγμή εμφανιστεί από τον κομιστή στην Τράπεζα. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος της μεταχρονολογημένης επιταγής. Ότι μπορεί να εμφανιστεί οποτεδήποτε, ακόμη και χωρίς προειδοποίηση.

Η επιταγή της Α.Ε.Κ ήταν μεταχρονολογημένη. Δηλαδή εκδόθηκε σε προγενέστερο χρονικό σημείο, αλλά ανέγραφε ως ημερομηνία έκδοσης την προχθεσινή. Αφού παρήλθε και η αναγραφόμενη ημερομηνία έκδοσης (άρα δεν υπάρχει ούτε καν δεοντολογικό έρεισμα στις αιτιάσεις της Α.Ε.Κ), παρουσιάστηκε προς πληρωμή στην Τράπεζα. Ο σοβαρός εκδότης είτε είναι φυσικό είτε νομικό πρόσωπο, εάν και εφόσον εκδίδει μεταχρονολογημένες επιταγές, έχει την υποχρέωση να έχει κατατεθειμένα στον λογαριασμό όψεως που διατηρεί τα απαιτούμενα ποσά ακόμη και πριν από την υποτιθέμενη ημερομηνία έκδοσης, ακριβώς επειδή θεωρητικά δεν ξέρει πότε θα εμφανιστεί προς πληρωμή η επιταγή. Πολύ περισσότερο έχει την υποχρέωση αυτή την ημέρα της υποτιθέμενης έκδοσης της επιταγής. Αν το υπόλοιπο δεν επαρκεί η επιταγή σφραγίζεται. Ο σοβαρός εκδότης φροντίζει να τροφοδοτήσει άμεσα τον λογαριασμό.Αν δεν το κάνει, το σφάλμα είναι δικό του και όχι του οφειλέτη που την σφραγίζει.

Η Α.Ε.Κ ήταν ασυνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις έναντι του Πανιωνίου. Τους δώσαμε παίκτες, τους διευκολύναμε στην πληρωμή, τους μετακυλήσαμε επιταγές και τελικά καταφέραμε να μην έχουμε χρήματα για να κάνουμε το κουμάντο μας, επειδή η Α.Ε.Κ δεν μπορούσε να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Για την ακρίβεια η Α.Ε.Κ ήθελε να χρησιμοποιεί δωρεάν παίκτες του Πανιωνίου, να επιτυγχάνει τους αγωνιστικούς της στόχους (εις βάρος μας αφού αφενός μας έλειπαν οι παίκτες που δώσαμε και αφετέρου είχαμε την υποχρέωση να αγοράσουμε άλλους στη θέση τους, δηλαδή να καταβάλουμε χρήματα ενώ αντίστοιχα δεν είχαμε εισπράξει) και να αποπληρώσει τον Πανιώνιο εάν και εφόσον οι συγκεκριμένοι παίκτες μεταγράφονταν σε άλλη ομάδα.Αυτό λέγεται ΘΡΑΣΟΣ. Για τέτοιους ανθρώπους δεν υπάρχει έλεος.

Η Π.Α.Ε Πανιώνιος έστω και καθυστερημένα προάσπισε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα και την υπόληψη της ομάδας. Συγχαρητήρια στον μεγαλομέτοχο για τη στάση του αυτή. Από εδώ και στο εξής αυτή είναι η στάση που πρέπει να κρατάμε έναντι οποιουδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να παίξει με το μέλλον της ομάδας μας.

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Ο Καραμουρτζούνης των πλουσίων!!!

Αγαπητέ πρώην αρχηγέ μας. Θα σου έδινα συγχαρητήρια για την απόφασή σου να φύγεις από μία ομάδα που διεκδικεί μέχρι και την έκτη θέση δίνοντας μάλιστα χρήματα από την τσέπη σου και να ενταχθείς σε μια ομάδα που πρωταγωνιστεί, αν κατάφερνες να πρωταγωνιστήσεις κι εσύ. Αν κατάφερνε έστω να πρωταγωνιστήσει η ομάδα σου. Την εντελώς συμπτωματική τέταρτη θέση που κατέκτησε, δεν τη λες και μεγάλη επιτυχία πάντως.

Την περσινή χρονιά θα σε έλεγα αρχικομπάρσο. Η Ταϋγέτη της Α.Ε.Κ (εδώ που τα λέμε την αδικώ την μακαρίτισσα).Το περίφημο άλμα στην καριέρα σου ήταν άλμα στο κενό…Ας πρόσεχες. Πάνε και οι οικονομίες...

Όπως διαπίστωσες, ο αμυντικός μέσος είναι για να κόβει και να δίνει. Στον Πανιώνιο, όπως κι εσύ παραδέχεσαι, είχες άλλους να καλύπτουν το άναρχο παιχνίδι σου, την απειρία και το βεντετιλίκι σου. Όταν δεν τα κατάφερνες κρέμαγες όλη την άμυνα και κυρίως τον Μάριο Νικολάου, που είχε ακούσει εξαιτίας σου τα μύρια όσα. Χωρίς να φταίει. Γι αυτό και αναδείχθηκε με το που έφυγες. Άλλες τόσες φορές κρέμασες την ομάδα με τα νεύρα και τις κάρτες που έπαιρνες. Αυτό βέβαια δεν μας εμπόδισε να σε στηρίξουμε και να σε κάνουμε αρχηγό. Γιατί; Γιατί βλακωδώς εμείς σε εμπιστευτήκαμε.

Η ομάδα της καρδιάς σου με την πρώτη ευκαιρία σε έστειλε στον πάγκο και ακόμη παραπέρα. Γιατί; Γιατί μιλάμε για χανούμια...

Δήλωσες ότι πληρώνεις για να ενταχθείς στην Α.Ε.Κ και να σε αναλάβει ο Μπάγεβιτς. Ακόμα βέβαια περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα της δουλειάς. Θα σου θυμίσω βέβαια ότι στον Πανιώνιο σε εμπιστευόμασταν ακόμη και σε ευρωπαϊκά παιχνίδια και επιπλέον σου δώσαμε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, το οποίο αποδείχθηκε ότι ΔΕΝ άξιζες.

Ελπίζω να έχεις υπογράψει μακροχρόνιο συμβόλαιο, γιατί αν συνεχίσεις έτσι και την επόμενη χρονιά σε βλέπω να πληρώνεις και πάλι. Για να σε κρατήσουν αυτή τη φορά!!! Μήπως τελικά έχεις γίνει η χαρά των εφοπλιστών; Ο Καραμουρτζούνης των πλουσίων;
Γενικά αυτή η ιστορία θα σου στοιχίσει μάλλον ακριβά. Να μη σου κάνει εντύπωση, αν φύγει ο Μπάγεβιτς και σε στείλουν σε άλλη ομάδα ως έμψυχο αντάλλαγμα.Γενικά μην περιμένεις τίποτα σπουδαίο. Άλλωστε τους πέφτει και κάπως βαρύ το συμβόλαιό σου, το οποίο έχω μια υποψία ότι μπορεί να είναι και μικρότερο από αυτό που απολάμβανες στον Πανιώνιο. Δεν παίρνω και όρκο.

Ευτυχώς για ‘μας δεν μας έλειψες ούτε αγωνιστικά, ούτε συναισθηματικά. Δεν είσαι ούτε θα γίνεις Τζιμπουρ. Δεν θα γίνεις βέβαια ούτε Φανούρης, ούτε Μανόλο. Γενικά, με τα μυαλά που κουβαλάς κινδυνεύεις να γίνεις τίποτα γενικώς. Το μόνο κακό είναι ότι φόρεσες το περιβραχιόνιο που πριν από σένα έχουν φορέσει μυθικές μορφές του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Το ότι δεν υπήρξε η παραμικρή συμφωνία για να μην αγωνιστείς εναντίον μας είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για το πως σε βλέπουμε. Όχι, για 'σένα δεν υπάρχει χειροκρότημα στη Ν. Σμύρνη, 'όπως για τόσους άλλους. Ούτε αποδοκιμασία. Μας είσαι αδιάφορος. Και αυτό το προσόν το έχουν μόνο οι μέτριοι.

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

H ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε Κιντή, πότε θα κάνετε καμιά μεταγραφή της προκοπής;;;
Φέεεεεεεεεεεετα!!!

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Εθνικό ποδόσφαιρο, Μποσμάν, συνθήκη Κατονού και Ευρω (€) - Αφρικανοί




Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που διαφοροποιεί το ερασιτεχνικό από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι η χρησιμοποίηση ή μη ξένων παικτών. Σε ένα πλήρως ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, όπου οι παίκτες δεν λαμβάνουν αμοιβή αλλά στην καλύτερη περίπτωση τα οδοιπορικά, δεν υπάρχει η παραμικρή ανάγκη απόκτησης ξένων παικτών. Η σταδιακή μετατροπή του πρωταθλήματος σε επαγγελματικό άνοιξε την πόρτα στους ξένους παίκτες. Από τους λίγους φτάσαμε στη σημερινή πραγματικότητα των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, όπου ο οι γηγενείς παίκτες αποτελούν τη μειοψηφία και οι ξένοι την πλειοψηφία.

Παλαιότερα, σε εποχές όπου οι ξένοι ήταν μόνο δύο, θα έπρεπε να είναι εξαιρετικοί και να κάνουν τη διαφορά. Το ποδόσφαιρο δεν ήταν τόσο εξελιγμένο σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην πραγματικότητα η ποδοσφαιρική αγορά περιορίζονταν στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, αφού το επίπεδο του ποδοσφαίρου στον υπόλοιπο κόσμο ήταν απελπιστικά χαμηλό. Εκ των πραγμάτων λοιπόν έψαχνες για κάποιο καλό παίκτη, ο οποίος ήταν σίγουρα ακριβότερος από τον Έλληνα συνάδελφό του ή στην περίπτωση του Ανατολικοευρωπαίου ίδιας σχεδόν τιμής. Το κριτήριο όμως δεν ήταν κατά κύριο λόγο οικονομικό, όσο ποιοτικό.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει την έκρηξη του ποδοσφαίρου σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις μέρες μας Αφρικανοί ή Ασιάτες παίκτες μπορούν να σταθούν ανετότατα ακόμη και στα κορυφαία πρωταθλήματα. Μιλάμε για πολλούς και καλούς παίκτες από πρώην ανυπόληπτες ποδοσφαιρικά χώρες και ηπείρους. Η λέξη κλειδί είναι άλλη. Φθηνοί. Οι πρώην (;;;) αποικιοκρατικές χώρες είχαν καταστρατηγήσει τον νόμο Μποσμάν, ανοίγοντας την κοινοτική αγορά σε παίκτες από τις πρώην αποικίες τους. Έτσι η Ευρωπαϊκή αγορά γέμισε κατά κύριο λόγο από Λατινοαμερικάνους και κατά δεύτερο λόγο από Αφρικανούς κατόχους Ευρωπαϊκών διαβατηρίων. Μεγαλύτερη απόδειξη; Η εθνική ομάδα της Γαλλίας. Η συνθήκη Κατονού αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αρθεί κάθε περιορισμός ως προς τους Αφρικανούς παίκτες. Αυτό αποτελεί ασφαλώς απαίτηση των ίδιων αποικιοκρατικών χωρών. Είναι συνθήκη που έχει υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά συνέπεια δεν υπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του κάθε φορέα να την εφαρμόσει ή όχι. Πιθανότατα μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση εφαρμογής αλλά όχι ματαίωση. Άλλωστε υπάρχουν αντίστοιχα αιτήματα εφαρμογής της συνθήκης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία επικυρώθηκαν από τα εθνικά δικαστήρια (Δανία) και οι Αφρικανοί λογίζονται ως κοινοτικοί β’ ζώνης.

Κατά τη γνώμη μου δεν έχει μεγάλη σημασία το πόσους ξένους έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε και από ποιες χώρες, αλλά σε τι έκταση είμαστε διατεθειμένοι να ασκήσουμε το δικαίωμά μας αυτό. Προσωπικά δεν θεωρώ τον Γερμανό λιγότερο ξένο από τον Γκανέζο. Αντικειμενικά και οι δύο έχουν κατακτήσει μια θέση εις βάρος ενός Έλληνα. Επιπλέον δεν με προβληματίζει αν ο Πανιώνιος ήταν η πρώτη ομάδα που απαίτησε την εφαρμογή της Συνθήκης Κατονού. Αντιλαμβάνομαι τα θέματα παράδοσης και ιστορίας, από την άλλη όμως πλευρά δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως αν για παράδειγμα άνοιγε ο δρόμος από κάποια άλλη ομάδα δεν θα ακολουθούσε και ο Πανιώνιος. Άλλωστε (και για να είμαστε ειλικρινείς) ουδέποτε η ιστορία και οι Ακαδημίες μας δεν μας εμπόδισαν να εφαρμόσουμε εξαντλητικά τα δικαιώματα που μας παρείχε η υπόθεση Μποσμάν.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το δικαίωμα, ο Πανιώνιος και το Ελληνικό πρωτάθλημα συνολικά θα κριθούν από τον τρόπο που θα το ασκήσουν. Το ότι θα εξομοιωθούν οι Αφρικανοί με τους κοινοτικούς δεν θα παίξει κανένα ρόλο. Αντίθετα μεγάλο ρόλο θα παίξει το ποσοστό των Ελλήνων που θα θελήσουμε να περιλαμβάνει το ρόστερ μας. Είτε με δική μας πρωτοβουλία είτε κατόπιν συμφνίας των ομάδων του πρωταθλήματος (επίσημης ή συμφωνία κυρίων). Εχθρός των Ελλήνων παικτών σε αυτό το σκηνικό θα είναι βέβαια πάντα η μεταπωλητική τους αξία. Γιατί από τον φθηνό Αφρικανό μπορείς να βγάλεις πολύ μεγαλύτερο κέρδος πώλησης, ιδίως μετά την άρση των εμποδίων ως προς την μετακίνηση και εργασία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Προσωπικά συμφωνώ με την ενέργεια της ομάδας, η οποία γίνεται ταυτόχρονα με την αναβάθμιση (έστω και σε πρώτη φάση) πολλών νεαρών παιδιών από τις Ακαδημίες. Θα ήθελα όμως να γίνεται αυστηρή επιλογή των ξένων παικτών και να προωθούνται κατά το δυνατό τα Ελληνόπουλα, χωρίς να υπεκαλύπτουμε τις προβλεπόμενες θέσεις ξένων. Ίσως όμως αυτό τελικά να είναι μια ουτοπία, γιατί δυστυχώς το ποδοσφαιρικό Ελληνικό σύστημα δεν παράγει έτοιμους ποδοσφαιριστές ηλικίας 18 ετών. Όσο αυτό δεν αλλάζει οι ξένοι θα έχουν τον πρώτο λόγο.

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Μήπως ζητάμε από τον Στάρε τα απίθανα;




Διάβασα χθες τις δηλώσεις του κου Στάρε για το έμψυχο δυναμικό, την προετοιμασία και τα σχέδιά του για την ομάδα. Χάρηκα γιατί μάλλον δεν έπεσα έξω. Τη μία και μοναδική φορά που τον συνάντησα και είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω μαζί του μου έκανε εξαιρετικά καλή εντύπωση. Άνετος, φιλικός και παράλληλα μετρημένος. Ήξερε να προσεγγίζει τον οποιονδήποτε αλλά να κρατά και τις απαραίτητες αποστάσεις. Ήρεμος ως παρουσία, ιδιαίτερα δυναμικός όμως όταν σου μιλούσε για τα σχέδια και τη δουλειά του. Ο άνθρωπος αυτός, για κάποιο λόγο, μου εμπνέει πολύ μεγάλη σιγουριά. Ένας άνθρωπος που δείχνει εργατικός και παθιασμένος με τη δουλειά του λογικά θα πετύχει. Αρκεί όμως και η ομάδα να του δώσει τα σωστά μέσα και να καταφέρει να προσαρμοστεί στις συνθήκες και στις απαιτήσεις ενός άγνωστου γι’ αυτόν πρωταθλήματος.

Δεν θα κρίνω τις δηλώσεις του κου Στάρε. Άλλωστε όλοι μας συμφωνούμε ότι ήταν πάρα πολύ σωστές και μετρημένες. Θα κρίνω την ουσία. Και η ουσία είναι ότι άσχετα από το αν ο κος Στάρε προσπαθεί να κάνει καλά τη δουλειά του με αυτούς που έχει, η πραγματικότητα είναι ότι το ρόστερ που μπορεί να στηριχθεί είναι εξαιρετικά μικρό. Από τους πιτσιρικάδες όλο και κάποιος θα αναδειχθεί, όμως με τα μήπως και τα ίσως ομάδα δεν γίνεται.

Για άλλη μία χρονιά βλέπουμε τα ίδια πράγματα. Αγορές ταλαντούχων ποδοσφαιριστών μεγάλου ρίσκου λόγω τραυματισμών, όπως και μη ουσιαστική ενίσχυση σε θέσεις που έχουμε ανάγκη. Για άλλη μία χρονιά μου δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν προσπαθούμε έστω να φτιάξουμε ένα γερό κορμό, αλλά κάνουμε μπαλώματα. Το φύγε εσύ - έλα εσύ συνεχίζεται. Έβλεπα χθες μια αφίσα του Πανιωνίου με την ομάδα του Λίνεν. Είναι απίστευτο, αλλά από τη συγκεκριμένη ομάδα έχουν μείνει ελάχιστοι. Και σε αγωνιστικό και σε υποστηρικτικό επίπεδο. Δυστυχώς για άλλη μία χρονιά ψάχνουμε το μυστικό υπερ - όπλο. Πριν από μερικά χρόνια ήταν ο Γερμανός. Άξιος άνθρωπος, αλλά μάλλον του είχαμε αναθέσει πάρα πολλά. Μετά στηριχθήκαμε στους υπερβατικούς που θα μπορούσαν να κάνουν τα πάντα και να μας αλλάξουν επίπεδο. Μετά εφαρμόσαμε το μοντέλο του προπονητή γκουρού - μέτρ της τακτικής. Έφυγε νύχτα. Φέτος έχουμε το μοντέλο της value for money ομάδας. Το υπερ - όπλο; Τα νιάτα και η φυσική κατάσταση. Μέχρι εδώ καλά.

Κοντεύει να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της προετοιμασίας και ακόμη δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μεταγραφές. Σε λιγότερο από πενήντα ημέρες το πρωτάθλημα αρχίζει. Για πόσο καιρό ακόμα θα κάνουμε δοκιμές και πειράματα; Πότε θα δέσει η ομάδα; Έχουμε σκεφτεί τι θα γίνει αν η σημερινή κλήρωση αναδείξει αντιπάλους του Πανιωνίου στις πρώτες αγωνιστικές ομάδες με τις οποίες έχουμε κοινούς στόχους; Για παράδειγμα, τον Ατρόμητο που έχει κρατήσει τον βασικό του κορμό και τον ίδιο προπονητή τον χτυπάμε; Έχουμε σημαντικές ελλείψεις σε δύσκολες θέσεις και δυστυχώς δεν μπορούν να καλυφθούν με τρικ όπως άλλες χρονιές. Το τραγικό είναι ότι κατά την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο υπήρχαν στην αγορά παίκτες που μπορούσαν να καλύψουν τα κενά μας και που θα απέδιδαν άμεσα. Κι όμως (για την ώρα;;;) δε αποκτήθηκαν.

Σκέφτομαι πως ίσως η ομάδα θέλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να καλύψει τα κενά με δικά της μέσα. Όταν όμως ο χρόνος αρχίζει να μας πιέζει θα έχουμε την ευχέρεια επιλογών ή θα ψωνίσουμε από τις εκπτώσεις; Μήπως τα μετρημένα οικονομικά μας οδηγήσουν σε κακές μεταγραφές και θα χρειαστεί τον χειμώνα να δαπανήσουμε μέσα στην πυρκαγιά πολύ μεγαλύτερα ποσά;

Κλείνοντας, θα ήθελα να γράψω για άλλη μία φορά πως ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είναι ο υπεύθυνος για τις μεταγραφές. Είναι φανερό πως ο Στάρε δεν είναι. Από την άλλη γνωρίζουμε καλά ότι υπεύθυνος για την οικονομική διαχείριση της ομάδας είναι ο κος Κιντής. Όπως λοιπόν έχει καθήκον να φροντίζει να δαπανούμε έξυπνα το μπάτζετ, αντίστοιχα πρέπει να κινείται δυναμικά για την είσπραξη των οφειλομένων. Μου κακοφαίνεται να κάνει η Α.Ε.Κ μεταγραφές με τα λεφτά του Πανιωνίου, κι εμείς να μετράμε και τη δεκάρα, κάνοντας δοκιμές παικτών από απίθανες χώρες και πρωταθλήματα. Δεν ξέρω αν θα ενεργούσαμε με τον ίδιο τρόπο αν είχαμε στην τσέπη τα χρήματα που μας οφείλουν.

Ο κος Στάρε μπορεί (το εύχομαι) να αποδειχθεί νέος Λίνεν για τους οπαδούς της ομάδας. Ας τον αφήσουμε να κάνει τη δουλειά του.Σήμερα δείχνει αφημένος στην τύχη του.

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Σκόρπια λόγια

Δεν είμαι σίγουρος αν η ποδοσφαιρική επιτυχία είναι ένα φρούτο που φυτρώνει παντού αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Εξάλλου ακόμη και η επιτυχία είναι κάτι το σχετικό, γιατί έχει να κάνει με τις συνθήκες της εποχής.

Τα πολλά λεφτά σε μια ομάδα εξασφαλίζουν καλές μεταγραφές, όχι όμως υποχρεωτικά και τους στόχους. Οι καλοί παίκτες προκαλούν δέος, δεν είναι υποχρεωτικό όμως να αποτελέσουν καλή ομάδα. Το έργο του καλού προπονητή σπάνια αναγνωρίζεται, ιδίως σε μία καλή ομάδα, αλλά το έργο του κακού κατακρίνεται αμέσως. Είναι καλό να έχεις μια πολύ καλή διοικητική ομάδα, αρκεί όμως να έχεις και τον ηγέτη. Με μόνη την ομάδα το αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρο, με μόνο τον ηγέτη μπορεί και να έχεις πιθανότητες στην επιτυχία, αρκεί να μην κουραστεί ο αρχηγός.

Σε όλα αυτά πρέπει κανείς να συνυπολογίσεις τους τραυματισμούς, το πρόγραμμα, τις επιδόσεις των άλλων, τη διαιτησία και σε μεγάλο βαθμό την τύχη. Τελικά, ο ιδιοκτήτης μιας ΠΑΕ διαφέρει πολύ από τον ιδιοκτήτη ενός αλόγου κούρσας; Μήπως τελικά τα πράγματα είναι εντελώς ρευστά όταν δεν ανήκεις στους top 3?

Τα πράγματα στον Πανιώνιο γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα, γιατί είναι προφανές ότι δεν έχουμε προσδιορίσει την έννοια της επιτυχίας. Και πώς να το κάνεις όταν ως ομάδα δεν έχεις σταθερούς στόχους; Πότε ο στόχος μας ήταν η Ευρώπη, πότε το κύπελλο, πότε η παραμονή και πότε η αξιοπρεπής παρουσία με ό,τι αυτό σημαίνει.

Ένα εγγενές πρόβλημα των Πανιώνιων είναι ότι είμαστε φοβικοί με την επιτυχία. Αν ρωτήσεις τον μέσο Πανιώνιο θα σου απαντήσει ότι έγινε φίλαθλος της ομάδας για το θέαμα και όχι για τα κύπελλα. Αν τον ρωτήσεις όμως τις κορυφαίες στιγμές που θυμάται θα σου μιλήσει για τους τελικούς και τα κύπελλα και όχι για συγκεκριμένες φάσεις αγώνων.Στην καλύτερη περίπτωση να σου πει για μυθικές εποχές, στις οποίες όμως ο Πανιώνιος ήταν πρωταγωνιστής. Διεκδικούσε αλλά έχανε κύπελλα κυρίως από εξωαγωνιστικούς λόγους.

Λέμε ότι μας ενδιαφέρει η καλή μπαλίτσα και όχι τα αποτελέσματα, ενώ είναι βέβαιο ότι αν παίξεις καλή μπαλίτσα στο ανύπαρκτο Ελληνικό πρωτάθλημα θα έχεις τουλάχιστον αξιοπρεπή πορεία. Από την άλλη βέβαια, αν και δεν μας ενδιαφέρει η επιτυχία, στήνουμε άνετα λαϊκά δικαστήρια σε περιόδους αποτυχίας. Αν και όλοι μας επιζητούμε την επαγγελματική μας επιτυχία, αν και όλοι μας θέλουμε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, εντούτοις μαθαίνουμε τα παιδιά μας να αποδέχονται εύκολα την ήττα του Πανιωνίου. Λογικό για όσους έχουν μνήμες από τη δεκαετία του 80 και ύστερα. Αγαπάμε την ομάδα, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να ξεσκιστούμε στην κριτική, να χαλάσουμε το κλίμα, να κατακρίνουμε τον κάθε ένα ακόμη κι εκείνον που πραγματικά προσπαθεί. Είμαστε λίγοι και γνωριζόμαστε μεταξύ μας, αλλά δημιουργούμε συνεχώς παρεξηγήσεις και σενάρια συνωμοσίας. Μας ενοχλεί να μας αποκαλούν ομάδα γειτονιάς, αλλά υποστηρίζουμε την ομάδα λιγότερο απ’ ότι κάνουν σε μια μικρή επαρχιακή πόλη.

Στο μανιφέστο του Griniaris θα ήθελα να προσθέσω μερικά δικά μου σημεία.

Δεν έγινα Πανιώνιος από τον πατέρα μου. Έγινα Πανιώνιος όταν συνειδητοποίησα την καταγωγή μου. Πάνω απ’ οτιδήποτε άλλο είμαι Μικρασιάτης. Είμαι Πανιώνιος γιατί η ομάδα αυτή είναι μέρος της πολιτιστικής μου κληρονομιάς. Είμαι Πανιώνιος γιατί είμαι φανατικός Νεοσμυρνιώτης. Τοπικιστής όσο δεν παίρνει. Είμαι Πανιώνιος γιατί μεγάλωσα βλέποντας να κρατούν τη σημαία της ομάδας πρόσωπα στα οποία είχα μεγάλη εκτίμηση. Άνθρωποι με περιεχόμενο και αξία. Είμαι Πανιώνιος γιατί αθλήθηκα και γιατί αθλούνται τα παιδιά μου. Είμαι Πανιώνιος γιατι ταιριάζει στον τρόπο που βλέπω τη ζωή. Είμαι Πανιώνιος και για τα κύπελλα και τις επιτυχίες. Γι’ αυτά που ήρθαν και κυρίως γι’ αυτά που θα έρθουν. Και πρέπει να έρθουν. Είμαι Πανιώνιος για τη ζεστή ανθρώπινη επαφή.

Τι περιμένω; Περιμένω να υποστηρίξουμε ειλικρινά και άδολα την ομάδα. Να βάλει ο καθένας το δικό του λιθαράκι για τη μεγάλη μας αγάπη. Είμαστε λίγοι για να σπαταλιώμαστε, αλλά έχουμε δημιουργική τρέλα και αυτό μπορεί να βοηθήσει την ομάδα να πάει ψηλά. Δεν θέλω να βλέπω Πάνθηρες, Ίωνες, Λέσχη και απλούς φιλάθλους. Θέλω να δω ένα γήπεδο που να υποστηρίζεται από μια τρελή και δυναμική παρέα. Με την ίδια φιλοσοφία και στάση ζωής. Θα γίνει; Αυτό το ξέρει ο καθένας από εμάς…

Το ότι κάθομαι και φιλοσοφώ καλοκαιριάτικα δεν είναι καλό. Αν και βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου θα έπρεπε να είχαμε χαρά και ανυπομονησία για το νέο πρωτάθλημα, μάλλον έχουμε κάνει την ανάγκη φιλότιμο. Όσο θυμάμαι τον Πανιώνιο δεν μπορώ να ανακαλέσω στη μνήμη μου χρονιά που να φαίνονταν όλα τόσο ρευστά και αβέβαια.

Αντιλαμβάνομαι ότι όσα έχω γράψει είναι ασύνδετα. Αλλά κι εγώ ο ίδιος έτσι νοιώθω…

Βλέπω πρόεδρο και διοικητική ομάδα, αλλά δεν βλέπω ηγέτη. Βλέπω προπονητή, αλλά δεν βλέπω παίκτες. Βλέπω στελέχη, αλλά δεν βλέπω τον ιθύνοντα νου. Βλέπω νεανική ορμή, αλλά δεν βλέπω εμπειρία. Βλέπω στόχο, αλλά δεν βλέπω την παραμικρή ένδειξη για την επίτευξή του. Βλέπω χρήματα, αλλά δεν βλέπω να επενδύονται με πρόγραμμα.

Τελικά αυτό που βλέπω είναι κούραση και όχι φρεσκάδα. Νομίζω ότι όλοι μας χρειαζόμαστε κάτι για να αλλάξει το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα. Η χρονιά ξεκινά άσχημα. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τις μεταγραφές, όσο με το κακό κλίμα.

Graffiti




Εγκαινιάζω σήμερα μια υποκατηγορία της φώτο της ημέρας. Graffiti. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μορφή έκφρασης, με σημαντικό πολλές φορές, επικοινωνιακό, πολιτικό ή αισθητικό περιεχόμενο.
Το συγκεκριμένο graffiti το βρήκα στην περιοχή τον Εξαρχείων. Ο δημιουργός διαδηλώνει τη σεξουαλική του προτίμηση ή καταγγέλλει τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη ζωή;

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Πρόβλημα με το Blog

Από το πρωί έχει παρουσιαστεί ένα πρόβλημα στο Blog. Συγκεκριμένα, ενώ γίνεται κανονικά ανάρτηση σχολίων, μετά από λίγο διαγράφονται αυτόματα ή έστω δεν εμφανίζονται. Ζητώ την κατανόησή σας για το θέμα αυτό. Δεν οφείλεται σε δικό μου λάθος,ούτε έχω διαγράψει το παραμικρό σχόλιο.

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Ανακοίνωση Π.Α.Ε Πανιώνιος





Αναχωρεί αύριο, Τρίτη 6 Ιουλίου το απόγευμα, με πτήση της MALEV, η αποστολή του Πανιωνίου για το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας που θα διεξαχθεί στο Τέλκι, κοντά στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

O Μίκαελ Στόρε ανακοίνωσε την αποστολή η οποία αποτελείται από 32 ποδοσφαιριστές. Μπέλιτς, Μάχο, Γιόνσον, Όμο, Σιόβας, Κοντοές, Λάτκα, Γ. Μανιάτης, Αναστασόπουλος, Κοντοχρήστος, Κούρντι, Κουμορτζί, Κούκετς, Σάμαρης, Τσοτσαλίτς, Γουνδουλάκης, Σίμωσης, Μπουβάλ, Λουκίνας, Μπάλαμπαν, Ριέρα, Κοιλιάρας, Ισαάκ Πούπο, Σταυροθανασόπουλος, Γκέζος, Καμπούρης, Ανέστης, Χρ. Μανιάτης, Κολοβός, Καρδαρης, Σκούρτης, Σιδεράκης.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ο Πανιώνιος θα δώσει 2 φιλικά. Το πρώτο το Σάββατο 10 Ιουλίου με αντίπαλο τη BFC Siofok και το δεύτερο την Πέμπτη 15 Ιουλίου με αντίπαλο τη Honved.

Η αποστολή του Πανιωνίου θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή 16/7/2010 το απόγευμα.

Σχόλιο: Τρέχα τρέχα οδηγέ, γιά να τους προλάβουμε και να σε κεράσουμε, μία μπύρα Φιξ. Ξά-να-γυ-ρι-σέ η Φιξ! Ξά-να-γυ-ρι-σέ η Φιξ!
Με αυτά που βλέπουμε τι να σου κάνει η Φιξ;

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Εμείς και ο Πανιώνιος Κόσμος

Είναι γεγονός ότι όταν ξεκίνησα να γράφω για τον Πανιώνιο στο δικό μου ή σε άλλα μπλογκ δεν ήξερα πρόσωπα και καταστάσεις στην ομάδα. Ήξερα μόνο ότι είχα κάποιες θέσεις και απόψεις για διάφορα ζητήματα και ένα μεγάλο πρόβλημα επικοινωνίας με τα μέλη του φόρουμ.

Με τον καιρό δημιουργήσαμε μια μεγάλη διαδικτυακή παρέα, αποτελούμενη από ανθρώπους που διέφεραν σε χίλια πράγματα, αλλά είχαν ως κοινό τους την αγάπη για την ομάδα. Κάτι που μας ένωνε επίσης ήταν η απορία για τους λόγους απομάκρυνσης του Λίνεν. Δεν ήμασταν προσωπολάτρες, απλά μέσω του Γερμανού ονειρευτήκαμε τη δημιουργία ενός μεγάλου Πανιώνιου και με την απομάκρυνσή του νοιώσαμε το όνειρο αυτό να εξαφανίζεται.

Κατά τον χρόνο δημιουργίας της παρέας αυτής ένα ήταν το κόκκινο πανί. Ο Μάκης Διόγος. Είχαμε θεμελιώδεις διαφωνίες μαζί του, ενώ δεν έλειψαν οι φορές που μας αντιμετώπισε ιδιαίτερα επιθετικά, όπως κι εμείς άλλωστε. Οι θέσεις και οι απόψεις που εξέφραζε έδειχναν απόλυτα εναρμονισμένες με τις διοικητικές θέσεις, γεγονός που ενοχλούσε ακόμη περισσότερο, καθώς θεωρούσαμε τραγικό λάθος την απομάκρυνση του Γερμανού και μάλιστα για τους λόγους που ανακοινώνονταν ή διέρρεαν.

Ήταν λογικό και επόμενο λοιπόν να μην αγκαλιάσουμε την προσπάθεια που ξεκινούσε με τον Πανιώνιο Κόσμο. Είναι γεγονός ότι τα πρώτα φύλλα του Πανιώνιου κόσμου ήταν απογοητευτικά. Φτωχά σε ποιότητα άρθρα, ξεπερασμένες ειδήσεις, έλλειψη ταυτότητας, απόλυτη εναρμόνιση με τις διοικητικές θέσεις και το χειρότερο μια πεσιμιστική θεώρηση των πραγμάτων. Εν ολίγοις ένα έντυπο το οποίο ποιοτικά ήταν χειρότερο και από το ενημερωτικό φυλλάδιο των αγώνων. Απογοήτευση. Η ανάγνωση του Πανιώνιου Κόσμου κυριολεκτικά μπορούσε να μου χαλάσει τη μέρα. Για τον λόγο αυτό σταμάτησα να τον αγοράζω.

Όταν κάποια στιγμή δημιουργήσαμε τα Παγκόσμια κατάλαβα ένα απλό πράγμα. Ότι μπορούσε γύρω από ένα τραπέζι να μαζευτούν ανέλπιστα πολλοί άνθρωποι, εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, με ένα και μόνο κοινό. Την αγάπη τους για τον Πανιώνιο. Το ένα και μοναδικό κοινό μας έδεσε γρήγορα, δημιουργήσαμε διαπροσωπικές σχέσεις και σίγουρα έναν εξαιρετικό λόγο να πηγαίνουμε στο γήπεδο πέρα από το ποδοσφαιρικό θέαμα. Γιατί η προσωπική επαφή είναι ακόμη σημαντικότερη.

Στα τραπέζια αυτά φιλοξενήσαμε σπουδαίους ανθρώπους και μεγάλες μορφές του Πανιωνίου. Φιλοξενήσαμε παλέμαχους και απλούς φιλάθλους. Κανείς δεν ήρθε με την επαγγελματική ή την κοινωνική του ιδιότητα, αλλά μόνο ως φίλος της ομάδας. Όσοι το έχουν ζήσει το ξέρουν καλά.

Η παρουσία του Μάκη Διόγου σε παγκόσμιο δημιούργησε τριβές. Αν και εξακολουθώ να διαφωνώ μαζί του σε αρκετά πράγματα, η προσωπική επαφή με τον "εχθρό" με βοήθησε να καταλάβω ένα απλό πράγμα. Αν θέλουμε το καλό της ομάδας, αν αγαπάμε ειλικρινά τον Πανιώνιο πρέπει να συνεισφέρουμε αλλά και να λαμβάνουμε από τον άλλο το καλύτερο που μπορεί να προσφέρει. Και ο καθένας έχει να προσφέρει κάτι καλό, αρκεί να τον αντιμετωπίζουμε χωρίς στεγανά και παγιωμένες απόψεις.Ότι ισχύει για όλους, ασφαλώς ισχύει και για τον Μάκη.

Μέσα σ’ αυτό το διάστημα ο Πανιώνιος Κόσμος βελτιώθηκε πάρα πολύ. Άρχισε να δημιουργεί ένα συγκεκριμένο και μάλιστα ενδιαφέρον προφιλ. Η ποιότητα των κειμένων ανέβηκε σημαντικά, πόνταρε και κέρδισε το στοίχημα των συνεντεύξεων, κάλυψε ικανοποιητικά κάθε εκδήλωση του συλλόγου. Εξακολουθούσε βέβαια να είναι λιγότερο δυναμικός ή ίσως αιχμηρός στην άποψή του. Οι περισσότεροι θεωρήσαμε ότι αυτό συνέβαινε λόγω του ότι αποτελεί ιδιοκτησία της Eternal. Η αλήθεια ΄όμως είναι ότι αυτό που σε κάποιο βαθμό συγκρατούσε τους ανθρώπους του Π.Κ δεν ήταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά η εκτίμηση στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τσακίρη. Λάθος τους, γιατί η μη έκφραση σωστών και τεκμηριωμένων απόψεων (και καλόπιστης κριτικής) δεν βοηθά τον μεγαλομέτοχο. Όμως έτσι έχουν τα πράγματα.

Φτάνουμε λοιπόν στο τελευταίο τεύχος του Π.Κ όπου με καταλύτη το φιάσκο του Εστογιανώφ, γίνεται μια απίστευτη έκρηξη. Πολλοί συντάκτες απελευθερώνονται, εκφράζουν σημαντικές απόψεις, πιάνουν τον σφυγμό του κόσμου για πρώτη φορά. Άξιος συγχαρητηρίων ο Μάκης για το πολύ αντρίκιο κείμενό του. Ναι, το 69 τεύχος του Πανιώνιου κόσμου αξίζει πραγματικά. Είναι ένα αξιόλογο φίλαθλο έντυπο, φτιαγμένο από Πανιώνιους, προορισμένο για Πανιώνιους και μάλιστα με πλήρη Πανιώνια νοοτροπία. Ο Πανιώνιος Κόσμος δεν είναι ούτε το ΑΕΚ empire, ούτε ο Γαύρος. Είναι καλός και αν συνεχίσει έτσι είναι βέβαιο ότι θα γίνει ακόμη καλύτερος.

Πληροφορούμαι ότι τώρα που ο Πανιώνιος Κόσμος βρήκε την ταυτότητά του, τώρα που είναι ένα βήμα από το να γίνει οικονομικά αυτάρκης βρίσκεται ένα βήμα πριν από την διακοπή της κυκλοφορίας του, θύμα κι αυτός των περίφημων οικονομικών περικοπών.

Ο Πανιώνιος δεν διαθέτει δικά του μέσα. Δεν διαθέτει πληθώρα δημοσιογράφων. Δεν έχει την πολυτέλεια να κλείσει το μοναδικό του έντυπο μέσο, με αντάλλαγμα να εξασφαλιστούν 500 ή 1.000 ευρώ την εβδομάδα (για την ώρα).

Όσο κι αν συμφωνεί ή αν διαφωνεί κάποιος με τον Πανιώνιο Κόσμο δεν πρέπει να το δεχθεί. Ήδη έχουμε επιτρέψει την αποψίλωση της ομάδας από ανθρώπους που προσέφεραν για χρόνια τις υπηρεσίες τους από αγάπη. Το κερασάκι στην τούρτα θα είναι να δεχθούμε το κλείσιμο του μοναδικού Πανιώνιου εντύπου. Αντισταθείτε. Αγοράστε φύλλα του Πανιώνιου Κόσμου. Ίσως περισσότερα κι από όσα χρειάζεστε. Δείξτε ότι δεν είστε διατεθειμενοι να ανεχθείτε την κατάσταση αυτή. Δείξτε στους μάνατζερ ότι μπορούν να διαχειρίζονται τα οικονομικά, δεν μπορούν όμως να διαχειρίζονται την καρδιά της ομάδας. Εμάς τους ίδιους. Αν η δικαιολογία τους είναι τα 1.000 ευρώ, να τους τα προσφέρουμε. Τώρα είναι η στιγμή παλλικάρια να δείξουμε ότι πέρα από τις όποιες διαφωνίες μας, πέρα από τους καυγάδες του Γαλατικού χωριού είμαστε πράγματι διαφορετικοί και αντισυμβατικοί. Δεν μπαίνουμε σε μανατζαρίστικα καλούπια του ΠΟΚ.

Φίλε Μάκη, Φίλε Πάνο θα έχετε την αμέριστη συμπαράστασή μου. Συνεχίστε δυναμικά. Δείξτε στον κόσμο τον πραγματικό σας εαυτό. Συμβάλλετε δημιουργικά στην ομάδα. Συνεχίστε στο δρόμο του τελευταίου τεύχους.

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ!!!
Ας ειδοποιήσει κάποιος τον Καρπετόπουλο (ορθή επανάληψη)που το παρακολουθεί...

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Πάμε Επιτόκιο;;;

Αύριο το βράδυ θα γίνει το πάρτυ του Πανιώνιου Κόσμου στο "Επιτόκιο". Νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία να μαζευτούμε, να τα πούμε ( να τα πιούμε) και να διασκεδάσουμε. Ως "ιντερίστες" οφείλουμε να τιμήσουμε τουλάχιστον τον φίλο μας τον Lefterix. Ραντεβού στις 22:00.
Και μη δω κανέναν (όσο ψηλά κι αν βρίσκεται) να πίνει τίποτα coctail και Jim Beam, τον έφαγα!!!