Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Των φρονίμων τα παιδιά

Δεύτερη Κυριακή χαράς, δεύτερο συνεχόμενο νικηφόρο αποτέλεσμα, σημαντική βαθμολογική συγκομιδή, όχι όμως και η αναμενόμενη άνοδος στον βαθμολογικό πίνακα, καθώς όλα τα υπόλοιπα αποτελέσματα ήταν στραβά.

Το θέμα όμως είναι ότι ο Πανιώνιος έχει το πλέον βατό πρόγραμμα και μπορεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, εφόσον συνεχίσει να αποδίδει με τον ίδιο τρόπο, να ξεφύγει για τα καλά από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Στις επόμενες αγωνιστικές, πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την Κέρκυρα, τον Αστέρα και την Ξάνθη στη Νέα Σμύρνη, τις Σέρρες και τον Ολυμπιακό Βόλου εκτός. Ασφαλώς και πολλές από τις ομάδες αυτές θα έχουν ιδιαίτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον, είναι όμως παιχνίδια από τα οποία ευελπιστούμε τέτοια βαθμολογική συγκομιδή που να μας εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον την παραμονή, δεδομένου ότι μετά το παιχνίδι με την Ξάνθη, αρχίζουν και πάλι τα δύσκολα.

Μια που έχουν αρχίσει να κλείνουν οι πληγές που μας άφησε η περίοδος Κιντή, είναι ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον.

Η ομάδα είναι σε άνοδο και μπορεί να ανέβει ακόμη περισσότερο. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να γίνει μια νέα καμπάνια για τα διαρκείας β’ γύρου. Τώρα που ο κόσμος ζεσταίνεται και που πλησιάζει και η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων. Ελέω Δ.Ν.Τ είναι δύσκολα Χριστούγεννα για όλο τον κόσμο, αν όμως ο Πανιώνιος προσφέρει τις κατάλληλες διευκολύνσεις, μπορούμε να πετύχουμε καλές πωλήσεις στα διαρκείας. Και έξτρα έσοδα και περισσότερος κόσμος στο γήπεδο. Μπορεί το οικονομικό συμμάζεμα να είναι καλό και χρήσιμο, θα χρειαστεί όμως και ζωντανό χρήμα για να μαζευτούν έσοδα που θα συμβάλουν στις μεταγραφές. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ανέβει η κίνηση και στην μπουτίκ. Η λύση είναι μία. Αλλάξτε άμεσα την εμφάνιση. Στον Πανιώνιο Κόσμο είδαμε ωραιότατες νέες εμφανίσεις, σχεδιασμένες από τον μέτρ του είδους, τις οποίες είμαι βέβαιος ότι θα τιμούσαμε όλοι. Αν χαθεί η εορταστική περίοδος η οποία συνδυάζεται με την αγωνιστική άνοδο της ομάδας, θα χαθεί μια σημαντική ευκαιρία για νέα έσοδα.

Βέβαια, μια που ο μεγαλομέτοχος δηλώνει ότι τα χέρια του είναι τα πλέον ικανά αυτή τη στιγμή για να οδηγήσουν την ομάδα, θα πρέπει να εκτιμήσει την προσπάθεια που γίνεται και να συνδράμει οικονομικά.Για να καλυφθούν τα κενά της ομάδας με έτοιμους παίκτες θα χρειαστούν χρήματα. Δυστυχώς αυτά δεν μπορούν να εξασφαλιστούν αποκλειστικά από τα διαρκείας ή την μπουτίκ. Ούτε βέβαια μπορεί να μας βγάζει πάντα από τη δύσκολη θέση η πώληση πρωτοκλασάτου ποδοσφαιριστή.

Σε αγωνιστικό επίπεδο. Ότι κι αν γράφω παραπάνω,αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τον χειμώνα θα φύγει κάποιος από τους βασικούς μας παίκτες, με πρώτο υποψήφιο τον Κούμο. Προσωπικά δεν θα παραχωρούσα τον συγκεκριμένο παίκτη, γιατί είναι βαρόμετρο για τον Πανιώνιο και γιατί για να βρούμε κάποιον με τα δικά του προσόντα για να καλύψει το κενό, θα χρειαστεί να δώσουμε πολλά λεφτά. Κάποιοι θα πουν ότι το τελευταίο διάστημα δεν προσφέρει τα αναμενόμενα.Μπορεί να μην έχουν άδικο. Ας σκεφτούν όμως γιατί παρ’ όλα αυτά ενδιαφέρονται γι' αυτόν ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Έναν τέτοιο παίκτη θα μπορούσε α τον αποκτήσει ελληνική ομάδα μόνο όταν είναι στα κάτω του... Η πρότασή μου είναι πως αν παρ' όλα αυτά δοθεί ο Κούμο, να μην εισπράξουμε χρήματα αλλά μόνο καλά και χρήσιμα έμψυχα ανταλλάγματα. Μέχρι τώρα εισπράτταμε καλά χρήματα από τις μεταγραφές, τα οποία όμως τα τοποθετούσαμε λάθος. Το αποτέλεσμα είναι ότι και τα ταμεία δεν γέμιζαν και δημιουργούσαμε ακόμη μεγαλύτερο αγωνιστικό πρόβλημα.Ας λύσουμε τουλάχιστον το αγωνιστικό πρόβλημα, το οποίο είναι και το πλέον επιτακτικό.

Κάτι άλλο που θεωρώ απαραίτητο είναι η ενοποίηση των συνδέσμων οργανωμένων φιλάθλων σε ένα φορέα υπό τη σκέπη του Πανιωνίου. Η καλύτερη οργάνωση και η μεγαλύτερη συμμετοχή θα βοηθήσει την ομάδα. Θεωρώ λάθος την ύπαρξη τριών φορέων. Σε αυτή ην εποχή ανακατατάξεων μπορούν πολλά πράγματα να τεθούν στη σωστή βάση.

Με κάποιες σωστές και νοικοκυρεμένες λύσεις μπορούμε να πετύχουμε και έσοδα και αγωνιστικές επιτυχίες και να ανεβάσουμε την ψυχολογία του κόσμου. Νομίζω όμως ότι πρέπει άμεσα να αρχίσουν να γίνονται κινήσεις προς κάθε κατεύθυνση.

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Πανιώνιος Ηρακλής 1-0

Η σημερινή ενδεκάδα του Πανιωνίου απαρτίζονταν, για να μην πω τους καλύτερους, σίγουρα όμως τους πλέον φορμαρισμένους και ελπιδοφόρους παίκτες του ρόστερ. Απέναντί μας μια σχεδόν καλή ομάδα, η οποία δεν αντιμετωπίζει για την ώρα ιδιαίτερο βαθμολογικό πρόβλημα, αφού έχει πετύχει το αυτονόητο. Να παρουσιάσει ένα συμπαθητικό σύνολο και να έχει μια κάπως σταθερή πορεία. Τα ποιοτικά αυτά χαρακτηριστικά που μέχρι και πέρσι απλά θα κρατούσαν μια ομάδα στην κατηγορία, σήμερα μπορούν να φαντάζουν ως το διαβατήριο ακόμη και για τα ευρωπαϊκά σαλόνια. Το τραγικό είναι ότι αυτό το είχε συνειδητοποιήσει μέχρι και ο Κιντής, φρόντισε όμως με τις κινήσεις του να μας αποδομήσει και όχι να μας εκτοξεύσει. Γιατί ένας σοφά ενισχυμένος Πανιώνιος το καλοκαίρι, σήμερα θα έκανε μεγάλη πορεία στο μίζερο αυτό πρωτάθλημα.

Απέναντι σ’ αυτή την ομάδα ο Πανιώνιος, ο Πανιώνιος έκανε το πολύ δύο ευκαιρίες, σημείωσε ένα γκολ και πρόσθεσε τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς. Θεωρώ ότι οι μόνες μας διαφορές με το πρόσφατο παρελθόν είναι η παρουσία του Σάμαρη στην ενδεκάδα και η βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας. Τα προβλήματα όμως παραμένουν.

Ο Πανιώνιος είναι δυσκοίλιος στο γκολ. Απέναντι σε ομάδα που θα πετύχει δύο γκολ, ο Πανιώνιος δεν έχει απάντηση. Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται διάφοροι παράγοντες. Δεν έχουμε (την καλή) κάθετη πάσα, δεν μπορούμε να πλαγιοκοπήσουμε, συνεπώς δεν φτάνουν στους επιθετικούς καλές πάσες. Άρα, πέρα από την αδιαμφισβήτητη ανάγκη για καλό σέντερ φορ, είναι βέβαιο ότι πρέπει να λύσουμε και το θέμα του δημιουργικού μέσου. Επειγόντως.

Στο σημερινό παιχνίδι θα ήθελα να ασχοληθώ με την επίθεση. Ο Ριέρα ήταν πρόθυμος αλλά φλύαρος. Ο Μπάλαμπαν, έπαιξε όσο και όπου χρειάζονταν, ο Σαλαλί δεν τροφοδοτήθηκε καθόλου (ίσως δεν έχει κερδίσει ακόμη τον σεβασμό των συμπαικτών του), ενώ ο Κούκετς επιβεβαίωσε τη θεωρία μου, σύμφωνα με την οποία ο οποιοσδήποτε μπορεί να τον κριτικάρει για το ο,τιδήποτε, οφείλει όμως να του αναγνωρίσει ότι έχει τα καλύτερα τελειώματα φάσεων στην ομάδα. Ο Κούκετς και ο Βαζ Τε είναι κατά τη γνώμη μου οι παίκτες που δύσκολα δεν θα μετουσιώσουν την ευκαιρία σε γκολ, προσόν που δεν διαθέτουν στον ίδιο βαθμό οι Ριέρα και Μπάλαμπαν. Τολμώ να πω ότι δεν το είχε ούτε ο Φαμπιάν.

Μετά το σημερινό αποτέλεσμα όλοι μας περιμένουμε δύο πράγματα. Την δημοσιοποίηση πρότασης για την αγορά μετοχικού πακέτου (η διορία λήγει αύριο το πρωί) και το εντός έδρας παιχνίδι με την Κέρκυρα που μπορεί να μας χαρίσει το τρίποντο που θα μας ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις, αρκεί να μη θυμηθεί ο Επστάιν τη διαβολεμένη παράδοση που έχει εναντίον μας.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Δύο χρόνια χωρίς τσιγάρο

Είναι γεγονός ότι πολλές φορές μου πέρασε από το μυαλό να βουτήξω ένα τσιγάρο, να αγοράσω πακέτο, ένα σακουλάκι καπνού, πούρο ή καπνό για πίπα. Δεν το έκανα γιατί τα οφέλη που βλέπω στην καθημερινότητά μου, μακριά από τη νικοτίνη, είναι περισσότερα. Με όλα αυτά που γίνονται βέβαια στην ομάδα, απορώ πως δεν το έκανα!!!

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Χορός γυναικείου Μπάσκετ




Το Σάββατο 27/11/2010 θα γίνει στο Vox (Ιερά οδός 16 - 211 8501100) ο χορός του γυναικείου Μπάσκετ. Θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να διασκεδάσουμε και να στηρίξουμε το συγκεκριμένο τμήμα, το οποίο μας έχει δώσει μεγάλες χαρές με μεγαλύτερη την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος. Απ' όσο γνωρίζω στο Vox εμφανίζεται η Δέσποινα Βανδή.
Δεν γνωρίζω με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος να δηλώσει συμμετοχή.Θα πρότεινα στους ενδιαφερόμενους να απευθυνθουν στον ερασιτέχνη για περισσότερες πληροφορίες.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Λάρισα - Πανιώνιος 0-1

Όποιος νομίζει ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι με μπάλα, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτεί. Στο άθλημα αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η ψυχολογία, το κίνητρο, το δέσιμο, ο τσαμπουκάς. Ο χθεσινός Πανιώνιος είχε όλα τα παραπάνω και γι αυτό κατάφερε, ύστερα από πολλά χρόνια, να φύγει από το Αλκαζάρ με τους τρεις βαθμούς της νίκης.

Δεν ήταν απλό πράγμα να χαλάσεις τη γιορτή των Λαρισινών, να σπάσεις το πολύ καλό σερί τους και να τους οδηγήσεις βαθμολογικά στο γκρουπ των ομάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με πρώτο εσένα. Και όμως έγινε και μάλιστα με Πανιώνιους όρους. Με παίκτες και προπονητή βγαλμένους από τα σπλάχνα της ομάδας. Που σέβονται και τιμούν τη φανέλα. Ο συγκεκριμένος Πανιώνιος απέδειξε πόσο λάθος ήταν τα πλάνα Κιντή και πόσο αισιόδοξα μπορεί να ατενίζει το μέλλον, αν βασιστεί στους δικούς του ανθρώπους. Στα δικά του παιδιά. Σε κάθε επίπεδο. Γιατί ο Πανιώνιος έχει άξιους ανθρώπους, που αγαπούν την ομάδα, που σέβονται το ψωμί που τρώνε, πάνω απ’ όλα όμως ανθρώπους που δεν βλέπουν την ομάδα επαγγελματικά, αλλά ως μέρος της ψυχοσύνθεσής τους. Δώστε τους την ευκαιρία.

Ο χθεσινός Πανιώνιος απέδειξε ότι η επιμονή στις υποδομές και στα εγχώρια ταλέντα μπορεί να αποζημιώσει τον σύλλογο, όχι στα πλαίσια της περίφημης μεταπωλητικής αξίας, όπου άσπροι, μαύροι και κίτρινοι μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι, αν τα «φέρνουν» στην ομάδα, αλλά επειδή οι παίκτες που γαλουχούνται και αναδεικνύονται από την ομάδα έχουν κάθε λόγο να την αγαπούν, να την σέβονται και να αντιλαμβάνονται το ιδιαίτερο ειδικό βάρος της φανέλας. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους.

Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω στον Άκη Μάντζιο. Ο προπονητής της ομάδας, αν και διαρκώς φέρει τον τίτλο του «υπηρεσιακού», δεν έκανε αυτό που θα θεωρούσε κάποιος αυτονόητο για κάποιον που βρίσκεται στη θέση του: να παίξει συμβατικά, να μην ρισκάρει, να μην δώσει ευκαιρίες, να μην εκτεθεί, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να παραμείνει πρώτος. Όσες φορές οδήγησε την ομάδα, ρισκάρισε, βάζοντας τη δική του πινελιά, ανακατεύοντας την τράπουλα, δίνοντας ευκαιρίες σε νέους.Πάνω απ’ όλα ήταν δίκαιος και αυτό είναι κάτι που το ρόστερ των 35 παικτών έχει απόλυτη ανάγκη. Δεν έπαιξε για τον εαυτό του αλλά για την ομάδα και αυτό πρέπει οπωσδήποτε να εκτιμηθεί και να παραμείνει στον πάγκο μέχρι το τέλος της σεζόν. Νομίζω ότι τελικά το αξίζει. Είναι γεγονός ότι με προβληματίζει η έλλειψη εμπειρίας του, πλέον όμως δεν μπορώ να παραβλέψω την πολύ καλή του παρουσία στον πάγκο.

Θα ήθελα να δώσω πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες της ομάδας, χωρίς να εξαιρέσω κανέναν, για την προσπάθεια, αλλά κυρίως για το κουράγιο που έδειξαν όλη αυτή την εβδομάδα. Θεωρώ ότι η διοίκηση πρέπει να τους επιβραβεύσει με ένα μεγάλο πριμ.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ και πάλι στον Γιάννη Κοντοέ. Όταν σε είδα φίλε Γιάννη να παίζεις με τρομακτικό πάθος, αν και τραυματίας, κατάλαβα ότι είναι τιμή μου να αγωνίζεται ο γιός μου με το δικό σου νούμερο. Κατά τη γνώμη μου είσαι καλός παίκτης, με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, το βασικότερο όμως είσαι ένα πραγματικό Πανιώνιο πρότυπο για τους μικρούς φιλάθλους. Δεν ξέρω αν σου φέραμε γούρι, ξέρω όμως ότι μας έδωσες μεγάλη χαρά.

Το χθεσινό παιχνίδι πρέπει σύντομα να γίνει παρελθόν και να επικεντρωθούμε στα δύο επόμενα εντός έδρας παιχνίδια (δεν είναι τέλειο να βλέπεις συνεχόμενα τον Πανιώνιο στον ναό;). Δύο νίκες σε δύο παιχνίδια, μπορούν να μας ξεκολλήσουν για τα καλά από τον πάτο και να μας αναπτερώσουν την ψυχολογία.

Όσο για εμάς έχουμε δύο βασικές επιλογές. Μεγάλο παγκόσμιο το Σάββατο ή Σνακ Παγκόσμιο την Κυριακή; Η επιλογή δική σας!!!

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ας μαζέψουμε τα κομμάτια μας

Όλες αυτές τις ημέρες έγιναν πάρα πολλά. Τόσα πολλά που καταλήξαμε και πάλι στα ίδια.Κύκλος.

Με λίγα λόγια, θα αντιμετωπίσουμε τη Λάρισα, σε ένα παιχνίδι που για την Α.Ε.Λ έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, με αποδεκατισμένη διοίκηση, ομάδα και ηθικό. Δεν είναι ό,τι καλύτερο. Ας μαζέψουμε τα κομμάτια μας.

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της χθεσινής συνέντευξης του κου Τσακίρη ήταν η πρόσκληση προς τον κο Λιανό για να επιστρέψει στη διοίκηση. Είναι γεγονός ότι πολλά ακούστηκαν για την ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις τους. Κρίνοντας από τη στάση που έχει κρατήσει ο κος Τσακίρης σε πάρα πολλά θέματα μέχρι σήμερα, υποψιάζομαι ότι μάλλον έχει λόγους ο κος Λιανός για να είναι παρεξηγημένος. Όμως πραγματικά δεν έχουμε περιθώρια για μούτρα, πόζες και παρεξηγήσεις. Ας βάλουν όλοι λίγο νερό στο κρασί τους και να κοιτάξουν να τα βρουν άμεσα για το καλό της ομάδας.

Ένα δεύτερο θέμα ήταν η επιβολή προστίμου στους παίκτες. Υπό άλλες συνθήκες θα έλεγα ότι ήταν επιβεβλημένο. Σήμερα φαντάζει άκαιρο για δυο λόγους. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλεις πρόστιμο ύστερα από τόσο καιρό (για τα παιχνίδια με Διαγόρα και Ολυμπιακό) ούτε βέβαια για το παιχνίδι με τον Ατρόμητο, κατά το οποίο οι ίδιοι παίκτες μοιράστηκαν πριμ ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Και το ηθικό τους ρίχνεις και προς τα έξω δεν δίνεις σοβαρή εικόνα. Πέρα απ’ αυτό, μπορεί η εικόνα της ομάδας να είναι κάκιστη, όμως δεν ευθύνονται οι παίκτες για τις εγκληματικές επιλογές Κιντή και το διάτρητο ρόστερ.

Όλο αυτό το τρελό κλίμα ώθησε σε παραίτηση τον κο Παράσχο. Και επειδή ο άνθρωπος είναι σοβαρός, όσο κι αν κατανοεί του λόγους που έγιναν όλα αυτά, θεωρώ ότι δεν θα επιστρέψει. Άρα δεν έχουμε και προπονητή. Μεγάλο το βάρος που πέφτει στον Μάντζιο, από την άλλη όμως είναι και η δεύτερη μεγάλη του ευκαιρία.

Το τελευταίο θέμα έχει να κάνει με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου. Ο κος Τσακίρης δήλωσε ότι θα μείνει μέχρι το καλοκαίρι, από την άλλη όμως δεν πήρε πίσω την προθεσμία που είχε δώσει για την υποβολή προσφορών. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να φέρει το βάρος της αγοράς ας το κάνει. Η ταπεινή μου γνώμη όμως είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει με ένωση δυνάμεων.

Δεν θα ασχοληθώ με τους επιχειρηματίες. Θα ασχοληθώ με τις λέσχες οργανωμένων. Είναι ζωντανοί οργανισμοί, έχουν μέλη και υπάρχουν για να υποστηρίζουν την ομάδα. Εκείνοι πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα συγκεντρώσουν χρήματα για αγορά πακέτου μετοχών. Αν η κάθε λέσχη καταφέρει να αγοράσει από 5%, τότε είναι δεδομένο ότι ο Πανιώνιος θα μείνει για πάντα στα χέρια Πανιώνιων. Αν δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν κανένα ποσό, τότε θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαλυθούν. Μπορούν όμως να συγχωνευτούν ή να συνεργαστούν. Ας σκεφτούν σοβαρά ότι είναι καλό να κάνεις κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, αιμοδοσίες και εκδρομές στα εκτός, αλλά όταν δεν έχεις τη δύναμη να βοηθήσεις ουσιαστικά σε μια δύσκολη στιγμή του συλλόγου, τότε μάλλον κάτι δεν κάνεις καλά. Δεν έχω ιδέα πόσο κοστίζει το 5%, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι θα είναι ντροπή Πάνθηρες, Ίωνες και Λέσχη να μην καταφέρουν να συγκεντρώσουν το οποιοδήποτε ποσό για την αγορά έστω κι ενός μικρού πακέτου μετοχών. Φαντάζομαι ότι είναι στο χέρι και του κου Τσακίρη να τους το δώσει σε προνομιακή τιμή. Η προσπάθεια πάντως πρέπει να γίνει είτε ατομικά από τον κάθε σύλλογο είτε με συνεργασία.

Δεν ξέρω αν θα σωθούμε. Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης του Πανιωνίου. Αυτό που ξέρω είναι ότι η συγκεκριμένη κρίση είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας για να κινητοποιηθούμε, να αφήσουμε στην άκρη μικροδιαφορές και προβλήματα ετών και να εργαστούμε ουσιαστικά για την ομάδα. Όλοι μαζί είμαστε δυνατοί.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Η ανακοίνωση Τσακίρη σε απλά Ελληνικά

Διάβασα πολύ προσεκτικά την ανακοίνωση του κου Τσακίρη. Όπως όλοι μας γνωρίζουμε καλά, ο κος Τσακίρης είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Σμύρνη 1890, η οποία κατέχει μεταξύ άλλων το 89% των μετοχών της Π.Α.Ε Πανιώνιος (10% ανήκει στον ερασιτέχνη και 3% ανήκει σε μικρομετόχους).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή ο κος Τσακίρης δέχεται προφορές για ποσοστό από 5% έως 81% του μετοχικού κεφαλαίου της Π.Α.Ε. Με λίγα λόγια είναι διατεθειμένος να κρατήσει ποσοστό μετοχών (μικρότερο ή μεγαλύτερο ανάλογα με τις προθέσεις του νέου ιδιοκτήτη). Είναι κατανοητό ότι είναι διατεθειμένος επίσης είτε να πουλήσει ένα μεγάλο πακέτο μετοχών σε έναν επενδυτή είτε μικρότερα πακέτα μετοχών (από 5%) σε περισσότερους. Το ενδεχόμενο αυτό είναι θετικό για τους Πανιώνιους περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων που επιθυμούν να αγοράσουν μετοχές της Π.Α.Ε, από την άλλη μεριά όμως είναι κακό γιατί από την πολυδιάσπαση των μετοχών μπορεί να καταλήξει ο Πανιώνιος σε εντελώς ακατάλληλα χέρια, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα ελέγχου του πραγματικού ιδιοκτήτη…Σε απλά Ελληνικά, μέχρι να καταλάβουμε και να αποδειχθεί ποιος από τους νέους μετόχους θα είναι ποιος και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί, το πουλάκι θα έχει πετάξει...

Παρέχει την δυνατότητα ελέγχου των οικονομικών, με την παροχή Info Memorandum και περαιτέρω διευκρινήσεων, χωρίς όμως να αναφέρεται σε παροχή δυνατότητας πλήρους ελέγχου, ενώ ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή έγγραφων δεσμευτικών προσφορών τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου. Ενώ στην αρχή της ανακοίνωσης αναφέρεται σε ανοιχτό διαγωνισμό, τον οποίο εγώ αντιλαμβάνομαι ως πλειοδοτικό, παρακάτω επιφυλάσσει στον εαυτό του το δικαίωμα να επιλέξει το ή τα πρόσωπα των νέων αγοραστών, χωρίς να διευκρινίζει τα κριτήρια επιλογής. Αυτό είναι και το πλέον σκοτεινό σημείο της ανακοίνωσης και ο λόγος για να μην πανηγυρίζει κανένας. Δεν έκανε πίσω. Εξακολουθεί να μπορεί να δώσει την Π.Α.Ε σε όποιον του αρέσει.

Απ’ όλα αυτά καταλαβαίνω μερικά απλά πράγματα:

  1. Ο κίνδυνος αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από τον κ. Ψωμιάδη ή από ανθρώπους της εμπιστοσύνης του ΔΕΝ έχει περάσει. Ίσα – ίσα. Μάλιστα παρέχεται το χρονικό περιθώριο για να παρουσιάσουν μια τέτοια πρόταση, η οποία να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε από τον ερασιτέχνη, ούτε από την πολιτεία. Γιατί κανείς δεν μποδίζει τον κο Τσακίρη να πουλήσει σε πολλούς ανθρώπους μικρά ποσοστά, γεγονός που θα καταστήσει αδύνατο τον έλεγχο των διασυνδέσεών τους.
  2. Ο χρόνος δεν μετρά υπέρ μόνο της πρότασης Ψωμιάδη, αλλά και υπέρ των Πανιώνιων. Έχουν αρκετές ημέρες καιρό για να προετοιμάσουν ένα πλήρη φάκελο, μια πρόταση που ο κος Τσακίρης δεν θα μπορέσει να αρνηθεί εύκολα.

Η δική μου πρόταση: Ήρθε η ώρα για να δούμε τις πραγματικές προθέσεις όλων. Να καταλάβουμε ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά και ποιος όχι. Ενδεχομένως να προκύψει και κάποιο άλλο πρόσωπο ή πρόταση.

Θεωρώ δύσκολο να αγοράσει την Π.Α.Ε ο κος Λιανός, γιατί απ’ ότι καταλαβαίνουμε δεν αντέχει οικονομικά την δεδομένη στιγμή. Από την άλλη έχει μεγάλη εμπειρία και πολύ ισχυρή ομάδα στελεχών, πολλούς από τους οποίους γνωρίζω και εκτιμώ απεριόριστα. Από την άλλη πλευρά, ο κος Καλογρίτσας δείχνει να έχει τα οικονομικά μέσα αλλά όχι την εμπειρία και τους κατάλληλους συνεργάτες για να μπορέσει να τρέξει με επιτυχία την ομάδα. Η λύση λοιπόν θα προκύψει από την ένωση. Ο κος Λιανός και η ομάδα του, ο κος Καλογρίτσας και κάθε άλλος Πανιώνιος που έχει την οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχει έστω και με το 5%, πρέπει να παρουσιάσουν μια ΚΟΙΝΗ πρόταση αγοράς, όχι του πλειοψηφικού πακέτου, αλλά του 81%. Παράλληλα ο κος Καλογρίτσας ως κατασκευαστής δημοσίων έργων μπορεί να προσφέρει με ευκολία τις εγγυήσεις για την αποπεράτωση του προπονητικού. Μια τέτοια πρόταση, ισχυρή σε οικονομικό και ηθικό επίπεδο δύσκολα θα μπορέσει να αρνηθεί ο κος Τσακίρης. Κάθε τι άλλο θα του δώσει την ευκαιρία, εάν το επιθυμεί, να παραχωρήσει την Π.Α.Ε στον κο Ψωμιάδη.

Ας υπάρξει η αναγκαία συνεννόηση λοιπόν για το καλό της ομάδας η οποία βρίσκεται σε τραγική κατάσταση παραμονές του αγώνα με την Λάρισα και ας βρεθεί η καλύτερη δυνατή και ενωτική λύση.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

H επόμενη μέρα

Το χθεσινό κείμενο, που παρεξηγήθηκε από πολλούς φίλους, το υπαγόρευε η ηθική μου και ήταν φόρος τιμής στην περίοδο που ο Κωνσταντίνος Τσακίρης μας έκανε να ονειρευτούμε.

Από σήμερα καλούμαστε να αντικρύσουμε κατάματα την σκληρή πραγματικότητα. Να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω. Στα χρόνια της ανυποληψίας, των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων και των περίεργων διοικήσεων και όλα αυτά ίσως σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα. Γενικά, δεν έχουμε την παραμικρή υποψία για το πόσο χαμηλά μπορεί να βρεθεί η ομάδα.

Ο Πανιώνιος είναι τελευταίος και αντιμετωπίζει το φάσμα του υποβιβασμού. Δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε να σωθούμε, όπως επίσης δεν ξέρω πόσο βαρύ θα είναι το κόστος της σωτηρίας.

Αν η εποχή Κιντή μας ενόχλησε γιατί ο Πανιώνιος έπεσε σε ξένα χέρια που μας αντιμετώπισαν χωρίς συναισθηματισμούς και σεβασμό στην ιστορία μας, τα πράγματα σήμερα γίνονται ακόμη χειρότερα.

Δεν ξέρω αν θα έχω τη διάθεση να παρακολουθώ το νέο ποδοσφαιρικό «υπερθέαμα». Ακόμη όμως κι αν δεν καταφέρουν να μου κόψουν το γήπεδο, πολλά πράγματα θα έχουν αλλάξει μέσα μου. Είμαι προετοιμασμένος βέβαια γιατί λίγο πολύ τα έχω ξαναζήσει.

Ο Πανιώνιος θα πέσει πολύ χαμηλά. Θέλω να ελπίζω ότι εκείνη τη στιγμή θα βρεθούν οι Πανιώνιες δυνάμεις που θα τον αναστήσουν. Τότε ίσως ξαναδούμε τον Πανιώνιο που ονειρευτήκαμε τα πρώτα χρόνια της προεδρίας Τσακίρη.

Ήδη μένει μετέωρο το προπονητικό. Επένδυση του Τσακίρη θα πει κανείς. Και τι μας νοιάζει; Κι όμως δεν είναι έτσι. Η σωστή λειτουργία των τμημάτων υποδομής και του προπονητικού ήταν το κλειδί για να γίνει ο Πανιώνιος ισχυρός και οικονομικά ανεξάρτητος. Να δώσει την ευκαιρία σε νεαρούς Έλληνες παίκτες να πάρουν τη θέση φοβερών μορφών του Ελληνικού ποδοσφαίρου που ανέδειξε η ομάδα. Όλα αυτά πιθανότατα πάνε περίπατο.

Αντιλαμβάνομαι την πίκρα του κόσμου. Ακούω για συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις. Δεν μου φαίνεται παράλογη αντίδραση γιατί η πίκρα είναι μεγάλη. Αυτό όμως που χρειάζεται είναι να μείνει ο κόσμος ενωμένος. Η διάλυση και η διχόνοια ωφελεί μόνο εκείνους που μας επιβουλεύονται.

Ως μπλόγκερ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη που μου παρείχατε επί δύο χρόνια. Θα ήθελα επίσης να με συγχωρέσετε για λάθη που τυχόν έκανα. Πάντα όμως είχα καλή πρόθεση. Δεν ξέρω αν το μπλογκ μου θα μείνει ανοιχτό. Από τη μία θέλω πολύ να δώσω και πάλι βήμα σε Πανιώνιους σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Από την άλλη αυτό που ήθελα ήταν μέσω των κειμένων μου, των ιδεών μου και του γόνιμου διαλόγου να βοηθήσω την ομάδα. Ειλικρινά δεν ξέρω αν έχω τη διάθεση να προσφέρω την οποιαδήποτε βοήθεια στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Τα πράγματα είναι αρκετά μπερδεμένα στο μυαλό μου και δεν ξέρω τι στάση θα κρατήσω τελικά. Ίσως χρειαστεί να αναστείλω τη λειτουργία για ένα διάστημα για να βάλω στο μυαλό μου τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και να διαχειριστώ την κατάσταση. Μακάρι τα πράγματα να μπορούσαν να αλλάξουν την τελευταία στιγμή. Μακάρι οι Πανιώνιες δυνάμεις να μπορέσουν να προτείνουν μια λύση που δεν θα οδηγήσει σε αυτές τις εξελίξεις. Δε μας αξίζει να πέσουμε τόσο χαμηλά. Κουράγιο φίλοι.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Σ' ευχαριστώ




Αντιλαμβάνομαι απόλυτα την πίκρα που υπάρχει από τις πρόσφατες εξελίξεις στα διοικητικά του Πανιωνίου. Αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις, τον θυμό, την απογοήτευση. Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα όμως νοιώθω έντονα την ανάγκη να ευχαριστήσω και όχι να αναθεματίσω τον Κωνσταντίνο Τσακίρη.

Τον ευχαριστώ γιατί για πρώτη φορά είχαμε την ευκαιρία να έχουμε στον Πανιώνιο ως ιδιοκτήτη ένα πρόσωπο με μεγάλη αγάπη για την ομάδα, με καλές προθέσεις, τίμιο, άφθαρτο και με τεράστια οικονομική επιφάνεια. Λόγω αυτών νοιώσαμε (ή είχαμε την ψευδαίσθηση) ότι είχε φτάσει η ώρα για να καμαρώσουμε τον Πανιώνιο εκεί που του αξίζει. Νοιώθαμε δυνατοί, ασφαλείς, υπερήφανοι, τίμιοι και σίγουροι για την εντιμότητα του διαφορετικού μας προέδρου. Πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Τον ευχαριστώ για τις όμορφες στιγμές, για τις επιτυχίες, για την πίστη και το όραμα που ενέπνευσε στους ανθρώπους.

Τον ευχαριστώ που λόγω όλων αυτών των στοιχείων βοήθησε να βγουν από το καβούκι τους άνθρωποι που είχαν χάσει τους δεσμούς τους με την ομάδα. Να ξαναγυρίσουν στο γήπεδο. Να αγοράσουν διαρκείας. Να ασχοληθούν και πάλι με την ομάδα. Δυστυχώς αυτοί είναι που σήμερα νοιώθουν τη μεγαλύτερη πίκρα.

Βοήθησε να αναδειχθούν πρόσωπα με ικανότητες και ιδέες. Όλα αυτά τα πρόσωπα των οποίων τη γνώμη διαβάζουμε στο σύνολο του Πανιώνιου ίντερνετ και καμαρώνουμε που την Κυριακή κάθονται στη διπλανή μας θέση. Το κλίμα ελευθερίας βοήθησε να στηθεί σε μια γωνιά του αχανούς διαδικτύου μια πολύ ενδιαφέρουσα και αξιόλογη Πανιώνια γωνιά.

Τον ευχαριστώ, γιατί ως μπλόγκερ είχα πάντα τη δυνατότητα να γράφω ελεύθερα τη γνώμη μου χωρίς παρεμβάσεις. Τον ευχαριστώ που έστω και κάποιες φορές άκουγε τις γνώμες όλων, έστω κι αν τελικά ακολουθούσε τον δικό του δρόμο. Τον ευχαριστώ για την τιμή που έκανε στο μπλογκ μου με την συμμετοχή του σ’ αυτό, όπως και για την παρουσία του στα Παγκόσμιά μας, έστω κι αν δεν θέλησε να κρατήσει τίποτα από τις θέσεις και τους προβληματισμούς μας. Τον ευχαριστώ για την ανείπωτη χαρά που μου έδωσε με την μονοκοντυλιά στις τιμές των παιδικών διαρκείας.

Τον ευχαριστώ γιατί λόγω της άνθισης του μπλογκ είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολύ αξιόλογους ανθρώπους. Πανιώνιους με τους οποίους συνδέομαι πλέον με δεσμούς μεγάλης φιλίας. Τον ευχαριστώ γιατί πλέον δεν παρακολουθώ το παιχνίδι μόνος, αλλά με μια μεγάλη παρέα. Σε προσωπικό επίπεδο, αυτό ήταν το μεγαλύτερο δώρο που μου έκανε η προεδρία Τσακίρη. Κυρίες και κύριοι, ήταν τιμή μου που σας γνώρισα και σας έβαλα στη ζωή μου.

Τον ευχαριστώ για τη χαρά που μας έδωσε με τις μεταγραφές του Ρεκόμπα και του Εστογιανώφ. Για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Λίνεν, ο οποίος ήταν ο μόνος προπονητής εδώ και πολλά χρόνια που ταίριαξε τόσο στην Πανιώνια κοσμοθεωρία.

Τον ευχαριστώ για τον Πανιώνιο Κόσμο, ένα έντυπο που ακόμη και μέσα από τα λάθη του και τις παραλήψεις του ήταν το μοναδικό που εκπροσωπούσε τον Πανιώνιο στην μιντιακή καταιγίδα του ΠΟΚ. Τον ευχαριστώ και για το κλείσιμο του Π.Κ γιατί έδωσε τη δυνατότητα στους συντελεστές του να βρουν τα κότσια και να τον εκδώσουν μόνοι τους.

Τον ευχαριστώ για την βοήθεια που έδωσε στον ερασιτέχνη και για τις επιτυχίες του πόλο, έστω κι αν αυτό στην πράξη σημαίνει την τεράστια οικονομική επιβάρυνση του ερασιτέχνη, ο οποίος για να καλύψει το άνοιγμα αναγκάζεται να χρηματοδοτεί τα επαγγελματικά – ερασιτεχνικά τμήματα στερώντας υποδομές και μέσα από τα παιδιά μας.

Τον ευχαριστώ για το ότι αξιώθηκα να παρακολουθήσω προπόνηση του Πανιωνίου σε ένα υπερσύγχρονο προπονητικό, που το ζηλεύουν όλες οι υπόλοιπες Ελληνικές ομάδες, έστω κι αν δεν ξέρω αν αύριο το ίδιο προπονητικό θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της ομάδας και των τμημάτων υποδομής.

Τον ευχαριστώ γιατί με έκανε να πιστέψω πως ο Πανιώνιος είχε την ελπίδα να αγωνιστεί σε ένα ποδοσφαιρικό παλάτι και ταυτόχρονα να στεγαστούν τα τμήματα ερασιτεχνικού αθλητισμού σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, έστω κι αν πλέον ξέρω ότι αυτό δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

Τον ευχαριστώ γιατί τη στιγμή που φεύγει, μαθαίνω ότι δεν αφήνει χρεωμένη την ομάδα.

Τον ευχαριστώ για τη μεγάλη πίκρα που μου δίνει αυτή τη στιγμή. Οξύμωρο; Όχι. Πικραίνομαι γιατί ο Τσακίρης με έκανε πρόσκαιρα να ξεχάσω την ιστορία των ιδιοκτητών του Πανιωνίου πριν από αυτόν. Έχοντας στον μυαλό μου τον «Τσακ» με ξενίζει το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ίσως γιατί είχα απωθήσει τα ιδιοκτησιακά καθεστώτα πριν από την έλευση του Τσακίρη στη Ν. Σμύρνη. Η νέα κατάσταση είναι απλά η συνέχειά τους με φωτεινό διάλειμμα την εποχή Τσακίρη. Όπως τα καταφέραμε τότε θα τα καταφέρουμε και σήμερα. Έστω κι αν από σήμερα δεν θα είμαστε σίγουροι για το αν θα παρακολουθούμε θέατρο ή ποδόσφαιρο.

Θα μπορούσα να γράψω για τις φορές που με απογοήτευσε ή με στεναχώρησε, αλλά δεν θα το κάνω. Ο Τσακίρης είναι έξυπνος άνθρωπος και ήξερε τα λάθη και τις ανεπάρκειές του. Είναι βέβαιο ότι κουράστηκε από τους Πανιωνάρες που είχαν φαρδιά μανίκια και τσέπες, κουράστηκε να βάζει λεφτά σε μια ομάδα και να μην βλέπει αποτέλεσμα, κουράστηκε από την βρωμιά του Ελληνικού ποδοσφαίρου στο οποίο κάποιες ομάδες έχουν προδιαγεγραμμένη πορεία, θέση και τελικά έσοδα λόγω κάθε λογής παράγκας. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν έχουμε δικαίωμα να αξιώσουμε την παραμονή του. Θα είχαμε το δικαίωμα να αξιώναμε προσεκτικότερη επιλογή διαδόχου, όμως δεν ξέρουμε τι πραγματικά έγινε σε κάθε περίπτωση και ποιες ήταν οι προθέσεις και οι προσφορές του κάθε μνηστήρα. Θα κρατήσω μόνο ότι ο Τσακίρης είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την πώληση του μετοχικού πακέτου εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, αλλά ειλικρινά δεν θυμάμαι να είχα ακούσει για την οποιαδήποτε σοβαρή προσφορά. Με θλίβει ότι απ’ ότι φαίνεται, ακόμη και σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες δεν μπόρεσε να βρεθεί μια (οικονομική) πρόταση που να αποτρέψει τον Τσακίρη από τη συγκεκριμένη μεταβίβαση. Αν κρίνω και από το γεγονός ότι η ενωτική επιστολή του φόρουμ προσυπογράφηκε από 70 μόλις άτομα με κάνει να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι τελικά το Πανιώνιο πάπλωμα είναι τόσο κοντό που αφήνει ακάλυπτα τα πόδια μας. Κρίμα…

Το μόνο που ειλικρινά με στεναχωρεί με τον Κωνσταντίνο Τσακίρη είναι ότι είχε την τεράστια ευκαιρία να μείνει στην ιστορία του Πανιωνίου ως ο πρώτος και αυτό είναι τρελή τύχη όταν μιλάμε για ένα σύλλογο με 120 χρόνια ιστορίας. Την ίδια ευκαιρία την είχε και σήμερα. Ο χρόνος θα κρίνει αν η επιλογή του ήταν προς το συμφέρον του συλλόγου που αγαπά. Καμιά φορά όταν φτάνεις τόσο ψηλά η συντριβή σου είναι ή μοιάζει μεγαλύτερη.

Ξέρω ότι πολλοί θέλετε να αναθεματίσετε. Θα παρακαλούσα να μην το κάνει κανείς ή αν κάποιος έχει αυτή τη διάθεση να μην το κάνει εδώ. Δόξα τω Θεώ θα βρεθούν πολλοί που θα δώσουν τέτοιο βήμα ή μετά Χριστόν προφήτες για να σας πουν ότι τα ήξεραν και ότι τα είχαν προβλέψει. Αρκετοί θα είναι από εκείνους που ωφελήθηκαν, που έκαναν παρέα με τον Πρόεδρο. Που τον έβλεπαν σαν τη χήνα με τα χρυσά αυγά. Αυτοί που τελικά συντέλεσαν στο να ξοδευτεί άσκοπα το μεγαλύτερο Πανιώνιο κεφάλαιο… Ίσως θα είναι και οι πρώτοι που θα προϋπαντήσουν την διάδοχη κατάσταση. Αυτοί που κόπτονται για την Πανιώνια διαφορετικότητά τους. Λόγια…

Ο Κωνσταντίνος Τσακίρης, παρόλα τα τεράστια λάθη του πιστεύω ότι θα μείνει ψηλά στην Πανιώνια ιστορία, ακόμη και μετά τη σημερινή εξέλιξη. Τον σώζει η θετικότατη πρώτη διετία αλλά και η ουσιαστική έλλειψη ανταγωνισμού…Αυτό το τελευταίο είναι καλό για τον Τσακίρη αλλά τραγικό για τον σύλλογο.

Του εύχομαι από καρδιάς υγεία και κυρίως δύναμη για να μπορέσει να επαναφέρει τη ζωή του στα προ Πανιώνιου επίπεδα. Του εύχομαι να ξαναστήσει την οικογένειά του, την οποία όλοι θαυμάζαμε, να βρει την ισορροπία του στη δουλειά του και να ξαναγυρίσει στον τρόπο ζωής που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του.

Πάνω απ’ όλα του εύχομαι να μπορέσει κάποια στιγμή να πετύχει αυτό που πάντα ήθελε. Να γίνει ο πλουσιότερος φίλαθλος του Πανιωνίου και να απολαμβάνει το θέαμα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι ο Πανιώνιος θα έχει λύσει τα προβλήματα και τα σημερινά του αδιέξοδα (τα οποία αντικειμενικά δημιουργούνται από την αποχώρησή του και από την επιλογή διαδόχου) και θα έχει επιστρέψει σε μια εποχή ανάλογη των πρώτων ετών της προεδρίας Τσακίρη. Μακάρι να το ξαναζήσουμε.

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Το alter ego της υπέρβασης, της πίστης και της υπερηφάνειας

Δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα για το παιχνίδι, αφού είδα μόλις ένα ημίχρονο κι αυτό από την τηλεόραση.

Νομίζω ότι σήμερα αρχίσαμε να βλέπουμε καθαρά ως πιθανό ενδεχόμενο τον υποβιβασμό. Από σήμερα κάθε παιχνίδι είναι ένας τελικός, με πόδια βαριά και απίστευτο άγχος. Δύσκολη αποστολή.

Στο ένα ημίχρονο που παρακολούθησα δεν είδα την ομάδα να παίζει με τον τρόπο που απαιτείται για να πάρει το τρίποντο, σε αντίθεση με τον Ατρόμητο που ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένος για την κρισιμότητα του παιχνιδιού και για τον τρόπο που μπορούσε να πάρει το θετικό αποτέλεσμα. Και ήταν ξεκάθαρο ότι ο Ατρόμητος θεωρούσε θετικό αποτέλεσμα τη νίκη, καθώς είχε διαβάσει πάρα πολύ καλά την ομάδα μας.

Μετά τα εγκλήματα του κ. Κιντή, δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το αν έχουμε ομάδα. Θέλω να πω ότι μια ποδοσφαιρική ομάδα έχει τρεις γραμμές, ενώ εμείς έχουμε μόλις δύο κι αυτές με προβλήματα. Τουπές, βαριά συμβόλαια και από ουσία τίποτα.

Έχουμε πέσει από τώρα; Όχι, αλλά μετά και το σημερινό δεν έχω ιδέα πως μπορούμε να σωθούμε. Πως μπορεί να κάνει θαύματα ο Παράσχος; Που θα βρεθούν οι αξιόλογοι παίκτες που χρειαζόμαστε, πόσο θα στοιχίσουν και ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Και όλα αυτά όταν κυκλοφορούν οι φήμες για τον Μάκη.

Νομίζω ότι η ώρα του κου Τσακίρη έχει φτάσει. Αν δεν προτίθεται να πουλήσει στα πρόσωπα που ακούγεται, να διαψεύσει κατηγορηματικά τα σενάρια και να μπει στο νέο Δ.Σ. Είναι αδύνατον να προχωρήσει η υπερπροσπάθεια ερήμην του μεγαλομετόχου. Είναι απίστευτα δύσκολο να αναλάβει ο Λιανός και η ομάδα του αυτό το απίστευτα δύσκολο έργο, εν μέσω μάλιστα φημών.

Χάσαμε μια τεράστια μάχη, αλλά έχουμε ακόμη πολλές μέχρι να θεωρήσουμε ότι χάσαμε και τον πόλεμο. Ας προσπαθήσει ο καθένας από το πόστο του.

Κύριε Τσακίρη η ομάδα χρειάζεται εσάς. Όχι τα λεφτά σας. Μην την εγκαταλείπετε…

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Καλή Ιδέα!!!




Η Π.Α.Ε Πανιώνιος Γ.Σ.Σ ενημερώνει τους φιλάθλους της ομάδας μας για την έναρξη της συνεργασίας με την εταιρία Polis Park, που διατηρεί χώρο Στάθμευσης Αυτοκινήτων και Μοτό επί της οδού Αγ. Φωτεινής στην Νέα Σμύρνη, κάτω από την κεντρική πλατεία της περιοχής.

Η έναρξη της συνεργασίας, σηματοδοτεί μια σειρά από προσφορές που θα γίνουν υπέρ των φιλάθλων του Πανιωνίου. Άμεσο οικονομικό κέρδος, εξυπηρέτηση και διευκόλυνση στην πρόσβαση του γηπέδου είναι τα ζητούμενα της συνεργασίας που προσβλέπει στην βελτίωση των παροχών πρός τους φιλάθλους.

Για τον αγώνα του Σαββάτου, η εταιρία Polis Park προσφέρει τετράωρη στάθμευση οχήματος στα €5 (αντί για €9,5 που είναι η κανονική τιμή), με την επίδειξη, είτε του διαρκείας είτε του Εισιτηρίου του συγκεκριμένου αγώνα (Πανιώνιος - Ατρόμητος, 13.11.2010) κατά την έξοδο από το parking.


Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Η διαφήμιση της Ημέρας.

Ο Μάκης αφού δεν μας είπε τίποτα για την ταμπακιέρα (Λίνεν) αποφάσισε να την πουλήσει!!!
Την εποχή που όλος ο κόσμος κόβει το κάπνισμα είτε για οικονομικούς λόγους είτε λόγω αντικαπνιστικού νόμου, ο Μάκης έκανε την εμπορική κίνηση ματ!!!
Ανεξάρτητα από την πλάκα, την ταμπακιέρα του Πανιώνιου Κόσμου, μπορείτε να την προμηθευτείτε από το κατάστημα Ενώτιον (Ομήρου 41 - Αθήνα).Είναι ένα είδος οικονομικής ενίσχυσης.Αν κρίνω από τη φωτογραφία, πρέπει να είναι και ωραία.

ψψψψψτ Μάκη, δεν είπα ότι είναι στο Κολωνάκι.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Παράσχος ή Μάντζιος; Altera Pars

Ακούγοντας την είδηση της πρόσληψης Παράσχου στη θέση του προπονητή, η αλήθεια είναι ότι μου δημιουργήθηκαν ανάμεικτα συναισθήματα. Δεν έχω τίποτα με τον κ. Παράσχο. Άλλωστε η παρουσία του πέρυσι στον πάγκο της ομάδας μου διέλυσε τις όποιες αμφιβολίες. Δύο είναι βασικά οι ενστάσεις μου, η χρονική στιγμή και η συμπεριφορά προς το πρόσωπο του Άκη Μάντζιου.

Ο Μάντζιος κλήθηκε να παλέψει με τα θηρία σχεδόν χωρίς όπλα. Και για μένα τα κατάφερε, πήρε το μάξιμουμ των βαθμών που μπορούσε, άλλαξε την ψυχολογία των παικτών, ανέδειξε έλληνες, παρουσίασε επιτέλους λίγο ποδόσφαιρο. Ακούσαμε δηλώσεις όπως, η ομάδα έχει προπονητή, στηρίζουμε τον Μάντζιο κλπ. Δεν ξέρω αν έφταιξαν τα πέντε γκολ με τον Ολυμπιακό και όλα όσα ακούστηκαν μετά περί εξευτελισμού. Αν δείτε όμως πιο ψύχραιμα τον αγώνα θα καταλάβετε ότι μόνο ο προπονητής δεν έφταιγε για το αποτέλεσμα. Μέχρι το τρίτο γκολ ήμασταν καλύτεροι, βάλαμε ένα γκολ που, ας μην γελιόμαστε, αν ήταν ανάποδα θα μέτραγε κανονικά, είχαμε τη φάση του Ριέρα που πνίγηκε από τη ΝΕΤ, και τα γκολ προήλθαν καθαρά από δικά μας τραγικά λάθη. Θα περίμενα λοιπόν, τουλάχιστον από τη διοίκηση μια στήριξη προς τον Μάντζιο. Κι εδώ ερχόμαστε στην χρονική στιγμή. Έρχεται ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Ερωτώ λοιπόν, τι θα γίνει στην περίπτωση που, και χτυπάω ξύλο με χέρια και πόδια, το αποτέλεσμα δεν είναι νίκη; Θα το χρεώσουμε στον κ. Παράσχο και θα ψάχνουμε πάλι για προπονητή; Ή θα το πάρει στην πλάτη του κι αυτό ο Μάντζιος; Κι αν το θέλετε και ανάποδα, τυχόν νίκη του Πανιωνίου, θα είναι έργο Παράσχου με τις πέντε μέρες ή Μάντζιου με όλα τα προηγούμενα;

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι ο Μάντζιος, ένα δικό μας παιδί, αντιπροσώπευε το καινούριο μυαλό που ίσως χρειαζόμαστε. Πιστεύω ότι μπορούσαμε να τολμήσουμε τώρα μια ριζική αλλαγή, με νέα πρόταση στην τεχνική ηγεσία, με ελληνόπουλα ταλέντα που μάλλον διαθέτουμε, με νέα διοίκηση. Όλοι αναφέρονται στην αποκατάσταση της αδικίας προς τον κ. Παράσχο, συμφωνώ κι εγώ μαζί τους. Και φυσικά του εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία. Για την, κατά τη γνώμη μου πάντα, αδικία προς τον Μάντζιο κανείς. Ίσως να κάνω λάθος και η παραμονή του να μας οδηγούσε σε δυσκολότερα μονοπάτια, ίσως ακόμη και ο ίδιος ο Μάντζιος να μην το βλέπει έτσι, βλέποντας όμως και την πορεία Χάβου στον ΠΑΟΚ,δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν θα το μάθουμε ποτέ…

Griniaris

Κίνησε ο Εβραίος στο παζάρι


Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, αναγκάστηκα να μείνω για λίγες ημέρες μακριά από τα θέματα της ομάδας, τα oποία τα πληροφορήθηκα με σχετική καθυστέρηση και γι αυτό το σχόλιό μου είναι κάπως ετεροχρονισμένο.Την πεντάρα βέβαια από τον Ολυμπιακό την παρακολούθησα στην πλατεία Μυτιληνιών Σάμου, με την πολύ καλή παρέα που μου προσέφεραν τα τοπικά εδέσματα ενός καφενείου, γεμάτου από Γαύρους...

Πρώτα απ’ όλα θέλω να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα για την πρόσληψη του κ. Παράσχου. Νομίζω ότι ο συγκεκριμένος προπονητής ήταν η καλύτερη δυνατή λύση για τη δεδομένη στιγμή αλλά και για την κατάσταση που βρίσκεται η ομάδα.

Είναι γεγονός ότι πέρσι είχα αντιδράσει στην πρόσληψή του. Όμως είχα όλο τον καιρό για να εκτιμήσω το ήθος του και την προσφορά του, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα όπου θεωρούσα επιβεβλημένη την παραμονή του στην ομάδα είτε ως προπονητής είτε σε άλλο πόστο.

Καλός φίλος της σελίδας, ας το θυμηθεί ότι του το είχα πει ήδη από τον Απρίλιο…

Ξέρω ότι κάποιοι φίλοι του Πανιωνίου έχουν στραβώσει με την επαναπρόσληψη Παράσχου. Μάλλον έχουν δίκιο, γιατί θυμούνται το επιτυχημένο πέρασμα από την ομάδα μας των Μουρίνιο, Φέργκιουσον και Χίντινγκ και δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τον Παράσχο στον πάγκο…

Το έργο του Παράσχου δεν είναι εύκολο. Όταν παίζεις την παραμονής σου δεν έχεις εξασφαλισμένο τίποτα. Άλλωστε μιλάμε για καινούργιο πρωτάθλημα, καινούργιες ομάδες, καινούργιους συσχετισμούς. Αλλά και ο Πανιώνιος δεν είναι ακριβώς η ίδια ομάδα με πέρσι. Γιατί μπορεί ο Παράσχος να μην έχασε κανένα από τα περσινά πρωτοκλασάτα ονόματα, έχασε όμως αφανείς εργάτες που του έκαναν τη βρώμικη δουλειά. Ας ελπίσουμε ότι ο Καστοριανός τεχνικός θα διαβάσει καλά το ρόστερ, θα προτείνει καλούς παίκτες και θα συμπληρωθούν τα κενά. Σε σχέση με πέρσι έχει το αβαντάζ ότι δεν θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής. Γιατί ουσιαστικά πέρσι τη φιλοσοφία του Παράσχου την είχαμε δει από το παιχνίδι με τα Γιάννενα και ύστερα.

Καλώς ήρθες Γιώργο και καλή επιτυχία. Θα ήταν μεγάλη μας χαρά να σε γνωρίσουμε από κοντά.

Αυτό που μου αρέσει στην νέα διοίκηση είναι η ταχύτητα που εκτελεί το έργο της. Ειδικά η πρόσληψη Παράσχου έγινε αστραπιαία. Στην δήθεν επαγγελματική εποχή Κιντή είχαμε συνηθίσει να κινούνται τα πράγματα αργά. Πάρα πολύ αργά. Απελπιστικά αργά. Ξεκίνησαν οι δοκιμές τον Απρίλιο για να καταλήξουμε τον Σεπτέμβριο όχι μόνο να μην έχουμε λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά να έχουμε δημιουργήσει νέα. Είδες τι σου κάνουν οι ερασιτέχνες, όταν έχουν αγάπη για την ομάδα; Μπράβο σε όλους.

Το πώς θα πάει η ομάδα είναι άγνωστο. 50-50. Ελπίζω όμως να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για το 50% που θα πάμε καλά. Νέα εμφάνιση, νέα διαρκείας σε καλές τιμές (τα οποία τόσο είχαν απαξιωθεί κατά την εποχή Κιντή), καλύτερη εξυπηρέτηση στο γήπεδο κ.λ.π. Με λίγα λόγια πρέπει στα πρώτα καλά αποτελέσματα να είμαστε έτοιμοι να εκτοξεύσουμε τον ενθουσιασμό του κόσμου, γεγονός που θα βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα.

Ένα άλλο θέμα των ημερών είναι αυτό των οικονομικών περικοπών. Είναι γεγονός ότι μου είχε κάνει εντύπωση η περικοπή μισθών και η απόλυση του οδηγού του πούλμαν. Επειδή έψαξα το θέμα από πολλές πλευρές έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλες οι κινήσεις ήταν σωστές και δίκαιες. Έχω όμως μία ένσταση. Οι περικοπές θα έπρεπε να ξεκινήσουν από τους ποδοσφαιριστές. Άλλωστε αυτοί είναι οι υψηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι της Π.Α.Ε και κάποιοι θα πρέπει επιτέλους αναγνωρίσουν ότι η προσφορά τους δεν είναι ανάλογη των χρηματικών τους απολαβών. Αυτό ισχύει τόσο για παίκτες της 20αδας όσο και για εξαφανισμένους παίκτες που έχουν καθίσει στα συμβόλαιά τους χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό. Στοιχειώδης εντιμότητα και εξυπνάδα επέβαλε την κοινή συναίνεση λύση της συνεργασίας.

Τέλος πάντων, αφού τα πράγματα είναι έτσι, νομίζω ότι ήρθε η ώρα των ποδοσφαιριστών να δείξουν αν και πόσο αγαπούν την ομάδα. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να κάνει η διοίκηση τον κόπο να ζητήσει τις μειώσεις αλλά να τις προσφέρουν οι ίδιοι.

Αυτό νομίζω ότι είναι χρέος του αρχηγού μας, του Γιάννη Μανιάτη. Να μιλήσει δηλαδή με τους συμπαίκτες του και να προσφέρουν όλοι οικειοθελώς γενναία μείωση των απολαβών τους μέχρι το τέλος του χρόνου. Οφείλουν να θυμηθούν ότι όταν η ομάδα είχε ανθηρότερα οικονομικά ήταν και καλά αμοιβόμενοι και στην ώρα τους πάντα. Και αυτό δεν το βρίσκεις εύκολα σε Ελληνική ομάδα. Άλλωστε όπως λέει η παροιμία: "θα γυρίσει ο τροχός..." και μπορεί κι εκείνοι να δουν σε λίγο καιρό καλύτερες απολαβές από την ομάδα, πράγμα που ασφαλώς και εξαρτάται από την πορεία της. Πώς να διεκδικήσεις καλύτερα έσοδα από τον πάτο της βαθμολογίας;

Η κακή πορεία της ομάδας βλάπτει τα συμφέροντα και την καριέρα των ίδιων των ποδοσφαιριστών. Δεν νομίζω ότι παίκτες όπως ο Μπόσκο, ο Σίτο, ο Μανιάτης, ο Κούμο κ.λ.π θέλουν να προσφέρουν του χρόνου τις υπηρεσίες τους σε άλλη κατηγορια. Ακόμη όμως και σε περίπτωση μετριότατης πορείας δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν καλά συμβόλαια από άλλες ομάδες.,. Επιπλέον το θεωρώ άκομψο να πατήσουν στα συμβόλαιά τους και την ίδια στιγμή να κοιτούν στα μάτια άλλους εργαζόμενους της Π.Α.Ε (λιγότερο καλά αμειβόμενους) που έχουν υποστεί μικρές μεν, αλλά οπωσδήποτε περικοπές του μισθού τους. Ας το σκεφτούν ψύχραιμα και ας αποφασίσουν.

Το θετικό όλων αυτών είναι ότι κάτι αλλάζει. Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι αυτό δεν θα είναι για το καλύτερο.

Μια λοιπόν που έχουμε μπει στη διαδικασία αποκατάστασης των αδικιών, νομίζω ότι πρέπει να αποκατασταθεί άλλη μία μεγάλη αδικία της εποχής Κιντής. Χωρίς πολλά σχόλια, αυτή λέγεται Μάριος Νικολάου.Βέβαια στο παιχνίδι έχει μπει και ο Τάμυ. Ας το κρίνει ο προπονητής. Αν όμως χρειαστούμε παίκτη στη συγκεκριμένη θέση, ας στρέψουμε τα μάτια μας στον Κύπριο, ο οποίος μολονότι προσέφερε και αδικήθηκε κράτησε εντιμότατη στάση απέναντι στην ομάδα.

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Καιρός να ξαναπώ κάτι μετά από πολλά χρόνια!!!
Είμαστε οι καλύτεροι, γι' αυτό είμαστε στα σύνορα!!!
Τις επόμενες ημέρες θα βρίσκομαι για επαγγελματικούς λόγους στην πανέμορφη Σάμο. Μετά από το "Πανιώνιος στη Χίο" και το "Πανιώνιος στη Μυτιλήνη", ήρθε η ώρα του brfunatic να λειτουργήσει ως "Πανιώνιος στη Σάμο"!!!
Για τις επόμενες ημέρες μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας εδώ και εφόσον θα το επιτρέπει η σύνδεση του κινητού μου θα σας διαβάζω και ίσως καταφέρω να γράψω και κάτι. Όποιος μπορεί να δώσει πληροφορίες για τη Σάμο, ας με βοηθήσει γιατί δεν έχω ξαναπάει.

Νέος Προπονητής

Ήμουν από τους ανθρώπους που στήριξαν πολύ και μέχρι τέλους τον κο Στόρε. Ακόμη και σήμερα θεωρώ ότι έκανα καλά. Ο κος Στόρε έχει όλα τα εχέγγυα για να γίνει ένας καλός προπονητής και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα τα καταφέρει. Θα μπορούσε να έχει την ευκαιρία ανάδειξης στον Πανιώνιο. Νομίζω ότι αυτό που πλήρωσε ήταν ότι δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στο Ελληνικό πρωτάθλημα, δηλαδή επί της ουσίας να διεκδικήσει τον ρόλο που έχει ο προπονητής σε μία ομάδα στην Ελλάδα. Παράλληλα του έλειψε και η τύχη και ο συνδυασμός των δύο μαζί με τα αποτυχημένα αποτελέσματα τον οδήγησαν σε λάθη (τακτικής – δηλώσεων κ.λ.π) τα οποία οδήγησαν στην απομάκρυνσή του.

Το ηλεκτροσόκ που χρειάζονταν η ομάδα ήρθε από τον Άκη Μάντζιο, ο οποίος έκανε μερικές απλές αλλά χρήσιμες κινήσεις, όπως το να επαναφέρει μια σειρά παικτών στις φυσικές θέσεις τους, να στηριχθεί κατά το δυνατό στους Έλληνες και να προσπαθήσει να ανεβάσει το ηθικό της ομάδας. Αυτό που πέτυχε ήταν να αποδείξει στον κόσμο αλλά και στους ίδιους τους παίκτες ότι η ομάδα έχει προοπτικές και μπορεί να σωθεί άνετα (γιατί ο βασικός στόχος πλέον είναι αυτός). Το κατάφερε. Μπροστά μας όμως έρχονται τα δύσκολα. Μετά από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό η ομάδα έχει μπροστά της μόνο τελικούς. Αν καταφέρει να συλλέξει αρκετούς βαθμούς, θα έχει την πολυτέλεια να ατενίζει διαφορετικά το μέλλον στο τέλος του γύρου. Αν όχι την περιμένει Γολγοθάς.

Ο Μάντζιος είναι από τα σπλάχνα της ομάδας. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι δικαιούται την ευκαιρία του στον Πανιώνιο. Και αντικειμενικά, δύσκολα θα μπορούσε να του δοθεί η ευκαιρία σε άλλη φάση. Από την άλλη χρειαζόμαστε ένα προπονητή με μεγάλη εμπειρία, που να μπορεί να εξασφαλίσει την παραμονή. Ξέρω ότι ο Μάντζιος έχει την θέληση (και πιθανόν και τα προσόντα), από την άλλη όμως αντιλαμβάνομαι και τη δυσκολία των διοικούντων στην επιλογή τους.

Προτείνω κάτι πολύ απλό: Το να φέρουμε αυτή τη στιγμή ξένο προπονητή, εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο, εκτός κι αν πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση ή για τον Λίνεν. Από την άλλη, στην Ελληνική αγορά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι αξιόλογοι προπονητές, οι οποίοι να είναι αντικειμενικά καλύτεροι από τον Άκη, αλλά και όποιοι είναι διαθέσιμοι είναι έντονα χρωματισμένοι ως οπαδοί άλλων ομάδων, γεγονός που μετράει άσχημα στους φιλάθλους της ομάδας μας. Στην φάση που είμαστε, ο καλός προπονητής πρέπει να είναι πρόσωπο που να μπορεί να ενώσει τον κόσμο.

Θα έλεγα λοιπόν να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την ανεύρεση πρώτου προπονητή και να δώσουμε χρόνο στον Μάντζιο. Θεωρώ δεδομένο ότι θα κάτσει στον πάγκο με τον Ολυμπιακό, οπότε θα μπορούσε να πάρει αέρα 1-2 αγωνιστικών ακόμη, προκειμένου να εξαντληθεί το περιθώριο της καλύτερης δυνατής επιλογής αλλά και εκείνος από την πλευρά του θα έχει πάρει μια ευκαιρία τεσσάρων αγωνιστικών για να δείξει τι μπορεί να κάνει και ενδεχομένως να διεκδικήσει τη θέση του πρώτου. Όλα αυτά βέβαια φαντάζομαι ότι έχουν να κάνουν με το μπάτζετ. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν αυτή τη στιγμή υπάρχουν χρήματα και για τις μεταγραφές και για τις απομακρύνσεις και για την πρόσληψη νέου προπονητή.

Για να είμαι ξεκάθαρος, προτείνω να περιμένουμε έχοντας στο μυαλό μου τρία ονόματα από την Ελληνική αγορά. Τον Παράσχο γιατί θεωρώ ότι άφησε στη μέση το έργο που είχε ξεκινήσει και επειδή μας απέδειξε ότι μπορεί να κάνει πράγματα στον Πανιώνιο. Τον Παπακώστα γιατί θεωρώ ότι είναι από τους προπονητές που μπορούν να σώσουν εύκολα μια ομάδα και τον Νιόπλια γιατί είμαι βέβαιος ότι είναι από τους προπονητές που μπορούν να επαναφέρουν τον Πανιώνιο στις ρίζες του, δηλαδή να βοηθήσει στην ανάδειξη παικτών από τα σπλάχνα του αλλά και στην προσέλκυση νέων ταλέντων. Εννοείται ότι ο πόθος μου θα είναι ο Λίνεν.

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ!!!

-Τι θα πάρετε;
-Βασιλάκη, πιάσε ένα λούτσο.

Αφιερωμένο στον καλό μου φίλο Βασίλη. Τον Σ Ε Ρ Β Ι Τ Ο Ρ Ο!!!

Μέτρα Ασφαλείας

Με ευκαιρία το τελευταίο παιχνίδι της ομάδας μας, θα ήθελα να ασχοληθώ με τα μέτρα ασφαλείας του γηπέδου.

Η ομάδα μας συμμετέχει από πέρσι σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα καταπολέμησης της βίας, στο οποίο παραδόξως δεν μετέχουν οι ομάδες που διαθέτουν οργανωμένους στρατούς φιλάθλων. Την κάρτα φιλάθλου. Είναι μία ηλεκτρονική κάρτα στην οποία είναι περασμένα μια σειρά προσωπικών στοιχείων, τα οποία ενημερώνουν μια βάση δεδομένων προσβάσιμη τόσο από δημόσια αρχή όσο και από την Π.Α.Ε Πανιώνιος.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό ασφαλείας της κάρτας είναι η φωτογραφία κατόχου η οποία είναι τυπωμένη πάνω της. Η κάρτα αυτή δεν χρησιμοποιείται μόνο για την είσοδο του κατόχου της στο γήπεδο, αλλά σε αυτή είναι φορτωμένο το εισιτήριο διαρκείας, ενώ επιπλέον η χρήση της επιτρέπει την αγορά εξτρά εισιτηρίων από τον κάτοχό της. Το συγκεκριμένο αποτρέπει ουσιαστικά την είσοδο οργανωμένων οπαδών ή φιλάθλων άλλης ομάδας ανεξέλεγκτα. Πέρα απ’ όλα αυτά, στο γήπεδο της Ν. Σμύρνης έχουν εγκατασταθεί κάμερες κλειστού κυκλώματος ασφαλείας, υπάρχει προσωπικό ασφαλείας της Π.Α.Ε, αστυνομικοί και διμοιρία των Μ.Α.Τ. Όλα αυτά ενώ στο γήπεδό μας σπανιότατα υπάρχουν περισσότεροι από 4-5.000 θεατές και ακόμη πιο σπάνια φίλαθλοι άλλων ομάδων. Άρα η απόλυτη υπερβολή.

Το θέμα της ασφάλειας έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη το Blog του ΑΜΑΝΑΜ, ο οποίος έχει θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία σε γενικές γραμμές αφορούν στην σκοπιμότητα αλλά και στην νομιμότητα των σωματικών ελέγχων. Προσωπικά το θέμα δεν με απασχολεί τόσο πολύ, διότι, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά τα δικαιώματά μου, έχω τον τρόπο να αποτρέψω τη διενέργεια παράτυπου σωματικού ελέγχου.

Προσωπικά με ενδιαφέρει κάτι περισσότερο. Ως φίλαθλος δέχομαι κάθε Κυριακή τα αυστηρότερα μέτρα ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι στον βαθμό που περιορίζεται η ελευθερία μου για την επίτευξη ασφαλών όρων διεξαγωγής του αγώνα, έχω συγκεκριμένες απαιτήσεις. Όχι μόνο ως φίλαθλος αλλά και ως πελάτης.

Υπό αυτή την ιδιότητα λοιπόν έχω την απαίτηση, σε παιχνίδι που απαγορεύεται η είσοδος φιλάθλων της αντίπαλης ομάδας, να υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος που να μπορεί να την αποτρέψει, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό.

Συγκεκριμένα: Όλοι στον Πανιώνιο γνωριζόμαστε καλά ακόμη και με τα ονόματά μας. Άρα είναι αδύνατο να φιλοξενηθούν στην εξέδρα πρόσωπα τα οποία είναι φίλαθλοι άλλων ομάδων, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Πόσω μάλλον όταν οι φίλαθλοι αυτοί παραμένουν ανέκφραστοί καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η είσοδος φιλάθλων της Α.Ε.Κ μπορούσε να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Ο πιο απλός ήταν μέσω της μαθητικής εξέδρας. Με τους συγκεκριμένους δεν έχω κανένα πρόβλημα, γιατί πρόκειται για γονείς αθλούμενων στον Πανιώνιο, στους οποίους είναι στο χέρι μας να μπει το «μικρόβιο» της ομάδας. Ο δεύτερος τρόπος ήταν η αγορά εισιτηρίου με την χρήση εισιτηρίου διαρκείας Πανιώνιου φιλάθλου. Αυτό προϋποθέτει ότι ο Πανιώνιος εισέρχεται κι εκείνος στο γήπεδο, εγγυώμενος στην πραγματικότητα για τον φίλαθλο που φέρνει μαζί του. Είναι μια κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει και εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί, εφόσον εγγυάται Πανιώνιος.

Ο άλλος τρόπος είναι με τον δανεισμό του διαρκείας Πανιώνιου φιλάθλου σε φίλαθλο άλλης ομάδας. Αυτό διαπιστώνεται εύκολα διότι στην εξέδρα δεν βλέπουμε πλέον τους γνωστούς μας και μερικούς άγνωστους μαζί τους, αλλά μόνο άγνωστους. Εδώ λοιπόν έχει ρόλο η Π.Α.Ε Πανιώνιος, η οποία οφείλει να ελέγχει αν το πρόσωπο που μπαίνει με το διαρκείας είναι το ίδιο με τον κάτοχο της κάρτας φιλάθλου. Δεν υπάρχει απλούστερος έλεγχος. Να μην ξεχνάμε ότι η κάρτα φιλάθλου είναι προσωπική και δεν επιτρέπεται η χρήση της από άλλο πρόσωπο.

Όσο λοιπόν στην Θ.2 ξεβρακώνουν Πανιώνιους, στην Θ.4 δεν έχει ελεγχθεί ποτέ η φωτογραφία της κάρτας. Το αποτέλεσμα το είδαμε την προηγούμενη Κυριακή. Πλήθος ανέκφραστων Α.ΕΚτζήδων ανάμεσά μας. Ε λοιπόν όχι. Αρνούμαι να υφίσταμαι όλους αυτούς τους περιορισμούς για να κάθομαι τελικά ανάμεσα σε φιλάθλους άλλης ομάδας. Μια όμως που ήταν τόσοι πολλοί, μαζεμένοι και τοποθετημένοι σε χώρο κατόχων διαρκείας, δικαιούμαι νομίζω να κάνω και πιο πονηρές σκέψεις. Δεν τις αναφέρω γιατί δεν μπορώ να τις αποδείξω.

Μου φαίνεται ότι κάποια στιγμή πρέπει να κάνουμε βασικές επιλογές. Είμαι υπέρ των αυστηρών αλλά νόμιμων ελέγχων. Όταν όμως εξυπηρετούν πλήρως τον σκοπό τους. Δηλαδή την αποτροπή εισόδου παράνομων αντικειμένων, ναρκωτικών (είναι κάτι που η Π.Α.Ε δεν έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία, αλλά έχει καταντήσει ιδιαίτερα ενοχλητικό) και προσώπων που δεν δικαιούνται να εισέλθουν.

Είμαι υπέρ της χρήσης του κυκλώματος καταγραφής για λόγους ασφαλείας, υπό την προϋπόθεση ότι με την χρήση του τουλάχιστον θα απομακρύνονται άμεσα όσοι δημιουργούν προβλήματα στην ομάδα. Όσοι πετούν κροτίδες και αντικείμενα τα οποία τόσο πολύ έχουμε πληρώσει.

Όλα αυτά λοιπόν μπορώ να τα δεχθώ όταν έχουν ως σκοπό την εξάλειψη της βίας από το γήπεδο και όχι των μέτρων για το θέα Αθήναι. Πολύ φοβάμαι όμως ότι σήμερα παρ’ όλα αυτά τα μέτρα (τα οποία έχουν και μεγάλο κόστος) δεν επιτυγχάνεται κανένας από τους σκοπούς τους. Συνεπώς, θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτιώσεων με σκοπό την διενέργεια αποτελεσματικών και νόμιμων ελέγχων που δεν θα προσβάλουν την τιμή και την υπόληψη απλών φιλάθλων.