Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η δική μου ιστορική αναδρομή


Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα τις δηλώσεις του κου Καμπανόπουλου (http://www.onsports.gr/Podosfairo/Super-League/item/227492-Kampanopoylos-Kanena-mathima-apo-esas-k-Tsakiri). Ας μου επιτρέψει, μολονότι ουσιαστικά τον γνωρίζω μόνο εξ όψεως, να απαντήσω στο κείμενό του, καθώς, ως απλός φίλαθλος της ομάδας, έχω σοβαρές ενστάσεις σε όσα λέει.

Ας πάρουμε τα θέματα με χρονική σειρά:



Διοίκηση Μπέου: Ο κος Καμπανόπουλος αναφέρεται στην εποχή διοίκησης του κου Μπέου, παρουσιάζοντας έναν Πανιώνιο χωρίς έξοδα και με ισχυρό ρόστερ. Μια ιδανική κατάσταση. Ακριβές; Η αλήθεια είναι ότι ο κος Μπέος είχε εκμεταλλευτεί διατάξεις του νόμου και είχε διακανονίσει ή και διαγράψει οφειλές του Πανιωνίου, με αντάλλαγμα την αλλαγή του σήματος και του ονόματος.Μεγάλο καλό, μεγάλο όμως και το αντάλλαγμα. Αγωνιστικά η ομάδα άλλοτε κινδύνευε και άλλοτε διέγραφε καλή πορεία, με τον κόσμο να μην ακολουθεί το εγχείρημα για πολλούς και διάφορους λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Σε αυτό το διάστημα ζήσαμε πολλά, όπως την ανάληψη της προεδρίας της ομάδας από τον περίφημο ΛΕ – ΠΑ, τις καταγγελίες για στημένα ευρωπαϊκά παιχνίδια (που εν τέλει δεν αποδείχθηκε) αλλά και την δικαστική εμπλοκή του κου Μπέου, ο οποίος βέβαια πρόσφατα αθωώθηκε από την Ελληνική δικαιοσύνη. Σε αγωνιστικό επίπεδο υπήρξαμε ασταθείς, κυρίως επειδή κάθε χρόνο αλλάζαμε το σύνολο της ομάδας, ενώ ο πρώην ισχυρός άνδρας της ομάδας άνοιξε πόλεμο με τους οργανωμένους οπαδούς και συγκεκριμένα με τους Πάνθηρες (Λέσχη και Ίωνες δεν υπήρχαν τότε). Σίγουρα υπήρξαν και καλές στιγμές, υποθέτω όμως ότι περισσότερες ήταν οι άσχημες, διαφορετικά ο κος Μπέος δεν θα έφευγε εν μέσω γενικής κατακραυγής.



Επί προεδρίας Μπέου, ο Πανιώνιος κέρδισε χρήματα από την υπαγωγή του σε ευεργετικές διατάξεις του νόμου. Λογικά και ο ίδιος ο κος Μπέος έβγαλε χρήματα τόσο από πωλήσεις παικτών όσο και από το υψηλότατο αντάλλαγμα που έλαβε από τον κο Τσακίρη, προκειμένου να πουλήσει την ομάδα. Λογικό ήταν να αφήσει πίσω του κάποιους παίκτες, διαφορετικά δεν θα λάμβανε το χρηματικό ποσό που ακούμε ότι έλαβε.

Οι παίκτες της εποχής Μπέου που πούλησε ο κος Τσακίρης (δύο – τρεις;) προσέφεραν σημαντικό ποσό στον σύλλογο, το οποίο βέβαια δεν μπορούσε να καλύψει τα έξοδα μίας και μόνης αγωνιστικής περιόδου. Αποδεδειγμένα ο κος Τσακίρης διοίκησε για πολύ περισσότερες…Άρα μάλλον ο Τσακίρης δεν έκατσε πάνω σε εκατομμύρια. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση ο Πανιώνιος έλαβε τα συγκεκριμένα τιμήματα για τους παίκτες όχι μόνο λόγω της αγωνιστικής τους αξίας αλλά λόγω και της διαπραγματευτικής ικανότητας του κου Τσακίρη. Όπως λοιπόν υπήρχαν τα up and down σε αγωνιστικό επίπεδο κατά τη διοίκηση Μπέου, έτσι υπήρχαν και κατά τη διοίκηση Τσακίρη. Στο ίδιο διάστημα βγήκε η ομάδα στην Ευρώπη, αποκτήσαμε παίκτες αξίας, τρέχαμε στα αεροδρόμια, κάναμε το περίφημο sold out και σπάσαμε ρεκόρ διαρκείας. Στο ίδιο διάστημα δημιουργήθηκε το προπονητικό, επανεκδόθηκε ο ΠΚ, και δόθηκε περίπου 1 εκ ευρώ σε μελέτες προκειμένου να δημιουργηθεί το νέο αθλητικό κέντρο της ομάδας. Μια που κάνουμε ιστορική αναδρομή ας θυμηθούμε επίσης τα χρήματα που δαπάνησε ο κος Τσακίρης στον ερασιτέχνη. Δυστυχώς απ’ όλα αυτά έμειναν τα δύο γηπεδάκια 5Χ5, το ένα εκ των οποίων μαθαίνω ότι θα γίνει προαύλιο της καντίνας, θέμα που με εξοργίζει και θα το αναπτύξω εκτενώς τις προσεχείς ημέρες.



Καθ’όλη τη διάρκεια της διοίκησης Τσακίρη διαβάζαμε ανακοινώσεις, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, σύμφωνα με τις οποίες ο μεγαλομέτοχος έβαζε το ποσό που χρειάζονταν για να ισοσκελίζεται ο ισολογισμός της ομάδας, ποσό που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις έφτανε τα 3 εκ ευρώ την χρονιά. Εδώ είναι και η μεγάλη διαφορά του Τσακίρη από τον Μπέο. Ο Τσακίρης είχε και έβαζε χρήματα, ενώ ο Μπέος αναγκάζονταν λόγω της οικονομικής του επιφάνειας να βρίσκει τρόπους προκειμένου  να καλύπτονται οι υποχρεώσεις της ομάδας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποδειχθεί ότι ο κος Τσακίρης δεν έβαζε από την τσέπη του τα χρήματα αυτά αλλά άφηνε έλλειμα. Απ' όσο γνωρίζω και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιος να το διαψεύσει με στοιεία, ο κος Τσακίρης πλήρωνε τα λάθη του με αληθινά χρήματα...Μια που ο κος Καμπανόπουλος, που είναι μέλος της διοίκησης της ΠΑΕ και έχει πρόσβαση σε οικονομικά στοιχεία, αναφέρεται σε τεράστιο άνοιγμα που παρέδωσε ο κος Τσακίρης, θα περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να καταθέσει τα στοιχεία αυτά, όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά για την αποκατάσταση της αλήθειας. Γιατί εγώ προσωπικά δεν θέλω να νοιώθω υποχρέωση σε κανέναν άνευ λόγου…



Ως προς το προπονητικό: Όταν ο κος Μπέος πούλησε την ομάδα στον κο Τσακίρη (άρα άντλησε σημαντικότατο κέρδος για το γεγονός ότι άφησε εμπορεύσιμους παίκτες και σχετικά περιορισμένα έξοδα), ο κος Τσακίρης παρέλαβε μία ενιαία εταιρεία. Την εταιρεία αυτή την έσπασε σε κομμάτια. Στόχος ήταν η καλύτερη διοίκηση των επιμέρους τμημάτων. Σαφέστατα όμως με την κίνηση αυτή μπορούσε, σε περίπτωση αποχώρησής του, να διαθέσει όποιο κομμάτι ήθελε, κρατώντας αυτά που θεωρούσε πιο εμπορικά και συμφέροντα για τον ίδιο (απόλυτα θεμιτό και νόμιμο). Οι εταιρείες αυτές συναλλάσσονταν μεταξύ τους. Στο διάστημα αυτό κανείς δεν ασχολήθηκε για παράδειγμα με το αντίτιμο διάθεσης του σήματος της ομάδας ή με το κόστος ενοικίασης του προπονητικού κέντρου αφού συμβαλλόμενος και αντισυμβαλλόμενος ήταν ο ίδιος ο Τσακίρης. Κανείς βέβαια δεν ασχολήθηκε με το πόσο κόστιζε ο ΠΚ, πόσο κόστισε η τέντα για την παρουσίαση της εκδήλωσης για την εγγραφή μελών στον Πανιώνιο, πόσες εμφανίσεις του Ρεκόμπα πουλήθηκαν σε απόσβεση της μεταγραφής του κ.λ.π. Και γιατί να ενδιαφερθεί κανείς, αφού πλήρωνε ο θείος από το Σικάγο; Όχι μόνο λοιπόν δεν υπήρξε απολύτως καμία αντίδραση εκ μέρους Πανιωνίων για τις συναλλαγές των εταιρειών του κου Τσακίρη, αλλά πολλά στελέχη και παράγοντες της ομάδες βρήκαν δουλειά και αμείβονταν παχυλά στις συγκεκριμένες εταιρείες. Παραδείγματα πολλά, όσα και τα χρήματα που σπατάλησε ο Τσακίρης άσκοπα στον Πανιώνιο… Ανάμεσα στις άλλες συμβάσεις είναι και το προπονητικό. Ο κος Καμπανόπουλος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι καμία ομάδα δεν έχει ιδιόκτητο προπονητικό (διατηρώ επιφύλαξη για τον Ολυμπιακό). Το προπονητικό για παράδειγμα της Παιανίας ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία το εκμισθώνει στον Παναθηναϊκό. Μια πρόχειρη έρευνα αγοράς μπορεί να πείσει τα μέλη της διοίκησης του Πανιωνίου ότι το ποσό που είχε συμφωνήσει να καταβάλει ο Πανιώνιος στο Απήλιον ήταν τότε το χαμηλότερο που έδινε ομάδα της πρώτης κατηγορίας. Ασφαλώς και οι εποχές από τότε έχουν αλλάξει. Ίσως ο κος Τσακίρης να μπορούσε να κάνει κάποιου είδους μείωση ή διευκόλυνση. Ακόμη όμως κι αν δεν ήθελε ή δεν μπορούσε, εφόσον μιλάμε για εμπορική μίσθωση, θα μπορούσε η διοίκηση να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να ζητήσει μείωση του τιμήματος, έχοντας να αποδείξει μόνο την κακή οικονομική κατάσταση της ομάδας, την μείωση της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών και ενδεχομένως τα χαμηλότερα μισθώματα που καταβάλουν άλλες ομάδες για παρόμοιες υπηρεσίες. Θα μπορούσε επίσης να καταγγείλει τη μίσθωση σύμφωνα με τον νέο νόμο των εμπορικών μισθώσεων και να βρει άλλο φθηνότερο προπονητικό κέντρο. Αφού δεν το κάνει, δεν έχει λόγο και να διαμαρτύρεται.

Θα ήθελα επίσης να μάθω το ακριβές ποσό για το οποίο θα χορηγηθεί σήμερα το σήμα του Πανιωνίου, το ποσό που έχουμε εισπράξει ως σωματείο από τις εμπορικές μισθώσεις του γηπέδου και το αντάλλαγμα για την παραχώρηση στον Πανιώνιο των καντίνων πάνω από την πισίνα και δίπλα στο Βαρίκας.

Άνοιγμα Κιντή: Αν η διοίκηση της ΠΑΕ θεωρεί ότι κατά την εποχή Κιντή υπήρξε κακοδιαχείριση θα έπρεπε να ξεκινήσει νόμιμες διαδικασίες και το κυριότερο να μην απαλλάξει τα μέλη των διοικήσεων εκείνης της περιόδου. Θα μπορούσα να δεχθώ, αν μου το αποδείκνυαν, ότι ο κος Τσακίρης άφησε μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις. Να μην ξεχνάμε όμως ότι κάποιοι αποδέχθηκαν τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις, όπως αποδέχθηκαν τα χρήματα που αποδεδειγμένα βρήκαν στο ταμείο, όπως και τους παίκτες που άφησε ο Τσακίρης φεύγοντας. Αλήθεια, πόσοι από αυτούς πουλήθηκαν και δεν έμειναν ελεύθεροι; Γιατί δεν μπορεί να φταίει ο Τσακίρης όταν για τον οποιονδήποτε λόγο περιουσιακά στοιχεία της ομάδας μεγάλης αξίας φεύγουν με μοναδικό αντάλλαγμα τον διακανονισμό των απαιτήσεών τους χωρίς να προσφέρουν στην ομάδα ούτε ένα ευρώ. Δεν μπορεί να είναι λάθος του Τσακίρη ότι μεταγενέστερη διοικήση του Πανιωνίου δεν είχαν οργανωμένο λογιστήριο, ήταν ασυνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι του δημοσίου, ότι διέθεσε παίκτη για άγνωστο  μέχρι σήμερα αντάλλαγμα, ότι προσέλαβε προπονητικό τιμ το οποίο ήταν το δεύτερο ακριβότερο στην Ελλάδα ενώ δεν είχαμε μαντίλι να κλάψουμε, ότι εξώθησε ένα σωρό παίκτες στο να ασκήσουν προσφυγές (δηλαδή να τους χάσουμε από την ομάδα και να τους πληρώνουμε για μα ζωή), ότι δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό έννομο μέσο κατά των προσφυγών αυτών και εν τέλει όλα αυτά έσκασαν στην διοίκηση Τσάβαλου. Δεν ξέρω αν ο κος Τσακίρης βοήθησε οικονομικά από εκεί και πέρα. Μακάρι να το έκανε...Αυτό που γνωρίζω είναι ότι κάποιοι από αυτούς που τον έβριζαν όταν έφευγε αλλά και άλλοι που δεν ξεχνούσαν το Παναθηναϊκό παρελθόν του ζητούσαν χρήματα. Δεν είναι οξύμωρο; Πως τα καταδεχόμαστε τα λεφτά του Βαζέλα;

Ας το πάρουμε χαμπάρι. Ο Τσακίρης ήρθε και έφυγε. Δεν μπορούμε να κυνηγάμε διαρκώς το φάντασμά του πάνω από τη Ν. Σμύρνη. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την ομάδα. Τι μπορούμε τελικά; Λίγα πράγματα όσο είμαστε χωρισμένοι σε στρατόπεδα. Ο κόσμος έχει ξενερώσει εντελώς και έχει δίκιο. Δεν μπορείς να περιμένεις ενθουσιασμό για μια ομάδα με άγνωστο ρόστερ και προπονητή τον Ελευθερόπουλο, ούτε να πουλήσεις διαρκείας σε τόσο υψηλές τιμές εν μέσω κρίσης. Το βασικότερο είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Ένα πλάνο που να μπορούσε να βοηθηθεί έστω και από τις κάθετες περικοπές των μισθών των έτσι κι αλλιώς απλήρωτων υπαλλήλων και παικτών.Κακά τα ψέματα. Το πλάνο και το όραμα το γεννά η διοίκηση και ο προπονητής. Μια λοιπόν που οργανωτικά και οικονομικά δεν πάμε καλά και οι εποχές είναι δύσκολες, μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε αν αποτελεί πολυτέλεια για τον σύλλογο η παραμονή στην διοίκηση έμμισθων μεγαλο - στελεχών, στους μισθούς των οποίων δεν γνωρίζω αν έχει επιβληθεί η περίφημη μείωση του 30%; Θεωρώ ότι ο κος Καμπανόπουλος προσφέρει έργο, εξίσου σημαντικό με αυτό που προσφέρουν τα έμμισθα στελέχη. Έτσι κι αλλιώς, όπως και ο κος Τσακίρης  τα στελέχη αυτά δεν ήταν Πανιώνιοι από κούνια. Εμένα προσωπικά αυτό δεν με σοκάρει, καθώς προτιμώ τον Πανιώνιο από επιλογή από τον Πανιώνιο κατόπιν πίεσης και οικογενειακής προϊστορίας. Σε κάθε περίπτωση προτιμώ να βλέπω έναν έμπειρο προπονητή στον πάγκο από ένα έμμισθο στέλεχος στη εξέδρα. Προτιμώ να ξέρω ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο στηριγμένο στην ουσία του Πανιωνίου. Προτιμώ να βλέπω Πανιώνιους όπως ο κος Καμπανόπουος στη διοίκηση απο επαγγελματίες. Μάλλον είναι άσχημη περίοδος να ανοίγουμε μέτωπα. Δεν μας περισσεύει κανένας. Καλή σας μέρα

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ιστορικό Γήπεδο Πανιωνίου

Χθες δέχθηκα το παρακάτω mail από τον κο Απόστολο Μαυράκη. Με αυτό, οργανωμένοι οπαδοί της Altay ζητούν την συμπαράσταση οπαδών τυ Πανιωνίου για να μην εφαρμοστεί η κυβερνητική απόφαση για την κατεδάφιση του γηπέδου της Τουρκικής ομάδας, το οποίο βρίσκεται στον χώρο που στέγαζε την Ιστορική Έδρα του Πανιωνίου, προκειμένου να ανεγερθεί εμπορικό κέντρο:

nasılsın, iyi misin? alsancak stadı yıkılıyor. bir metin hazırladım ben. bunu ilgili yerlere yollar mısın? çok teşekkürler.

As you know, Panionios and Altay clubs have close relations at the late years. Indeed, the supporters have good relations. Altay club has established on 1914 in Alsancak (Punta). Also Panionios club has established also in Alsancak (Punta). İzmir's first big stadium is the Panionios Stadium, that is present name is "Altay Alsancak Stadium". The same place! So, its a historical place for Turkish and Greek sport.

Altay Alsancak Stadium (old name is Panionios Stadium) will be converted into a shopping center. AKP government firstly will destroy it and then establish modern residences and shopping center to its area. Stadium is at the midtown of the city. For this reason its value is very high. Depend on this value, its returning point is huge. The government doesn't care about "historical value" for Alsancak Stadium. Their decision is actuel now, and the project was transferred to TOKİ ( housing administration) to practice.

We, Altay supporters began to protest this decision against destroying our history. Actualy, our history means "Alsancak Stadium" that is "Panionios Stadium". We are resolute to protect our history!

Yesterday, the İzmir' all football clubs supporters made a meeting and protest. We have also an internet page about it. www.alsancakstadi.org.

In our forums, lists this event has announced and now discussing about new protests. Also international sport public opinion society has informed about it. Many sport club from any country of the world has supported us via social media. Its also a struggle to industrial footbal monster! Its also a struggle for domestication of the hundred years of values.

Alsancak stadium now may be in our use, but its our history for both Panionios and Altay clubs. Both club has memories in its memory books experienced in this stadium.

Please support us from other side of Aegean sea. We dont know will it be effective or not but we feel stronger with your support.

Efharisto Poli! Yasu!

Burak Turkyener
Altay supporter and Altay Sport and Youth Club Congress Member

Όπως θα έπρεπε να γνωρίζουν οι Τούρκοι οπαδοί, ο Πανιώνιος δεν έφυγε οικειοθελώς από την Μικρασιατική μας Πατρίδα. Οι αθλητές του δεν συνοστίζονταν στο λιμάνι της Σμύρνης περιμένοντας το επόμενο πλοίο για την Ελλάδα αλλά πέρασαν από τη λεπίδα των άτακτων τσετών. Ποτέ δεν τους παραχωρήσαμε το γήπεδό μας. Δεν τους αναγνωρίζουμε ως νόμιμους ιδιοκτήτες της ιστορικής μας έδρας ούτε διάδοχούς μας. Δεν έχουμε απολύτως κανένα λόγο να τους υποστηρίξουμε.
Αν ο Πανιώνιος υποστηρίξει τους οπαδούς της Altay ( η οποία είναι εθνικιστική ομάδα - η αγαπημένη άλλωστε του Κεμάλ - όποιος ξέρει Τούρκικα και διαβάσει την επίσημη σελίδα της θα καταλάβει σε τι αναφέρομαι) θα τους καταστήσει νόμιμους συνεχιστές της Πανιώνιας ιστορίας στη γη της Ιωνίας και ταυτόχρονα νόμιμους ιδιοκτήτης της ιστορικής μας έδρας. Ό Πανιώνιος ζει στην απέναντι όχθη της θάλασσας και μαζί του ζει ο Μικρασιατικός Ελληνισμός. Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε και δεν νομιμοποιούμε τη γενοκτονία των προγόνων μας. Πανιώνιος δεν είναι το χώμα στο γήπεδο της Altay. Είναι το κόκκινο και το μπλε χρώμα και το τιμημένο μας σήμα. Η Ιωνική ασπίδα.