Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Καλό πρωτάθλημα αδέλφια


Ξεκίνησε σήμερα η νέα αγωνιστική χρονιά. Το μοντάρισμα της Πανιωνάρας μας. Ωραία ατμόσφαιρα, αρκετός κόσμος και κόσμια στάση των φιλάθλων κατά τη διάρκεια του αγιασμού. Ευτυχώς, γιατί φέτος θα χρειαστούμε τη βοήθεια του θεού με το παραπάνω.

Το φετινό πρωτάθλημα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πρώτα απ' όλα είναι μεγαλύτερο. Περισσότεροι αγώνες, περισσότερες υποχρεώσεις, περισσότερες δυσκολίες. Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που στο ξεκίνημα της υπήρχαν (στα χαρτιά έστω) τα ατράνταχτα φαβορί για τον υποβιβασμό (ανάμεσά τους και ο Πανιώνιος ) φέτος κάτι τέτοιο δεν δείχνει να ισχύει. Στην κατηγορία ανέβηκαν καλές ομάδες και μάλιστα με αρκετά σημαντική οικονομική δύναμη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν ακόμη καλύτερες, αρκεί να κερδίσουν στο στοίχημα της ομοιογένειας. Από την άλλη, οι ομάδες της δυναμικότητάς μας που παρέμειναν στην κατηγορία και έχουν παρόμοιους στόχους με 'μας, δεν δείχνουν για την ώρα να έχουν αποδυναμωθεί. Αν λοιπόν πέρσι η ευρώπη από τον υποβιβασμό απείχε ελάχιστους βαθμούς, φέτος μιλάμε για το απόλυτο θρίλερ. Κανένας βαθμός δεν περισσεύει, ιδίως στη Ν.Σμύρνη.

Ο Πανιώνιος αυτή τη στιγμή δείχνει κάπως αποδυναμωμένος σε σχέση με πέρσι. Εξηγούμαι: Η διοίκηση έμαθε από το περσινό πάθημα και φρόντισε να προβεί σε ανανεώσεις των συμβολαίων παικτών με οικονομική και αγωνιστική αξία. Σωστό. Παράλληλα φρόντισε να κάνει κάποιες μεταγραφές νεαρών παικτών, οι οποίες θα δούμε εν καιρώ αν αξίζουν τον κόπο ή όχι. Από την άλλη είναι γεγονός ότι χάσαμε σημαντικούς παίκτες από τον περσινό κορμό της ομάδας. Κορμό θεωρώ παίκτες με εμπειρία. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε αν βρήκαμε τρόπο να καλύψουμε το κενό του Φανούρη και του Σάμαρη. Δεν ξέρουμε αν θα μείνει ο Ρόκας, ενώ πάντα θα μας λείπει ο Ρόβας. Για άλλη μία χρονιά δεν διαθέτουμε τερματοφύλακα με εμπειρία, το βασικότερο όμως είναι ότι δεν ξέρουμε αν μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου θα χάσουμε κάποιους από τους παίκτες "ασημικά" με πρώτο βέβαια τον Κολοβό. Να δούμε αν θα βρούμε λύση στο εύκολο γκολ και βέβαια αν θα συνεχίσει ο Αραβίδης να έχει καλή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα και ο Καμπάνταης να πετυχαίνει λίγα έστω αλλά σημαντικά τέρματα.

Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή για την ομάδα μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο. Ενδεχόμενη πώληση του Κολοβού σε ομάδα του εξωτερικού θα δημιουργούσε αγωνιστικά κενά αλλά σίγουρα θα ενίσχυε σημαντικά τα ταμεία. Πώληση του παίκτη σε ελληνική ομάδα, κατά τη γνώμη μου θα συνοδεύονταν από σύννεφα αδιαφάνειας, τα οποία θα έδειχναν ακόμη πιο σκούρα αν παρέμενε ως δανεικός. Το παλιό καλό κόλπο. Νομίζω ότι αυτή η ιστορία πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει, όπως πρέπει να τελειώσει και το παραμύθι της Προοδευτικής. Τα τελευταία χρόνια προτιμούμε να αποκτούμε στελέχη, παίκτες, ή μέλη του τεχνικού επιτελείου τα οποία στο βιογραφικό τους έχουν κάνει έστω και ένα πέρασμα από την συμπαθή ομάδα του Κορυδαλλού. Και αυτό ακριβώς είναι η Προοδευτική. Μια συμπαθής ομάδα της λαϊκής (αθλητικής όμως) γειτονιάς. Αυτό μόνο και τίποτα άλλο. Ο Πανιώνιος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το μόνιμο σκαλοπάτι ανόδου των Προοδευτικάνων. Δεν υπάρχει σύγκριση μεγέθους, ούτε καν ποιότητας υποδομών και στελεχών. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει εμφανές όφελος του Πανιωνίου από τη συγκεκριμένη άτυπη συνεργασία, μέλλον εξυπηρετούμε τις φιλοδοξίες των μελών της οικογένειας του Κορυδαλλού. Στόχος της διοίκησης όμως πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο το όφελος του Πανιωνίου. Είτε τα μέλη της είναι Πανιώνιοι είτε δεν είναι...
Θα ήθελα να κλείσω με κάτι θετικό. Μέσα σε όλα θεωρώ θετική της παραμονή του Παναγόπουλου στον πάγκο, ο οποίος κέρδισε δικαιωματικά (βάσει απόδοσης και αποτελεσμάτων) τη θέση του πρώτου. Θετική είναι επίσης η παραμονή στο τεχνικό επιτελείο καλών και δοκιμασμένων στελεχών και μάλιστα στις σωστές θέσεις. Μοναδική περίεργη επιλογή αυτή του βοηθού προπονητή. Ας ελπίσουμε να είναι καλός και να μας διαψεύσει και να μην μείνουμε στο βυσσινί  διαβατήριό του.

Καλή χρονιά σε όλους, επιτυχίες στην Πανιωνάρα μας και προπαντός υγεία.

Υ.Γ

Πολύ σωστή η τιμολόγηση των νέων διαρκείας και σαφέστατα θετική η πρόβλεψη παιδικού εισιτηρίου όπως και ευπαθών οικονομικών ομάδων.