Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Μια χαρά κλήρωση για καλό και σοβαρό Πανιώνιο

Πολλοί λένε ότι δεν υπάρχουν εύκολες και δύσκολες κληρώσεις, αφού σε ένα πρωτάθλημα αναγκαστικά θα παίξεις με όλους. Αυτό δεν το πιστεύω. Απόδειξη το περσινό πρωτάθλημα όπου το εξαιρετικά βολικό πρόγραμμα των αρχών του πρώτου γύρου έδωσε δύναμη και αυτοπεποίθηση στη νεανική μας ομάδα προκειμένου να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες του υπόλοιπου πρωταθλήματος. Η βαθμολογική συγκομιδή της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου βοήθησε αποφασιστικά στην παραμονή της ομάδας στην κατηγορία, καθώς είχαμε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε νωρίς όλες τις προβληματικές ομάδες του πρωταθλήματος, δηλαδή στο χρονικό σημείο πριν να αρχίσουν να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους.
Θεωρώ ότι η χθεσινή κλήρωση είναι καλή. Η κλήρωση του πρώτου γύρου είναι σαφέστατα δυσκολότερη από του δεύτερου όπου θα αντιμετωπίσουμε τις περισσότερες ομάδες του επιπέδου μας εντός έδρας. Στα αρνητικά ότι το πρωτάθλημα κλείνει εναντίον δύο ομάδων με παρόμοιους στόχους με εμάς (τουλάχιστον όπως φαίνεται τώρα) και το χάπι χρυσώνεται από το γεγονός ότι έχουμε το τελευταίο παιχνίδι στην έδρα μας.

Νομίζω ότι η κλήρωση έχει τρία βασικά κλειδιά:1 να αντέξουμε το πολύ δύσκολο πρόγραμμα των πρώτων έξι αγωνιστικών, 2. να κάνουμε ζημιά σε ανταγωνιστικές μας ομάδες στον πρώτο γύρο που τις αντιμετωπίζουμε εκτός ή έστω να μαζέψουμε αρκετούς βαθμούς ισοπαλίας και 3. να κάνουμε την γερή αντεπίθεση στον δεύτερο γύρο που έχουμε τους περισσότερους συνδιεκδικητές της παραμονής στην έδρα μας. Το περσινό όριο παραμονής στην υποθετική περίπτωση υποβιβασμού 3 ομάδων ήταν οι 32 βαθμοί σε 30 παιχνίδια, ενώ με 2 ομάδες το όριο παρέμεινε σχετικά χαμηλά, δηλαδή στους 27 βαθμούς. Τη στιγμή που γράφω το συγκεκριμένο κείμενο δεν γνωρίζω αν τελικά θα υποβιβαστούν φέτος 2 ή 3 ομάδες. Με δεδομένο ότι τα φετινά παιχνίδια είναι περισσότερα και με αναλογική εφαρμογή του περσινού μέτρου παραμονής στο φετινό πρόγραμμα, τότε ίσως το όριο παραμονής τεθεί στους 36 βαθμούς με υποβιβασμό 3 ομάδων και στους 30-31. Αυτό μπορεί να σημαίνει 16-18 βαθμούς στον πρώτο γύρο (για να μην αγχωθούμε πολύ). Ελπίζω η νεανική μας ομάδα και ο άπειρος (στην κατηγορία) προπονητής να βρουν τρόπους να αντέξουν στην πίεση που λογικά θα υπάρξει στην αρχή του πρωταθλήματος. Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα είναι αρκετά καλό, ελπίζω να βρούμε τις λύσεις σε αγωνιστικό επίπεδο για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις. 

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Αυτό το λες διαφάνεια;


Κατά κοινή ομολογία η χρονιά που έρχεται θα είναι η πιο δύσκολη των τελευταίων ετών. Πολλά τα προβλήματα, ελάχιστα τα χρήματα, έλλειψη αδειοδότησης και κατά συνέπεια περιορισμοί στις μεταγραφές. Η διοίκηση με τα νέα διαρκείας ζήτησε τη βοήθεια του κόσμου. Το είχε κάνει και πέρσι, φαίνεται όμως ότι ο κόσμος δεν στήριξε ιδιαίτερα το project. Συνεπώς άλλο ένα πρόβλημα. Το μεγαλύτερο από όλα.
Η ομάδα με τα τόσα προβλήματα δεν μπορεί να πάει πουθενά χωρίς τον κόσμο. Γιατί ο κόσμος δεν στηρίζει; Γιατί κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει διαφάνεια.

Δεν θα ήθελα να αναφέρω τα παλαιότερα περιστατικά. Θα μείνω στα τρέχοντα τα οποία καταδεικνύουν μια συγκεκριμένη κατάσταση. Εδώ και ένα μήνα έχουμε βαρεθεί να ακούμε για παραιτήσεις και επαναπροσλήψεις. Για απομακρύνσεις προσώπων που επισήμως φεύγουν και ανεπισήμως ακούγεται πως κάνουν κουμάντο. Μέσα σε αυτό το διάστημα αποκτήθηκαν ένα σωρό παίκτες και κανείς δεν έχει καταλάβει με ποιού την εισήγηση αποκτήθηκαν. Ο κος Κουτλίδης δήλωσε ότι δεν ήταν δική του επιλογή. Ο κος Παναγόπουλος έφυγε άρα λογικά δεν αποδέχεται τις συγκεκριμένες μεταγραφές ως δική του επιλογή. Εγώ δεν τους πήρα, ο Griniaris δεν τους πήρε, οι συγκεκριμένοι παίκτες όμως (που έφυγαν και που ήρθαν) δεν είδαν φως και μπήκαν. Κάποιος τους αγόρασε. Κάποιο πλάνο υπάρχει. Υπάρχει;

Αυτή τη στιγμή η ομάδα τυπικά δεν έχει προπονητή, δεν έχει διευθύνοντα σύμβουλο, δεν έχει οικονομικό διευθυντή, δεν έχει διευθυντή ποδοσφαιρικού τμήματος. Πως θα γίνει προετοιμασία; Στον αυτόματο; Ο κόσμος που τα βλέπει όλα αυτά, πως είναι δυνατόν να δείξει εμπιστοσύνη και να στηρίξει την προσπάθεια;

Η γνώμη μου είναι ότι όσοι δήλωσαν παραίτηση καλά θα κάνουν να απομακρυνθούν για τα καλά. Η ομάδα έχει πρόεδρο που μπορεί να αποφασίσει. Ο Πανιώνιος ακόμη και τώρα έχει στελέχη που μπορούν να δώσουν λύσεις. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να παρουσιάσουμε στο κόσμο ένα ξεκάθαρο σχέδιο υποστηριζόμενο από ανθρώπους που αγαπούν και πονούν την ομάδα. Όχι με αλεξιπτωτιστές. Πρέπει να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας και να ζητήσουμε τη συνδρομή κάθε Πανιώνιου που έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει...

Θεωρώ λάθος να συμβαίνουν όλα αυτά και ο κόσμος, στον οποίο ανήκει ο Πανιώνιος να μην συμμετέχει. Να μην συναποφασιζει. Να ενημερώνεται με μισόλογα και tweets. Υπάρχει βλέπεις και το κακό προηγούμενο της Γενικής Συνέλευσης των μπράβων και του πετροπόλεμου. Της συνέλευσης που κανείς δεν κατάλαβε τίποτα για τον ισολογισμό και τον απολογισμό. Τη συνέλευση των καταγγελιών που έπεσαν στο καλάθι των αχρήστων.

Το ποδόσφαιρο είναι θέαμα απευθυνόμενο στον κόσμο. Τον έχουμε ανάγκη. Απόλυτη ανάγκη, ιδίως όταν το δικό μας κοινό είναι τόσο περιορισμένο... Ας το λάβουμε αυτό υπόψιν και ας μη τον διώχνουμε...

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Αθλοδιακοπές ή ψηφοθηρία;


Την Τετάρτη έγιναν στο κλειστό της Αρτάκης οι γυμναστικές – χορευτικές επιδείξεις των αθλοδιακοπών του διοργανώνει ο Δήμος Ν. Σμύρνης. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν φέτος περισσότερα από 1600 παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία κατέκλυσαν το παρκέ του γηπέδου, με τους γονείς τους να τα παρακολουθούν από τις εξέδρες.
Θέλω να πω ότι ο συγκεκριμένος θεσμός μου αρέσει πολύ. Τον θεωρώ χρήσιμο και ωφέλιμο για τα παιδιά και πολύ εξυπηρετικό για τους γονείς. Έναντι ενός ευτελούς αντιτίμου τα παιδιά ασχολούνται με ένα σωρό αθλήματα επί ένα μήνα, κάνουν παρέες, πηγαίνουν εκδρομές και το κυριότερο ξεκολλούν από τις τηλεοράσεις και τους καναπέδες. Στα θετικά ότι πολλά από τα παιδιά κάνουν μια πρώτη γνωριμία με τους αθλητικούς χώρους του Πανιωνίου και με τα αθλήματα που καλλιεργεί. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να είναι εφικτά χωρίς τη συμβολή του προσωπικού, το οποίο αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από στελέχη και προπονητές του Πανιωνίου. Εκτιμώ αυτά τα παιδιά από τον πρώτο έως τον τελευταίο διότι τους εμπιστεύομαι και τα δικά μου παιδιά και γιατί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους ενώ αμείβονται με λίγα χρήματα και με δόσεις τύπου «Κοτσόβολος».
Έχω όμως και μια βασική διαφωνία. Θεωρώ ότι αυτός ο θεσμός πρέπει να διεξάγεται αποκλειστικά και μόνο από τον Πανιώνιο και όχι από τον Δήμο Ν. Σμύρνης. Στο πρόγραμμα αυτό χρησιμοποιούνται οι δικές μας εγκαταστάσεις, το δικό μας προσωπικό, οι δικοί μας προπονητές και το κυριότερο η δική μας τεχνογνωσία. Είναι άδικο λοιπόν στην πλάτη του Πανιωνίου να κερδίζουν κάποιοι σε πολιτικό και ενδεχομένως σε οικονομικό επίπεδο. Στα τόσα χρόνια πολλοί έστησαν τις πολιτικές τους καριέρες στην πλάτη του Πανιωνίου. Πολλοί, για να εξασφαλίζουν μερικά ακόμη κουκιά φόρεσαν το κυανέρυθρο κασκόλ τους και μετά βέβαια χάθηκαν… Ο Πανιώνιος όμως πέρα από μεγάλος αθλητικός σύλλογος είναι και ένας τεράστιος οργανισμός. Ως τέτοιος, θεωρώ αδιανόητο να δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης  με τον δήμο ή άλλους πολιτικούς φορείς. Μας έχουν, δεν τους έχουμε ανάγκη. Μας ενδιαφέρει το καλό του συλλόγου και όχι το πολιτικό μέλλον του ενός και του άλλου. Αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί όταν πάψουμε να ακολουθούμε την πολιτική: τα έχουμε καλά με όλους και βέβαια όταν οι προπονητές και τα στελέχη μας δεν είναι παράλληλα προπονητές και στελέχη του Ο.Ν.Α. Πώς να σπάσεις δεσμούς όταν έχεις εξαρτήσεις;
Όποιος θέλει να εξασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον να φτιάξει κανένα πάρκο, να φροντίσει για την αποκομιδή των σκουπιδιών, να τοποθετήσει στον δρόμο άλλο ένα κολωνάκι, που είναι και της μόδας…Μακριά όμως από τον Πανιώνιο.
Ο Δήμος Ν. Σμύρνης δεν έχει διστάσει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τα αθλητικά σωματεία της περιοχής με την δημιουργία αθλητικών τμημάτων του ΟΝΑ, τα οποία στερούν αθλητές (και έσοδα) από τα σωματεία. Για τον λόγο αυτό δεν βλέπω τον λόγο να μην λειτουργήσουμε κι εμείς με τον ίδιο τρόπο και να διοργανώσουμε τις αθλοδιακοπές μόνοι μας, με τους δικούς μας ανθρώπους, στις δικές μας εγκαταστάσεις, χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε πολιτικά λογύδρια και προεκλογικούς λόγους σε κάθε αντίστοιχη της Τετάρτης εκδήλωση.
Όχι, το Δ.Σ του Πανιωνίου δεν είχε τα κότσια να σπάσει τους δεσμούς με τον Δήμο. Με ανθρώπους που μας κάθονται στο στομάχι. Με όλους αυτούς που μια ζωή αλίευαν ψήφους από τον Πανιώνιο και ευνοούσαν τον Μίλωνα ή που όταν τους είχανε ανάγκη σφύριζαν αδιάφορα..
Το θέμα τον αθλοδιακοπών ήταν ένας από τους σημαντικότερους λόγους που αποσύρθηκα από τα διοικητικά του Πανιωνίου. Μεταξύ άλλων θεώρησα τουλάχιστον ατυχή την έμπνευση της παραχώρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς να έχει αποφανθεί το Δ.Σ του Πανιωνίου επ’ αυτού. Χωρίς να λάβουμε μια απόφαση για το αν θέλουμε να διοργανώσουμε εμείς και επισήμως αυτό τον θεσμό και τα έσοδα να πάνε στην ομάδα, αντί να περιμένουμε ως άλλη Ψωροκώσταινα την επαιτεία της χρηματικής επιδότησης του Δήμου.
Ο καθένας λοιπόν στο είδος του. Ναι στις αθλοδιακοπές, όχι όμως σε πολιτική εκμετάλλευσή τους και σε δημιουργία σχέσεων εξάρτησης με τον Δήμο.