Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Νέο καταστατικό του Πανιώνιου Γ.Σ.Σ


Πριν από μερικά χρόνια, ο σύλλογος μου έκανε την μεγάλη τιμή να μου αναθέσει την επεξεργασία του νέου καταστατικού. Η δουλειά που ανέλαβα ήταν πάρα πολύ δύσκολη, διότι ο Πανιώνιος είχε την ατυχία να διαθέτει ελλιπέστατα και ξεπερασμένα καταστατικά, τα οποία καταστρατηγούνταν σε κάθε ευκαιρία.

Κατόπιν δίμηνης εργασίας και αφού είχα μελετήσει όλα τα προηγούμενα καταστατικά (άκουσον άκουσον ο σύλλογος φιλοξενούσε στην επίσημη σελίδα του καταστατικό που είχε τροποποιηθεί!!!) και καταστατικά άλλων αθλητικών σωματείων, κατέληξα στο τελικό κείμενο, το οποίο έθεσα προς επεξεργασία και συζήτηση στο Δ.Σ που συμμετείχα. Εννοείται ότι δεν υπήρξε η παραμικρή επεξεργασία του, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε τι που προσπαθεί να αλλάξει λίγο τα κατεστημένα στον σύλλογο.

Μετά από τρία χρόνια ο κος Μισαηλίδης με εμπιστεύτηκε και μου ανέθεσε εκ νέου την ίδια εργασία. Κατόπιν νέας επεξεργασίας δύο εβδομάδων, είμαι έτοιμος να παρουσιάσω και πάλι το καταστατικό που έχω συντάξει προς επεξεργασία από το Δ.Σ. Το τελικό κείμενο θα αναρτηθεί στην κεντρική σελίδα του συλλόγου προκειμένου το κάθε μέλος να πληροφορηθεί τις αλλαγές και να μπορεί να προτείνει τροποποιήσεις στην καταστατική γενική συνέλευση που θα ακολουθήσει.

 Βασικοί άξονες του νέου καταστατικού: Προκαταβολικά σας λέω ότι δεν υπάρχει το τέλειο καταστατικό. Πάντα βρίσκονται πράγματα που χρειάζονται τροποποίηση, αρκεί να κρατάμε κάποιες σταθερές αρχές και αξίες και να προσαρμοζόμαστε γρήγοα στις αναγκες της εποχής:

 1.Κατάργηση των παρατάξεων. Η εκλογή προέδρου και των μελών του συμβουλίου και των επιτροπών θα γίνεται με διπλή ψηφοφορία και σταυροδοσία.Το κάθε μέλος θα εκλέγει τους υποψήφιους που θεωρεί καλύτερους και όχι ένα παραταξιακό πακέτο.

2. Μείωση των μελών του Δ.Σ από 15 σε 9 και των αναπληρωματικών από 3 σε 2.

3. Αύξηση της θητείας του συμβουλίου κατά ένα χρόνο. Κανείς δεν θα μπορεί να συμμετέχει στις επόμενες εκλογές ως υποψήφιος, εφόσον είχε υπηρετήσει σε δύο συνεχόμενα διοικητικά συμβούλια (σε απλά ελληνικά τέλος οι καρεκλοκένταυροι).

4. Δημιουργία του πειθαρχικού συμβουλίου το οποιο θα απαρτίζεται κατά πλειοψηφία από αιρετά μέλη (για πρώτη φορά). Η πειθαρχικη διαδικασία θα μπορεί να ξεκινήσει και με επώνυμη καταγγελία οποιουδήποτε μέλους και αντίστοιχη υποχρέωση τη διοίκησης να θέσει την υπόθεση στο αρχείο ή να παραπέμψει στο πειθαρχικό συμβούλιο με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση και στις δύο περιπτώσεις.

5.Προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου των επαγγελματιών ψηφοφόρων (προυποθέσεις ενημέρωσης των εκλογικών καταλόγων, κατάργηση της συμψηφιστικής πληρωμής συνδρομών, απαγόρευση οικονομικής τακτοποίησης πέντε ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία, συμμετοχή στη δεύτερη ψηφοφορία των μελών που είχαν θεμελιώσει εκλογικό δικαίωμα  στην πρώτη. Δημιουργία της ειδικής εκλογικής επιτροπής, η οποία θα αναλαμβάνει την υποχρέωση διεξαγωγής των εκλογών χωρίς δικαίωμα της διοίκησης να προχωράει σε μαγειρέματα.

6. Δημιουργία ειδικών επιτροπών με τη συμμετοχή μέλους του Δ.Σ, του έφορου του τμήματος και εκπροσώπων των γονέων.

7. Παροχή δικαιώματος χρήσης των αθλητικών χώρων του πανιωνίου στα μέλη του υπό προϋποθέσεις και με παροχή έκπτωσης.

 
Υπάρχουν και πολλές άλλες μικρότερες τροποποιήσεις έτσι ώστε συνολικά να μιλάμε για ένα εντελώς καινούργιο καταστατικό. Αυστηρό αλλά παράλληλα δημοκρατικό και συγκεκριμένο. Θα μου κάνει μεγάλη εντύπωση αν περάσουν όλες αυτές οι αλλαγές...Ποτέ δεν ξέρεις βέβαια...Τουλάχιστον θα δούμε ποιός δεν θέλει συγκεκριμένες αλλαγές και γιατί...Ίσως τοκείμενο που ετοίμασα να είναι too much για ένα πανιώνιο που κρατάμε πάντα μικρό για να μας χωράει... Αξίζει όμως η προσπάθεια για ένα καινούριο καταστατικό αρχών. Πριν να παραδώσω το κείμενο θα ήθελα να μου καταθέσετε εγγράφως ιδέες που μπορεί να έχετε. Θα χαρώ να τις διαβάσω και θα τις λάβω υπόψη μου.Είναι βέβαιο ότι πολλά μυαλά σκέφτονται καλύτερα από ένα.

Καλη σας μέρα.

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Και μετά τη σωτηρία τι;


Όταν ο Πανιώνιος απέκτησε τον Φαμπιάν και τον Ρεκόμπα, όταν απέκτησε το προπονητικό και "ξήλωσε" τις ακαδημίες της Ρόμα φανταζόμουν ότι επιτέλους είχε έρθει η στιγμή που όλοι περιμέναμε για να δούμε την ομάδα ψηλά. Εκεί που της αξίζει. Δυστυχώς όμως οι Ρωμαίοι προπονητές αναλώνονταν στις ταβέρνες του Κορωπίου, το προπονητικό άλλαξε χέρια και για τη σωτηρία της ομάδας, ήδη από τη χρονιά της υπέρβασης, χρειάστηκε να  και επιστρατευτούν τα πατροπαράδοτα κομπιουτεράκια. Από τότε κάθε χρονιά και χειρότερα. Κάθε χρονιά και πίκρες. Κάθε χρονιά και μεγαλύτερη αναξιοπρέπεια. Ο Τσακίρης έφυγε και από τότε παρακολουθούμε Πανιώνια χέρια κάθε είδους να διαχειρίζονται ένα τρομακτικό χρέος και να ανέχονται την ένταξη της ομάδας σε άρματα και κλίκες. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η φυγή του κόσμου. Φτάσαμε λοιπόν να αποδεχόμαστε ότι ένα θέαμα το οποίο να είναι ΓΙΑ τον κόσμο να διεξάγεται ΕΡΗΜΗΝ του κόσμου... Στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος παρακολουθήσαμε το απόλυτο παιχνίδι - παρωδία. Πληρώσαμε εισιτήριο για να δούμε δυο ομάδες να ανταλλάσουν πάσες στον χώρο του κέντρου για 90 λεπτά. Λες και ισόπαλο δεν μπορούσε να έρθει το αποτέλεσμα μα γκολ, έτσι, για να χαρεί και λίγο ο κόσμος...Ας πανηγυρίσουμε λοιπόν τη διάσωση της ομάδας στο πιο βρόμικο πρωτάθλημα της ευρώπης, ας ελπίσουμε ότι η ομάδα που εντός ολίγου θα χάσει μεγάλο μέρος του ρόστερ της θα εξακολουθήσει να είναι στα κόλπα για να σώσει και την επόμενη παρτίδα, ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε μια χρονιά τη σπουδαία φουρνιά που έρχεται από τις υποδομές χωρίς να απλώσει τα χέρια του ο Βαγγέλας, ο Τίγρης ή κάθε άλλος μεγαλοπαράγοντας.

Όλα αυτά βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με τον Πανιώνιο.  Δεν αγγίζουν τον κόσμο που επέλεξε να υπηρετεί μια ομάδα αντισυμβατική, μια ομάδα με κουλτούρα και με τεράστια αθλητική και όχι εξωαθλητική παράδοση.

Ο Πανιώνιος δεν χρειάζεται πολλά. Χρειάζεται έναν ηγέτη που να στραφεί στις ρίζες του, να υποστηρίξει τις υποδομές του και με το ταλέντο των αθλητών μας να ορθώσει ανάστημα στον κάθε Βαγγέλη, στο κάθε σύστημα, στην κάθε παράγκα, με κάθε κόστος. Αυτός είναι ο Πανιώνιος που γουστάρουμε. Αυτό που μας σερβίρετε είναι Λεβαδειακός. Χάρισμά σας...

Υπάρχει ηγέτης όχι με πολλά λεφτά αλλά με αρχίδια; Αυτό είναι το θέμα φίλοι μου. Αυτό ψάχνει ο μέσος φίλαθλος. Αυτό έχει ανάγκη ο Πανιώνιος.

 

Υ.Γ

Ειλικρινά λυπάμαι που ο Πανιώνιος δεν έχει τον δικό του Βελλή. Έναν άνθρωπο αξιοπρεπή, με όσα χρήματα χρειάζονται για να ορθώσει ανάστημα και να κάνει και τον τελευταίο έλληνα φίλαθλο να στεναχωρηθεί για τον υποβιβασμό του Απόλλωνα.

Y.2
Πολλά συγχαρητήρια στη Λέσχη Φίλων Πανιωνίου για τη βράβευση του Φανούρη. Δεν ξέρω αν πληρώνουν τα νοίκια, ξέρω όμως ότι αναλαμβάνουν υποχρεώσεις του επίσημου Πανιώνιου. Μπράβο Λέστερ!!!

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΟΜΑΔΑ ΟΝΕΙΡΟ


"...Γιατί όσους κι αν μας έκλεβαν πάντα βγάζαμε καινούριους...". Αυτό λέει ο φίλος Griniaris στο ξακουστό "Γιατί είμαι Πανιώνιος". Και έχει απόλυτα δίκιο. Το κατάλαβα ακόμη καλύτερα όταν ύστερα από καιρό ξαναείδα την Κ-20 ομάδα. Είπα ομάδα; ΟΜΑΔΑΡΑ!!! Χαίρεσαι να βλέπεις αυτά τα πιτσιρίκια να καταπίνουν τον αντίπαλο. Από τη μέση και πάνω είναι ασταμάτητοι. Πάρα πολύ ταλέντο!!! Με συνοπτικές διαδικασίες λοιπόν κατασπάραξαν τον δύσμοιρο Πλατανιά με 5-2 (4-1 στο ημίχρονο).
Πολλά συγχαρητήρια στον ακούραστο εργάτη Γιάννη Παυλόπουλο, στον προπονητή των επιτυχιών Δημήτρη Τερεζόπουλο (μόνο τρελός δεν βλέπει ότι ο άνθρωπος αδικείται που δεν ανέβηκε στην πρώτη ομάδα), στον γυμναστή και καλό μου φίλο Πέρρο Θεωδοράκο (μεγάλη μορφή) και σε κάθε άλλο συντελεστή αυτής της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στις υποδομές.
Όσο λοιπόν χάρηκα με αυτό που είδα άλλο τόσο στεναχωρήθηκα που δεν βρίσκεται ένας επενδυτής με μυαλό 10χρονου παιδιού, να αναλάβει την ομάδα, να ρίξει όσα χρήματα χρειάζονται για να μπορούμε να συνεχίσουμε να βγάζουμε παικτάράδες και να εξασφαλίσει ότι δεν θα μας τους κλέβει ο ένας και ο άλλος τίγρης... Πόσο μυαλό χρειάζεται για να καταλάβει κανείς ότι το χρυσορυχείο που έχουμε αυτή τη στιγμή στις υποδομές μπορεί σε ένα με δύο χρόνια να πουληθεί χρυσάφι ή να μας το κλέψει ο επόμενος επιτήδειος; Πως θα μπορούσαμε να ανεχθούμε στοιχηματικούς παράγοντες να κάνουν μικροκομπινούλες και να μην βλέπουμε ότι στην αυλή μας έχει φυτρώσει το δέντρο με τα χρυσά μήλα και δεν κάνουμε τίποτα;
Τι να πω ρε παιδιά...Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την έννοια του επενδυτή στην Ελλάδα. Επενδυτής είναι αυτός που αγοράζει φθηνά και πουλάει ακριβά. Τίποτα άλλο. Που είναι με τέτοιο εμπόρευμα;;;
Τέλος πάντων, αφού δεν βρίσκεται, ας απολαύσουμε αυτούς τους παικταράδες στην επόμενη ευκαιρία και σύντομα στην πρώτη ομάδα.
Καλή επιτυχία στους μεγάλους αύριο. Ας εξασφαλιστεί και μαθηματικά η παραμονή και μετά βλέπουμε πως θα μαζέψουμε τα συντρίμμια της ομάδας. Θα ήθελα πολύ να δω ποιος από τους παίκτες θα κάνει τη δική του υπέρβαση. Όχι για την καριέρα και τα συμβόλαια, αλλά γι αυτό τον τρομερό σύλλογο που έχει αναδείξει και αναστήσει τόσους πολλούς ποδοσφαιριστές.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Ήταν αστείο;


Την Πρωταπριλιά έγραψα στη σελίδα μου στο facebook ότι κυκλοφόρησε το πόρισμα του οικονομικού ελέγχου. Πολλοί φίλοι ενδιαφέρθηκαν να μάθουν, άλλοι δε κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έκανα πρωταπριλιάτικο αστείο. Πλέον υπάρχουν δημοσιεύματα «επίσημων» Πανιώνιων φορέων που αναφέρονται στην ολοκλήρωση του ελέγχου και στην γνωστοποίηση αποσπασμάτων του στους Πάνθηρες.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που έχουμε όλοι, το χρέος ανέρχεται γύρω στα 9 εκ ευρώ, από τα οποία τα 2 (κατ' άλλους 3) είναι οφειλές προς τον μεγαλομέτοχο του συλλόγου ( επιμένω στον όρο μεγαλομέτοχος, διότι κατέχει το 23% των μετοχών και επιπλέον διατηρεί απαιτήσεις 2.000.000 ευρώ έναντι του συλλόγου – με λίγα λόγια ΠΟΤΕ δεν έχασε επί της ουσίας την ιδιοκτησία της ομάδας). Από τον έλεγχο αυτό προκύπτουν κάποια συμπεράσματα:

 

Οι περισσότεροι φίλοι ρωτάνε αν το χρέος είναι διαχειρίσιμο ή όχι. Η ερώτηση είναι λάθος. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει κεφαλαιούχος να διαχειριστεί το χρέος. Εξηγούμαι. Ο Πανιώνιος έχει δύο βασικά έσοδα: τα τηλεοπτικά και τα έσοδα από την πώληση παικτών. Επειδή τα τηλεοπτικά είναι μάλλον ανελαστικό έσοδο (ας μου επιτραπεί ο όρος) τη διαφορά στη διαχείριση του χρέους μπορούν να την κάνουν ΜΟΝΟ τα έσοδα από την πώληση παικτών.

 

Η διοίκηση της Π.Κ (ή μάλλον οι 3-4 που έκαναν κουμάντο) προσπάθησε να ισοσκελίσει τα έσοδα με τα έξοδα, μειώνοντας το budget και προχωρώντας σε μια άτυπη στάση πληρωμών. Ήταν πολύ τυχερή (ή ικανή – αυτό το κρίνει ο καθένας όπως νομίζει) που κατάφερε να κρατήσει την ομάδα στην κατηγορά (άρα να μην στερηθεί τα έσοδα των τηλεοπτικών), κατάφερε να πουλήσει κάποιους παίκτες, όμως η μεγάλη αποτυχία της, που τελικά κρίνει και όλη τη θητεία, ήταν η αδυναμία να κρατήσει και να πουλήσει και άλλους παίκτες που μπορούσαν να αποφέρουν στον σύλλογο πάρα πολλά έσοδα. Πολλά μεγάλα κεφάλαια της ομάδας αλλά και παίκτες μικρότερης μεταπωλητικής απόδοσης αφέθηκαν ελεύθεροι έναντι συμβολικού ή μηδενικού οφέλους. Χωρίς χρήματα και χωρίς παίκτες αξίας είναι λογικό και επόμενο η ομάδα να μην είναι όσο ανεξάρτητη θα θέλαμε (και το λέω ευγενικά). Φτάσαμε λοιπόν στο σημερινό σημείο όπου έχουμε μόνο χρέη και δεν περιμένουμε έσοδα από άλλη πηγή, δεδομένου ότι το μισό και πλέον ρόστερ μάλλον είναι φευγάτο.

 

Να πούμε λοιπόν κάποιες αλήθειες: Ακόμη κι αν ο Πανιώνιος καταφέρει να μπει σε κάποιο από τα περίφημα άρθρα του πτωχευτικού κώδικα (που πολύ αμφιβάλλω – σίγουρα όμως θα παίξει ρόλο το γεγονός ότι ο κος Τσακίρης κατατάσσεται πλέον στους μεγαλο δανειστές του συλλόγου), δεν θα έχει την οικονομική ευχέρεια να ενισχυθεί μεταγραφικά ώστε να δημιουργήσει μια νέα ομάδα τύπου Ελευθερόπουλου (Παυλόπουλου θα έλεγα). Άρα η προσφυγή στα άρθρα 106 ή 99 έχει νόημα μόνο αν υπάρξει και ρευστότητα. Αν δεν υπάρξει, ουσιαστικά θα προκύψει και πάλι μια διοίκηση τύπου ΠΚ η οποία θα κοιτάξει να διαχειριστεί τα τηλεοπτικά και τα παράπλευρα έσοδα (τι κάνει νιάου νιάου), ελπίζοντας σε ένα απροσδιόριστο σχέδιο σωτηρίας. Αυτό αργά ή γρήγορα θα μας οδηγήσει στην Γ’.

 

Λύση: Η ΠΚ παρά τις αποτυχίες της μας έδωσε ένα καλό μάθημα. Επιβεβαίωσε ότι αν επενδύσεις σωστά στις υποδομές και αν αγοράσεις φθηνούς και καλούς παίκτες μπορείς το αργότερο σε δύο χρόνια να τους παρουσιάσεις με αξιώσεις στην ποδοσφαιρική αγορά. Εκείνη δεν κατάφερε να τους πουλήσει. Πολλοί έμειναν ελεύθεροι ύστερα από την έξοδο του Μεσολογγίου που επιχείρησε… Αυτό θα μπορούσε να το κάνει μόνο ένας κεφαλαιούχος. Η ερώτηση είναι απλή: Πόσο θα μπορούσε να πουλήσει ο κος Τσακίρης ή κάποιος άλλος με μικρότερη έστω οικονομική επιφάνεια παίκτες όπως τον Αραβίδη των 11 γκολ, τον Λαμπρόπουλο, τον Κούρο, τον Παντίδο; Πόσο τον Ανέστη και τον Ντούνη; Σίγουρα περισσότερο από 1,5 εκ ευρώ που θα πλήρωνε για να επενδύσει στην ομάδα δημιουργώντας την απαραίτητη ρευστότητα. Υπάροχυν στην αγορά ή στις υποδομές μα αντίστοιχη παίκτες; Δεκάδες. Το χρέος λοιπόν φίλοι μου είναι διαχειρίσιμο υπό τη μοναδική προϋπόθεση ότι θα θελήσει κάποιος να επενδύσει στην ομάδα σωστά και με βάθος τουλάχιστον δύο ετών. Κάθε άλλη λύση είναι καταδικασμένη, ακόμη κι αν το χρέος ήταν σε μικρότερα επίπεδα. Κάθε άλλη πρόταση (πανιώνια χέρια, ομάδες σωτηρίας, έρανοι κ.λ.π) είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και θα εξυπηρετήσει είτε προσωρινά τον σύλλογο είτε για λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προσωπικά μικροσυμφέροντα.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι το πόρισμα του ελέγχου πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα ή να παρουσιαστεί έστω σε Γ.Σ. Είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσει να παραμείνει κρυφό, αφού έτσι κι αλλιώς η οποιαδήποτε προσπάθεια για υπαγωγή στα πλαίσια του πτωχευτικού δικαίου να στηριχθεί σε αυτό ακριβώς το πόρισμα. Νομίζω ότι είναι σωστό και δίκαιο το πόρισμα αυτό να μην γνωστοποιηθεί  μόνο σε μια αίθουσα δικαστηρίου, αλλά να περιέλθει σε γνώση όλων μας προκειμένου να βγάλουμε συμπεράσματα για πρόσωπα και πράματα και ενδεχομένως να αποφασίσουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατό για τον σύλλογο.