Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Ξεκίνημα


Τη Δευτέρα 30/6 και αν δεν κάνω λάθος στις 18:00 θα γίνει η πρώτη προπόνηση της ομάδας για την αγωνιστική σεζόν 2014-2015. Το τεχνικό επιτελείο έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρχει πληρότητα σε όλες τις γραμμές, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών.

Αυτή η χρονιά θα είναι περίεργη. Η φουρνιά των νέων παικτών που θα κληθούν να υπερασπίσουν την ιωνική ασπίδα είναι πολύ καλή. Καλύτερη από την περίφημη γενιά των μωρών του Ελέ. Η βασική τους διαφορά είναι ότι οι νέοι μας παίκτες είναι πράγματι μωρά ενώ ο κος Ελευθερόπουλος είχε την τύχη, ανάμεσα σε αρκετούς ταλαντούχους νεαρούς παίκτες να έχει και αξιόλογους έμπειρους και μάλιστα σε κάθε γραμμή. Μολονότι ο Δημήτρης Τερζόπουλος είναι ανάμεσα στους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους στην κατηγορία προπονητές, σίγουρα θα χρειαστεί την τύχη που είχε και ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος και ο κος Παντέλης.

Σίγουρα δεν είναι μόνος ο Πανιώνιος που αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, από την άλλη πλευρά σε ένα πρωτάθλημα από το οποίο θα υποβιβαστούν τέσσερις ομάδες σίγουρα θα ευνοηθούν αυτές οι οποίες θα βρίσκονται σε κάπως καλύτερη κατάσταση και θα μπορέσουν να ενισχυθούν κατά τρόπο ουσιαστικό. Τέλος, η ομάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον ίδιο της τον εαυτό, δηλαδή την κόπωση ή ακόμη και την αδιαφορία των φιλάθλων, οι οποίοι για έκτη συνεχόμενη χρονιά θα αρκεστούν στον στόχο παραμονής και μάλιστα σε ένα ομιχλώδες διοικητικό και οικονομικό τοπίο.

Να μην ξεχνάμε κάτι βασικό. Η ομάδα φέρεται να έχει συμφωνήσει με αρκετούς νέους και φιλόδοξους παίκτες από χαμηλότερες κατηγορίες. Φαντάζομαι ότι όλοι αυτοί θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα. Όμως αν δεν υπαχθούμε σε κάποια ευνοϊκή ρύθμιση ή αν η υπαγωγή γίνει αργότερα από την 31/7/2014 όταν και λήγει η προθεσμία υποβολή των νέων συμβολαίων τότε η ομάδα που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή που θα κληθεί να συμμετάσχει στο όποιο πρωτάθλημα.

Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, όπως και η κόπωση του κόσμου. Όπως κι αν έχει η κατάσταση, οφείλουμε τη Δευτέρα να στηρίξουμε το νέο ξεκίνημα αλά και τους ανθρώπους που αυτή τη δεδομένη στιγμή ρισκάρουν χρήματα και την προσωπική ή επαγγελματική τους φήμη, προκειμένου να μπορέσει ο Πανιώνιος να σταθεί στα πόδια του.

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο ερασιτέχνης

Είχα καιρό να κυκλοφορήσω σε πανιώνια στέκια και να συλλέξω πληροφορίες για την ομάδα. Είναι γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα με πολλούς άλλους φίλους. Με έχει κουράσει τόσο πολύ η Πανιώνια καθημερινότητα που πλέον δεν έχω και πολύ μεγάλη όρεξη να ασχοληθώ μαζί της.
Για να μη μακρηγορώ με μεγάλους προλόγους, θα ήθελα να σας μεταφέρω το συναίσθημα που αποκόμισα. Φαίνεται ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια με την υπαγωγή της ομάδας στο 106  ή σε κάποιο άλλο ευεργετικό νόμο που θα μας δώσει την ευχέρεια να ανασάνουμε οικονομικά. Απ’ ότι καταλαβαίνω, από την έναρξη του διαχειριστικού ελέγχου μέχρι σήμερα δείχνει να έγινε καλή δουλειά, τέτοια που να μπορεί να υποστηρίξει αξιοπρεπώς το δικόγραφο που θα κατατεθεί. Δεν υποστηρίζω ότι θα υπαχθούμε οπωσδήποτε στο άρθρο. Το θεωρούσα και το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο. Είναι ένας στόχος που πιθανότατα θα μπορούσε να επιτευχθεί στα πλαίσια μιας πολιτικής απόφασης προκειμένου να κάνει restart το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεδομένου ότι πολλές ομάδες αντιμετωπίζουν τα ίδια ή και μεγαλύτερα προβλήματα. Κάποιοι, πέρα από το 106 αναμένουν και την ψήφιση ενός νέου νόμου που θα προσφέρει μακροχρόνιο διακανονισμό των οφειλών προς το δημόσιο. Αυτά είναι τα καλά νέα. Όσο αισιόδοξα κι αν ακούγονται τα πράγματα, πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι στην όποια προσπάθεια έχουμε αντίπαλο τον χρόνο. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ανεβάσουμε παίκτες από τις υποδομές, ούτε βέβαια να οριστικοποιήσουμε τα συμβόλαια των παικτών που φέρονται ότι έχουν προχωρήσει σε προφορική συμφωνία συνεργασίας. Ότι θετικό μπορεί να έρθει μέσω των δικαστηρίων ή της πολιτείας, πρέπει να έρθει γρήγορα. Διαφορετικά θα κινδυνεύσουμε να πούμε ότι η εγχείρηση πέτυχε αλλά ότι ο ασθενής πέθανε.


Κλείνοντας, θα ήθελα να σχολιάσω και ένα θέμα που αφορά στο μπάσκετ. Διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες για τις επαφές ανάμεσα στον ΚΑΕ και τον Ερασιτέχνη προκειμένου ο τελευταίος να αναλάβει την τύχη της ομάδας, με τρόπο αντίστοιχο της συνεργασίας ΠΑΕ, Τσακίρη, Ερασιτέχνη (αναλάβετε και θα τσοντάρω). Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο ερασιτέχνης δεν μπορεί να αναλάβει τέτοιο βάρος. Ήδη είναι μεγάλη υπερβολή ότι θεωρητικά διαχειρίζεται μια ΠΑΕ. Δυστυχώς το μητρικό σωματείο δεν έχει ούτε τα μέσα, ούτε την πληθώρα στελεχών για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε μία τέτοια πρόκληση. Πέραν αυτού όμως υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Όταν μια ανώνυμη αθλητική εταιρεία έρχεται στα χέρια του ερασιτέχνη, είναι προφανές ότι αποψιλώνεται από παίκτες και από μπάτζετ. Συνεπώς το συμβούλιο του ερασιτέχνη, αν και δεν έχει ουσιαστική ευθύνη ούτε τα μέσα, είναι έκθετο στον κόσμο για πιθανή αγωνιστική αποτυχία. Αυτό το βρίσκω εξαιρετικά άδικο. Θεωρώ ότι είναι πολύ προτιμότερο τη διοίκηση να την αναλαμβάνουν άνθρωποι που να μπορούν και να θέλουν να εμπλακούν με τον επαγγελματικό αθλητισμό και όχι να πετάμε διαρκώς το μπαλάκι στον ερασιτέχνη, ο οποίος αντιμετωπίζει κι αυτός τεράστια προβλήματα.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

The Ranch


Πολλές φορές, όταν διαβάζουμε ότι κάποιος με οικονομική επιφάνεια θέλει να βοηθήσει την ομάδα, θεωρούμε ότι αυτός έχει στο σπίτι του μια μηχανή που τυπώνει χρήματα έτοιμα προς πέταμα στον Πανιώνιο. Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι που βοηθούν τον Πανιώνιο, χρειάζονται και τη δική μας συνδρομή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποία γράφω το συγκεκριμένο άρθρο.

Ανάμεσα στα πρόσωπα της περίφημης επιτροπής σωτηρίας είναι και ο Κυριάκος Σκούρας, ιδιοκτήτης του κέντρου αναψυχής « The Ranch» στο Σοφικό Κορινθίας.

Το Ranch είναι ένα θεματικό πάρκο στο οποίο αναπαρίσταται μια ολόκληρη πόλη της Άγριας Δύσης. Πέρα από αυτό, λειτουργεί ως κατασκηνωτικός χώρος και ως αθλητικό κέντρο καθώς διαθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλει ,κολύμβησης και τοξοβολίας.

Έναντι ενός ιδιαίτερα προσιτού αντιτίμου (με ή χωρίς φαγητό) μια οικογένεια μπορεί να περάσει μια όμορφη ημέρα με ποικίλες δραστηριότητες. Μπορεί να κάνει ιππασία, να αθληθεί να περιηγηθεί τους χώρους της καουμπόικης πόλης, να κάνει το γύρο του πάρκου με το τρενάκι και πολλά άλλα. Μπορεί να επισκεφθεί τα μαντριά με τα αγριογούρουνα, τα πρόβατα και τα ελάφια, να δει άλογα πόνυ και να παρακολουθήσει δραστηριότητες στο εκπαιδευτικό χωριό.  Στον χώρο υπάρχει καφετέρια, εστιατόριο, κιόσκι με γρήγορο φαγητό κ.λ.π. Το πολύ θετικό είναι ότι όλα τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και των αναμνηστικών πωλούνται σε πολύ προσιτές τιμές. Γενικά στο Ranch είχα την αίσθηση ότι ο χώρος φτιάχτηκε για να περνάει καλά μια οικογένεια, χωρίς να νοιώθει ότι ξοδεύει υπερβολικά χρήματα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα να περιορίσει κάποιος ακόμη περισσότερο το όποιο κόστος, φέρνοντας μαζί το δικό του φαγητό. Είδα πολλούς που έκαναν πικ νικ. Όπως προανέφερα, το καλοκαίρι το Ranch λειτουργεί και ως παιδικές κατασκηνώσεις, με το κόστος συμμετοχής να καλύπτεται από τα περισσότερα ταμεία.

Οι εντυπώσεις μου από το Ranch είναι απόλυτα θετικές, ιδίως λόγω του Value for Money και προτρέπω όλους τους φίλους Πανιώνιους που θέλουν να περάσουν μια ξεχωριστή ημέρα (ή ακόμη αι να διανυκτερεύσουν στον χώρο) να προτιμήσουν το καουμπόικο χωριό στο καταπράσινο Σοφικό Κορινθίας.