Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Εθνικό ποδόσφαιρο, Μποσμάν, συνθήκη Κατονού και Ευρω (€) - Αφρικανοί




Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που διαφοροποιεί το ερασιτεχνικό από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι η χρησιμοποίηση ή μη ξένων παικτών. Σε ένα πλήρως ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, όπου οι παίκτες δεν λαμβάνουν αμοιβή αλλά στην καλύτερη περίπτωση τα οδοιπορικά, δεν υπάρχει η παραμικρή ανάγκη απόκτησης ξένων παικτών. Η σταδιακή μετατροπή του πρωταθλήματος σε επαγγελματικό άνοιξε την πόρτα στους ξένους παίκτες. Από τους λίγους φτάσαμε στη σημερινή πραγματικότητα των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, όπου ο οι γηγενείς παίκτες αποτελούν τη μειοψηφία και οι ξένοι την πλειοψηφία.

Παλαιότερα, σε εποχές όπου οι ξένοι ήταν μόνο δύο, θα έπρεπε να είναι εξαιρετικοί και να κάνουν τη διαφορά. Το ποδόσφαιρο δεν ήταν τόσο εξελιγμένο σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην πραγματικότητα η ποδοσφαιρική αγορά περιορίζονταν στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, αφού το επίπεδο του ποδοσφαίρου στον υπόλοιπο κόσμο ήταν απελπιστικά χαμηλό. Εκ των πραγμάτων λοιπόν έψαχνες για κάποιο καλό παίκτη, ο οποίος ήταν σίγουρα ακριβότερος από τον Έλληνα συνάδελφό του ή στην περίπτωση του Ανατολικοευρωπαίου ίδιας σχεδόν τιμής. Το κριτήριο όμως δεν ήταν κατά κύριο λόγο οικονομικό, όσο ποιοτικό.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει την έκρηξη του ποδοσφαίρου σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις μέρες μας Αφρικανοί ή Ασιάτες παίκτες μπορούν να σταθούν ανετότατα ακόμη και στα κορυφαία πρωταθλήματα. Μιλάμε για πολλούς και καλούς παίκτες από πρώην ανυπόληπτες ποδοσφαιρικά χώρες και ηπείρους. Η λέξη κλειδί είναι άλλη. Φθηνοί. Οι πρώην (;;;) αποικιοκρατικές χώρες είχαν καταστρατηγήσει τον νόμο Μποσμάν, ανοίγοντας την κοινοτική αγορά σε παίκτες από τις πρώην αποικίες τους. Έτσι η Ευρωπαϊκή αγορά γέμισε κατά κύριο λόγο από Λατινοαμερικάνους και κατά δεύτερο λόγο από Αφρικανούς κατόχους Ευρωπαϊκών διαβατηρίων. Μεγαλύτερη απόδειξη; Η εθνική ομάδα της Γαλλίας. Η συνθήκη Κατονού αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αρθεί κάθε περιορισμός ως προς τους Αφρικανούς παίκτες. Αυτό αποτελεί ασφαλώς απαίτηση των ίδιων αποικιοκρατικών χωρών. Είναι συνθήκη που έχει υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά συνέπεια δεν υπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του κάθε φορέα να την εφαρμόσει ή όχι. Πιθανότατα μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση εφαρμογής αλλά όχι ματαίωση. Άλλωστε υπάρχουν αντίστοιχα αιτήματα εφαρμογής της συνθήκης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία επικυρώθηκαν από τα εθνικά δικαστήρια (Δανία) και οι Αφρικανοί λογίζονται ως κοινοτικοί β’ ζώνης.

Κατά τη γνώμη μου δεν έχει μεγάλη σημασία το πόσους ξένους έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε και από ποιες χώρες, αλλά σε τι έκταση είμαστε διατεθειμένοι να ασκήσουμε το δικαίωμά μας αυτό. Προσωπικά δεν θεωρώ τον Γερμανό λιγότερο ξένο από τον Γκανέζο. Αντικειμενικά και οι δύο έχουν κατακτήσει μια θέση εις βάρος ενός Έλληνα. Επιπλέον δεν με προβληματίζει αν ο Πανιώνιος ήταν η πρώτη ομάδα που απαίτησε την εφαρμογή της Συνθήκης Κατονού. Αντιλαμβάνομαι τα θέματα παράδοσης και ιστορίας, από την άλλη όμως πλευρά δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως αν για παράδειγμα άνοιγε ο δρόμος από κάποια άλλη ομάδα δεν θα ακολουθούσε και ο Πανιώνιος. Άλλωστε (και για να είμαστε ειλικρινείς) ουδέποτε η ιστορία και οι Ακαδημίες μας δεν μας εμπόδισαν να εφαρμόσουμε εξαντλητικά τα δικαιώματα που μας παρείχε η υπόθεση Μποσμάν.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το δικαίωμα, ο Πανιώνιος και το Ελληνικό πρωτάθλημα συνολικά θα κριθούν από τον τρόπο που θα το ασκήσουν. Το ότι θα εξομοιωθούν οι Αφρικανοί με τους κοινοτικούς δεν θα παίξει κανένα ρόλο. Αντίθετα μεγάλο ρόλο θα παίξει το ποσοστό των Ελλήνων που θα θελήσουμε να περιλαμβάνει το ρόστερ μας. Είτε με δική μας πρωτοβουλία είτε κατόπιν συμφνίας των ομάδων του πρωταθλήματος (επίσημης ή συμφωνία κυρίων). Εχθρός των Ελλήνων παικτών σε αυτό το σκηνικό θα είναι βέβαια πάντα η μεταπωλητική τους αξία. Γιατί από τον φθηνό Αφρικανό μπορείς να βγάλεις πολύ μεγαλύτερο κέρδος πώλησης, ιδίως μετά την άρση των εμποδίων ως προς την μετακίνηση και εργασία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Προσωπικά συμφωνώ με την ενέργεια της ομάδας, η οποία γίνεται ταυτόχρονα με την αναβάθμιση (έστω και σε πρώτη φάση) πολλών νεαρών παιδιών από τις Ακαδημίες. Θα ήθελα όμως να γίνεται αυστηρή επιλογή των ξένων παικτών και να προωθούνται κατά το δυνατό τα Ελληνόπουλα, χωρίς να υπεκαλύπτουμε τις προβλεπόμενες θέσεις ξένων. Ίσως όμως αυτό τελικά να είναι μια ουτοπία, γιατί δυστυχώς το ποδοσφαιρικό Ελληνικό σύστημα δεν παράγει έτοιμους ποδοσφαιριστές ηλικίας 18 ετών. Όσο αυτό δεν αλλάζει οι ξένοι θα έχουν τον πρώτο λόγο.

30 σχόλια:

Timoros είπε...

οπως ειχα γραψει και στον καρπε-ντιεμ, ο περιορισμος στους ελληνες δεν ειναι εαν οι αφρικανοι ειναι ξενοι η κοινωτικοι σαν τους γερμανους. ο περιορισμος ειναι στο ποσοι καλοι ελληνες κυκλοφορουν. και ειναι οντως λιγοι για να εχουν ολες οι ομαδες απο 5-6 βασικους 11τους.

το γενικο ανοιγμα/παγκοσμιοποιηση του ποδοσφαιρου επιρεαζει φυσικα το τι σημαινει "καλοι" ελληνες. εαν πχ επιτρεπονταν οπως στα 80'ς μονο 2 ξενοι/κοινωτικοι τοτε θα θεωρουσαμε πχ τον σκουφαλη στους 5 καλυτερους εξτρεμ στο πρωταθλημα, θα ηταν περιζητητος. ενω τωρα, λογω του ανοιγματος βρηκε μονο β εθνικη να παιξει.

αρα ναι μεν εχουμε λιγοτερους ελληνες αλλα εχουμε και καλυτερο επιπεδο γενικα. δεν υπερασπιζομαι τη νεα ταξη πραγματων, γιατι και τα 80'ς ισως να μου αρεσε και πιο πολυ τοτε το γηπεδο, αλλα ισως για αλλους λογους. το θεμα ειναι οτι αυτη ειναι η πραγματικοτητα στην οποια πρεπει ο πανιωνιος να ειναι ανταγωνιστικος. και εκει μεσα, αφου πρωτος ο κιντης ανακαλυψε την πιθανοτητα εφαρμογης κοτονου εχουμε θεωρητικα ενα πλεονεκτημα εναντι των αλλων, αφου εχουμε ως γνωστον δωσει εμφαση εδω και 2-3 μηνες στο σκαουτινγ στην αφρικη.

επαναλαμβανω οτι δεν αλλαζει κατι απο την εφαρμογη κοτονου στην ελλαδα, απαξ και υπαρχει ηδη μποσμαν. οι ιδιοι (λιγοι) ελληνες θα παιζουν και οχι λιγοτεροι.

τελος σωστα λες οτι η θεληση ενος συλλογoυ να στηριξει τον ελληνα ποδοσφαιριστη δεν φαινεται απο το να εχεις ντε και καλα σκουφαλιδες στην 11αδα αλλα με την προσπαθεια, την επενδυση και την strategic priority που βαζεις στην εξευρεση και αναπτυξη μικρων ποδοσφαιριστων

c@mel είπε...

Σε αυτά (αλλά και σε πολλά άλλα που έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο) οι Άγγλοι είναι πάντα χρόνια μπροστά.
Αυτοί ζητάνε οι παίκτες που έρχονται να έχουν παίξει το 75% των παιχνιδιών της εθνικής τους ομάδας. Βέβαια αυτό δεν έχει εφαρμογή εδώ γιατί αυτός που έχει τόσες συμμετοχές στην εθνική του σιγά μην έρθει στην Ελλάδα. Εκτός και αν πάρουμε κανένα από το Τιμπουκτού.
Θα μπορούσαμε όμως να βάλουμε ένα όριο στο πόσοι θα είναι οι Έλληνες και πόσοι οι ξένοι σε κάθε ομάδα.
Αλλά και αυτό να γίνει το θέμα είναι (όπως λέει και ο Timoros) η ποιότητα. Θεωρώ προτιμότερο να γίνει επένδυση στις μικρές ηλικίες και ας είναι γιαπωνεζάκια, γερμανάκια και ότι άλλο θέλουν.

Υ.Γ. Έβλεπα εχθές τον Μέσι σε ηλικία 6 χρονών να παίζει μπάλα και έπαθα πλάκα.
http://www.sport-fm.gr/article/282971

br fun_atic είπε...

Νομίζω ότι σε μία ομάδα πρέπει να υπάρχει ισορροπία.

Πρέπει να υπάρχουν:
- ο ποδοσφαιριστής κράχτης.Βλέπε Φαμπιάν...
- οι ποδοσφαιριστές που να κάνουν τη διαφορά.
-Οι ποδοσφαιριστές εργάτες.
-Οι ποδοσφαιριστές που μπορεί ο φίλαθλος να ταυτιστεί μαζί τους.

Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κράχτη.Θέλω πολύ να δω ποιου παίκτη τη φανέλα θα πουλάμε φέτος.Κάτι σε Τσότσα - Ριέρα μάλλον...Τα παιδιά μας πάντως θα περάσουν δύσκολο χειμώνα στις "σχολικές κόντρες"...

Θεωρώ ότι έχουμε πολλούς εργάτες, έχουμε παίκτες που μπορούν να μας διαφοροποιήσουν από τον ανταγωνισμό, όμως δεν έχουμε παίκτες που να μπορεί ο φίλαθλος να ταυτιστεί μαζί τους. Ο Μανόλο ήταν μια τέτοια περίπτωση.

Ανεξάρτητα από την ποδοσφαιρική του ποιότητα είχε το πακέτο. Φτωχό παιδί, φιλότιμος, που είδε τον Πανιώνιο ως την κορυφή της καριέρας του. Τέτοιοι παίκτες χρειάζονται.
Αντικειμενικά, το ίδιο πακέτο το έχει και ο Κούμο και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό γιατί και πιο φτωχός ήταν και πιο ταλαντούχος. Δεν είδε όμως τον Πανιώνιο ως κορυφή και ίσως γι αυτό δεν μπορούμε να ταυτιστούμε μαζί του όσο με τον Μανόλο.

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει από που θα είναι οι ξένοι. Θα ήθελα όμως οι Έλληνες της ενδεκάδας να μην είναι λιγότεροι από πέντε.

br fun_atic είπε...

Ξέρεις τι σκεφτόμουν; Δεν θα μάθουμε ποτέ αν το σχέδιο Κιντή είναι πετυχημένο ή όχι.
Ο λόγος απλός.

Ήθελε να φτιάξει μια ταλαντούχα low bugget ομάδα. Αυτή, σύμφωνα με το σχέδιο, θα μπορούσε, στηριζόμενη σε κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά, να υπερκεράσει ακριβότερες αντιπάλους.
Άρα οικονομία και αγωνιστικές επιτυχίες.Η Α.Ε.Κ σε περίοδο παχιών αγελάδων δεν τόλμησε να το δοκιμάσει αν και στην πραγματικότητα δεν είχε να χάσει τίποτα...

Αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι όμως, οι περισσότερες ομάδες θα είναι low bugget, οπότε δεν θα μπορούμε να ξέρουμε αν ο Κιντής είχε δίκιο σε όλη τη διάσταση του θέματος. Είναι τυχερός όμως στο ότι σε low bugget συνθήκες έχει λιγότερες πιθανότητες από πριν για να ρεζιλευτεί.

Προσωπικά δεν θα θεωρήσω επιτυχία του τίποτα λιγότερο από την έξοδο στην Ευρώπη. Και ασφαλώς δεν θα είναι επιτυχία η κατάκτηση παρόμοιας θέσης με πέρσι με low bugget ομάδα.

br fun_atic είπε...

Πάντως κρατάω ως κάτι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι ενέργειες για τη ενεργοποίηση της συνθήκης έγιναν παράλληλα με την αναβάθμιση πολλών Ελλήνων παικτών. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές οι Έλληνες παίκτες έχουν την ευκαιρία τους. Αν τώρα δεν την πιάσουν από τα μαλλιά, προφανώς κι δεν τους φταίει ο Αφρικανός.

IWN1998 είπε...

Δεν είμαι καθόλου πεπεισμένος αν αυτή η συνθήκη αφορά το χώρο του ποδοσφαίρου ή απλά έμμεσα μέσω νομικών ερμηνειών γίνεται προσπάθεια κατεύθυνσης προς τα εκεί:

"The agreement stipulates that nationals of ACP countries who are legally employed in the EU should be free from any form of discrimination based on nationality".

Διακρίσεις καταλαβαίνω προς ανθρωπους που εργάζονται σε μια χώρα και όχι σε όσους ένα αντισταθμιστικό νομικό πλαίσιο περιορίζει τη δυνατότητα να πάρουν άδεια εργασίας.

Στη Δανία έγινε αυτή η κίνηση και έγινε αποδεκτή όντως (αν και δεν θα έβλαπτε να βρείτε και να διαβάσετε τις αντιδράσεις του εκλέκτορα της Εθνικής τους Μόρτεν Όλσεν για αυτή την απόφαση). Ίσως έγινε ίδια κίνηση νομίζω και στη Σουηδία αλλά δεν ξέρω αν πουθενά αλλού στην Ευρώπη έχει εγκριθεί η συσχέτιση της συνθήκης Cotonou με το ποδόσφαιρο;

Το ζήτημα ότι θα γίνουμε με την εφαρμογή της πιο ανταγωνιστικοί είναι υπό εξέταση κατά τη γνώμη μου. Ανοίγει μια φθηνή αγορά αλλά και σ' αυτή την αγορά δεν θα έχουν τον πρώτο λόγο οι πιο πλούσιοι, άντε και οι πιο έξυπνοι και γρήγοροι; Και αν υπάρξει ζήτηση δεν θα ζητάνε και οι Αφρικανοί πιο πολλά;

Νομίζω η προσδοκία μας είναι για το μέλλον εν γένει να είμαστε οργανωμένοι και να βρίσκουμε λαβράκια στη συγκεκριμένη ποδοσφαιρική αγορά και να εκμεταλλευτούμε όσο είναι φθηνή την μεγάλη υπεραξία μεταπώλησης και για φέτος πιστεύω ότι προσδοκούμε να καλύψουμε τις τρύπες στο άδειο ρόστερ μας με Αφρικανούς παίκτες μια που είχαμε διαρκή και μακρά επαφή με αυτή την αγορά, αλλά δεν μας φθάνουν οι εγκεκριμένες θέσεις ... είμαστε νομιζω ήδη στα όρια...

Τα περί λίγων ενδεκαδάτων Ελλήνων κλπ είναι μάλλον απλές δικαιολογίες ... Το αν είναι ενδεκαδάτος ή όχι κάποιος, όπως οι ίδιοι λέτε, εξαρτάται με το με ποιους συγκρίνεται και ποιοι παίζουν γύρω του.

Συνεπώς δεν είναι ότι δεν μας φθάνουν οι Έλληνες, είναι ότι δεν μπορούμε να πάρουμε κοινοτικούς, δεν έχουμε θέσεις για μη κοινοτικούς και θέλουμε να γίνουμε ΔΑΝΙΑ!

Και να θυμίσω ότι η Δανία είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που στο στίβο κάνει νατουραλιζέ ένα κάρο Κενυάτες δρομείς αντοχής και ημιαντοχής για να τους κατεβάσει στην Εθνική της ... αλλά δεν δείχνει το ίδιο ανοικτό μυαλό για να παράσχει ιθαγένεια σε μετανάστες χωρίς τέτοια ταλέντα νομίζω...Είναι και αυτό μια μορφή διάκρισης.

IWN1998 είπε...

ACP σημαίνει Αφρική, Καραϊβική, χώρες Ειρηνικού.
78 χώρες!!!!!!!!!

Ευρύ λοιπόν το πεδίο.

br fun_atic είπε...

Αφορά εργαζόμενους,άρα και ποδοσφαιριστές .βασική προϋπόθεση για την αποφυγή διακρίσεων λόγω εθνικοτητος η νόμιμη εργασία.

Griniaris είπε...

Εγώ σε αυτήν την κίνηση δε βλέπω τίποτα άλλο παρά υπερ-εμπορικοποίηση του ποδοσφαίρου.Οκ,ανοίγουμε μια φτηνή αγορά.Για πόσο,πέντε-δέκα χρόνια;Κάποια στιγμή θα φτάσουν τις ευρωπαϊκές τιμές.Μετά θα κάνουμε διαγαλαξιακή συνθήκη να παίζουν οι φτηνοί εξωγήινοι χωρίς να πιάνουν θέση ξένου;Το οικονομικό μέλλον λοιπόν είναι πολύ κοντόφθαλμο...

Εμάς που ακριβώς μας εξυπηρετεί;Αν ανοίξει αυτή η αγορά και μπουν οι μεγάλοι σκάουτερς,με τις τεράστιες ακαδημίες από ποιούς θα έχουν στερήσει παίκτες;Από ομάδες σαν εμάς.Εκτός αν έχουμε βρει παίκτες για δέκα χρόνια και τους έχουμε κλείσει από τα πέντε τους...

Εξαντλήσαμε άραγε τα περιθώρια βελτίωσης των Κολοβού,Κοντοχρήστου,Σταυροαθανασόπουλου,Αναστασόπουλου κλπ και στραφήκαμε σε άλλες φτηνές λύσεις;Με δεδομένο το ρόστερ των 25-26 παικτών,πόσοι από αυτούς ή αλλους που έπονται θα δώσουν τη θέση τους σε Αφροασιατικά ταλέντα;

Καταλήγοντας,οδηγούμαστε σε ανάληψη του ποδοσφαίρου απο οικονομολόγους και στοιχηματζήδες.Ε,λοιπόν σε αυτό δεν θα ήθελα μπροστάρη τον Πανιώνιο...

τρελοπανιωνιος είπε...

πρεπει παντα να κοιτας πολυ μπροστα και οχι μονο το κερδος που θα εχει μια ομαδα σαν τον Πανιωνιο απο αυτην την κινηση, εγωμας βλεπω χαμενους γιατι θα μπορουν ολοι να φερνουν φτηνους Αφρικανους οπως εμας μετα ποιος θα δωσει 2 και 3 εκατομ γιανα παρει τα νεα ταλεντα που θα βγαλουμε ?¨Καλο ειναι να κοιτας παντα μπροστα

br fun_atic είπε...

Το θέμα είναι πως θα διαχειριστούμε την κατάσταση ως ομάδα και ως πρωτάθλημα.

Αν αγοράζουμε μόνο Αφρικανούς (φθηνούς ξένους γενικότερα) και τους πλαισιώνουμε με 1-2 Έλληνες, τότε ακόμη κι αν πετύχουμε οικονομικά θα έχουμε χάσει τον κόσμο.

Αν αποφασίσουμε ότι στην ομάδα δικαιούνται να παίζουν χ ξένοι, αλλά εμείς χρησιμοποιούμε το προβλεπόμενο νούμερο ή ακόμη καλύτερα λιγότερους, με σημαντική παρουσία Ελλήνων στην ενδεκάδα (όχι λιγότεροι από πέντε), τότε προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με την εθνικότητά τους.

Η διαφορά είναι ότι ένας οικονομικός διαχειριστής, μπορεί και να μην ενδιαφερθεί γα τις δικές μας ευαισθησίες, αλλά να προτάξει την επιτυχία του οικονομικού πλάνου και παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτές όμως είναι στρατηγικές αποφάσεις τις οποίες λαμβάνει μια ομάδα (ή ένα πρωτάθλημα) κατόπιν σοβαρού διαλόγου και όχι ευκαιριακά.

br fun_atic είπε...

Συμπληρωματικά θα ήθελα να πω ότι το μοντέλο του Άρη το βρίσκω αηδιαστικό, ανεξάρτητα από το αν η ομάδα του δεν αποτελείται από Αφρικανούς αλλά από Ισπανόφωνους.

Δεν έχω δει κανέναν Αρειανό να διαμαρτύρεται για την κατάσταση αυτή. Στον Πανιώνιο κάτι τέτοιο δεν θα γίνονταν με τίποτα αποδεκτό.

Εδώ όμως και να να είμαστε ειλικρινείς, δεν αντιδράσαμε ιδιαίτερα όταν στην ενδεκάδα μας υπήρχαν 2-3 Έλληνες

br fun_atic είπε...

Εξέδρα: Ο Σίτο Ριέρα δεν έχει ακόμη ανεβάσει δυνατούς ρυθμούς αλλά τους αυξάνει μέρα με την ημέρα, ενώ ο Ρικάρντο Βαζ Τε ακολουθεί πρόγραμμα ενδυνάμωσης και μέχρι το τέλος Αυγούστου πιθανότατα θα είναι στη διάθεση του Μίκαελ Στόρε.

Πιθανότατα τέλη Αυγούστου;;; Πάει ο πρώτος γύρος...

br fun_atic είπε...

Πως να πηγαίνει άραγε το φιλικό;

NK99 είπε...

Κερδίζουμε 1-0 στο ημίχρονο...τραίνο

c@mel είπε...

Κερδίζουμε 1-0 από το 20. Το ποιος το έβαλε δεν το ξέρω.

Griniaris είπε...

Μπαλαμπαν το γκολ

τρελοπανιωνιος είπε...

που το βλεπεται ?

br fun_atic είπε...

Τι είδους τραίνο; Γιατί τραίνο είναι ο καρβουνιάρης τραίνο και το tgv.
Πάντως πλάκα - πλάκα δύο γκολάκια έχει βάλει ο Μπόσκο.

Δεν ξέρω το επίπεδο την Χονβεντ, αυτό που ξέρω είναι ότι σε 15 ημέρες ξεκινάει το πρωτάθλημά τους.

τρελοπανιωνιος είπε...

Γκόλ του Osei στο 19'

τρελοπανιωνιος είπε...

http://www.troktikaras.com/2010/07/1-0_15.html

General Tanz είπε...

1-3

Οσει, Κουκετς και Σκουρτης με κεραυνο απο 25 μετρα!!!!

br fun_atic είπε...

ωραίο ακούγεται!!!

τρελοπανιωνιος είπε...

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΥΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΣΙΜΩΣΗΣ ...?

pgss4ever είπε...

Gia na doume poso tha voithish ton vradino ypno!!!

http://www.sport-fm.gr/article/283174

Katrinos είπε...

Ρε παίδες , ποιός είναι ο Πούπο?

Griniaris είπε...

Ο Μαραντόνα της Λιβερίας...

Όλο και χειρότερα βαίνει η προετοιμασία της ομάδας.Το προηγούμενο φιλικό έληξε 3-0,το χθεσινό 3-1.Αύριο τι;Ισοπαλία και ήττα;Κάντε κάτι επιτέλους κ.Κιντή...

br fun_atic είπε...

Για τον Κασάδο θα κρατήσουμε ότι έχει γεμάτες χρονιές στην Ισπανία.

Καλό το ρεπορτάζ του Πάλλη στην Εξέδρα. Σπάστηκα λίγο που δεν έχει τον Πανιώνιο ούτε στα ψηλά της πρώτης σελίδας. Αυτό είναι φάουλ του εντύπου, από τη στιγμή που ο δημοσιογράφος του έχει προνομιακή μεταχείριση από την ΠΑΕ.

Χθες δοκιμάστηκε το 4-3-3. Τερματοφύλακας Μάχο, Δεξιά Γιόνσον, αριστερά Κοντοές, κεντρικό αμυντικό δίδυμο Λάτκα Τσότσαλιτς,χαφ από δεξιά Πούπο, Μανιάτης, Κουμορτζί, επίθεση από δεξιά Γουνδουλάκης, Μπάλαμπαν, Οσέϊ.

στο δεύτερο ημίχρνο, όπου πετύχαμε δύο γκολ, το σύστημα παρπεμεινε ίδιο. Τέρμα Μάχο ('70 Παναγόπουλος - δέχθηκε γκολ). Άμυνα από δεξιά Κοντοές, Σιόβας, Όμο Αράπι. Χαφ από δεξιά Αναστασόπουλος, Μανιάτης(Σαμάρης) Κουμορτζί (Κολοβός). Επίθεση Κούκετς, Οσέι (Κοντοχρήστος), Μπάλαμπαν (Κούρης - μπήκε στο 60 σκόραρε στο 87).

Griniaris είπε...

Eίναι γεγονός ότι αν κάποιος από το ΠΟΚ είχε κερδίσει σε προετοιμασία δύο ομάδες της Α' κατηγορίας Ουγγαρίας με 3-0 και 3-1,σήμερα θα διαβάζαμε για υπερομάδες και επίδοξους πρωταθλητές.
Για μένα ίσως είναι καλύτερα έτσι.Ας ανταποκρίνονται τα αποτελέσματα σε καλές εμφανίσεις και όποιος είναι θα μας βρει μπροστά του απροετοίμαστος...

ΥΓ.Πρόγραμμα φιλικών εδώ,δεν έχει βγει ακόμη;Άντε ρεεεε...

br fun_atic είπε...

Γιατί, δεν διάβασες τους ύμνους για τον Ολυμπιακό και το 5-0; Βέβαια κάποιοι μιλούν για ομάδα επιπέδου Γ' Εθνικής.

Αυτό με τα μεγάλα σκορ στην προετοιμασία είναι κάτι ωραίο. Το περιμένω κάθε καλοκαίρι. Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί, διάβαζα για τις 6αρες και τις 7αρες του Πανιωνίου το καλοκαίρι και χαιρόμουν. Μετά βέβαια επέστρεφα στην σκληρή πραγματικότητα.

Σαφέστατα και κανείς μας δεν έχει εικόνα των φιλικών (ούτε ο Τσακίρης το είδε, γιατί απ' ότι διάβασα δεν κατάφερε να πετάξει λόγω απεργίας). Σε κάθε περίπτωση όμως φαίνεται ότι αρκετοί παίκτες σκοράρουν και για την ώρα δεχόμαστε δύσκολα γκολ.

Η αμυντική γραμμή βέβαια του β' ημιχρόνου δεν συστήνεται σε καρδιοπαθείς. Μάχο ('70 Παναγόπουλος ) Κοντοές, Σιόβας, Όμο Αράπι.

Και μια μικρή παρατήρηση.Φέτος στην θεωρητικά βασική ενδεκάδα των φιλικών, δεν βλέπουμε τους κουλούς συνδυασμούς στην άμυνα και τα μαγειρέματα του Φερέρα. Άλλο ένα καλό δείγμα του Στόρε.