Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ


Εδώ και αρκετές ημέρες, περνώντας το πρωί από τον Γαλαξία, βλέπω Αλβανούς εργάτες να εκτελούν νωχελικά επισκευαστικές εργασίες. Λίγο σκούπισμα, λίγο βάψιμο.Προχειροδουλειά.

Έβαζα με το μυαλό μου διάφορα, ελπίζοντας βαθιά μέσα μου να δω στον χώρο του Γαλαξία το Πανιώνιο στρατηγείο που τόσο έχουμε ανάγκη. Στο κέντρο της πόλης μας να κυματίζει η κυανέρυθρη, σε ένα χώρο όπου θα συνέβαιναν τα πάντα που θα αφορούσαν στον Πανιώνιο. Εκδηλώσεις, ομιλίες, βραβεύσεις, ενημέρωση για τα θέματα του συλλόγου και του γηπέδου, εγγραφές, τα πάντα. Πάνω απ' όλα όμως ένα σημείο συνάντησης των Πανιώνιων, ένα νέο σημείο αναφοράς, ένας χώρος με ιδιαίτερη σημασία για όλους μας.Θα ήταν το πρώτο βήμα για να ξαναγίνει η Πανιώνιος η πρώτη δύναμη της πόλης και θα αποκτούσε νόημα το σύνθημα: «Εδώ Πανιώνιος». Ήταν μια πρόταση που είχα κάνει πριν από αρκετούς μήνες και η οποία είχε βρει πολλούς υποστηρικτές στην Πανιώνια οικογένεια. Κολλούσε όμως στην παθητικότητα που γενικά αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Στον φόβο να διεκδικήσουμε και να εναντιωθούμε σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να φέρουν εμπόδια στο γήπεδο.

Γυρνώντας σήμερα το απόγευμα στο σπίτι μου, απογοητεύτηκα. Είχε τοποθετηθεί μια κυανέρυθρη ταμπέλα, η οποία μας ενημέρωνε ότι ο Γαλαξίας θα είναι από εδώ και στο εξής Δημοτικός πολυχώρος. Τι σημαίνει αυτό; Αν κρίνω από το ότι ο πολυχώρος παρουσιάζεται ελάχιστα πριν από τις εκλογές και βρίσκεται απέναντι από το εκλογικό κέντρο του Δημάρχου, αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για ένα καθαρά προεκλογικό έργο. Ένα έργο βιτρίνας, το οποίο μετά από λίγο καιρό θα κλείσει ή θα παραδοθεί στα χέρια αντιεξουσιαστών. Γιατί; Γιατί ο Πανιώνιος δεν τόλμησε. Δεν διεκδίκησε. Γιατί δεν δείξαμε σε κάθε ενδιαφερόμενο, ότι πέρα από φίλαθλη ιδιότητα μπορούμε να έχουμε και ισχυρή πολιτική παρουσία στα πράγματα του Δήμου μας. Ότι οι Πανιώνιοι διεκδικούν και πετυχαίνουν.

Πότε θα βρεθεί κάποιος που θα πει και έμπρακτα θα αποδείξει σε όλη τη Νέα Σμύρνη ότι ο Πανιώνιος είναι εδώ; Πότε θα βρεθεί κάποιος που θα αξιοποιήσει το πάθος και τη δημιουργική τρέλα του κάθε Πανιώνιου προς το συμφέρον της ομάδας; Ποιος θα βρεθεί να κατευθύνει τις ψήφους των Πανιώνιων σε αυτόν που πραγματικά στηρίζει την ομάδα;

Σήμερα είμαι πολύ απογοητευμένος. Όχι γιατί δεν υλοποιήθηκε η σκέψη μου (δεν ξέρεις άλλωστε πως τα φέρνει ο καιρός), αλλά γιατί συνειδητοποιώ ότι μέρα με τη μέρα μικραίνουμε…

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΕΚ LINES


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΕΚ LINES - ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΧΑΝΙΩΝ 9 χρόνια μαζί!

Χανιά 23/09/2010

Η ΑΝΕΚ LINES με χαρά ανακοινώνει την ανανέωση για ένατη συνεχόμενη χρονιά της Χρυσής Χορηγίας με την ανδρική ομάδα υδατοσφαίρισης του ΝΟΧ – ANEK LINES καθώς και την χορηγία μεταφοράς στο σύνολο των τμημάτων του Ναυτικού Ομίλου Χανίων.

Ο Ν.Ο.Χ., ένας από τους μεγαλύτερους αθλητικούς συλλόγους του Νομού Χανίων, έχει στο ενεργητικό του μία τεράστια συλλογή με εκατοντάδες μετάλλια και διακρίσεις σε τοπικό, Παγκρήτιο, Πανελλήνιο, Πανευρωπαϊκό & Παγκόσμιο επίπεδο.

Η ονομασία της ομάδας πόλο των ανδρών, θα συνεχίσει να είναι «ΝΟΧ - ΑΝΕΚ LINES», όνομα με το οποίο καθιερώθηκε την τελευταία δεκαετία και είναι συνώνυμο του πιο δημοφιλούς τμήματος του Ομίλου. Τη νέα αγωνιστική περίοδο ο «ΝΟΧ - ΑΝΕΚ LINES», θα επιδιώξει να επιστρέψει στη θέση και την κατηγορία που ανήκει.

Σύμφωνα με την Δ/ντρια Marketing της ΑΝΕΚ LINES κα Ειρήνα Σίμου: «Είμαστε χαρούμενοι ως ΑΝΕΚ που μπορούμε και πάλι να στηρίξουμε σε οικονομικό επίπεδο την ανδρική ομάδα του πόλο και σε επίπεδο μεταφοράς τα υπόλοιπα τμήματα του Ομίλου (όπως το Κανόε – Καγιάκ, την Κολύμβηση, την Συγχρονισμένη Κολύμβηση κλπ). Οι καιροί από οικονομικής πλευράς είναι σίγουρα δύσκολοι, παρόλα αυτά, η ΑΝΕΚ αποφάσισε στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να είναι εκ νέου στο πλευρό του Ν.Ο. Χανίων. Η ΑΝΕΚ στηρίζει τον Όμιλο, έναν από τους ιστορικότερους της Κρήτης και μαζί τις προσπάθειες του για υγιή ενασχόληση εκατοντάδων παιδιών. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του ΝΟΧ τη νέα αγωνιστική περίοδο και στη διοίκηση καλή συνέχεια».

Για την ανανέωση της συνεργασίας με την ANEK που εξελίσσεται στο πέρασμα των χρόνων, ως ο πιο άμεσος οικονομικός και ηθικός συμπαραστάτης του Ομίλου, η Πρόεδρος του ΝΟΧ κα Χαρά Πράπα - Μυλωνάκη, δήλωσε τα εξής: «Για 9η συνεχόμενη χρονιά βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε με την ΑΝΕΚ LINES τη συμφωνία χορηγίας-αρωγής προς τον Ν.Ο. Χανίων. Σε δύσκολες χρονιές όπως αυτή που διανύουμε, είναι πάρα πολύ σημαντική η βοήθεια που μας δίνεται από αυτή τη μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία. Θεωρώ πως η προσφορά της είναι τεράστια και προς την κοινωνία των Χανίων και προς τον Ν.Ο. Χανίων. Ευχαριστούμε θερμά το Δ.Σ. και τα στελέχη της ΑΝΕΚ, τα οποία βρίσκονται κοντά στο ΝΟΧ, στα παιδιά και στον αθλητισμό της πόλης μας. Ελπίζουμε να είμαστε ανταποδοτικοί και να σταθούμε δίπλα στην ΑΝΕΚ. Η τοπική αθλητική κοινότητα χρειάζεται τους ανθρώπους της πόλης δίπλα της, όπως εμείς εκείνους. Ελπίζω σε μία καλή συνέχεια!».

Θεμελιώδης αρχή της λειτουργίας και της δραστηριότητας της ΑΝΕΚ LINES είναι η ουσιαστική και σταθερή αρωγή της στις αθλητικές ενασχολήσεις των νέων ανθρώπων, των παιδιών και των εφήβων της Κρήτης, γεγονός το οποίο διέπει τους ισχυρούς δεσμούς της με τους τοπικούς φορείς του νησιού.

Στη φωτογραφία που επισυνάπτεται:

Από αριστερά διακρίνονται η Δ/ντρια Μάρκετινγκ της ΑΝΕΚ κα Ειρήνα Σίμου και η Πρόεδρος του ΝΟΧ κα Χαρά Πράπα - Μυλωνάκη

Σχόλια: Δεν έχω καταλάβει γιατί μου έστειλαν το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου.Το ανεβάζω γιατί μου είναι πολύ συμπαθής η Δ/ντρια Μάρκετιγκ της ΑΝΕΚ κα Ειρήνα Σίμου. Θα πρότεινα στην κα Σίμου, να σκεφτεί το ενδεχόμενο χορηγίας και στον Πανιώνιο.Διαθέτουμε αξιόλογη και νεανική ομάδα, αποτελούμενη σχεδόν αποκλειστικά από Έλληνες. Μια ξεχωριστή εταιρεία, όπως φαίνεται ότι είναι η ΑΝΕΚ, σίγουρα πρέπει να αναζητά ξεχωριστούς διαφημιστικούς εταίρους, όπως η ομάδα του Πανιωνίου.

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΕΜΙΡΗ - STOP

Πριν από μερικά χρόνια, όλοι γκρινιάζαμε για την μετακόμιση της έδρας του Πανιωνίου από το κλειστό της Αρτάκης στο Ελληνικό. Αντίστοιχα, πολλοί χάρηκαν όταν το μπάσκετ του Πανιωνίου ξαναγύρισε στη φυσική του έδρα. Ήταν όμως αυτή η σωστή κίνηση; Σε καμία περίπτωση.

Όπως πληροφορηθήκαμε, η Ελλάδα υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Εμίρη του Κατάρ για την «αξιοποίηση» του χώρου του παλαιού αεροδρομίου. Έτσι λέγεται η bir para πώληση στα Αραβικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα του δώσουμε το φιλέτο, θα ξεχάσουμε το δημόσιο πάρκο και ίσως ο χώρος γίνει μια Ελληνο - Αραβική disneyland για έχοντες και κατέχοντες.

Μια λοιπόν που ο Εμίρης αγοράζει τα πάντα και μάλιστα όσο - όσο, πιθανότατα θα αγόραζε και την ομάδα που θα έπαιζε στο οικόπεδό του. Συνεπώς ήταν λάθος και που φύγαμε και που δεν μεταφέραμε στο Ελληνικό την ποδοσφαιρική μας έδρα. Γιατί σίγουρα θα συνάρπαζε τον Εμίρη μια ομάδα με μουσουλμάνους από κάθε γωνιά της γης με πονεμένους Αφρικανούς και multy culty πρόεδρο.Έστω και αριστερό. Της τοπικής όμως του Π. Ψυχικού.

Και καλά, θα πει κάποιος, που ξέρουμε ότι ο Εμίρης ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβει τον Πανιώνιο; Ο άνθρωπος έχει τρεις γυναίκες (!!!) και 34 παιδιά!!! Με τέτοια προσόντα (ειδικά το πρώτο) είναι αδύνατο να μην μπορεί να αντέξει την Πανιώνια διαφορετικότητα.

Αν δεν μπορούσαμε να τον πείσουμε να επενδύσει στον Πανιώνιο, θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να τον κάνουμε οπαδό μας. Πρώτα απ' όλα η οικογένεια και οι σύμβουλοι του Εμίρη θα χρειάζονταν τουλάχιστον μια εξέδρα για να χωρέσουν.Εξασφαλισμένο λοιπόν το γεμάτο γήπεδο.Επιπλέον, οι Καταριανοί θα ήταν οι μόνοι που θα δέχονταν αδιαμαρτύρητα να πληρώνουν εισιτήριο 30 ευρώ το κεφάλι (σε άλλες εξέδρες ακόμη και 80), χωρίς να τους φαίνεται ακριβό και μάλιστα για το συγκεκριμένο θέαμα. Δεν θα παραχωρούσαμε το γήπεδό μας για 30 ψωροχιλιάρικα, ούτε θα το τρυπούσαμε εμείς οι ίδιοι, ούτε θα σπάγαμε τον κουμπαρά Πανιώνιο - γουρουνάκι για να βρούμε ψιλά για εορταστικές εκδηλώσεις, κάποια στιγμή που θα προέκυπτε κενό στο filofax του Πρόεδρου. Τα ταμεία θα ήταν γεμάτα από πετρελαιο - δόλλαρα.

Όταν η ομάδα θα ήταν στριμωγμένη από τον αντίπαλο, θα διακόπταμε το παιχνίδι για την απογευματινή προσευχή.Σιγά να μην είχε αντίρρηση ο Κάκος και ο Παμπορίδης. Ο Παράσχος θα είχε θέση στην ομάδα, γιατί ασφαλώς ο Εμίρης δεν θα απέλυε ποτέ κάποιον με τη συγκεκριμένη εμφάνιση και με το παρατσούκλι "Οτσαλάν". Τα ανθρώπινα διαιτητικά λάθη δεν θα ήταν εις βάρος μας. Ο Αδαμίδης, ο Μαρινάκης και οι λοιποί δεν θα αποκαλούσαν τον ιδιοκτήτη μας γραφικό και επικίνδυνο, οι εφημερίδες θα μας παραχωρούσαν αξιοπρεπή χώρο και οι έγκυροι δημοσιογράφοι θα μας ανακάλυπταν επιτέλους...Οι καθηγητές διαιτησίας και οι τηλεσχολιαστές θα ανέλυαν τις φάσεις μας με βάση τον κανονισμό και όχι με βάση τα οπαδικά τους γυαλιά.

Τέλος, θα πραγματοποιούνταν το όνειρο του Προέδρου μας για γεμάτες εξέδρες από ανθρώπους με κελεμπίες. Χωρίς τη βοήθεια της Υβέτ και της Αφροδίτης Αλ Σαλέχ. Άσε που όσοι τον πετύχαιναν έξω από το γήπεδο, θα γυρνούσαν στο σπίτι τους με καινούργιο ρολόι.

Τι να λέμε τώρα; Τα οφέλη ήταν πολλά. Άσε που θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε από το σύνδρομο της μεταπωλητικής αξίας αλλά και από τους παίκτες που μας βλέπουν σκαλοπάτι στην καριέρα τους. Και επειδή money talks, πολλοί θα ήταν που θα θυμούνταν ότι ο Πανιώνιος ήταν η αγαπημένη τους ομάδα από τα παιδικά τους χρόνια.Όνειρο όμως ήταν και πάει...


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Η μεταπωλητική αξία μας οδηγεί. Άραγε που;

Ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της πρόσφατης συνέντευξης του κου Κιντή, ήταν αυτό που αναφέρονταν στην μεταπωλητική αξία Ελλήνων και Αφρικανών. Ο κος Κιντής επισήμανε ότι οι Έλληνες παίκτες δεν μπορούν να πουληθούν ακριβά στην Ελλάδα, διότι ουσιαστικά δεν εξιτάρουν την φαντασία των οπαδών και των διοικούντων τις άλλες ομάδες, επειδή τους γνωρίζουν καλά. Με λίγα λόγια, ένας άγνωστος ξένος παίκτης, δημιουργεί περισσότερες προσδοκίες και ελπίδες, επειδή ακριβώς δεν είναι ευρέως γνωστός στην Ελλάδα.

Ότι οι Έλληνες είναι ξενομανείς, το ξέρουμε πολύ καλά. Από τα παιδικά μας χρόνια άλλωστε γράφουμε εκθέσεις για την ξενομανία. Θυμόμαστε επίσης και τη διαφήμιση με τον Λαλάκη τον εισαγόμενο.

Επί της αρχής λοιπόν, αυτό που λέει ο κος Κιντής ίσως και να μην είναι λάθος. Θεωρεί ότι η λύση στο θέμα είναι να εκμεταλλευτούμε την Συνθήκη του Κατονού, να αγοράσουμε φθηνούς Αφρικανούς παίκτες, τους οποίους είτε θα τους συντηρούμε στις ακαδημίες, είτε θα τους δανείζουμε σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών.

Με τον τρόπο αυτό ελπίζουμε ότι κάποιος θα αναδειχθεί άμεσα και οι υπόλοιποι ενδεχομένως θα μπορούν να αποφέρουν κάποιο μικρότερο κέρδος από την πώλησή τους σε μικρότερες ομάδες.

Όσο κι αν ως πρώτη σκέψη είναι λογικοφανής, εντούτοις είναι εντελώς λανθασμένη. Γιατί δεν θυμίζει Πανιώνιο. Με λίγα λόγια προσπαθούμε να εφαρμόσουμε κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε δεν μας εκφράζει και επιπλέον δεν είμαστε γνωστοί γι αυτό στην ποδοσφαιρική αγορά, πιστεύοντας ότι τελικά θα κερδίσουμε περισσότερα από την πώληση.

Ο Πανιώνιος φημίζεται για τους μεγάλους Έλληνες παίκτες που έχει αναδείξει. Αν κάποιος λοιπόν ενδιαφερθεί για παίκτη του Πανιωνίου, προφανώς και ψάχνει για ταλαντούχο Έλληνα. Αν ψάχνει ταλαντούχους Αφικανούς, θα τους αναζητήσει στην Αφρική ή σε κάποια μικρότερη κατηγορία προηγμένου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Και αφού οι μεγάλες ομάδες διαθέτουν οργανωμένα δίκτυα σκάουτιγκ στην Αφρική, μάλλον προσπαθούμε να ανακαλύψουμε θησαυρό στο πανέρι με τα ρετάλια.

Το σχέδιο του κου Κιντή είναι λάθος και για πολλούς λόγους ακόμα. Από την πώληση του Σπυρόπουλου, η ομάδα έβαλε στα ταμεία της περισσότερα από 2 εκ ευρώ και σχεδόν 1,5 από τον Τζαβέλλα και όλα αυτά μολονότι δεν παίζουμε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ούτε καταλαμβάνουμε μία από τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Από την πώληση του Τζιμπουρ και του Ντάριο ακόμη περισσότερα. Οι δύο απ' αυτούς πουλήθηκαν στην Ελλάδα και οι άλλοι δύο στο εξωτερικό. Άρα τον καλό παίκτη, Έλληνα ή αλλοδαπό, τον πουλάς καλά. Τον πουλάς βέβαια καλύτερα όταν διαθέτεις ανταγωνιστικότερη ομάδα και παίζεις στην Ευρώπη. Παράδειγμα η πώληση του Παπαδόπουλου από τον Ολυμπιακό στην Σάλκε.

Πιθανότατα ο κος Κιντής να έχει σχηματίσει αυτή την εντύπωση περί Ελλήνων παικτών, διότι πράγματι παλαιότερα δεν μας απέφεραν έσοδα, μια που ουσιαστικά μας τους έκλεβαν οι μεγαλύτερες ομάδες. Και η ομάδα του είχε μια πραγματικά αξιοζήλευτη τεχνική σ’ αυτό το άθλημα. Επί Τσακίρη όμως, αυτά έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Πάνω απ’ όλα όμως το σχέδιο δεν είναι σωστό, γιατί δεν αγγίζει τους Πανιώνιους. Εμείς θέλουμε να αναδεικνύουμε μικρούς Έλληνες παίκτες. Χαιρόμαστε όταν αποδίδουν τα πιτσιρίκια που προέρχονται από τα σπλάχνα μας. Και αυτό είναι κάτι το οποίο μας κάνει να ξεχωρίζουμε από κάθε άλλη Ελληνική ομάδα.

Ο Πρόεδρος του Πανιωνίου πρέπει λοιπόν να σχεδιάσει την ομάδα σύμφωνα με την ιστορία της, την παράδοσή της και τη θέληση των φιλάθλων της. Κάθε τι άλλο είναι ξένο, άρα καταδικασμένο σε αποτυχία.

Τα σχέδια αυτά του κου Κιντή μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικά και για τον ερασιτέχνη. Στον ερασιτέχνη αθλούνται χιλιάδες μικρά παιδιά. Κάποια απ’ αυτά προέρχονται από Πανιώνιες οικογένειες και κάποια άλλα μας επέλεξαν με το όνειρο της ανάδειξής του ταλέντου τους από μια ομάδα που φημίζεται ακριβώς γι αυτό. Η μη ανάδειξη όμως ταλέντων από τα τμήματα υποδομής και η προώθησή τους στην πρώτη ομάδα, θα έχει δραματικές επιπτώσεις στα ερασιτεχνικά τμήματα υποδομής. Πόσω μάλλον όταν ο πρόεδρος της ΠΑΕ δηλώνει απερίφραστα ότι στην πραγματικότητα είμαστε προσανατολισμένοι σε ξένες αγορές. Ουσιαστικά δηλώνει ότι τα τμήματα υποδομής μας αποτελούν κάτι ανάμεσα σε παιδική χαρά και τμήματα κοινωνικού αθλητισμού. Ποιος θα μας εμπιστευτεί το παιδί του, αν στην πραγματικότητα ενδιαφέρεται για το κάτι παραπάνω;

Τέλος το σχέδιο αυτό είναι λάθος, γιατί στην πραγματικότητα δεν αξιοποιεί στο έπακρο τις πανάκριβες αθλητικές μας εγκαταστάσεις.

Ψάχνοντας στην Αφρική, στην πραγματικότητα αναζητούμε έτοιμους παίκτες, απροσδιόριστης μάλιστα ηλικίας. Ποιος λοιπόν ο λόγος να χρεώνεται η ΠΑΕ με τόσα χρήματα για εγκαταστάσεις, οι οποίες ασφαλώς και εξυπηρετούν σωστά την πρώτη ομάδα, αλλά στην πραγματικότητα μπορούν να απογειώσουν και να αναδείξουν έναν νεαρό ταλαντούχο παίκτη, όταν στην πραγματικότητα φέρνουμε αφρικανούς για να τους δώσουμε δανεικούς σε μικρές ομάδες;

Ο νεαρός αθλούμενος του Πανιωνίου όμως, χρησιμοποιώντας τις συγκεκριμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, μπορεί να ξεχωρίσει από τους συνομήλικους του που δεν έχουν αυτή την τύχη.Το κυριότερο όμως είναι ότι ο συγκεκριμένος παίκτης αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με την ομάδα. Είναι φίλαθλός της. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Αυτό ακριβώς εφαρμόζεται απ’ όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, τις οποίες κοπιάρει ο κος Κιντής.

Ας μην εξετάζουμε λοιπόν τα πάντα με βάση την μεταπωλητική αξία. Ας προσανατολιστούμε στο να κάνουμε καλές και ανταγωνιστικές ομάδες σε κάθε ηλικιακό επίπεδο. Να απομακρύνουμε την διαφθορά από τα τμήματα υποδομής. Να ξεχωρίζει ο καλύτερος και όχι αυτός με το μεγαλύτερο πατρικό πορτοφόλι ή γνωριμίες.

Η σωστή δουλειά και οργάνωση θα οδηγήσει στη δημιουργία καλών ομάδων. Από τις καλές ομάδες θα προκύψουν καλοί παίκτες και αυτοί, εάν και εφόσον χρειάζεται, θα πουληθούν καλά και το κυριότερο θα μπορούν να αναπληρωθούν εύκολα. Δυστυχώς όμως άνθρωποι που δεν ξέρουν ούτε αγαπούν την ομάδα είναι διατεθειμένοι να δημιουργήσουν ένα μικρό μαγαζί λιανικής πώλησης, το οποίο θα μπορεί ενδεχομένως να παρουσιάζει ικανοποιητικούς ισολογισμούς, δεν θα είναι όμως Πανιώνιος.

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Σκύλο ψάχνουν.
Μην τους αρχίσετε τις πλάκες ότι τον είδατε στο Κορωπί...

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Κυανέρυθρο ΟΑΚΑ

Πριν από λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε ότι η ΠΑΕ Πανιώνιος παρέλαβε για τις ανάγκες των οπαδών της 500 εισιτήρια για τον εκτός έδρας αγώνα με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ. Η προπώληση των εισιτηρίων αυτών δείχνει να πηγαίνει καλά, κρίνοντας τουλάχιστον από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Λέσχη, με την οποία ενημερώνει ότι τα εισιτήρια που είχε στη διάθεσή της εξαντλήθηκαν.

Το θέμα της μετακίνησης των οπαδών είναι μεγάλο. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα δημόσιο θέαμα και κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να το στερήσει από τους οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας, ακόμη κι όταν αυτοί προσέρχονται μαζικά και οργανωμένα. Από την άλλη όμως, το επίπεδο των Ελλήνων οπαδών είναι τέτοιο που να επιτρέπει σε κάποιους να θέτουν περιορισμούς στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της ελεύθερης συνάθροισης και της μετακίνησης, για χάρη της δημόσιας τάξης.

Η βία δεν αντιμετωπίζεται με την απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών, αλλά με σκληρά και αποφασιστικά μέτρα από το κράτος. Χώρες που αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα βίας (πολύ μεγαλύτερα από τα δικά μας) κατόρθωσαν σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα να καθαρίσουν τα γήπεδά τους. Στην Ελλάδα, επειδή αποδεδειγμένα δεν υπάρχει η πολιτική βούληση, τα όποια μέτρα καταστολής επαφίενται στην πραγματικότητα στις ομάδες και στο επίπεδο συνεννόησης ή καλών σχέσεων μεταξύ τους.

Οι πεντακόσιοι που θα βρεθούν στο ΟΑΚΑ, θα είναι στιγματισμένοι στη συνείδηση των οπαδών του ΠΑΟ, από δύο πρόσφατα περιστατικά. Από τη διακοπή του αγώνα μπάσκετ μεταξύ Πανιώνιου και ΠΑΟ στο κλειστό της Αρτάκης και από τα επεισόδια που έλαβαν χώρα λίγες ημέρες αργότερα στην Πλατεία Ν. Σμύρνης. Με λίγα λόγια ενδέχεται να περάσουν δύσκολα. Και ίσως ακόμη δυσκολότερα, αν μεταβούν στο ΟΑΚΑ με πορεία.

Μετά από όλα αυτά δεν ξέρω αν η χορήγηση εισιτηρίων ήταν καλή σκέψη τη δεδομένη χρονική στιγμή. Επιπλέον, θα είμαστε αναγκασμένοι να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία, παρέχοντας εισιτήρια όχι μόνο στον μεταξύ μας αγώνα με τον Π.Α.Ο, αλλά ίσως για λόγους ισότητας και στις υπόλοιπες ομάδες του ΠΟΚ. Αντικειμενικά όμως, οι σχέσεις μας με αυτούς (με εξαίρεση ίσως τον Ολυμπιακό) και με αρκετές άλλες ομάδες, είναι στο χειρότερο δυνατό επίπεδο. Έχω ένα κακό προαίσθημα γι’ αυτές τις κινήσεις, καθώς τις θεωρώ πρώιμες.

Σε κάθε περίπτωση εύχομαι κάθε επιτυχία στην ομάδα μας και συνιστώ προσοχή στους οπαδούς μας που θα βρεθούν στο ΟΑΚΑ.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Τραβάμε μπροστά

Όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται, η ζωή συνεχίζεται, ακόμη και μετά από τραγικά γεγονότα. Πάντα υπάρχουν ισχυρότατοι λόγοι για να σφίξουμε τα δόντια και να πάμε μπροστά. Εύχομαι στη Μίνα, ο πόνος που της προκλήθηκε να της ξεπληρωθεί μέσα από χαρές που θα της προσφέρουν τα παιδιά της. Να είστε γεροί και υγιείς. Τέτοιες καταστάσεις είναι ένα καλό μάθημα για όλους μας για να εκτιμούμε τα απλά πράγματα, τις μικρές χαρές, ακόμη και την πλήξη ή τη ρουτίνα.

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον τις αντιδράσεις όλων από την Κυριακή μέχρι και σήμερα. Η κλασική Πανιώνια υπερβολή. Από το βάραθρο φτάσαμε στην κορυφή, χωρίς ενδιάμεση στάση. Πολλοί μάλιστα απαιτούν και διπλό στο ΟΑΚΑ. Άλλοι απαιτούν να αρχίσουμε τις κωλοτούμπες. Νομίζεις…

Ασφαλώς και η αλήθεια, βρίσκεται κάπου στη μέση.

Οι αναγκαστικές ελλείψεις των Ριέρα και Τσότσαλιτς, αλλά και η συνειδητοποίηση ότι παίζει το κεφάλι του για επιλογές άλλων, ανάγκασαν τον κο Στάρε να ανακατέψει σημαντικά την τράπουλα της ενδεκάδας. Το ρίσκο του μεγάλο, δεδομένης της μεγάλης βαθμολογικής και ψυχολογικής σημασίας του παιχνιδιού. Δεξιά ο Βαρό, αριστερά ο Κοντοές, στα χαφ ο Μανιάτης (λυπάμαι αλλά δεν συμφωνώ ότι ο Μανιάτης στα χαφ είναι η συνεισφορά του Παράσχου στο Ελληνικό ποδόσφαιρο), Κούμο στη σωστή θέση, ο ξεχασμένος Κούρντι και η αποκάλυψη Σαλαλί. Με λίγα λόγια, ο προπονητής δεν αρκέστηκε σε δύο τυπικές αλλαγές, αλλά κυριολεκτικά έβαλε το κεφάλι του στον ντορβά και νίκησε.

Ο «πιτσιρίκος» αρχίζει να βγάζει χαρακτήρα και πιστεύω ότι τελικά θα δικαιώσει τις προσδοκίες που μου έχει δημιουργήσει από την πρώτη στιγμή. Ο Πανιώνιος της Κυριακής ήταν μια πολύ βελτιωμένη έκδοση, που κατάφερε να καμουφλάρει τα κενά που αποδεδειγμένα έχει και να βρει λύσεις από νεαρούς παίκτες του πάγκου. Με αυτά που είδαμε, έχουμε πλέον λόγους να είμαστε αισιόδοξοι, υπό την προϋπόθεση ότι η ομάδα θα ενισχυθεί περαιτέρω τον Δεκέμβριο. Γιατί τα προβλήματά μας ΔΕΝ τα έχουμε λύσει. Να μην ξεχνάμε ότι η νίκη αυτή μας ανέβασε την ψυχολογία, αλλά το πρόγραμμα που μας περιμένει είναι σχεδόν εφιαλτικό. Στηρίζουμε παίκτες και προπονητή.

Μεγαλύτερο κέρδος της αγωνιστικής δεν ήταν ούτε ο Σαλαλί, ούτε ο Κούρντι. Ήταν ο Στόρε, που αρχίζει πλέον να καταλαβαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που τον εμπιστεύονται. Καιρός να αρχίσει να κάνει δυναμικά τη δουλειά του.

Κόουτς, όταν κάποιος φωνάζει επίμονα το όνομά σου από τα εξέδρα, δεν είναι πάντα για κακό.

Ως προς τις δηλώσεις Κιντή: Ειλικρινά έχει αρχίσει να με κουράζει και δεν ξέρω αν θέλω να ασχολούμαι μαζί του. Και οι δύο συνεντεύξεις είναι γεμάτες ανακρίβειες (για να μην πω αναλήθειες), τις οποίες δεν θα μπω καν στον κόπο να αναλύσω. Θα αναφερθώ μόνο σε κάτι.

Πριν από πολλά χρόνια, μια φιλική μου παρέα μου πρότεινε να πάμε σε ένα gay bar. Το θεωρούσα κάπως χαζό να πάω, αλλά τελικά πήγα. Η πρώτη μου έκπληξη ήταν ότι οι φίλοι μου χαιρετούσαν πολύ κόσμο μέσα στο μαγαζί. Ή τους άρεσε τόσο πολύ το μαγαζί και ήταν θαμώνες ή κάτι που είχε διαφύγει για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.Δεν το έμαθα και δεν με νοιάζει.

Η ώρα περνούσε μάλλον ευχάριστα, καθώς στην παρέα έμπαιναν διάφοροι μυστήριοι τύποι, η μουσική ήταν εν μέρει του γούστου μου (Κωστή μην πας) και τα drag show είχαν πλάκα. Κάποια στιγμή όμως άρχισα να νοιώθω ότι με παρακολουθούν. Και πράγματι, κοιτώντας με τρόπο, είδα ότι με κάρφωναν διάφοροι τύποι. Κάτι μπρατσαράδες, κάτι μουστακαλίδες με καπαρντίνες και κάτι αμφιβόλου γνησιότητος κορίτσια.. Μας την έπεσαν μεγάλε, σκέφτηκα.

Συνειδητοποίησα ότι εκείνοι καλά έκαναν, γιατί βρίσκονταν στον χώρο τους και γιατί αντικειμενικά είμαι άδωνις, από την άλλα όμως ένοιωθα μια ακατανίκητη επιθυμία να δηλώσω ότι διαφέρω από αυτούς. Πως να αποδείξεις όμως σε ένα χώρο γεμάτο από ξελιγωμένους άνδρες ότι σου αρέσουν οι γυναίκες, που εκεί δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα; Επειδή δεν ήμουν διατεθειμένος να πάρω το μικρόφωνο και να βροντοφωνάξω ότι είμαι straight ( εκ των υστέρων βέβαια έμαθα ότι μάλλον αυτό θα μου δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα), ούτε βέβαια να κάτσω ν μου την πέσουν και να δίνω εξηγήσεις, αποφάσισα να φύγω. Εννοείται ότι δεν ξαναπήγα, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό ήταν έξω από τα νερά μου.

Μάλλον ο κος Κιντής περνάει το σύνδρομο του gay bar. Νοιώθει άβολα και όπου σταθεί και όπου βρεθεί διατυμπανίζει ότι δεν είναι Πανιώνιος αλλά Α.Ε.Κ. Το ξέραμε κε Κιντή. Και αυτή η συχνή επανάληψη έχει αρχίσει να αποτελεί τεράστια αγένεια. Ο εργοδότης σας, αποδεδειγμένα και δεν ενδιαφέρεται για τις οπαδικές προτιμήσεις των υπαλλήλων του. Δε νομίζω να τον ενδιαφέρει για παράδειγμα τι ομάδα είναι ο αρχικαπετάνιος του. Αν ο αρχικαπετάνιος του όμως έβγαινε να διατυμπανίζει όλη την ώρα ότι ψυχολογικά νοιώθει ακόμη στέλεχος της εταιρείας του Μαρινάκη, μάλλον θα απολύονταν. Η στάση σας πέρα από αγενής είναι και 1000% αντιεπαγγελματική. Για την ιστορία θα σας πω ότι και στο παρελθόν υπήρξαν διοικητικά στελέχη τα οποία ήταν παλαιότερα οπαδοί άλλων ομάδων. Πέρα από το γεγονός ότι οδηγήθηκαν σε παραίτηση μόλις κάποιος απλά έθιξε το θέμα (ανεξάρτητα αν πλέον είναι πιο Πανιώνιοι και από τους Πάνθηρες), δεν έκατσαν ποτέ να διατυμπανίσουν τις πρώην οπαδικές τους προτιμήσεις. Να θυμάστε ότι δεν σας αποδεχόμαστε. Απλά σας ανεχόμαστε. Αν κάνετε καλά τη δουλειά σας έχει καλώς. Στη δική μας πλάτη όμως δεν θα στηθούν ούτε πειραματισμοί, ούτε πολιτικά παιχνίδια.

Τρίτο και τελευταίο θέμα η εξίσωση των Αλβανών με τους κοινοτικούς. Είναι μια μεγάλη επιτυχία της διοίκησης του κου Κιντή, για την οποία δεν ξέρω αν πρέπει να χαρώ ή να λυπηθώ. Σίγουρα, η ομάδα θα ενισχυθεί άμεσα. Αυτό όμως σημαίνει ότι εισέρχονται άλλοι δύο ξένοι. Ο Σκούρτι και ο Οκπάκο. Γιατί ακόμα κι αν ο Σκούρτι έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, προτίμησε να ενισχύσει την εθνική Αλβανίας, κάτι που δεν έκανε για παράδειγμα ο Νίνης που χλευάζονταν πέρσι από ένα ολόκληρο γήπεδο. Ποιο Ελληνόπουλο θα χάσει τη θέση του; Ποιο δεν θα μπορεί να διατηρεί πλέον ελπίδες για την ενδεκάδα; Να μην ξεχνάμε ότι βασικό χαρακτηριστικό των Πανιώνιων είναι η μεγάλη μας αγάπη στα Ελληνόπουλα που αναδεικνύονται από τις ακαδημίες. Πλέον έχουμε άψογες εγκαταστάσεις, αλλά εμείς οι ίδιοι συντελούμε ώστε να μένουν τα Ελληνόπουλα στην αφάνεια.

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν έχω λόγια...

Μίνα,
αν και δεν γνωριζόμαστε από χρόνια, σε θεωρώ φίλη μου. Δικό μου άνθρωπο. Θέλω να ξέρεις ότι λυπήθηκα αφάνταστα. Να είσαι δυνατή για τα παιδιά σου.
Το μπλογκ δεν θα σχολιάσει, ούτε θα δεχθεί σχόλια, μέχρι την Τετάρτη το πρωί, παρά μόνο μηνύματα συμπαράστασης για τη φίλη μας.

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ

Τελικά ακολουθούμε το πλάνο διοίκησης του Πόντιου Πιλάτου. Ο απόλυτος άρχοντας, αλλά άσχετος με τα τοπικά θέματα, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του, αλλά την μεταθέτει, ενδιαφερόμενος να είναι αρεστός και political correct. Δεν έβαψε τα χέρια του με αίμα, διότι φρόντισε να επιλέξει ο όχλος και να δικάσει το ιερατείο.

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Στήριξη στον Mikael Stahre


Σ' αυτή τη μίζερη χρονιά που διανύουμε, σε μια χρονιά που ο Πανιώνιος, σε κάθε επίπεδο, δεν αποπνέει ούτε πρεσβεύει τίποτα απ' αυτά που αγαπούμε και υπηρετούμε για χρόνια, που παρέλειψε να γιορτάσει τα 120 χρόνια του λόγω οικονομικής στενότητας, φτάνοντας μέχρι και στο να απεμπολήσει τα ιστορικά του χρώματα, ο Mikael Stahre φαντάζει ως ο μοναδικός, που μπορεί να εμπνεύσει και να ενώσει τον κόσμο.

Ίσως γιατί έχει όλα όσα θέλουμε από κάποιον που υπηρετεί την ομάδα μας. Είναι νέος, ταλαντούχος και απόλυτα προσηλωμένος στη δουλειά του, που ήρθε στην Ελλάδα με όρεξη και πολλά όνειρα.

Θεωρώ ότι η ομάδα, μέχρι και σήμερα, δεν του έδωσε όσα χρειάζονταν για να κάνει τη δουλειά του απρόσκοπτα. Ίσως μάλιστα και να γίνεται προσπάθεια από κάποιους κύκλους, να εμφανιστεί ως ο μόνος υπεύθυνος για την εικόνα της ομάδας και να αποτελέσει το εύκολο εξιλαστήριο θύμα, ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι εξαναγκάστηκε να αποδεχθεί επιλογές, που κάθε άλλο παρά δικές του ήταν.

Όμως κι εμείς με τη σειρά μας δεν του δείξαμε τη στήριξή και την εμπιστοσύνη μας.

Κόντρα στις φήμες για πιθανή αντικατάστασή του, η οποία θα οδηγήσει την ομάδα σε ένα βαθύτερο κύκλο εσωστρέφειας, οφείλουμε να εκδηλώσουμε τα συναισθήματα μας και την στήριξη στον προπονητή. Η προσπάθεια αυτή ξεκινά από το ίντερνετ και ελπίζω να συνεχιστεί και στο γήπεδο. Στηρίζουμε τον Mikael Stahre!!!

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ξύλινη ανακοίνωση




120 χρόνια αγώνων, αθλητικής προσφοράς και πίστης στην μεγάλη αθλητική και εθνική ιδέα.

Ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης γεννημένος στα χώματα της Μικρασίας, άντεξε τη φωτιά του Ξεριζωμού και βρήκε τη δύναμη να ριζώσει και να ανθίσει ξανά, μπολιάζοντας τον Ελληνικό αθλητισμό με τόλμη, ήθος και όραμα. Με την ελπίδα ότι, στις δύσκολες αυτές στιγμές που ζούμε, ο Πανιώνιος θα βγεί δυνατός, ενωμένος και πάντα πρωτοπόρος, η διοίκηση του Συλλόγου δίνει την υπόσχεση ότι και τα επόμενα 120 χρόνια που έρχονται, θα είναι γεμάτα επιτυχίες και δόξα, με έμπνευση το Αθλητικό Ιδεώδες και τις ιδέες που παρέλαβαν από τις μεγάλες μορφές που οδήγησαν τον Σύλλογο από την ίδρυσή του.

Αυτήν την ιστορική επέτειο, μέσα σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες, ο Σύλλογος θα γιορτάσει με τους ανθρώπους που τον ακολουθούν περισσότερο από έναν αιώνα. Με τους φιλάθλους του, τους αθλητές, τους προπονητές, τους εφόρους και θα το γιορτάσει καθημερινά στις κερκίδες, τους στίβους και τα γυμναστήρια, παντού όπου χτυπά η κυανέρυθρη καρδιά



Στα πλαίσια αυτά καλούμε τους φίλους του Συλλόγου σε μια αναδρομή μνήμης, να συνεισφέρουν με υλικό που έχουν στα χέρια τους και αφορά στον Πανιώνιο, τη Σμύρνη, την Νέα Σμύρνη κ.α., προκειμένου να εμπλουτίσουμε το αρχείο του Πανιωνίου. Όσοι ενδιαφέρονται να στείλουν το υλικό τους, μπορούν να επικοινωνούν στο info@pgss.gr, στο τηλέφωνο 210 9339976, fax 310 9323550, ή ταχυδρομικά στη διέυθυνση: Ι. Χρυσοστόμου 1, 17122, Νέα Σμύρνη (υπ' όψιν Αρχείου Πανιωνίου ΓΣΣ).

Σχόλιο: Η ανακοίνωση αυτή, μας λέει σε απλά Ελληνικά ότι δεν υπάρχει μία για εορταστικές εκδηλώσεις και μας καλεί να γιορτάζουμε σε καθημερινή βάση τη σπουδαία αυτή επέτειο, παρέα με τους αθλητές, τους προπονητές, τους εφόρους και όλους τους άλλους που έχουν στα χέρια τους τις τύχες αυτού του συλλόγου. Η πιο ξύλινη ανακοίνωση που θα μπορούσε να εκδοθεί.

Θα ήθελα πάρα πολύ να την γιορτάσω μ' αυτό τον τρόπο, αν είχαμε αξιοπρεπείς αθλητικές εγκαταστάσεις. Αν τα παιδιά μας είχαν αποδυτήρια και τουαλέτες. Αν οι προπονητές, που θα γιόρταζαν μαζί μας, ήταν πληρωμένοι στην ώρα τους και δεν ζούσαν με δανεικά. Γιατί με άδεια τσέπη πρέπει να είσαι ήρωας για να ασχοληθείς με το παιδί του άλλου.

Θα γιόρταζα, αν δεν θα είχε βεβηλωθεί το γήπεδο, αν τιμωρούνταν οι υπαίτιοι, αν οι παραιτήσεις κρατούσαν για περισσότερο από 48 ώρες. Αν η ομάδα μου εξακολουθούσε να έχει τα ιστορικά της χρώματα και όχι αυτά που επιβάλει το μάρκετιγκ και οι εταιρείες αθλητικών. Αν δεν έδιωχνε από κοντά της κάθε γνήσιο Πανιώνιο προσλαμβάνοντας στη θέση του δήθεν επαγγελματίες. Αν οι μικροί αθλητές προωθούνταν στις μεγάλες ομάδες. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι τα παιδιά μας πληρώνουν για χρόνια συνδρομές, προκειμένου να βρουν θέση στις ομάδες μας οι ξένοι, κάθε χρώματος, εθνικότητας και φυλής.

Τι απ' όλα αυτά θυμίζει τον Πανιώνιο που έχουμε στην καρδιά μας; Πόσο πολύ απέχουν τα ιδανικά από την πραγματική εικόνα;
Μια εκδήλωση στην Εστία, στο members, στο επιτόκιο, στα σουβλάκια του Λευτέρη, στον τυροπιτά ή στο φωτοτυπάδικο του Λώλου δεν στοίχιζε. Το να ανέβει ένας άνθρωπος σε μια εξέδρα στην πλατεία και να μιλήσει έστω και χωρίς μικρόφωνο για την αγάπη μας δεν χρειάζεται χρήματα. Χρειάζεται διάθεση.
Αυτή μας λείπει. Όχι τα λεφτά.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αν o σύλλογος έχει διοίκηση που σέβεται τα 120 χρόνια ιστορίας, όφειλε να είχε κινήσει γη και ουρανό για να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζονταν για μια αξιοπρεπή εορταστική εκδήλωση.

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Πρόσκληση σε Πανιώνιο Πάρτυ!!!



Σήμερα γιορτάζουμε τα 120 χρόνια του Πανιωνίου!!! Η διοίκηση της ομάδας δεν έχει ανακοινώσει εορταστικές εκδηλώσεις για να τιμήσει τη συγκεκριμένη επέτειο. Η απόφαση αυτή στεναχώρησε ιδιαίτερα τους φίλους της ομάδας.
Μια χούφτα Πανιώνιοι όμως αποφάσισαν να στήσουν τη δική τους γιορτή για να τιμήσουν τα 120 χρόνια. Διοργανώνουν ένα μεγάλο Πανιώνιο Πάρτυ, το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, στο club 7Sins, (Θεμιστοκλέους και Γαμβέτα 5 στην Αθήνα).
Άνετοι δερμάτινοι καναπέδες, άφθονα δωρεάν ποτά με τιμώμενο το ουίσκυ Jim Beam, lounge music, finger-food, όμορφες παρουσίες και κυρίως ζεστή (πολύ ζεστή) Πανιώνια ατμόσφαιρα.
Καλεσμένη ασφαλώς και η διοικούσα τον Πανιώνιο αρχή, δια του προέδρου της, o οποίος, ευελπιστούν οι διοργανωτές, ότι θα τιμήσει την εκδήλωση, απευθύνοντας χαιρετισμό από σκηνής.
Σας περιμένουμε.

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Ανέτοιμοι (ή ανίκανοι) για επαγγελματική νίκη

Ο αγώνας με την Ξάνθη αποτελεί, ως προς κάποια στοιχεία του, συνέχεια του αγώνα με τον Βόλο. Μετά την συμπλήρωση των 90 λεπτών του κάθε παιχνιδιού, διαπιστώσαμε ότι είχαμε αντιμετωπίσει μετριότατες ομάδες, από τις οποίες κερδίσαμε τους ελάχιστους δυνατούς βαθμούς.

Ουσιαστικά και στα δύο παιχνίδια ο Πανιώνιος έπαιξε με την περσινή ομάδα, από την οποία όμως έλειπαν κάποιοι παίκτες κλειδιά, που μπορούσαν να δώσουν το κάτι παραπάνω. Πιο σημαντικός; Ο Τζαβέλας. Ο προβλέψιμος περσινός Πανιώνιος (επί Φερέρα) είναι ακόμη πιο προβλέψιμος φέτος. Όχι λόγω κοουτσαρίσματος, αλλά λόγω υλικού. Ο Μπάλαμπαν εξακολουθεί να θέλει στήριγμα, ο Βαζ Τε εξακολουθεί να παίζει ουσιαστικά ένα 20λεπτο, ο Κούμο συνεχίζει το περσινό πρωτάθλημα, άρα μας μένει ο Ριέρα. Αν και παίζαμε με όλα μας τα επιθετικά όπλα, εντούτοις ήμασταν επικίνδυνοι μόνο όσο είχε κέφια ή καθαρό μυαλό ο Σίτο. Κι όμως, η ομάδα θα μπορούσε, αν είχε σοφά ενισχυθεί, να έκανε σημαντικά πράγματα στο φετινό φτωχικό πρωτάθλημα.Αν η συγκεκριμένη ομάδα δεν μπορεί να πάρει επαγγελματικές νίκες από ομάδες του σωρού, τότε μας περιμένει δύσκολος χειμώνας και πολλές πίκρες, όταν θα αντιμετωπίσουμε καλύτερες και πιο ποιοτικές ομάδες.

Σεφτέ λοιπόν με ένα βαθμό, τη στιγμή όμως που άνετα θα μπορούσαμε να είχαμε φύγει με το τρίποντο. Μοναδική πηγή κινδύνου λοιπόν εκ μέρους του Πανιωνίου μόνο ο Ριέρα. Μέχρι και την πρώτη κίτρινη, ο Ριέρα ήταν αυτός που έπαιζε μόνος του την ακριτική ομάδα, συνεπικουρούμενος από τον στιλοβάτη Τσότσαλιτς. Η δεύτερη κίτρινη όμως του Τσότσα, άνοιξε τεράστια ρήγματα στη γραμμή του κέντρου και έδωσε το δικαίωμα στην Ξάνθη να βγει μπροστά. Το δεύτερο σημείο που βραχυκύκλωσε την ομάδα μας ήταν οι πολλές κίτρινες. Εννέα κίτρινες, αν μέτρησα καλά, είναι απελπιστικά πολλές, απέναντι σε μια ομάδα που δεν απείλησε ιδιαίτερα. Κάποιες δίκαιες, κάποιες υπερβολικές. Σίγουρα, ο διαιτητής ανέχθηκε το σκληρό παιχνίδι των Ξανθιωτών σε μεγαλύτεροι βαθμό απ’ ότι έκανε μ’ εμάς και αυτό δημιούργησε εκνευρισμό.

Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, ο Ριέρα θα μπορούσε να είχε αποβληθεί νωρίς – νωρίς με απευθείας κόκκινη. Ίσως ο κος Στόρε να έπρεπε να τον προφυλάξει, δεν μπορώ να σκεφτώ όμως ποια αξιόπιστη λύση είχε από τον πάγκο για τον σκοπό αυτό.

Η Ξάνθη δεν μ' άρεσε. Είναι συνέχεια της κακής περσινής ομάδας. Τις λίγες φορές που απειληθήκαμε, σωθήκανε από την κλάση του Μάχο, ο οποίος πιθανότατα αναδεικνύεται σε μεταγραφή της σεζόν. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος αν θα είχαμε τελικά δεχθεί γκολ, αν ο Βαρό δεν είχε κάνει το απίστευτα χαζό πέναλτι. Αποκλείεται να είναι αυτός το αριστερό μπακ που ψάχναμε, ούτε έχει τα προσόντα για να καλύψει το κενό του Τζαβέλλα.Είναι απλά καλύτερος του Φουγκουάγιο. Κάποιος πρέπει επίσης να πει στον Βαζ Τε, ότι ένα κατώτερο πρωτάθλημα από το Αγγλικό δεν ισοδυναμεί με τσίρκο. Ακόμη κι εδώ πρέπει να αποδείξει τι αξίζει. Επιπλέον έχει την υποχρέωση να συμμετέχει στην προσπάθεια της ομάδας, χωρίς να αρκείται σε άσκοπες και περίτεχνες κινήσεις, όπως το τακουνάκι στο σημείο που δεχόμασταν τη μεγαλύτερη πίεση.

Μέτριο, παιχνίδι, μέτρια εμφάνιση, μικρή συγκομιδή βαθμών και από εδώ και πέρα αρχίζει ο Γολγοθάς. Συνεχόμενα πολύ δύσκολα παιχνίδια, στα οποία θα μπορούσαμε να μπαίναμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία, έχοντας την παρακαταθήκη έξι ή τεσσάρων βαθμών. Και τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο, καθώς θα στερηθούμε τους Τσότσαλιτς και Ριέρα. Από εδώ και για τις επόμενες επτά εβδομάδες η ομάδα πρέπει να δείξει ισχυρό χαρακτήρα. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Αφιερωμένο στον νέο μου φίλο.

Όταν συνάντησα για πρώτη φορά τον κο Κιντή, τον ρώτησα να μου πει την πυραμίδα ιεραρχίας του νέου διοικητικού μοντέλου. Ποιος δηλαδή θα έκανε τι, για ποιο πράγμα θα ευθύνονταν και σε ποιόν θα λογοδοτούσε.

Μέσες άκρες μου είπε πως: Ο ίδιος θα ήταν ο πρόεδρος, θα είχε την συνολική ευθύνη του εγχειρήματος και θα λογοδοτούσε στον μεγαλομέτοχο. Ο αμέσως σημαντικότερος παράγοντας θα ήταν ο προπονητής, ο οποίος θα λογοδοτούσε σε εκείνον και θα ήταν υπεύθυνος για το σύνολο των αγωνιστικών θεμάτων. Μεταγραφές, προετοιμασία, στελέχωση του αγωνιστικού τμήματος, πειθαρχία, τα πάντα. Μου είχε πει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ο προπονητής θα ήταν υπεύθυνος ακόμη και για την ώρα που θα έπεφταν στο κρεβάτι τους οι παίκτες. Με λίγα λόγια θα ήταν το απόλυτο αφεντικό.

Υπήρχε βέβαια και ειδικός λόγος γι αυτό. Ο κος Κιντής μας δήλωσε ευθαρσώς ότι ο ίδιος είχε συνειδητοποιήσει ότι δεν ήξερε τίποτα για το ποδόσφαιρο. Μας είχε πει ότι θα προσλάμβανε νέο και φιλόδοξο προπονητή, ο οποίος θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο σχέδιο για την ανάπτυξη των ακαδημιών, την ανάδειξη ταλέντων και την μεταγραφή φθηνών και ταλαντούχων παικτών. Αμέσως μετά, απολύθηκε ο κος Παράσχος και προσλήφθηκε ο κος Στόρε. Όλοι πιστέψαμε ότι αυτός ήταν επιλογή του κου Κιντή. Ξεχάσαμε όμως ένα σημαντικό στοιχείο. Το όνομα του κου Στόρε είχε ακουστεί στον Πανιώνιο πριν να εμφανιστεί στο προσκήνιο ο κος Κιντής. Άρα ίσως και να μην ήταν αυτός ο εκλεκτός…

Το λάθος αυτό μας έκανε να παραβλέψουμε μια σειρά από σημαντικά στοιχεία. Αν και η νέα διοίκηση έχριζε ως τον απόλυτο κυρίαρχο στο αγωνιστικό κομμάτι τον νέο προπονητή, εντούτοις ο κος Στόρε: δεν έφερε μαζί του βοηθό, δεν έφερε συνεργάτες, δεν έφερε παίκτες. Βολικός ο Σουηδός; Για να δούμε. Παράλληλα εκδιώχθηκαν από την ομάδα παραδοσιακά στελέχη. Τυχαίο;

Το πρώτο διάστημα ο κος Στόρε παρακολουθούσε συστηματικά τους νεαρούς Έλληνες παίκτες με σκοπό να διαπιστώσει ποιοι έκαναν για την πρώτη ομάδα, ποιοι ήταν εξελίξιμοι, άρα ικανοί έστω για τη δεύτερη και ποιοι απλά δεν έκαναν. Μολονότι στην πρώτη προπόνηση είδαμε ένα τεράστιο ρόστερ, αποτελούμενο από νεαρούς ποδοσφαιριστές, εντούτοις σήμερα ελάχιστοι βρίσκονταν σοβαρά στα υπ’ όψιν, καθώς έχασαν τις ελπίδες αναβάθμισης, από τις ορδές νεαρών Αφρικανών που γέμισαν την ομάδα. Οι Αφρικανοί ήταν επιλογή του κου Στόρε; Σίγουρα όχι. Άλλωστε στη Σουηδία δεν είχε δώσει τέτοιο δείγμα γραφής. Άρα στην πραγματικότητα του αφαιρέθηκε και το δικαίωμα να αναδείξει παίκτες από τις ακαδημίες. Αφού λοιπόν ο κος Στόρε δεν είχε συνεργάτες, δεν έφερε παίκτες, δεν ανέδειξε παίκτες, ποιες είναι ακριβώς οι αρμοδιότητές του και ποιο το μερίδιο ευθύνης του;

Μέσα σε όλο αυτό το μυστήριο, μας προκύπτει και ο Δανός εργοφυσιολόγος, ο οποίος προτείνει, κόβει ή εγκρίνει παίκτες, μολονότι δεν έχει ανακοινωθεί ποτέ ως συνεργάτης από την Π.Α.Ε. Πως εξηγείται λοιπόν το γεγονός ότι έχουμε προπονητή που ευθύνεται για τα πάντα, χωρίς όμως να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και από την άλλη να έχουμε έναν ημιεπίσημο συνεργάτη, ο οποίος αμείβεται με εξωφρενικό ποσό και λαμβάνει αποφάσεις που δεν του αναλογούν, ενώ δεν αποτελεί επισήμως μέλος του τεχνικού επιτελείου της ομάδας; Σημαντικό ότι ο συνεργάτης αυτός βλέπει την ομάδα περιστασιακά!!! Αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία!!!

Γιατί ο κος Μπάγκσμπο, εμφανίζεται παντού επισήμως ως εργοφυσιολόγος, αλλά εμείς τον έχουμε ανάγει σε γκουρού του ποδοσφαίρου; Μπορεί να μου αποδείξει κάποιος ότι στην Γιουβέντους, την Εθνική Δανίας ή όπου αλλού είχε δουλέψει επισήμως, έχαιρε τέτοιου σεβασμού; Αυτά ήταν τα καθήκοντά του κι εκεί; Με τίποτα. Γιατί σ' εμάς; Δικαιούται ο δικός μας βοηθός εργοφυσιολόγου να εργαστεί ως πρώτος προπονητής ή τεχνικός διευθυντής σε μία ομάδα πρώτης εθνικής άλλης χώρας; Όχι; Εμείς γιατί το δεχόμαστε;

Μετά λοιπόν από μερικούς μήνες και αφού συγκέντρωσα πληροφορίες και περίμενα τις κινήσεις όλων, θα προσπαθήσω να απαντήσω μόνος μου το ερώτημα που είχα θέσει στον κο Κιντή.

Γεώργιος Κιντής: Θεωρητικά έχει τη συνολική ευθύνη. Δεν ξέρει από ποδόσφαιρο, αλλά παρακολουθεί παίκτες. Δεν ξέρει από ποδόσφαιρο, αλλά κάνει τις επαφές με τις ομάδες. Αν δεν πετύχει ως προς το αγωνιστικό κομμάτι, κανείς δεν θα μπορεί να τον κατηγορήσει, απλά και μόνο επειδή ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν ξέρει το αντικείμενο. Αν αποτύχει ο υφιστάμενός του προπονητής, θα ευθύνεται; Όχι γιατί δεν ήταν επιλογή του. Ουσιαστικά λοιπόν, ευθύνεται μόνο ως προς τον Δανό, ο οποίος βέβαια δεν είναι επίσημος συνεργάτης. Σε τι θα ευθύνεται; Σίγουρα σ’ αυτό που ξέρει καλά. Στο οικονομικό σκέλος. Διαχειρίζεται ένα συγκεκριμένο μπάτζετ, το οπίο πρέπει να αξιοποιήσει χωρίς υπερβάσεις. Ο μεγαλομέτοχος έχει δηλώσει από την αρχή ότι μπορεί να συνεισφέρει μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις φθηνές μεταγραφές και την απαλλαγή της ομάδας από τα μεγάλα συμβόλαια, θα πρέπει ο κος Κιντής να παρουσιάσει πλεόνασμα ή ισοσκελισμένο ισολογισμό. Αν όμως έχουμε υπέρβαση εξόδων, θα έχει αποτύχει και μάλιστα στο αντικείμενό του. Αυτό θα το ξέρουμε μέχρι τον Δεκέμβρη.

Γενς Μπάγκσμπο: Η υπέρτατη αρχή. Επειδή όμως η συγκεκριμένη υπέρτατη αρχή είναι αόρατη, είναι επί της ουσίας και ανεύθυνη.

Μίκαελ Στόρε. Υπεύθυνος για το αγωνιστικό κομμάτι, χωρίς όμως ουσιαστικές αρμοδιότητες. Τυπικά ευθύνεται για τα πάντα, ουσιαστικά όμως για τίποτα, γιατί τίποτα στην ομάδα δεν αποτελεί δική του επιλογή.

Κωνσταντίνος Τσακίρης. Ευθύνεται μόνο για την επιλογή των συνεργατών του. Είναι αυτός που θα πληρώσει το κρύσταλλο, μολονότι είναι ο μόνος που ματώνει οικονομικά. Γιατί; Γιατί κανείς άλλος δεν ευθύνεται για ΤΙΠΟΤΑ.

Τι έκανες λοιπόν Πρόεδρε; Πληρώνεις όλους αυτούς για να τ’ ακούς εσύ; Σου υπογράφω ότι το εγχείρημα θα αποτύχει. Και αυτή είναι η σειρά. Όσο ο Στόρε φέρνει καλά αποτελέσματα θα μένει στην ομάδα. Στην πρώτη στραβή ή το αργότερο μέχρι την 10η αγωνιστική θα φύγει. Γιατί; Γιατί θα είναι ο εύκολος στόχος. Αυτός που έχει φορτωθεί ευθύνες που δεν του αναλογούν. Μην περιμένεις από άλλον να αναλάβει ευθύνες. Θα σου παρουσιάσουν ως ιδανική λύση κάποιον γνωστό από τα παλιά, κάποιον με άρωμα Α.Ε.Κ, με γνώση της Ελληνικής πραγματικότητας και διαθέσιμο να δεχθεί όλο αυτό το σύστημα. Το πουλάκι όμως θα έχει πετάξει. Ο νέος προπονητής θα ανακαλύψει την Αμερική ,δηλαδή τα κενά της ομάδας, θα θελήσει να εφαρμόσει τη «δική του» αγωνιστική φιλοσοφία (τρομάρα του) και θα κληθείς εν μέσω πυρκαγιάς να καταβάλεις μεγάλα ποσά για να σωθεί η ομάδα. Ο προυπολογισμός θα πάει περίπατο βέβαια. Έτσι θα έχεις δώσει τα ίδια ή περισσότερα χρήματα για να καταλήξεις στα ίδια. Στην τρίτη στη σειρά αποτυχημένη σεζόν. Αν βέβαια έχεις καταφέρει να γλυτώσεις την ομάδα.Οι πιθανότητες να τα πάμε καλά είναι ελάχιστες. Αυτό θα οφείλεται στο πείσμα συγκεκριμένων παικτών (αν έχουν ακόμη) και στα αντανακλαστικά του Στόρε (αν τα δείξει).Αλλιώς μην περιμένεις. Άκου τον κόσμο. Σίγουρα θα στα λένε και οι δικοί σου άνθρωποι. Είναι αδύνατο να κάνουν όλοι μαζί λάθος. Θα κρατήσεις ότι αν και έχεις διορίσει επαγγελματική διοίκηση, η δημόσια εικόνα σου είναι στις λάσπες. Και μόνο αυτό αποδεικνύει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Ωραία στα είπα, έχω όμως να προτείνω λύσεις; Ναι. Στήριξε τον προπονητή. Είναι καλός και εργατικός. Δώστου πραγματικές αρμοδιότητες και αστον να δουλέψει όπως ξέρει. Αν νοιώσει ότι τον πιστεύουμε θα τα δώσει όλα. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχει. Τον Δεκέμβρη αγόρασέ του τους παίκτες που θα σου πει εκείνος.Όχι πολλούς. Λίγους και άμεσα αξιοποιήσιμους.

Αν δεν θέλεις να αλλάξει το διοικητικό μοντέλο μέσα στη σεζόν (καλό θα ήταν να το έκανες), δώσε στον καθέναν τις αρμοδιότητες που του αναλογούν. Στον Κιντή το οικονομικό κομμάτι και μόνο. Στον Μπάγκσμπο το κομμάτι του αντικειμένου του και μόνο. Κοίτα να ξαναμαζέψεις στην ομάδα ανθρώπους που τους αγαπάς και σ’ αγαπούν. Ανθρώπους που τους έχεις εμπιστοσύνη. Αυτή τη στιγμή είσαι ΜΟΝΟΣ σου. Ανανέωσε το Δ.Σ με ανθρώπους κύρους. Βγες στον κόσμο και ζήτα βοήθεια. Σε πιστεύουν και θα το κάνουν, αρκεί να δουν ότι υπάρχει πραγματική διάθεση. Είμαστε εδώ και να στηρίξουμε την ομάδα. Αρκεί να το ζητήσεις ΕΣΥ. Αρκεί να μπεις πρώτος.

Αγαπητέ Μίκαελ: Είσαι καλός προπονητής. Ως προϊστάμενος του αγωνιστικού τμήματος, οφείλεις να επιβάλεις τους όρους σου. Θέλουμε να δούμε τη δική σου δουλειά και όχι του κ. Κιντή και Μπάγκσμπο. Θέλουμε ομάδα. Δεν θέλουμε να ικανοποιήσουμε τους εγωισμούς και τις ματαιοδοξίες ανθρώπων που δεν μας εκτιμούν. Αν πιστεύεις ότι προπονητής είναι ο απλός υπάλληλος, τότε δεν κάνεις για τη δουλειά. Μην εκθέσεις δημόσια τη διοίκηση. Διεκδίκησε όμως με σθένος τις αρμοδιότητες που σου αναλογούν. Δείξε μας τη δουλειά σου. Διαπίστωσε αν σε εκτιμούν ή όχι. Δεν σε θέλουμε παρατηρητή ή διεκπεραιωτή αλλά πρωταγωνιστή. Να μην ξεχνάς. Πιθανότατα κάποιοι δεν σε θέλουν ή σε θεωρούν τον ο εύκολος στόχος. Μην κάθεσαι απαθής. Ο κόσμος σε πιστεύει και αυτή ίσως είναι η μεγάλη σου επαγγελματική ευκαιρία. Όσο κρατάς αυτή τη στάση θα είσαι ο εύκολος στόχος και ΔΕΝ θα έχεις καταφέρει να προστατεύσεις τον κόπο σου. Θα είναι κρίμα.

Δημοσιογράφοι: Αφήστε τις διαλέξεις στον τυροπιτά και πάρτε δημόσια θέση στα έντυπά σας. Οφείλετε να πείτε δημόσια τη γνώμη σας.

Η ομάδα μπορεί να πάει καλά. Αρκεί να ξαναθυμηθούμε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε. Ποιο ποδόσφαιρο μας αρέσει να βλέπουμε. Ποιους θέλουμε να κρατούν τις τύχες του συλλόγου. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε προσανατολισμό. Πάμε στα τυφλά. Ξυπνήστε!


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Εκδρομή στην Ξάνθη

Η Ξάνθη είναι η αγαπημένη μου πόλη. Εκεί, θα μπορούσα να ζήσω μόνιμα, αν δεν αγαπούσα τόσο πολύ τη Ν. Σμύρνη. Έχω ζήσει για μικρό διάστημα και έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις.

Ο αγώνας της Πανιωνάρας στην ακριτική πόλη, συμπίπτει με τις γιορτές της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης. Οι 25 περίπου πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην πόλη, διοργανώνουν κάθε βράδυ το δικό τους γλέντι σε κάποιο σημείο της Παλιάς Πόλης. Πολύς κόσμος, γιορτινό κλίμα. Ένα τεράστιο λαϊκό πανηγύρι, γεμάτο από μουσικές, χρώματα και μυρωδιές. Πολύ φαγητό και ποτό.

Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να βρεθώ φέτος στην Ξάνθη. Θα ήθελα όμως να βοηθήσω όσους θα πάνε εκεί.

Η Ξάνθη είναι μια μικρή επαρχιακή πόλη, 70.000 περίπου κατοίκων.Αποτελείται από τους γηγενείς Ξανθιώτες, τους Μικρασιάτες (κυρίως από την Ανατολική Ρωμυλία) και τους Μουσουλμάνους (πομάκους και τσιγκάνους). Η παρουσία των φοιτητών της δίνει ζωντάνια και έμφαση στη νυχτερινή διασκέδαση. Πολλά τα μπαράκια και οι καφετέριες. Σταθερή σε αξία καφετέρια στην Ξάνθη είναι το Κυβερνείο. Βρίσκεται απέναντι από το πολυτεχνείο. Το παλιό πέτρινο Κυβερνείο της Ξάνθης έχει μετατραπεί σε μια πολυτελέστατη καφετέρια – μπαρ. Στην γύρω περιοχή μπορεί κανείς να βρει εξίσου όμορφα μπαράκια και καφέ. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι το «ψωμί και σοκολάτα». Πολύ όμορφο είναι και το μπαράκι που βρίσκεται απέναντι από το δημαρχείο. .

Φαγητό: Μεγάλο κεφάλαιο. Στην πόλη της Ξάνθης υπάρχουν αρκετά εστιατόρια και ταβέρνες, ακόμα περισσότερα όμως σουβλατζίδικα. Προσοχή!!! Δεν ζητάμε καλαμάκι. Θα εκτεθούμε και ΔΕΝ θα φάμε. Ζητάμε σουβλάκι. Κατά τη γνώμη μου τα δυο καλύτερα σουβλατζίδικα είναι τα «φιλαράκια» και το «έδεσμα». Πέρα από τις κλασικές γεύσεις, μπορούμε να ζητήσουμε και πιο εξεζητημένα σάντουιτς (άλλος όρος κλειδί), όπως γεμιστό μπιφτέκι με τυρί και κοτομπέικον με σάλτσα πάπρικα. Φάτε και θα με θυμηθείτε. Καλός φούρνος που πουλάει πίτσα και καλτσόνε στο χέρι είναι το Πάολο. Μπουγάτσες (ο όρος τυρόπιτα κ.λ.π δεν παίζει ούτε γι’ αστείο) στην Νέα άνοιξη. Δεν ζητάμε Μίλκο γιατί απλά ΔΕΝ υπάρχει. Ζητάμε Ροδοπάκι… Δεν θα παραλείψετε να δοκιμάσετε γλυκά στο γαλακτοπωλείο «Ελλάς» και στον «Βυζαντινό φούρνο». Εγγυημένοι!!! Ταβέρνες: Καλός αλλά όχι πάντα σταθερός ο Ερωδιός. Σταθερές αξίες ο «Κήπος» και «τα φαναράκια».

Δωράκια για το σπίτι. Απαράδεκτο να επιστρέψει κανείς από την Ξάνθη με άδεια χέρια. Αν πας και γυρίσεις χωρίς σαραγλί, καριόκες και σουτζουκ λουκουμ , απλά δεν πήγες στην Ξάνθη. Για τα δύο πρώτα ένα είναι το όνομα: «Παπαπαρασκευάς». Μικροδωράκια μπορείτε να αγοράσετε και από τα παλαιοπωλεία της πόλης. Θα σας πουν ότι τα αντικείμενα είναι από αρχοντικά της περιοχής. Συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι είναι από την Τουρκία και αγοράστε. Θα βρείτε όμορφα πράγματα που θα εκτιμήσουν οι δικοί σας άνθρωποι.

Μια που το παιχνίδι συμπίπτει με τις γιορτές είναι σωστό να γλεντήσετε σε κάποιον από τους πολιτιστικούς συλλόγους. Ο αγαπημένος μου (και προφανώς κάθε Πανιώνιου) ο σύλλογος Μικρασιατών Νομού Ξάνθης (ή αλλιώς Μικρασιάτες). Θα φάτε, θα πιείτε, θα διασκεδάσετε. Όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού, αφήστε και κάτι παραπάνω. Αγοράστε αναμνηστικά μπλουζάκια και το ημερολόγιο της χρονιάς. Τα έσοδα πηγαίνουν στον σύλλογο για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών του. Ο συγκεκριμένος σύλλογος έχει εξαιρετικό χορευτικό και μουσικό τμήμα Μικρασιατικών χωρών και έχει απόλυτη ανάγκη από τα χρήματα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του σε στολές και παραδοσιακά όργανα. Θα είναι δύσκολο να βρείτε τραπέζι. Όχι όμως αν πάτε νωρίς. Πριν τις 21:00. Ευχής έργο θα ήταν να βλέπαμε τον σύλλογο αυτό και σε κάποια εκδήλωση στη Ν. Σμύρνη. Ελπίζω να το ψάξει λίγο ο δραστήριος αντιδήμαρχος πολιτισμού και γνωστός Πανιώνιος κος Χαντζαντουριάν.

Γενικά στην Ξάνθη αυτές τις ημέρες γίνονται πάρα πολλά πράγματα. Θα είστε τυχεροί αν πάτε για ΣΚ και όχι απλά για τον αγώνα. Σίγουρα θα πετύχετε πολλές εκδηλώσεις και συναυλίες. Ωραία είναι η έκθεση λαϊκών ενδυμασιών στο Λύκειο Ελληνίδων, τα εκθέματα στο κτίριο της Δ.Ε.Η και οι εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Να γυρίσετε στην παλιά πόλη. Είναι πανέμορφη. Μην παραξενευτείτε από τους Μουσουλμάνους. Είναι καλοί και φιλόξενοι.

Να έχετε στο μυαλό σας ότι οι περισσότεροι Ξανθιώτες είναι αδέλφια μας Μικρασιάτες και γι αυτό τόσο καλοί και φιλόξενοι.Να σεβαστούμε τους ίδιους και την πόλη τους.

Σας εύχομαι να περάσετε καλά. Να μου φιλήσετε την Ξάνθη. Και με τη νίκη!!!

Μαξίμ Παρτούς χωρίς δοκιμή; Οργανωθείτε!!!


Αργά το απόγευμα πληροφορηθήκαμε το ενδεχόμενο μεταγραφής του Μαξίμ Παρτούς στον Πανιώνιο. Το βιογραφικό του Γάλλου είναι γνωστό. Θα σταθούμε στο ότι είναι χαφ (κανείς δεν ξέρει όμως με σιγουριά αν είναι αριστερό, δεξί ή δημιουργικός μέσος), ότι είναι 20 ετών και ότι οι συμμετοχές του στην Παρί Σεν Ζερμέν μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού και συγκεκριμένα από τον αντίχειρα μέχρι και τον μέσο. Τυχαίο; Συμβολικό;

Το γιατί αποκτούμε έναν παίκτη σε θέση που δεν αντιμετωπίζουμε σημαντικό κενό είναι ένα θέμα. Το σημαντικό όμως είναι ο τρόπος απόκτησής του. Ένας τόσο νεαρός παίκτης, που προέρχεται από τεράστια αγωνιστική απραξία σε ομάδα υψηλού επιπέδου, δηλαδή που δεν μπορεί να βοηθήσει άμεσα, υπάρχει η πιθανότητα να αποκτηθεί χωρίς δοκιμή και χωρίς την έγκριση του Δανού εργοφυσιολόγου. Γιατί σιγά να μην προλάβει να αποφανθεί ο Γκουρού.

Ποιός ο λόγος λοιπόν που όλο το καλοκαίρι αναλωθήκαμε σε δοκιμές παικτών με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά; Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε ότι ως πολύ νεαρός και ελεύθερος από την ΠΣΖ, λογικά θα μπορούσε εύκολα να βρει ποδοσφαιρική στέγη σε άλλη ομάδα του Σαμπιονά ή έστω της δεύτερης κατηγορίας της Γαλλίας. Ή μήπως όχι;

Το ζήτημα είναι ότι στα επιθετικά χαφ βρίσκονται οι ακριβότερες μεταγραφές μας, οι παίκτες στους οποίους έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας είτε για αγωνιστική άνοδο είτε για συμφέρουσα πώληση. Τα ονόματά τους; Κούκετς (ακριβός), Χίκα (πανάκριβος), Κούμο (ακόμη πιο ακριβός), Βαζ Τε, Ρίσγκαρντ, Ριέρα και πολλοί άλλοι. Είναι τόσο αναμφισβήτητη η αξία του Γάλλου που θα καταφέρει να αποκαθηλώσει από την βασική ενδεκάδα κάποιον απ’ αυτούς; Ή μήπως την τελευταία ημέρα των μεταγραφών ψάχναμε απλά παίκτη πάγκου ή μια απλή εναλλακτική λύση στα αριστερά; Σε τέτοιο βαθμό έχουμε λύσει όλα τα άλλα μας προβλήματα;

Εκτός κι αν μιλάμε για δημιουργικό μέσο. Πόσο καλύτερος όμως μπορεί να είναι από τον πανάκριβο Κοιλιάρα ή τον Αναστασόπουλο; Ποιά η θέση πλέον του Κολοβού, ο οποίος έδειχνε να παίζει γερά στα πλάνα του Στόρε; Ζητώ συγνώμη για την παράθεση ονομάτων που αγωνίζονται σε κάθε θέση της μεσαίας γραμμής, αλλά είναι προφανές ότι δεν είναι ξεκάθαρη η θέση του Γάλλου.

Απόδειξη το σημερινό άρθρο του Τηλέμαχου Βαρβαρέσου στην sportday στο οποίο αναφέρει ότι: « …Σύμφωνα με τους Γάλλους δημοσιογράφους, η φυσική θέση του Παρτους είναι αριστερός χαφ! Πάντα κατ’ αυτούς, μπορεί να αγωνιστεί και στο δεξί άκρο της επίθεσης, αλλά και ως επιτελικός μέσος.». Αποφαίνονται δηλαδή για τη θέση ενός παίκτη που ουσιαστικά τον έχουν δει να αγωνίζεται 3 φορές στην πρώτη ομάδα!!! Εμείς πως συγκεντρώσαμε στοιχεία γι αυτόν; Που τον είδαμε να αγωνίζεται; Και κυρίως πότε; Γιατί απ’ ότι καταλαβαίνω ήταν θέμα απίστευτης τύχης να καταφέρεις να δεις αγωνιζόμενο τον Παρτούς σε αγώνα κανονικού πρωταθλήματος.

Σε κάθε περίπτωση: Όταν μια ομάδα περιμένει τις μεταγραφές των ελεύθερων παικτών, προφανώς και ψάχνει το κελεπούρι. Κάποιον παίκτη μεγάλης εμπειρίας και αξίας, του οποίου το κασέ έχει πέσει και μπορεί να προσδώσει ποιότητα στην ομάδα που τον αποκτά. Έτσι ακριβώς αποκτήσαμε τους Ρεκόμπα και Εστογιανώφ. Στην τελευταία μέρα των μεταγραφών είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας για την ενίσχυση της στις θέσεις που έχει ανάγκη, από παίκτες αξίας, όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί ο κος Κιντής. Θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τα μεσάνυχτα για να βεβαιωθούμε. Για την ώρα όμως φαίνεται ότι το κελεπούρι μας είναι ο Παρτούς. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πριν από δύο χρόνια περίπου, περιμέναμε να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Σαμπόριο (1εκ ευρώ για το 50% - ποιός είσαι μεγάλε;) και τελικά αποκτήσαμε τον φαντομά Εκρά, ο οποίος αν δεν κάνω λάθος ακόμη βολοδέρνει.

Τελικά στον Πανιώνιο υπάρχει πλάνο; Έχει μείνει ένας λογικός άνθρωπος για να καταλάβει ότι όλα αυτά είναι παράλογα; Έχει μείνει κάποιος με αυτιά, ώστε να μπορεί να ακούσει τις ανησυχίες του κόσμου; Θέλουμε να κάνουμε ομάδα ή αποκτούμε απλά ελεύθερους παίκτες (μας κάνουν δεν μα κάνουν) με μόνο προσόντα την ηλικία και την πιθανότητα αόριστης μεταπωλητικής αξίας;

Είναι αδύνατον να κοιμάστε ήσυχοι με αυτές τις κινήσεις. Είναι ουτοπικό να πιστεύετε στην επιτυχία αυτού του υποτιθέμενου σχεδίου. Θα είναι θαύμα αν δεν κινδυνεύσουμε ή αν δεν χρειαστεί τον Δεκέμβριο να δαπανήσουμε τεράστια ποσά, εν μέσω πανικού, για να ενισχύσουμε την ομάδα. Θα είναι περίεργο αν δεν ξενερώσουν οι στυλοβάτες της ομάδας κι αν δεν αρχίσουν να ψάχνονται για μεταγραφή.

Αν τα καταφέρουμε, στήστε ένα άγαλμα του Στόρε στην πλατεία Ν. Σμύρνης, γιατί θα έχει καταφέρει το απίστευτο. Να βγει στην Ευρώπη (ή έστω να σωθεί) χωρίς σέντερ φορ, χωρίς αριστερό μπακ, χωρίς δεύτερο ποιοτικό σέντερ μπακ, χωρίς δημιουργικό μέσο και με μια ομάδα αποτελούμενη από Αφρικανούς, τραυματίες, ελάχιστους έμπειρους και μετρημένους παίκτες με μεγάλη προσωπικότητα.

Φίλοι μου είπαν ότι ο κος Κιντής εμφανίστηκε στο γήπεδο με φουσκωτούς. Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει ότι έχει συναίσθηση των αντιδράσεων που μπορούν να φέρουν οι επιλογές του. Άρα μάλλον και ο ίδιος δεν έχει και μεγάλη εμπιστοσύνη στο περίφημο σχέδιό του. Πως συμβαδίζουν οι φουσκωτοί με τις διαρροές για 2η ή 3η θέση ή άνετη έξοδο στην Ευρώπη; Κρίμα που δεν σκέφτηκα να τον ρωτήσω.

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Έκλεισε η τρύπα με τον Μαξίμ Παρτούς

Το αναμφισβήτητο κενό του Πανιωνίου στα επιθετικά χαφ (λαϊκιστή τρύπα),πρόκειται να κλείσει η παρουσία του 20χρονου Μαξίμ Παρτούς. Ο Γάλλος επιθετικός με το Κίνκυ όνομα, που έμεινε ελεύθερος από την Παρί Σεν Ζερμέν, θα ενισχύσει το κέντρο της ομάδας μας. Είναι γνωστό ότι ο Πανιώνιος δεν διαθέτει λύσεις στα χαφ, πλην των Ριέρα, Βαζ Τε, Μπάλαμπαν, Γουνδουλάκη, Πούπο,Κούκετς, Κολοβό,Ρίσγκαρντ κ.λ.π. Εξ' ου και η μεταγραφική αυτή κίνηση της τελευταίας στιγμής.
Αντίθετα, η ομάδα μας πρέπει με κάθε τρόπο να λύσει κάποια από τα πολλά και βαριά συμβόλαια στις θέσεις του σέντερ φορ, του δημιουργικού μέσου, του σέντερ μπακ και του αριστερού μπακ. Ευχόμαστε να βρεθεί λύση στις επόμενες ώρες.

Υ.Γ
Το όνομα του Γάλλου είναι προφητικό;;;

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Αστυνομία και σωματικός έλεγχος

Μια που τέθηκε το ζήτημα του σωματικού ελέγχου στη σελίδα του Π.Κ online, σκέφτηκα να ανεβάσω το άρθρο το οποίο αναφέρεται στην αστυνόμευση των γηπέδων. Χρειάζεται να κάνω μια διευκρίνηση. Ο σωματικός έλεγχος διενεργείται υποχρεωτικά από αστυνομικά όργανα. Σωματικός έλεγχος από άλλα πρόσωπα (π.χ υπαλλήλους ασφάλειας), γίνεται μόνο κατόπιν συναίνεσης του ελεγχόμενου, διαφορετικά είναι παράνομος. Προσωπικά δεν έχω δεχθεί ποτέ να ελεγχθώ από πρόσωπο που δεν ανήκει στην ΕΛΑΣ. Ο σωματικός έλεγχος διενεργείται πάντα από πρόσωπα του ίδιου φύλλου. Με λίγα λόγια, άνδρας αστυνομικός δεν μπορεί να διεξάγει σωματικό έλεγχο σε γυναίκα. Ο σωματικός έλεγχος πρέπει να γίνεται με τρόπο που να μην προσβάλει την προσωπικότητα του ελεγχόμενου. Ο αστυνομικός δεν έχει δικαίωμα να βάλει το χέρι μέσα σε τσέπες, ρούχα, τσάντες κ.λ.π κι να αρχίσει να προκαταβολικά να ψάχνει. Αφαιρείτε από τις τσέπες τα προσωπικά σας αντικείμενα, του τα δείχνετε και τότε προβαίνει στον σωματικό έλεγχο. Ουσιαστικά πρέπει με την σωματική επαφή να διαπιστώσει ότι δεν έχετε κάτι άλλο μαζί σας. Ακόμη κι αν διαπιστώσει την ύπαρξη άλλου αντικειμένου, οφείλει να σας ζητήσει να το αφαιρέσετε και να του το δείξετε.
Γενικά, βασικός κανόνας είναι ότι ο σωματικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνεται με τρόπο που εξευτελίζει. Να μην ξεχνάτε ότι ο σωματικός έλεγχος γίνεται για την πρόληψη παράνομων ενεργειών, δεν παύει όμως να αποτελεί έναν περιορισμό των δικαιωμάτων των ανθρώπων, ιδίως εκείνων που δεν έχουν πρόθεση να παραβιάσουν τον νόμο. Για τον λόγο αυτό, ο διενεργών τον σωματικό έλεγχο πρέπει να τηρεί με ευλάβεια τους κανόνες διενέργειας σωματικού ελέγχου. Αν θεωρείτε ότι ο έλεγχος διενεργείται με τέτοιο τρόπο, μπορείτε να ζητήσετε τον αξιωματικό που προΐσταται ή ακόμη και να υποβάλετε μήνυση. Σας παρακαλώ να το διαβάσετε προσεκτικά.

«1. Η αρμοδιότητα για την τήρηση της τάξης κατά τις αθλητικές συναντήσεις εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία ή στο Λιμενικό Σώμα, εφόσον η αθλητική συνάντηση διεξάγεται σε περιοχή δικαιοδοσίας του. Οι διοργανώτριες αρχές αθλητικών εκδηλώσεων, τα εκάστοτε διαγωνιζόμενα αθλητικά σωματεία, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε., οι σύνδεσμοι φιλάθλων και γενικά οι αθλητικοί φορείς υποχρεούνται να συνεργάζονται με την αρμόδια αστυνομική αρχή και να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις και αποφάσεις της, ιδίως για θέματα που αποβλέπουν στην εξασφάλιση ομαλής τέλεσης μιας αθλητικής συνάντησης, στη μετακίνηση, προσέλευση και αποχώρηση των φιλάθλων, στον τρόπο διάθεσης των εισιτηρίων στους διαγωνιζομένους, στον καθορισμό των θέσεων των οπαδών τους στις κερκίδες και των μεταξύ τους κενών τμημάτων και γενικά στη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης. Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει στην περιοχή της δικαιοδοσίας της το κατά την κρίση της αναγκαίο προσωπικό για την τήρηση της τάξης σε αθλητικές συναντήσεις, στο οποίο και καταβάλλεται η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 2800/2000 (ΦΕΚ41 Α') αποζημίωση.»

«2. Οι διοργανώτριες αρχές και τα εκάστοτε διαγωνιζόμενα αθλητικά σωματεία, Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. συμμετέχουν υποχρεωτικά σε συσκέψεις που μπορεί εν όψει μιας αθλητικής συνάντησης να συγκαλεί ο αρμόδιος για τον αθλητισμό Εισαγγελέας ή ο κατά τόπον αρμόδιος Εισαγγελέας ή η αρμόδια αστυνομική αρχή σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Α.Β., προκειμένου να αντιμετωπισθούν θέματα της αρμοδιότητας του, που σχετίζονται ιδίως με την ομαλή και ασφαλή μετακίνηση, προσέλευση και αποχώρηση των φιλάθλων, τη διάθεση των εισιτηρίων και την εν γένει εύρυθμη διεξαγωγή της αθλητικής συνάντησης. Κατά τις συσκέψεις αυτές τηρούνται πρακτικά με ευθύνη εκείνου που τη συγκαλεί. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τα θέματα της προηγούμενης παραγράφου πραγματοποιούνται από την αρμόδια αστυνομική αρχή.»

«3. Όποιο μέλος της διοίκησης αθλητικού σωματείου, Τ.Α.Α., Α.Α.Ε. ή συνδέσμου φιλάθλων ή εκπρόσωπος των φορέων αυτών δεν προσέρχεται στις συσκέψεις που συγκαλεί ο αρμόδιος για τον αθλητισμό Εισαγγελέας ή ο κατά τόπον αρμόδιος Εισαγγελέας ή η αρμόδια αστυνομική αρχή ή δεν υπακούει σε νόμιμη πρόσκληση υπαλλήλου ή αρχής που εκτελεί τα μέτρα της προηγούμενης παραγράφου ή παραβιάζει τους όρους εκτέλεσης τους τιμωρείται:» α) με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών, β) με φυλάκιση μέχρι δύο ετών αν η ανυπακοή ή η παραβίαση είχε επακόλουθο την πρόκληση εκτεταμένων φθορών ξένης ιδιοκτησίας, γ) με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών αν η ανυπακοή ή η παραβίαση είχε επακόλουθο την πρόκληση σωματικής βλάβης

δ) με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου γ' επήλθε θάνατος.

«4. Πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου και για όλη τη διάρκεια της οι διοργανώτριες αρχές αθλητικών συναντήσεων αθλημάτων, τα αθλητικά σωματεία, τα Τ.Α.Α. και οι Α.Α.Ε. ορίζουν υπεύθυνο ασφαλείας αγώνων με τον αναπληρωτή του αρμόδιο για θέματα αντιμετώπισης της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις, τον οποίο γνωστοποιούν στη διοργανώτρια, στη Δ.Ε.Α.Β. και στην αστυνομική αρχή της έδρας τους. Ως υπεύθυνος ασφαλείας αγώνων προσλαμβάνεται άτομο με αποδεδειγμένη ειδική εμπειρία σε θέματα ασφαλείας. Ο υπεύθυνος ασφαλείας προΐσταται κατά περίπτωση του γραφείου ασφαλείας γηπέδων της παραγράφου 10ή του προσωπικού ασφαλείας αγώνων της παραγράφου 11».

5. Ο Υπουργός Πολιτισμού μπορεί με απόφασή του, μετά από εισήγηση της οικείας αστυνομικής αρχής και γνώμη της Δ.Ε.Α.Β., να διατάζει τη χρονική μετάθεση της διεξαγωγής μιας αθλητικής συνάντησης. Προκειμένου για αθλητική συνάντηση τοπικού χαρακτήρα, τη χρονική μετάθεση αποφασίζει, εάν συντρέχει σοβαρός λόγος διαφύλαξης της δημόσιας τάξης, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, μετά από εισήγηση της οικείας Αστυνομικής Διεύθυνσης.

«6. Με αναγκαία και πρόσφορα μέτρα η αρμόδια αστυνομική αρχή αποκλείει την πρόσβαση στην αθλητική εγκατάσταση ομάδων φιλάθλων που δεν διαθέτουν εισιτήρια επικείμενης αθλητικής συνάντησης ή τα προμηθεύτηκαν κατά παράβαση των διατάξεων που ισχύουν. Επίσης αποκλείει την πρόσβαση στην αθλητική εγκατάσταση προσώπων που βρίσκονται σε προφανή κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή κατέχουν εισιτήρια και προσέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση μη τηρώντας τις διατάξεις και τα μέτρα της παραγράφου 2».

«7. Απαγορεύεται η κατάληψη διαδρόμων και κλιμάκων των εξέδρων από θεατές. Όποιος πωλεί, διαθέτει ή καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά εντός της αθλητικής εγκατάστασης τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών».

["8"(7). καταργήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 20 του ν. 3708/2008 (Α΄ 210/8.10.2008)]

"9"(8). Ανεξάρτητα από τον ποινικό κολασμό, οι παραβιάσεις των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου τιμωρούνται και σύμφωνα με το άρθρο 41Ζ του παρόντος νόμου."

«10. Σε κάθε αθλητική ομοσπονδία ομαδικών αθλημάτων και επαγγελματικό σύνδεσμο - μέλος αυτής συνιστάται Γραφείο Ασφαλείας Γηπέδων, ο υπεύθυνος του οποίου έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α. Μεριμνά για την εφαρμογή των λαμβανόμενων από τα κατά τις ισχύουσες διατάξεις αρμόδια όργανα μέτρων για την τήρηση της ευταξίας, κατά τις αθλητικές συναντήσεις δικαιοδοσίας της ομοσπονδίας ή του επαγγελματικού συνδέσμου, αντίστοιχα, εντός και εκτός των γηπέδων.

β. Παρακολουθεί την ακριβή τήρηση της νομοθεσίας από τους αθλητικούς φορείς και ιδίως των μέτρων που προβλέπονται στο παρόν άρθρο και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων συντάσσει έκθεση, που περιέχει τα πραγματικά περιστατικά της κάθε παράβασης, την οποία και διαβιβάζει στα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα, για την επιβολή των από τον παρόντα ή άλλο νόμο ή κανονισμούς προβλεπόμενων ποινικών διοικητικών ή πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος των υπαιτίων.

γ. Συμμετέχει, υποχρεωτικά, σε συσκέψεις, που εν όψει μιας αθλητικής συνάντησης συγκαλούνται από την αρμόδια αστυνομική αρχή ή τα λοιπά αρμόδια, κατά τις ισχύουσες διατάξεις, όργανα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της βίας στη συγκεκριμένη αθλητική συνάντηση, προτείνοντας τα, κατά την κρίση του, ειδικότερα πρόσθετα μέτρα αστυνόμευσης των εκδηλώσεων αυτών.

δ. Συνεργάζεται με τους υπευθύνους ασφαλείας γηπέδων των αθλητικών οργανώσεων της παραγράφου 4.»

«11. Οι Π.Α.Ε. που αγωνίζονται στα εθνικά επαγγελματικά πρωταθλήματα Α' και Β' εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου και οι Κ.Α.Ε. της Α1 εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης, από την αγωνιστική περίοδο 2004-2005 υποχρεούνται να προσλαμβάνουν ικανό για την ασφάλεια των αγώνων προσωπικό για την εφαρμογή μέτρων ευταξίας των γηπέδων, το οποίο πρέπει να είναι εφοδιασμένο με την άδεια εργασίας που προβλέπεται από το άρθρο 3 του ν. 2518/1997 (ΦΕΚ 164 Α'). Καταστάσεις με τα στοιχεία ταυτότητας και τη διεύθυνση κατοικίας του προσωπικού ασφαλείας καταρτίζονται με ευθύνη των Π.Α.Ε. και Κ.Α.Ε. και παραδίδονται στην αρμόδια αστυνομική αρχή, στη Δ.Ε.Α.Β. και στη διοργανώτρια αρχή το αργότερο σαράντα οκτώ ώρες πριν την έναρξη κάθε αθλητικής συνάντησης. Στις παραπάνω καταστάσεις συμπεριλαμβάνονται και οι οριζόμενοι από τις Π.Α.Ε. και Κ.Α.Ε. υπεύθυνοι κατά τομέα δραστηριότητας. Το προσωπικό ασφαλείας γηπέδων συνεργάζεται με την αστυνομική αρχή, για την επιβολή των λαμβανόμενων μέτρων ευταξίας.

Τα ειδικότερα καθήκοντα του προσωπικού ασφαλείας σε κάθε συγκεκριμένο αγώνα καθορίζονται από τον υπεύθυνο ασφαλείας αγώνων της παραγράφου 4 και είναι ιδίως:

α) Η τήρηση της ευταξίας κατά τις ομαδικές - οργανωμένες μετακινήσεις φιλάθλων προς και από τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο των λαμβανόμενων μέτρων για την αποτροπή συμπλοκών και εκτρόπων.

β) Η τήρηση της ευταξίας στους χώρους στάθμευσης των αθλητικών εγκαταστάσεων.

γ) Η τήρηση της ευταξίας και της σειράς προτεραιότητας στις εισόδους των αθλητικών εγκαταστάσεων.

δ) Η τοποθέτηση των θεατών στις εξέδρες των αθλητικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με όσα αποφασίσθηκαν από την αρμόδια αστυνομική αρχή και η υποβοήθηση των αστυνομικών δυνάμεων για το διαχωρισμό των φιλάθλων των διαγωνιζόμενων ομάδων, καθώς και για την αποτροπή εισόδου τούτων στον αγωνιστικό χώρο.

ε) Ο έλεγχος των εισερχόμενων στο γήπεδο θεατών.

Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Πολιτισμού μπορεί να προβλέπεται κάθε λεπτομέρεια της παρουσίας, εμφάνισης και δραστηριότητας του προσωπικού ασφαλείας.»

«12. Ο έλεγχος, για λόγους ασφαλείας, των προσερχομένων φιλάθλων στην αθλητική εγκατάσταση εν όψει αθλητικής εκδήλωσης μπορεί, κατόπιν συναίνεσης του προσερχόμενου φιλάθλου, να γίνει και με σωματική έρευνα από μέλος του προσωπικού ασφαλείας του ίδιου φύλου με τον φίλαθλο. Υποχρεωτικός σωματικός έλεγχος πραγματοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία, όργανα της οποίας μπορεί να παρίστανται στις θύρες εισόδου της αθλητικής εγκατάστασης ή να καλούνται ειδικά προς τούτο. Σε περίπτωση που προσερχόμενος φίλαθλος αρνηθεί το σωματικό έλεγχο, η αστυνομική αρχή ή το προσωπικό ασφαλείας, εφόσον έχει προηγηθεί άρνηση ελέγχου του από την αστυνομική αρχή κατά περίπτωση, δικαιούται να απαγορεύσει την είσοδό του στην αθλητική εγκατάσταση.

13. Στα καθήκοντα του προσωπικού ασφαλείας περιλαμβάνεται και το προβλεπόμενο από την παράγραφο 1 του άρθρου 275 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δικαίωμα να συλλαμβάνουν τους δράστες πράξεων βίας στις περιπτώσεις αυτόφωρων αδικημάτων και να τους παραδίδουν αμέσως στην παριστάμενη Αστυνομική Αρχή.»

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Θα αντέξω να ζήσω για να σε δω όπως ονειρεύομαι;;;




Η Π.Α.Ε Πανιώνιος Γ.Σ.Σ στάθηκε αρωγός της διοργάνωσης, προσφέροντας εκτός των άλλων τρία σέτ εμφανίσεων στις ομάδες της Σιέρα Λεόνε, Καμερούν και Νοτίου Αφρικής.

Στην διοργάνωση συμμετείχαν δώδεκα ομάδες και νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Σιέρα Λεόνε, στον τελικό με αντίπαλο το Καμερούν, στο γήπεδο του Ταύρου.

Σχόλιο: Όταν έφτιαχνα την γελοιογραφία της ομάδας, δεν είχα φανταστεί ότι θα έβλεπα κάτι αντίστοιχο στην επίσημη σελίδα του Πανιωνίου. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω πλέον τι είναι γελοιογραφία και τι όχι...

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Το μυστικό της επιτυχίας!!!

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Το μοντέλο Κιντή και η ταφόπλακα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για το περίφημο μοντέλο Κιντή. Την απομίμηση του μοντέλου της Λυών.


Περιληπτικά, ο κος Κιντής θα ήθελε να επανδρωθεί ο Πανιώνιος από νέους και ταλαντούχους παίκτες, οι οποίοι θα προέρχονται από Αφρικανικές και Ασιατικές χώρες, προσβλέποντας στο αυξημένο κέρδος κατά την μεταπώληση. Με το μοντέλο αυτό θέλει να εκμεταλλευτεί την αγωνιστική άνοδο των Αφρικανών παικτών σε σχέση με το χαμηλό κόστος απόκτησής τους.


Το σχέδιο Κιντή μου θυμίζει τη Μόνα Λίζα που είχα δει κρεμασμένη σε ένα χωριατόσπιτο, δίπλα στα κινέζικα κλουαζονέ. Καταλαβαίνεις ποια είναι αλλά δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό που βλέπεις στο Λούβρο. Φθηνή απομίμηση.


Ολόκληρη η Αφρική υπήρξε αποικία διάφορων κρατών, τα οποία εξακολουθούν και διατηρούν ισχυρότατους δεσμούς. Όλως τυχαίως οι χώρες αυτές είναι ιδιαίτερα προηγμένες ποδοσφαιρικά. Ο ταλαντούχος Αφρικανός ονειρεύεται να παίξει σε μεγάλο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, γιατί θα λύσει το βιοποριστικό πρόβλημα της οικογένειάς του μέχρι τη συντέλεια του κόσμου.

Οι μεγάλες ομάδες έχουν από χρόνια εκτεταμένα και οργανωμένα δίκτυα στην Αφρικανική ήπειρο, όπως και ακαδημίες. Κοινώς, δεν τους ξεφεύγει κανένα ταλέντο. Ακόμη κι αν ένας ταλαντούχος παίκτης δεν ανακαλυφθεί από το δίκτυο στην Αφρική, μπορεί να ανακαλυφθεί από αντίστοιχο δίκτυο στην Ευρώπη. Είναι λογικό, ο Αφρικανός να θέλει να μετακομίσει σε εκείνη την Ευρωπαϊκή χώρα της οποίας μιλά τη γλώσσα. Στην πρώην αποικιακή δύναμη. Άρα φτάνουμε στο ίδιο αποτέλεσμα. Οδηγείται στο μεγάλο πρωτάθλημα.


Ο Πανιώνιος δεν γνωρίζει την Αφρικανική ήπειρο.Δεν γνωρίζει καν την αγορά έστω μίας χώρας. Της Νιγηρίας, με την οποία ο κος Κιντής είχε δεσμούς. Απόδειξη; Ότι φέραμε προς δοκιμή Αφρικανούς προερχόμενους από εντελώς διαφορετικές χώρες.Περίεργο για μιά ομάδα που υποτίθεται ότι προσπαθεί να στήσει δίκτυο σε μία από αυτές.


Εξάλλου η όποια προσπάθεια ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες. Αφού δεν έχουμε οργανωμένο δίκτυο ή ακαδημίες, αναγκαστικά ψάχνουμε μέσω γνωστού του γνωστού, ψαρεύοντας από τα ταλέντα που έμειναν στο ράφι. Κάποιος μας προτείνει κάποιους, στέλνουμε τους σκάουτερ, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν ύστερα από ελάχιστες δοκιμές και παρουσιάσεις των παικτών. Οι παίκτες αυτοί όμως είναι τριτοδεύτεροι, γιατί οι καλοί έχουν ήδη κάνει φτερά..


Έστω ότι οι παίκτες αυτοί είναι κατάλληλοι για τον Πανιώνιο και το Ελληνικό πρωτάθλημα. Τι εξέλιξη μπορούν να έχουν; Τι μεταπωλητική αξία; Μικρή. Όπως είπαμε, οι καλοί έκαναν φτερά από νωρίς. Όπως λοιπόν είναι άγνωστη η μεταπωλητική τους αξία, άλλο τόσο άγνωστη είναι τις περισσότερες φορές και η ηλικία τους. Κοινώς πας για αρνάκι γάλακτος και μπορεί να τρως προβατίνα. Ξεχνάς λοιπόν την μεταπωλητική αξία.Εκτός κι αν τελικά δεν σε ενδιαφέρουν όλα αυτά, αλλά η μετακίνηση συγκεκριμένων παικτών.


Μπαίνεις λοιπόν σε όλο αυτό τον κόπο και τα έξοδα, με προοπτική να πετύχεις το διαμάντι στις λάσπες. Αξίζει όμως να κάνεις όλα αυτά και να μην ενισχύεις τις Ακαδημίες σου και το δίκτυο σκάουτιγκ στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, προκειμένου να προβείς σε επιλεγμένες μεταγραφικές κινήσεις, σύμφωνα μάλιστα με τους νόμους που επικρατούν στην Ελλάδα; Άλλωστε αυτούς τους παίκτες έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε στενά. Οι Βαλκάνιοι παίκτες είναι ταυτόχρονα και οικονομικοί μετανάστες στη χώρα μας. Προσβλέπουν στην εγκατάστασή τους εδώ.


Μέχρι εδώ αποδεικνύω ότι ακόμη κι αν εφαρμόσουμε πλήρως το σχέδιο της Λυών, τα περιθώρια επιτυχίας είναι μικρά, γιατί στην πραγματικότητα εφαρμόζουμε ένα κάκιστο αντίγραφο. Το μόνο κέρδος απ’ όλη την ιστορία, είναι ότι θεωρητικά μπορείς να χαμηλώσεις πολύ το μπάτζετ και να δημιουργήσεις μια ομάδα που να μπορεί πιθανόν με χαμηλότατο κόστος να βρεθεί πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.


Αποδεικνύεται πλέον ότι ο μεταγραφικός σχεδιασμός του Πανιωνίου στηρίχθηκε πολύ στο ενδεχόμενο εξίσωσης των Αφρικανών και των Αλβανών με τους Ευρωπαίους. Γι' αυτό και δοκιμάσαμε πολλούς, αλλά κρατήσαμε ελάχιστους. Είναι βέβαιο ότι κάποιοι από τους παίκτες που δοκιμάστηκαν αλλά δεν αποκτήθηκαν θα άφησαν καλές εντυπώσεις. Ίσως όχι τόσο καλές για να δεσμεύσουν θέση ξένου. Αν όμως ο κος Κιντής καταφέρει να εξισωθούν, τότε είναι βέβαιο ότι η ομάδα μας θα αναζητήσει όλους αυτούς και θα τους εντάξει στις δυνάμεις της. Κάποια επαφή θα κρατάμε, δεν μπορεί.


Η νομική «επιτυχία» αυτή μπορεί ίσως να δώσει κάποιες αγωνιστικές λύσεις στον Πανιώνιο, αλλά θα αποτελέσει την ταφόπλακα του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Η απόφαση αυτή δεν θα εφαρμοστεί στον Πανιώνιο αλλά σε ολόκληρο το Ελληνικό ποδόσφαιρο και γενικά στον Ελληνικό αθλητισμό. Πόσο έτοιμοι όμως είμαστε να δεχθούμε τις χιλιάδες μέτριους Αφρικανούς ή Αλβανούς αθλητές που θα γεμίσουν το ελληνικό πρωτάθλημα (και όλα τα σπορ γενικά), με προσόντα το κάποιο ελάχιστο ταλέντο αλλά κυρίως την φθηνή τιμή; Και εδώ δεν μιλάμε για επιλεκτική απόκτηση, αλλά για μαζική εισαγωγή.


Ανεξάρτητα από το αν ο Πανιώνιος είναι αυτός που μέσω του προέδρου του προέβη στις ενέργειες για την εξίσωση Αλβανών και Αφρικανών με τους κοινοτικούς, όλοι εμείς οι Έλληνες φίλαθλοι, οι γονείς αθλούμενων παιδιών, πρέπει να ελπίσουμε στην αποτυχία του σχεδίου. Ο Ελληνικός αθλητισμός, η ελληνική αγορά και ο Πανιώνιος, δεν είναι έτοιμοι, ούτε χρειάζονται την εισαγωγή ποδοσφαιριστών με το κιλό. Χρειαζόμαστε τον καλό αθλητή (έλληνα ή μη) που μπορεί να ξεχωρίσει. Χρειαζόμαστε σε μεγάλο βαθμό Ελληνική ομάδα, για να μπορεί ο φίλαθλος να ταυτιστεί με τους παίκτες.


Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι το σχέδιο του κου Κιντή, εκτός από επικίνδυνο είναι και ντεμοντέ. Ελέω Πλατινί, οι Ευρωπαϊκές ομάδες ψάχνουν όχι μόνο κοινοτικούς αλλά κυρίως γηγενείς παίκτες. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν καταφέραμε να βρούμε φέτος Ευρωπαίο παίκτη της προκοπής. Αυτός και τα εξαντλήτικά παζάρια, συνοδευόμενα από παράλογους οικονομικούς όρους. Δεν κλείσαμε από νωρίς τους παίκτες που μας ενδιέφεραν, προσβλέποντας στην πτώση της τιμής τους αργά το καλοκαίρι. Η αυξημένη όμως ζήτηση ανέβασε τις τιμές των κοινοτικών και έτσι μείναμε μπουκάλα.Αξίζει να πούμε, ότι οι παίκτες αξίας από την ευρωπαίκή αγορά που μας ενδιέφεραν, κλείστηκαν άμεσα από άλλες ομάδες.Αυτό λέει πολλά για το φετεινό μεταγραφικό καλοκαίρι και τους λάθος χειρισμούς της διοίκησής μας.


Με λίγα λόγια η πανάκριβή επαγγελματική διοίκηση δεν διάβασε σωστά τις εξελίξεις. Έτσι, μπορούμε σήμερα να παρουσιάσουμε καλύτερα οικονομικά στοιχεία, αλλά σίγουρα χειρότερη αγωνιστική εικόνα, καθώς τα κενά μας μεγάλωσαν.


Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί θεωρούν υπεύθυνο τον κο Τσακίρη για τη σημερινή εικόνα της ομάδας. Σίγουρα έχει τις ευθύνες του. Εξακολουθώ όμως να πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ανήκει στον κο Κιντή. Ακόμη και μειωμένο, το μπάτζετ είναι αξιοπρόσεκτο. Το μόνο που είχε να κάνει ο κος Κιντής ήταν να ενισχύσει την ομάδα σε θέσεις που πονούσε. Δηλαδή ελάχιστες μεταγραφές σε καίρια σημεία. Διαψεύδοντας τον εαυτό του, προχώρησε σε μαζικές απομακρύνσεις παικτών, δημιουργώντας νέα κενά. Αυτά θα έπρεπε να τα καλύψει με κοινοτικούς (ως προς την ποιότητα) και Αφρικανούς για τη μείωση του μπάτζετ. Τι κατάφερε; Τίποτα.