Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Προπονητολογία


Πριν από λίγο καιρό μάθαμε με έκπληξη ότι διακόπηκε η συνεργασία με τον προπονητή της ομάδας Άκη Μάντζιο. Απ’ ότι διέρρευσε, λόγος της διακοπής της συνεργασίας ήταν η διαφορά στη «φιλοσοφία».

Για να είμαι ειλικρινής τη συγκεκριμένη δικαιολογία δεν μπορώ να την καταλάβω, δεδομένου ότι ο Άκης είναι Πανιώνιος, ανέλαβε την ομάδα στα μέσα της σεζόν, άρα με παίκτες που δεν είχε επιλέξει ο ίδιος, σε δύσκολη βαθμολογική κατάσταση, με εξαιρετικά περιορισμένα (έως δραματικά οικονομικά), λόγω των οποίων ΚΑΝΕΝΑΣ δεν αναλάμβανε να δέχονταν να καθίσει στον πάγκο και έχοντας γνώση του υλικού που βρίσκεται στις υποδομές αλλά και με τη βοήθεια παικτών που ήρθαν τον χειμώνα, άλλοι κατόπιν δικής του εισήγησης και άλλοι όχι (πετυχημένοι οι περισσότεροι όμως) έσωσε βαθμολογικά το παιχνίδι.

Στα θετικά του ότι πέτυχε να προκριθεί στο κύπελλο εις βάρος του ΠΑΟ. Στο διάστημα αυτό είδαμε νίκες στη Ν. Σμύρνη (απίστευτο;;;) και σε κάποια παιχνίδια και καλή μπάλα. Ασφαλώς στο ίδιο διάστημα υπήρξαν και άσχημα αποτελέσματα. Έδωσε ευκαιρίες σε νέους παίκτες (όσο μπορούσε) κάποιοι έπιασαν την ευκαιρία από τα μαλλιά (βλέπε Κούρντι) και κάποιοι άλλοι όχι. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω σε τι μπορεί να διαφέρει η φιλοσοφία μας, ιδίως όταν, απ’ ότι ήξερα, ο Άκης ήταν ιδιαίτερα προσιτός οικονομικά. Εννοείται ότι δεν καταλαβαίνω τι είδους φιλοσοφία είχαμε και έχουμε. Το μόνο που μπορώ να φανταστώ ήταν ότι μάλλον η διοίκηση τον επέλεξε ως λύση ανάγκης, ενώ δεν του είχε και ιδιαίτερη εμπιστοσύνη. Νομίζω όμως ότι ο Άκης έδωσε τις εξετάσεις του και πέτυχε. Η μεγαλύτερη απόδειξη αυτού ότι δεν έμεινε άνεργος αλλά ανέλαβε την Κέρκυρα.

Τη θέση του κατέλαβε ο κος Μανίκας. Καθ’ όλα σεβαστός. Προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα να παραμείνει ως πρώτος προπονητής, συνυπολογίζοντας την οικονομική κατάσταση της ομάδας και τα γενικότερα προβλήματα της. Πιθανότατα η διοίκηση να ποντάρει στον Μανίκα δεδομένου ότι τόσο καιρό εκτελεί χρέη προπονητή και το κυριότερο αξιολογεί νεαρούς παίκτες. Ποιο το νόημα λοιπόν να διαβάζουμε καθημερινά ονόματα υποψήφιων προπονητών από το κάτω ράφι; Σε τι είναι καλύτεροι όλοι αυτοί του Μάντζιου; Για ποιο λόγο υπήρξε όλη αυτή η βία απομάκρυνσης του Μάντζιου; Μήπως η όλη ιστορία γίνεται για να αποδεχθεί ευκολότερα ο κόσμος του Πανιωνίου την λύση Μανίκα; Προσωπικά δεν το θεωρώ αναγκαίο. Όλοι ξέρουμε την οικονομική κατάσταση, γνωρίζουμε ότι δύσκολα θα βρούμε προπονητή που να μπορούμε να του καλύψουμε σοβαρές οικονομικές αξιώσεις και παράλληλα κανείς δεν πρόκειται να δεσμευτεί από τη στιγμή που δεν είναι γνωστό το τι θα γίνει με την αδειοδότηση. Συνεπώς ο Μανίκας, ανεξάρτητα από την υπόθεση Μάντζιου, ήταν μια συμβατή λύση με την κατάστασή μας. Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις, ιδίως αυτές που αφορούν στην αδειοδότηση της ομάδας, που ασφαλώς και είναι το θέμα που θα καθορίσει το σύνολο του σχεδιασμού για τη νέα χρονιά.

21 σχόλια:

zamis είπε...

Ο Μαντζιος συμβολιζε κατι συγκεκριμενο και συμβατο με την φιλοσοφια των φιλαθλων.
Προφανως η φιλοσοφια των decision makers ειναι διαφορετικη..αλλα''ας μην ειμαστε κοροιδα,υπαρχουν πραγματα που δεν λεγονται'',οπως πληροφορηθηκαμε στην τελευταια Γ.Σ..

zamis είπε...

''εισαστε''οχι ''ειμαστε''sorry για την παραπληροφορηση..

Griniaris είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο.Θα το πω για μια ακόμη φορά,με τρομάζει η διαφορετική φιλοσοφία της διοίκησης.Δεν θέλω ούτε να φανταστώ ποια είναι.Όσο για τον αντικαστάτη,από τα ονόματα που ακούγονται(πλην ίσως του Κατσαβάκη) χίλιες φορές ο Μανίκας...

Panos είπε...

Ζαμις έχεις απόλυτο δίκηο: "Ο Μαντζιος συμβολιζε κατι συγκεκριμενο και συμβατο με την φιλοσοφια των φιλαθλων"

Δυστυχώς όμως πρέπει πιστεύουν σε αυτή τη φιλοσοφία όλες οι πλευρές. Και της διοίκησης και του κόσμου και του προπονητή. Δεν φτάνουν 2 από τους 3. Νομίζω (ελπίζω) ότι είμαι κατανοητός.

IWN1998 είπε...

Προσωπικά θεωρώ ότι ο Μάντζιος δεν μπορούσε να αποδεχτεί να δουλέψει στις συνθήκες που θα υπάρξουν φέτος και προσωπικά το συνέφερε νομίζω να εξαργυρώσει τη διάσωση του Πανιωνίου, στην οποία είχε συνεισφορά σημαντική.
Από την άλλη, ο Μάντζιος όντως είναι ένας προπονητής που δεν έχει ποτέ προετοιμάσει ομάδα για πρωτάθλημα και μάλιστα ομάδα νέων και άπειρων, όντας και ο ίδιος, κακά τα ψέμματα, προπονητής με λίγες εικόνες. Ίσως στα παραπάνω υπερτερεί ο Μανίκας. Άλλο τώρα αν με την προπονητολογία, με κάθε καρυδιάς καρύδι, δείχνουμε ότι η "φιλοσοφία" μας είναι απλά να βρούμε κάποιον να αποδεχτεί να δουλέψει στις συνθήκες υψηλού ρίσκου, που έχει ο Πανιώνιος μπροστά του. Συμφωνώ με τον Γκρινιάρη πως απ' όσους παρουσιάζονται, μόνον ο Κατσαβάκης ίσως να έκανε για τη δουλειά. Πάντως ότι έχεις μια άπειρη ομάδα, αν μπορείς ρίχνεις βάρος στον προπονητή και παίρνεις έναν προπονητή-δάσκαλο.

ΥΓ: Κάποιοι γελάσαμε με την πρόταση Τοπαλίδη... Μπορεί όμως να εμπεριέχει "συμβουλές" Ρεχάγκελ από πίσω...

zamis είπε...

Πανο παω πασο αν ο Μαντζιος δεν γουσταρε να μεινει αλλο και ηθελε να εξαργυρωσει την επιτυχια,οπως ο Ιωνας γραφει.
Οι δηλωσεις του ομως εδειχναν διαθεση συνεχειας και οι(επισημες)αιτιασεις δεν επεισαν.
Απο τη στιγμη βεβαια που ο ιδιος εβλεπε μελλον και καριερα αλλου,στο καλο να παει.
Και συμφωνω με Γκριν,χιλιες φορες Μανικας..

Panos είπε...

Δημήτρη νομίζω ότι ο Ίωνας αποκρυπτογράφησε εξαιρετικά τα γεγονότα. Κανείς δεν μπορεί να κακίσει τον Άκη αν το 'σχέδιο' δεν του φαινόταν, τελικώς, εφικτό.
Προφανώς το στήριξε με τις δηλώσεις του, αλλά μην ξεχνάς ότι και η πλειοψηφία των Μελών το στήριξε στις ΓΣ και παρ' όλα αυτά αρκετοί δείχνουν να έχουν αμφιβολίες για το μέλλον.

Όσο δε θα περνάει ο καιρός και η οικονομική κατάσταση του Συλλόγου θα χειροτερεύει, θα βρίσκονται όλο και λιγότεροι που θα στηρίζουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που απαιτεί υπομονή, πίστη, πικρες και θυσίες. Και το οποίο δεν έχει -για να λέμε και την αλήθεια- κανένα υπογεγραμμένο συμβόλαιο με την επιτυχία.

Αυτό που όμως είναι απαραίτητο είναι να δούμε κατάματα την αλήθεια. Δεν έχουμε άλλη εναλλακτική. Βρισκόμαστε σε έναν Σύλλογο με ελάχιστα έσοδα, τεράστια χρέη και ένα απαξιωμένο και άθλιο Ελληνικό Ποδόσφαιρο. Και ταυτόχρονα στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών. Όποιος μπορεί να προτείνει άλλη βιώσιμη λύση είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτος, αλλά και απαραίτητος στον Σύλλογο.

zamis είπε...

Προφανως Πανο κανεις δεν μπορει να κακισει κανενα.
Kαι πολυ καλα κανεις και ξεκαθαριζεις το θεμα γιατι οι εντυπωσεις που εχουν δοθει-δικαιως η αδικως-ειναι αλλες.

br fun_atic είπε...

Ο Άκης δημόσια έχει υποστηρίηξει ότι ήθελε να συνεχίσει. Αν όντως ήταν έτσι και δεν προέβαλε παράλογες αξιώσεις τότε κατά τη γνώμη μου έπρεπε να μείνει.Δεν θα ήθελα να σταθώ στην αντίδραση Τσακίρη στο facebook γιατί πρόκειται για ανάρτηση που ανακλήθηκε άμεσα (έχει κάποια αξία όμως). Θα ήθελα να πω ότι απ' όσο ξέρω το ΔΣ της ΠΑΕ συνεδρίασε μια μέρα ΠΡΙΝ από το ραντεβού, άρα έλαβε απόφαση πριν να συναντήσουν οι εκπρόσωποι της διοίκησης τον Άκη. Αν ο Μάντζιος είχε προβάλει αξιώσεις αυτές λογικά θα είχαν συζητηθεί σε ΔΣ ΜΕΤΑ τη συνάντηση των εκπροσώπων της διοίκησης με τον προπονητή.

Αν απλά δεν τα βρήκε η διοίκηση μαζί του, τότε η ομάδα θα έπρεπε να συνεχίσει την πορεία της με τον Μανίκα ή με κάποιο προπονητή χαμηλού μπάτζετ και εμπειρίας και να τελειώνει το θέμα. Προσωπικά ως λύση ανάγκης δεν μου κάκοφαίνονταν ο Κατσαβάκης - κι ας τον θεωρούν κάποιοι τριτοδεύτερη επιλογή. Στη Δόξα είχε αντίστοιχο υλικό με του Πανιωνίου της επόμενης χρονιάς (σε μεγάλο βαθμό) και όμως κατάφερε να κλείσει στόματα. Αν η Δόξα δεν χρειάζονταν να ακολουθήσει το πρόγραμμα των διπλών αγώνων, μπορεί και να μην είχε πέσει.

Από εκεί και πέρα διαφωνώ με τον δημόσιο χειρισμό του θέματος και ιδίως με την αναφορά ονομάτων από το πουθένά. Όταν η επίσημη δικαιολογία ήταν η διαφορά φιλοσοφίας, τότε δεν μπορώ να δεχθώ ότι ο Πανιώνιος έχει κοινή φιλοσοφία με τον Χάβο και δεν ξέρω κι εγώ με ποιόν άλλο.

IWN1998 είπε...

Ίσως πια το ζήτημα δεν είναι ποιον θέλουμε εμείς για προπονητή αλλά ποιος θέλει εμάς για ομάδα . Αν κάποιος έρθει σε μας δεν μπορεί μπροφανώς να βάλει την πληρωμή του κάτω από τις προτεραιότητες πληρωμής χρεών.

polykos είπε...

Για το τυπικό μέρος, υπήρχαν τουλάχιστον 3 συναντήσεις διερευνητικού χαρακτήρα με τον Ακη πριν τη "μαύρη Πέμπτη".

Η ΠΑΕ χρειάζεται χρήματα για να συνεχίσει. Αποφασίζει στις 11/6 να αλλάξει την τιμή της μετοχής και ζητά την βοήθεια, μικρή μεγάλη, όλων μέσω της ΑΜΚ.

Δεν θα συμφωνήσω με τον ΝΚ99 και το σταμ, οτι στη διοίκηση της ΠΑΕ υπάρχουν επικίνδυνοι τύποι. Οσον αφορά το συμπέρασμα του τελευταίου περί τσολακοβεντούρηδων καλό είναι να τους ρωτήσει πρώτα....

NK99 είπε...

Για τον προπονητή νομίζω πρέπει να ρωτηθεί ο Μαρινάκης ποιος θα ήθελε να κοουτσάρει την u21 του ΟΣΦΠ. Μπορεί βέβαια να έχει ήδη ρωτηθεί.

Griniaris είπε...

Δυστυχώς οι απόψεις της διοίκησης περί διαφορετικής φιλοσοφίας μου θυμίζουν κάτι δηλώσεις του Φερέρα για την ανικανότητα του Ρεκόμπα να βοηθήσει τον Πανιώνιο...
Μπορεί κάποιος να απαντήσει υπεύθυνα αν ο Μάντζιος πληρώθηκε;Έπαιξε άραγε ρόλο το βιντεάκι της nova περί "μπουρδέλου";
Όσο για την ΑΜΚ,ας εξηγηθεί πρώτα τι έχει γίνει με τα λεφτά που έδωσαν κάποιοι το καλοκαίρι για την προηγούμενη...

br fun_atic είπε...

Αν το βιντεάκι είχε παίξει ρόλο, πιθανολογώ ότι δεν θα είχε βρεθεί στην Κέρκυρα. Το ερώτημα είναι για μένα αν ο Μάντζιος είναι φθηνότερος από τον Τοπαλίδη, Χάβο κ.λ.π.

br fun_atic είπε...

Σκούρα τα πράγματα: http://www.sport-fm.gr/article/554090

το ξέραμε βέβαια.

Αν δεν κάνω λάθος, από τη στιγμή που θα βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται για τον διακανονισμό, το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καταβλθεί σε πολλέ δόσεις. Με συνετή διαχείριση θα μπορούσε να τά καταφέρει η ομάδα.

Το ζήτημα βέβαια είναι ότι αυτή τη στιγμή και σε τόσο σύντομο διάστημα είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν 320 χιλιάρικα μέσω ΑΜΚ.

Θεωρητικά ο Πανιώνιος θα μπορούσε να βρει χρήματα από τα διαρκείας της επόμενης χρονιάς. Μου φαίνεται κάπως δύσκολο βέβαια να αγοράσει ο μέσος φίλαθλος διαρκείας από τώρα δεδομένης της οικνομικής κατάστασης, της αβεβαιότητας για την αδειοδότηση και εφόσον γνωρίζει ότι με την πάροδο του χρόνου η τιμή των διαρκείας μπορεί να πέσει όπως έγινε και φέτος. Σαφέστατα και με τον τρόπο αυτό δεν σκέφτεται κάποιος που θέλει να συμβάλει στα οικονομικά της ομάδας. Δυστυχώς ομως οι καιροί είναι τόσο δύσκολοι που πραγματικά προτεραιότητα καθενός είναι η οικογένειά του και οι αυξημένες οικονομικές της ανάγκες.

Γα κακή τύχη της ομάδας η ΑΜΚ έρχεται σε περίοδο που όλοι μας περιμένουμε ένα σωρό χαράτσια, φόρους και τέλη...

zamis είπε...

τελη τελη τελη γαμω τον εργοτελη

NK99 είπε...

http://www.sport-fm.gr/article/554431

Μακάρι να πειστεί....Να μας βοηθήσει και αυτός που μας τον πρότεινε και που δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε ποιας ομάδας τα συμφέροντα υπηρετεί. Τουλάχιστον δεν είναι μεταφραστής...ούτε κομμωτής...

Εγώ πάντως πλέον έχω πειστεί για το ποιας ομάδας τα συμφέροντα ΔΕΝ εξυπηρετεί η νυν διοίκηση της ΠΑΕ.

br fun_atic είπε...

ήθελα να ήξερα πόσα ζητάει η Μανίκας για να μείνει στον πάγκο και πόσα (ζητούν - δίνουν;;;) οι Πέτσι Σαλίνας και Δημήτρης Ελευθερόπουλος.

Ξέρω καλά ότι πρόσφατα ο Μάκης Διόγος εκδήλωσε ενδιαφέρον να καθίσει στον πάγκο του Πανιωνίου και μάλιστα δωρεάν. Συγνώμη αλλά από τον Ελευθερόπουλο προτιμώ Μάκη.

Υπάρχουν επίσης επιλογές και από τις υποδομές.Άσχημα θα ήταν να λέγαμε στον Κουρκουβέλα; Δεν ξέρω πως θα τα πήγαινε αγωνιστικά αλλά η πειθαρχία θα ήταν εξασφαλισμένη.

zamis είπε...

Στηριζουμε Μακη

stam είπε...

Μπράβο στο μπάσκετ μας κ ειδικά στον Πρόεδρο Λιανο ο οποίος είναι ο πιο πετυχημένος παράγοντας που έχει περασει. Αυτός που δεν τα παράτησε στα δύσκολα αλλα ξαναγύρισε αυτός που δεν πούλησε οπαδιλικι στους πανθηρες ούτε το έπαιξε κολλητός τους αυτός που αθόρυβα κ μετρημένα έχει την ομάδα ψηλά χωρίς να φέρει Ρεκομπες κ λοιπά για λαϊκή κατανάλωση.
Κ απο την άλλη έχεις τον κουτλιδη να συναντάει τον Ελευθεροπουλο για να μας κάνει τον προπονητή.
Α ρε κατάντια...

Panos είπε...

Η διοίκηση της ΠΑΕ είναι διοίκηση Πρωτοδικείου. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.
Ορίστηκε από το δικαστήριο διότι κανείς δεν τολμούσε να ακουμπήσει το τεράστιο πρόβλημα της ποδοσφαιρικής ομάδας. Και όταν λέμε κανείς, εννοούμε ΚΑΝΕΙΣ.
Η θητεία της λήγει τον Ιούνιο, οπότε θα πρέπει το Πρωτοδικείο να διορίσει, εκ νέου, την επόμενη.
Αν τα μέλη του Πανιωνίου πιστεύουν ότι δεν τα έχει πάει καλά, ή ότι δεν είναι η κατάλληλη να τρέξει (έστω και με περιορισμένη ευθύνη) την ομάδα, ας επιλέξουν άλλη.

Μέχρι τότε όμως -και ενόψει αδειοδότησης, ΑΜΚ, οργάνωσης της νέας χρονιάς, ας αφήσουμε την κριτική και ας βάλουμε όλοι πλάτη.
Θα έχουμε χρόνο γα κριτική τον Ιούνιο