Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ιστορικό Γήπεδο Πανιωνίου

Χθες δέχθηκα το παρακάτω mail από τον κο Απόστολο Μαυράκη. Με αυτό, οργανωμένοι οπαδοί της Altay ζητούν την συμπαράσταση οπαδών τυ Πανιωνίου για να μην εφαρμοστεί η κυβερνητική απόφαση για την κατεδάφιση του γηπέδου της Τουρκικής ομάδας, το οποίο βρίσκεται στον χώρο που στέγαζε την Ιστορική Έδρα του Πανιωνίου, προκειμένου να ανεγερθεί εμπορικό κέντρο:

nasılsın, iyi misin? alsancak stadı yıkılıyor. bir metin hazırladım ben. bunu ilgili yerlere yollar mısın? çok teşekkürler.

As you know, Panionios and Altay clubs have close relations at the late years. Indeed, the supporters have good relations. Altay club has established on 1914 in Alsancak (Punta). Also Panionios club has established also in Alsancak (Punta). İzmir's first big stadium is the Panionios Stadium, that is present name is "Altay Alsancak Stadium". The same place! So, its a historical place for Turkish and Greek sport.

Altay Alsancak Stadium (old name is Panionios Stadium) will be converted into a shopping center. AKP government firstly will destroy it and then establish modern residences and shopping center to its area. Stadium is at the midtown of the city. For this reason its value is very high. Depend on this value, its returning point is huge. The government doesn't care about "historical value" for Alsancak Stadium. Their decision is actuel now, and the project was transferred to TOKİ ( housing administration) to practice.

We, Altay supporters began to protest this decision against destroying our history. Actualy, our history means "Alsancak Stadium" that is "Panionios Stadium". We are resolute to protect our history!

Yesterday, the İzmir' all football clubs supporters made a meeting and protest. We have also an internet page about it. www.alsancakstadi.org.

In our forums, lists this event has announced and now discussing about new protests. Also international sport public opinion society has informed about it. Many sport club from any country of the world has supported us via social media. Its also a struggle to industrial footbal monster! Its also a struggle for domestication of the hundred years of values.

Alsancak stadium now may be in our use, but its our history for both Panionios and Altay clubs. Both club has memories in its memory books experienced in this stadium.

Please support us from other side of Aegean sea. We dont know will it be effective or not but we feel stronger with your support.

Efharisto Poli! Yasu!

Burak Turkyener
Altay supporter and Altay Sport and Youth Club Congress Member

Όπως θα έπρεπε να γνωρίζουν οι Τούρκοι οπαδοί, ο Πανιώνιος δεν έφυγε οικειοθελώς από την Μικρασιατική μας Πατρίδα. Οι αθλητές του δεν συνοστίζονταν στο λιμάνι της Σμύρνης περιμένοντας το επόμενο πλοίο για την Ελλάδα αλλά πέρασαν από τη λεπίδα των άτακτων τσετών. Ποτέ δεν τους παραχωρήσαμε το γήπεδό μας. Δεν τους αναγνωρίζουμε ως νόμιμους ιδιοκτήτες της ιστορικής μας έδρας ούτε διάδοχούς μας. Δεν έχουμε απολύτως κανένα λόγο να τους υποστηρίξουμε.
Αν ο Πανιώνιος υποστηρίξει τους οπαδούς της Altay ( η οποία είναι εθνικιστική ομάδα - η αγαπημένη άλλωστε του Κεμάλ - όποιος ξέρει Τούρκικα και διαβάσει την επίσημη σελίδα της θα καταλάβει σε τι αναφέρομαι) θα τους καταστήσει νόμιμους συνεχιστές της Πανιώνιας ιστορίας στη γη της Ιωνίας και ταυτόχρονα νόμιμους ιδιοκτήτης της ιστορικής μας έδρας. Ό Πανιώνιος ζει στην απέναντι όχθη της θάλασσας και μαζί του ζει ο Μικρασιατικός Ελληνισμός. Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε και δεν νομιμοποιούμε τη γενοκτονία των προγόνων μας. Πανιώνιος δεν είναι το χώμα στο γήπεδο της Altay. Είναι το κόκκινο και το μπλε χρώμα και το τιμημένο μας σήμα. Η Ιωνική ασπίδα.

13 σχόλια:

NK99 είπε...

Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε με τον σύλλογο που γκρεμίζεται κάθε μέρα στη Ν.Σμύρνη.

reanimator είπε...

Το ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή φίλοι της Αλτάι που (για να αναδείξουν την ιστορική σημασία του χώρου και να αποτρέψουν την κατεδάφιση) διατρανώνουν την παρουσία των Ελλήνων και το Πανιωνίτικο παρελθόν του σταδίου να το αντιμετωπίσουμε αρνητικά... οκ

Απλά να υπενθυμίσω ότι ο Πανιώνιος πρεσβέυει ανάμεσα σε πολλά άλλα και τη μνήμη αυτή..δηλαδή της κοσμοπολίτικης Σμύρνης, της τέχνης, των γραμμάτων και του αθλητισμού. Και όταν βρίσκονται Τούρκοι που όχι μόνο δεν την αρνούνται αλλά και την διατρανώνουν, νομίζω είναι καλό να μην τους τσουβαλιάσουμε με τους γκρίζους λύκους.

br fun_atic είπε...

Οι Τούρκοι κατέστρεψαν μέσω της εθνοκάθαρσης τον όντως κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Σμύρνης

br fun_atic είπε...

Αντιλαμβάνομαι πόσο μεγάλος πειρασμός είνα να διαδηλώσεις υπερ της διατήρησης του γηπέδου. Θέλω όμως να σας επισημάνω ότι αν η στάση μας δεν είναι προσεκτική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εις βάρος της Ελλάδας.

Πρώτα απ' όλα δεν μιλάμε για τις ιστορικές εγκαταστάσεις του Πανωνίου (όποιες κι αν ήταν αυτές). Όταν αυτές γκρεμίστηκαν και πήρε τη θέση τους το γήπεδο στο οποίο αγωνίζεται η Altay κανείς δεν ζήτησε τη δική μας γνώμη. Απ' όσο γνωρίζω στο συγκεκριμένο γήπεδο δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στον Πανιώνιο, ενώ αν δεν με απατά η μνήμη μου ο Πανιώνιος έχει αγωνιστεί εκεί μόλις δύο φορές (τη δεύτερη ομάδα βετεράνων). Με την Altay ο Πανιώνιος δεν διατηρεί ουσιαστικές επαφές, ενώ τονίζω ότι η ομάδα είναι εθνικιστική ακολουθώντας το γενικότερο πνεύμα που επικρατεί στη Σμύρνη.

Ας μην κρυβόμαστε. Η συγκεκριμένη ομάδα τοποθετήθηκε εκεί, στη θέση του μεγαλύτερου και ιστορικότερου ελληνικού σωματείου για να καταδειχθεί η επικυριαρχία των Τούρκων.

Αν θέλει ο Πανιώνιος να βγάλει σώνει και καλά μια ανακοίνωση ας αναφερθεί μόνο στην Πανιώνια ιστορία κι αν έχει τα κότσια να αναφερθεί και στον τρόπο που το συγκεκριμένο στάδιο περιήλθε στα χέρια του Τουρκικού δημοσίου, μαζί βέβαια με όλες τις υπόλοιπες περιουσίες Ελλήνων.

Δεν είμαι ούτε φανατικός, ούτε εθνικιστής. Δεν μπορώ όμως να είμαι ανεκτικός με το Τουρκικό κράτος (όχι τον λαό) το οποίο χτίστηκε πάνω στις ιδέες ενός ανθρώπου που διεξήγαγε μια από τις μεγαλύτερες εθνοκαθάρσεις στην παγκόσμια ιστορία (πράξη που θεωρείται στις μέρες μας έγκλημα πολέμου - αν και δεν έχουμε δει τέτοιου μεγέθους εθνοκάθαρση) και έμεινε ατιμώρητος. Αυτό το κράτος, με την ιδιαίτερα αποτελεσματική διπλωματία, προσπαθεί πάντα να κερδίζει κάτι σε βάρος της Ελλάδας, ακόμη και από φαινομενικά αθώα περιστατικά.

Εδώ έχουμε ένα τέτοιο. Μια άπρόσεκτη δήλωση υπερ της διατήρησης του γηπέδου της Altay, νομιμοποιεί μετά από 90 χρόνια το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αναγνωρίζει την Altay και το τουρκικό δημόσιο ως νόμιμους κατόχους του ιστορικού μας γηπέδου.

br fun_atic είπε...

Και για να καταλάβω: διαμαρτύρονται οι οπαδοί της Altay αλλά και τα υπόλοιπα σωματεία της Σμύρνης, αλλά το Τουρκικό κράτος θα καμφθεί από τη δήλωση του Πανιωνίου;

Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο το τι επιδιώκουν ή ακόμη κι αν δεν υπάρχει κακή πρόθεση εκ μέρους της Altay, με ποιό τρόπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δήλωσή μας από το Τουρκικό κράτος.

br fun_atic είπε...

αυτή είναι η επίσημη σελίδα της altay. http://www.altay.org.tr

επιλέξτε tarhce που σημαίνει ιστορία και βάλτε στον μεταφραστή του google τα κείμενα (ιδίως αυτά που αναφέρονται στο εθνικιστικό κίνημα).

Αφού τα διαβάσετε όλα προσεκτικά (όσο επιτρέπει ο μεταφραστής) θα καταλάβετε ποιοί είναι αυτοί που μας ζητούν υποστήριξη και για ποιό λόγο...

polykos είπε...

Η έννοια της εκδήλωσης συμπαράστασης στο αίτημα των φιλάθλων της Αλτάυ και της Σμύρνης γενικότερα, υπερ της μη κατεδάφισης του σταδίου, απο Πανιώνιους φιλάθλους και μόνο, έχει να κάνει με το απλό συναίσθημα που πάντα εκφράζεται απο πανιώνιους-φιλάθλους-ταξιδιώτες όταν επισκέπτονται το στάδιο. "η ομάδα μου ξεκίνησε απο εδώ".
Η απαλλοτρίωση του χώρου με βάση σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΑΚΡ που δεν έχει μάλιστα και ιδιαίτερες συμπάθειες στη Σμύρνη, έχει να κάνει με τον εσωτερικό τσαμπουκά που επιδεικνύει η πρώτη, σε αντίπαλα μέρη, τη εξυπηρέτηση φίλιων επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά και το τελικό χτύπημα στη "μνήμη". Απο τη στιγμή μάλιστα που δεν προβλέπεται χρησιμοποίηση άλλου χώρου για να καλυφθεί η όποια αθλητική δραστηριότητα της ομάδας και η όποια αθλητική σύνδεση με τη "μνήμη".
Απο τη στιγμή που οι ίδιοι δηλώνουν οτι ο ρωμιός Πανιώνιος πρωτόπαιξε εκεί μπάλλα και βόλλευ και έτρεξε κ.α., όταν το "εκεί" εκλείψει, είναι σίγουρο οτι θα εκλείψει και η αναφορά.
Εκτός κι αν το γαλαντόμο ΑΚΡ και η κατασκευαστική εταιρία, βάλουν σε μια γωνιά του εμπορικού κέντρου που θα φτιάξουν, μια μακέτα του σταδίου να λέμε "ήμουν εδώ"!!!!!

Costix είπε...

εγω απλα θελω να πω

thank you boys !!!

για τα καλα σας λογια.

οποιος καταλαβε, καταλαβε.

φιλακια

br fun_atic είπε...

Και μόνο που ονομάζουν ρωμιό τον Πανιώνιο, αποδεικνύεται στο πόσο προσεγμένο διπλωματικά είναι το κείμενο που μας έστειλαν.

εννοείται ότι οι τούρκοι δεν αναγνώρισαν ποτέ εθνική μειονότητα, αλλά μόνο θρησκευτική.Για τον λόγο αυτό ακόμη και ο Οικουμενικός πατριάρχης φέρει τον τίτλο του πατριάρχη των ρωμιών.

Για να μην παρεξηγηθώ: δεν είμαι αντίθετος στην εκδήλωση αντίδρασης εκ μέρους του Πανιωνίου. Διαφωνώ στο να υπάρχει οποιοσδήποτε συσχετισμός που να καθιστά την Altay συνεχιστή του Πανιωνίου.

Το θέμα μπορεί να μιλάει στοι συναίσθημα όλων, όμως θέλει πάρα πολύ προσεκτικό χειρισμό γιατί πίσω του υπάρχει πολιτικό - ιστορικό - διπλωματικό σκέλος.

br fun_atic είπε...

Δήλωση Τσάβαλου για το γήπεδο στη Σμύρνησε σωστό πλαίσιο.Ελπίζω οι Τούρκοι να τη μετέφρασαν σωστά:Δυστυχώς από εδώ που είμαι δεν μπορώ να την ανεβάσω

Katrinos είπε...

Να πανε να γαμηθουν, έτσι απλά, όχι εμπορικό κέντρο , κ μουλτπλεξ να γίνει κ σπά κ ότι άλλο.

Το αυτό κ στο πρώην προπονητή μας αλλά κ αυτόν που του έδωσε τελευταία στιγμή ένα πακο επιταγές που του επιτρέπει να κάνει κ κατασχέσεις. Παλιομούλαρο εύχομαι μέχρι το τέλος της ζωής σου να προπονείς ομάδες στο play station κ μόνο. Αΐ σιχτήρ Τούρκοι Γαυροι και λοιποί .

Endys είπε...

Αν και δηλωμένος "Τσακιρικός" δεν μπορώ να παραβλέψω τις δηλώσεις Καμπανόπουλου " http://www.onsports.gr/Podosfairo/Super-League/item/227492-Kampanopoylos-Kanena-mathima-apo-esas-k-Tsakiri. "
Τελικά είμαι πολύ μπερδεμένος

Panos είπε...

To να δηλώνει κανείς 'τσακιρικός' ή 'αντιτσακιρικός' σε αυτές τις στιγμές που περνά ο Σύλλογος, είναι σαν να δηλώνουν οι επιβάτες του Τιτανικού την ώρα που βουλιάζει ότι είναι με τον καπετάνιο ή εναντίον του.
Στο μεταξύ το καράβι βυθίζεται

Το μόνο που μας μένει είναι να ξεκατινιαζόμαστε στα αθλητικά σάιτ και τα περιώνυμα 'κοινωνικά δίκτυα'