Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Μερικές προτάσεις για τις ακαδημίες ποδοσφαίρου


Με αφορμή την παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του Πανιωνίου (http://www.panionios.gr/default.asp?pid=55&la=1&artid=18798&catid=5) θα ήθελα να καταθέσω τις απόψεις μου για το θέμα των ακαδημιών, δεδομένου ότι έχω ασχοληθεί σε κάποιο βαθμό με το θέμα. 

Το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί στις υποδομές του Πανιωνίου είναι το οργανωτικό. Κατά τη γνώμη μου ο έφορος πρέπει να έχει αποκλειστικά οικονομικό και οργανωτικό ρόλο (που είναι ο σπουδαιότερος), παράλληλα όμως θα έπρεπε να υπάρχει η θέση του τεχνικού διευθυντή ή αρχιπροπονητή. Θεωρώ ότι ο κος Μισσαηλίδης είναι πολύ καλός στη θέση του εφόρου, θα έπρεπε όμως να συνεπικουρείται από έναν αρχιπροπονητη. Καλύτεροι κατά τη γνώμη μου (με τυχαία σειρά) οι κοι: Κουζινός, Λαμπαδινός, Κοροπούλης. 

Έργο του αρχιπροπονητή θα πρέπει να είναι ο συντονισμός όλων των προπονητών και ο καθορισμός κοινού ασκησιολογίου, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για την ατομική αξιολόγηση κάθε παιδιού (υπάρχει σχετικό πρόγραμμα υπολογιστή για την ατομική αξιολόγηση του κάθε παίκτη το οποίο δεν χρησιμοποιείται,  το vis trac, το οποίο υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να το θέσουν σε λειτουργία) και τη στελέχωση των αγωνιστικών ομάδων με τα παιδιά που ξεχωρίζουν, ύστερα από ενδελεχή και διαφανή αξιολόγηση. Απόλυτα απαραίτητος στην αξιολόγηση των παιδιών είναι ο ζωντανός μύθος της ομάδας κος Εμβολιάδης. 

Ο Πανιώνιος έχει μεγάλη παράδοση στην ανάδειξη τερματοφυλάκων. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαθέτουμε εξαιρετικούς προπονητές τερματοφυλάκων. Πρέπει άμεσα να δημιουργήσει η ομάδα ανεξάρτητη σχολή τερματοφυλάκων. Από την κίνηση αυτή θα προκύψουν έσοδα και παίκτες (δεδομένου ότι καμία άλλη ομάδα δεν έχει δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο). 

Πρέπει να υπάρξει άμεση διασύνδεση Κορωπίου - Ερασιτέχνη. Όλα τα παιδιά πρέπει να είναι αθλητές του ερασιτέχνη και να υπάρχει κοινό ταμείο ή αν είναι δυνατόν αυτοδιοίκητο του τμήματος κατά τα πρότυπα του μπάσκετ. 

Η έλλειψη χώρων μπορεί να λυθεί με δύο τρόπους. Είτε με την αξιοποίηση του Κορωπίου στο έπακρο (πρέπει όμως να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης και σε κάποια άλλα θέματα) ή να έρθουμε σε συμφωνία με κάποιο στρατηγικό εταίρο. Μια μικρή περιφερειακή ομάδα, η οποία να διαθέτει επαρκείς χώρους και να μας παραχωρεί τη χρήση τους έναντι δανεισμού παικτών μας. 

Οι ομάδες Κ15 και άνω πρέπει να απαρτίζονται από παιδιά του ερασιτέχνη συνεπικουρούμενα από ταλέντα που θα υποδείξει το σκάουτιγκ. Η σύγχρονη πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ο Πανιώνιος μπορεί άνετα να σταθεί σε καλό επίπεδο στηριζόμενος στους παίκτες από τις υποδομές του. Άλλωστε αυτός ο Πανιώνιος υπάρχει εδώ και 122 χρόνια, αυτό τον Πανιώνιο αγαπήσαμε. 

Το όλο οικοδόμημα πρέπει να τεθεί υπό τη διεύθυνση ανθρώπων που έχουν παρουσιάσει σημαντικό έργο. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο από τον Γιάννη Παυλόπουλο.  

Κάθε παίκτης που ξεχωρίζει έστω και λίγο πρέπει να δεσμεύεται άμεσα με δελτίο ή συμβόλαιο. Ο αριθμός των παιδιών που έχουμε χάσει επειδή δεν τα έχουμε δεσμεύει όπως πρέπει είναι σημαντικός. 

Αυτά είναι κάποια (όχι όλα) από τα μέτρα άμεσης ανάγκης. Χωρίς αυτά ο Πανιώνιος σε ένα - δύο χρόνια το πολύ θα έχει δει τις ακαδημίες του να καταστρέφονται αφού προηγουμένως μετατραπούν σε αθλοπαιδιές. 

Ο Πανιώνιος έχει εξαιρετικό όνομα στην ποδοσφαιρική αγορά, έχει πολύ καλούς προπονητές, έχει πληθώρα παιδιών αλλά οργανωτικά βρίσκεται στο μηδέν. Θεωρώ ότι με σκληρή δουλειά και οργανωμένες κινήσεις θα μπορεί εντός δύο ετών να παρουσιάσει ένα πολύ αξιόλογο μοντέλο ακαδημιών, μη συναγωνίσιμο από άλλες ομάδες.

9 σχόλια:

br fun_atic είπε...

Και βέβαια θεωρώ αστεία την ανακοίνωση για το άνοιγμα Ακαδημίας στην Κεφαλλονιά. Όχι γιατί δεν είναι σοβαροί εκείνοι που το επέτρεψαν ή οι άνθρωποι που θέλησαν να την ανοίξουν. Είναι αστεία γιατί είναι πρόχειρη.

Κάθε σοβαρή ομάδα που ανοίγει παραρτήματα, ουσιαστικά πουλάει το όνομα, το έμβλημα, το σύστημα προπόνησης και την εποπτεία.

Από τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε οργάνωση, δεν έχουμε χώρους, δεν έχουμε κοινό ασκησιολόγιο, δεν έχουμε σοβαρή αξιολόγηση και εποπτεία, τι ακριβώς πουλάμε;;;

br fun_atic είπε...

Πολύ σημαντική πρόταση και χειρονομία εκ μέρους του κ Τσακίρη.

http://www.sport-fm.gr/article/578654

Unknown είπε...

Τα Καλύβια ακόμη περιμένουν...

ζαμπονοτυρόπιτας είπε...

Τώρα ο Τσακ θυμήθηκε το ‘παλιό του παιχνίδι’ τον «Πανιώνιο» και είπε να παίξει λίγο μαζί του… Πάντως είχε δίκιο εδώ που τα λέμε να του βγάζει ανακοίνωση ο κάθε απένταρος πού δεν κάθεται στην καφετέρια και δεν παραγγέλλει ούτε νερό για να μην στερηθεί ούτε το ευρώ. Δεν είναι κακό να μην έχεις χρήματα αρκεί να έχεις σεβασμό και εκτίμηση σε κάποιον που αποδειγμένα έχουν προσφέρει παραπάνω από σένα.

br fun_atic είπε...

εδώ και αρκετό καιρό ο περισότερος κόσμος ασχολείται με την αδειοδότηση βλέποντας μπροστά του μόνο την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Εξίσου μεγάλο πρόβημα (στο οποίο δεν έχει δοθεί έμφαση - και δεν ξέρω γιατί) είναι οι προσφυγές παικτών. Πρέπει να καταλάβουμε καλά ότι η ομάδα κινδυνεύει λόγω των προσφυγών. Μπορεί άνετα να βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο εξαιτίας τους (ήδη είναι δηλαδή) ή να έχει και προβλήματα με την διοργανώτρι αρχή (αφαίρεση βαθμών/υποβοιβασμός κ.λ.π).

Η προσφορά του Τσακίρη υσιαστικά δίνει λύση σ' αυτό. Ο Πανιώνιος εξοικονομεί χρήματα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Οπότε φίλε μου, δεν θεωρώ ότι ο Τσακίρης απλά θυμήθηε ένα παιχνιδάκι του, αλλά δίνει ουσιαστικότατη λύση σε ένα τρομακτικό πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, όταν κάποιος αποδεδειγμένα βάζει το χέρι στην τσέπη, είναι άσχημο να τα ακούει υπό την μορφή επίσημων ανακοινώσεων από ανθρώπους του είδους που περιγράφεις.

Costix είπε...

Χρονια μας πολλα, ρε παλιοπαιδα !!!

br fun_atic είπε...

τα παλιόπαιδα σέρνονται μου φαίνεται!!!

χρόνια πολλά κι από εμένα...

Griniaris είπε...

Χρόνια μας πολλά και καλύτερα....

ΑκραιφνήςΠΑΝΙΩΝΙΟΣ είπε...

Βρε καλώς τον Κωστή μας! Θα σε δούμε στο γήπεδο τη Δευτέρα, ε; :)
Και βέβαια χρόνια πολλά και καλά στην ΠΑΝΙΩΝΑΡΑ μας! Εδώ ταιριάζει η ευχή "να τα χιλιάσει"!