Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Κορμοράνοι, έμποροι, σκόνη και ψήφοι.


Παρακολούθησα χθες την παρουσίαση του νέου γηπέδου της Α.Ε.Κ. Δεν θα μπορούσα βέβαια να κάνω διαφορετικά, καθώς το θέμα παρουσιάστηκε από όλα τα μέσα, σε όλους τους τόνους. Οι σημερινές αθλητικές εφημερίδες διαθέτουν δεκάδες σελίδες στην παρουσίαση του νέου γηπέδου.

Η Α.Ε.Κ έκανε κάτι πολύ απλό. Βρήκε χρηματοδότες (έναν βασικό και πολλούς άλλους), έκανε μελέτες, έφτιαξε μακέτες, έδωσε όνομα που συγκινεί και από εκεί και πέρα έπαιξε ΑΨΟΓΑ το παιχνίδι των δημόσιων σχέσεων. Πως; Έβαλε στο παιχνίδι το ίδρυμα Ωνάσης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Περιφέρεια. Δεν δίστασε να αναγγείλει ότι οι θύρες των νέου γηπέδου θα έχουν ονόματα πόλεων απ' όλες τις Ιωνικές πόλεις...Αυτό σημαίνει ότι έβαλε πολλούς και με διαφορετικά συμφέροντα στο παιχνίδι. Ζήλεψα γιατί το σχέδιό τους δείχνει εφαρμόσιμο και το υποστηρίζουν ΟΛΟΙ.

Κάποτε κι εμείς είχαμε χρηματοδότη. Κι εμείς είχαμε έτοιμες μελέτες. Κι εμείς είχαμε μακέτες. Κι εμείς κάναμε παρουσιάσεις. Κι ενώ εμείς, σε αντίθεση με την Α.Ε.Κ, έχουμε ισχυρότατη παρουσία σε μια ντουζίνα ολυμπιακά αθλήματα (εσχάτως και στη ζούμπα), νέες αθλητικές εγκαταστάσεις δεν αποκτήσαμε ποτέ. Γιατί; Γιατί οι απέναντι δεν ήθελαν σκόνη για δύο χρόνια, γατί μαλώναμε αν τα κουλουάρ του στίβου θα είναι 4 ή 5 (λες και δεν είναι άδεια όλα πλέον), αν οι εμπορικές χρήσεις θα είναι 7.000 ή 10.000 τ.μ, αν θα εμποδιστούν οι κορμοράνοι από το νέο γήπεδο και άλλα φαιδρά.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι δηλώνουμε πανιώνιοι. Πόσο πανιώνιοι όμως είμαστε τελικά; Οι έμποροι της πλατείας φοβήθηκαν μη χάσουν την πελατεία, οι πολιτικοί κοίταξαν να μην χάσουν ψήφους και το έπαιξαν με όλους, οι κάτοικοι δεν υπολόγισαν ότι θα έλυναν δια παντός το πρόβλημα της στάθμευσης και θα αποκτούσαν μια δεύτερη σημαντική αγορά και στάθηκαν πρόθυμα κόντρα στο σχέδιο, κι εμείς οι γονείς δεν πατήσαμε πόδι με κάθε μέσο που διαθέταμε, αλλά ανεχθήκαμε να ματαιωθεί το σχέδιο, προς βλάβη των ίδιων μας των παιδιών. Να πούμε τι έγινε και με τον μοναδικό χρηματοδότη; Γνωστή ιστορία... Τεράστια χαμένη ευκαιρία ο Τσακίρης...

Δεν στεναχωριέμαι για τι κατά πως φαίνεται το δικό μας όνειρο δεν θα στεγαστεί ποτέ σε γήπεδο που να ονομάζεται Αγία Φωτεινή. Στεναχωριέμαι γιατί μάλλον η δική μας γενιά θα κλείσει πίσω της την πόρτα του γηπέδου... Γιατί; Χωρίς υποδομές πανιώνιος δεν υπάρχει. Πως να εμπιστευτεί κάποιος το παιδί του σε ένα σύλλογο που εγκαταστάσεις του καταρρέουν; Σε μια οικογένεια όπου ο καθένας βάζει μπροστά τα δικά του μικροσυμφέροντα και στραβοκοιτάζει τον άλλο; Σε ένα σύλλογο που το κάθε τμήμα είναι  προσωπικό τσιφλίκι; Σε ένα σύλλογο που έχασε το μοναδικό μεγάλο έργο υποδομής που διέθετε (προπονητικό) και δεν είχε τον τσαμπουκά να κρατήσει για το μέλλον το απέναντι χωραφάκι; Σε ένα σύλλογο που δεν σέβεται ούτε το ίδιο του το παλαιολιθικό καταστατικό...

Ας καθόμαστε λοιπόν σε καναπέδες και σε καρέκλες καφενείου, να βαυκαλιζόμαστε για το πόσο μεγάλος, ιστορικός, διαφορετικός και δεν ξέρω 'γω τι άλλο σύλλογος είναι ο Πανιώνιος. Ας βαράμε τα πούλια στο τάβλι και ας θυμόμαστε τους μεγάλους αθλητές που πέρασαν από τον σύλλογο. Ας αποστραφούμε την αλήθεια. Γιατί η αλήθεια είναι ότι οι πρόγονοί μας εμπιστεύτηκαν έναν τεράστιο σύλλογο κι εμείς έχουμε βαλθεί να τον κάνουμε ομάδα γειτονιάς, γιατί μόνο ένα τέτοιο μέγεθος μπορεί να χωρέσει την ατολμία και τη δική μας μετριότητα. Και από αυτό δεν εξαιρείται κανείς...Καλή σας μέρα.

28 σχόλια:

br fun_atic είπε...

http://www.sport-fm.gr/article/oloi-xtizoun-to-nao/731747

Το ίδρυμα Ωνάση τους χορηγεί, πέραν της οικονομικής βοήθειας, και κειμήλια για το μουσείο της προσφυγιάς. Αυτό σημαίνει ότι με τούτα και με κείνα, καπελώνουν δια παντός τον μικρασιατικό αθλητισμό...

Τι έγινε στη δική μας περίπτωση; Επειδή λέει, ο μοναδικός χρηματοδότης μας ήταν έμπορος (δεν είχαμε ούτε εφοπλιστές, ούτε Πόλυ Χατζηιωαννου, ούτε Νοτιά, ούτε ίδρυμα Ωνάση,ούτε Περιφέρεια, ούτε τίποτα) και ήθελε να κερδίσει από τις εμπορικές χρήσεις, προτιμήσαμε να παραμείνουμε στην καλύβα του μπαρμπα Θωμά...

br fun_atic είπε...

Έχω στείλει mail για το παγκόσμιο και περιμένω δηλώσεις συμμετοχής. Όσοι ενδιαφέρονται ή όσοι δεν έλαβαν mail ας μου γράψουν inbox στο brfun_atic@yahoo.gr

br fun_atic είπε...

Να ευχηθώ χρόνια πολλά στην αξιαγάπητη κόρη του φίλου μας Grin και ασφαλώς στον πατριάρχη της παρέας Κωστή Τσαλπατούρο, οι οποίοι σήμερα έχουν τα γεννέθλιά τους!!!

NK99 είπε...

Ένας από τους βασικούς χρηματοδότες της ΑΕΚ είναι και η Περιφέρεια με 20 εκ. Δεν είναι λίγα...

Δεν νομίζω ότι όλοι δηλώνουμε πανιώνιοι. Η δική μου άποψη είναι ότι αν γίνει δημοσκόπηση με τον ορό της αλήθειας στη Ν.Σ. ο Πανιώνιος θα ανακηρυχθεί ο πιο αντιπαθής σύλλογος. Το γεγονός ότι οι οπαδοί του είναι μειοψηφία μέσα στη ΝΣ δεν είναι άποψη αλλά η αντικειμενική αλήθεια.

Το όνομα του συλλόγου τις δύο τελευταίες δεκαετίες με τα μούτρα που τον διοίκησαν με εξαίρεση περιόδους που όλοι γνωρίζουμε λερώθηκε ανεπανόρθωτα. Αν δεν ήταν το μπάσκετ ο Πανιώνιος θα είχε όσο κόσμο έχει και ο Απόλλωνας και ας αντιπροσωπεύει μία τεράστια συνοικία.

Η πορεία συνεχίζεται φθίνουσα, αδιαφάνεια, πιστόλια ματιασμένοι παίκτες, υποδούλωση και όλα αυτά εμείς ως πλειοψηφία τα ανεχόμαστε για να παίζει στη SL. Σε ένα πρωτάθλημα φτιαγμένο για αν παίρνει μία ομάδα ΟΛΑ τα λεφτά του τσάμπιονς λιγκ κρατώντας τους αντιπάλους της διασωληνωμένους. Θυμόμαστε πως πανηγυρίστηκε ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ όμως ξέφυγε και πολύ σύντομα η υφιστάμενη λίγδα θα δει την πλάτη της κίτρινης ΠΟΥ ΠΕΡΣΙ ΣΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΣ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΠΕΣΕ.

Αν δεν βρεθεί κάποιος Τσακίρης όχι να βάλει λεφτά αλλά να διώξει τα πανιώνια τσιμπούρια στρεφόμενος στον νεοσμυρνιώτη που θέλει να πηγαίνει στο γήπεδο και να στέλνει το παιδί του να αθλείται στον σύλλογο ο Πανιώνιος θα γίνει ανάμνηση.

Έχω γράψει 200 φορές ότι η λύση είναι η πτώση. Δυστυχώς με αυτούς που περιτριγυρίζουν τον σύλλογο ούτε αυτό θα δώσει τέλος στα προβλήματα.



Griniaris είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές...

Συμφωνώ και προσυπογράφω το κείμενο με χέρια και πόδια.Θα διαφωνήσω όμως με το φίλο ΝΚ99.Για μένα δυο,τρία χρόνια,ίσως και παραπάνω γιατί εμείς δεν έχουμε Μελισσανίδη, στη γ' εθνική θα επουλώσουν αρκετές πληγές...


ΥΓ.Mail είπαμε στο griniaris κλπ.Που το έστειλες;

br fun_atic είπε...

Γιατί; είχες να πας στην Κασο;

Griniaris είπε...

Α,τι;Με θεωρείς δεδομένο;Μάλλον θα πρέπει να μιλήσουμε για τη σχέση μας...

zamis είπε...

Να τη χαιρεσαι Γκριν.

κασο ακουω?

br fun_atic είπε...

Τα χω ακούσει αυτά...

Griniaris είπε...

Κάσο ακούς ή Κάσο βλέπεις;

EndyS είπε...

Συνυπογράφω με χέρια και με πόδια.

Επίσης αυμφωνώ ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι τα τσιμπούρια, όπως γράφεται παραπάνω.

Να σου ζήσει Γκριν

br fun_atic είπε...

Το ηξερες ότι για να πας στην Κάσο περνάς απο τον Βεροπουλο;

zamis είπε...

ειναι κεφατη

br fun_atic είπε...

Δεν ηταν. Εγίνε μετα...

Μάγιστρος των Οφφικίων είπε...

Έγινε κεφάτη γιατί πέρασε από το σπίτι του Ναύαρχου Φωτιάδη…

ΥΓ. Εκπληκτικό το κείμενο της ανάρτησης. Φύσηξε ο Μπάτης

Katrinos είπε...

Τι σημασία έχουν όλα αυτά ?

Είπαμε ένα μεγάλο όχι στο "Μαλλ" του αναίσχυντου, κερδοσκόπου ιμπεριαλιστή εφοπλιστή. Εννοείται βεβαίως βεβαίως οτι η επανάσταση έχει και το τίμημα της δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα!

Εννοείται οτι σε λίγα χρόνια το γήπεδο μας θα έχει τη τωρινή μορφή της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά τι μας νοιάζει εμάς, θα παίζουμε στις αλάνες, στα πλαίσια του γνήσιου λαικού αθλητισμού.

@ΝΚ99,γνώμη μου είναι οτι ο μεγαλύτερος εχθρός του Πανιωνίου είναι οι Πανιωνάρες και όχι οι μη Πανιώνιοι Νεοσμυρνιώτες. Συμφωνώ δε απόλυτα μαζί σου μόνη λύση είναι η πτώση, μόνο και μόνο να απαλαχθούμε απο κάθε λογής τσιμπούρι

amanAM είπε...

τους μη Πανιώνιους Νεοσμυρνιώτες, τους είχαμε στο γήπεδο κάθε Κυριακή, αλλά μας βρωμούσαν...

Εδώ και πολλοί που είμαστε Πανιώνιοι, δεν γουστάρουμε να ερχόμαστε στο γήπεδο τώρα πια.

br fun_atic είπε...

Πτώση σε ερασιτεχνική κατηγορία προυποθέτει την ύπαρξη επενδυτή.

Υποψήφιοι επενδυτές μετά τον Τσακίρη ήταν:
1. κατασκευαστής, ο οποίος δεν προχώρησε
2. Μάκαρος
3, cuvra
4, άραβες επενδυτές τύπου Τσάκα
5. ο ελληνοαμερικανός από την Βοστώνη (πρόεδρος Κορίνθου)
6. κάποιοι αγνώστων λοιπών στοιχείων για τους οποίους είχε ταξιδεύσει υψηλόβαθμο στέλεχος του Πανιωνίου στην Αυστρία.
7. έτεροι αγνώστων λοιπών στοιχείων που όλο από κάπου έρχονται και εξαφανίζονται.

Από τη συντομη αυτή λίστα γίνεται αντιληπτό ότι με τέτοιους επενδυτές είναι απίθανο να παίξεις με επιτυχία το χαρτί του υποβιβασμού γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα πέσεις κατηγορία, θα χάσεις όλους τους παίκτες, δεν θα κάνεις μεταγραφές τύπου Α.Ε.Κ, δεν θα προσπαθήσεις να φτιάξεις γήπεδο και θα μείνεις εκεί για καμιά 15χρόνια όπως ο Απόλλωνας ή θα έχεις την τύχη του εθνικού.

Υπολογίστε ότι όλοι μας θυμόμαστε τον Πανιώνιο με 3-4.500 κόσμο κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι. Ο μ/ο πέφτει ανά δεκαετία και σήμερα είμαστε κάπου ανάμεσα στα 1.800-2-500 εισιτήρια. Σε 15 χρόνια, ακόμη κι αν είμαστε στην πρώτη κατηγορία συνεχώς, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο μ/ο θα πέσει κι άλλο. Αν υποβιβαστούμε στην γ' και μείνουμε κάποια χρόνια εκεί να αναμένετε μ/ο κοντά στα 500 εισιτήρια ανά παιχνίδι.

Αυτό αλλάζει μόνο όταν υπάρξει επενδυτής και έχει ο κόσμος ελπίδα, κυρίως όμως όταν λειτουργεί σωστά ο ερασιτέχνης.

br fun_atic είπε...

Δεν αφήνεις τους Μαραθωνιους λέω 'γω, να έρθεις να φας κανένα τυλιχτό, κανένα μπιφτεκάκι και μετά να πάμε να δούμε πανιωνάρα, να γουστάρουμε;

Αφού είμαστε άρρωστοι...τι να λέμε; ΚΌΒΕΤΑΙ ΈΤΣΙ ΕΎΚΟΛΑ;

NK99 είπε...

Υπήρχε η μεγάλη ευκαιρία να πέσει η ομάδα και με τα χρήματα του προπονητικού να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Δεν θα χρειαζόταν επενδυτής αλλά μια καλή διαχείριση της επανεκκίνησης του συλλόγου μέσα από την ΓΣ του ερασιτεχνη. Δεν νομίζω ότι ο Μελισσανίδης έχει βάλει αν έχει βάλει 800 για την επανεκκίνηση της ΑΕΚ...

Το ζήτημα είναι ποιος θα ήταν ο ηγέτης μιάς τέτοιας προσπαθειας.
Το συμπερασμα είναι ότι το οικονομικό πρόβλημα είναι δεύτερο. Το κύριο πρόβλημα είναι οι διαχρονικοί αγαπητικοί του συλλόγου.

br fun_atic είπε...

Αν δεν μπορείς να κατονομασεις τον ηγέτη και το συγκεκριμένο σχεδιο του, τοτε δεν υπήρξε πραγματική ευκαιρία.

NK99 είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο.
Με αυτούς που περιτρυγιρίζουν τον σύλλογο δεν υπάρχει καμμία ευκαιρία. Απλά έκανα τη σκέψη ότι με προίκα 800 και χωρίς χρέη ενδεχομένως κάποιος σοβαρός άνθρωπος πχ ένας Λιανός να ήθελε να αναλάβει. Αυτό τώρα δεν θα το μάθουμε ποτέ...όπως και το πως γυρνάνε τα παιχνίδια πότε έτσι και πότε αλλιώς μιας και αυτό έχει σημασία για τον οπαδό του πανιωνίου που παρακολουθεί ακόμα το θέατρο σκιών...

Katrinos είπε...


Katrinos είπε...

Η λαλιστατη κ "δεν αφήνω λέξη να πέσει κάτω" θα ασχοληθεί καθόλου με τα δημοσιεύματα που στέλνουν τη μισή 11αδα στη Κούλα ή δεν ασχολούνται με κακοήθειες;

br fun_atic είπε...

http://www.panionianea.gr/2013/11/blog-post_6638.html

Αρα φταίει που τα αμυντικά χαφ ηταν off και που η...ομάδα δεν έκανε (στον αυτόματο;) καλη διαχείριση.

Φαίνεται οτι ο Πανιώνιος ειναι αυτοδιαχειριζομενος. Κάτι σαν τη villa Amalias. Ψάχνουμε να βρούμε τον τελευταιο καπιταλιστή για να κρεμασουμε με τα έντερα του τον τελευταίο γραφειοκρατη.

br fun_atic είπε...

Ρε συ Ζουρι, μας ελεγες οτι θα ερθει ο αλενατορε και τελικά βρήκαμε τον νεο Αλφρέντο Μπονάνο...

br fun_atic είπε...

Εκείνος ο Ριβειρο υπάρχει;;;

br fun_atic είπε...

http://www.sport-fm.gr/article/telos-o-panagopoulos-apo-ti-larisa/732431

Αυτό απαντάει στην ερώτηση: που θα βρούμε προπονήτη με 2000.

Όχι οτι δεν υπάρχουν και άλλοι με αντίστοιχο κασέ. Το θέμα δεν είναι ο μισθός αλλά το τι θέλουμε να πετύχουμε ως ομάδα.