Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Το διάφανο χρώμα του χρήματος


Πριν από δύο χρόνια περίπου, η Γ.Σ του Πανιωνίου έδωσε την ρητή εντολή στην διοίκηση της ΠΑΕ να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης της ομάδας. Το πρόγραμμα αυτό με λίγα λόγια συνοψίζονταν στην δραστική περικοπή των δαπανών, στην εξόφληση (κατά το δυνατόν) των χρεών προς ιδιώτες και κυρίως προς το δημόσιο, το οποίο θα επιτυγχάνονταν με την δημιουργία low budget ομάδας με παίκτες κατά βάση από τις υποδομές, χωρίς το αγωνιστικό αποτέλεσμα να καθίσταται αυτοσκοπός.

Νομίζω ότι κανείς μας, ούτε τότε ούτε τώρα, έχει σαφή εικόνα για τα οικονομικά της ομάδας. Από τη γενική συνέλευση μέχρι και σήμερα ακούμε διαρκώς για 8-12.000.000 ευρώ χρέους, τα οποία μειώθηκαν σε επίπεδα που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει ακριβώς, πάντως και πάλι μιλάμε για κάποια εκατομμύρια (3-4.000.000;). Σίγουρα υπήρξε μείωση του χρέους καθώς απαλλαγήκαμε από τα μεγάλα συμβόλαια, χωρίς βέβαια να βάλουμε έσοδα στα ταμεία, πουλήσαμε παίκτες, μειώσαμε το budget και πήραμε ένα σεβαστό ποσό από την πώληση του προπονητικού. Όσο όμως κι αν μειώθηκε το χρέος, σίγουρα δεν έχουμε πετύχει  το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα που προέβλεπε ο Βασίλης Τσάβαλος γι αυτή την χρονιά.

Έστω ότι δεχόμαστε ότι το χρέος σήμερα ανέρχεται πράγματι σε 4.000.000 ευρώ. Αν δεχτούμε ότι το budget του Πανιωνίου είναι  χαμηλότερο από 1.000.000 ευρώ τον χρόνο (ίσως 700.000) και τα έσοδα όχι υψηλότερα από 2.500.000 τον χρόνο, τότε εάν όλα πάνε καλά, εάν παραμείνουμε στην κατηγορία και χωρίς να υπολογίζουμε έσοδα από την πώληση παικτών, τότε χρειαζόμαστε ίσως 2 με 3 χρόνια για να το μηδενίσουμε. Όλα αυτά ισχύουν βέβαια εφόσον τα νούμερα, έστω και μπακαλίστικα, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εφόσον υπάρχει διαρκής ροή εσόδων χωρίς εκπλήξεις.

Από τη στιγμή όμως που διαβάζουμε για απλήρωτους παίκτες, οι οποίοι μάλιστα αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης, για εράνους και για δυσκολία κάλυψης ακόμη και των εξόδων μετακίνησης της ομάδας, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει σταθερή ροή πληρωμών, το κυριότερο όμως ίσως το γεγονός αυτό να επιβεβαιώνει την φήμη περί εκχώρησης των φετινών τηλεοπτικών δικαιωμάτων για την κάλυψη των παλαιότερων οφειλών. Αν ισχύει η φήμη αυτή, τότε ο χρόνος αποπληρωμής των χρεών μετατοπίζεται κατά τουλάχιστον ένα  με δύο χρόνια ακόμη, με ταυτόχρονη και άμεση συνέπεια την ενεργοποίηση του δικαιώματος παικτών να καταγγείλουν τις συμβάσεις τους και να μείνουν ελεύθεροι. Αυτό ισοδυναμεί με ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία παραμονής στην κατηγορία τα επόμενα χρόνια και κατά συνέπεια άμεσο κίνδυνο δραστικής μείωσης των εσόδων μας.

Νομίζω ότι όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι ο σύλλογος είναι πολύ δύσκολο να αντέξει 4-5 χρόνια υπό αυτές τις συνθήκες. Ίσως γι αυτό διαβάζουμε συχνά πυκνά για υποψήφιους επενδυτές που προέρχονται από κάθε γωνιά της γης. Με δεδομένο ότι μέχρι και σήμερα κανένας δεν κατέθεσε επίσημη πρόταση, μάλλον οι φήμες αυτές έρχονται για να καθησυχάζουμε τους παίκτες και τον κόσμο. Μακάρι να πέφτω έξω και  να υπάρχουν οι επενδυτές. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν όμως;

Με δεδομένο ότι η διοίκηση του Βασίλη Τσάβαλου, ως διοίκηση πρωτοδικείου, ευθύνεται μόνο για τα δικά της χρέη, συνεπώς λογικό μου φαίνεται να ενδιαφέρεται να καλύψει αυτά τα ποσά για να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα τα μέλη της, ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να αναλάβει τα χρέη που δημιούργησαν προς ιδιώτες και κυρίως προς το δημόσιο οι προγενέστερες διοικήσεις (κυρίως η διοίκηση Βεντούρη), να τρέξει τη χρονιά χωρίς έσοδα από τηλεοπτικά (υπό την προϋπόθεση ότι όντως έχουν εκχωρηθεί ήδη από πέρσι) και να βάλει και επιπλέον χρήματα στο τέλος της χρονιάς για την μεταγραφική μας ενίσχυση. Με λίγα λόγια ψάχνουμε για κάποιον που να μπορεί να βάλει κοντά στα 2-3.000.000 ευρώ στην ομάδα και μάλιστα σε χρονικό ορίζοντα λίγων μηνών. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν γι αυτό; Πόσες πιθανότητες υπάρχουν, ακόμη κι αν βρεθεί ένας άνθρωπος με τέτοια οικονομική επιφάνεια να είναι καθαρός και να θέλει να επενδύσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο μέσω του Πανιωνίου; Τι οικονομικό στήριγμα θα βρει από την ίδια την ομάδα, αφού ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αξιόλογους παίκτες προς πώληση; Σε τι βαθμό μπορούν να υποστηρίξουν οι υποδομές την ομάδα, που μπορεί να τα πηγαίνουν εξαιρετικά στα U πρωταθλήματα που αγωνίζονται, έχουμε όμως χάσει τις ευκολίες που παρείχε το Κορωπί για την σύντομη ανάδειξη καλών νέων ποδοσφαιριστών;

 Μάλλον ψάχνουμε για τρελό, απατεώνα ή Κροίσο ή για κάποιον που για να δώσει τα χρήματα αυτά θα θελήσει μεγάλα αντισταθμιστικά οφέλη, όπως από την κατασκευή του νέου γηπέδου. Σε περίοδο κρίσης το σχέδιο αυτό φαντάζει δύσκολο. Εδώ δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι θα το υλοποιήσει η Α.Ε.Κ που προσέλκυσε τεράστια ονόματα γύρο από το σχέδιο κατασκευής ενός καθ' ολα ιδιωτικού γηπέδου...

Κάποιος μπορεί να πει ότι κάνω υποθέσεις και αναλύω φήμες. Δίκιο θα έχει. Αυτό κάνω. Δεν έχω όμως άλλη επιλογή καθώς δεν έχω, όπως και κανένας άλλος φίλος, τα στοιχεία που να περιγράφουν αντικειμενικά την πραγματική εικόνα του σημερινού Πανιωνίου. Οι καιροί είναι δύσκολοι, απαιτούνται πολύ δύσκολες αποφάσεις τις οποίες είναι αδιανόητο να αναλάβει να πάρει μια διοίκηση λίγων ανθρώπων, όσο καλή διάθεση ή προθέσεις κι αν έχουν...

19 σχόλια:

br fun_atic είπε...

Να σας θυμίσω ότι η περίφημη cuvra είχε εξαγγείλει, δια εκπροσώπων της, ότι θα επένδυε 15.000.000 ευρώ στην ομάδα (βέβαια δυσκολεύονταν να καταβάλει άμεσα τα 650.000 ευρώ που απατούνταν για την μεταβίβαση των μετοχών) και ενώ βέβαια υπήρχαν στην ομάδα παίκτες επιπέδου,Κούμο, Λόλο, Σίτο και Τσότσα με σημαντική μεταπωλητική αξία.

Ο Καραμουρτζούνης που ψάχνουμε σήμερα θα πρέπει να δώσει πολλά χρήματα και να ελπίσει κάποια έσοδα από τον Γιαννακόπουλο, τον Κούρο, τον Κούρντι και τον Λαμπρόπουλο... Χλωμό.

Katrinos είπε...

Μπας και η Κούβρα άλλαξε όνομα ?

br fun_atic είπε...

Υπονοείτε κάτι Katrine?

br fun_atic είπε...

Σύμφωνα με την gazzetta και τον Γ αντιπρόεδρο της ομάδας, ομάδα ανθρώπων θα συνδράμει οικονομικά το έργο της διοίκησης. Ομάδα βρίσκεις... Έναν χρειαζόμαστε...

br fun_atic είπε...

Άραγε πρόκειται για τον κο με τους ανεμόμυλους; Για να δούμε τι μπορούμε να μάθουμε...

http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=144112

br fun_atic είπε...

Υπάρχει κι αυτό http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=10535&subid=2&pubid=129557862

zamis είπε...

http://www.balla.com.cy/3/14_Protathlima_a_katigorias/18843_Akis_Elinas_%C2%ABIero_kathikon_olon_ton_AEListon%C2%BB_

br fun_atic είπε...

Έχω λίγες πληροφορίες για τον κο Έλληνα. Κύπριος επιχειρηματίας, ο ο οποίος τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τα αιολικά πάρκα.

Είναι ευκατάστατος, κερδίζει χρήματα από τα αιολικά πάρκα, κατά πάσα πιθανότητα όμως δεν μπορεί να αναλάβει μόνος του μια ποδοσφαιρική ομάδα του Ελληνικού πρωταθλήματος, εκτός κι αν μιλάμε για περιορισμένη οικονομική συνδρομή.

Το μεγάλο ερωτηματικό που διατυπώνουν οι Κύπριοι φίλοι μου είναι ο λόγος που θα οδηγούσε τον κο Έλληνα να ασχοληθεί με μια ελληνική ομάδα, ενώ είναι φανατικός οπαδός της Α.Ε.Λ (της Κυπριακής ομάδας - της οποίας υπήρξε και διοικητικό στέλεχος - νομίζω πρόεδρος). Θεωρούν λοιπόν αρκετά πιθανό, αν ο κος Έλληνας ήθελα να αναμειχθεί και πάλι με το ποδόσφαιρο, να το έκανε για λογαριασμό της αγαπημένης του ομάδας. Αυτό βέβαια είναι μια εκτίμηση.

Αναμένουμε να δούμε εάν και εφόσον ισχύουν οι φήμες που διαβάζουμε, οι οποίες βέβαια σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζουν με άλλα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην τοποθέτηση του γ' αντιπροέδρου της Π.Α.Ε προς τους παίκτες.

br fun_atic είπε...

Επίσημη διάψευσηhttp://www.panionianea.gr/2013/11/blog-post_2425.html

Μάκαρι ολά αυτά να είναι αποκυήματα της φαντασίας αλιτήριων Πανιωνίων.Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την μεταγραφική περίοδο του Ιανουάριου, η οποία θα αποκαλύψει τους τύπους αυτους που θελουν το κακό της ομάδας.

br fun_atic είπε...

Επίσημη διάψευσηhttp://www.panionianea.gr/2013/11/blog-post_2425.html

Μάκαρι ολά αυτά να είναι αποκυήματα της φαντασίας αλιτήριων Πανιωνίων.Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την μεταγραφική περίοδο του Ιανουάριου, η οποία θα αποκαλύψει τους τύπους αυτους που θελουν το κακό της ομάδας.

br fun_atic είπε...

http://www.panionianea.gr/2013/11/blog-post_3006.html

Και τα καλά νέα

http://www.panionianea.gr/2013/11/blog-post_8358.html

dimosthenis είπε...

Και μια αναγνώριση από γαύρο δημοσιογράφο:
http://www.sport-fm.gr/article/basi-tis-ethnikis-o-istorikos/734587
Μόνο που ξεχνάει ότι και ο διωγμένος από τον Ολυμπιακό Μήτρογλου αναστήθηκε αγωνιστικά και ξαναγύρισε στην Εθνική μέσα από τους αγώνες του με τη φανέλα του Πανιωνίου

zamis είπε...

http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=10770&subid=2&pubid=129560311

zamis είπε...

http://www.panionianea.gr/2013/11/blog-post_22.html

ειμαι συγκινημενος

br fun_atic είπε...

15 εκ χρέος τη στιγμή που μέχρι τότε διαβαζαμε οτι ο Τσακίρης πλήρωνε το άνοιγμα στο τέλος κάθε χρονιας ( περίπου 3εκ). Ας το δεχτούμε. Το χρέος αυτό προκύπτει απο επίσημο πόρισμα ορκωτού λογιστή; Αν ναι γιατί δεν καταλογιστηκαν ευθύνες;

Αφού κατάφεραν να ρίξουν το χρέος απο τα 15 εκ ευρώ στα 4 τι εμπόδισε τον οικονομικό διευθυντή να μετατρέψει τα μόλις 4 εκ ευρώ χρέους σε κέρδος αλλά την έκανε με ελαφρά;

Αφού δεν τον χρειαζόμασταν ( έφυγε όταν ημασταν 12οι ενω τώρα είμαστε 8οι), γιατί τον πληγώναμε αδρά επί 2 χρονια;

br fun_atic είπε...

http://www.panionianea.gr/2013/11/blog-post_6062.html

Αν κατάλαβα καλά καταφέραμε να μειώσουμε δραστικά πραγματικό χρέος αλλά δυσκολευομαστε στο λογιστικό.

Το μονο που θα μπορούσε να εξηγήσει τη σημερινή κατάσταση με Κατσουλα είναι να έχει συμβεί το αντίθετο.

Να σας ενημερωσω επίσης οτι βιώσιμο καθίσταται ενα χρέος βάσει εσόδων... Και στην περίπτωση αυτή όμως απαιτείται ρευστότητα. Όταν δεν υπάρχει ρευστότητα οδηγούμαστε σε παύση πληρωμών, αρα σε πτώχευση.

Costix είπε...

Τελικα δεν τα ξερεις ολα τα μαγαζακια της Ακρατας.
Με πηγανε εχθες στην Ανω Ακρατα σε ενα ρεμπεταδικο ονοματι Ακρατος Οινος, στην κεντρικη πλατεια.
Με μια κουβεντα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ, καλη μουσικη, καλο φαγητο, ωραιο περιβαλλον και γλεντι μεχρι αργα !!! Αυριο βλεπω το ματσακι στον γνωστο γουρλιδικο καφενε στον Ελαιωνα !!! Πρωτα ο Θεος με το διπλο και το τριποντο !!! Φιλακια σε ολη την παρεα !!!

br fun_atic είπε...

Το ήξερα αλλά δεν είχα φάει :)

br fun_atic είπε...

Είμαι και ένας άλλος στην Άμπελο ( απέναντι απ τον ξενυχτη).