Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Μια φανέλα χωρίς χέρια


Αισθάνομαι ότι πολλές φορές έχουμε μια θολή εικόνα για το τι είναι ο Πανιώνιος. Άλλος θα σου πει ότι είναι η ιστορία, το σήμα, οι κυανέρυθρες εμφανίσεις, οι μνήμες της Μικράς Ασίας,  η ομάδα της γειτονιάς μας και ένας οπαδός ίσως, οι εκδρομές, τα καπνογόνα και οι φωνές στα πέταλα.

Είναι όλα αυτά, σίγουρα. Ξεχνάμε όμως έναν βασικό παράγοντα. Οι κυανέρυθρες φανέλες δεν παίζουν μόνες τους. Τις ίδρωσαν και τις μάτωσαν μερικοί από τους κορυφαίους αθλητές της Ελλάδας. Δίπλα λοιπόν σ' αυτούς, στο ίδιο σκαλί θαυμασμού, θα ήθελα να βάλω και τα νεαρά παιδιά με ταλέντο και όνειρα, που προκειμένου να τα κυνηγήσουν άφησαν πίσω τους γονείς, το σπίτι, το σχολείο και τους φίλους και δίνουν τον δικό τους αγώνα για να αναδειχθούν.

Πριν από μερικές μέρες διαβάσαμε για έναν νεαρό αθλητή μας που λιποθύμησε. Κάποιοι βγήκαν και είπαν ότι είναι μια θλιβερή είδηση. Κάποιοι άλλοι ότι είναι μια κίτρινη φήμη με σκοπό να προσβάλει τον Πανιώνιο. Όλοι προσπάθησαν να κρύψουν ή να διασκεδάσουν τη φήμη, για το καλό του συλλόγου ή μάλλον αυτό που εκείνοι θεωρούν καλό του...

Εγώ θα ήθελα να πω ότι αυτό το παιδί το θαυμάζω. Εάν και εφόσον το παιδί πεινούσε, όλοι πρέπει να του βγάλουμε το καπέλο γιατί παρά την πείνα του, παρά τη φτώχια του, παρά τα προβλήματά του ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της ομάδας. Ήταν εκεί για να αγωνιστεί όσο βαστούσαν τα πόδια του. Αυτή την είδηση κρύβουμε; Μα αυτούς τους αθλητές θέλουμε. Αυτούς χρειαζόμαστε.

Δυστυχώς αυτά τα παιδιά (των υποδομών και της πρώτης ομάδας) δεν πρόλαβαν τις εποχές που διαθέταμε 250.000 ευρώ για τον Κοιλιάρα, 200.000 ευρώ για τον Μέσσι της Αλβανίας, 1 εκ ευρώ για το 50% ενός απίθανου και για όλους αυτούς τους παίκτες που ήρθαν, έγιναν πλούσιοι σε ένα βράδυ κι έφυγαν χωρίς να ιδρώσουν τη φανέλα.  Ούτε βέβαια την εποχή που ο κιτρινιάρης μάνατζερ ήθελε να στήσει το African aid στις υποδομές του Πανιωνίου. Ήλπιζαν ότι θα λαμβάνουν έστω 700- 1.000 ευρώ για να μπορούν έστω να ζήσουν. Αντ' αυτού διαβάζουμε για εράνους...

Πόσα λεφτά μπορεί να μαζέψει ο μέσος φίλαθλος σε έναν έρανο; Ποιόν να πρωτοβοηθήσει;

Νοιώθω ότι αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να σώσουμε την ομάδα, εις βάρος των ανθρώπων. Αυτό δεν γίνεται...Δεν έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε. Κανένα σήμα, καμία ιστορία, καμία φανέλα δεν είναι πάνω από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και δεν είναι αξιοπρεπές να σου λιποθυμούν οι αθλητές...Επίσης δεν είναι αξιοπρεπές να κάνεις τον καουμπόι σε εργαζόμενους που όχι μόνο δεν πληρώνεις, αλλά σε έχουν κάνει μάγκα πολλές φορές μέχρι και σήμερα.

Στο δια ταύτα. Το ποδόσφαιρο είναι ένα ακριβό σπορ. Αν τα έχεις το κάνεις. Αν δεν τα έχεις δεν περνάς ούτε απ' έξω. Εμείς λοιπόν τα λεφτά δεν τα έχουμε. Για την ώρα δείχνει ότι δεν μπορούμε και να τα βρούμε. Όταν λοιπόν δεν υπάρχει μία, και αυτό το λένε οι διοικούντες, είναι δυνατόν να συζητάμε για μείωση του ελλείμματος; Και πως θα γίνει αυτό; Πάνω στην πείνα των αθλητών;

Έχουμε φτάσει προ πολλού στο σημείο μηδέν. Στο σημείο που πρέπει να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος και να πάρει τις αποφάσεις του. Όταν φτάνουμε στο σημείο να συζητάμε για την ύπαρξη του συλλόγου, το βάρος δεν μπορεί να πέφτει στους ώμους καμίας διοίκησης...

Έχουμε και κάποιους επιφανείς φιλάθλους. Κάποιους που μπορούν να δώσουν ένα ποσό το οποίο μπορεί να ανακουφίσει τους παίκτες. Χρήματα που δεν μπορεί να συγκεντρώσει κανένας έρανος. Ας βοηθήσουν. Κι αν δεν εμπιστεύονται τα χέρια που θα τα διαχειριστούν, ας τα δώσουν κατευθείαν στους παίκτες...Αν υπάρχει διάθεση, λύσεις βρίσκονται...

14 σχόλια:

br fun_atic είπε...

Και επειδή το θέμα της λιποθυμίας έπαιξε σε Α.Ε.Κτζήδικο μέσο, έχω να πω ότι:

Οι δικοί μας λιποθυμάνε αλλά παίζουν για την φανέλα. Λύνουν την απεργία μολονότι κάποιος τους λέει να φύγουν εδώ και τώρα. Πηγαίνουν 3-3 στις προπονήσεις για να μοιράζονται τα έξοδα της βενζίνης. Δέχονται φιλανθρωπική βοήθεια από τους "μεγάλους" και από στελέχη της ομάδας. Αυτή τη στιγμή όλη η ομάδα ταξιδεύει στην Λειβαδιά. Δεν υπήρχαν λεφτά για ξενοδοχείο και θα γυρίσουν αυθημερόν...

Οι δικοί σας, ακολούθησαν την ομάδα σας στην Γ' όχι για την δόξα του δικέφαλου αλλά γιατί θα τους πλήρωνε ο τίγρης. Άρα τα αίτια του να γίνουν ερασιτέχνες ήταν μάλλον ταπεινά...

Επαναλαμβάνω ότι τι θέμα δεν είναι η λιποθυμία (η ζαλάδα ή ό,τι άλλο). Είναι ότι για το κλέος του Πανιωνίου έχουμε καταδικάσει μια σειρά εργαζομένων (παίκτες, στελέχη, υπάλληλοι) σε πείνα...Είναι ότι χρήματα για να βοηθηθεί η κατάσταση μπορούν να βρεθούν...Είναι γιατί βάζουμε τον εγωισμό μας πάνω απ' όλα...

zamis είπε...

Με δεδομενα ολα αυτα,πως ειναι δυνατον η διοικηση αυτη να μενει πεισματικα στη θεση της?

Panos είπε...

Φίλε Zamis, αυτή η ερώτηση θα είχε νόημα αν ίσχυε ότι αυτή η διοίκηση μένει πεισματικά στη θέση της.

Ομως α. είναι Διοίκηση Πρωτοδικείου, η οποία ορίστηκε από τον Ερασιτέχνη και δεν υπήρξε απόφαση για αντικατάσταση από τις ΓΣ (ναι, αυτές τις άθλιες, δυστυχώς, ΓΣ)

και β. Δεν έχει υπάρξει πρόταση για μεταβίβαση των μετοχών που διαχειρίζεται ο Ερασιτέχνης, ώστε να την αναλάβει την ομάδα ένας επιχειρηματίας, ως αρμόζει σε μιά ΠΑΕ.
Αν είχε προηγηθεί μια απο τις δυο αναφερόμενες συνθήκες και δεν ειχε παραδώσει τη διοίκηση τότε θα ίσχυε -προφανώς- η ερώτηση.

Δυστυχως όμως και για τον Πανιώνιο και για τα μέλη της Διοίκησης δεν έχει συμβεί τίποτε από τα ανωτερω

zamis είπε...

Φιλε Πανο,εχεις δικιο οπως το θετεις,αν και οπως λες,στις αθλιες γ.σ.δεν δοθηκε η δυνατοτητα καμιας ουσιαστικης ενημερωσης και συζητησης και αυτο ειναι ευθυνη της διοικησης.
Αναρωτιεμαι απλα μεγαλοφωνα,και με ολη την εκτιμηση που οπως ξερεις εχω και σε εσενα και στον κ.Τσαβαλο,ειναι δυνατον να συμβαινουν αυτα τα απιθανα που ακουμε και διαβαζουμε τοσο καιρο τωρα και η διοικηση να μην ανοιγει το θεμα συνολικα?

br fun_atic είπε...

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: Η διοίκηση του πρωτοδικείου ονομάζεται έτσι γιατί ορίζεται από το πρωτοδικείο. Συνεπώς δεν ορίζεται από καμία Γ.Σ.

Η Γ.Σ ψήφισε τα μέλη του Δ.Σ του ερασιτέχνη. Επίσης το ίδιο σώμα δεν αποφάσισε για τα έμμισθα στελέχη τα οποία ουσιαστικά ασκούσαν διοίκηση στην ΠΑΕ Πανιώνιος.

Όσο άθλια και να είναι μια Γ.Σ είναι το ανώτατο όργανο του συλλόγου. Δεν είδα να κάναμε καμία άθλια συνεδρία για να ενημερωθεί ο κόσμος και να συναποφασίσει...

Μια που μιλάμε για άθλια όργανα ας μιλησουμε και για την άθλια Γ.Σ τησ Π.Α.Ε. Από πότε έχει να γίνει; Πότε συνεδριάζει το Δ.Σ; Γιατί οι σουφλεροκουτλίδιδες άλλα λένε...

Που ακριβώς έχει δημοσιευτεί ο ισολογισμός της Π.Α.Ε;

Αυτά λοιπόν θεωρώ ότι είναι κάποια ουσιαστικά ερωτήματα που χρήζουν απάντησης...

br fun_atic είπε...

Επίσης δεν είδαμε και καμία ενέργεια για να βελτιωθεί το επίσης αθλιο καταστατικό του ερασιτέχνη. Χωρίς να λέω ότι το δικό μου είναι το καλύτερο, μπορώ να σου πω ότι θα μπορούσε να γίνει η βάση συζήτησης ή έστω, αν δεν σας κάνει να παρουσιάσετε ένα άλλο. Αυτό που έχουμε απλά δεν κάνει.

Δεκτό ότι η ΠΑΕ έχει πολλά προβλήματα. Καταλαβαίνεις όμως ότι η διοίκηση του ερασιτέχνη πρέπει κάποια στιγμή να λάβει αποφάσεις και για τον μεγάλο ασθενή...

Unknown είπε...

Χαιρετησμούς από τη μακρινή Αλεξανδρούπολη,

Δεν έχω να πω τίποτα για τα διοκητικά γιατί πολύ απλά δεν τα ξέρω. Αυτό που μπορώ να πω όμως είναι πως αυτήν είναι η ομάδα μου και πως είμαι πρόθυμος να βοηθήσω οικονομικά, έστω και λίγο, έστω και αυτό που μπορώ για τώρα.

Δεν πρέπει να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία φιλάθλων για συγκέντρωση κάποιων χρημάτων; έστω και σαν κίνηση: "οι πανιώνιοι φίλαθλοι -όσο λίγοι και αν είναι- είναι εδώ και βοηθάνε".

Περιμένω από όσους γνωρίζουν περισσότερα να αναλάβουν μια σχετική πρωτοβουλία.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχια.

Είμαστε λίγοι αλλά είμαστα Πανιώνιοι!

Unknown είπε...

μπορει να αδικω τους διοικουντες, μπορει να ειμαι συνομωσιολογος αλλα δεν μου κολλαει που βρηκαμε λεφτα να πληρωσουμε τους παικτες τωρα.

zamis είπε...

Ποσο θλιβερο να μην ασχολειται πια κανεις με το παιχνιδι..

NK99 είπε...

Δεν είναι έτσι zamis. Με το παιχνίδι θα ασχοληθεί η uefa αν οι εταιρίες έχουν χάσει πολλά χρήματα με τον άσο στο 2.20.

Ο ΟΣΦΠ διάβασα σε ένα πρωτοσέλιδο ότι θέλει τον Κούρο. Αν αληθεύει διαφεύδονται όσοι ισχυρίζονται ότι η ΠΑΕ Πανιώνιος δεν έχει νόημα ύπαρξης. Ανάμεσα σε αυτούς που το ισχυρίζονται δεν είναι σίγουρα ο πρόεδρος του ΟΣΦΠ.

Ο Τσακίρης τελικά άφησε πολύ μεγαλύτερη περιουσία από αυτή που νομίζαμε. Θα μπορούσε αν το ήθελε να έχει τον Πανιώνιο χωρίς να ξοδεύει ευρώ από την τσέπη του.

br fun_atic είπε...

Το παιχνίδι το είδα αλλά δεν το παρακολούθησα. Μου φάνηκε φιλικού χαρακτήρα και αυτός είναι ο λόγος που δεν κάνω ανάρτηση.

Να σημειώσω μόνο (γιατί αν δεν το κάνω θα σκάσω) την καθυστερημένη αντίδραση του πάγκου μετα το 2-0...

br fun_atic είπε...

Νομίζω ότι θα έπρεπε να να αναφερθούν τα ονόματα των ανθρώπων που βοήθησαν.

http://www.sport-fm.gr/article/eidan-xrima-ston-paniwnio/735536

Παναγ. Μιχαηλάρης είπε...

Είμαι ένας παλιός φίλαθλος του Πανιωνίου που παρακολουθώ όμως από κοντά τις εξελίξεις στον αγαπημένο σύλλογό μου.
Δεν ξέρετε πόσο άσχημη εντύπωση μου έκαναν οι χθεσινοί πανηγυρισμοί του Β. Μάντζιου.
Λίγος σεβασμός στο σύλλογο, όπως έκαναν και κάνουν τόσοι παλιοί ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου, δεν βλάπτει!!

br fun_atic είπε...

Τρανό παράδειγμα ο Λεωνίδας Καμπάνταης. Δεν έχει πανηγυρίσει ποτέ γκολ εναντίον πρώην ομάας του...Να τα λέε αυτά...