Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

O χανούμης Ωνάσης και άλλες ιστορίες για αγρίους.


Πολλοί θεωρούν το facebook ως ένα μέσο κατασπατάλησης του χρόνου. Δεν έχουν άδικο. Ισχύει πολλές περιπτώσεις, όχι όμως πάντα. Σήμερα το πρωί διάβασα έναν πολύ ενδιαφέροντα διάλογο στο συγκεκριμένο μέσο, το οποίο είχε ως αφορμή την τοποθέτηση του καλού φίλου Θοδωρή Κοκκινάκη σχετικά με την προσπάθεια της νέας Α.Ε.Κ  να καπηλευτεί ολόκληρη την ιστορία του Μικρασιατικού ελληνισμού και να παρουσιαστεί, επ' ευκαιρία της κατασκευής του νέου γηπέδου (εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί βέβαια) ως ο μοναδικός εκπρόσωπος ολόκληρης της προσφυγιάς.

Είναι γεγονός ότι η Α.Ε.Κ κάνει πολύ καλή δουλειά σε επίπεδο δημόσιων σχέσεων. Έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με το Πατριαρχείο και ας μου επιτραπεί ο όρος χρησιμοποιεί τον Πατριάρχη όπου και όταν τον χρειάζεται, προσπαθεί να δημιουργήσει το μουσείο προσφυγιάς, εξαγγέλλει ότι θα ονομάσει τις θύρες του νέου γηπέδου με ονόματα Μικρασιατικών (και Ιωνικών) πόλεων, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει και το όνομα Σμύρνη και φυσικά έχει βάλει στο παιχνίδι το ίδρυμα Ωνάσης, από το οποίο έχει λάβει διευκολύνσεις (δεν ξέρω αν έλαβε και χρήματα) επ' ευκαιρία της ονομασίας του vip εστιατορίου του νέου γηπέδου με τα αρχικά του μεγάλου Σμυρνιού. Έφτασαν στο σημείο να παρουσιάζουν τον Ωνάση, ως ένθερμο υποστηρικτή της ομάδας της Πόλης (σε λίγo θα μας πουν ότι την παρακολουθούσε από παιδί), παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι όχι μόνο ήταν αθλητής του Πανιωνίου αλλά είχε κάνει κάποιες ενέργειες για να αποκτήσει την ομάδα μας, γεγονός βέβαια που θα άλλαζε δια παντός την ποδοσφαιρική μας ιστορία (και φυσικά ξύνισαν οι πανιωνάρες της εποχής - πρόκειται για είδος ανθρώπου που προηγήθηκε του Ελληναρά, ο οποίος έχει τις ρίζες του στο Παπανδρεικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80).

Ο Θοδωρής, βλέποντας αυτές τις κινήσεις διερωτάται, σωστά κατά τη γνώμη μου, τον λόγο που η διοίκηση του Πανιωνίου δεν έχει προβεί στην παραμικρή αντίδραση, έστω και με μία ανακοίνωση. Με την αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να τοποθετηθώ για το θέμα:

Η Α.Ε.Κ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια ευτυχή συγκυρία. Μολονότι επέλεξε να αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία, γεγονός που αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην ιστορία της, εντούτοις έχει κατορθώσει να συσπειρώσει κόσμο και επενδυτές γύρω από το σχέδιο της ολικής επαναφοράς και δημιουργίας μιας ισχυρής ομάδας. Με δύο λέξεις αυτό λέγεται όραμα και χρήματα. Στον αντίποδα εμείς δεν έχουμε τίποτα από τα δύο. Εκμεταλλευόμενη την ευνοϊκή αυτή συγκυρία, η Α.Ε.Κ παίζει εξαιρετικά το παιχνίδι των δημόσιων σχέσεων και προσπαθεί να βγάλει από τον χάρτη όλα τα μικρασιατικά σωματεία. Έχει τα μέσα (τύπο, χρήματα, διασυνδέσεις) για να το πετύχει. Η κατάσταση είναι λοιπόν τόσο σοβαρή ώστε να μην μπορεί να αλλάξει με μία και μόνη ανακοίνωση (η οποία δεν ήρθε).

Ο Πανιώνιος, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο, πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να παλέψει για τη δική του ιστορία. Για τα δίκια του. Κάποτε, κάποιοι καλοί φίλοι, είχαν εξαγγείλει τη δημιουργία ενός πολιτιστικού σωματείου με την ονομασία "Ορφέας", το οποίο θα αναλάμβανε το πολιτιστικό κομμάτι του Πανιωνίου. Έγιναν ενημερώσεις, έγιναν συγκεντρώσεις, μαζεύτηκαν και κάποια χρήματα για να προχωρήσει το σχέδιο (δεν ξέρω τι είχαν ζητήσει άλλοι συνάδελφοι, εγώ προσωπικά είχα προσφερθεί να παράσχω την εργασία μου δωρεάν), μάθαμε ότι η αίθουσα στην οποία στεγάζεται το πιγκ πογκ και η ζούμπα θα αποτελούσε την έδρα και τα γραφεία του πολιτιστικού αυτού συλλόγου, αλλά τελικά και στον βαθμό που γνωρίζω δεν έγινε τίποτα.
Αν υπάρχει ο Ορφέας, αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για να δραστηριοποιηθεί. Αν δεν υπάρχει, τότε πρέπει να κινηθεί ο Πανιώνιος. Χωρίς λόγια και ανακοινώσεις αλλά με έργα. Ως πρώτη αντίδραση, προτείνω να ονομαστεί η κεντρική θύρα του γηπέδου "Αριστοτέλης Ωνάσης", με την απαραίτητη εκδήλωση να τελείται εντός του ιδρύματος. Εκεί θα έχουμε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία (και την απαραίτητη προβολή) να αποκαταστήσουμε όλες τις ιστορικές αλήθειες.

Ο Πανιώνιος μικραίνει μέρα με την μέρα. Χάνουμε παίκτες, χάνουμε τους νέους φιλάθλους ενώ παράλληλα δεν αντιδρούμε στην καπηλεία την ιστορίας μας. Σας το ξαναλέω: Έτσι όπως πάμε δεν θα έχουμε Πανιώνο να παραδώσουμε στα παιδιά μας...

12 σχόλια:

br fun_atic είπε...

@Μπίτσι

Ο Θοδωρής έκανε καλά που άνοιξε το θέμα και ακόμη καλύτερα που το άνοιξε δημόσια. Είναι κουραστικό να πρέπει να συζητάμε διαρκώς ιδιωτικά, ιδίως όταν έχουμε μείνει εμείς κι εμείς...

br fun_atic είπε...

Πόσες φορές έφυγαν (εδώ βάζετε όποια άλλη λέξη θέλετε) παίκτες μας με προορισμό την Α.Ε.Κ ακριβώς επειδή είναι σωματείο που υποστηρίζεται από πρόσφυγες; Για πολλά χρόνια η Α.Ε.Κ έπαιξε επιτυχώς το παιχνίδι του αδελφού μικρασιατικού σωματείου κ.λ.π προς όφελός της βέβαια γιατί αντλούσε από εμάς τους αθλητές που ΔΕΝ παρήγαγε.

Στα πλαίσια αυτά δεν αποκλείω πολλοί μικρασιάτες φίλαθλοι, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως και του Ωνάση, να μην έχουν εχθρική διάθεση για ένα σωματείο που υποστηρίζονταν από πρόσφυγες, όπως κι εμείς δεν έχουμε αντιπαλότητες με άλλα μικρασιατικά σωματεία.

Η διαφορά μας ξεκιναει 'εντονα όταν η Α.Ε.Κ, μετά τον πρώτο υποβιβασμό μας, προσπάθησε να κάνει το ΙΔΙΟ, με αυτό που κάνει και σήμερα. Να καπηλευτεί την ιστορία μας, προς όφελός της.

Νομίζω ότι πλέον δεν έχουμε την ανοχή που ενδεχομ΄νως να είχαν οι γονείς μας, απέναντί τους...

zamis είπε...

Μια κοινη γραμμη των προσφυγικων σωματειων απεναντι στον αντιαισθητικο ολοκληρωτισμο της κοτουλας ισως ειχε ενδιαφερον.

br fun_atic είπε...

Πρόσφατα διαβάσαμε την ευχαριστήρια επιστολή του Απόλλωνα.Να μια ευκαιρία.

br fun_atic είπε...

http://www.sport-fm.gr/article/akoma-perimenoun/732958

μέχρι αυτό το δημοσίευμα, περίμεναν τον επενδυτή,

http://www.sport-fm.gr/article/adidroun-oi-paiktes/733177

αυτή ειναι η επόμενη αντίδραση.

Η λογική αντίδραση ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης έρχεται βέβαια σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα διαβάζαμε όλο αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τα οποία οι παίκτες έδειχναν κατανόηση για τις δσυκολίες της διοίκησης.

Επιπλέον αποκαλύπτεται ο πραγματιικός λόγος ματαίωσης του φιλικού με τον απόλλωνα. Δείτε πως είχαν παρουσιάσει τα θέματα τα πανιώνια νέα: http://www.panionianea.gr/2013/11/blog-post_7904.html

br fun_atic είπε...

Ως προς τα Πανιώνια νέα: Σέβομαι ιδιαίτερα τον κόπο και τα έξοδα που κάνουν. Εννοείται ότι ακριβώς γι' αυτό τον λόγο δεν νοιώθω κάποια αντιπαλότητα απέναντί τους.
Δεν μπορώ όμως να μην εκφράσω αυτό το οποίο πραγματικά πιστεύω και θεωρώ λάθος τους.

Ένα μεγάλο δημοσιογραφικό site, πρέπει να λειτουργεί δημοσιογραφικά. Επαγγελματικά. Όταν δεν παρουσιάζει ολόκληρη την είδηση ή στρογγυλεύει τις γωνίες, τότε δεν εκπληρώνει τον ρόλο του απέναντι στον κόσμο του Πανιωνίου που το διαβάζει.

Δημοσιογραφία σημαίνει μετάδοση της είδησης ή και αντικειμενικός (κατά το δυνατόν) σχολιασμός...Τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο. Αν δεν μπορείς να παρουσιάσεις αυτό το αποτέλεσμα, τότε αναγκαστικα, μετατρέπεσαι σε γραφείο τύπου...Δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, όσο έχουμετον Γιώργο Μπιτσικόκο σε αυτό το πόστο...

Θυμίζουν εντονα τον Πανιώνιο Κόσμο. Είμαι πεπεισμένος ότι στον Πανιώνιο κόσμο δεν επιβάλλονταν γραμμή. Για κάποιο λόγο όμως πολλοί απ' όσους έγραφαν εκεί, αυτολογοκρίνονταν. Αυτός είναι και ο λόγος που το συγκεκριμένο έντυπο, για μεγάλο διάστημα είχε τη μορφή του Πανιώνιου Ριζοσπάστη.

Αναγνωρίζω ότι είναι δύσκολο να εκφράζεις την άποψή σου δημόσια, διότι είναι πολύ πιθανό, όταν προσπαθείς να κρατήσεις μια κατά το δυνατόν αντικειμενική στάση να δημιουργείς πικρίες και εχθρότητες. Όταν υπάρχουν αυτά τα συναισθήματα απέναντί σου είναι ακόη δυσκολότερο να κάνεις ρεπορτάζ. Ιδίως στον Πανιώνιο. Όμως αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι. Είναι βασική επιλογή εκείνου που υπογράφει τη γνώμη του, όπως επίσης κριτήριο επιλογής του μέσου από τον αναγνώστη. Αυτό το τελευταίο ας μην το ξεχνάμε.

br fun_atic είπε...

Με λίγα λόγια δεν είναι δυνατόν να διαβάζουμε: Στο γήπεδο τα ξεχνάμε όλα, ο πανιώνιος μου χρωστάει δεν του χρωστάω κ.λ.π και από την άλλη να συζητάμε για απεργία από τις προπονήσεις και ακύρωση φιλικού.

Θα μου πεις: μα αυτά δήλωσαν οι παίκτες...

Είναι σαν τις δηλώσεις: ο Πανιώνιος είναι ο ιστορικότερος σύλλογος στην ελλάδα, καλύπτει τις φιλοδοξίες μου, τον ευχαριστώ για την καριέρα που έκανα κ.λ.π και αμέσως μετά διαβάζουμε για σκαλοπάτια στην καριέρα και αντίο ο παίκτης...Συνεπώς οι συνεντεύξεις είναι κάπως...ρευστές (ένθεν κακείθεν)

br fun_atic είπε...

Αναγνώστης της σελίδας, γνώστης ιστορικών θεμάτων, με ενημέρωσε ότι ο Ωνάσης δεν υπήρξε αθλητής του Πανιωνίου αλλά ότι ήταν αθλητής του Πέλοπα Μελαντίας, του ναυταθλητικού σωματείου της Σμύρνης. Ως μέλος της ομάδας αυτής απεικονίζεται σε φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο facebook.

Τον ευχαριστώ για την επισήμανση.

Το θέμα βέβαια δεν είναι αν ο Ωνάσης ήταν αθλητής του Πανιωνίου ή όχι. Το θέμα είναι ότι ο μεγάλος Σμυρνιός, που είχε επαφές με τον Πανιώνιο, που σε κάποια φάση σκέφτηκε να αποκτήσει την ομάδα (μου είπαν μάλιστα ότι αυτός ή ο γιος του είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του Πανιωνίου - πληροφορία που δεν γνωρίζω), αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται με κάθε τρόπο από την Α.Ε.Κ, παρουσιαζόμενος ως φανατικός φίλαθλος της ομάδας.

Όταν λοιπόν κάποιος παρουσιάσει τον Ωνάση Α.Ε.Κτζή, τον Πατριάρχη χανούμη, τον προσφυγικό ελληνισμό ως ένα και αδιαίρετο σύνολο με πρωτεύουσα την Πόλη και αθλητικό εκπρόσωπο την Α.Ε.Κ, όταν χρησιμοποιεί πανεθνικά σύμβολα (όπως τον δικέφαλο αετό) και πολλά άλλα, στην πραγματικότητα, προσπαθεί να δυναμώσει τη δική του εικόνα εις βάρος όλων των άλλων. Ανεξάρτητα λοιπόν από την οπαδική ιδιότητα του Ωνάση (σιγά μην είχε) έχουμε κάθε δικαίωμα να τιμησουμε τον μεγάλο Σμυρνιό, όπως έχουμε κάθε δικαίωμα να τιμήσουμε τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης. Με αυτή την ευκαιρία, μπορούμε να παρουσιάσουμε την δική μας εκδοχή και τις δικές μας απαντήσεις σε πλήθος ιστορικών θεμάτων, τα οποία, ο φίλος που με ενημέρωσε για τον Ωνάση, μπορεί να προσφέρει τις πολύτιμες γνώσεις του.

Εφόσον λοιπόν η ιδέα του Ορφέα δεν προχώρησε, μπορεί άνετα να αναλάβει ο ίδιος ο Πανιώνιος αυτό το έργο. Άλλωστε διαθέτει στελέχη που μπορούν να φέρουν εις πέρας αυτό το έργο με χαρακτηριστική άνεση.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν μπορούν να διαθέσουν 2 ώρες από τον χρόνο τους και 100 ευρώ για να αγοραστούν δύο ταμπέλες, προκειμένου να κάνουμε μια εκδήλωση (παρουσία δημοσιογράφων) και να ονομάσουμε δύο ΥΠΑΡΚΤΕΣ και όχι μελλοντικές θύρες μας με τα ονόματα των δύο αυτών σπουδαίων ανθρώπων.

IWN1998 είπε...

http://liberopoulos.gr/listcats.php?subaction=showfull&id=1126175594&archive=&start_from=&ucat=23&show_cat=23.

Του διασήμου ρεπόρτερ τηε εποχής - με προσωπική σχέση με τον Ωνάση.

"Ο ρεπόρτερ κερνάει στη Γλυφάδα παγωτό ξυλάκι τον 12χρονο Αλέξανδρο Ωνάση, που αν ζούσε θα ήταν σήμερα (2005) 57 χρονών και άξιος συνεχιστής της δυναστείας Ωνάση...΄Ισως και πρόεδρος του Πανιωνίου, όπως ήθελε ο Σμυρνιός πατέρας του..."

br fun_atic είπε...

Τελικά εμείς μειναμε με το παγωτό στο χερι :-)

NK99 είπε...

Κάποιος που δεν έχει να φάει είναι αδύνατο να του περάσει από το μυαλό να παίξει την ομάδα του στο στοίχημα.

Παρεπιπτόντως θαυμάσια ανάρτηση.

br fun_atic είπε...

Ή κάποιος
Κυ δεν έχει να φαει είναι ήρωας αν δεν σκέφτεται την απόδοση της ομάδα; του στο στοίχημα...

Σε ευχαριστώ