Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Στο ίδιο έργο θεατές


Είναι κάποια παιχνίδια που πραγματικά δεν αξίζει να δεις. Για παράδειγμα, το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό είναι η ίδια επαναλαμβανόμενη ιστορία. Ο Πανιώνιος θα γεμίζει με κάρτες, όλα τα σφυρίγματα θα είναι ανάποδα, φάουλ θα αρχίσουμε να παίρνουμε αφού κλειδώσει το σκορ, το οφσάιντ δεν θα υπάρχει στο μυαλό της διαιτητικής τριάδας μέχρι και σκοράρει ο θρύλος, το κοίταγμα στην περιοχή είναι  πέναλτι και όλα τα κλασικά. Εκτός από αυτά, είσαι υποχρεωμένος να ανέχεσαι να είναι γεμάτο το γήπεδο από γαύρους που το παίζουν Πανιώνιοι, στους οποίους δεν περνάει από το μυαλό ότι ότι κι αν κάνουν ,ότι κι αν πουν, όσα κασκολ κι αν φορέσουν δεν ξεγελούν κανένα. 

Αφού ρε παιδιά όλα είναι γνωστά και δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, γιατί πρέπει για τον μαζοχισμό μας να πληρώνουμε τόσο ακριβό εισιτήριο; Οι καιροί έχουν αλλάξει. Το εισιτήριο είναι ακριβό. Αφού δεν καταφέρνουμε να προσελκύσουμε κόσμο λόγω θεάματος, ας τους προσελκύσουμε με την τιμή του εισιτηρίου…Είναι κρίμα να γεμίζουμε με γαύρους και ο αδελφός Πανιώνιος που δεν έχει τσιγάρα να πάρει να πληρώνει τόσα χρήματα για εισιτήριο. Λαϊκό θέαμα σημαίνει και λαϊκό εισιτήριο.

Από εκεί και πέρα: νομίζω ότι είδαμε τον χειρότερο γαβ των τελευταίων ετών. Η ομάδα που παίρνει το πρωτάθλημα Ελλάδος χαλαρά (αφού έχει καταστρέψει τις μισές ομάδες) στην Ευρώπη είναι ότι ο Αλέκος Τζανετάκος στις ελληνικές ταινίες… Απέναντι λοιπόν σε μια τέτοια ομάδα, κι αν θέλετε σε ένα βαθμολογικά αδιάφορο παιχνίδι, υπήρξαμε μάλλον άτολμοι. Πάλι ανοργανωσιά, έλλειψη αυτοματισμών και εικόνα που δεν ταιριάζει σε παίκτες που μας έχουν δείξει και καλύτερο πρόσωπο. Είναι χοντρό να μην μπορούμε να αλλάξουμε δυο πάσες, να μην μπορούμε να εκδηλώσουμε μια οργανωμένη επίθεση, να κάνουμε ένα καλό κοντρόλ. Κάτι που χτυπούσε πολύ άσχημα είναι η διαφορά ταχύτητας από τους παίκτες του γαβ. Μάλλον κάτι πρέπει να κάνει ο γυμναστής γι αυτό… Νομίζω ότι για άλλο ένα παιχνίδι η ομάδα μας δεν έδειχνε συγκροτημένη και στιβαρή. Όλο το παιχνίδι μας στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε ατομικές ενέργειες. Ο περισσότεροι παίκτες ήταν και πέρσι. Τους έχουμε δει να αγωνίζονται με δύο άλλους προπονητές. Επειδή λοιπόν δεν ξέχασαν τη μπάλα που ήξεραν, μάλλον κάτι πρέπει να κάνει ο προπονητής για να βελτιώσει την κακή αγωνιστική εικόνα. Το λέω τώρα που τελείωσε το δύσκολο κομμάτι του πρώτου γύρου και ακολουθούν παιχνίδια με ομάδες του βεληνεκούς μας στα οποία πρέπει να πάρουμε αρκετούς βαθμούς αν θέλουμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Πέρα λοιπόν από τη μετριότατη αγωνιστική εικόνα νομίζω ότι ούτε οι αλλαγές βγαίνουν στον προπονητή. Για παράδειγμα σήμερα, η έξοδος του Μενδρινού αποσυντόνισε την ομάδα, ενώ ο Καμπάνταης αμφιβάλω αν ακούμπησε μπάλα. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αλλαγές του δεν φέρνουν αποτέλεσμα…

Μια απ τα ίδια λοιπόν…Επόμενο παιχνίδι με τον Άρη. Εννοείται ότι είναι παιχνίδι στο οποίο πρέπει να πάρουμε το τρίποντο. Όχι ήττα, όχι ισοπαλία. Νίκη και μόνο. Μετά την ισοπαλία με τον Πανθρακικό, το παιχνίδι με τον Άρη μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη των πραγμάτων στην υπόθεση της παραμονής στην κατηγορία.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω την πολύ καλή στάση των Μανιάτη, Σιόβα και Σάμαρη, οι οποίοι δεν άξιζαν την αποδοκιμασία έστω και από τους ελάχιστους που το έκαναν. Πολύ ωραία η χορογραφία των Πανθήρων που γιόρτασαν τα 30 τους χρόνια. Να τα εκατοστίσετε παιδιά και πάντα κοντά στην ομάδα, με τρόπο όμως που να μην της δημιουργεί πρόβλημα. Η ομάδα είναι σε τόσο κακή οικονομική κατάσταση που πραγματικά ΔΕΝ αντέχει να πληρώνει πρόστιμα. Κάθε ευρώ που φεύγει από τα ταμεία για την πληρωμή προστίμου είναι μαχαιριά στα πλευρά της ομάδας.

Υ.Γ
Η λάμπα στις τουαλέτες ακόμη να μπει… Διαφημίστε ότι διαθέτουμε dark room να πουλήσουμε εισιτήρια σε όλους τους θαμώνες των κινηματογράφων της Ομόνοιας.

Υ.Γ 2
 Με ωράριο 10:00-15:00 περιμένετε να πουλήσετε διαρκείας;

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέντευξη Κ. Τσακίρη στα επίκαιρα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Κωνσταντίνος Τσακίρης στα Επίκαιρα και στον Κώστα Παπαδάκο (Μπράβο Κώστα!!!). Με αυτή, στον χρόνο που είχε προαναγγείλει, βάζει όλα τα πράγματα σε μια σειρά και δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις (για μένα και στο βαθμό που γνωρίζω και ειλικρινείς).
Αυτό που μου αρέσει στον Τσακίρη είναι ότι πάντα μιλάει με ημερομηνίες και νούμερα.Σπάνιο στην Ελλάδα, απίθανο στον Πανιώνιο... Απαντά σε μια σειρά καίριων ερωτημάτων και κατά τη γνώμη μου αποκαθιστά την αλήθεια αλλά και την προσωπική του αξιοπρέπεια η οποία συστηματικά (για να μην πω με πρόθεση) μειώνονταν από ανέξοδα σχόλια και διαδόσεις στους καφενέδες πέριξ του γηπέδου. 

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται κάτι. Ο μόνος που έχει βάλει πραγματικά χρήματα στον Πανιώνιο ήταν και είναι ο Τσακίρης. Προσωπικά του εύχομαι υγεία, κάθε ευτυχία, επαγγελματικές επιτυχίες και να καμαρώνει τις κόρες του. Θα του θυμίσω επίσης ότι σε μια γωνιά του γηπέδου εξακολουθεί να υπάρχει μια παρέα που περνούσε και περνάει καλά με τον Πανιώνιο. Στην παρέα αυτή ΠΑΝΤΑ θα έχει θέση.
http://www.e-epikaira.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1845:ο-κωνσταντινοσ-τσακιρησ-σε-μια-αποκλειστικη-συνεντευξη-στα-επικαιρα&Itemid=89

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Πανιώνιος - Καλαμαριά 3-1


Ένα μεσοβδόμαδο παιχνίδι κυπέλου με μια ομάδα τρίτης κατηγορίας και μάλιστα πριν από παιχνίδι με τον Ολυμπιακό είναι λογικό να έχει σε μεγάλο βαθμό διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, ιδίως όταν μένουν στην εξέδρα βασικοί παίκτες της ομάδας. Αφήνεις λοιπόν το ωραίο σου σπιτάκι και ξέρεις ότι θα δώσεις το 10 ευρω λόγω αρρώστιας, για να μυρίσεις γκαζόν, για να δεις φίλους κ.λ.π. Άντε για να δεις μια καλή προπόνηση…
Καμία σχέση με προπόνηση πάντως…Αυτό όμως όπου είδαμε σήμερα ήταν του Κουτρούλη ο γάμος. Αν αφήσουμε στην άκρη τα τρία γκολ που βάλαμε, τα οποία αποτελούσαν υποχρέωση ποδοσφαιριστών με εμπειρία, οι οποίοι μάλιστα αγωνίζονται δύο κατηγορίες παραπάνω, αυτό που μένει είναι μια πολύ κακή εμφάνιση.
 Λόγω τιμής δεν μπορώ να θυμηθώ φάση όπου αλλάξαμε δύο σωστές συνεχόμενες πάσες. Δεν θυμάμαι να εκδηλώσαμε μια οργανωμένη επίθεση. Δεν καταφέραμε να δείξουμε τη διαφορά κατηγοριών που μας χωρίζει από την Καλαμαριά. Δεν δηλώνω σχετικός με την προπονητική, αλλά αυτό το 3-5-2 με τα τρία  αμυντικά χαφ κόντρα στην Καλαμαριά ήταν κάπως (έχασα; το μέτρημα με τους αμυντικούς - κατά τ' αλλα παίζουμε ελεύθερο και επιθετικό ποδόσφαιρο)…Γιατί οι αλλαγές; Λες και γίνονται με κλήρωση.  Ότι κάτσει. Κάποια στιγμή παίζαμε με δύο βαριά σέντερ φόρ. Αφού βγάλαμε αμυντικό χαφ και να μπει ο Μαρουκάκης, μετά ξαναβάλαμε αμυντικό χαφ…Από κάποιο σημείο και ύστερα, όταν δηλαδή μπήκε στο παιχνίδι ο Μενδρινός, ο Λάζνικ έπαιζε αριστερό εξτρέμ, ενώ σε κάποιες φάσεις (μετά την έξοδο του Καμπάνταη) ο Μενδρινός έπαιζε σε κάποιες φάσεις μπροστά από τον Μαρουκάκη. Δεν κατάλαβα αν όλα αυτά αποτελούσαν επιλογές του προπονητή ή μέρος του συτήματος "απόψε αυτοσχεδιάζουμε", γιατί ειλικρινά δεν κατάλαβα από το σημείο που ήμουν αν έδινε οδηγίες στους παίκτες.
Το θέμα είναι ότι η ομάδα δείχνει αδούλευτη και οι παίκτες που υποτίθεται ότι ερχόμενοι από τον πάγκο θέλου να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον προπονητή, μάλλον ατύχησαν. Σε πάρα πολύ κακή βραδιά ο τερματοφύλακας (αν η σημερινή εμφάνιση ανταποκρίνεται στο επίπεδό του τότε δεν κάνει για δεύτερος…συγνώμη), ο οποίος είμαι σίγουρος ότι θα απόρησε  και ο ίδιος με τον πιτσιρικά που με τη λήξη του παιχνιδιού του ζήτησε τη φανέλα του!!!
Με τέτοια εμφάνιση λοιπόν το μόνο που σου μένει να ελπίζεις είναι στις ατομικές προσπάθειες. Έτσι λοιπόν μπήκαν τα σημερινά γκολ και έτσι ξελασπώνει η ομάδα μέχρι και σήμερα. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι αν δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση και μάλιστα σύντομα αποκλείεται να ξελασπώνουμε διαρκώς με ατομικές ενέργειες. Καλώς ή κακώς δεν είναι κάθε μέρα τα’ Αι Γιαννιού.

Κλείνοντας θα ήθελα να ασχοληθώ με ένα θέμα του ερασιτέχνη. Εδώ και μέρες βλέπω άδειες τις πισίνες. Σήμερα άκουσα ότι μας έχουν κόψει το φυσικό αέριο επειδή χρωστάμε γύρω στις 65.000 ευρώ. Μα καλά, τόσα περίπου δεν χρωστούσαμε και πέρσι; Γι αυτό τον λόγο δεν έμεναν για μήνες απλήρωτοι οι υπάλληλοι και οι προπονητές στον Πανιώνιο;Για να πληρώνουμε τον διακανονισμό; Είναι δυνατόν μετά από ένα ολόκληρο χρόνο να έχει μειωθεί η οφειλή της πισίνας κατά 5.000 ευρώ μόνο; Την ίδια ώρα οι χώροι άθλησης του μπάσκετ είναι υπερπλήρεις. Συνεισφέρει φέτος το μπάσκετ ή είναι και πάλι στην απ’ έξω; Από τη στιγμή που η προηγούμενη γενική συνέλευση του ερασιτέχνη έγινε Τέξας λόγω Μπέου, πότε και με ποιο τρόπο θα ενημερωθούν τα μέλη για όλα αυτά τα θέματα; Δεν ξέρω ρε παιδιά…Εγώ είμαι παράξενος ή η κατάσταση αυτή είναι τραγική απ’ όπου κι αν την πιάσεις;

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΠΑΝΙΙΩΝΙΟΣ 1-1


Ένα παιχνίδι με ψυχολογικές διακυμάνσεις: από την αρχική πίεση του Εργοτέλη στην έναρξη κάθε ημιχρόνου, στην εξισορρόπηση και στις ευκαιρίες του Πανιωνίου που σε έκαναν να ελπίζεις ότι μπορείς να φύγεις με βαθμούς, στο γκολ του Εργοτέλη που σε έκανε να θεωρείς ότι το παιχνίδι του μισού γκολ είχε ήδη κριθεί, στην ισοφάριση του Αραβίδη που σε έκανε να νοιώθεις ευχαρίστηση για την ισοπαλία, που σε άλλα σημεία του παιχνιδιού ίσως και να σου φαίνονταν λίγη…

Σαφέστατα και δεν θα υπήρχαν αυτού του είδους οι ψυχολογικές διακυμάνσεις εάν είχαμε να κάνουμε με ένα καλό παιχνίδι. Με δύο ομάδες που απέδιδαν καλό ποδόσφαιρο. Ο Εργοτέλης είχε μια μικρή υπεροχή η οποία προέρχονταν κυρίως από το γεγονός ότι έπαιζε στην έδρα του, σε καμία περίπτωση όμως δεν φάνταζε ισχυρός αντίπαλος, ούτε είχε σχέση με ενδεκάδες του του που είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν, από την άλλη ο Πανιώνιος, ο οποίος εξακολουθεί να διαθέτει κάποιους παίκτες που και φέτος μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε παιχνίδια με τους μικρομεσαίους, όμως είναι προβλέψιμος και υστερεί δημιουργικά. Στη σούμα λοιπόν η ισοπαλία φαντάζει δίκαιη. 

Ο εχθρός του καλού βέβαια είναι το καλύτερο. Είναι γεγονός ότι απέναντι σε ένα μάλλον κακό Εργοτέλη ο Πανιώνιος μπορούσε να κάνει βάσιμα όνειρα για τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς στο σακούλι. Μας λείπει όμως ο αέρας, μας λείπει το μέταλλο του νικητή, μας λείπει το δημιουργικό σκέλος. Για την ώρα δείχνουμε να είμαστε μια ομάδα τσούκου – τσούκου, χωρίς αυτοματισμούς, χωρίς ομαδικότητα, χωρίς δημιουργία που είτε δεν είναι καλά δουλεμένη είτε δεν μπορεί να καλύψει το κενό των παικτών που έχασε το τελευταίο οκτάμηνο. 

Δεν έχω καταλάβει πως δημιουργούμε ευκαιρίες στην αντίπαλη άμυνα. Η μπάλα λες και δεν περνάει από το κέντρο .Λες και το κέντρο αποτελεί μια τρύπα στον χωροχρόνο… Δεν παρουσιάζουμε εικόνα ομάδας αλλά βασιζόμαστε στην ατομική επίδοση των 3-4 παικτών που μπορούν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Από τη μία λοιπόν μαζεύουμε χρήσιμα βαθμουλάκια, από την άλλη όμως και όσο περνάει ο καιρός η ομάδα όχι μόνο δεν κάνει βήματα μπροστά αλλά μάλλον κάνει βήματα πίσω.

 Σέβομαι την προσπάθεια που κάνει ο προπονητής, ίσως όμως να έφτασε στο όριο της προσφοράς του. Δεν θέλω η τοποθέτηση αυτή να θεωρηθεί προσωπική επίθεση, συμβαίνει όμως η εικόνα να μη βελτιώνεται, το έμψυχο υλικό είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο, δυνατότητα μεταγραφικής ενίσχυσης δεν υπάρχει άρα η μόνη αλλαγή στη σκακιέρα για την αγωνιστική άνοδο της ομάδας είναι η αλλαγή προπονητή. Με την αγωνιστική εικόνα που παρουσιάζουμε είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα, ιδίως μετά τον Γενάρη, όταν οι ομάδες που διαθέτουν αδειοδότηση θα μπορέσουν να λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν με μεταγραφική ενίσχυση. Επαναλαμβάνω ότι ο κος Παντελής κάθε άλλο από αποτυχημένος βαθμολογικά είναι, από την άλλη όμως δεν ξέρω αν έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά την αγωνιστική εικόνα της ομάδας.
Συνεχίζουμε, ελπίζοντας στο καλύτερο…

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τον Αντώνη Κρόμπα για την εξαιρετική παράσταση που έδωσε στο Άλσος. Αυτή την παράσταση προσπαθώ να την δω από πέρσι τον χειμώνα, κάθε φορά όμως κάτι συνέβαινε και την έχανα. Μια του κλέφτη  δυο του κλέφτη κατάφερα να δω την τελευταία. Πολύ έξυπνη, πολύ γρήγορη, πολύ αστεία. Μπράβο Αντώνη!!!

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Ο κακός δαίμονας Μάντζιος

Όταν βγήκε το πρόγραμμα, το παιχνίδι αυτό το υπολογίζαμε σαν σίγουρο για τους τρεις πρώτους βαθμούς .Δυστυχώς η ισοπαλία στο σημερινό ματς ήταν ότι καλύτερο μπορούσαμε να πάρουμε.  Το είπα και την προηγούμενη φορά. Παίζουμε όλα τα παιχνίδια σαν να είναι εκτός έδρας. Αυτή η ομάδα χρειάζεται περισσότερο θάρρος και αποφασιστικότητα…

 

Φάγαμε ένα ολόκληρο ημίχρονο αμυνόμενοι απέναντι σε μια ομάδα που χωρίς να δείχνει τίποτα ιδιαίτερο, απλά ήξερε τι ζητούσε στο γήπεδο. Οι παίκτες του Πανθρακικού έπεφταν πάνω στη μπάλα δύο-δύο, ειδικά σε Κολοβό και Μενδρινό με αποτέλεσμα η ανάπτυξη της ομάδας να έχει πάει περίπατο. Λογικά ήρθε και το γκολ από το τραγικό λάθος του Λαμπρόπουλου, ένα γκολ που θα μπορούσε να έχει μπει και νωρίτερα στις 3-4 καλές ευκαιρίες που έκανε ο Πανθρακικός. Μόνη αξιόλογη δική μας στιγμή, μια κεφαλιά του Αραβίδη λίγο άουτ.

 

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε κάπως καλύτερα με την αλλαγή του Ντούνη στη θέση του Λάσνικ που έδωσε μια κάποια πνοή στην επίθεση και είχε και το μοναδικό καλό σουτ που ανάγκασε τον τερματοφύλακα του Πανθρακικού σε πολύ δύσκολη απόκρουση. Όλα αυτά όμως μόνο για ένα δεκάλεπτο και μετά πάλι το χάος. Δυστυχώς  αφυπνιστήκαμε μετά το γκολ όταν ήταν πλέον πολύ αργά αλλά και πάλι θα μπορούσαμε να έχουμε κερδίσει αν ο Σέρεμετ δεν έκανε άλλη μία εκπληκτική απόκρουση μετά το 90’.

 

Συμπερασματικά, έχουμε τεράστιο πρόβλημα στην ανάπτυξη. Ένα πρόβλημα που κατά την ταπεινή μου άποψη, με Μενδρινό-Λάσνικ-Κολοβό στο κέντρο δεν θα έπρεπε να υπάρχει σε τόσο μεγάλο βαθμό. Εκτός αν δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το μάθημα. Όταν με τέτοιες ομάδες δεν μπορείς να δημιουργήσεις φάσεις και γυρνάς πίσω τη μπάλα για να επιτεθείς με γιόμες σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Παίκτες δεν θα κρίνω γιατί δε νομίζω ότι δεν υπάρχει υστερήσας  αλλά κάποια αυτάκια πρέπει να τραβηχτούν παραπάνω….

GRINIARIS 

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Κάτι κινείται στα διοικητικά

Όλο και πληθαίνουν τα μηνύματα που θέλουν να υπάρχει κινητικότητα γύρω από το θέμα της πώλησης της ΠΑΕ ή σωστότερα της μεταβίβασης του management. Διαβάσαμε σήμερα τη νέα συνέντευξη του κου Αρκουμάνη στον Τηλέχαμο Βαρβαρέσο, με την οποία ουσιαστικά επανεκδηλώνεται το ενδιαφέρον του για την ανάληψη της τύχης του Πανιωνίου, χωρίς να αποσαφηνίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει (μεταβίβαση μετοχών, ανάληψη του management με απόφαση της Γ.Σ, πρόταση μομφής και εκλογές). Παράλληλα, στα Πανιώνια στέκια κυκλοφορούν και άλλα ονόματα τα οποία προτίθενται να αναλάβουν το management της ομάδας, χωρίς να μπορώ να αποσαφηνίσω εάν όλοι αυτοί πρόκειται να συνεργαστούν με τον κο Αρκουμάνη ή αν ενδιαφέρονται να αναλάβουν μόνοι τους τις τύχες του συλλόγου. Ακούω ονόματα ανθρώπων που ασχολήθηκαν ή ασχολούνται με τα διοικητικά της Π.Α.Ε, της Κ.Α.Ε ή γειτονικών μας ομάδων, όπως επίσης και χειροδύναμων φιλάθλων. Το θέμα είναι ότι κάτι δείχνει να κινείται στο θέμα αυτό και μάλιστα από διάφορες πλευρές… Η κινητικότητα αυτή ίσως να σχετίζεται με το γεγονός ότι λογικά πρέπει να έχουν μπει χρήματα στα ταμεία του συλλόγου τόσο από την μεταγραφή του Κολοβού όσο ενδεχομένως και από την πώληση του προπονητικού, άρα είτε υπάρχει μετρητό προς διαχείριση, είτε η όποια ρευστότητα μπορεί να οδηγήσει σε διακανονισμό των χρεών προς το δημόσιο, απαλλαγή της νέας διοίκησης από τον βραχνά παλαιότερων χρεών και ίσως μελλοντική επίτευξη της αδειοδότησης του Πανιωνίου.
Για την ώρα όσα ακούω είναι φήμες, είναι πάρα πολύ δύσκολο να διασταυρώσω τα όσα ακούω, άρα αναμένω μαζί σας τις εξελίξεις. 

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Πανιώνιος u-20 / Βαζελόπαιδα 0-1 και ένα θέμα του ερασιτέχνη


Η μοναδική θετική επίπτωση της πώλησης του προπονητικού είναι ότι θα έχουμε την ευκαιρία να καμαρώνουμε την u-20 ομάδα στη Ν. Σμύρνη. Σε θεωρητικό επίπεδο βέβαια, γιατί παρ' όλες τις ανακοινώσεις και τις προσκλήσεις στον κόσμο για να στηρίξει τις προσπάθειες των ταλέντων μας, που σύντομα θα στελεχώσουν την πρώτη ομάδα, η πλειοψηφία του κόσμου που βρέθηκε χθες στη Ν. Σμύρνη ήταν βάζελοι... Και πολύ εκδηλωτικοί μάλιστα... Περαστικά μας...Κατά τ' άλλα δεν ανεχόμαστε φιλάθλους του ΠΟΚ στο γήπεδό μας, είμαστε διαφορετικοί, αγαπάμε τα νέα παιδιά κ.λ.π...Ναι καλά

 

Την ομάδα μας την είχα δει μόνο σε προπονήσεις. Ήξερα μόνο ότι από το κέντρο και πάνω έχουμε καλούς παίκτες. Κρίνοντας από ένα παιχνίδι και μόνο (άδικα βέβαια) η ομάδα φάνηκε να θέλει πολύ δουλειά για να δέσει. Η άμυνα επίσης μου φάνηκε λίγο αργή. Κατά τα λοιπά χάσαμε 3 ή 4 μοναδικές ευκαιρίες (τετ α τετ από αυτά που δεν χάνονται). Από την άλλη ο ΠΑΟ φαίνονταν πιο ουσιαστικός και δεμένος, ευτύχησε να πετύχει ένα τέρμα και κράτησε τα αποτέλεσμα μέχρι το τέλος, αφού δεν βρήκαμε τρόπους να το ανατρέψουμε. Η ομάδα μας δεν είναι κακή, θέλει όμως δουλειά και σίγουρα θέλει τη στήριξη του κόσμου, ο οποίος μπορεί να καταστήσει τη Ν. Σμύρνη ισχυρή έδρα και να δώσει άλλη ώθηση στα πιτσιρίκια του Δημήτρη Τερεζόπουλου.

 

Θα ήθελα να ασχοληθώ και με ένα θέμα που έχει να κάνει με τον ερασιτέχνη. Πέρσι, ο Πανιώνιος αντιλαμβανόμενος τη δύσκολη οικονομική θέση στην οποία βρέθηκαν πολλοί γονείς, έδωσε μια σειρά οικονομικών διευκολύνσεων σε άνεργους και πολύτεκνους. Η κίνηση αυτή κατέδειξε την ποιοτική διαφορά του Πανιωνίου από τις διάφορες αθλητικές επιχειρήσεις.

Χθες λοιπόν που πήγα με ένα φίλο μου για να γράψουμε τα παιδιά μας, μάθαμε ότι για να πετύχει κάποιος γονιός έκπτωση (από τα 45 στα 25 ευρώ μηνιαία συνδρομή) θα έπρεπε να είναι άνεργοι και οι δύο γονείς. Αν και οι δύο γονείς είναι άνεργοι, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτούν είναι να γράψουν τα παιδιά τους στον Πανιώνιο, διότι η οικογένεια αυτή δεν αντιμετωπίζει τη φτώχεια αλλά την ανέχεια. Το ωραίο είναι ότι ο φίλος μου, ο οποίος είναι αποδεδειγμένα άνεργος (έχει κάρτα του ΟΑΕΔ) καλείται να πληρώνει 45 ευρώ μηνιαίως επειδή η γυναίκα του δεν εργάζεται (ασχολείται με τα οικιακά), επί της ουσίας είναι άνεργη, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να αποδείξει την ανεργία της. Μήπως θα έπρεπε να είμαστε πιο ευέλικτοι σε τέτοια θέματα; Είναι δυνατόν μια οικογένεια με ένα άνεργο μέλος να μην λαμβάνει καμία έκπτωση; Είναι δυνατόν να μην μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε τέτοιες περιπτώσεις που επί της ουσίας είναι άνεργοι και οι δύο γονείς;

Χειρότερο από το να χάνουμε συνδρομές είναι να χάνουμε αθλητές και να απογοητεύουμε αυτούς και τις οικογένειές τους. Γιατί είναι μεγάλη απογοήτευση για ένα πατέρα να λέει στο παιδί του ότι θα πρέπει να κόψει το αγαπημένο του άθλημα επειδή δεν υπάρχουν τα χρήματα για να το συνεχίσει...Κρίμα ρε παιδιά...

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Φίλος να σου πετύχει...


Όταν βλέπω ποδόσφαιρο μου αρέσει να καταλαβαίνω τον βαθμολογικό στόχο που έχει η κάθε ομάδα στην πράξη. Σε έδρες σαν την Τούμπα ή το "Καραισκάκης" η νίκη για ομάδες όπως ο Πανιώνιος μπορούν να έρθουν μόνο αν συνωμοτήσει το σύμπαν αλά Κοέλιο και ταυτόχρονα κοιμηθεί ο θεός. Δεν είναι τόσο αγωνιστικό το θέμα, αλλά μια σειρά από πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης του κόσμου, του δέους που νοιώθει παραδοσιακά η ομάδα μας σε τέτοια γήπεδα (είναι γεγονός ότι στο Καραισκάκης, στο ΟΑΚΑ στο Βικελίδης και στην Τούμπα μας πάει 3 και 1, ακόμη και όταν αντικειμενικά έχουμε την αγωνιστική δύναμη για κάτι καλό) και βέβαια η βοήθεια από τα παιδιά με τα μαύρα...
Με αυτά τα δεδομένα είναι σχεδόν το ίδιο δύσκολη η επίτευξη ισοπαλίας με μηδέν - μηδέν, άρα κρατάμε ως δεδομένο ότι για να πάρεις βαθμό πρέπει να σκοράρεις, πιθανότατα μάλιστα περισσότερες από μία φορά.
Ο σημερινός Πανιώνιος ήλπιζε στην ισοπαλία. Ταυτόχρονα όμως ήξερε ότι δεν είχε λύσεις στα πολλά επιθετικά ατού του δικέφαλου, άρα ίσως και να συμβιβάζονταν και με αξιοπρεπή ήττα. Πολλά καρπούζια και μάλλον ασαφής ο τελικός στόχος. Υπήρχε τελικά περίπτωση να φύγει με βαθμό από την Τούμπα πετυχαίνοντας τέρμα; Βάσει στατιστικής σε καμία περίπτωση. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχεις ισοπαλία με τέρματα, όπως είπαμε, από τη στιγμή που έχεις κατοχή μπάλας γύρω στο 30% και χωρίς να έχεις δημιουργήσει σε ολόκληρο παιχνίδι μια ουσιαστική φάση. Σε γενικές γραμμές η ομάδα στέκονταν σχετικά καλά μέχρι το πρώτο γκολ, το οποίο πιθανότατα να ήταν οφσάιντ και ταυτόχρονα να είχε προηγηθεί και φάουλ στον τερματοφύλακα, πήρε όμως την κάτω βόλτα μετά το δεύτερο γκολ (τύχη ή εξαιρετική ικανότητα - ποτέ δεν θα μάθουμε).Από εκεί και πέρα η υπόλοιπη διαδικασία ήταν τυπική. Ξεγυρισμένη τεσσάρα  με τη βοήθεια του διαιτητή ο οποίος συναγωνίζεται σε τραγικότητα τον Αισχύλο. Ο συγκεκριμένος κύριος ο οποίος μοίραζε αφειδώς κάρτες σε παίκτες μας, χαρίζονταν συστηματικά στα σκληρά μαρκαρίσματα των παικτών του ΠΑΟΚ και έδωσε από ένα ανύπαρκτο πέναλτι σε κάθε ομάδα (για την φάση του πρώτου γκολ τα είπαμε ήδη) έδειχνε λίγος να διευθύνει αγώνα ακόμη και δεκάχρονων...ή μήπως ήταν εξαιρετικά ικανός να διευθύνει παιχνίδι στην Τούμπα;
Κρίμα που εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα και χάλασε η καλή εικόνα των προηγούμενων παιχνιδιών...
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι το θέμα της φιλία με τον ΠΑΟΚ με έχει κουράσει. Από τότε που γίναμε φίλοι χάνουμε μέσα έξω ενώ οι τεσσάρες πέφτουν βροχή. Δεν είπα να κάτσει ο ΠΑΟΚ να μας δώσει αποτέλεσμα, από την άλλη όμως είναι γεγονός ότι οι τύποι κυνηγούσαν το πέμπτο γκολ μέχρι το τέλος. Δεν λέω, υπήρξαν κάποιες κινήσεις καλής θέλησης ανάμεσα σε οργανωμένους, από εκεί και πέρα όμως δεν βλέπω τι κοινό έχουμε με μια ομάδα που αποτελεί την βόρεια κόπια του Ολυμπιακού σε κάθε επίπεδο.