Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Η Κίνηση, ο Σκούρας και το 99


Αφού πέρασε το παιχνίδι με τον ΠΑΣ είναι καιρός να ασχοληθούμε με τις εξελίξεις στα διοικητικά. Η Κίνηση Φίλων που εξέδωσε πριν από μερικές ημέρες μια ανακοίνωση με την οποία αναλάμβανε δράση για τη σωτηρία του Πανιωνίου, αποκάλυψε κάποια στοιχεία της.

Με συνέντευξη του, ο κος Κυριάκος Σκούρας, παρουσιάστηκε ως ο ηγέτης της κίνησης αυτής και ξεκαθάρισε μια σειρά από πράγματα, χωρίς όμως να αποκαλύψει τα ονόματα των λοιπών συμμετεχόντων.

 

Ας κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή: Ο κος Σκούρας είχε εμφανιστεί και πάλι πριν από μερικούς μήνες συμμετέχοντας και πάλι σε μια κίνηση επιχειρηματιών, η οποία είχε αναλάβει δράσεις υπέρ της ομάδας. Η ομάδα αυτή συνέδραμε τους παίκτες με χρήματα αλλά και με είδη πρώτης ανάγκης. Είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κίνηση αυτή θα έπαιρνε μορφή διοικητικού σχήματος. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Ο ος Σκούρας και η ομάδα αυτή  απέσυραν το ενδιαφέρον τους, επικαλούμενοι τη μη ενημέρωσή τους για την αλλαγή προπονητή ( Παντελής – Παναγόπουλος) και χωρίς να εξηγούν όμως τον λόγο για τν οποίο έπρεπε να ειδοποιηθούν για μια απόφαση διοικητικού χαρακτήρα. Η ίδια πάνω κάτω ομάδα επανήλθε στα κοινά του Πανιωνίου πριν από μερικές ημέρες, όταν με ανακοίνωση που διοχετεύθηκε στον τύπο αναλάμβανε συγκεκριμένες δράσεις. Είχε προηγηθεί μυστικός (λέμε τώρα) δείπνος, όπου είχαν βολιδοσκοπηθεί διάφορα Πανιώνια κέντρα. Για μέρες τροφοδοτούνταν η φήμη ότι η κίνηση αυτή θα αποτελούσε το νέο διοικητικό σχήμα, με την στήριξη μάλιστα του κου Τσακίρη.

Η συνέντευξη όμως του κου Σκούρα βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ξεκαθαρίζει ότι η ομάδα του δεν θα αναλάβει τη διοίκηση του Πανιωνίου. Και να ήθελαν, πιθανότατα δεν υπήρχε το χρονικό περιθώριο για σχηματισμό νέας διοίκησης πρωτοδικείου. Άρα αρκούνται σε ρόλο σκιώδους  διοίκησης. Ξεκινούν τη δράση από εκεί ακριβώς που είχαν εγκαταλείψει, δηλαδή  προσλαμβάνουν προπονητή και δικηγόρο της εκλογής τους. Βασικός στόχος η υπαγωγή του Πανιωνίου στο άρθρο 99 ή σε κάποια άλλη ευεργετική διάταξη.

Να πούμε λίγα πράγματα γι αυτό: Το άρθρο 99 δεν είναι μια μαγική λύση. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις οι οποίες, μολονότι διαθέτουν σημαντική δυναμική, έχουν βρεθεί σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία με τους πιστωτές τους προκειμένου να αποφύγουν τη στάση πληρωμών (πτώχευση). Για να μπορείς λοιπόν  και υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει η διαδικασία να πετύχεις διακανονισμό με τους πιστωτές, πρέπει να έχεις ικανά εισοδήματα. Όπως σωστά παρατηρεί ο κος Σκούρας, το χρέος του Πανιωνίου είναι μικρό (πολύ μικρότερο από άλλων ομάδων).
 
 Όμως υπάρχουν και κάποια δεδομένα. Πηγές εσόδων του Πανιωνίου είναι τα τηλεοπτικά, χρήματα από την πώληση παικτών, διαφημίσεις του οπαπ και τα εισιτήρια (όσα μένουν αφαιρουμένων των εξόδων και των προστίμων). Με δεδομένο ότι η ομάδα δεν έχει και λογικά δεν θα λάβει αδειοδότηση και επειδή κατά πως φαίνεται θα χάσει πάρα πολλούς από τους παίκτες το καλοκαίρι, αναγκαστικά θα στηριχθεί στην u20 ομάδα και σε δανεικούς που θα λάβει… Αυτό σημαίνει μηδενικά ή έστω λίγα έσοδα από μεταγραφές, τουλάχιστον για ένα έτος. Έχουμε ακούσει ότι τα φετινά τηλεοπτικά κάλυψαν τις περσινές υποχρεώσεις, άρα  τα τηλεοπτικά της επόμενης χρονιάς θα καλύψουν τις φετινές (οι οποίες ίσως και να είναι μειωμένες λόγω της αποχώρησης παικτών ως ελεύθερων). Όπως και να χουν τα πράγματα, πιθανότατα δεν περιμένουμε από κεί κάποιο σημαντικό έσοδο. Χωρίς λοιπόν επαρκή έσοδα, πως θα μπορέσουμε να έρθουμε σε συμφωνία με τους πιστωτές μας και μάλιστα να είμαστε συνεπείς στον διακανονισμό;
 
Με λίγα λόγια, το άρθρο 99 ή όποιο άλλο αντίστοιχο, θα ήταν χρήσιμο και θα αποτελούσε λύση μόνο αν η ομάδα είχε ρευστότητα 1,5-2 εκ ευρώ. Δεν την έχει. Αυτά τα χρήματα τα έχει μόνο ένας, ο οποίος κατά τη δήλωση του κου Σκούρα δεν συμμετέχει. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις λοιπόν, η υπαγωγή στο άρθρο 99 ίσως να αποτελεί απλή παράταση ζωής του συλλόγου για 1,5-2 χρόνια και αυτό εάν και εφόσον καταφέρνει να παραμένει στην κατηγορία. Αν και τονίζω το αν, η ομάδα δεν έχει ουσιαστικές προϋποθέσεις σωτηρίας, τότε ίσως να έπρεπε να μελετήσουμε και άλλα σενάρια με πιο δραστικές αλλά και πιο σίγουρες λύσεις. Δεν θα ήθελα ΠΟΤΕ να δω τον Πανιώνιο στην Γ’ κατηγορία, πλέον όμως πρέπει να υπολογίσω τις πιθανότητες που έχει για να παραμείνει ψηλά, χωρίς να αποτελεί το παραμάγαζο καμίας ομάδας του ΠΟΚ και να λύσει με τρόπο ουσιαστικό τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Να μην ξεχνάμε ένα πράγμα. Δεν έχει σημασία πόσα χρωστάς. Έχει σημασία πόσα μπορείς να πληρώνεις και για πόσο.

8 σχόλια:

br fun_atic είπε...

πάει περίπατο η συνέλευση

http://www.panionianea.gr/2014/02/blog-post_5488.html

John - Singapore είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=ulJJ4Pm8tw0

Θυμάμαι και στεωαχωριέμαι... Ή θα είμαστε στο άρμα του χοντρού ή θα είμαστε στα δόντια του βάζελου... Έλεος πιά. Σε αυτό το πρωτάθλημα αγωνιζόμαστε να μείνουμε?
Που'ναι τα χρόνια που είχαμε ιστορία, υπόσταση, παρών και προοπτική? Μείναμε με την ιστορία και με τα "αν είχε γίνει ΄το ένα και το άλλο θα είμασταν αλλιώς..."
Μασ λένε "ρομαντικούς" σαν να μας βρίζουν. Μας λυπούνται... Και εμείς ακυρώνουμε την συνέλευση λόγω εξελίξεων που όμως κανείς δεν ανακοινώνει πλήρως και επώνυμα...
Πανιωνάρα στην καρδιά και στην ψυχή ρε. Ειμαι ο Γιάννης και είμαι Πανιώνιος γιατί έτσι μου γουστάρει και δεν θα το εξηγήσω κιόλας, όποιος νιώθει - καταλαβαίνει. Φιλιά.

dimosthenis είπε...

Μια ζωή αυτή η διοίκηση τα λέει μισά. Εντάξει αναβάλλεται η γενική συνέλευση. Στη θέση της τι; συνέντευξη τύπου; ανακοίνωση; τίνος; Πάλι αδιαφάνεια, πάλι μισόλογα, πάλι χωρίς πρόγραμμα πάλι στην τύχη; Ένας άντρας εκεί μέσα να βγει να μιλήσει, να πει αλήθειες, να δώσει προοπτική.

br fun_atic είπε...

Που ειναι ο απολογιστικος; όεο;

Unknown είπε...

Γιάννη από την Σιγκαπούρη , έτσι νοιώθουμε όλοι... Απλά περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα γίνει στην δύστυχη ομάδα μας ... για εμάς ο Πανιώνιος είναι πρωταθλητής στην καρδιά μας και αυτό φτάνει...!

Unknown είπε...

Γιάννη από την Σιγκαπούρη , έτσι νοιώθουμε όλοι... Απλά περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα γίνει στην δύστυχη ομάδα μας ... για εμάς ο Πανιώνιος είναι πρωταθλητής στην καρδιά μας και αυτό φτάνει...!

IWN1998 είπε...

Και αν πέσουμε στην Γ, BR, μπορεί να είμαστε και πάλι στο άρμα κάποιου... Εξαρτάται ποια θα είναι και τότε η νέα αρχή.

Το βασικό είναι αν τα 3.000.000 της εφορίας με τις 24 μηνιαίες δόσεις των 125.000 μπορούν να πάρουν ικανή χρονική παράταση ώστε να καταστεί εφικτό στην ΠΑΕ να λειτουργεί παρά αυτό το χρέος.
Τώρα ότι βγαίνει κατακρατείται αυτόματα.
Αλλά πόσο να πάει; 48 δόσεις των 62.500; Είναι και αυτές εφικτές; Μάλλον όχι. Χρειάζεται και μείωση του χρέους και όχι μόνον χρονική παράταση.
Απ' όσο θυμάμαι η ομάδα Σκούρα μίλαγε για 20-30 χιλιάρικα το μήνα που μπορούσε να βάζει.
Αντε να υπάρξει και κάποια βοήθεια μικρή από τρίτους. Δύσκολα βγαίνουν τα πράγματα.
Αλλά ας γίνει η προσπάθεια τουλάχιστον. Από την προηγούμενη πλήρη απραξία,νομίζω το να μην περιμένουμε την καταστροφή με δεμένα τα χέρια, είναι νομίζω ότι το καλύτερο εκτός απ' όσυς ίσως περιμένουν το ώριμο φρούτο αλλά "τίγρης" άλλων ομάδων χωρίς να είναι τίγρεις...

br fun_atic είπε...

Πρόσεξε. Δεν προτείνω την πτώση της ομάδας στην Γ'. Λέω όμως ότι ίσως θα πρέπει να εξεταστεί και αυτό το σενάριο εάν και εφόσον δεν υπάρχει άλλος τρόπος μείωσης του χρέους και υπό την προυπόθεση ότι την ομάδα θα την αναλάμβανε κάποιος οικονομικά ισχυρός.

Μπορεί και η λύση του 99/106 να είναι καλή. Κερδίζοντας χρόνο, μπορεί να υπάρξει κάποια καλύτερη φορολογική διάταξη.

Όλα αυτά όμως πρέπει να εξεταστούν, να ενημερωθεί ο κόσμος και να αποφασίσει υπεύθυνα. Δεν είναι δυνατόν να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις από 2-3 ανθρώπους.