Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Αλλαγή σε σελίδας


Η τελευταία Γ.Σ σηματοδότησε μια μεγάλη αλλαγή στην πορεία της Π.Α.Ε Πανιώνιος. Εντός ολίγων ημερών, το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Π.Α.Ε που κατείχε ο ερασιτέχνης, πρόκειται να μεταβιβαστεί άνευ ανταλλάγματος στους κ. Δάρα και Ζαμανη.

 

Δεν έχω κρύψει ποτέ ότι επιθυμούσα την επανεμπλοκή του κ Τσακίρη με την Π.Α.Ε Πανιώνιος. Οι λόγοι μπορούν να συνοψιστούν σε δύο γραμμές: μέσα σε μια πενταετία έδωσε όσα όλοι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες μαζί. Ο Πανιώνιος έλαμπε, ήταν αξιοπρεπής και ο κόσμος που το αντιλαμβάνονταν ακολουθούσε.

 

Όταν αποφάσισε να φύγει ο κος Τσακίρης, θέλησε να δημιουργήσει ένα μοντέλο λαικής βάσης. Το σχέδιο αυτό είχε δύο μεγάλα προβλήματα. 1. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις μοντέλο διοίκησης λαικής βάσης, όταν απλά δεν έχεις λαϊκή βάση και 2. είναι αδύνατο να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο όταν από τον κύκλο των ανθρώπων που εμπιστεύεσαι μόνο τρεις (3) δηλώνουν πρόθυμοι να εργαστούν πάνω σε αυτό.

 

Όταν λοιπόν το σχέδιο λαϊκής βάσης δεν προχώρησε, ο ερασιτέχνης ανέλαβε τις τύχες τις ομάδας. Όχι βέβαια για να παραμείνει ο Πανιώνιος σε κυανέρυθρα χέρια, αλλά για την ατζέντα που είχε ο καθένας... Το σίγουρο είναι ότι όσα χρόνια οι μετοχές παρέμειναν στην κατοχή του ερασιτέχνη, το σωματείο δεν άσκησε ΠΟΤΕ κανονική διοίκηση στην Π.Α.Ε. Το έργο αυτό το αναλάμβαναν κατά καιρούς ομάδες ανθρώπων που ενεργούσαν ΑΥΤΟΝΟΜΑ.

 

Ο κος Τσακίρης θέλησε, διαθέτοντας δωρεάν τις μετοχές στον ερασιτέχνη, να μπορέσει το σωματείο να γεμίσει τα ταμεία του με το τίμημα από την πώλησή τους. Κανείς βέβαια δεν δέχθηκε να αγοράσει τις μετοχές για τον απλούστατο λόγο ότι με τόσο περιορισμένα έσοδα,  τόσο μεγάλο άνοιγμα και τόσο αβέβαιότητα ως προς τη συμμετοχή στην κατηγορία (άρα και  αβεβαιότητα ως προς τα έσοδα από το πρωτάθλημα) ο υποψήφιος επενδυτής ουσιαστικά έπαιζε ρώσικη ρουλέτα. Για να μη μακρηγορούμε θα πούμε μόνο ότι από τη στιγμή που δεν βρέθηκε επενδυτής για την ΚΑΕ, δεν υπήρχε μία στο εκατομμύριο να βρεθεί επενδυτής για την ΠΑΕ.Άρα, εφόσον δεν υπήρχε πιθανότητα για έσοδα και εφόσον ο ερασιτέχνης αντικειμενικά δεν έχει στελέχη τα οποία να μπορούν να διοικήσουν μία Π.Α.Ε, το πλειοψηφικό πακέτο ήταν βάρος και όχι μέσο επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων.

 

Ύστερα απ' όλα αυτά ήταν θέμα χρόνου να αλλάξει χέρια το πλειοψηφικό πακέτο της Π.Α.Ε. Προέκυψε η πρόταση των κων Δάρα και Ζαμάνη αρχικά για το management και αργότερα για την μεταβίβαση των μετοχών. Ως κίνηση ασφαλώς και ήταν λογική, αφού ήθελαν να εξασφαλίσουν ότι η εμπλοκή τους με τα διοικητικά δεν θα τους εξέθετε μόνο σε κινδύνους, αλλά θα μπορούσαν να έχουν οφέλη. Λογικό. Δούλεψαν μεθοδικά επί σειρά ετών, ανέλαβαν ρίσκο και κατάφεραν να διασώσουν αγωνιστικά την ομάδα σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Σε προσωπικό επίπεδο δεν έχω μαζί τους κανένα πρόβλημα. Η μόνη μου ένσταση είναι ότι θα έπρεπε η μεταβίβαση των μετοχών να γίνει έναντι τιμήματος υπέρ του ερασιτέχνη.

Η επόμενη ημέρα είναι δύσκολη για το νέο σχήμα, καθώς θα βρίσκεται διαρκώς στην κόψη του αγωνιστικού ξυραφιού, ακόμη και με τις 100 δόσεις θα έχουν το άγχος να καταβάλλουν κάθε μήνα πολύ σημαντικά ποσά στο δημόσιο και όλα αυτά ενώ το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε αναταραχή. Εννοείται ότι το γεγονός ότι είναι σχετικά περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων δεν βοηθά ιδιαίτερα. Αυτό βέβαια είναι και το επιχειρηματικό ρίσκο που αναλαμβάνουν...

 

Κλείνοντας, θεωρώ ότι, αν ο κος Τσακίρης το ήθελε πραγματικά, η συγκεκριμένη μεταβίβαση δεν θα προχωρούσε. Τόσο απλά! Ίσως έχασε μια ιστορική ευκαιρία να ξαναμπεί στον Πανιώνιο υπό καλύτερες συνθήκες και σε ένα ελληνικό πρωτάθλημα με διαφορετικούς συσχετισμούς και μάλιστα χωρίς τον μεγαλύτερο προσωπικό του εχθρό. Τα οικονομικά του σημερινού Πανιώνιου είναι αστεία για το οικονομικό του μέγεθος και με λίγα λόγια μπορούσε να κρατάει την ομάδα ψηλά, ξοδεύοντας αστεία για το μέγεθός του ποσά. Έτσι αποφάσισε, έτσι έγινε. Ίσως είναι και καλύτερα και για εκείνον κυρίως για να απαλλαγεί μια και καλή από την ομάδα που του κόστισε τόσο ακριβά σε κάθε επίπεδο και για όλους εμάς που τον εκτιμούμε, που επί σειρά ετών αναμέναμε την επανεμπλοκή του. Το θέμα τελείωσε και η υπόθεση έκλεισε.

 

Συνεπώς, αφού έχουν έτσι τα πράγματα, δεν μου μένει παρά να ευχηθώ καλή επιτυχία στη νέα διοίκηση της Π.Α.Ε αλλά και στη διοίκηση του ερασιτέχνη στο ουσιαστικό αλλά καθόλου φανταχτερό έργο που παράγει.

5 σχόλια:

br fun_atic είπε...

http://www.sport-fm.gr/article/podosfairo/maties-se-papadopoulo-stin-plateia/3093837

του έχουμε μεγάλη αγάπη!!!!!!

tg3 είπε...

Καλη επιλογή ο Παπαδόπουλος αλλά δε νομίζω να μας προτιμίσει... Για κανα Ατρομητο μεριά τον βλέπω...

br fun_atic είπε...

Είναι γεγονός ότι από την θ4 τον αποθεώνουμε σε κάθε παιχνίδι... Έχει πολλές συμπάθειες στην ομάδα...Νομίζω ότι ο Παπαδόπουλος είναι περίπου στην ίδια κατηγορία με τον Δώνη από την άποψη της αγάπης και τς εκτίμησης :)

Ron Barceló είπε...

Μακρια και αγαπημενοι.
Ειπαμε, οχι χαρακιρι μπροστα.
Χιλιες φορες ο Βαγγελακης με τη φρατζα.

br fun_atic είπε...

Τόσο ο Βαγγελάκης όσο και ο Παπαδόπουλος έχουν ένα σημαντκό προσόν. Μπορείς να υπολογίζεις ότι θα πετύχουν τουλάχιστον 8-9 γκολ μέσα στη σεζόν. Αυτό πρέπει να είναι και το μοναδικό κριτήριο επιλογής, δεδμένου ότι έχουμε χάσει το σύνολο σχεδόν των επιθετικών μας όπλων. Χρειαζόμαστε σε μια σείγουρη λύση για να πλαισιώσουν παίκτες όπως ο Μπουμπάλ, ο Ντουμιρσάι κλπ...