Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Ώρα μηδέν για το μπάσκετ



Σε αυτά τα χρόνια που είναι ανοιχτό το Blog, οι αναρτήσεις μου για το μπάσκετ είναι ελάχιστες. Επειδή κάποια πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο αποφάσισα να γράψω δύο- τρία πράγματα.
Η περσινή αποχώρηση του κου Λιανού έγινε γρήγορα και  μάλλον άτσαλα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ο χρόνος να μεταβιβαστούν οι μετοχές στα χέρια ανθρώπων που θα μπορούσαν να αντέξουν το οικονομικό βάρος και βέβαια χωρίς να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης της χρονιάς. Τα βασικά σενάρια ήταν  η προσπάθεια παραμονής στην Α1 μέσω μεταγραφών ή η τυπική συμμετοχή με την ομάδα των εφήβων, η οποία βέβαια θα οδηγούσε την ομάδα σε εξευτελιστικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά ταυτόχρονα είναι βέβαιο ότι θα βοηθούσε στον περιορισμό του χρέους, άρα ενδεχομένως στην καλύτερη διαχείριση τα επόμενης χρονιάς στην Α2.
Για να μην μακρηγορώ, όλοι μας ξέρουμε ότι το παιχνίδι της παραμονής χάθηκε στις λεπτομέρειες, με συνέπεια τον αγωνιστικό υποβιβασμό της ομάδας με ταυτόχρονη αύξηση των χρεών.
Ίσως πολλοί νομίζουν ότι το πρωτάθλημα της Α2 είναι εύκολο ή απαιτεί μικρό μπάτζετ. Λάθος. Θα χρειαστούμε τουλάχιστον 150.000 ευρώ, ουσιαστικά για μια πορεία μεταξύ του μέσου της βαθμολογίας και του υποβιβασμού. Από αυτά τα χρήματα, ακόμη και με τη βοήθεια του ερασιτέχνη μπορεί να βρεθεί ένα μέρος μόνο (50-60.000). Υπάρχει βέβαια και το σενάριο του υποβιβασμού στην Β κατηγορία, η οποία έχει πολλά μειονεκτήματα (φοβερή ήττα γοήτρου, αποψίλωση των ακαδημιών από παίκτες) αλλά παράλληλα έχει ως θετικά το πολύ μικρότερο μπάτζετ (με 80.000 υπολογίζουν οι άνθρωποι του μπάσκετ ότι μπορεί η ομάδα να πρωταγωνιστήσει και να ανέβει άνετα στην Α2), τη διαγραφή του χρέους και τη μεγαλύτερη ευκολία ανεύρεσης στελεχών, καθώς δεν θα αντιμετωπίζουν προσωπικά τον κίνδυνο των παλαιών χρεών, τα οποία μάλλον δεν είναι όσα ακούγονταν αλλά πολύ περισσότερα…
Αυτό το νόημα έχει και το κάλεσμα του ερασιτέχνη για την αυριανή συνέλευση. Όχι να προσέλθει ο καθένας που θα πει το μακρύ και το κοντό του, αλλά να υπάρξουν συγκεκριμένες οικονομικές προσφορές. Χρήματα, χορηγίες ή κάθε άλλη απτή βοήθεια μπορεί να βοηθήσει το τμήμα να σταθεί στα πόδια του. Αν δεν βρεθεί λύση η ομάδα θα βρεθεί στα τάρταρα. Τόσο απλά…
Ουσιαστικά αύριο θα μάθουμε πόσα χρήματα μπορούμε να βρούμε και ποιοι είναι διατεθειμένοι να τρέξουν το τμήμα και σε ποια κατηγορία. Η όποια επιλογή πρέπει να ληφθεί όχι με βάση το συναίσθημα αλλά το πραγματικό συμφέρον της ομάδας ως σύνολο.
Με τα λίγα μέσα που διαθέτω, καλώ κι εγώ με τη σειρά μου κάθε έναν που αγαπάει το μπάσκετ, κάθε έναν που ενδεχομένως γνώρισε τον Πανιώνιο μέσω των θρυλικών του ομάδων να προσφέρει την όποια βοήθεια μπορεί. Το σημείο είναι κομβικό, ο χρόνος ελάχιστος και οι αποφάσεις τεράστιες.

3 σχόλια:

Ron Barceló είπε...

Η κατασταση ειναι μη αναστρεψιμη.
Χρονος δεν υπαρχει. Ο,τι αξιζε απο το περσινο ροστερ εχει ηδη μετακομισει αλλου.
Οικονομοπουλος, Μπιλλης, Πετροπουλος, Σταματης, Μωραιτης.
Λαθη επι λαθων και προκλητικη ανυπαρξια απο Σταμουλη που - εδω και ενα χρονο - παιζει με τα νευρα και την υπομονη μας.

Απο την αλλη, το φετινο πρωταθλημα στην Α2 θα ειναι ιδιαιτερως ανταγωνιστικο.
Και ελλειψει χρονου, χρηματων και σχεδιασμου ειμαστε ΠΑΛΙ 1οι υποψηφιοι για υποβιβασμο.

Ελπιζω να μην γινει αλλο ενα λαθος σα το περσινο και να παει κατευθειαν η ομαδα στη Β Εθνικη μπας κ καθαρισει και βρεθει κανας καλοθελητης "Πανιωναρας" με λεφτα να "επενδυσει".
Ειναι προτιμοτερο να πεσει η ομαδα απο μονη της παρα να ξεφτιλιστει ΠΑΛΙ μεσ'το παρκο και να βιωσει 2ο σερι υποβιβασμο.

Ειναι λυπηρο για ολους εμας που αγαπαμε το μπασκετ να βλεπουμε μια ιστορικη ομαδα-μοντελο να γινεται τοσο ταχιστα περιγελος.

Ron Barceló είπε...

Ολοκληρη πολη, με γνωστο μπασκετικο κοινο και δεν μπορει να βρεθει ΕΝΑΣ να βγει μπροστα και να αναλαβει να τρεξει την ομαδα.

Γιατι δεν μιλανε καθαρα?
Ποσο χρεωμενη αφησε ο Λιανος την ομαδα?
Ποσο χρεωμενη παρεμεινε η ομαδα μετα την καταστροφικη περσινη χρονια?
Τι γινεται με την περιβοητη PBA?
Τι ηταν το αστειο με την αποπειρα εξαγορας ΑΦΜ αλλης ομαδας ωστε να παιξουμε σωνει και ντε Α1?
Ποιος ο ρολος του Ερασιτεχνη στο καρναβαλι?
Τι εγινε πραγματικα με το Μωραιτη και ποσα πληρωσε πραγματικα η κοτα για το μεγαλυτερο ταλεντο στην Ευρωπη?

Εχουν καταλαβει τα "εγκληματα" που διαπραττουν (εν γνωσει τους)?!

NK99 είπε...

Επειδή το πρόβλημα είναι καθαρά οικονομικό και επειδή ο κόσμος, όσοι δηλαδή δεν έχουν αποστασιοποιηθεί, δεν μπορεί να συνεισφέρει η αποψή μου είναι ότι η συμμετοχή στη Β και η αναμονή μέχρι να βρεθεί σοβαρός επιχειρηματίας να στήσει μία ΚΑΕ είναι μονόδρομος. Ο Πανιώνιος έχει τεράστια μπασκετική ιστορία. Η μη συμμετοχή του στην Α1 είναι κρίμα και μας κάνει να λυπόμαστε όχι όμως να ντρεπόμαστε επειδή δεν έχουμε πλούσιους επιχειρηματίες ή είμαστε λίγοι.

Ντροπή είναι άλλα πράγματα όπως η περσινή χρονιά στο μπάσκετ που αφού βασανίσαμε όλη τη μπασκετική κοινωνία με το αν θα κατέβουμε ή όχι στο πρωτάθλημα στο τέλος κατεβήκαμε, ξεκινήσαμε να χτίζουμε ομάδα την τρίτη αγωνιστική και συνεχίσαμε με αλλαγές παικτών και προπονητών μέχρι και τη λήξη του πρωταθλήματος έχοντας εικόνα τσίρκου.