Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Φανή Αργυρίου

O Πανιώνιος  πενθεί για τον θάνατο της υπερπρωταθλήτριας Φανής Αργυρίου, η οποία υπήρξε με διαφορά η κορυφαία αθλήτρια που ανέδειξε ο σύλλογος.

Ο πατέρας της ήταν ο γνωστός ζωγράφος Κώστας Αργυρίου, με καταγωγή από την Ανατολική Θράκη. Το 1945 μια γυμνάστρια διέκρινε το μεγάλο αθλητικό της ταλέντο, καθώς η μικρή τότε Φανή κατάφερε να κερδίσει σε αγώνες όλα τα κορίτσια σε όλα τα αθλήματα που αγωνίστηκε. Οι γονείς της την έγραψαν στον Πανιώνιο Γ.Σ κι έτσι ξεκίνησε μια απίστευτη καριέρα με 32 πανελλήνιους τίτλους σχεδόν σε όλα τα γυναικεία αθλήματα.

Η συμβολή της ήταν καθοριστική στην κατάκτηση από τον σύλλογο όλων των πρωταθλημάτων από το 1953 έως και το 1959. Υπήρξε κάτοχος πολλών πανελλήνιων ρεκόρ σε διάφορα αθλήματα. Διακρίνονταν στις ρίψεις και στο πένταθλο, όμως αγωνίζονταν στους δρόμους και τις σκυταλοδρομίες. Αγωνίστηκε στις γυναικείες ομάδες βόλει και μπάσκετ, ενώ εξίσου καλές ήταν και οι επιδώσεις της στην κολύμβηση. Για την προσφορά της στον σύλλογο τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Πανιωνίου και υπήρξε μάλιστα η πρώτη αθλήτρια στην οποία απονεμήθηκε η κορυφαία διάκριση του συλλόγου. Κάποιοι έλεγαν για την Φανή Αργυρίου ότι μπορούσε να χάσει την πρωτιά, το μετάλλιο και το ρεκόρ, μόνο εάν δεν κατέβαινε να αγωνιστεί.

Το νόημα του αθλητισμού είναι να μπορείς να ξεπερνάς τα σωματικά και τα ψυχικά σου όρια. Η Φανή Αργυρίου πήγε ένα βήμα παρακάτω, γιατί κάθε φορά που δημιουργούσε ένα προσωπικό ρεκόρ έσπαγε και μια σειρά κοινωνικών προκαταλήψεων της εποχής, με αρωγό βέβαια τον σύλλογο, ο οποίος βοήθησε στην χειραφέτηση της γυναίκας όσο κανένας άλλος.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συγγενείς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: