Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Μεταγραφές

Οι μεταγραφές συνήθως είναι μια πολύπλοκη διαδικασία.

Πρώτα απ’ όλα, η ομάδα, μέσω του προπονητή της, πρέπει να προσδιορίσει σωστά τις ανάγκες της. Δηλαδή να αποδεσμεύσει ή να επιτρέψει τη μεταγραφή παικτών που δεν χρειάζεται πλέον ή που μπορεί να καλύψει το κενό τους και από την άλλη να αποκτήσει παίκτες σε θέσεις που έχει ανάγκη.

Ένας καλός προπονητής μπορεί να εντοπίσει όλα αυτά τα θέματα και να κάνει τις σωστές εισηγήσεις. Ο καλός προπονητής όμως δεν είναι υποχρεωτικά και καλός τιμ μάνατζερ, ούτε βέβαια έχει πάντα τις κατάλληλες διασυνδέσεις για να φέρει τους καλύτερους δυνατούς παίκτες. Γι’ αυτό το λόγο, οι καλά οργανωμένες ομάδες έχουν διαχωρίσει τις αρμοδιότητες των δύο αυτών ανθρώπων κατά τρόπο συγκεκριμένο.

Ακόμη κι αν έχεις καλό προπονητή και τιμ μάνατζερ, για να κάνεις μεταγραφές πρέπει να έχεις και το κατάλληλο μπάτζετ, γιατί αλλιώς φάτε μάτια ψάρια και όλα αυτά αφού έχεις προσδιορίσει τους στόχους σου αλλά έχεις επίσης ακτινογραφήσει τους άμεσους ανταγωνιστές σου. Επειδή λοιπόν στη διαδικασία των μεταγραφών εμπλέκονται όλοι αυτοί αλλά και πολλοί άλλοι (μάνατζερ, παπαγαλάκια, δημοσιογράφοι κ.λ.π) γι’ αυτό είναι μια πραγματικά περίπλοκη διαδικασία. Ένα βασικό στοιχείο επιτυχίας των μεταγραφών είναι να αποκτήσεις παίκτες, των οποίων γνωρίζεις καλά το ιστορικό τραυματισμών τους, αλλά και τις δυνατότητές τους. Στα συν να αποκτάς παίκτες που έχουν παίξει στο πρωτάθλημα της χώρας σου.

Η ομάδα μας θεωρώ ότι δεν προσδιόρισε σωστά τους στόχους μας, ούτε ακτινογράφησε τους ανταγωνιστές μας. Γιατί αν ο κος Κιντής σοβαρολογεί στο ότι η ομάδα θα τερματίσει στην 3η θέση, θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα τι σχέση έχει το μόρφωμα που έχει δημιουργήσει με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Με ποιους παίκτες θα υποσκελίσουμε τον Π.Α.Ο.Κ, το, Άρη, τη Λάρισα και τον Ατρόμητο. Περισσότερο, ο οικονομικός μας σχεδιασμός υπέθεσε ότι σε χρονιά κρίσης οι υπόλοιποι δεν θα μπορούσαν να ενισχυθούν ικανοποιητικά, άρα θα μπορούσαμε κι εμείς να κάνουμε καλή πορεία, ενισχύοντας με φθηνούς παίκτες το ήδη καλό ρόστερ. Αφού λοιπόν δεν κάναμε σωστή ανάλυση και καλό ξεσκαρτάρισμα, ήταν λογικό να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν και άλλοι άμεσοι ανταγωνιστές μας. Όχι βέβαια για το Cl.

Ο Πανιώνιος, έχοντας μια πολύ καλή μαγιά παικτών, μπορούσε φέτος να ενισχυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς χρειάζονταν ενίσχυση σε πολύ συγκεκριμένες θέσεις. Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να κρατήσει τον περσινό κορμό, τον Φαμπιάν και να αποκτήσει 2-3 το πολύ παίκτες. Ήταν εξαιρετικά τυχερός, γιατί παίκτες τους οποίους είχε άμεση ανάγκη μπορούσε να τους βρει ελεύθερους με προτεραιότητα εκείνους που προέρχονταν από το Ελληνικό πρωτάθλημα. Μάχο, Τσέζαρεκ , Καρντόσο και Επστάιν, μπορούσαν να κάνουν υπερπλήρη την ομάδα, χωρίς πολλά πολλά και το κυριότερο με λογικό κόστος. Αντί γι' αυτό όμως προτίμησε να ξεχαρβαλώσει την περσινή ομάδα, να διώξει πολύ χρήσιμους και λιγότερο χρήσιμους παίκτες, να απορρίψει ένα σωρό καλούς και γνωστούς στο Πανελλήνιο παίκτες οι οποίοι μπορούσαν να βοηθήσουν άμεσα και απ' όσα ακούμε τόσα χρόνια ήταν στις οικονομικές μας δυνατότητες και να δημιουργήσει μια πειραματική ομάδα άγνωστων παικτών.

Μια βδομάδα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος έχει κλείσει μόνο η χρόνια τρύπα στη θέση 1 και καμία άλλη. Ουσιαστικά, μπορούμε να πούμε ότι όχι μόνο δεν ενισχυθήκαμε, αλλά χάσαμε και παίκτες που είχαμε ανάγκη χωρίς να καταφέρουμε να τους αναπληρώσουμε. Δηλαδή νέα κενά. Τα κριτήρια των επιλογών μας; Ομιχλώδη. Κυρίως οικονομικά με έμφαση στην μεταπωλητική αξία.

Πόσο στοίχησαν τα ταξίδια, οι επαφές, οι δοκιμές και τα περίεργα στάδια προετοιμασίας; Ποιος τελικά είναι ο μισθός του κου Κιντή; Αυτός που διαβάσαμε ή ακόμη μεγαλύτερος; Γιατί αν αθροίσεις όλα αυτά φτάνεις στο συμπέρασμα ότι ο Πανιώνιος θα μπορούσε να κάνει τουλάχιστον μια καλή μεταγραφή από το να βολοδέρνει με παίκτες αμφιβόλου αξίας.Τελικά ποιος παίρνει την ευθύνη για τις επιλογές μας; Ο άγνωστος Δανός ή ο κος Κιντής που δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν γνωρίζει από ποδόσφαιρο, ενώ εξακολουθεί να τρέχει τα μεταγραφικά θέματα; Ποια είναι η θέση του κου Στόρε σε όλα αυτά; Ποιους παίκτες εισηγήθηκε και ποιους απ’ αυτούς αποκτήσαμε;

Αυτός ο Πανιώνιος μπορεί να μην κάνει καλύτερο το ελληνικό ποδόσφαιρο, μπορεί να μην κάνει πλουσιότερους μεσάζοντες και παράγοντες, αλλά σίγουρα κάνει άνευ λόγου πλουσιότερους δήθεν επαγγελματίες παράγοντες που δικαιολογούν τις απολαβές τους με εξωπραγματικές κινήσεις και μεταγραφές.
Χωρίς ενίσχυση, το οικοδόμημα αυτό μόνο από τύχη μπορεί να σταθεί όρθιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: