Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Εκδρομή στην Ξάνθη

Η Ξάνθη είναι η αγαπημένη μου πόλη. Εκεί, θα μπορούσα να ζήσω μόνιμα, αν δεν αγαπούσα τόσο πολύ τη Ν. Σμύρνη. Έχω ζήσει για μικρό διάστημα και έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις.

Ο αγώνας της Πανιωνάρας στην ακριτική πόλη, συμπίπτει με τις γιορτές της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης. Οι 25 περίπου πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην πόλη, διοργανώνουν κάθε βράδυ το δικό τους γλέντι σε κάποιο σημείο της Παλιάς Πόλης. Πολύς κόσμος, γιορτινό κλίμα. Ένα τεράστιο λαϊκό πανηγύρι, γεμάτο από μουσικές, χρώματα και μυρωδιές. Πολύ φαγητό και ποτό.

Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να βρεθώ φέτος στην Ξάνθη. Θα ήθελα όμως να βοηθήσω όσους θα πάνε εκεί.

Η Ξάνθη είναι μια μικρή επαρχιακή πόλη, 70.000 περίπου κατοίκων.Αποτελείται από τους γηγενείς Ξανθιώτες, τους Μικρασιάτες (κυρίως από την Ανατολική Ρωμυλία) και τους Μουσουλμάνους (πομάκους και τσιγκάνους). Η παρουσία των φοιτητών της δίνει ζωντάνια και έμφαση στη νυχτερινή διασκέδαση. Πολλά τα μπαράκια και οι καφετέριες. Σταθερή σε αξία καφετέρια στην Ξάνθη είναι το Κυβερνείο. Βρίσκεται απέναντι από το πολυτεχνείο. Το παλιό πέτρινο Κυβερνείο της Ξάνθης έχει μετατραπεί σε μια πολυτελέστατη καφετέρια – μπαρ. Στην γύρω περιοχή μπορεί κανείς να βρει εξίσου όμορφα μπαράκια και καφέ. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι το «ψωμί και σοκολάτα». Πολύ όμορφο είναι και το μπαράκι που βρίσκεται απέναντι από το δημαρχείο. .

Φαγητό: Μεγάλο κεφάλαιο. Στην πόλη της Ξάνθης υπάρχουν αρκετά εστιατόρια και ταβέρνες, ακόμα περισσότερα όμως σουβλατζίδικα. Προσοχή!!! Δεν ζητάμε καλαμάκι. Θα εκτεθούμε και ΔΕΝ θα φάμε. Ζητάμε σουβλάκι. Κατά τη γνώμη μου τα δυο καλύτερα σουβλατζίδικα είναι τα «φιλαράκια» και το «έδεσμα». Πέρα από τις κλασικές γεύσεις, μπορούμε να ζητήσουμε και πιο εξεζητημένα σάντουιτς (άλλος όρος κλειδί), όπως γεμιστό μπιφτέκι με τυρί και κοτομπέικον με σάλτσα πάπρικα. Φάτε και θα με θυμηθείτε. Καλός φούρνος που πουλάει πίτσα και καλτσόνε στο χέρι είναι το Πάολο. Μπουγάτσες (ο όρος τυρόπιτα κ.λ.π δεν παίζει ούτε γι’ αστείο) στην Νέα άνοιξη. Δεν ζητάμε Μίλκο γιατί απλά ΔΕΝ υπάρχει. Ζητάμε Ροδοπάκι… Δεν θα παραλείψετε να δοκιμάσετε γλυκά στο γαλακτοπωλείο «Ελλάς» και στον «Βυζαντινό φούρνο». Εγγυημένοι!!! Ταβέρνες: Καλός αλλά όχι πάντα σταθερός ο Ερωδιός. Σταθερές αξίες ο «Κήπος» και «τα φαναράκια».

Δωράκια για το σπίτι. Απαράδεκτο να επιστρέψει κανείς από την Ξάνθη με άδεια χέρια. Αν πας και γυρίσεις χωρίς σαραγλί, καριόκες και σουτζουκ λουκουμ , απλά δεν πήγες στην Ξάνθη. Για τα δύο πρώτα ένα είναι το όνομα: «Παπαπαρασκευάς». Μικροδωράκια μπορείτε να αγοράσετε και από τα παλαιοπωλεία της πόλης. Θα σας πουν ότι τα αντικείμενα είναι από αρχοντικά της περιοχής. Συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι είναι από την Τουρκία και αγοράστε. Θα βρείτε όμορφα πράγματα που θα εκτιμήσουν οι δικοί σας άνθρωποι.

Μια που το παιχνίδι συμπίπτει με τις γιορτές είναι σωστό να γλεντήσετε σε κάποιον από τους πολιτιστικούς συλλόγους. Ο αγαπημένος μου (και προφανώς κάθε Πανιώνιου) ο σύλλογος Μικρασιατών Νομού Ξάνθης (ή αλλιώς Μικρασιάτες). Θα φάτε, θα πιείτε, θα διασκεδάσετε. Όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού, αφήστε και κάτι παραπάνω. Αγοράστε αναμνηστικά μπλουζάκια και το ημερολόγιο της χρονιάς. Τα έσοδα πηγαίνουν στον σύλλογο για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών του. Ο συγκεκριμένος σύλλογος έχει εξαιρετικό χορευτικό και μουσικό τμήμα Μικρασιατικών χωρών και έχει απόλυτη ανάγκη από τα χρήματα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του σε στολές και παραδοσιακά όργανα. Θα είναι δύσκολο να βρείτε τραπέζι. Όχι όμως αν πάτε νωρίς. Πριν τις 21:00. Ευχής έργο θα ήταν να βλέπαμε τον σύλλογο αυτό και σε κάποια εκδήλωση στη Ν. Σμύρνη. Ελπίζω να το ψάξει λίγο ο δραστήριος αντιδήμαρχος πολιτισμού και γνωστός Πανιώνιος κος Χαντζαντουριάν.

Γενικά στην Ξάνθη αυτές τις ημέρες γίνονται πάρα πολλά πράγματα. Θα είστε τυχεροί αν πάτε για ΣΚ και όχι απλά για τον αγώνα. Σίγουρα θα πετύχετε πολλές εκδηλώσεις και συναυλίες. Ωραία είναι η έκθεση λαϊκών ενδυμασιών στο Λύκειο Ελληνίδων, τα εκθέματα στο κτίριο της Δ.Ε.Η και οι εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Να γυρίσετε στην παλιά πόλη. Είναι πανέμορφη. Μην παραξενευτείτε από τους Μουσουλμάνους. Είναι καλοί και φιλόξενοι.

Να έχετε στο μυαλό σας ότι οι περισσότεροι Ξανθιώτες είναι αδέλφια μας Μικρασιάτες και γι αυτό τόσο καλοί και φιλόξενοι.Να σεβαστούμε τους ίδιους και την πόλη τους.

Σας εύχομαι να περάσετε καλά. Να μου φιλήσετε την Ξάνθη. Και με τη νίκη!!!

12 σχόλια:

zamis είπε...

Να δω τους Πανθηρες στην εκθεση λαικων ενδυμασιων στο Λυκειο Ελληνιδων και δε θελω τιποτα αλλο!

br fun_atic είπε...

Όσοι θα έχουν μεταφορικό μέσο: Φοβερή ταβέρνα, έξω όμως από την Ξάνθη είναι η Γερακοφωλιά. Ωραίες οι εκδρομές στα Πομακοχώρια. Για τους λάτρεις της πέστροφας, υπάρχει ταβέρνα στον Δήμο Μύκης με ψητή και τηγανιτή πέστροφα δίπλα στο ποτάμι.
Για τους τολμηρούς, φοβερή εμπειρία το κολύμπι στο ποταμό Νέστο και συγκεκριμένα στα Τέμπη του Νέστου. Ωραίες εκδρομές προς Δράμα, Σταυρούπολη και Κομοτηνή.

br fun_atic είπε...

Οι Πάνθηρες θα πάνε πρωί και θα φύγουν βράδυ. Δεν προλαβαίνουν. Άρα το κείμενο αφορά τους υπόλοιπους.

Η καμπάνα χτυπάει και για τον μεγαλομέτοχο. Ξοδεύει που ξοδεύει χρήματα . Ας δώσει λίγα και στους Μικρασιάτες. Θα είναι τουλάχιστον για καλό σκοπό. Από το να τα δίνει για Παρτούς (στον παίκτη αναφέρομαι) και σε ταλέντα από την Αφρική και την Ασία, 1000 φορές καλύτερα στους Μικρασιάτες

Griniaris είπε...

Εγώ πάλι διαβάζοντας το κείμενο,νιώθω ένα απίστευτο κενό στο στομάχι...

br fun_atic είπε...

Και τι δεν θα έδινα για να πήγαινα...
Του χρόνου μπορούμε να το κανονίσουμε και να πάμε. Σας υπόσχομαι να γυρίσετε τουλάχιστον 3 κιλά βαρύτεροι!!!

Katrinos είπε...

Κάτσε BR , του χρόνου να παίζουμε στην ίδια κατηγορία με τη Ξάνθη (και ΔΕΝ αναφέρομαι σε υποβιβασμό της Ξάνθης) και θα πάμε στο υπόσχομαι, όπως και μάλλον θα οφείλουμε και καμιά 30αριά ταξίδια για ισόποσα τάματα που θα κάνουμε για τη σωτηρία μας.

Δεν πρόλαβα το προηγούμενο ποστ σου, αλλά επειδή τα έχω πάρει μόνο και μόνο με την αναφορά μπράβων - συνοδεία του Jim, το αναφέρω.

br fun_atic είπε...

Μπορεί βέβαια να είναι απλά και μόνο φίλος του που του αρέσει ο αθλητισμός και βρίσκεται στον όγκο.όρκο δεν παίρνω...

Costix είπε...

Πολυ τρυφεροτητα βλεπω για την Ξανθη.

Εγω θα ειμαι παντως πολυ ευχαριστημενος αν τους ριξουμε τρια
γκολακια και παρουμε το διπλο χαλαρα.

Και να μην ξεχναμε τις δηλωσεις Πανοπουλου σε σχεση με την ομαδαρα μας στο τελος της σεζον !!!

Λιγο πρωκτικο θα τους κανει ωραια μεση σιγουρα !!! Ετσι, για να στανιαρουνε !!!

zouri1 είπε...

να αναφερω και εγω ενα μαγαζι οπου παντα ετρωγα εκει οταν πηγαινα στην ξανθη.Ειναι στον κεντρικο δρομο λιγο πριν φτασουμε στην κεντρικη πλατεια,και εχει υπεροχο σουτζουκακια. υπαρχει και το καζινο

IWN1998 είπε...

Το ..μαγαζί... που θα πάει ο Πανιώνιος είναι στο χωριό Πηγάδια. Πέρυσι τους κεράσαμε ..περγαμόντο... Για να δούμε φέτος.

br fun_atic είπε...

Αν κερδίσουμε,λύνουμε το πρόβλημά μας;γιατί το πρόβλημά μας είναι διοικητικό.

Ron Barceló είπε...

25 ευρά το εισιτήριο. Ασε ρε περίεργε Πανόπουλε...