Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Μέτρα Ασφαλείας

Με ευκαιρία το τελευταίο παιχνίδι της ομάδας μας, θα ήθελα να ασχοληθώ με τα μέτρα ασφαλείας του γηπέδου.

Η ομάδα μας συμμετέχει από πέρσι σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα καταπολέμησης της βίας, στο οποίο παραδόξως δεν μετέχουν οι ομάδες που διαθέτουν οργανωμένους στρατούς φιλάθλων. Την κάρτα φιλάθλου. Είναι μία ηλεκτρονική κάρτα στην οποία είναι περασμένα μια σειρά προσωπικών στοιχείων, τα οποία ενημερώνουν μια βάση δεδομένων προσβάσιμη τόσο από δημόσια αρχή όσο και από την Π.Α.Ε Πανιώνιος.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό ασφαλείας της κάρτας είναι η φωτογραφία κατόχου η οποία είναι τυπωμένη πάνω της. Η κάρτα αυτή δεν χρησιμοποιείται μόνο για την είσοδο του κατόχου της στο γήπεδο, αλλά σε αυτή είναι φορτωμένο το εισιτήριο διαρκείας, ενώ επιπλέον η χρήση της επιτρέπει την αγορά εξτρά εισιτηρίων από τον κάτοχό της. Το συγκεκριμένο αποτρέπει ουσιαστικά την είσοδο οργανωμένων οπαδών ή φιλάθλων άλλης ομάδας ανεξέλεγκτα. Πέρα απ’ όλα αυτά, στο γήπεδο της Ν. Σμύρνης έχουν εγκατασταθεί κάμερες κλειστού κυκλώματος ασφαλείας, υπάρχει προσωπικό ασφαλείας της Π.Α.Ε, αστυνομικοί και διμοιρία των Μ.Α.Τ. Όλα αυτά ενώ στο γήπεδό μας σπανιότατα υπάρχουν περισσότεροι από 4-5.000 θεατές και ακόμη πιο σπάνια φίλαθλοι άλλων ομάδων. Άρα η απόλυτη υπερβολή.

Το θέμα της ασφάλειας έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη το Blog του ΑΜΑΝΑΜ, ο οποίος έχει θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία σε γενικές γραμμές αφορούν στην σκοπιμότητα αλλά και στην νομιμότητα των σωματικών ελέγχων. Προσωπικά το θέμα δεν με απασχολεί τόσο πολύ, διότι, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά τα δικαιώματά μου, έχω τον τρόπο να αποτρέψω τη διενέργεια παράτυπου σωματικού ελέγχου.

Προσωπικά με ενδιαφέρει κάτι περισσότερο. Ως φίλαθλος δέχομαι κάθε Κυριακή τα αυστηρότερα μέτρα ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι στον βαθμό που περιορίζεται η ελευθερία μου για την επίτευξη ασφαλών όρων διεξαγωγής του αγώνα, έχω συγκεκριμένες απαιτήσεις. Όχι μόνο ως φίλαθλος αλλά και ως πελάτης.

Υπό αυτή την ιδιότητα λοιπόν έχω την απαίτηση, σε παιχνίδι που απαγορεύεται η είσοδος φιλάθλων της αντίπαλης ομάδας, να υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος που να μπορεί να την αποτρέψει, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό.

Συγκεκριμένα: Όλοι στον Πανιώνιο γνωριζόμαστε καλά ακόμη και με τα ονόματά μας. Άρα είναι αδύνατο να φιλοξενηθούν στην εξέδρα πρόσωπα τα οποία είναι φίλαθλοι άλλων ομάδων, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Πόσω μάλλον όταν οι φίλαθλοι αυτοί παραμένουν ανέκφραστοί καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η είσοδος φιλάθλων της Α.Ε.Κ μπορούσε να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Ο πιο απλός ήταν μέσω της μαθητικής εξέδρας. Με τους συγκεκριμένους δεν έχω κανένα πρόβλημα, γιατί πρόκειται για γονείς αθλούμενων στον Πανιώνιο, στους οποίους είναι στο χέρι μας να μπει το «μικρόβιο» της ομάδας. Ο δεύτερος τρόπος ήταν η αγορά εισιτηρίου με την χρήση εισιτηρίου διαρκείας Πανιώνιου φιλάθλου. Αυτό προϋποθέτει ότι ο Πανιώνιος εισέρχεται κι εκείνος στο γήπεδο, εγγυώμενος στην πραγματικότητα για τον φίλαθλο που φέρνει μαζί του. Είναι μια κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει και εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί, εφόσον εγγυάται Πανιώνιος.

Ο άλλος τρόπος είναι με τον δανεισμό του διαρκείας Πανιώνιου φιλάθλου σε φίλαθλο άλλης ομάδας. Αυτό διαπιστώνεται εύκολα διότι στην εξέδρα δεν βλέπουμε πλέον τους γνωστούς μας και μερικούς άγνωστους μαζί τους, αλλά μόνο άγνωστους. Εδώ λοιπόν έχει ρόλο η Π.Α.Ε Πανιώνιος, η οποία οφείλει να ελέγχει αν το πρόσωπο που μπαίνει με το διαρκείας είναι το ίδιο με τον κάτοχο της κάρτας φιλάθλου. Δεν υπάρχει απλούστερος έλεγχος. Να μην ξεχνάμε ότι η κάρτα φιλάθλου είναι προσωπική και δεν επιτρέπεται η χρήση της από άλλο πρόσωπο.

Όσο λοιπόν στην Θ.2 ξεβρακώνουν Πανιώνιους, στην Θ.4 δεν έχει ελεγχθεί ποτέ η φωτογραφία της κάρτας. Το αποτέλεσμα το είδαμε την προηγούμενη Κυριακή. Πλήθος ανέκφραστων Α.ΕΚτζήδων ανάμεσά μας. Ε λοιπόν όχι. Αρνούμαι να υφίσταμαι όλους αυτούς τους περιορισμούς για να κάθομαι τελικά ανάμεσα σε φιλάθλους άλλης ομάδας. Μια όμως που ήταν τόσοι πολλοί, μαζεμένοι και τοποθετημένοι σε χώρο κατόχων διαρκείας, δικαιούμαι νομίζω να κάνω και πιο πονηρές σκέψεις. Δεν τις αναφέρω γιατί δεν μπορώ να τις αποδείξω.

Μου φαίνεται ότι κάποια στιγμή πρέπει να κάνουμε βασικές επιλογές. Είμαι υπέρ των αυστηρών αλλά νόμιμων ελέγχων. Όταν όμως εξυπηρετούν πλήρως τον σκοπό τους. Δηλαδή την αποτροπή εισόδου παράνομων αντικειμένων, ναρκωτικών (είναι κάτι που η Π.Α.Ε δεν έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία, αλλά έχει καταντήσει ιδιαίτερα ενοχλητικό) και προσώπων που δεν δικαιούνται να εισέλθουν.

Είμαι υπέρ της χρήσης του κυκλώματος καταγραφής για λόγους ασφαλείας, υπό την προϋπόθεση ότι με την χρήση του τουλάχιστον θα απομακρύνονται άμεσα όσοι δημιουργούν προβλήματα στην ομάδα. Όσοι πετούν κροτίδες και αντικείμενα τα οποία τόσο πολύ έχουμε πληρώσει.

Όλα αυτά λοιπόν μπορώ να τα δεχθώ όταν έχουν ως σκοπό την εξάλειψη της βίας από το γήπεδο και όχι των μέτρων για το θέα Αθήναι. Πολύ φοβάμαι όμως ότι σήμερα παρ’ όλα αυτά τα μέτρα (τα οποία έχουν και μεγάλο κόστος) δεν επιτυγχάνεται κανένας από τους σκοπούς τους. Συνεπώς, θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτιώσεων με σκοπό την διενέργεια αποτελεσματικών και νόμιμων ελέγχων που δεν θα προσβάλουν την τιμή και την υπόληψη απλών φιλάθλων.

5 σχόλια:

zouri1 είπε...

προσωπικα στους αγωνες του ΠΟΚ σχεδον παντα ερχονται μαζι μου και φιλαθλοι της αλλης ομαδας.Ποτε δεν εχουν δημιουργησει προβλημα και εγω απο την πλευρα μου προσπαθω να ειμαι φιλοξενος.Αμα σταματησει και αυτο τοτε παυει το ποδοσχφαιρο να ειναι γιορτη.Και εγω πηγαινω μαζι τους στα εκτος εδρας του Πανιωνιου.Στην 2 εχοντας διαβασει αυτα που εχουν γραψει ο Λευτερης και ο Αντωνης τους γραφω κανονικα και μπαινω μεσα χρις ελεγχο.Καμια φορα με σταματαει κανενας αστυνομικος για εναν υποτυπωδη ελεγχο.Εχω μπει παντως και σε ξενα γηπεδα και σε τελικο CL κανενας ελεγχος δεν μουχει γινει

br fun_atic είπε...

Σε σχέση με τη φύση του γηπέδου και τον όγκο των φιλάθλων, δεχόμαστε τους αυστηρότερους ελέγχους στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι οι παραχωρήσεις που κάνουμε, πρέπει να γίνονται για το σωστό αποτέλεσμα και τα μέτρα να επιτυγχάνουν τον σκοπό τους.

Δεν έχω καμία διάθεση να με γράφει η κάμερα, όταν δεν θα βοηθήσει τουλάχιστον στην απομάκρυνση δράστη παράνομης πράξης.

Δεν έχω καμία διάθεση να υποστώ σωματικό έλεγχο και από την άλλη να περνούν παράνομα αντικείμενα.

Δεν έχω καμία διάθεση να είμαι καταχωρημένος σε βάση προσωπικών δεδομένων και από την άλλη κανείς να μην κοιτά την φωτογραφία στο διαρκείας (κάρτα φιλάθλου).

Δεν είμαι διατεθειμένος να φέρνω το παιδί μου στο γήπεδο, όταν έχω την διαβεβαίωση από την Π.Α.Ε ότι δεν θα εισέλθουν φίλαθλοι άλλης ομάδας, αλλά επί της ουσίας να μην γίνεται ο αυστηρότερος έλεγχος.

Κατά βάση, δεν έχω πρόβλημα με τους φιλάθλους των άλλων ομάδων. Αυτοί θα έρθουν μια φορά και θα φύγουν. Θέλω να βελτιωθεί η κατάσταση στο δικό μου γήπεδο γιατί εγώ είμαι ο μόνιμος πελάτης και θέλω να έχω την ίδια αντιμετώπιση όταν θα πάω σε ξένο γήπεδο.

Γιατί δεν θα πιστέψω εύκολα ότι μπορώ να πάω στο κέντρο του "Καραϊσκάκης", να μην πανηγυρίσω γκολ του Ολυμπιακού και να φύγω σε ένα κομμάτι.

br fun_atic είπε...

εννοείται πως καταλαβαίνω ότι η Π.Α.Ε δεν μπορεί να αποτρέψει την είσοδο φιλάθλων άλλης ομάδας. Θεωρώ όμως ότι δεν καταβάλει το μάξιμουμ των προσπαθειών.

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Δεν μέμφομαι συγκεκριμένα πρόσωπα. Εντοπίζω κάτι που θεωρώ λάθος και ζητώ ως απλός φίλαθλος την βελτίωσή του.

Αν δεν είστε διατεθειμένοι να εφαρμόσετε σοβαρά τα μέτρα, τότε αφαιρέστε τις κάμερες, σταματήστε τους σωματικούς ελέγχους, καταργείστε το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την κάρτα φιλάθλου.
Έτσι όπως λειτουργεί το σύστημα ταλαιπωρούνται οι φίλαθλοι και οι νομοταγείς.

br fun_atic είπε...

ο έλεγχος της φωτογραφίας, πρέπει να γίνεται από τον υπάλληλο ασφαλείας πριν από την είσοδο στο τουρνικέ.

amanAM είπε...

Κατ αρχάς, θέλω να τονίσω πως αυτό που με πειράζει κατά βάσιν στους σωματικούς ελέγχους, είναι το άνευ λόγου και αιτίας ξεφτίλισμα, καθώς και το ότι παρουσία μου, κάποιοι ακουμπάνε τα παιδιά μου (9 και 11 χρονών τώρα πια) και εγώ είμαι "αναγκασμένος" να το ανέχομαι, και αυτά να συνηθίζουν στην ιδέα!!!

Πράγματι, εάν με αυτόν τον τρόπο, τουλάχιστον εξασφαλιζόταν ότι δεν θα μύριζα μπάφους ή δεν θα πέφτανε αντικείμενα (από μπαλάκια μέχρι κροτίδες και καθίσματα), ίσως να έδινα τόπο στην οργή.

Επειδή θεωρώ αναίτιους τους ελέγχους και εντελώς αναποτελεσματικούς, το μόνο που περισσεύει, είναι η ξεφτίλα.

-----------------

Βασικά, έχω κάνει αρκετές φορές, αυτό που λέει ο Ζούρης. Έχω παρακολουθήσει παιχνίδια παρέα με ΑΕΚτζήδες, με Ολυμπιακούς, ακόμα και με Τούρκο φανατικό οπαδό της Γκαλατά Σαράι είχα έρθει στο γήπεδο, και... τον κράταγα να μην πανηγυρίσει ο μαλάκας, όταν μας βάζανε τα γκολ!!! Πετάχτηκε πάνω, και τον τράβηξα κάτω. Τον είχα προειδοποιήσει: Εάν δώσει δικαίωμα, θα ήμουνα ο πρώτος που θα άρχιζε να τον βαράει!!!!!!!!!

Το να συνοδεύουμε έναν φίλο που τυχαίνει να είναι "αλλόθρησκος" δεν είναι κακό. Να μοιράζουμε εισιτήρια σε ασυνόδευτους αλλόθρησκους, ναι, είναι τρομερό αίσχος, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Στην θύρα 2, έχω εντοπίσει πολλές φορές ξέμπαρκους άλλων ομάδων. Ο τρόπος είναι απλός: Ακούς κάτι χοντρά λ ενώ παίζουμε με τον ΠΑΟΚ, ενώ ψάχνουν να βρούνε την θέση που γράφει το εισιτήριο!!! Δεν ξέρουνε οι έρμοι, ότι το νούμερο της θέσης στην θύρα 2 είναι μούφα!

Μια-δυο φορές, τους έχω πει: Μην καρφώνεσαι, δεν υπάρχουν θέσεις, κάτσε όπου θέλεις, αλλά... μην σε δω να προκαλείς, θα σε παρακολουθώ!!!

Μια φορά, ένας Παοκτζής, προσπαθούσε να με πείσει πως είναι οπαδός του Πανιωνίου από τις Σέρρες. Ωραία, πες μου 5 παίκτες!
Ρεκόμπα,.....
Καλά, πες μου κάποιους παλιούς έστω!
Σαραβάκος, Αναστόπουλος...

---------------

Απότι κατάλαβα, στην θύρα 4 μαζεύτηκαν κάμποσοι ΑΕΚτζήδες προχθές. Είναι μυστήριο πως έγινε αυτό, αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο: Όταν έρχονται να βγάλουν κάρτα φιλάθλου, ποιός τους ρωτάει κάτι, για να διαπιστώσει εάν είναι Πανιώνιοι ή όχι? Πόσο δύσκολο είναι 30-50 ΑΕΚτζήδες να βγάλουν δικιά μας κάρτα φιλάθλου?