Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Κωνσταντίνος Δημητρίου Μπριάνης

Θα μου επιτρέψετε ένα πολύ προσωπικό σχόλιο.

Ο πεθερός μου, Κωνσταντίνος Δ. Μπριάνης, ήταν ένας από τους τιμιότερους και πιο δίκαιους ανθρώπους που έχω γνωρίσει.

Γεννήθηκε σε ένα μικρό ορεινό χωριό της Ευρυτανίας. Η οικογένειά του ήταν πάρα πολύ φτωχή. Δεν έζησε παιδική ηλικία, καθώς από 7-8 ετών συντηρούσε την οικογένειά, η οποία είχε μετεγκατασταθεί στη Λαμία, του εργαζόμενος ως πλανόδιος μικροπωλητής και φωτογράφος σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ξεκινήσει τη ζωή τους από το μηδέν, ο πεθερός μου την ξεκίνησε και κάτω απ’ αυτό.

Χάρη στη σκληρή δουλειά και στην παροιμιώδη κοινωνικότητα του, κατάφερε από μικροπωλητής να γίνει καταστηματάρχης και εξαιρετικά επιτυχημένος έμπορος. Το κοσμηματοπωλείο του συντήρησε την οικογένειά του και προίκισε τις αδελφές του. Κυρίως όμως χρηματοδότησε το όνειρο που είχε για τη ζωή. Ο πλανόδιος μικροπωλητής ονειρεύονταν από τα παιδικά του χρόνια να γίνει δικηγόρος και πολιτικός. Σχεδόν αστείο αν αναλογίζονταν κανείς την οικονομική του κατάσταση και το ότι είχε τελειώσει μόλις τη δευτέρα δημοτικού.

Σε ηλικία 18 ετών γράφτηκε στην τρίτη δημοτικού και κατάφερε, σπουδάζοντας σε νυχτερινά σχολεία, να ολοκληρώσει εργαζόμενος τις γυμνασιακές σπουδές του, αλλά επιπλέον να πάρει το πτυχίο των πολιτικών και οικονομικών επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου αλλά και το πτυχίο της Νομικής Σχολής Αθηνών. Υπήρξε γνωστός και επώνυμος ποινικολόγος.

Υπήρξε φιλάνθρωπος. Το έργο του αυτό δεν χρειάζεται εκτεταμένη αναφορά. Το γνώριζε ο ίδιος και οι άνθρωποι που βοήθησε.

Στέλεχος της Ένωσης Κέντρου, πολιτευτής του Νομού Φθιώτιδας και δεξί χέρι του Γεώργιου Μαύρου. Με τη διάλυση της Ένωσης Κέντρου, μεταπήδησε στη Νέα Δημοκρατία και υπήρξε πολιτευτής για σειρά ετών.

Δεν κατάφερε να εκλεγεί Βουλευτής Φθιώτιδας καθώς πάντα έχανε την εκλογή για ελάχιστους ψήφους. Στην συνείδηση του κόσμου όμως έμεινε ως βουλευτής. Ακόμη και σήμερα έτσι τον προσφωνούσαν.

Μολονότι δεν κατάγονταν από πλούσια οικογένεια ή πολιτικό τζάκι και ήταν πάντα μακριά από πολιτικούς μηχανισμούς, είχε καταφέρει σε εκλογική αναμέτρηση να συγκεντρώσει μέχρι και 8.000 σταυρούς σε περίοδο μονοσταυρίας! Οι ψήφοι αυτοί ήταν προσωπικοί προερχόμενοι από ανθρώπους ολόκληρου του πολιτικού φάσματος, ιδίως από την αριστερά. Ίσως γιατί, ανεξάρτητα από ταμπέλες, υπήρξε πολύ πιο αριστερός στη ζωή του, από πολλούς που δηλώνουν αριστεροί.

Ευτύχισε να δημιουργήσει μια υπέροχη οικογένεια, να αποκαταστήσει όλα του τα παιδιά, να αποκτήσει πέντε εγγόνια, να καμαρώσει τον μεγαλύτερό γιο του πρώτο επιλαχόντα βουλευτή, πρώτο νομαρχιακό σύμβουλο σε ηλικία μόλις 26 ετών και διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας για πέντε ολόκληρα χρόνια (πιθανότατα ο μακροβιότερος διοικητής νοσοκομείου στην Ελλάδα), να ζήσει έντονα τη ζωή του μέχρι και την τελευταία ημέρα του, να γυρίσει ολόκληρο τον κόσμο, να δημιουργήσει φίλους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το σίγουρο είναι ένα. Πέθανε χορτασμένος από τη ζωή του.

Εύχομαι σε όλους σας να φτάσετε τα χρόνια του, να απαιτήσετε και να πάρετε από τη ζωή τα πάντα και να κυνηγήσετε τα όνειρά σας, όσο δύσκολα ή μεγάλα κι αν είναι.

Θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω τίποτα για μερικές ημέρες.

28 σχόλια:

Miltos@Chios είπε...

Θερμα συλλυπητηρια για τον ανθρωπο αυτο τον οποιο δεν ειχα την τιμη να γνωρισω,αλλα γνωριζοντας την Ιωαννα,ειμαι σε θεση να αντιληφθω την ποιοτητα του.

Unknown είπε...

΄Ηταν ΑΝΘΡΩΠΟΣ και όχι πολιτικός γι΄ αυτό τον αγαπούσαν και τον εκτιμούσαν όλοι, ελάχιστους ανθρώπους έχω γνωρίσει με το ΗΘΟΣ , την ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΨΥΧΗΣ του.
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΝΟΝΕ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΩ ΠΟΤΕ !!!!!!!!!!

Griniaris είπε...

Τα θερμά μου συλλυπητήρια και κουράγιο στην Ιωάννα...

NK99 είπε...

Συλλυπητήρια σε σένα και στην οικογένεια σου.

General Tanz είπε...

Θερμά συλλυπητήρια και κουράγιο σε ολους σας...

zamis είπε...

Τα θερμα μου συλληπητηρια.

claire είπε...

θερμά συλληπητήρια και απο εμένα.

Bertheway είπε...

Να 'στε καλά εσείς και να τον θυμάστε.Κουράγιο στην Ιωάννα.

amanAM είπε...

Ζωή σε σας, να είσαστε καλά να τον θυμόσαστε.

Περονόσπορος έπεσε στο Πανιώνιο ίντερνετ...

ΑκραιφνήςΠΑΝΙΩΝΙΟΣ είπε...

Τι πλήρης ζωή! Σπουδαία κληρονομιά για τους απογόνους του.
Εύχομαι καλή δύναμη στην Ιωάννα και σε όλη σας την οικογένεια.

IWN1998 είπε...

Θερμά συλλυπητήρια. Η μνήμη του ας μείνει ζωντανή στις ψυχές σας και σίγουρα θα τον θυμούνται πολλοί και στον τόπο του με αγάπη. Η υστεροφημία του ανθρώπου είναι ένα κάποιο βάλσαμο για τους κοντινούς συγγενείς του, που η απώλεια τους πονάει τούτη την ώρα, έστω και αν αυτός που έφυγε, έφυγε πλήρης ημερών. Δεν παύει να φεύγει ένα κομμάτι και από τη δική τους ζωή.

IWN1998 είπε...

"Ίσως γιατί, ανεξάρτητα από ταμπέλες, υπήρξε πολύ πιο αριστερός στη ζωή του, από πολλούς που δηλώνουν αριστεροί."

Αν και δεν είναι ώρα τώρα για τέτοιους σχολιασμούς, το σχόλιο σου φίλε μου είναι απόλυτα αληθινό σε γενική βάση. Δεν μας κρίνουν οι "ταμπέλες" αλλά η στάση ζωής μας. Γιατί η ποιότητα των ατομικών πράξεων είναι πέρα από εθνικισμούς, διεθνισμούς, καπιταλισμούς και σοσιαλισμούς και σίγουρα κάποιους που δρα με βάση τον ανθρωπισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη, την απαλλαγή από τη μισαλλοδοξία και το φανατισμό, δεν χρειάζεται τις ταμπέλες.

Θεμιστοκλής είπε...

Θερμά συλληπητήρια και από μένα.
Δυστυχώς έρχονται και τέτοιες στιγμές...

ΚΥΑΝΕΡΥΘΡΑ ΝΕΑ είπε...

Θερμά συλληπητήρια. Να ζήσετε να τον θυμάστε. Μην ξεχνάς BR ότι κάποιος πεθαίνει μόνο όταν τον ξεχνάμε!

zouri1 είπε...

Τα θερμα μου συλληπητηρια.

τρελοπανιωνιος είπε...

Δυναμη φιλε μου σε εσενα και στην οικογενεια σας...

jeffrey είπε...

Πόσες ζωές ακριβώς έζησε ο τρομερός αυτός άνθρωπος...να τον κουβαλάτε πάντα μεσα σας...

akis είπε...

Θα συμφωνήσω με το σχόλιο του Μάκη.Από ότι διαβάζω, τον άνθρωπο θα τον θυμούντα πολλοί από τις πράξεις και τα έργα του, μακάρι και εμάς.

antunix είπε...

Παιδιά, συλλυπητήρια και κουράγιο...

dimosthenis είπε...

Πολύς ο θάνατος στα μπλοκ μας. Συλλυπητήρια στην οικογένειά σου και στα παιδιά του.

Βαγγέλης είπε...

Σίγουρα θα είναι τόσο περίφανος και για σένα όσο και εσύ για εκείνον. Ζωή σε σας.

panioniaria είπε...

Συλληπητήρια στην οικογένειά σας, να ζήσετε να τον θυμόσαστε.

Costix είπε...

Αγαπημενε μου φιλε και γλυκεια μου Ιωαννα, συλληπητηρια μεσα απο την καρδια μου. Παντως ο πεθερος σου θα πρεπει να ηταν πολυ περηφανος που σε ειχε γαμπρο !!!

Pav είπε...

Θερμά συλλυπητήρια φίλε BR.

Jamie S. Poursas είπε...

Τα θερμά μου συλλυπητήρια κι από μένα.

EndyS είπε...

Τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Costix είπε...

Αδελφε, με ολο τον σεβασμο, απο την περιγραφη του πεθερου σου, θα μου επιτρεψεις να του αφιερωσω το ακολουθο τραγουδι μεσα απο την ψυχη μου.
http://www.youtube.com/watch?v=oJR_5kB5Okw

lefterix είπε...

Και μόνο η περιγραφή που έκανες, δείχνει το σεβασμό και την αγάπη που είχες γιά αυτόν τον Άνθρωπο...
Θερμα συλλυπητήρια...