Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Νέο καταστατικό του Πανιώνιου Γ.Σ.Σ


Πριν από μερικά χρόνια, ο σύλλογος μου έκανε την μεγάλη τιμή να μου αναθέσει την επεξεργασία του νέου καταστατικού. Η δουλειά που ανέλαβα ήταν πάρα πολύ δύσκολη, διότι ο Πανιώνιος είχε την ατυχία να διαθέτει ελλιπέστατα και ξεπερασμένα καταστατικά, τα οποία καταστρατηγούνταν σε κάθε ευκαιρία.

Κατόπιν δίμηνης εργασίας και αφού είχα μελετήσει όλα τα προηγούμενα καταστατικά (άκουσον άκουσον ο σύλλογος φιλοξενούσε στην επίσημη σελίδα του καταστατικό που είχε τροποποιηθεί!!!) και καταστατικά άλλων αθλητικών σωματείων, κατέληξα στο τελικό κείμενο, το οποίο έθεσα προς επεξεργασία και συζήτηση στο Δ.Σ που συμμετείχα. Εννοείται ότι δεν υπήρξε η παραμικρή επεξεργασία του, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε τι που προσπαθεί να αλλάξει λίγο τα κατεστημένα στον σύλλογο.

Μετά από τρία χρόνια ο κος Μισαηλίδης με εμπιστεύτηκε και μου ανέθεσε εκ νέου την ίδια εργασία. Κατόπιν νέας επεξεργασίας δύο εβδομάδων, είμαι έτοιμος να παρουσιάσω και πάλι το καταστατικό που έχω συντάξει προς επεξεργασία από το Δ.Σ. Το τελικό κείμενο θα αναρτηθεί στην κεντρική σελίδα του συλλόγου προκειμένου το κάθε μέλος να πληροφορηθεί τις αλλαγές και να μπορεί να προτείνει τροποποιήσεις στην καταστατική γενική συνέλευση που θα ακολουθήσει.

 Βασικοί άξονες του νέου καταστατικού: Προκαταβολικά σας λέω ότι δεν υπάρχει το τέλειο καταστατικό. Πάντα βρίσκονται πράγματα που χρειάζονται τροποποίηση, αρκεί να κρατάμε κάποιες σταθερές αρχές και αξίες και να προσαρμοζόμαστε γρήγοα στις αναγκες της εποχής:

 1.Κατάργηση των παρατάξεων. Η εκλογή προέδρου και των μελών του συμβουλίου και των επιτροπών θα γίνεται με διπλή ψηφοφορία και σταυροδοσία.Το κάθε μέλος θα εκλέγει τους υποψήφιους που θεωρεί καλύτερους και όχι ένα παραταξιακό πακέτο.

2. Μείωση των μελών του Δ.Σ από 15 σε 9 και των αναπληρωματικών από 3 σε 2.

3. Αύξηση της θητείας του συμβουλίου κατά ένα χρόνο. Κανείς δεν θα μπορεί να συμμετέχει στις επόμενες εκλογές ως υποψήφιος, εφόσον είχε υπηρετήσει σε δύο συνεχόμενα διοικητικά συμβούλια (σε απλά ελληνικά τέλος οι καρεκλοκένταυροι).

4. Δημιουργία του πειθαρχικού συμβουλίου το οποιο θα απαρτίζεται κατά πλειοψηφία από αιρετά μέλη (για πρώτη φορά). Η πειθαρχικη διαδικασία θα μπορεί να ξεκινήσει και με επώνυμη καταγγελία οποιουδήποτε μέλους και αντίστοιχη υποχρέωση τη διοίκησης να θέσει την υπόθεση στο αρχείο ή να παραπέμψει στο πειθαρχικό συμβούλιο με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση και στις δύο περιπτώσεις.

5.Προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου των επαγγελματιών ψηφοφόρων (προυποθέσεις ενημέρωσης των εκλογικών καταλόγων, κατάργηση της συμψηφιστικής πληρωμής συνδρομών, απαγόρευση οικονομικής τακτοποίησης πέντε ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία, συμμετοχή στη δεύτερη ψηφοφορία των μελών που είχαν θεμελιώσει εκλογικό δικαίωμα  στην πρώτη. Δημιουργία της ειδικής εκλογικής επιτροπής, η οποία θα αναλαμβάνει την υποχρέωση διεξαγωγής των εκλογών χωρίς δικαίωμα της διοίκησης να προχωράει σε μαγειρέματα.

6. Δημιουργία ειδικών επιτροπών με τη συμμετοχή μέλους του Δ.Σ, του έφορου του τμήματος και εκπροσώπων των γονέων.

7. Παροχή δικαιώματος χρήσης των αθλητικών χώρων του πανιωνίου στα μέλη του υπό προϋποθέσεις και με παροχή έκπτωσης.

 
Υπάρχουν και πολλές άλλες μικρότερες τροποποιήσεις έτσι ώστε συνολικά να μιλάμε για ένα εντελώς καινούργιο καταστατικό. Αυστηρό αλλά παράλληλα δημοκρατικό και συγκεκριμένο. Θα μου κάνει μεγάλη εντύπωση αν περάσουν όλες αυτές οι αλλαγές...Ποτέ δεν ξέρεις βέβαια...Τουλάχιστον θα δούμε ποιός δεν θέλει συγκεκριμένες αλλαγές και γιατί...Ίσως τοκείμενο που ετοίμασα να είναι too much για ένα πανιώνιο που κρατάμε πάντα μικρό για να μας χωράει... Αξίζει όμως η προσπάθεια για ένα καινούριο καταστατικό αρχών. Πριν να παραδώσω το κείμενο θα ήθελα να μου καταθέσετε εγγράφως ιδέες που μπορεί να έχετε. Θα χαρώ να τις διαβάσω και θα τις λάβω υπόψη μου.Είναι βέβαιο ότι πολλά μυαλά σκέφτονται καλύτερα από ένα.

Καλη σας μέρα.

8 σχόλια:

John - Singapore είπε...

Ωραίος! Μ' αρέσει! Είναι μια κάποια προοπτική! Συγχαρητήρια.

br fun_atic είπε...

Για να μην υπάρξει παρεξήγηση, μιλάμε για το καταστατικό του ερασιτεχνη.

polykos είπε...

Εύχομαι να προχωρήσει η αλλαγή, σίγουρα θα έχει γίνει απο μέρους σου καλή δουλειά.
"Εννοείται ότι δεν υπήρξε η παραμικρή επεξεργασία του, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε τι που προσπαθεί να αλλάξει λίγο τα κατεστημένα στον σύλλογο." Δεν συμφωνώ με την διαπίστωση και την διατύπωση, υπήρξε συμφωνία σε καταληκτικό σχέδιο καταστατικού. Θυμίζω οτι παραιτούμενος αφησες εκκρεμότητα στο "τρέξιμο" του συγκεκριμένου θέματος.
Πετρόπουλος Κώστας

br fun_atic είπε...

Σε ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να απαντήσω.
Ουδέποτε υπήρξε συμφωνία, διότι ουδέποτε έγινε συζήτηση. Για την ακρίβεια ουδέποτε πήρα την παραμικρή κατευθυνση.

Μάλλον δεν θυμάσαι οτι το σχεδιο του καταστατικού του παρέδωσα αρκετούς μηνες πριν την κατάκτηση μου.

Θα σου θυμισω επίσης οτι αν και είχα παραιτηθεί, εξακολούθησαν να δουλεύω στη σύμβαση της sunnywell την οποία και παρεδωσα.

Σε κάθε περιπτωση και με δεδομένο οτι είχα παραδώσει κείμενο, δεν θα αρνουμουν να συζητησω με το οποιονδηποτε μέλος του συμβουλίου θέματα πανω στο σχεδιο που είχα παραδώσει και ασφαλώς δεν θα αρνουμουν να εξακολούθησε να εργάζομαι σ αυτό.

Η αλήθεια ειναι οτι απο την παραίτηση μου μέχρι και πριν απο 15 ημερες ο μοναδικος που με πλησίασε ηταν ο κος Μισσαηλιδης. Επειδή εκτίμησαν την κινηση του, μπήκα στον κόπο να ξαναδουλεψω εντατικά πανω στο καταστατικό, εις βαρος δικών μου εργασιών. Σήμερα, έχω δώσει αντίγραφα του καταστατικού σε πρόσωπα που ξέρω ότι θα θελήσουν να το διαβάσουν σοβαρά, θα ακούσω τις ιδέες τους και πιθανότατα θα περάσω καποιες απο αυτές στο κείμενο που ία παραδώσω προς επεξεργασία απο το ΔΣ.

br fun_atic είπε...

Πριν την παραίτηση μου.

Unknown είπε...

Να μπορουν ευκολα να εγγραφονται νεα μελη στον ερασιτεχνη.

Unknown είπε...

Να διαφημιστει και να γινει ευκολη η εγγραφη νεων μελων.Ετσι θα ανοιξει ο συλλογος. Ετσι θα εχουμε εσωτερικα δημοκρατια.

br fun_atic είπε...

Και σήμερα εύκολα εγγράφονται. Το πρόβλημα είναι ότι δεν συμμετέχουν,δεν πληρώνουν,αλλά περιμένουν κάποιον να τους πληρώσει τις συνδρομές για να ψηφίσουν ανάλογα .