Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Στον απόηχο των δηλώσεων

Πέρασε σχεδόν μία εβδομάδα από την ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ του Πανιώνιου Γ.Σ και την απάντηση της Κ.Α.Ε, κι όμως ουδέν νεώτερον από το μέτωπο του μπάσκετ.

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης - απάντησης της Κ.Α.Ε ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Γενικότητες…Φταίει η συγκυρία, ο κακός ερασιτέχνης που δεν δίνει λεφτά και που πούλησε τον Μωραίτη, πάνω στον οποίο θα στηρίζονταν η ομάδα (όταν θα δημιουργούνταν) και απρόβλεπτοι παράγοντες…Αυτοκριτική μηδέν. Πλάνο μηδέν. Δέσμευση καμία.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Κ.Α.Ε βρήκαν και διάφοροι φίλαθλοι μας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με καταγγελτική για τον ερασιτέχνη διάθεση. Γιατί δεν δίνετε τα λεφτά της μεταγραφής; Γιατί δεν δίνετε τα έσοδα από τις ακαδημίες; Γιατί δεν κρατήσατε τον παικταρά; Πόσα λεφτά έβαλαν στις τσέπες αυτοί που ασχολήθηκαν με την μεταγραφή; Μαύρα…Κάτω από το τραπέζι… Ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του χωρίς να ξέρει. Χωρίς έστω να ασχοληθεί να μάθει…

Να βάλουμε λοιπόν τα πράγματα σε μια σειρά:

Ο Μωραίτης είναι περίπου 16 ετών. Εξαιρετικό ταλέντο αλλά σε μεταβατική ηλικία όπου πρέπει να κάνει μια σημαντική επιλογή για την καριέρα του. Θα μπορούσε να παραμείνει στον Πανιώνιο, μόνο αν στην Κ.Α.Ε υπήρχε μεγαλομέτοχος, χρήματα και πλάνο που θα του εξασφάλιζαν την αγωνιστική του εξέλιξη. Η Α.Ε.Κ του προσέφερε χρήματα, εξασφάλιση, καλό σχολείο και γενικότερα συγκεκριμένες προοπτικές και εξασφάλισε τη συμφωνία του. Τόσο απλά.

Ο αθλητής αυτός, λόγω ηλικίας δεν θα μπορούσε να κάνει άμεσα επαγγελματικό συμβόλαιο. Λόγω όμως της θολής κατάστασης στην Κ.Α.Ε αλλά και της εξαιρετικής πρότασης που είχε δεχθεί από την Α.Ε.Κ θα μπορούσε ανα πάσα στιγμή να μείνει ελεύθερος, αρχικά με προσφυγή του στην επιτροπή μεταγραφών της Ε.Ο.Κ και αν χρειάζονταν στο ΑΣΕΑΔ. Ήταν θέμα χρόνου να μείνει ο παίκτης ελεύθερος άνευ ανταλλάγματος για την ομάδα.
Προς τιμήν της η Α.Ε.Κ δεν θέλησε να επιβαρύνει τις ήδη κακές σχέσεις με τον Πανιώνιο και να «κλέψει» τον αθλητή. Γι αυτό και φτάσαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Θα μπορούσε να είναι καλύτερη; Θα μπορούσε, υπό την προϋπόθεση ότι τον αθλητή θα τον διεκδικούσαν κι άλλα σωματεία και θα γίνονταν πλειστηριασμός. Όσοι όμως γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, είναι βέβαιο ότι γνωρίζουν πως για συγκεκριμένους οικογενειακούς λόγους, τον πρώτο λόγο τον είχε πάντα η Α.Ε.Κ.Ας ψάξουν  να μάθουν…

Έτσι λοιπόν ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του Μωραίτη, για την οποία είχε δώσει προφορικά το πράσινο φως η Κ.Α.Ε, ασχέτως του τι λέει στην ανακοίνωσή της…Άλλωστε δεν είναι πειστικό το επιχείρημα ότι γύρω από τον 16χρονο Μωραίτη ΘΑ έστεινε την ομάδα που ΘΑ αποκτούσε για να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Α2, στο οποίο τα ανταγωνιστικά σωματεία έχουν ήδη ξεκινήσει σοβαρή προεργασία και όλα αυτά ΧΩΡΙΣ χρήματα (είπαμε, οι πόρτες ήταν κλειστές)…

Γιατί λοιπόν ο ερασιτέχνης δεν έδωσε τα χρήματα της μεταγραφής του Μωραίτη στην Κ.Α.Ε; Θεωρώ απίθανο να μην ξέρει κανείς την τραγική κατάσταση των οικονομικών του ερασιτέχνη… Για όποιους δεν το ξέρουν, χρωστάμε σε όσους φοράνε παπούτσια. Από αυτόν τον ερασιτέχνη περίμενε χρήματα η Κ.Α.Ε; Και πόσα; Μπορεί να στήσει ομάδα Α2 με τα χρήματα της μεταγραφής του Μωραίτη; Και αφού είστε τόσο large ρε παιδιά, για θυμίστε μας πότε ακριβώς η Κ.Α.Ε πούλησε παίκτη, έναντι ποιου ποσού και με όσα χρήματα ενίσχυσε τον ερασιτέχνη, που είναι η μάνα του συλλόγου και ο θεματοφύλακας τον ιδανικών όταν οι υποτιθέμενοι επαγγελματίες τα σκατώνουν; Πότε ακριβώς δόθηκαν στον ημιθανή ερασιτέχνη τα χρήματα που δικαιούται από την Κ.Α.Ε; Μην ψάχνετε. Ποτέ…Μακάρι να είχαμε χρήματα για να κάνουμε εμείς τη διαφορά. Να ενισχύσουμε εμείς όσους μας ξεχνούν. Δυστυχώς όμως  οι οικονομικές ανάγκες του ερασιτέχνη είναι εξωπραγματικές.

Μας είπαν: Γιατί δεν δίνετε τα έσοδα των ακαδημιών; Τα έσοδα των ακαδημιών είναι αστεία για μια ΚΑΕ είναι όμως κρίσιμα για την οικονομική επιβίωση του ερασιτέχνη. Το ότι μέσα σε αυτή την κρίση 3.000 παιδιά βρίσκουν διέξοδο άθλησης, επειδή γίνεται τιτάνια προσπάθεια κάθε μήνα για να πληρωθεί το ρεύμα, το νερό, το φυσικό αέριο, οι προπονητές, οφείλεται στα έσοδα από τις ακαδημίες. Αν ο ερασιτέχνης διέθετε τα έσοδα από τις ακαδημίες του μπάσκετ στους επόμενους μήνες θα βρίσκονταν μπροστά σε τρομερά προβλήματα λειτουργίας. Είμαι σίγουρος ότι το ξέρετε, αλλά δεν το λέτε. Κρίμα…

Ακούσαμε επίσης ότι κάποιοι κονόμησαν από τη μεταγραφή Μωραίτη. Όποιος έχει στοιχεία να μου τα δώσει. Κι αν δεν θέλει να τα δώσει σε εμένα να πάει απευθείας στον εισαγγελέα… Όχι άλλες ανώνυμες καταγγελίες στους καφενέδες και στο FB. ΣΤΟ Φως όλα…Πολύ φοβάμαι όμως ότι στοιχεία δεν υπάρχουν γιατί στο βαθμό που γνωρίζω όλα έγιναν καθαρά κι ωραία. Απίστευτο για τον Πανιώνιο; Ίσως…

Τα χρήματα της μεταγραφής του Μωραίτη λοιπόν είναι καλά για τον ερασιτέχνη, δυστυχώς όμως ούτε μπορούν να δοθούν στην Κ.Α.Ε ούτε θα έφταναν για να λειτουργήσει. Όσοι απέκτησαν τις μετοχές και ανέλαβαν το τιμόνι από πέρσι, έπρεπε να έχουν και χρήματα και πλάνο και όχι να περιμένουν χρήματα από μια μεταγραφή που δεν ήταν στο πλάνο ή από τις ακαδημίες…  Ο χρόνος περνάει και νομίζω ότι κάπου στο βάθος του μυαλού μας όλοι ξέρουμε που πάει το πράγμα… Όσοι λοιπόν ανέλαβαν ευθύνες, ας μας πουν πόσα δικά τους χρήματα είναι διατεθειμένοι να βάλουν στην Κ.Α.Ε και πότε. Όχι από χορηγίες, ούτε από ξένες μεταγραφές και τις ακαδημίες του ερασιτέχνη. Δικά τους. Αυτή είναι η ιστορία και όχι ο Μωραίτης και τα λεφτά των ακαδημιών. By the way, ακόμη περιμένουμε στον ερασιτέχνη ένα αστείο ποσό από πέρσι…

Κλείνοντας θα ήθελα να πω κάτι. Οι σχέσεις του ερασιτέχνη με την υποδομή μπάσκετ έχουν περάσει από πολλά κύματα. Βρισκόμαστε σε μια καλή φάση όπου οι διαφορές έχουν μειωθεί. Η υποδομή συνεισφέρει στο ταμείο του ερασιτέχνη και κάνει βήματα αλλαγής νοοτροπίας. Νομίζω ότι σε αυτό έπαιξε ρόλο ο Χρήστος Βουζουνεράκης, καθώς η παρουσία του βοηθά στο να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία και αποκατάσταση των σχέσεων και της εμπιστοσύνης.



Μπορεί τα χρήματα της μεταγραφής του Μωραίτη να μην ενισχύουν την Κ.Α.Ε, θα πάνε όμως σε καλή μεριά. Θα ενισχύσουν τον ερασιτέχνη που αντιμετωπίζει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, τα τμήματα υποδομής και γίνεται και μια προσπάθεια ώστε να λύσουν το πρόβλημα του χάντμπολ με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό θα είναι ένα πραγματικά σπουδαίο έργο που θα αποκαταστήσει και μια μεγάλη διαχρονική αδικία. Επί σειρά ετών το χάντμπολ ήταν το αποπαίδι του συλλόγου και νομίζω ότι έχει έρθει ο χρόνος να βελτιωθεί η κατάσταση και να παρασχεθούν πολύ καλύτερες συνθήκες λειτουργίας του τμήματος.

6 σχόλια:

EndyS είπε...

Sorry BRR που γράφω εκτός θέματος, αλλά γνωρίζει κανείς τι γίνεται με την ομάδα ποδοσφαίρου?

Είναι η πρώτη χρονιά που δεν γνωρίζουμε τι γίνεται. Που βρίσκεται, τι κάνει, πως προετοιμαζεται? Μιλάμε ότι θα πρέπει να βάλουμε τη Νικολουλη να ψάξει γιατί ενημέρωση δεν υπάρχει και τα ίχνη έχουν χαθεί.

Έχει παιξει κανένα φιλικό η' το μόνο που έπαιξε ήταν αυτό με την μπυραρία από τα Σκόπια που έτυχε να παραθερίζει εκεί που έκανε προπόνηση?
Βγάλαμε φωτογραφίες από την Τουρκία αλλά χωρίς την ομάδα. Θα παίξει κανένα φιλικό η' θα πάμε στο Καραϊσκάκη την πρώτη αγωνιστική σαν το καφενείο που ο ένας φωνάζει στον άλλο να του δώσει τη μπάλα?

Οποίος γνωρίζει κάτι, παρακαλώ να το καταθέσει!!

brfunatic είπε...

Ή ομάδα ήταν θα έπαιζε σε τουρνουά στην Τουρκία. Δυστυχώς δεν έπαιξε με υπαιτιότητα των διοργανωτών, οι οποίοι μας έχουν ξανακάνει το ίδιο και παλαιότερα. Απ ότι μαθαίνω υπάρχει πρόβλημα για να βρει ομάδες για φιλικά. Θα παίξει σήμερα με μια κυπριακή ομάδα και σίγουρα μςντον Αστέρα στην Τρίπολη στις 14/8. Εξίσου βασιλιά!ο πρόβλημα θεωρώ την καθυστέρηση στις μεταγραφές, ιδίως στη θέση του φορ.Η χρόνια θα είναι παρ πολύ δύσκολη...

EndyS είπε...

Είδε το παιχνίδι κανένας προχθές? Υπάρχει κανένα σχόλιο σχετικά?

brfunatic είπε...

Κυκλοφορεί ένα βίντεο... Ωραίο το γκόλ. Δεν κατάλαβα να χάσαμε τίποτα σπουδαίες ευκαιρίες. Απ όσο εζω δει σε προπονησεις το κενό στην επίθεση είναι μεγάλο. Γιάννου,Κολοβός και Φούντας λείπουν παρά πολύ.

NK99 είπε...

Να πάτε στον εισαγγελέα όπως έλεγε και ο Σημίτης....Βέβαια ο απλός κόσμος δεν θα μπορούσε να έχει στοιχεία για την διαδρομή του λαδώματος διαμέσου των υπεράκτιων εταιριών του Τσοχατζόπουλου. Αντίστοιχα ο απλός πανιώνιος δεν έχει κάποιο στοιχείο για τυχόν παγαποντιές στον σύλλογο. Το μόνο που θυμάται είναι κάποια πανιώνια χέρια που πλακωνόντουσαν για το ποιός θα πρωτοαναλάβει μία πτωχευμένη ΠΑΕ. Μία πτωχευμένη ΠΑΕ όμως που είχε σοβαρά έσοδα από τηλεοπτικά και κάποιους παίκτες προς πώληση. Μετά το αδιέξοδο την κοπάνησαν. Επίσης σε άλλο πανιώνιο blog δημοσιεύτηκε μία έκθεση ορκωτών που έλεγε (αν δεν κάνω λάθος) ότι υπήρχε μία αδικαιολόγητη τρύπα. Τι έγινε με την τρύπα (αν όντως υπήρχε) δεν μάθαμε και λόγω της πανιώνιας σιωπηρής σεισάχθειας δεν θα μάθουμε ποτέ.

Καλό είναι που αθλούνται παιδιά. Είμαι βέβαιος ότι αν δεν υπήρχε ο Πανιώνιος αυτά τα παιδιά θα πήγαιναν να αθληθούν αλλού. Υποψιάζομαι ότι αυτά τα παιδιά που αθλούνται στον Πανιώνιο δεν είναι πανιώνιοι και έχω μάθει ότι ορισμένα αντιπαθούν το σύλλογο.

Στη διαμάχη της ΚΑΕ (αν υπάρχει ΚΛΕ) με τον ερασιτέχνη κανείς δεν έχει δίκιο. Υποτίθεται πανιώνιοι και οι μεν και οι δε και αντί να προσπαθήσουν να βρουν μία λύση οι του ερασιτέχνη περιφρουρούν το τσιφλίκι τους και να πάνε στο διάολο οι βιτρίνες του συλλόγου τη στιγμή που δεν υπάρχουν τηλεοπτικά και προς πώληση αθλητές για να συγκινηθούν. Σκοπός τους είναι από εδώ και πέρα αυτό που έκαναν με το Μωραίτη (αλήθεία γιατί δεν δημοσιεύουν τους όρους της συμφωνίας?)

Κάποιοι άνθρωποι υποτίθεται πανιώνιοι χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του συλλόγου το όνομα του, τα χρώματα τα εμβλήματα και κάνουν ότι και οι ιδιωτικές ακαδημίες με πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα και καθόλου επιχειρηματικό ρίσκο. Χωρίς βιτρίνες ένας σύλλογος μικραίνει πάρα πολύ. Δεν μπορεί κατά την άποψη μου να μην υπάρχει άμεση διασύνδεση του ερασιτέχνη με τις εταιρίες που φέρουν το όνομα του. Φυσικά με όρους αμοιβαία επωφελείς.

Panos είπε...

Φίλε ΝΚ νομίζω ότι η συνεχιζόμενη αναφορά στην 'σιωπή' και την 'σεισάχθεια' δεν είναι ακριβής. Μάλλον, πιο σωστά, δεν είναι απολύτως ακριβής.

Τον Απρίλιο του 2012, στη Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη μάθατε(με) επακριβώς ποιά, πόση και πόθεν ήταν η 'αδικαιολόγητη τρύπα'. Την παρουσίασε ο κος Κατρακάζης ως Λογιστής ο οποίος πραγματοποίησε τον οικονομικό έλεγχο της ΠΑΕ. Παρέθεσε το ποσό, την αιτία και τον αίτιο με το όνομά του. Το αναφέρω διότι ο φερόμενος ως αίτιος πήρε τον λόγο και προσπάθησε να παρουσιάσει το πρόβλημα ως 'τυπικό' και 'επιλύσιμο'. Δεν ήταν.

Το Σώμα της Γ. Συνέλευσης, ως ανώτερο όργανο διοίκησης του Συλλόγου -αν κάνω λάθος ας με διορθώσει ο οικοδεσπότης- άκουσε την ενημέρωση και αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την τότε διοίκηση να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:
α. Να επιλύσει το οικονομικό ζήτημα, μέσω εξυγίανσης των οικονομικών της ΠΑΕ
β. Να προσπαθήσει για την αγωνιστική σωτηρία της ομάδας με βάση τον ανωτέρω όρο
(με αυτή τη σειρά)

Αν θέλεις τη γνώμη μου η απόφαση ήταν, επί της ουσίας, κρύψιμο του προβλήματος κάτω από το χαλάκι, 'σεισάχθεια' όπως το ονομάζεις, διότι δεν δίωξε τους αίτιους, αντιθέτως φόρτωσε το πρόβλημα στους τότε διοικούντες, αλλά υποθήκευσε και το μέλλον του Συλλόγου, με ένα πρόβλημα που το κουβαλάει ακόμα.

Η απόφαση αυτή, όμως, απέδειξε και κάτι πολύ επίσης πολύ σοβαρό· τη διάθεση, μεν, του κόσμου να καταγγέλει -φωναχτά- τα κακώς κείμενα, αλλά την έλλειψη διάθεσης να τα αντιμετωπίσει όταν έρχεται αντιμέτωπος με δύσκολες απόφάσεις.
Το καταλαβαίνω ότι ήταν δύσκολη η απόφαση. Πιθανή δίωξη τω υπευθύνων θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου, με εμπλοκή του ΣΔΟΕ, διοικητική -άρα βαθμολογική- εξόντωση της ομάδας και περιπέτειες με τη δικαιοσύνη.

Τι έγινε τελικά; Αυτή η 'φοβική' αντίδραση είχε σαν αποτέλεσμα να φορτωθεί η τότε διοίκηση ένα οικονομικό βάρος δυσβάσταχτο, αναγκάστηκε να ξεπουλάει χωρίς κανένα σχεδιασμό παίκτες για να αντιμετωπίσει τα χρέη και απο πάνω φορτώθηκε και τη ρετσινιά της οικονομικής εξάρτησης από τους 'δυνατούς'.

Βλέποντας τα πράγματα με την απόσταση που δίνει ο χρόνος, πιστέυω ότι αποφυγή της ρήξης (είναι και επίκαιρη η λέξη) και της εμπλοκής σε μια περιπέτεια (Γ' Εθνική, δικαστικές διαμάχες κλπ) ίσως ήταν η σωστή επιλογή. Το γεγονός όμως παραμένει επίσης ότι ήταν απόφαση φόβου και επιτρέπει να μένουν σκιές σαν κι αυτές που αναφέρεις.