Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Πανιώνιος – Σκάουτιγκ και διεθνείς σχέσεις

Ο Πανιώνιος είναι μια ομάδα που φημίζεται για τα ταλέντα που έχει αναδείξει, τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο μπάσκετ. Πολλοί από τους περίφημους αυτούς παίκτες προήλθαν από τις ακαδημίες της ομάδας, άλλοι τόσοι όμως προήλθαν από ομάδες μικρών κατηγοριών.

Οι μεγάλες ομάδες στο παρελθόν δεν διέθεταν σπουδαίες ακαδημίες. Δεν είχαν την ανάγκη αυτή διότι διαθέτοντας την οικονομική ευρωστία είχαν τη δυνατότητα να αποκτούν οποιονδήποτε παίκτη (έναντι μάλιστα πινακίου φακής ή ακόμη και χωρίς άμεσα οικονομικά ανταλλάγματα – για ένα διορισμό στον Ο.Τ.Ε, για ένα σάμαλι κ.λ.π – έχουμε ακούσει πολλά) από τις ομάδες που διέθεταν τμήματα υποδομών, όπως ο Απόλλων, ο Εθνικός και ασφαλώς ο Πανιώνιος. Συνέπεια αυτών; Δεν μπόρεσε να γεφυρωθεί το ποιοτικό μας φράγμα γιατί μόλις αναδεικνύαμε κάποιον παίκτη τον χάναμε άμεσα…

Στις μέρες μας οι μεγάλες ομάδες όχι μόνο διαθέτουν οργανωμένο δίκτυο σκάουτιγκ στις μικρές κατηγορίες αλλά και οργανωμένα τμήματα υποδομών και μάλιστα σε βαθμό υπερβολής, αλλά έχουν την δυνατότητα να απορροφούν οποιονδήποτε ταλαντούχο πιτσιρικά τους γυαλίσει.

Πλέον στο παιχνίδι των Ακαδημιών, πέρα από τις γνωστές ποδοσφαιρικές ομάδες, έχουν μπει και οι ακαδημίες 5 Χ 5 οι οποίες έχουν καταφέρει να αποσπάσουν ένα σημαντικό κομμάτι των διαθέσιμων ταλέντων. Οι ακαδημίες αυτές , από τη στιγμή που δεν διαθέτουν ανδρικά τμήματα και ακριβώς επειδή δεν συμμετέχουν σε εθνικά πρωταθλήματα προτιμούν να διαθέτουν τους ταλαντούχους παίκτες στις μεγάλες ομάδες.

Έτσι η δεξαμενή από την οποία ομάδες σαν τον Πανιώνιο αντλούσαν ταλέντα πέραν των Ακαδημιών τους έχει αρχίσει να στερεύει.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Στην Ελλάδα δεν δίνουμε ευκαιρίες στους νεαρούς Έλληνες παίκτες. Για πολλούς λόγους προτιμούμε τους φθηνούς παίκτες από το εξωτερικό.

Ακόμη κι έτσι έχει ο Πανιώνιος πρόσβαση σε τέτοιες μεταγραφές; Μπορούμε να αποκτήσουμε φθηνούς κοινοτικούς ή ξένους παίκτες οι οποίοι να μπορούν να αποδώσουν άμεσα; Όχι.

Μπορεί ο σκόυτερ να κάνει ικανοποιητική δουλειά μέσα σε ένα ταξίδι ή με μόνη την παρακολούθηση dvd; Ούτε.

Νομίζω ότι η συνεργασία με τν Εσπανιόλ ήταν σε κάποιο βαθμό λανθασμένη. Σίγουρα ενισχύθηκε το κύρος της ομάδας και αποκτήθηκε ένας ταλαντούχος παίκτης όπως ο Σίτο Ριέρα. Από εκεί και πέρα αποδείχθηκε ότι η Εσπανιόλ ήταν διατεθειμένη να μας δανείσει παίκτες απλά και μόνο για να αποκτήσουν κάποιες ευκαιρίες για αγωνιστική δράση. Όχι όμως και παίκτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά ή να κάνουν τη διαφορά. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τον ταλαντούχο Ισραηλινό που λέγεται ότι ζητήσαμε…

Μια τέτοια συνεργασία ίσως και να μας συμφέρει οικονομικά, μακροπρόθεσμα όμως μπορεί και να μας ζημιώνει, διότι οι συγκεκριμένοι δανεικοί παίκτες δεν έχουν ιδιαίτερο κίνητρο να αγωνιστούν, ιδίως όταν η επιστροφή τους ή η ένταξή τους στην πρώτη ομάδα της Εσπανιόλ δεν είναι εξασφαλισμένη κι εμείς παράλληλα χάνουμε την ευκαιρία να καθιερώσουμε στη θέση τους κάποιους Έλληνες ταλαντούχους παίκτες.

Γιατί μια ομάδα σαν την Εσπανιόλ δέχθηκε να συνεργαστεί μαζί μας; Είναι προφανές. Θέλησε να ανοίξει με το μικρότερο κόστος μια πόρτα προς ένα υποβαθμισμένο πρωτάθλημα και να έχει τον πρώτο λόγο (χωρίς σπουδαίες δεσμεύσεις) στα όποια ταλέντα μπορούσαν να της υποδειχθούν, τα οποία, δεδομένης της διαφοράς των οικονομικών μεγεθών, θα μπορούσε να αποκτήσει φθηνά.

Αυτοί λοιπόν είναι πιο έξυπνοι; Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο;

Για πολλά χρόνια το Ελληνικό πρωτάθλημα τροφοδοτήθηκε και στηρίχθηκε από παίκτες της Βαλκανικής. Βούλγαροι, Γιουγκοσλάβοι, Ρουμάνοι και σε κάποιες περιπτώσεις Τούρκοι και Κύπριοι προσέφεραν σπουδαίες υπηρεσίες. Σημαντικό ότι για όλους αυτούς, που μαθαίνουν τα βασικά του ποδοσφαίρου από την παιδική τους ηλικία, το Ελληνικό πρωτάθλημα και ομάδες όπως ο Πανιώνιος αποτελούσαν μια τεράστια επαγγελματική ευκαιρία.

Με δεδομένα τα προβλήματα που προανέφερα ως προς την εύρεση Ελλήνων παικτών, ο Πανιώνιος οφείλει να αναπτύξει συνεργασίες και αδελφοποιήσεις με ομάδες της Βαλκανικής και της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αν είναι δυνατόν να δημιουργήσει Ακαδημίες ή έστω να δώσει το brand name σε Ακαδημίες του εξωτερικού κατά τα πρότυπα των μεγάλων Ευρωπαϊκών ομάδων. Ακούγεται παράδοξο; Αφού το κάνουν οι κορυφαίες Ευρωπαϊκές ομάδες, σίγουρα δεν είναι…

Ο Πανιώνιος πρέπει αποκτήσει πρόσβαση σε φθηνούς ξένους παίκτες που θα βλέπουν τον Πανιώνιο ως τεράστιο άλμα στην καριέρα τους. Αυτοί οι παίκτες θα έχουν και τεράστια μεταπωλητική αξία. Πρέπει εν ολίγοις να γίνουμε Εσπανιόλ στη θέση της Εσπανιόλ. Η συνεργασία με αυτές τις ομάδες και η παρουσία παικτών από την Βαλκανική μπορεί να έχει και άλλα οφέλη. Μπορεί να προσελκύσει θεατές και αθλούμενους από τις χώρες αυτές. Γιατί είναι σίγουρο ότι ο Αλβανός, ο Βούλγαρος και ο Σέρβος μετανάστης και αντίστοιχα τα παιδιά τους θα έχουν ως πρότυπο και θα παρακολουθούν τους ομοεθνείς τους, άρα και την ομάδα τους. Μήπως δεν θέλουμε τους μετανάστες; Μα όλοι οι Μικρασιάτες, είμαστε εξαναγκασμένοι μετανάστες…

Εννοείται βέβαια ότι δεν προτείνω τον αφελληνισμό του Πανιωνίου ή την μη ανάδειξη Ελλήνων παικτών, αλλά ουσιαστικά την προσεκτική επιλογή ξένων παικτών από οικίες αγορές και την επαγγελματική οργάνωση του τμήματος σκάουτιγκ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα αναρτήσω ένα κείμενο το οποίο θα προτείνει μια συγκεκριμένη αδελφοποίηση – συνεργασία, η οποία θεωρώ ότι θα μπορέσει να μας ανοίξει τον δρόμο σε μια φιλόξενη και παρθένα ποδοσφαιρική αγορά την οποία έχουμε παραμελήσει, ενώ θα μπορεί να δημιουργήσει και αρκετές επιχειρηματικές συνεργασίες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τόσο τον Jon όσο και τον Vassili K για τις ιδέες που μου έδωσαν. Είναι πάντα μεγάλη ευχαρίστηση να κουβεντιάζω μαζί τους.

15 σχόλια:

zouri1 είπε...

απλα σας ενημερωνω οτι την Κυριακη που μας περασε οι εφηβοι κερδισαν τον ΠΑΟ 4-1 μεσα στην Παιανια.

τρελοπανιωνιος είπε...

οχι μονο κερδισαν αλλα η golden team ετρεχαν μπας και μας φτασουν, μονο τα κλαματα δεν εβαλαν...!!! μεγαλο ταλεντο ο Μπουζας

Katrinos είπε...

BR , μη ξεχνάμε και συνεργασίες με ακαδημίες της Ελληνικής επαρχίας.

Υπάρχουν πάρα πολλές ακαδημίες και τοπικές ομάδες που θα έκοβαν φλέβα να έχουν συνεργασία ή να τελούν υπο την αιγίδα του Πανιωνίου. Εκεί να δείτε πάρτι και πέρα απο την ανάδειξη ταλέντων , η ΠΑΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΛΕΦΤΑ!!!!!(Διότι στο τέλος της ημέρας αυτό μετράει.)
κυρίως μέσω της μεθόδου licensing και εισπράξεων royalties. Για να γίνει αυτό χρειάζονται τα εξής

1) Να καταγραφεί το σύστημα ανάπτυξης παικτών ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ(?????) και βεβαίως να κατοχυρωθεί (?????) Δηλαδή μπούσουλας προπόνησης, μεθόδων, τακτικών, διατροφής κλπ,κλπ,κλπ, και εφαρμόγή απο όλες τις ομάδες και ακαδημίες που θα φέρουν το by Panionios.
2)Έτοιμο υλικό προπόνησης που θα δίδεται στα πλαίσια της συνεργασίας
3) Παρακολούθηση απο το προσωπικό της ΠΑΕ Πανιώνιος με συγκεκριμένες διαδικασίες
4) Επιμορφωτικά σεμινάρια για τους συνεργάτες προπονητές απο την ΠΑΕ
5) Διοργάνωση τουρνουά κλπ,κλπ,κλπ

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΗΤΕ ΠΟΣΟ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΦΤΗΝΟ ΕΙΝΑΙ , ΘΕΛΗΣΗ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.

Υ.Γ Για να μη με πείτε στυγνό τεχνοκράτη και όλο τα κέρδη έχω υπ'όψιν(δυστηχώς πρόκειται περί επαγγελματικής διαστροφής), σκεφτείτε πόσα παιδάκια - έφηβοι νέοι θα φοράνε τη κυανέρυθρη φανέλα.

Y.Γ, Όλα τα παραπάνω ΔΕΝ είναι δικές μου ιδέες , απλά έχω δεί το σύστημα Arsenal Soccer Schools και τους Junior Gunners. Η καλή αντιγραφή δεν είναι κακό πράγμα.

http://www.arsenal.com/juniorgunners

Μακάρι να δούμε και Junior Panthers!!

re-la-re είπε...

πρωτη μεταγραφη;

http://www.gazzetta.gr/content/view/56236/2/

amanAM είπε...

Το έχω πει πολλές φορές (με άλλες αφορμές, σε άλλες πειπτώσεις) πως δεν χρειάζεται να είναι κάποιος έξυπνος, αρκεί να είναι τόσο έξυπνος, ώστε να καταλαβαίνει πως υπάρχουν κάποιοι άλλοι πιο έξυπνοι και πιο πετυχημένοι από αυτόν, και να τους μιμηθεί.

Με λίγη προσοχή, μπορεί να αποφύγει και τα λάθη τους, ώστε ο ίδιος να φτάσει πιο γρήγορα και πιο εύκολα στο αποτέλεσμα των πιο έξυπνων από αυτόν.

Η πρόταση λοιπόν με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση και συνυπογράφω

Griniaris είπε...

Πολύ καλές οι ιδέες και προπάντων εφικτές.Αν θέλουμε να λεγόμαστε μεγάλη ομάδα πρέπει κάποια στιγμή να λειτουργούμε και σαν τέτοια.Και όπως πάρα πολλές φορές έχουμε πει,αυτό ξεκινάει από την οργάνωση...

br fun_atic είπε...

Με αφορμή την τοποθέτηση του Jon και του Αμαναμ, έχω να σας πω τα εξής:

Ο Ολυμπιακός έχει δημιουργήσει πολλές Ακαδημίες σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον από πολλές ακαδημίες 5Χ5 στέλνουν πακέτο στου Ρέντη τα μεγαλύτερα ταλέντα, τα οποία είναι τόσα πολλά ώστε είναι αδύνατον να αξιοποιηθούν.

Προσέξτε με πόσο απλό τρόπο λειτουργεί ο Ολυμπιακός.
Έχει δημιουργήσει αυτό που λέει ο Jon: σύστημα προπονήσεων. Βρίσκει προπονητές - επιχειρηματίες η οποίοι αγοράζουν τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος. Ο Ολυμπιακός δεν παραχωρεί χώρο ούτε είναι υποχρεωμένος να δώσει γήπεδα. Ο επιχειρηματίας βρίσκει λοιπόν τον χώρο επαγγελματικής του εγκατάστασης (συνήθως νοικιάζει γήπεδα 5χ5) και χρησιμοποιεί το όνομα του Ολυμπιακού.

Το κάθε παιδάκι δίνει ως εγγραφή το ποσό των 80-100 ευρώ (δεν είμαι απόλυτα βέβαιος για το ποσό). Από τα χρήματα αυτά ο Ολυμπιακός εισπράττει τα 20-25 ευρώ και δεν έχει άλλη οικονομική απαίτηση γιά την χρονιά. Ο πιτσιρικάς με την εγγραφή του παραλαμβάνει αθλητικό υλικό του Ολυμπιακού εξαιρετικής ποιότητας.

Εννοείται ότι ο ίδιος ο προπονητής προωθεί τα ταλέντα στου Ρέντη, επειδή έχει συμφέρον, για όσα δεν ενδιαφερθεί ο Ολυμπιακός τα πλασάρει σε άλλες ομάδες. Παράλληλα δημιουργούνται νέοι φίλαθλοι του Ολυμπιακού.

Τι κάνει λοιπόν ο Ολυμπιακός; Με το τίποτα εισπράττει χρήματα από τα δικαιώματα και από τις εγγραφές και παράλληλα του στέλνουν πακέτο ταλεντάκια απ' όλη την Ελλάδα. Να σας πω ότι ακαδημίες του Ολυμπιακού έχουν ανοίξει ακόμη και άρρωστοι βάζελοι γιατί η επιχείρηση έχει ψωμί.

Σαφέστατα και υπάρχει χώρος γι τον Πανιώνιο και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αντίστοιχες ακαδημίες του Πανιωνίου σε προσφυγικές περιοχές αλλά και σε χώρες του εξωτερικού (Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Κύπρος) θα είχαν τρομακτική επιτυχία.

Θα μου πει κάποιος: μα αυτό χρειάζεται οργάνωση και ο Πανιώνιος πάσχει. Δεν χρειάζεται καμία σπουδαία οργάνωση. Ουσιαστικά πουλάς αέρα...;;Έτσι είναι το franchise.

br fun_atic είπε...

Στο λινκ που μας έδωσε ο pgss1890. Ο Τσότσαλιτς δηλώνει ενθουσιασμένος με την προοπτική μεταγραφής του στον Πανιώνιο. Φαντάζεστε με τι ζήλο θα έστελναν οι γονείς τα παιδιά τους σε χώρες όπως το Μαυροβούνιο, η Βοσνία, η Αλβανία σε ακαδημίες που θα έφεραν το όνομα ομάδας του εξωτερικού και δη Ελληνικής;

Φαντάζεστε την απήχηση που θα είχε ένα τέτοιο εγχείρημα στην Κύπρο όπου δεν υπάρχει παρουσία άλλης ελληνικής ομάδας, ούτε εμπόδιο γλώσσας και επιπλέον ο Πανιώνιος είναι γνωστός και σεβαστός;

IWN1998 είπε...

Απ' ότι έβλεπα στη Βάρης-Κορωπίου σήμερα, ο Πανιώνιος (που δραστηριοποιείται στην περιοχή λόγω ΑΠΗΛΙΟΥ) έχει αναρτήσει αφίσες για διοργάνωση ποδοσφαιρικών τουρνουά 11x11, 7x7, 5x5, αν είδα καλά υπό την αιγίδα του σκάουτινγκ του συλλόγου.

Katrinos είπε...

@ br

Ακριβώς ετσι φίλε μου , θέλει κόπο και χρόνο στη καταγραφή του συστήματος και τη οργάνωση και μετά το μόνο που απαιτήται είναι μια σωστή παρακολούθηση και μια σταδιακή εξέλιξη του όλου συστήματος. Πρακτικά λοιπόν όντως πουλάς αέρα σε μια πολύ όμορφη συσκευασία.

@ AmanAM
Τέλειο το σχόλιο περί έξυπνων ανθρώπων. Άλλωστε έχουμε δει ποτέ κανένα βλάκα να ομολογεί ότι υπάρχουν πιό έξυπνοι άνθρωποι απο αυτόν?

br fun_atic είπε...

Σιγά τον χρόνο που χρειάζεται. Στην τελική, η σύμβαση που έχει καταρτίσει για παράδειγμα ο Ολυμπιακός με τους επιχειρηματίες βρίσκεται εύκολα. Πληροφορίες μπορούμε να λάβουμε ακόμη πιο εύκολα.
Το μόνο που χρειάζεται είναι διαφήμιση, σωστή επιλογή των προσώπων που θα ενδιαφερθούν και μια στοιχειώδης παρακολούθηση για τα μάτια του κόσμου.

zamis είπε...

Πολυ ωραιες ιδεες.Μακαρι να προχωρησουμε σε τετοιες κατευθυνσεις.

Costix είπε...

Καλημερα σε ολους και welcome back στον zamis. Λογω βεβαρυμενου προγραμματος, δεν μπορεσα να γραψω χθες. Μετειχα σε μια υπεροχη Πανιωνια γιορτη χθς βραδυ και ειμαι πολυ αισιοδοξος για την ομαδαρα. Ειμαι πλεον πεπεισμενος οτι φετος ειναι η χρονια μας, αλλα και οτι μπαινουν βασεις για μακροχρονια ανακαμψη.

br fun_atic είπε...

Όταν λες ωραία Πανιώνια γιορτή, για πόσες κάσες κρασιά μιλάμε; :)

zamis είπε...

Καλως σε βρισκω Costi,σου αφιερωνω το γερολυκο μιας και τον ειδα live προσφατα.

http://www.youtube.com/watch?v=7i-ZMZJVYxI&feature=related