Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Κάποιες ιδέες για το Πανιώνιο καλάθι των ιδεών

Τις προάλλες ξαναδιάβαζα την πρόσφατη κοινή ανάρτηση των ανεξάρτητων Πανιώνιων μπλογκ. Με την ανάρτηση αυτή είχαμε ζητήσει, εάν είναι δυνατόν, να γίνουν κάποιες ενέργειες για την απόκτηση οπτικοακουστικού υλικού συγκεκριμένων παιχνιδιών του Πανιωνίου, την κυκλοφορία τους σε dvd και τη διάθεσή τους από την μπουτικ. Η δεύτερη ανάγνωση της ανακοίνωσης με έκανε να σκεφτώ λίγο καλύτερα και να πάω την ιδέα λίγο πιο μακριά.


Θεωρώ ότι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη, είναι η δημιουργία του Πανιώνιου αρχείου. Δηλαδή η συλλογή, ταξινόμηση, αρχειοθέτηση και ενδεχομένως διάθεση προς πώληση πληροφοριών - αρχειακού υλικού σχετικού με την ομάδα. Θα ήταν σπουδαίο να μπορούσαμε ως ομάδα να συγκεντρώναμε για παράδειγμα από το αρχείο της ΕΡΤ ή άλλων καναλιών όλους τους αγώνες του Πανιωνίου που μπορούν να βρεθούν, έστω και στη μορφή στιγμιότυπων (τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά). Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα οπτικοακουστικό αρχείο, με πρωταρχικό στόχο τη διαφύλαξη της διαχρονικής εικόνας - πορείας της ομάδας.


Κάποιος θα έλεγε ότι αυτό μπορεί να κοστίσει. Συμφωνώ. Όμως θεωρώ ότι είναι ένα 100% πρωτότυπο σχέδιο το οποίο μάλιστα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί. Για παράδειγμα ο Πανιώνιος θα μπορούσε να δημιουργήσει μια web tv ή τέλος πάντων μια διαδικτυακή υπηρεσία, που θα λειτουργούσε κατά τα πρότυπα του pay per view (σε αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει η χορηγός μας wind) και να πουλάει το υλικό αυτό. Πελάτες μας δεν θα ήταν μόνο φίλαθλοι του Πανιωνίου, αλλά αντίστοιχα φίλαθλοι και άλλων ομάδων που θα ήθελαν πρόσβαση σε συγκεκριμένο αρχειακό υλικό. Επιπλέον, θα μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε σε πρώτη φάση σε dvd κάποιους συγκεκριμένους και πολύ σημαντικούς ιστορικά αγώνες της ομάδας π.χ τελικός 79, τελικός '98, τελικός κυπέλλου στο μπάσκετ κ.λ.π και από τα έσοδα να χρηματοδοτούσαμε το υπόλοιπο εγχείρημα. Θέληση να υπάρχει και λύσεις βρίσκονται.


Ακόμη κι αν ο επιχειρηματικός κίνδυνος θεωρούνταν μεγάλος, θα μπορούσαμε να καταβάλουμε όλοι μας ένα συγκεκριμένο ποσό για τον σκοπό αυτό με την αγορά του διαρκείας μας και αντίστοιχα να μας παρέχεται η δυνατότητα ετήσιας πρόσβασης στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Ίσως το εγχείρημα αυτό να μπορούσε να χρηματοδοτηθεί και από την ΓΓΑ, καθώς η δημιουργία Πανιώνιου αρχείου, ισοδυναμεί με την αρχειοθέτηση ενός μεγάλου τμήματος του Ελληνικού αθλητισμού.Αυτό το τελευταίο το γράφω περισσότερο ως παροχή "δικαιολογίας" στο κράτος γιά την χρηματοδότηση του εγχειρήματος.


Η ταξινόμηση και αρχειοθέτηση ιστορικού υλικού θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία λευκωμάτων ή βιβλίων σχετικών με τον Πανιώνιο, τα οποία θεωρώ ότι θα είχαν και εκδοτικό και εισπρακτικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, η τροπαιοθήκη του συλλόγου θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με συλλεκτικά αντικείμενα, όπως παλιές φανέλες, σύμβολα, αναμνηστικά κ.α τα οποία βρίσκονται στην κατοχή παλαίμαχων ποδοσφαιριστών – αθλητών και θα μπορούσαν με την σειρά τους να αποτελέσουν το πρώτυπο γιά τη δημιουργία, παραγωγή και διάθεση πιστών αντιγράφων τους που θα πωλούνταν από την μπουτίκ

.

Δεν τρέφω αυταπάτες. Οι συγκεκριμένες ιδέες δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Εδώ ο Πανιώνιος δεν υλοποίησε πολύ ευκολότερες και φθηνότερες ιδέες. Ακόμη – ακόμη και οι εορτασμοί των 120 χρόνων ίσως αποδειχθούν μια ανούσια ιστορία. Μια ευκαιρία αλλαγής της φανέλας και δημιουργίας διαφημιστικών με το λογότυπο των 120 χρόνων. Είναι κρίμα όμως να διαθέτουμε ένα καλό ποδοσφαιρικό μαγαζί και να μην ψάχνουμε διαρκώς νέους τρόπους χρηματοδότησης και προβολής της ομάδας, περιμένοντας το μάνα εξ ουρανού από τον Χ πρόεδρο χρηματοδότη και από τα τηλεοπτικά έσοδα. Είναι κρίμα να μην υπάρχει διαρκής προσπάθεια εξεύρεσης νέων πηγών εσόδων, νέων διαφημιστικών συνεργατών, νέων επενδυτών και γενικότερα καλύτερη εμπορική εκμετάλλευση του σήματος του Πανιωνίου με κάθε τρόπο.


Κλείνοντας θα ήθελα να πω ένα πράγμα. Αυτή τη στιγμή ο Πανιώνιος εισπράττει ένα αξιόλογο ποσό από την τηλεοπτική αναμετάδοση των αγώνων του. Τα συγκεκριμένα ποσά όμως δεν είναι εξασφαλισμένα και για το μέλλον. Η αγορά μας είναι μικρή και η τηλεόραση περνάει βαθιά κρίση. Παράλληλα η ομάδα δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, γεγονός που μειώνει το ενδιαφέρον των υπόλοιπων φιλάθλων – τηλεθεατών.


Σε πολλές χώρες, οι παίκτες διεκδίκησαν και πήραν ποσοστό από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις (με αντίστοιχη μείωση των ποσοστών υπέρ της ομάδας), επικαλούμενοι το δικαίωμά τους επί της εικόνας τους. Ουσιαστικά δηλαδή κατάφεραν να αποσπάσουν ένα τμήμα από τα τηλεοπτικά μερίδια υποστηρίζοντας ότι ανεξάρτητα από τις όποιες συμφωνίες των ομάδων τους, κανείς δεν είχε το δικαίωμα να αναπαράγει την εικόνα τους σε ΜΜΕ χωρίς τη συγκατάθεση τους και κυρίως χωρίς την καταβολή αμοιβής. Αυτό θα το δούμε σύντομα και στην Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν η ομάδα να λάβει όλα τα μέτρα οικονομικής της εξασφάλισης και να μην περιμένει τα πάντα από τις τηλεοπτικές αναμεταδόσεις ή από την κατασκευή του νέου γηπέδου, η οποία ακόμη κι αν γίνει, είναι βέβαιο ότι θα αρχίσει να αποδίδει σοβαρά οικονομικά έσοδα μετά από την αποπληρωμή των δανείων, ήτοι μετά από πολλά πολλά χρόνια.


Δυστυχώς ο σημερινός Πανιώνιος μοιάζει με νέο της δεκαετίας του ’60 που είχε εναποθέσει όλες του της ελπίδες στον πλούσιο θείο από την Αμερική και στο όνειρο αντιπαροχής του παλιού πατρικού. Με αυτή τη λογική όμως δεν πρόκειται να πάμε μπροστά και πολύ περισσότερο ο Πανιώνιος θα μένει διαρκώς καταδικασμένος να επιβιώνει χάρη στην γενναιοδωρία, την «τρέλα» ή τις επιχειρηματικές εμπνεύσεις (καλές ή κακές) του εκάστοτε προέδρου – χρηματοδότη του. Όσα γήπεδα λοιπόν κι αν φτιαχτούν θα παραμένουμε στην ίδια οικονομική μιζέρια. Δεν αρκεί να πιστεύουμε γιά τον εαυτό μας ότι είμαστε μεγάλη ομάδα. Αυτό πρέπει πρώτα να αποδεικνύεται από το ταμείο μας.

22 σχόλια:

Griniaris είπε...

Απόλυτα σωστός.Το γράφεις άλλωστε,θέληση και μεράκι χρειάζεται και όλα τα άλλα βρίσκονται.

Ανώνυμος είπε...

Εκτός από θέληση και μεράκι χρειάζεται εξειδικευμένο υπαλληλικό προσωπικό επομένως και χρήμα… που θα μπορέσει να κάνει τις πραγματικά ωραίες ιδέες που διαβάζουμε πράξη. Επειδή ο κ. Τσακίρης δεν βγάζει χρήματα από τον Πανιώνιο αλλά ούτε ο Πανιώνιος είναι η κύρια ενασχόληση του είναι δύσκολο η ΠΑΕ να μετατραπεί σε μία πραγματικά οργανωμένη εταιρία με τα τμήματα της που το καθένα θα επιτελεί κάποιο ρόλο. Αυτή τη στιγμή πόσους υπαλλήλους και έχει η ΠΑΕ? Είναι ειδικευμένοι σε κάτι?
Ενδεχομένως μέσω του εθελοντισμού δηλαδή μέσω των φιλάθλων θα μπορούσε να παραχθεί κάποιο έργο αλλά και πάλι χρειάζεται συντονισμός. Ίσως η ΠΑΕ θα μπορούσε να ζητήσει προκειμένου να υλοποιήσει κάποιες σκέψεις την βοήθεια των οπαδών της ομάδας. Μεταξύ των οπαδών σίγουρα θα υπάρχουν άνθρωποι με τις ζητούμενες κάθε φορά ικανότητες ή ειδικότητες που θα ήθελαν να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να βοηθήσουν την ΠΑΕ.
Θυμάμαι που είπε ο Τσακίρης ότι όταν ανέλαβε δεν ήξεραν πως να φτιάξουν ένα συμβόλαιο…Πέρσι ο Γουνδουλάκης δεν έπαιξε σε ένα παιχνίδι για διαδικαστικούς λόγους…φέτος ήταν η περίπτωση Μάκου…

br fun_atic είπε...

Ο κ. Τσακίρης μπορεί και να μην κερδίζει χρήματα από τον Πανιώνιο, αλλά μάλλον καταβάλει προσπάθειες για να μην κερδίσει και ποτέ. Όλες μας οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στο νέο γήπεδο και στην επωφελή πώληση παικτών. Οι μεγάλες ομάδες του εξωτερικού – το παράδειγμα των οποίων πρέπει να ακολουθούμε – φροντίζουν να δημιουργούν έσοδα από την παραμικρή ευκαιρία και κυρίως από τη σωστή εκμετάλλευση του εμπορικού τους σήματος. Αν θεωρούμε ότι ο Πανιώνιος δεν μπορεί με κανένα τρόπο και με καμία ενέργεια να δημιουργήσει κέρδη, ας σκεφτούμε τουλάχιστον ότι πρέπει να δημιουργηθούν έστω οι οικονομικές συνθήκες για μικρότερη χρηματοδότηση εκ μέρους του κ. Τσακίρη ή του όποιου προέδρου χρηματοδότη.

Χωρίς να αφήνω προσωπική αιχμή, θεωρώ ότι ο κος Τσακίρης, ως καλός επιχειρηματίας, αφιονίζεται κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων πώλησης παικτών μας (γι’ αυτό και είναι τόσο πολύ αποτελεσματικός), έχει όμως παραβλέψει ένα ολόκληρο σύμπαν εμπορικών δραστηριοτήτων συνυφασμένων με την πολύπλευρη εμπορική εκμετάλλευση του σήματος της ομάδας.

Δε νομίζω ότι είναι δύσκολο να στελεχωθεί η Π.Α.Ε από εξειδικευμένα στελέχη. Εδώ στα μπλογκ και έχουμε ανακαλύψει ένα σωρό κόσμο (και μάλιστα Πανιώνιους) που είτε κατέχουν σπουδαίες επαγγελματικές θέσεις και μάλιστα χρήσιμες για την ομάδα είτε εξαιρετικές γνωριμίες. Αν λοιπόν εμείς μπορούμε να βρούμε αξιόλογους ανθρώπους στα μπλογκ μας, φαντάζομαι πόσο εύκολο θα είναι το ίδιο σχεδόν πράγμα για την Π.Α.Ε, καθώς μάλιστα θα προσφέρει και αμοιβή για τις υπηρεσίες τους ή άλλου είδους οικονομικά κίνητρα.
Τα μπλογκ ως εξαιρετικά think tank έχουν προσφέρει μέχρι και σήμερα εξαιρετικές και εφαρμόσιμες ιδέες και μάλιστα εντελώς δωρεάν και θα εξακολουθήσουν να το κάνουν. Ακριβώς επειδή δεν είμαστε στελέχη της ομάδας και επειδή ακριβώς δεν έχουμε κανενός είδους άγχος κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας, έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε πολύ δημιουργικοί.
Αρκεί κάποιος να ευαισθητοποιηθεί και να εφαρμόσει έστω το 5% των ιδεών που έχουν προκύψει από τον διάλογο αξιόλογων ανθρώπων. Αυτό για να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας.

vassilis είπε...

Όταν συμμετείχα στη Λέσχη είχα προσπαθήσει να το κάνω αυτό. Είχα μετατρέψει σε DVD τον τελικό του 98 μαζί με τους πανηγυρισμούς και κάποιους κυανέρυθρους κόσμους καθώς και τα προημιτελικά του 98 με τον ΠΑΟΚ αλλά και κάποια παιγνίδια μπασκετ. Επίσης είχα δώσει στη λέσχη και ένα DVDμε τίτλο "Ο δρόμος προς της Ευρώπη" με τα παιγνίδια με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ (3-1) την πρώτη χρονιά του Λίνεν.

Μάλιστα τότε μας είχε δώσει ο Κοτζιάς ένα DVD με τον ημιτελικό και τον τελικό του 91 που όμως έλειπε το τελευταίο λεπτό το οποίο το πρόσθεσα εγώ. Επειδή το βιντεο που είχα τότε δεν μετέτρεπε το SECAM η πρόσθεση μου βγήκε ασπρόμαυρη.

Η ουσία είναι οτι προσωπικά έχω ένα σχετικά μεγάλο αρχείο παιγνιδιών του Πανιωνίου το οποίο και το διαθέτω σε όποιον έχει τον χρονο να στήσιε τη δουλειά που λέει ο brfunatic. Μάλιστα δεσμεύομαι να τον βοηθήσω και όσο μπορώ. Ειναι κάτι που πρέπει να γίνει.

Β. Καράβολας

vassilis είπε...

λαθος, ημιτελικά με ΠΑΟΚ , όχι προημιτελικά.

Αντίγραφα έχω και μπορώ να βγαλω.
Επίσης είχα βγάλει σε DVD και τα δυο ματς με τη Σοσώ.

Μπορούμε να αρχίσουμε εμείς να συγκεντρώνουμξε υλικο και σιγά σιγα η ΠΑΕ θα ακολουθήσει.

re-la-re είπε...

Αντε να αρχίσουμε να κουνιόμαστε λίγο, να βλέπουν τα παιδιά μας τι έχει πετύχει αυτή η ομάδα να πάιρνουν πάνω τους.

zamis είπε...

Συγχαρητηρια για την ορεξη και το μερακι,ειλικρινα.
Μακαρι να γινουν καποια πραγματα και να μην περασουν στο ντουκου τα 120χρονα.
Παρεπιπτοντως,γνωμη μου ειναι οτι πρεπει να ετοιμαστει ενα τηλεοπτικο οπωσδηποτε.Η αγορα διαφημιστικου χρονου μπορει να ειναι ακριβη αλλα στη συγκεκριμενη περιπτωση πιστευω οτι αξιζει διοτι θα φερει σε επαφη με την εννοια Πανιωνιος ενα πολυ πλατυ κοινο.
Αρκει φυσικα να υπαρχουν και ταυτοχρονα συμπληρωματικες επικοινωνιακες ενεργειες που θα δωσουν συνεχεια σε αυτον τον τοσο σημαντικο εορτασμο.

Χριστόφορας είπε...

Πολύ καλές ιδεές Br,συγχαρητήρια σε όλους! Μακάρι να γίνει ένα πλήρες Πανιώνιο αρχείο και βιβλία-λευκώματα,για την ακρίβεια αυτό επιβάλεται λόγω της ιστορικής επετείου μας.
Για αρχή καλή η Eternal και οι μπουτικ,αλλά μπορούν να γίνουν τόσα ακόμα για την εμπορική εκμετάλευση του σήματος...οψόμεθα...αν και το παράδειγμα του καλοκαιριού με τα διαρκείας και τα ραδιοφονικά σποτάκια που βγήκαν 3 βδομάδες μετά την έναρξη της διάθεσής τους δεν είναι και πολυ ενθαρυντικό για το τμήμα μαρκετινγκ...

br fun_atic είπε...

Πάει ο Ρεκόμπα
http://www.sport-fm.gr/article/199542

ήθελα να ήξερα τι ακριβώς κάνουν στις προπονήσεις και έχουμε τόσους τραυματισμούς...

τρελοπανιωνιος είπε...

και εγω εχω πολλα παιχνιδια σε αρχειο μπορουμε να μαζεψουμε μια καλη συλλογη για αρχη μεχρι να παρει μπρος η ΠΑΕ μπραβο BR ωραια τα ειπες...

br fun_atic είπε...

Θα μπορούσαμε να το κάνουμε σε δοκιμαστική βάση, περισσότερο για να το δει η Π.Α.Ε.
Δεν έχω τις τεχνικές δυνατότητες να μετατρέψω το βίντεο,ξέρω όμως καλά τη διαδικασία ζιπαρίσματος και upload στο rapidshare.

br fun_atic είπε...

Δεν είναι μόνο το θέμα του αρχείου. Φαντάζεσαι να μπορούσες να δεις στην τροπαιοθήκη κρεμασμένη γιά παράδειγμα μιά εμφάνιση του Δέδε και παράλληλα να μππορείς να αγοράσεις το πιστό της αντίγραφο στην μπουτικ; Αυτό δεν το έχει κάνει καμία ομάδα

Miltos@Chios είπε...

Εξαιρετικη ιδεα br!Διαθετω την πορεια στην Ευρωπη το 2004.Ειναι βεβαια σε VHS.

Miltos@Chios είπε...

Ποιος ειναι ο Ελληνας που "φωτογραφιζει"η ανακοινωση της ΠΑΕ σημερα?Μηπως ο Γκουμας??

br fun_atic είπε...

Μάλλον. Που τον θυμήθηκαν όμως;Το θέμα βέβαια με τον Γκούμα είναι ότι αν και γέρος αυτή τη στιγμή θα έπαιζε...Αλλά και ο Μιχνάουζεν, θα είχε κάνει έστω και μία έξοδο...

br fun_atic είπε...

Ανεξάρτητα από την εμπορική αξιοποίηση, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη συγκέντρωση προσωπικών - αθλητικών αντικειμένων μεγάλων μορφών του συλλόγου και την διαρκή έκθεσή τους.Άλλωστε στον Πανιώνιο οι τίτλοι δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε βέβαια έχουμε να επιδείξουμε και πολλούς.

Μπορούμε όμως να υπερηφανευόμαστε για δεκάδες μυθικούς αθλητές μας σε πολλά αθλήματα. Αυτοί είναι τα μεγαλύτερα κύπελλά μας.

IWN1998 είπε...

Για Αλόνζο και τις δηλώσεις του, νομίζω ότι δεν ήταν όπως παρουσιάστηκαν υποτιμητικές για τον Πανιώνιο ειδικά, ίσως ήταν γενικότερα για το Ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και για την Ελλάδα. Αλλά μπορεις να κατηγορήσεις κάποιον για το γεγονός ότι δεν ήθελε στα 3ο τόσα του να ξενιτευτεί μακριά από την οικογένεια του, γιατί κατ' ουσίαν αυτό λέει ο Αλόνζο από μια επιπόλαιη ανάγνωση των δηλώσεών του. Τώρα γιατί πρέπει να βγαίνουμε και να διαψεύδουμε τον καθένα επειδή λέει ότι είχαμε επαφές μαζί του δεν ήρθε στην ομάδα μας, μάλλον υπερβολή μου φαίνεται, όπως περίεργο φαίνεται και το να αναφερόμαστε σε τέως πια ποδοσφαιριστή χωρίς να υπάρχει στη συγκεκριμένη στιγμή σχετική πρόκληση από μέρους του (εκτός και αν μου διαφεύγει κάτι). Τώρα βέβαια διακοπή πρωταθλήματος είχαμε και οι διάφοροι παρααθλητικοί κύκλοι θέματα έψαχναν να βρουν να βγάλουν το ψωμί τους.

zamis είπε...

Μακαρι ναχαμε το μπαρμπα-Γκουμα εστω για ενα χρονο παρα ολους αυτους τους απιθανους-δανεικους και τραυματιες.
Στο σπιτι του κρεμασμενου δεν μιλανε για σκοινι.

zamis είπε...

Δημουτσος ελευθερος.Αυτη βλεπω να ειναι η μια(1)μεταγραφη Ιανουαριου..

Ron Barceló είπε...

Δημούτσο, τρομοκράτη, αμυντικό, τέρμα. Αποδεύσμεση Σμόγιε κ 'επαναπατρισμό' στην Εσπανιόλ για τους δυο δανεικούς. Καλά όλα αυτά, αλλά δεν έχουμε αναγκη από parent clubs κ δήθεν συνεργασίες για ανταλλαγή ιδεών. Αντί να φορτωνόμαστε παίκτες β, γ κατηγορίας, ας δοθεί σημασία στις ακαδημίες μας. Δεν αναφέρομαι σε προπονητή γιατί ευελπιστώ να έχει παραιτηθεί από μόνος του μέχρι Δεκέμβρη. Ρεαλιστικότατοι στόχοι. Χωρίς πολλά χρήματα κ η ομάδα θα αναμορφωθεί.

Ron Barceló είπε...

Θα πρέπει για μένα να αρχίσουν εκεί στη διοίκηση να σκέφτονται από τώρα την αξιοποίηση του Ρεκόμπα. Ο άνθρωπος με το ζόρι θα βγάλει τη χρονιά βάσει των τραυματισμών που έχει. Γιατί δεν αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται κουβέντα για τη θέση του Team Manager ή scouter ή ακόμη κ προπονητή? Θα ήταν μεγάλο κεφάλαιο για το σύλλογο η ΣΩΣΤΗ αξιοποίηση του ονόματος κ των γνωριμιών του Τσίνο.

zamis είπε...

Αrgy,αυτα λες και θα βγαλουν παλι καμια γραφικη ανακοινωση.