Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Ξεθάψτε τον Τζάρτζανο από τη βιβλιοθήκη!!!









Σήμερα το πρωί αναρωτιόμασταν στο μπλογκ του Ίωνα (http://iwn1998.blogspot.com/2009/10/blog-post_5207.html?showComment=1255612919194#c5530631531565396243) για τη σημασία και την ετοιμολογία της λέξης «απήλιον», που αποτελεί την ονομασία του προπονητικού κέντρου της ομάδας.

Ο Πανιώνιος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θέμα αυτό:

«Επειδή πολλοί φίλοι του Πανιωνίου εξέφρασαν την απορία τους σχετικά με την ονομασία «Απήλιον» του προπονητικού κέντρου μας στο Κορωπί, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι η ονομασία αυτή επιλέχθηκε προς τιμήν του 14χρονου μαθητή Στυλιανού Σπεράντσα που με το ψευδώνυμο Απηλιώτης (ο ανατολικός άνεμος, ο λεβάντες) κερδίσε το διαγωνισμό για τον ύμνο του Πανιωνίου το 1901.Η επιλογή αυτής της ονομασίας έγινε ως σύμβολο της έμφασης που δίνουμε στην υποστήριξη της πολύπλευρης καλλιέργειας των νέων που βρίσκεται στα θεμέλια της κυανέρυθρης φιλοσοφίας και πράξης.Περισσότερα για το θέμα αυτό καθώς και για ιδιοκτησιακό καθεστώς και την εταιρική δομή του Πανιωνίου, θα παρουσιαστούν αναλυτικά στους επόμενους μήνες.».

Η ανακοίνωση αυτή θεωρώ ότι δεν εξηγεί σωστά το θέμα. Όπως έγραψα και στο μπλογκ του Ίωνα (και να με συγχωρέσει που κάνω σχετική ανάρτηση και στο δικό μου, αλλά το θέμα με ιντριγκάρει - επιπλέον δε, θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση με αφορά σε κάποιο βαθμό αφού έλαβα μέρος στον διάλογο) και στο βαθμό βέβαια που μου το επιτρέπουν οι γραμματικές μου γνώσεις (δεν είμαι φιλόλογος) γνωρίζω ότι «Απηλιώτης» πράγματι σημαίνει ανατολικός άνεμος.

Επειδή όμως το "Απηλιώτης" είναι παρατσούκλι και χρησιμοποιήθηκε στην πραγματικότητα ως κύριο όνομα, θεωρώ ότι το σωστό θα ήταν να ονομαστεί το κέντρο "Απηλιώτειον" (δηλαδή προς τιμή του Απηλιώτη ή Απηλιώτειο στη δημοτική) και όχι "Απήλιον". Τα ίδια βέβαια ισχύουν και στην περίπτωση που το "Απηλιώτης" χρησιμοποιείται ουσιαστικά ως προσδιοριστικό ανέμου. Το κέντρο μας θα λέγονταν και πάλι "Απηλιώτειον", απλά δεν θα ηταν αφιερωμένο στη μνήμη του Στυλιανού Σπεράντζα, αλλά στον ανατολικό άνεμο.Το θέμα αυτό όμως το λύσαμε...

Με τη συγκεκριμένη όμως αναγραφή ουσιαστικά μετατρέψαμε το κύριο όνομα σε ένα ουσιαστικό το οποίο μάλιστα δεν υπάρχει στην ελληνική γλώσσα – όπως πολύ σωστά επισήμανε ο Ίωνας.

Σύμφωνα με τον Ίωνα (και συμφωνώ απόλυτα βέβαια) στα Ελληνικά δεν υπάρχει η σύνθετη λέξη "απήλιον" (καθώς ο ήλιος γράφονταν με δασεία και κατά συνέπεια το " απ" του πρώτου συνθετικού μετατρέπονταν σε "αφ") αλλά η λέξη "αφήλιον" (σωστή ορθογραφία) που αναφέρεται στην θέση (κατάσταση) ενός πλανήτη όταν στην ελλειπτική τροχιά του βρίσκεται στη μακρύτερη θέση από τον Ήλιο... Σκότος και Έρεβος δηλαδή :). Η ερμηνεία κατά Βικιπαίδεια είναι "Αφήλιο: το σημείο της τροχιάς ενός σώματος (π.χ. ενός πλανήτη) του Ηλιακού Συστήματος που βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση από τον Ήλιο." ( http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%86%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%BF)

Ακόμη όμως κι αν σφάλω και η σωστή αναγραφή ήταν "Απήλιον", τότε θα έπρεπε να γράφεται με "ει" και όχι με "ι", καθώς η λέξη αναφέρεται σε χώρο αφιερωμένο στη μνήμη προσώπου. Θεωρώ βέβαια ότι γι αυτό το σενάριο δεν πρέπει να υπάρχουν πολλές πιθανότητες...

Άρα "Απηλιώτειον"

Η κουβέντα αυτή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ακριβώς επειδή " ...η επιλογή αυτής της ονομασίας έγινε ως σύμβολο της έμφασης που δίνουμε στην υποστήριξη της πολύπλευρης καλλιέργειας των νέων που βρίσκεται στα θεμέλια της κυανέρυθρης φιλοσοφίας και πράξης..." και εννοείται ότι αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οποιαδήποτε αντίθετη θέση.

41 σχόλια:

br fun_atic είπε...

Ευχαριστώ για το hint να ψάξουμε την ιστορία του συλλόγου, αλλά το πρόβλημα είναι μάλλον γραμματικό. Πέρα από τις αναμφίβολα εξαιρετικές προθέσεις και την κατά τη γνώμη μου λανθασμένη αναγραφή, το όνομα αυτό μου θυμίζει στο ύφος τίτλο cd του Σφακιανάκη (Notis) :)

Επίζω βέβαια ο αστεϊσμός αυτός να μη ληφθεί τοις μετρητοίς...

zamis είπε...

ΑΦΗΛΙΟΝ
ΓΑΙΑ ΓΚΑΝΗ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΣ ΟΙΝΟΣ, 2008
...από τον Ελληνικό Αμπελώνα.

Η πολύ ενδιαφέρουσα “συνύπαρξη” των ποικιλιών Ασύρτικο, Trebbiano και Gewurztraminer συνθέτουν ένα ενδιαφέρον και όχι συνηθισμένο, αρωματικά και γευστικά, σύνολο.
Λαμπερό ανοιχτόχρωμο κίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες.
Αρώματα ώριμων φρούτων όπως αυτά του αχλαδιού, του πεπονιού και του μήλου αλλά και εσπεριδοειδών.
Στο στόμα είναι φρέσκο, δροσερό με καλή ισορροπία μεταξύ της λιπαρότητας και της οξύτητας και μακριά αρωματική επίγευση. Απολαύστε το δροσερό, 8-10οC

για να πανε τα φαρμακια κατω

br fun_atic είπε...

Τώρα τελευταία έχω καλομάθει. Έκοψα το χύμα Μεσογείων και πίνω κρασιά αποκλειστικά από τον αμπελώνα της Χιλής :)

Έχω μπλέξει βλέπεις με γκουρμέ παρέες (τις καλύτερες!!!) που κάνουν μεγάλες αναλήψεις από την "Τράπεζα Οίνου" :)

zamis είπε...

γκουρμε εχουμε,αφηλιον εχουμε,καφε και σοκολατα εχουμε(http://www.mychino.eu/),για ρακι δεν το συζητω,κανενα προβλημα λοιπον.:)

Griniaris είπε...

Εμένα πάλι γιατί η εξήγηση του ονόματος μου θυμίζει λίγο το "Γκέλη από το Βαγγέλης";

br fun_atic είπε...

Μου το @@@@@@@@@ το «Ομιλείτε Ελληνικά». Αντιπαρέρχομαι... Άμα το πάμε έτσι, κι εμένα που θυμίζει το Αναής από το Παναής :)

Griniaris είπε...

Σόρρυ αλλά εγώ φταίω;Τι σχέση έχει το Απήλιον με τον Απηλιώτη;

br fun_atic είπε...

δεν θα πεσω στην παγιδα να σου πω ιστοριες για βουρτσες,σωβρακα κλπ

Griniaris είπε...

Θα μπορούσε βέβαια η εφεύρεση της λέξης να ορίζει τον τόπο του Απηλιώτη.Κάτι σαν Σούλιον-Σουλιώτης...

Costix είπε...

Εχετε πολυ πλακα αλλα δυστυχως εχω δουλεια. Θα διαβασω μετα παρησσιας αργοτερα.

br fun_atic είπε...

Και για να μη παρεξηγηθώ. Ο τίτλος της ανάρτησης δεν αναφέρεται στη διοίκηση ή στο πρόσωπο που επιφορτίσθηκε με τη σύνταξη της ανακοίνωσης. Αναφέρεται σε όσους θέλουν να απαντήσουν με επιχειρήματα στο θέμα :)

re-la-re είπε...

Συγνώμη παλουκάρια που θα σας στεναχωρήσω (και αναφέρομαι στους συντάκτας της εταιρικής ανακοίνωσης ταύτης) αλλά εμένα το όνομα το μόνο που μου λέει είναι ότι το προπονητικό μας κέντρο δεν είναι στο Πήλιο.

Απήλιον = α (στερητικό) Πήλιον

γιατί αν είχε σχέση με τον Ήλιο θα έπρεπε να είναι αφήλιο όπως όλοι οι προλαλήσαντες κρασοπότες και μη του καφενείου αυτού αλλά και του διπλανού ιωνικού έχουν αναφέρει, αν είχε σχέση με τους αέρηδες θα είχε το ρημάδι το ει.

Και επειδή είναι στο Κορωπί και όχι στο Πήλιο το όνομα είναι προφανές και ατυχές. Δεν του βάζετε εκείνο το ει να αποκτήσει λογική.

Πέρα από την πλακίτσα συγχαρητήρια για την ιδέα της ονομασίας του από την ιστορία μας. Μόνο όταν κάνουμε κάτι να το κάνουμε σωστά ρε παιδιά.

br fun_atic είπε...

Ούτε απήλειον μπορεί να είναι. Τον άνθρωπο τον έλεγαν Απηλιώτ - η, όπως και τον άνεμο. Άρα Απηλιώτειο σε κάθε περίπτωση.

re-la-re είπε...

OK Απηλειώτικο δεν έχω πρόβλημα, αρκει να είναι σωστό.

Αλλιώς θα ψάχνουμε το Περιήλιον απέναντι από το Κορωπί. Ώπα, να μια καλή ιδέα για μια εκπομπή του Χαρδαβέλα σαββατιάτικα.

IWN1998 είπε...

Πρώτα-πρώτα, νομίζω ότι τα δυό σημαντικά πράγματα είναι η απάντηση της ΠΑΕ στην απορία μας και η προσπάθεια της ΠΑΕ να συνδέσει τον σύγχρονο Πανιώνιο με την ιστορία του.

Δυστυχώς BR ούτε Απηλιώτειο ούτε Απηλιώτικο υπάρχουν σαν παράγωγα του Απηλιώτη. Συνεπώς υποθέτω ότι η ΠΑΕ έκανε μια γλωσσοπλαστική προσπάθεια με στόχο να χρησιμοποιεί κάτι σχετικά εύηχο που να παραπέμπει στο ψευδώνυμο του λογοτέχνη.

Η γλωσσοπλασία δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο ούτε μπορεί κάποιος να κατηγορηθεί για κάτι τέτοιο. Αν ήταν έτσι ο Ελύτης με τους ηλιάτωρες θα είχε στηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα αντί να πάρει Νόμπελ.

Το παράδοξο είναι πως προέκυψε η Λέξη Απηλιώτης και όχι Αφηλιώτης. Υποθέτω ότι επειδή είναι κατευθύνσεως σημαντικό (ερχόμενος από τον ήλιον - από την Ανατολή) και όχι αποστάσεως σημαντικό (απόσταση "από ηλίου").

Πάντως προσωπικά θεωρώ καλό και το ότι υπάρχει η διάθεση να γίνεται πληροφόρηση από πλετυράς ΠΑΕ με βάση όσα ιντερνετικά διαμείβονται και το ότι υπάρχουν άνθρωποι στην ΠΑΕ που θέλουν να σεβαστούν την ιστορία του συλλόγου.

IWN1998 είπε...

Υπάρχει και "απηλιώτης" οίνος...

br fun_atic είπε...

Το Απηλιώτης όμως δεν χρησιμοποιείται ως ουσιαστικό αλλά ως κύριο όνομα. Τον χριστιανό αυτόν τον φώναζαν Απηλιώτη (ή έστω συστήθηκε και έμεινε γνωστός με αυτό το όνομα ). Δεν μιλάμε πλέον για σύνθετη λέξη αλλά για κύριο όνομα.
Δεν μπορώ να ξέρω γιατί δεν τον φώναζαν Αφηλιώτη. Πολλές φορές όμως τα κύρια ονόματα, ιδίως τα επώνυμα γράφονται λάθος.

Εφόσον λοιπόν το όνομά του είναι Απηλιώτης, το κέντρο που ονομάζεται προς τιμή του λέγεται Απηλιώτειο. Όπως το μέγαρο του Ζάππα λέγεται Ζάππειο, το σχολείο του Αρσάκη Αρσάκειο και το ίδρυμα του Ζώρζη Δρομοκαίτη Δρομοκαίτειο (στο οποίο βλέπω να κλεινόμαστε τελικά).
Μη γελιόμαστε. Οι άνθρωποι δεν είναι γλωσσοπλάστες. Κατά τη γνώμη μου απλά έσφαλαν. Αυτό δεν το κατακρίνω διότι μπορεί να συμβεί στον καθένα. Εκτιμώ τη διάθεσή τους να τιμήσουν μια ιστορική μορφή, εκτιμώ την καλή τους διάθεση, εκτιμώ απίστευτα πολύ τη διάθεση ενημέρωσης του κόσμου (το εννοώ απόλυτα) απλά μου τη δίνουν λίγο τα hint και το κήρυγμα για την παιδεία των νέων.

Έστω και ως γλωσσοπλαστική δημιουργία να το δω, μου φαίνεται εξαιρετικά άσχημη λέξη, διότι ακουστικά και παρά τα γραμματικά θέματα και την ορθογραφία της που μας ανέλυσες, εξακολουθεί να μου δίνει την εντύπωση αντικειμένου κρυμμένου ή απομακρυσμένου από τον ήλιο. Θυμίζει λίγο (αντίστροφα βέβαια) το ριζώνω σε σχέση με το ρύζι που ρίχνουν στους γάμους. Διαφορετικές λέξεις, διαφορετική ορθογραφία, ίδιος όμως σκοπός.

Αν εδώ λοιπόν ο σκοπός ήταν να τιμηθεί ο Απηλιώτης, τότε μάλλον δεν το έχουμε καταφέρει διότι το όνομα του κέντρου είναι λάθος.

br fun_atic είπε...

Μια ακόμη απόδειξη ότι το Απηλιώτης είναι κύριο όνομα προκύπτει από την ίδια την ανακοίνωση της Π.Α.Ε, όπου και αναγράφεται με κεφαλαίο Α όπως κάθε κύριο όνομα.

IWN1998 είπε...

ΟΚ BR. Τα επιχειρήματα σου στέκουν σίγουρα. Ο Σπεράντζας χρησιμοποίησε σαν ψευδώνυμο την ονομασία του ανέμου οπότε το Απηλιώτειον στέκει. Απλά δεν ηχεί όπως καταλαβαίνεις και αυτό πολύ καλά. Είναι μια πρόταση πάντως που γραμματικά δικαιολογείται εν τέλει καλύτερα.

Ξαναδιαβάζοντας σήμερα το βιβλίο του Π. Λινάρδου, "Η ΣΜΥΡΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ" είδα τις αναφορές στον Σπεράντζα και τον Απηλιώτη.

Είδα και κάποια άλλα που θα ενδιαφέρουν τον BR, τον Griniari κ.α.

Ο κανονισμός του Πανιωνίου ΓΣΣ έλεγε ότι σε περίπτωση διάλυσης του συλλόγου, η περιουσία του πρέπει να περάσει στο Γυμναστήριο της Ευαγγελικής Σχολής.

Επίσης, είδα ότι ο Πανιώνιος διοργάνωνε στη Σμύρνη κύπελλο ποδοσφαίρου, πολυνίκης του οποίου υπήρξε η Ευαγγελική Σχολή μαζί με μια Αγγλική Εμπορική σχολή, που λειτουργούσε στη Σμύρνη.

ΒR, πολλές οι διασυνδέσεις των σμυρνέικων φετίχ που μεταφέρθηκαν στη Νέα Σμύρνη.

Costix είπε...

Ο brfun εχει ΑΠΟΛΥΤΟ δικιο, αν το ονομα Απηλιωτης (εστω και ψευδωνυμο) αποτελει τη ριζα για καποια τιμητικη ονομασια, τοτε το ΜΟΝΑΔΙΚΟ σωστο παραγωγο ειναι''Απηλιωτειο''. Και τιποτε αλλο.

Καλο θα ηταν ο κυριος Τσακιρης, σε παρομοιες περιπτωσεις, να συμβουλευεται καποιους ειδικους, δλδ φιλολογους.

Ας ελπισουμε οτι και η ομαδα μας δεν θα καταληξει στο τελος ''Απηλια'' αλλα ''Απειλιωτεισα'' (εχουμε κανενα φιλολογο μεσα στο blog για επιβεβαιωση ???).

Γενικη αποδειξη οτι ΠΡΕΠΕΙ να εμπιστευομαστε τους επαιοντες (δεν ξερω πως βαζουν διαλυτικα στο PC) και ΜΟΝΟΝ, irrespetive απο τα λεφτα που διαθετει το πουγκι μας.

Τελος, θα ηθελα να σας θυμισω οτι εκτος απο την Ευαγγελικη σας, υπαρχει και η Εστια, που τελειωσα εγω (την 6η Γυμνασιου), η οποια στην εποχη μου τουλαχιστον ηταν ΘΕΑ στο ποδοσφαιρο γιατιειχε Δημητρακη Σαραβακο στην συνθεση. Ο τυπακος ηταν απο τα 15 του μια ομαδα μονος του.

Ρωτηστε και τον Παναγιωτη τον Τσιαπη που θα θυμαται.

@zamis, θεωρω τελειως απαραδεχτη την συνυπαρξη ασυρτικου με gewurtztraminer (ασε το trebbiano που οινοποιειται μονοποικιλιακα και ΜΟΝΟ, πλην του Φριουλι αλλα με τελειως αλλες ποικιλιες).

Δυστυχως η συνθεση του μου θυμιζει την τωρινη συνθεση της ομαδας μας (δλδ ασυνθετη). Ονομα και πραγμα, με αλλα λογια.

Αυτα !!!!

amanAM είπε...

ελπίζω να αλλάξουν το λάθος, κι από απήλιο να γίνει απηλιώτειο, αλλά δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, γιατί η διοίκηση δεν με έχει πείσει ότι διορθώνει λάθη, απλώς τα κάνει μεγαλύτερα. Έτσι, δεν θα με εκπλήξει εαν αλλάξεικάποια στιγμή το όνομα σε "Απίληο"

br fun_atic είπε...

Θα ήθελα να κάνω μία πρόταση. Ο συνθέτης του ύμνου του Πανιωνίου λέγονταν Στυλιανός Σπεράντσας. Από τη στιγμή που η διοίκηση της ομάδας και προς τιμή της επέλεξε να δώσει το όνομά του στο προπονητικό κέντρο της ομάδας, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πραγματικό του όνομα και όχι το ψευδώνυμο του ή μια γλωσσοπλαστική δημιουργία προερχόμενη από αυτό. Γιατί το θέμα είναι ότι η γλωσσοπλαστική δημιουργία δεν επιτυγχάνει τον αρχικό σκοπό που ήταν η απότιση τιμής στον Στυλιανό Σπεράντσα.
Τι πιο όμορφο και καθαρό να ονομάζονταν το προπονητικό κέντρο Στυλιανός Σπεράντσας, όπου speranza στα Ιταλικά σημαίνει ελπίδα.

zamis είπε...

Καλημερες,ειστε για οσκαρ!
Costi,ok,γι'αυτο εχω πονοκεφαλο με αυτο το Αφηλιο βρε παιδακι μου,οπως μετα τους αγωνες της ομαδας :)

br fun_atic είπε...

Σε περίπτωση διάλυσης δηλαδή του Πανιωνίου τα λεφτά που θα περισσέψουν (σιγά μην υπάρχει και περίσσευμα δηλαδή) θα πάνε στον Μπραουδάκη; Θα τρελαθώ!!!

Griniaris είπε...

Το σωστό είναι αυτό που προτείνει ο br.Και η μνήμη του τιμάται καλύτερα και το όνομά του μένει και καθαρότερη αναφορά στην ιστορία του Πανιωνίου γίνεται.

Βέβαια όταν από το Απήλιον προπονητικό κέντρο φτάσαμε να μιλάμε για κρασιά,πως να μην θεωρήσει η διοίκηση εύκολο το συνειρμό Σπεράντσας-Απηλιώτης-Απήλιον;

Costix είπε...

@zamis, πολλοι οινοπαραγωγοι στην Ελλαδα, για λογους εντυπωσιασμου (απευθυνομενοι σε νεοπλουτους δηθεν κλπ) χουν την ταση να κανουν τους πιο περιεργους συνδυασμους, που βεβαιως δεν αποδιδουν. Ειναι κατι σαν ''χταποδι σωτε με μανιταρια και σως πικρης σοκολατας''.

Βεβαια, το ιδιο συμβαινει τελευταια και με την ομαδα, γι' αυτο αισθανεσαι τον πονοκεφαλο μετα το ματς. Καλο ειναι να συμβουλευτεις τον Grniaris, για προληπτικη θεραπεια με χαπια.

Υ.Γ. Για να σε προλαβω, το τσιπουρο δεν πιανει, μαλλον χειροτερευει τον πονοκεφαλο. Την στεναχωρια βεβαια, ισως την απαλυνει...

Costix είπε...

Αφηλιου συνεχεια. Λες και μας διαβασανε στο μπλογκ.

Απο την ιστιοσελιδα του οινοπαραγωγου
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο, Trebbiano, Μαλαγουζιά, Ροδίτης ("Αλεπού").

Προφανως δεν τους εβγαινε με gewurztraminer και αναγκαστηκαν και αλλαξαν την ποικιλιακη συνθεση, που τωρα ακουγεται πιο σωστη.

Να δουμε ποτε θα το καταλαβει αυτο και ο Εμιλ.

zamis είπε...

περναω απο την οινοφιλολογια στα αγωνιστικα,για διαβαστε κι αυτο..

http://www.sport-fm.gr/article/199747

IWN1998 είπε...

Λάβετε υπ' όψη τη σημασία του "Απηλιώτης". Είναι αυτός που έρχεται από το μέρος που βγαίνει ο Ήλιος, από την Ανατολή. Είχε λόγο ο Σπεράντζας να χρησιμοποιήσει το ψευδώνυμο αυτό το συγκεκριμένο, στο διαγωνισμό του Πανιώνιου Ύμνου για συμβολισμό.
Και η ΠΑΕ δεν απάντησε πλήρως στην ανακοίνωσή της. Η ονομασία του κέντρου δεν έγινε για να τιμήσει απλά το Σπεράντζα αλλά και για το συμβολισμό της ονομασίας αυτής για τον Πανιώνιο. Είναι αυτός που ήρθε από την Ανατολή, από κει που βγαίνει ο Ήλιος και σαν το Λεβάντε, τον ανατολικό άνεμο, θέλει να έχει ευργετική επίδραση στην αθλητική και πνευματική ευκαρπία της κοινωνίας.
Θα ήταν πολύ εύκολο να δοθεί μια ονομασία, που θα τιμούσε απλά τον ποιητή του πρώτου Πανιώνιου Ύμνου αλλά τίποτα δεν θα ήταν καλύτερο από τον συμβολισμό, που ο ίδιος χρησιμοποίησε για να συνταιριάσει τον Ύμνο του με την καταγωγή και τη δυναμική του συλλόγου για τον οποίο τον έγραφε.

ΥΓ: BR, το κληροδότημα από τον ΠΓΣΣ στην Ευαγγελική Σχολή ίσχυε για τον Πανιώνιο της Σμύρνης (προ 1922...). Άρα ο Μπραουδάκης δεν έχει ελπίδες να κληρονομήσει τον Τσακ.
CostisT, shift W => διαλυτικά με τόνο. shift ; =>διαλυτικά σκέτα.

Ron Barceló είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ron Barceló είπε...

Καλημέρα.

http://www.sport-fm.gr/article/199747

Συγγνώμη για την γλώσσα, συνήθως δε βρίζω, αλλά ante k g@mhs0Y ρε Αλβάρο.

Τσακίρη βγάλε πάλι την προβλεπόμενη γλαφυρή ανακοίνωση να διαψεύσεις.

IWN1998 είπε...

Argy mhn pefteis sto lakko pou sthnoun oi dhmosiografoi. Diabase me pio psyxraimia ayta pou eipe o Recoba kai 8a katalabeis oti apla milhse me eilikrineia kai me to 8arros na yposthriksei tis estw kai oxi kales epiloges tou.

br fun_atic είπε...

Έγραψα ένα σχόλιο, το διέγραψα, ξαναδιάβασα τις δηλώσεις και μπερδεύτηκα ακόμη περισσότερο.

Δεν μπορώ να καταλάβω εάν το μετάνοιωσε ή όχι. Η καλύτερη λύση θα είναι μια συνέντευξη στον Π.Κ ή και σε ανεξάρτητο Πανιώνιο μπλογκ - φαντάζομαι ότι κανείς μας δεν θα είχε πρόβλημα :)όπου ο Αλβάρο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση.

Τον αγαπάμε, τον στηρίζουμε, τον θαυμάζουμε, αλλά δεν ανεχόμαστε την υποψία ότι δεν του κάνουμε. Ιδίως όταν κι εκείνος δεν έχει προσφέρει όλα όσα θα μπορούσε...

Ron Barceló είπε...

Όταν έβγαινε κ δήλωνε πόσο καλά είναι στον Πανιώνιο κ ότι βρήκε την ποδοσφαιρική του Ιθάκη στην ηλικία που βρίσκεται, τι συνέβαινε? Ήταν καλά τότε? Επίσης, το γεγονός ότι για ένα ματς στο Παγκρήτιο κ μεμονωμένες καλές ενέργειες σε παιχνίδια, πήρε πέρσι 1,2 μύρια πάλι ήταν καλά? Κρατάω μία μικρή αμφιβολία αναφορικά με την εγκυρότητα των δηλώσεων. Μια η δηλώσεις του γάλλου Κελεσίδη, μια η 'κωλοτούμπα' του Ρεκομπα κ η απαξίωση γιγαντώνεται.
ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΛΙΝΕΝ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΚΑΤΕΝΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ-ΠΡΟΤΥΠΟ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕΣ ΣΤΗΣΕΙ..

:(

Ron Barceló είπε...

Br ανοιξε το σα νέο θέμα..

Griniaris είπε...

Αυτό που εκλαμβάνω εγώ από τη συνέντευξη είναι ότι φαίνεται δυσαρεστημένος από τη φετινή χρονιά.Ίσως κάτι άλλο κρύβεται πίσω απο τη δυσαρέσκεια αυτή.Μάλλον κάτι άλλο θέλει να πει αλλά δεν μπορεί...

br fun_atic είπε...

Δεν θα το ανοίξω ακόμη ως νέο θέμα. Θα περιμένω διευκρινιστικές δηλώσεις, ανακοίνωση της Π.Α.Ε ή το πλήρες κείμενο. Το μεγαλύτερο τμήμα της συνεντεύξεις αποτελείται από προσωπικές απόψεις του συντάκτη του, ενώ οι δηλώσεις του Αλβάρο μεταφέρονται αποσπασματικά.

br fun_atic είπε...

Αυτά που πρέπει να διερευνηθούν είναι ο χρόνος που επέλεξε ο Αλβάρο να κάνει τις συγκεκριμένες δηλώσεις, οι σχέσεις του με την ομάδα και τον προπονητή όπως και ενδεχόμενη διασύνδεση τραυματισμών του με προβλήματά του με την ομάδα.

Miltos@Chios είπε...

Θεωρα οτι ειναι μειζον θεμα αυτο με τον Ρεκομπα.Ας περιμενουμε μηπως βγει κατι απο την ΠΑΕ η ειπωθει κατι στην συνεντευξη του Βελγου.

zamis είπε...

Ewald Lienen oeoeoe

υ.γ. οι white stripes ανηκουν σε αλλο ειδος μουσικης κ.Τσακιρη.

tryfev είπε...

Λοιπόν το "απηλιώτης" προέκυψε από το απ(ο)+ ηλιώτης (αυτός που ανήκει στον ήλιο). Η λέξη έχει υποστεί "ιωνική ψίλωση", http://www.ehw.gr/asiaminor/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaID=4671
φαινόμενο που χαρακτηρίζει την ανατολική ιωνική διάλεκτο και συνίσταται στην απώλεια τού δασέος πνεύματος. Στην αττική π.χ. διάλεκτο, η λέξη θα ήταν αφηλιώτης (πρβλ. και αφήλιον).