Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Πόσες αράδες αγοράζω με ένα ευρώ;


Στα μάτια όλων των φιλάθλων του, ο Πανιώνιος είναι μια μεγάλη, αλλά διαφορετική ομάδα. Μια ομάδα που έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων, όχι οπωσδήποτε με τις επιτυχίες και τα τρόπαιά της, αλλά με το ήθος της, το πνεύμα της και κυρίως με τους τεράστιους αθλητές που έχει αναδείξει. Μας αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι με αυτό τον τρόπο; Σίγουρα όχι.


Οι περισσότεροι Έλληνες δεν είναι φίλαθλοι αλλά οπαδοί - ομάδων και κομμάτων. Δεν τους ενδιαφέρει το άθλημα αλλά το τρόπαιο. Δεν υποστηρίζουν ιδέες αλλά νικητές και συμφέροντα.. Από τον μέσο λοιπόν Έλληνα οπαδό, ο Πανιώνιος των δύο κυπέλλων δεν μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη ομάδα.


Οι μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα χαίρουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης από το κατεστημένο, τις κυβερνήσεις, την αθλητική δικαιοσύνη, την ποδοσφαιρική ηγεσία και την διαιτησία. Ο Πανιώνιος από την μεριά του όχι μόνο είχε δεν είχε ουδέποτε την εύνοια κανενός αλλά πολλές φορές αδικήθηκε και πολεμήθηκε ακριβώς επειδή ήταν πάντα αντίθετος με το κατεστημένο (ή έτσι θέλουμε να ελπίζουμε).


Την ίδια αντιμετώπιση έχει ο Πανιώνιος και από το σύνολο των αθλητικών εφημερίδων και αθλητικών μέσων. Μια οποιαδήποτε αθλητική εφημερίδα έχει στο καθημερινό της φύλλο τόσες πολλές ειδήσεις για όλα τα αθλήματα και τις κατηγορίες που πραγματικά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τη διαβάσεις. Μέσα σε αυτό τον πλούτο ειδήσεων στον Πανιώνιο διατίθενται ελάχιστες αράδες και αυτές για τα απολύτως απαραίτητα.


Ποιος λέει ότι ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η Α.Ε.Κ και ο Π.Α.Ο.Κ δικαιούνται και πρέπει να καταλαμβάνουν με τις ειδήσεις τους 3-5 σελίδες στις αθλητικές εφημερίδες; Γιατί οι ειδήσεις του Άρη και του Ηρακλή καταλαμβάνουν μία ολόκληρη σελίδα; Γιατί ακόμη και στον ΠΑΣ διαθέτουν μεγαλύτερο χώρο καθημερινά; Γιατί οι ειδήσεις του Πανιωνίου πρέπει να συνωστίζονται στον συρφετό των ειδήσεων όλων των υπόλοιπων ομάδων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι νεοφώτιστες (κάποιες εκ των οποίων είναι κυριολεκτικά αλεξιπτωτιστές στην κατηγορία); Γιατί πρέπει να πληρώνουμε ακριβότερα τις ειδήσεις της ομάδας μας; Γιατί να κοστίζει στον μέσο Πανιώνιο ένα ευρώ ένα κειμενάκι πέντε γραμμών, τη στιγμή μάλιστα που οι ειδήσεις που περιέχει είναι συνήθως γνωστές ή επαναλαμβανόμενες;


Και καλά. Το να μην μπορείς να διαβάσεις εκτεταμένα ρεπορτάζ για τον Πανιώνιο σε εφημερίδες που έχουν καθαρά οπαδικό χαρακτήρα, ας πούμε ότι το καταλαβαίνω. Το να διαβάζω όμως μισή αράδα ειδήσεις σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας στις οποίες εργάζονται ή κατέχουν σημαντικά πόστα δημοσιογράφοι που δεν έχουν κρύψει τα Πανιώνια αισθήματά τους δεν το καταλαβαίνω καθόλου. Και πως να το καταλάβω, αφού ο Πανιώνιος δεν έχει καλύτερη αντιμετώπιση και από ηλεκτρονικά μέσα με τα οποία έχει και οικονομικούς δεσμούς...


Ο Πανιώνιος είναι μεγάλη ομάδα. Και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους. Επειδή δεν είναι εύκολο να πείσουμε τον μέσο ανώνυμο οπαδό για το μεγαλείο της ομάδας μας, ας ξεκινήσουμε από τις αθλητικές εφημερίδες. Ο Πανιώνιος δικαιούται και πρέπει να καταλαμβάνει μεγαλύτερο χώρο σε καθημερινή βάση. Διεκδικούμε τουλάχιστον τη μία σελίδα που καλύπτει τις ειδήσεις ομάδων όπως ο Άρης και κυρίως ο Ηρακλής.


Η Π.Α.Ε διά του εκπροσώπου της πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αυξηθεί ο χώρος των ειδήσεων του Πανιωνίου. Αν δεν το καταφέρουν ας πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Ας μποϊκοτάρουμε την αγορά αθλητικών εφημερίδων. Μπορεί να μην είμαστε τόσοι πολλοί, σίγουρα όμως αν σταματήσουμε να αγοράζουμε αθλητικές εφημερίδες το μήνυμά μας θα ληφθεί. Θα είναι μια καλή ευκαιρία να δείξουμε σε όλους ότι ο Πανιώνιος υπάρχει και είναι ισχυρός. Σε τελική ανάλυση ζητούμε μόνο το αυτονόητο. Να αντιμετωπιζόμαστε ως μεγάλη και ιστορική ομάδα. Να πιάνει τόπο και το δικό μας ευρώ.

6 σχόλια:

rgegeo είπε...

Κάποια ποστ πρέπει να είναι καταφατικά και όχι να περιέχουν απορία και να αφήνουν ερωτήματα?

Το μονό που έχω να πω είναι ότι έχω μποϊκοτάρει της εφημερίδες εδώ και αρκετά χρονιά για αυτόν ακριβός τον λόγω.

Να είναι καλά το ιντερνετ, οφείλω να ομολογισω,γιατι χωρίς αυτό θα είχαμε πρόβλημα μεγάλο.

Τα περισσότερα αθλητικά σαιτ αντλούν την ενημέρωση τους από τις εφημερίδες.

Οπότε επισκέπτομαι τα σαιτ , βλέπω τα πρωτοσέλιδα (γελάω απορώντας σε ποιους απευθύνονται)και μετά περιμένω την είδηση, άμα δεν την διαβάσω σήμερα το πολύ να την διαβάσω την επόμενη.

Jamie S. Poursas είπε...

Δυστυχώς για κάποιους σαν και εμάς η ενημέρωση προέρχεται είτε από το τηλέφωνο, την καφετέρια, το διαδίκτυο, τις συζητήσεις μας μέσα από τα μπλογκς κ.ο.κ.
Κι εγώ, όπως και ο giorgio.loco, φαντάζομαι όπως και άλλοι φίλοι της ομάδας μας δεν αγοράζω αθλητικές εφημερίδες για όλους τους παραπάνω λόγους που αναφέρεις.
Μόνο σε περίπτωση που υπάρχει εθνικό ενδιαφέρον (αγώνες των εθνικών μας ομάδων) μπαίνω σε αυτήν την διαδικασία.
Κακά τα ψέμματα δεν έχω την απαίτηση από καμία εφημερίδα ή ηλεκτρονικό έντυπο να αραδιάζει σελίδες και σελίδες με τα νέα του Πανιωνίου. Έτσι μεγάλωσα, έτσι έμαθα και έτσι θα συνεχίσω.

br fun_atic είπε...

Κάποτε αυτό πρέπει να αλλάξει. Άλλωστε κι εμείς πελάτες είμαστε. Έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους. Τουλάχιστον με εκείνους παρόμοιας δυναμικότητας.

Δεν περιμένω να μου αραδιάζουν σελίδες με ειδήσεις και συνεντεύξεις. Από την άλλη δεν δέχομαι να αγοράζω αθλητική εφημερίδα για πέντε αράδες.

Ο αντίλογος μπορεί να είναι ότι δεν υπάρχουν ειδήσεις για τον Πανιώνιο σε καθημερινή βάση. Θα απαντούσα βέβαια ότι και για τις υπόλοιπες ομάδες δεν υπάρχουν ειδήσεις, όμως οι σελίδες γεμίζουν, με συνεντεύξεις, αφιερώματα και ρεπορτάζ. Ακόμη κι όταν παίζαμε στην Ευρώπη, κανείς δεν μας παραχωρούσε μεγαλύτερο χώρο. Βλέπουμε βέβαια τι ισχύει για τις ομάδες του ΠΟΚ.

Στο κάτω κάτω το να μην διευρύνεις το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού για μια ομάδα ή για τους παίκτες της έχει και οικονομικό αντίκτυπο. Η ομάδα στερείται διαφήμισης και συνεπώς μπορεί να πετύχει χαμηλότερες τιμές κατά την πώληση των παικτών της ή κατά την διεκδίκηση μεγαλύτερο ποσοστού τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Γιατί για όσους δεν το κατάλαβαν, οι ομάδες που παρουσιάζονται μαζί στις εφημερίδες, εισπράττουν τα ίδια ακριβώς τηλεοπτικά δικαιώματα.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τη μη κλήση παικτών μας στην εθνική ομάδα, παρά μόνο αφού πάρουν μεταγραφή σε κάποιο μεγαλύτερο σύλλογο.

Θεωρώ ότι το θέμα αυτό έχει πολύπλευρες επιπτώσεις και σε κάθε περίπτωση πρέπει να διορθωθεί.
Τα μεγάλα στελέχη των εφημερίδων και των ΜΜΕ που δεν διστάζουν να φανερώσουν την Πανιώνια προτίμησή τους πρέπει να βοηθήσουν. Εκτός κι αν δεν είναι πράγματι Πανιώνιοι...

Miltos@Chios είπε...

Br εξαιρετικο κειμενο και δευτερολογια.Προσωπικα-οπως και οι αλλοι 2 φιλοι παραπανω-εχω σταματησει εδω και χρονια να αγοραζω αθλ.εφημεριδες για ολους τους λογους που αναφερεις.Παλαιοτερα ειχα μπει στην διαδικασια να στελνω fax η e-mails γραφοντας αυτα που αναφερεις-χωρις αποτελεσμα βεβαιως.Και τωρα η οποια πληροφορηση μου ειναι μονο απο το δικτυο και απο τις σελιδες των συν-Πανιωνιων

τρελοπανιωνιος είπε...

ειναι μεγαλο το προβλημα αυτο με τις εφημεριδες, ειναι πληρωμενοι φρουροι...μπορουν σε λιγους μηνες να σου δωσουν κυρος με τα αρθρα τους η να σε καταστρεψουν τελειως.γιαυτο και εγω τισ εχω μποικοταρει χρονο τωρα και γιατο το λογο αυτο εχω φτιαξει το blog ΠΑΝΙΩΝΙΑ ΙΔΕΑ δεν μπορουσα αλλο αυτο την αιδια , ελεος με τον καθε παναθηναικο ολυμπιακο αεκ και παοκ υπαρχουν και αλλες ομαδες με μεγαλυτερη ιστορια μπορω να πω.....Πανιωναρα και μην μασατε...

ΚΥΑΝΕΡΥΘΡΑ ΝΕΑ είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ, ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΛΕΓΕΤΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥΣ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΕ ΣΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥΣ...

ΜΑΚΗΣ ΔΙΟΓΟΣ