Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες»



Ένας από τους λόγους που αγαπώ τόσο πολύ την Ξάνθη, είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν οι κάτοικοί της για την πόλη τους, την καταγωγή τους και την διατήρηση της παράδοσης. Ανάμεσα στους κορυφαίους συλλόγους της πόλης είναι και ο Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες».

Σε αντίθεση με άλλους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην πόλη, ο σύλλογος Μικρασιατών είναι λαογραφικός και όχι καρναβαλικός. Αυτό σημαίνει ότι δεν συμμετέχει στις καρναβαλικές εκδηλώσεις την Ξάνθης, αλλά μόνο στις λαογραφικές.

Ο Σύλλογος Μικρασιατών διαθέτει εξαιρετικό χορωδιακό και χορευτικό τμήμα. Κάθε χρόνο διοργανώνονται τμήματα διδασκαλίας παραδοσιακών χωρών (παιδικό, εφηβικό και ενηλίκων). Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Μικρασιατών συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις στην Βόρεια Ελλάδα και είναι μάλιστα ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό. Ο Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Ξάνθης συμμετέχει επίσης στις γιορτές παλιάς πόλης με το δικό του στέκι. Για όσους ξέρουν, το στέκι των Μικρασιατών είναι το μέρος που κάποιος μπορεί να φάει καλά και να διασκεδάσει παραδοσιακά στις γιορτές παλιάς πόλης. Τα έσοδα του συλλόγου προέρχονται από την λειτουργία της «ταβέρνας» στις γιορτές παλιάς πόλης, από τα σεμινάρια χορού και από την κυκλοφορία του ετήσιου ημερολογίου. Και το τελευταίο ευρώ που εισπράττεται επενδύεται και πάλι στον σύλλογο. Το μεγάλο έξοδο που καλείται να καλύψει ο σύλλογος σε ετήσια βάση είναι η κατασκευή και η συντήρηση των παραδοσιακών στολών που φορούν στο χορευτικό τμήμα. Οι στολές αυτές είναι πιστά αντίγραφα μικρασιάτικων τοπικών φορεσιών, με αξεσουάρ τα οποία φροντίζει να προμηθεύεται ο σύλλογος από την Τουρκία.

Ο σύλλογος Μικρασιατών διοργανώνει κατά τη διάρκεια της χρονιάς και άλλες εκδηλώσεις όπως τον ετήσιο χορό του. Εξαιρετικά επιτυχής ήταν η αναπαράσταση του Μικρασιάτικου αρραβώνα και γάμου, η οποία πέρα από το «θεατρικό» της στήσιμο περιλάμβανε μικρασιάτικη μουσική, τραγούδια και εδέσματα και όσους την παρακολούθησαν. Ήταν μια παράσταση που πραγματικά απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Θα ήταν ευχής έργο να βλέπαμε κάποτε τον σύλλογο αυτό να συμμετέχει σε εκδηλώσεις στη Νέα Σμύρνη. Δυστυχώς, το εξαιρετικό του χορευτικό τμήμα, έχουν τη χαρά να το απολαμβάνουν μόνο στη Βόρεια Ελλάδα.

Θα ήθελα να κάνω και μια προσωπική παράκληση. Επειδή τα έσοδα του συλλόγου είναι περιορισμένα, αλλά το έργο του είναι τεράστιο, θα σας παρακαλούσα να τους συνδράμουμε με κάθε τρόπο. Ο πιο εύκολος είναι με την αγορά του καταπληκτικού ημερολογίου που εξέδωσαν. Το ημερολόγιο αυτό είναι ένα υπέροχο οδοιπορικό στην Καππαδοκία με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σχόλια. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην επίσημη σελίδα του συλλόγου www.mikrasiates.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: