Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Καλή σχολική χρονιά


Θα ήθελα να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου σε όσους σπουδάζετε, καθώς και σε όσους έχετε παιδιά σχολικής ή προσχολικής ηλικίας καλή σχολική χρονιά.
Υγεία και πρόοδο σε εσάς και στα παιδιά σας!

Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στα πρωτάκια. Η πρώτη ημέρα στο σχολείο κρύβει απίστευτα και αξέχαστα συναισθήματα και εικόνες. Νέο σχολείο, νέα αίθουσα, νέοι φίλοι, νέα δασκάλα, αγωνία για το άγνωστο. Άγνωστες μυρωδιές και χρώματα. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τη μυρωδιά των μολυβιών και των καινούργιων βιβλίων; Τη γεύση από το τσαλαπατημένο σάντουιτς; Την καινούργια τσάντα, τα περίεργα και άγνωστα βιβλία;

Σήμερα αρχίζει για τα πρωτάκια ένα υπέροχο ταξίδι, το οποίο θα ολοκληρωθεί μετά από δώδεκα χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν, να διαπαιδαγωγηθούν, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να κοινωνικοποιηθούν και να δημιουργήσουν φιλίες που θα κρατήσουν για μια ολόκληρη ζωή.

Ας απολαύσουν αυτό το υπέροχο ταξίδι, κι εμείς με τη σειρά μας ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να δουν το σχολείο ως έναν ναό γνώσης, ως ένα μέσο διεύρυνσης του πνεύματος τους. Ας τα υποστηρίξουμε και ας τα επιβραβεύσουμε σε κάθε ευκαιρία.
Το πρώτο κουδούνι του σχολείου αποτελεί την έναρξη του ταξιδιού της γνώσης, της κουλτούρας και της παιδείας. Την ουσιαστική ένταξη του παιδιού στην κοινωνία και στη σχολική οικογένεια που είναι εξίσου σημαντική με την φυσική.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσει όμως το κάθε παιδί είναι ότι το συγκεκριμένο ταξίδι έχει αρχή, όχι όμως και τέλος. Ίσως γι’ αυτό είναι και τόσο συναρπαστικό.
Καλή πρόοδο.

1 σχόλιο:

br fun_atic είπε...

Με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς και του μότο που ανέβασα χθες, θα ανεβάσω μερικές φράσεις στα Λατινικά που χρειάζονται στον κάθε Πανιώνιο που σέβεται τον εαυτό του:
hannibal ante portas
Ave Maria
Dum spiro spero
acta non verba
audere est facere
aut vincere aut mori
ave Caesar morituri te salutant
citius altius fortius
et tu, Brute?
O tempora O mores
veni, vidi, vici
victoria aut mors

Οι δύο πρώτες αναφέρονται στην μέχρι τώρα αμυντική λειτουργία της ομάδας, ενώ η τρίτη θα μπορούσε να είναι και το αιώνιο μότο όλων των Πανιώνιων φιλάθλων. Οι υπόλοιπες είναι γενικής χρήσεως, που τις είπαμε, τις λέμε ή ελπίζουμε να τις πούμε.
Αν δεν θυμάστε και πολλά πράγματα από τα Λατινικά, θα βρείτε σε αλφαβητική σειρά τη μετάφραση καθώς και πολλές άλλες φράσεις στην ακόλουθη διεύθυνση http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Latin_phrases_%28full%29