Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Εγώ/Εμείς/ Ο Πανιώνιος

Η ανακοίνωση που βγήκε μετά το ματς με τον Αστέρα μας εξηγεί τη λογική πρόσληψης και κρίσης των προπονητών από την διοίκηση του Πανιωνίου. Προσωπικά θεωρώ ότι έπρεπε να έχει βγει πριν απο πολύ καιρό αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί ή να συμφωνεί με κομμάτια της ανακοίνωσης αλλά δεν μπορεί να αρνηθεί ότι μέσα από αυτήν διαφαίνεται ένα όραμα και ένα πλάνο ανάπτυξης της ομάδας για τα επόμενα χρόνια.
Η ομάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Προσωπικά κρατάω τα κριτήρια που μας θέτει η ανακοίνωση αυτή καθώς και τη συμφωνία μου αλλά και τις ενστάσεις μου για μια μελλοντική συζήτηση όταν η ομάδα θα πηγαίνει καλύτερα. Θα ήθελα στο μέλλον ή ίδια η διοίκηση να ανοίξει τη συζήτηση αυτή. Η σύντομη αλλά κατά τη γνώμη μου πολύ ουσιαστική ιστορία του Πανιώνιου διαδίκτυου εγγυάται για μια συζήτηση επιπέδου.

Αφήνοντας το πλάνο ανάπτυξης και πηγαίνοντας κατευθείαν στον προπονητή έχω να πω τα εξής: Ο προπονητής μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι δεν εκμεταλλεύεται όλους τους ποδοσφαιριστές του ρόστερ. Εξαιτίας αυτής της εμμονής έχουν έρθει αυτά τα κακά αποτελέσματα. Ο πρόεδρος αποφάσισε να τον στηρίξει.
Η στήριξη αυτή είναι ουσιαστικά ένα στοίχημα με τον εαυτό του. Αν η ομάδα στρώσει (κάτι το οποίο όλοι ευχόμαστε καθώς δεν είμαστε κυνηγοί κεφαλών να επιθυμούμε το κεφάλι οποιουδήποτε αλλά απλά οπαδοί της ομάδας) θα του πούνε όλοι μπράβο γιατί έδειξε στοιχεία ηγέτη, πήγε κόντρα στο ρεύμα, στήριξε τον προπονητή και άλλα τέτοια περίεργα που συνήθως οι διάφοροι λένε εκ του ασφαλούς στον ισχυρό. Θα μαζευτούν γύρω του, θα φωτογραφίζονται μαζί του και θα μας λένε ότι θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς που τον έχουμε για πρόεδρο.

Αν η ομάδα δεν στρώσει ο πρόεδρος θα αναγκαστεί να διώξει τον προπονητή δεχόμενος μια τεράστια προσωπική ήττα. Τότε θα είναι μόνος του θα δέχεται τα πυρά όλων και αν η ομάδα κινδυνεύει θα ακούει στο γήπεδο έντονες αποδοκιμασίες αλλά και βρισιές γι αυτόν και την οικογένεια του.

Με τον κύριο Τσακίρη έχουμε πολλές φορές διαφωνήσει στο παρελθόν. Μάλιστα τα email που έχω στείλει στη διοίκηση πολλές φορές είχαν πολύ οξείς χαρακτηρισμούς. Όμως όλα αυτά ξεχνιούνται όταν η ομάδα μπαίνει στο γήπεδο. Την τελευταία χρονιά του Μπέου παρακολούθησα όλα σχεδόν τα παιγνίδια. Όταν με ρώταγαν γιατί, τους έλεγα ότι εμένα δεν με ενδιαφέρει αν πρόεδρος είναι ο Μπέος ή ο Τσακίρης εγώ υποστηρίζω τη φανέλα που έρχεται κατευθείαν από τον "συνωστισμό" της Σμύρνης (βλέποντας την Μαριέτα υποψήφια βουλευτή δεν μπορώ να μην το θυμάμαι). Αυτό πρέπει να γίνει και αύριο. Αν θέλουμε να ελπίζουμε σε ανάκαμψη πρέπει να στηρίξουμε την ομάδα. Οχι να περιμένουμε την πρώτη στραβή για να γιουχάρουμε ή να γκρινιάξουμε όπως τότε αλλα να έχουμε υπομονή. Η ομάδα δεν πρέπει να πάει με ένα κλίμα γκρίνιας και μουρμούρας. Πρέπει να πάει αποφασισμένα. Το Σάββατο πριν ξεκινήσει το παιγνίδι έβλεπα τα πρόσωπα των αναπληρωματικών, από αυτούς που λέμε ψυγειάτους. Ηταν πρόσωπα απαθή, πρόσωπα ανθρώπων που ξερουν ότι τυπικά βρίσκονται εκεί.

Κύριε Πρόεδρε εμείς σαν φίλαθλοι θα στηρίξουμε την ομάδα και θα προσπαθήσουμε να της δώσουμε την ώθηση που χρειάζεται για να πάρει μπροστά. Εσείς όμως σαν διοίκηση πρέπει να φροντίσετε να γίνουν οι παίκτες μια ΟΜΑΔΑ και μια γροθιά. Πέρσι μας λέγανε για τα αποδυτήρια και τον Λίνεν. Τα πρόσωπα που είδα φέτος έδειχναν κάτι χειρότερο από την ύπαρξη φατριών. Καταλαβαίνω την λογική σας απέναντι στον προπονητή. Θα πρέπει όμως και αυτός να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια. Οτι σε κάθε παιγνίδι θα πρέπει να παίζουν οι πιο κατάλληλοι.

Δυστυχώς εγώ λόγω επαγγελματικών αλλά και προσωπικών υποχρεώσεων δεν μπορώ να παρακολουθώ ματς που γίνονται μεσοβδόμαδα. Όμως θα είμαι ψυχικά εκεί όπως εξάλλου και όλοι μας γιατί ο Πανιώνιος είναι ένα αναπόσπαστο μέρος του εαυτού μας. Ένα κομμάτι μας που όσο και αν μας πονάει δεν μπορούμε να το κόψουμε γιατί θα ακρωτηριαστούμε. Παραφράζοντας λοιπόν τον Asimov τολμώ να γράψω ότι εγώ/εμείς/ο Πανιώνιος είμαστε ένα και σαν ένα θα δώσουμε όλοι μας την αυριανή μάχη ελπίζοντας σε μια νεα αρχή.

Βασίλης Καράβολας

12 σχόλια:

zamis είπε...

Η ανακοινωση λεει μισες αληθειες για το φετινο σχεδιασμο.Δεν επεκτεινομαι,ταχουμε πει αλλωστε.
Ενα ομως κυριως πραγμα δε χωραει στο κεφαλι μου.Ξερει μεχρι και το πιο μικρο παιδακι οτι απο την εποχη του Πλετς(την αρχικη κιολας)δεν εχουμε κεντρικο αμυντικο διδυμο.
Πως πας και παιρνεις με ρισκο το Σμογιε οταν ηδη δεν εμπιστευεσαι τον Λατκα και δεν εχεις αλλον?

Εννοειται οτι εμεις θα μεινουμε διπλα στην ομαδα ακομα και αν οι αποτυχιες συνεχιστουν.
Εννοειται ομως κιολας οτι σε μια τετοια περιπτωση οι διοικουντες εχουν υποχρεωση να πραξουν.
Και μονο αν πραξουν δεν θα υπαρξουν,ευχομαι,αποδοκιμασιες και βρισιες.

υ.γ. μιας και οπως λεει κι ο griniaris σε προηγουμενο σχολιο του,ολα ταχουμε φορτωσει στο φουκαρα τον Ομο,να πω οτι για τη θεση μπορει να μην κανει ομω(ς)και αργος δεν ειναι και ωραια εβγαλε την μπαλα κανα δυο φορες.Πιο καλα απο το Σιοβα,εστω.Μηπως,πραγματικα,ηρθε η ωρα να περασει στα χαφ που πασχουμε?
Και ενταξει,ο Σμογιε θαρθει καποτε,τοσο χαλια βλεπει ο Φερερα τον Λατκα? Προφανως.Και ο Κοντοες επισης δεν κανει για τη θεση(κατα τη γνωμη μου).
Αρα,παμε ετσι κι ο Θεος βοηθος.
Τουλαχιστον να δεσουμε στην αμυντικη λειτουργια,γαμω την τακτικη μου!
Μπροστα θα παραμεινουμε αλανα ετσι κι αλλιως :)

lefterix είπε...

Ή τα μάτια μου κάνουν πουλάκια,ή χρειάζομαι γυαλιά πρεσβυωπίας...
Είδατε ποιούς πήτε στην αυριανή αποστολή;

zamis είπε...

Tωρα την ειδα!Πριν αλεκτωρ λαλησει..Σμογιε εγινε καλα!!και Αναστασοπουλος εξω..

lefterix είπε...

Βρε λέτε από τα μπινελίκια που άκουσε ο Φερρερας να έβαλε μυαλό;

br fun_atic είπε...

και πως εγιναν καλα ολοι αυτοι και μαλιστα ταυτοχρονα;

lefterix είπε...

Αυτή είναι και η δικιά μου η απορία..
Γιά να βγάλουμε άκρη πρέπεινα έχουμε φαντασία Σπήλμπερκ...

Unknown είπε...

Δεν θα ήθελα να σας απογοητεύσω, αλλά νομίζω πως είναι καλό να ξέρουμε πως μας βλέπουν οι άλλοι.

Σήμερα μου τηλεφώνησε φίλος και συνάδελφος από Τρίπολη. Δεν είχε ανέβει γιά το παιχνίδι, καθώς όπως μου είπε, τη Νέα Σμύρνη την είχαν πάρει από φόβο (3άρες, 4άρες κτλ.) Μου μετέφερε όμως (μετά την απαραίτητη πλάκα) τη γνώμη όσων φιλάθλων του Αστερα είχαν έλθει. Σύμφωνα λοιπόν με αυτούς, ο Αστέρας ήταν κακός. Ο Πανιώνιος όμως ήταν "απερίγραπτος" (αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε). Κατά την εντύπωσή τους, ήταν από τις πιό αδύναμες ομάδες που έχει αντιμετωπίσει ο Αστέρας και μάλλον ο επικρατέστερος υποψήφιος γιά τη Β Εθνική.

Του είπα βέβαια ότι είμαστε κατά 80% μέσα στο 5ετές μας πλάνο κτλ. κτλ. Μου απάντησε πως δεν ξέρει γιά το ποσοστό του πλάνου αλλά είναι βέβαιος πως είμαστε 100% μαλάκες, συλλήβδην.

Δεν ξέρω γιατί τα γράφετε όλα αυτά γιά το προσωπικό στοίχημα του Προέδρου. Τα πιστεύει κανείς; Αμφιβάλλω. Το ότι ο Τσακίρης είναι Πανιώνιος και δεν είναι απατεώνας το πιστεύω κι εγώ. Έχει καμμία αξία όταν ο εγωισμός και η ξεροκεφαλιά του θα μας οδηγήσουν στη Β;

Άλλωστε, σε άλλο post εδώ μέσα, ο φίλος επισημαίνει πως οι αντιπαλοί μας είναι η Καβάλα, τα Γιάννενα, κτλ. Τέτοιους αντιπάλους έχουμε στο δρόμο γιά την Ευρώπη; Γιατί πέρυσι, λογαριάζαμε γιά "αντιπάλους" τη Λάρισα και την Ξάνθη!

Βρίσκω συγκινητική την προσπάθεια όλων μας γιά άνοδο του ηθικού. Φεύ, ατελέσφορη ...

zamis είπε...

Συμφωνα και με το site του sportfm,πισω Λατκα-Κοντοε,αρα ο Σμογιε δεν ειναι ετοιμος και τον πηρε για λογους εγκλιματισμου,σαν τον ΛΟλο.
Λεει ακομα οτι Ρεκομπα πισω απο Ριερα-Μπαλαμπαν,δλδ στο κεντρο ποιος μενει εξω?

br fun_atic είπε...

Οι οπαδοί έχουν μία βασική υποχρέωση: Να ακολουθούν όπου και όποιον φοράει την φανέλα της ομάδας, πολλές φορές ανεξαρτήτως αποτελέσματος και εμφάνισης.

Οι φίλαθλοι πάλι, ακολουθούν και στηρίζουν την ομάδα όταν το θέαμα που παρουσιάζει είναι ικανοποιητικό, και παράλληλα δεν υστερεί και σε αποτελέσματα.

Ως μπλογκ ΦΙΛΑΘΛΩΝ είχαμε δύο επιλογές: ή να κάνουμε κριτική στον κο Τσακίρη από το πρωί ως το βράδυ και τελικά η ομάδα να παίζει μεταξύ συγγενών και φίλων ή να δώσουμε ένα τόνο αισιοδοξίας, να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας και να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας με άλλο τρόπο.
Αυτό είναι όλο.

Από εκεί και πέρα: Υπάρχει και ένα προσωπικό θέμα. Όπως έχω αποδείξει και στο παρελθόν, δεν ανέχομαι ακραίες τοποθετήσεις για την επαγγελματική απόδοση κάποιου. Και αυτό γιατί κανείς δεν θα ήθελε να ακούσει αντίστοιχες για τον εαυτό του από ένα δημόσιο μέσο. Τέτοιου είδους τοποθετήσεις μπορεί να γίνονται ιδιωτικά αλλά όχι δημόσια.

Για να το πω πιο συγκεκριμένα: Ο κος Φερέρα πρέπει να έχει γνώσεις. Για κάποιο λόγο δεν κόλλησε με τον Πανιώνιο. Δεν ξέρω τον λόγο, αν και θα ήθελα ειλικρινά να συμβεί το αντίθετο. Από τη στιγμή που είναι εμφανές ότι δεν τον υποστηρίζουν οι παίκτες και πλέον ο κόσμος, ματαιοπονούμε να τον κρατάμε στον πάγκο, γιατί απλά τον εκθέτουμε. Ο Πρόεδρος της ομάδας τον βλέπει διαφορετικά. Ο πιο ευγενικός τρόπος για να περιγράψεις την επιλογή του είναι η λέξη στοίχημα, ιδίως από τη στιγμή όπου ο κος Φερέρα ανέχθηκε τη χλεύη ενός ολόκληρου γηπέδου και δεν έπραξε ως άνθρωπος με στοιχειώδη ευθιξία.

τρελοπανιωνιος είπε...

ΕΧΩ ΑΝΑΨΕΙ 2 ΛΑΜΠΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΡΕΡΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΜΥΑΛΟ ΜΑΛΛΟΝ ΕΠΙΑΣΑΝ ΤΟΠΟ .. :-)

IWN1998 είπε...

O Φερρέρα BR, σε όλη του την καρριέρα υπήρξε αμφισβητούμενος προπονητής με "χοντρές" αποτυχίες αλλά με καλό ίματζ.

Δεν μας νοιάζει τώρα αυτό. Δεν είναι ίσως πιο άσχετος από κάτι άλλα τζιμάνια που έχουν άλλες ομάδες.

Το μεγάλο του μειονέκτημα πρέπει να είναι ότι είναι πείσμων αλλά πιστεύω ότι μετά τα Σαββατοκυριακάτικα του ξηγήθηκε το όνειρο... Συγγνώμη για την έκφραση.

Nick δεν μας νοιάζει πως μας βλέπουν οι οπαδοί του Αστέρα. Πόσα χρόνια βλέπουν μπάλα όλοι αυτοί για να τους κάνουμε και αξιόπιστους κριτές. Το χάλι το βλέπαμε και μόνοι μας, δεν έχουμε ανάγκη χαιρέκακες κριτικές. Και έχουν δρόμο ακόμα για να μας δουν να πέφτουμε και δεν έχουμε δείξει την πραγματική δυναμική μας με τις φερερο-συνθέσεις.

Για το Σμόγε όπως έγραψα και σε κάποια άλλη ανάρτηση, ο παίκτης ήταν καλός αλλά είχε πάθει το 2007 χοντρή ζημιά στον Αχίλλειο τένοντα. Δεν ήταν ρίσκο αλλά σούπερ ρίσκο να τον πάρουν και μάλιστα για βασικό μπακ. Ο κος Κατσιφαράκης ρωτήθηκε σχετικά;

Εγώ ήμουν ο πιο απαισιόδοξος ως τώρα απ' όλους σας. Λοιπόν πιστεύω ότι αύριο θα 'μαστε καλύτεροι και θα πάρουμε αποτέλεσμα. Όσο για Φερέρα ανακωχή. Ο Πανόπουλος το είχε λέει μετανοιώσει που τον έδιωξε. Μπορεί να αργεί η εμπέδωση της τεχνικής...Αύριο σε καμμιά περίπτωση, ότι και να γίνει δεν κράζουμε κανένα. Νομίζω ότι παρ' όλα όσα λέγονται, έχει ληφθεί μήνυμα και οι τελευταίοι που θέλουν την καταστροφή είναι αυτοί που βάζουν τα λεφτά τους. Και σαφώς δεν θέλουν να βάλουν τ' όνομα τους δίπλα στου Μοβσεσιάν, του Ερμείδη κλπ

IWN1998 είπε...

Μας πήγαν και στον αθλητικό δικαστή για υβριστικά συνθήματα το Σάββατο. Κανονικά στο Dr Riga πρέπει να πάμε για αρρώστεια προχωρημένου βαθμού, που έχει ενταθεί λόγω συναναστροφής με Φερέρα.