Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Κριτική - Ανασκόπηση 2008


Η φετινή χρονιά ήταν η μεγάλη ευκαιρία της ομάδας για διάφορους λόγους. Στις πρώτες αγωνιστικές η ομάδα είχε στην Προεδρία τον πιο τρελαμένο Πρόεδρο του Πρωταθλήματος, ίσως τον πιο αξιόλογο προπονητή, το μεγαλύτερο μπάτζετ της ιστορίας του, δύο εξαιρετικούς Ουρουγουανούς σούπερ σταρ και μια πολύ καλή γραμμή κρούσης. Από την άλλη μεριά, η μοναδική ανταγωνιστική ομάδα που έδειχνα αισθητά ενισχυμένη ήταν ο Π.Α.Ο.Κ.

Ήδη από τις πρώτες αγωνιστικές είχαμε καταλάβει ότι η Α.Ε.Κ και ο Π.Α.Ο δεν αποτελούσαν ομάδες φόβητρο, ότι ο Ολυμπιακός θα κατακτούσε εύκολα το πρωτάθλημα και ότι υπήρχαν ομάδες στη μέση της βαθμολογίας που θα μπορούσαν να κάνουν ζημιές όπως ο Πανθρακικός και ο Εργοτέλης.

Το σκηνικό αυτό ήταν εξαιρετικό για τον Πανιώνιο και με δεδομένο ότι είχε ένα σαφώς ευκολότερο πρόγραμμα τον πρώτο γύρο ελπίζαμε ότι με ευκολία θα έκανε την μεγάλη υπέρβαση.

Ο κόσμος, που είχε γλυκαθεί από την εξαιρετική απόδοση της ομάδας κόντρα στη Νάπολη γκρίνιαξε στα δύο άτυχα αποτελέσματα με Ξάνθη και Ο.Φ.Η όμως αγκάλιασε την προσπάθεια ήδη από το παιχνίδι με τον Άρη και αποθέωσε την ομάδα με το sold out του παιχνιδιού με τον Π.Α.Ο. Πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στα χρονικά ο Πανιώνιος θεωρούνταν και ήταν φαβορί σε παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Το παιχνίδι αυτό ήταν κομβικό για την ιστορία του Πανιωνίου. Με νίκη ο Πανιώνιος θα μεταφέρονταν αυτομάτως σε άλλο επίπεδο και ο Παναθηναϊκός θα έχανε με το καλημέρα το πρωτάθλημα. Τίποτα από αυτά δεν έγινε με αποτέλεσμα να ανοίξει ένας φοβερός κύκλος εσωστρέφειας, πυροδοτούμενος τόσο από την αχαρακτήριστη συμπεριφορά παίκτη της ομάδας, όσο και από την άτολμη έως καταστροφική αντιμετώπισή της από τη διοίκηση, που είχε ως αποτέλεσμα να εξαναγκαστεί σε αποχώρηση ο Έβαλντ Λίνεν.

Στο σημείο αυτό η ομάδα βρέθηκε από το Ζενίθ στο Ναδίρ και με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο, ο οποίος άμα τη εμφανίση δίχασε ακόμη περισσότερο την ομάδα και τον κόσμο.
Στη σύντομη παρουσία του στον πάγκο, η ομάδα έδειχνε ακόμη πιο διαλυμένη και ο κόσμος απίστευτα διχασμένος, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί άρον- άρον και τη θέση του να πάρει ο Γιώτης Σταματόπουλος, ο οποίος αν και άπειρος ανέλαβε να βγάλει την ομάδα από το τέλμα, αναλαμβάνοντας τεράστιο προσωπικό και επαγγελματικό ρίσκο και αυτό επειδή αφενός αγαπούσε την ομάδα και αφετέρου διότι ήταν το μοναδικό πρόσωπο που είχε την στήριξη της διοίκησης, του κόσμου και των παικτών.

Οι φιλοδοξίας της ομάδας ουσιαστικά χάθηκαν μετά το εντός έδρας παιχνίδι με τον Ηρακλή. Στην πράξη μας δόθηκαν ευκαιρίες για το κάτι παραπάνω, όμως αποδείχθηκε ότι δεν είχαμε ούτε την αξία, ούτε την τύχη για να το διεκδικήσουμε. Ρόλο βέβαια έπαιξε και το ιδιαίτερα δύσκολο πρόγραμμα του δεύτερου γύρου.

Όσο και δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε η ομάδα μας, αν και αξιόλογη, σώθηκε επειδή οι ομάδες που υποβιβάστηκαν ήταν χειρότερες ή απλά έκαναν περισσότερα λάθη από εμάς.

Τι έφταιξε: 1. Η συμμετοχή στο ιντερτότο ήταν εξαιρετικά εγκληματική κίνηση η οποία τίναξε στον αέρα τον προγραμματισμό. Στα κυανέρυθρα blog τα γράφαμε αυτά. Φαίνεται όμως ότι τα μπλογκ μας υπάρχουν μόνο ως λινκ στην κεντρική σελίδα του συλλόγου και όχι για να προβληματίζουν και κάποιους από τους υπεύθυνους.

2. Ο χειρισμός της υπόθεσης Χούτου από την διοίκηση ήταν σκανδαλώδης. Αυτό χωρίς άλλο σχόλιο. Η μισή χρονιά χάθηκε εκεί.

3. Τόσο από την συνέντευξη Τσακίρη, όσο και από συνεντεύξεις του Λίνεν, προκύπτει ότι ο Πρόεδρος της ομάδας είχε χάσει το ενδιαφέρον του. Προφανώς απογοητεύτηκε από την στασιμότητα του γηπέδου. Ίσως εμπιστεύθηκε εντελώς λάθος ανθρώπους. Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν έδειξε τον απαιτούμενο επαγγελματισμό και σε μια χρονιά που αποδείχθηκε δύσκολη δεν έκανε αισθητή την παρουσία του (παρά μόνο στην άδικη «επίθεσή» του στον Σταματόπουλο). Πέραν αυτού είναι τραγικό να δημιουργείται ουσιαστικά Δ.Σ «εθνικής» ενότητας και σε αυτό να έχουν θέση όλες οι τάσεις των οργανωμένων, ακόμη δε και το φόρουμ και να μένουν απ’ έξω άνθρωποι με μεγαλύτερες γνώσεις και κατάρτιση (γιατί την αγάπη για την ομάδα δεν την αμφισβητώ σε κανέναν). Το τραγικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, η θέση του Προέδρου του Πανιωνίου ήταν μάλλον τιμητική και όχι ουσιαστική. Επιπλέον κανείς από τους φιλάθλους δεν ήξερε το απλούστατο. Ποιος κάνει κουμάντο και που.

4. Τσακίρης. Είναι βέβαιο ότι δεν είχε ιδέα από διοίκηση ποδοσφαιρικού σωματείου. Άλλωστε το ότι είναι επιχειρηματίας δεν ισοδυναμεί με γνώση διοίκησης επαγγελματικής ομάδας. Την χρονιά που πέρασε έκανε πάρα πολλά λάθη απειρίας. Ίσως γιατί πρώτη φορά (ιδίως δε μετά την απομάκρυνση Λίνεν) είχε την ευθύνη επιλογών. Είναι προφανές ότι πριν έκανε κουμάντο ο Γερμανός και ο Τσακίρης έβγαινε κερδισμένος από τις επιτυχίες. Ελπίζω η χρονιά που πέρασε να αποτελέσει ένα μεγάλο σχολείο και για τον ίδιο και να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη. Εύχομαι επίσης να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους για να εμπιστευτεί...

5. Λίνεν: έχει και αυτός τις δικές του ευθύνες. Είναι γεγονός ότι κάποιες από τις μεταγραφές δεν του βγήκαν. Βέβαια άλλο μπάτζετ του είχε διατεθεί, άλλες εντολές του είχαν δοθεί και στη συνέχεια προέκυψε ο υπερβατικός Πανιώνιος. Η μεγαλύτερη ευθύνη του Λίνεν ήταν η αποχώρησή του. Είναι κατανοητό ότι προστάτευσε την αξιοπρέπειά του, όμως όφειλε να μείνει και να παλέψει («θυσιάζοντας» ακόμη και τον γαμπρό του) μέχρι την απόλυσή του. Σε ηθικό επίπεδο έπραξε άριστα. Δυστυχώς όμως χάσαμε από την αποχώρησή του. Η ομάδα διαλύθηκε σε πολλά κομμάτια και δυστυχώς δεν βρέθηκε τρόπος να συγκολληθεί.

6. Χούτος: Τον ευεργετήσαμε, τον βάλαμε ξανά στον ποδοσφαιρικό χάρτη, μας βοήθησε ιδιαίτερα για έξι μήνες και στη μεταγραφή Ρεκόμπα, κόντεψε όμως να μας οδηγήσει στην διάλυση. Να είναι καλά, να είναι υγιής, αλλά να μας λείπει το βύσσινο. Βέβαια ο Λαμπρούκος βρήκε και τα έκανε. Γιατί θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει άλλος πρόεδρος που θα τον πηγαίνει διακοπές με το κότερο, δίνοντάς του ειδική άδεια (στην πραγματικότητα δεν έκανε προετοιμασία), που θα του επιτρέπει να κάνει ατομικές προπονήσεις και που θα ξεβρακώνει τον προπονητή της ομάδας για χάρη του. Ας μάθουμε έστω και τώρα το ύψος των χρηματικών προστίμων που του είχαν επιβληθεί...

7. Ρεκόμπα. Μάγος της μπάλας, ο οποίος ήρθε ως σωτήρας, μας έταξε πολλά και μας έδωσε ελάχιστα. Στηρίξαμε μια ολόκληρη ομάδα επάνω του και απλά δεν ήταν εκεί όταν τον είχαμε ανάγκη. Στα δύσκολα. Θλάσεις, μικροτραυματισμοί, υποστήριξη στον Χούτο και ελάχιστη επιθετική συνεισφορά. Βέβαια έχει και πολύ καλές δικαιολογίες. Δεν είχε μπροστά του επιθετικούς που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις μπαλιές του και επιπλέον δεν είχε κάνει προετοιμασία. Οι δικαιολογίες αυτές μπορούν να κριθούν ως βάσιμες και με δεδομένο ότι σε κάποια έστω παιχνίδια μας έδωσε στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας, νομίζω ότι θα πρέπει να του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, αρκεί να βάλει το κεφάλι κάτω και να μας δώσει έστω το 50% της αξίας του. Στο γήπεδο όμως και όχι στις συνεντεύξεις. Προσωπικά θα ήθελα να μείνει στην ομάδα, χωρίς όμως η παραμονή του να ισοδυναμεί με τον οικονομικό μας μαρασμό.

8. Κόσμος: Όχι. Ο κόσμος του Πανιωνίου δεν είναι στο σύνολό του διαφορετικός. Μια σημαντική μερίδα είναι. Όχι όμως όλοι. Για πια διαφορετικότητα μιλάμε; Για αυτή των τραμπουκισμών και του υβρεολόγιου στον Μάκο και στον Μανιάτη που τώρα παρακαλούμε; Μήπως γι’ αυτούς που αποθέωναν τον Λίνεν και βρέθηκαν να του καταλογίζουν χωρίς στοιχεία και επιχειρήματα σχεδόν τα πάντα; Μήπως γι αυτούς που απείχαν από τα παιχνίδια της ομάδας, αφήνοντάς την χωρίς κόσμο και έσοδα; Πολλοί από εμάς πρέπει να ντρεπόμαστε για τη στάση μας και πριν αρθρώσουμε λόγο κατά της ομάδας, να δούμε τι κάνουμε εμείς γι αυτή.

9. Άμυνα και τέρμα. Τα πράγματα βελτιώθηκαν κάπως στον δεύτερο γύρο και σίγουρα μετά την απόκτηση Λάτκα και τη δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος του Π.Α.Ο.Κ για τον Κρέσιτς. Αν δεν βρούμε εξαιρετική λύση κάτω από τα δοκάρια και δεν βελτιώσουμε την άμυνα δεν κάνουμε τίποτα. Προς γνώση όλων. Ο Μάλαρτζ είναι διαθέσιμος!!!

Η κριτική δεν είναι γόνιμη όταν δεν προτείνονται λύσεις. Θα κάνω τη δική μου προσπάθεια.
1. Αναδιοργάνωση του Δ.Σ και συγκρότησή του από τεχνοκράτες. Οι οργανωμένοι θα πρέπει να εκπροσωπούνται από έναν και μόνο εκπρόσωπο.2. Πρόσληψη προπονητή αξίας ή επιστροφή του Λίνεν.3. Να ξαναδούμε τον παλιό καλό Τσακίρη. Φέτος έγινε σοφότερος. Τον χρειαζόμαστε. Όμως πρέπει να δείχνει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πυγμή. Ας αφήσει λίγο στην άκρη τον οπαδό, τον Πάνθηρα. Τέτοιους έχουμε πολλούς στην 3. Ας γίνει ο ισχυρός και με πυγμή πρόεδρος. Δυστυχώς αυτόν στερηθήκαμε φέτος.4. Απαρέγκλιτη τήρηση του εσωτερικού κανονισμού, χωρίς εξαιρέσεις. Οι παίκτες πρέπει επιτέλους να τιμωρούνται για πειθαρχικές παραβάσεις, όπως επίσης και για τις κάρτες. Είναι αδιανόητο με τόσο χαλαρή άμυνα να είμαστε οι πρώτοι σε κόκκινες κάρτες στο πρωτάθλημα. 5. Στήριξη της οικογένειας. Το οικογενειακό διαρκείας στην οικογενειακή εξέδρα που πρέπει να είναι η 4 δεν πρέπει να κοστίζει περισσότερο από 300 ευρώ. Ας δώσουμε κίνητρο (και οικονομικό) στον κόσμο να επιστρέψει.5. Παραμονή όλου του βασικού κορμού. Η χρονιά που έρχεται είναι σημαντική. Ας μην δώσουμε κανέναν παίκτη που μας ενδιαφέρει έναντι οποιουδήποτε οικονομικού ανταλλάγματος. Η ομάδα πρέπει να επιστρέψει ψηλά. Του χρόνου βλέπουμε. Με δεδομένο ότι ούτε ο Π.Α.Ο.Κ, ούτε η Α.Ε.Κ έχουν τεράστιες δυνατότητες ενίσχυσης, ας κοιτάξουμε να ενισχυθούμε εμείς. Ο καλοκουρδισμένος και ενισχυμένος Πανιώνιος μπορεί να έχει βλέψεις ακόμη και για ChL 6. Απόκτηση κεντρικού αμυντικού, επιθετικών επιπέδου και βασικού τερματοφύλακα.

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι ενόψει της επόμενης χρονιάς ας σκεφτούμε να αλλάξουμε τη φανέλα. Ο Πανιώνιος δεν μπορεί να αγωνίζεται με αυτή τη πιτζάμα. Θα ήθελα επίσης να θυμίσω στους προληπτικούς ότι ο Πανιώνιος τα τελευταία χρόνια είχε καλύτερη απόδοση με γαλάζια φανέλα, την οποία δυστυχώς φέτος δεν είχαμε.

Ελπίζω η διοίκηση να ακούσει και τη δική μας φωνή, να λάβει υπόψη της και τη γνώμη του μέσου μη οργανωμένου φίλου του Πανιωνίου και να προχωρήσει σε μεθοδικές κινήσεις για την ενίσχυση της ομάδας. Ο κος Τσακίρης έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Θα τον στηρίξουμε σε κάθε θετική ενέργεια και θα του επισημάνουμε τα λάθη. Είναι σίγουρο όμως ότι ο μήνας του μέλιτος έχει τελειώσει.

9 σχόλια:

zamis είπε...

Δεν εχω να προσθεσω τιποτα.
Μονο να περιβληθει με εμπιστοσυνη ο Φερερα και να αφεθει να δουλεψει απερισπαστος και χωρις τρικλοποδιες.
Οποιες κι αν ειναι οι αγωνιστικες επιλογες του,συμφωνουμε η διαφωνουμε,πρεπει να ειναι δικες του διοτι αυτος θα κριθει για αυτες.Ουτε ο Τσακιρης ουτε οι καφροι της εξεδρας(οι διαφορετικοι)

br fun_atic είπε...

Με απασχολεί που ο Φερέρα (Μας κακομαθαίνετε κύριε πρέσβη ) ήρθε στην ομάδα σας ιεραπόστολος. Δεν έφερε ούτε έναν συνεργάτη του. Όποιος θέλει να κάνει κουμάντο φέρνει και συνεργάτες.Μπορεί βέβαια να πηγαίνει λάου - λάου.

zamis είπε...

Kι εμενα με προβληματιζει αυτο αλλα περισσοτερο με προβληματιζει ο ιδιος ο Τσακιρης και η επιρροη του ''κυκλου'' του(που δεν τετραγωνιζεται με καμια δυναμη..)

Ανώνυμος είπε...

Μόλις είδα την ανακοίνωση της ΠΑΕ που ευχαριστεί το Γιώτη Σταματόπουλο γιά τα 3 χρόνια κοινής πορείας, άμα τη λήξει της συνεργασίας.

Ως εδώ, καλά. Το ωραίο είναι πως στην ιστοσελίδα του, ο κ. Μάκης Διόγος του απευθύνει το εξής κείμενο, λίγο πιό κάτω από το οποίο είναι εκείνο με το οποίο τον ξεφώνιζε γιατί .... δεν έβαλε τον Εκρά στην Τρίπολη!!!

"Κ.Ν.: Καλή συνέχεια, όπου κι’ αν πας Γιώτη Σταματόπουλε. Τρία χρόνια έδωσες τα πάντα για τον Πανιώνιο, έγινες Πανιώνιος και αυτό θα σε σημαδεύει σ’ όλη σου τη ζωή. Είχες την τιμή να πάρεις το «βάπτισμα του πυρός» στην προπονητική σου καριέρα σε έναν πάγκο που έχουν καθίσει προπονητές της εμβέλειας του Τζο Μάλετ, του Ιγκορ Νέτο, του Ούρμπεν Μπραμς, του Χέλμουτ Σενέκοβιτς, του Γιάννη Κυράστα και τόσων άλλων μεγάλων κόουτς. Καλή συνέχεια..." Μάκης Διόγος"

Θα ξεράσω παιδιά. Θα ξεράσω.

Zamis, είπαμε γιά parrots, αλλά οι δικοί μας είναι εξόχως πολύχρωμοι και πλουμιστοί.

zamis είπε...

O Λινεν δηλαδη ανηκει στους τοooσους αλλους μεγαλους?..

υγ.οι mods ειχαν τουλαχιστον υψηλη αισθητικη και πραγματικη διαφορετικοτητα,οχι βλαχουρια.

br fun_atic είπε...

Ναι αλλά στο βιβλίο του άλλου έχει την αφεντομουτσουνάρα...σε νεανική ηλικία βέβαια...

zamis είπε...

ολα τα λεφτα η λεζαντα παντως!
το συγχρονο να η ευκαιρια ειναι το x-factor..

Ηλεκτρολόγοι Μηχ. ΕΜΠ 1981-1986 είπε...

Πάντως ο Φερέρα έχει προτείνει 2 παίκτες να φέρει. Ο ένας είναι ο Ριέρα. Πάντως αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο Πανθρακικός είχε την τρίτη χειρότερη επίθεση (δεν θυμάμαι ακριβώς αλλά νομίζω 21 με 23 γκολ βάλανε), είναι μάλλον άτοπο να παίρνεις τον επιθετικό του, που δεν έδειξε και κάποια αξιοσημείωτη παραγωγικότητα σε ατομικό επίπεδο.

br fun_atic είπε...

κι εμείς που είχαμε από τις καλύτερες επιθέσεις είδαμε ελάχιστα γκολ από επιθετικούς. Τελικά τα νούμερα τα πιστεύει μόνο ο Γαλάνης