Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Παιδική εξέδρα

Μια που το θέμα εξακολουθεί να είναι επίκαιρο, τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί και ύστερα από προτροπή του πολύ καλού αναγνώστη CostisT αναδημοσιεύω το παρακάτω άρθρο με την ελπίδα ότι τα ζητήματα αυτά θα λυθούν από τη διοίκηση την νέα χρονιά. Με δύο λόγια, η διοίκηση πρέπει να μεριμνήσει για τη δημιουργία μιας πραγματικής οικογενειακής εξέδρας, είτε στη θύρα 9 είτε σε στεγασμένο τμήμα της 2, είτε σε στεγασμένο τμήμα οποιασδήποτε άλλης εξέδρας(προσφέροντας στοιχειώδεις ανέσεις για την οικογένεια, δηλαδή τουαλέτες που να πληρούν τους όρους υγειινής και ευπρέπειας, ασφάλεια, κυλικεία) και ασφαλώς να εκλογικεύσει την τιμή του οικογενειακού διαρκείας. Το άρθρο αυτό είχε δημοσιευθεί από το Blog στις 19.11.2008

Όλες οι ομάδες υποστηρίζουν ότι επιθυμούν την επιστροφή των οικογενειών στα γήπεδα. Καταγγέλλουν την βία, τους οργανωμένους φιλάθλους και τον φανατισμό. Όλα αυτά βέβαια στα λόγια. Γιατί στην ουσία όλες οι ομάδες στηρίζουν τους τακτικούς πελάτες τους και όχι τις οικογένειες.


Στα πλαίσια αυτά κινήθηκε και ο Πανιώνιος. Μέχρι και το καλοκαίρι τα παιδιά έμπαιναν στο γήπεδο χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο. Το καλοκαίρι μάθαμε ότι το μέτρο αυτό καταργείται και ότι όλοι ανεξαιρέτως θα πληρώνουν εισιτήριο. Είναι γεγονός ότι η απόφαση αυτή δεν ικανοποίησε τους οικογενειάρχες, παρ’ όλα αυτά έγινε τελικά δεκτή με το σκεπτικό ότι τα χρήματα από τα εισιτήρια θα ενίσχυαν τον σύλλογο. Όμως το γήπεδο ως οικογενειακή διασκέδαση άρχισε να γίνεται ακριβό. Γιατί ο καθένας και ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση μπορεί να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για τον εαυτό του έστω σε μία φθηνή θύρα, τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν πρόκειται να φέρει και την οικογένειά του. Πρέπει λοιπόν ο οικογενειάρχης να πληρώσει το δικό του εισιτήριο, το εισιτήριο των παιδιών και ένα σωρό άλλα πράγματα (πατατάκια, κόκα κόλες, νερά κ.λ.π). Είναι αδιανόητο το γήπεδο, ως γνήσιο λαϊκό θέαμα, να κοστίζει στον οικογενειάρχη περισσότερο από μία παράσταση του Εθνικού θεάτρου.


Ο Πανιώνιος, και προς τιμήν, του εξήγγειλε ότι τα παιδιά θα πληρώνουν ένα συμβολικό εισιτήριο. Μέχρι εδώ καλά. Το αριθμημένο όμως εισιτήριο βρίσκονταν σε άλλη θέση και ενδεχομένως σε εντελώς διαφορετική σειρά από τον πατέρα. Αποτέλεσμα ήταν να προκαλούνται παρεξηγήσεις, ιδίως σε παιχνίδια μεγάλου ενδιαφέροντος. Γιατί οι αργοπορημένοι ήθελαν κα καθίσουν στις θέσεις που ανέγραφαν τα εισιτήριά τους και οι γονείς να κάθονται τα παιδιά τους δίπλα τους (απόλυτα λογικό).


Παράλληλα ο Πανιώνιος προχώρησε στην έκδοση οικογενειακού εισιτηρίου διαρκείας. Να αναφέρουμε μόνο ότι αν και το μέτρο ήταν σωστό και έλυνε κάποια προβλήματα, εντούτοις το εισιτήριο διαρκείας ήταν ακριβότερο από το αντίστοιχο του Παναθηναϊκού. Και όπως και να το κάνουμε, άλλο είναι να παρακολουθείς παιχνίδια στο Ολυμπιακό Στάδιο και μάλιστα για το Champions League και άλλο παιχνίδια του Ιντερότο στην Νέα Σμύρνη. Γιατί η Νέα Σμύρνη δεν παρέχει καμία απολύτως άνεση. Δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης, οι τουαλέτες είναι σε άθλια κατάσταση, οι καντίνες μόλις δύο ή τρεις και γενικά δεν ο χώρος δεν βοηθάει κανέναν.


Επειδή υπήρξαν αντιδράσεις, ο Πανιώνιος θεσμοθέτησε την παιδική εξέδρα της θύρας 4. Το μέτρο αυτό ήταν σωστό. Πλήρωναν όλοι και μάλιστα ένα προσιτό ποσό και οι οικογένειες βρίσκονταν σε έναν προστατευμένο χώρο με κάποιες σχετικές ανέσεις. Βέβαια η συγκεκριμένη παιδική εξέδρα, μολονότι ως θεσμός υπήρξε ΑΠΟΛΥΤΑ πετυχημένος, δεν λειτούργησε για περισσότερο από δύο αγωνιστικές. Βλέπεις, λειτούργησε και πάλι η λογιστική λογική. Γιατί να χάνω έσοδα από μία ακριβή θύρα; Στην εξορία οι οικογένειες. Και μάλιστα στην πιο αφιλόξενη θύρα του γηπέδου. Την Θύρα 1. Αυτή που για χρόνια «φιλοξενούσε» τους οργανωμένους οπαδούς των αντίπαλων ομάδων.


Αν ο Πανιώνιος ενδιαφέρεται για τις οικογένειες πρέπει να δράσει και να το αποδείξει. Αν δεν συμφέρει οικονομικά η δημιουργία οικογενειακής εξέδρας στο στεγασμένο τμήμα του γηπέδου, τότε η εξέδρα αυτή πρέπει να δημιουργηθεί. Επειδή δεν είναι καλό να κάνεις κριτική χωρίς να προτείνεις λύσεις, θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις.


Η αναξιοποίητη θύρα 9 του γηπέδου πρέπει να μετατραπεί σε οικογενειακή. Όχι όμως στα λόγια ή με ένα απλό πανό. Η θύρα αυτή πρέπει να στεγαστεί, να αναμορφωθεί και να αποκτήσει ανέσεις (όπως τουαλέτες και σύγχρονο κυλικείο) και ασφάλεια. Επιπλέον το εισιτήριό της πρέπει να είναι απόλυτα προσιτό. Κάποιοι θα πουν ότι αυτό χρειάζεται έξοδα. Πόσα είναι αυτά; Εδώ η ομάδα χαλάει χρήματα σε άσχετα πράγματα. Δεν πρέπει να δαπανήσει χρήματα για να στεγάσει τις οικογένειες; Πιο είναι το μέλλον της ομάδας; Εμείς που έχουμε φάει τα γήπεδα με το κουτάλι ή τα παιδιά;


Κάποιοι άλλοι θα πουν ότι το έξοδο αυτό είναι περιττό εν όψει της δημιουργίας του νέου γηπέδου. Καλά. Ας δούμε πρώτα το νέο γήπεδο και τα λέμε. Εδώ ένα parking της πλάκας και δεν είναι έτοιμο μετά από τόσα χρόνια. Άλλωστε δεν θα καταφέρουμε ποτέ να αποκτήσουμε καινούργιο γήπεδο, όσο το παλιό παραμένει μισοάδειο. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να πείσουμε τους ίδιους τους Νεοσμυρνιώτες ότι το παλιό γήπεδο δεν μας χωρά και δεν εξυπηρετεί. Ποιους όμως να πείσουμε; Αυτούς που δεν έρχονται στο γήπεδο ή που ουσιαστικά εκδιώκονται από αυτό;


Υποτίθεται ότι τον Δεκέμβριο θα αποχωρήσουν αρκετοί παίκτες από την ομάδα. Κάποιοι θα δοθούν με μεταγραφή και κάποιοι θα λύσουν τα συμβόλαιά τους. Σε κάθε περίπτωση όμως θα υπάρξει οικονομικό όφελος για τον σύλλογο. Μέρος αυτού ας δοθεί για την δημιουργία μιας πραγματικής οικογενειακής εξέδρας. Άλλωστε το μέλλον ανήκει στα παιδιά.

29 σχόλια:

br fun_atic είπε...

Προσωπικά διεκδικώ την θύρα 4 ως οικογενειακή εξέδρα, διότι είναι η πλέον προστατευμένη. Για όσο καιρό λειτούργησε η 4 ως παιδική - οικογενειακή εξέδρα ήταν πραγματικά χαρά θεού. Ήταν λόγος να πηγαίνεις στο γήπεδο.
Το οικογενειακό εισιτήριο διαρκείας δεν πρέπει να υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τα 300 ευρώ (γονιός και 1 παιδί + 50 ευρώ το κάθε παιδί). Τουλάχιστον γι' αρχή. Θα πρέπει επίσης να μπορεί κάποιος να αγοράζει οικογενειακό διαρκείας για τη μισή σεζόν ή για συγκεκριμένο αριθμό παιχνιδιών. Γιατί με τα παιδιά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος...Για όποιον δεν θέλει παρ’ όλα αυτά να αγοράσει διαρκείας θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι το παιδί του θα κάθεται δίπλα του. Είναι κρίμα να γινόμαστε κάθε φορά μαλλιά κουβάρια...
Όταν πειστώ ότι η διοίκηση ενισχύει την Πανιώνια οικογένεια περισσότερο από τους οργανωμένους θα είμαι από τους πρώτους που θα αγοράσουν οικογενειακό διαρκείας.
Έχω ήδη ετοιμάσει έναν μάγκα - κούκλο Πανιώνιο. Θα ακολουθήσει όμως και η ωραιότερη Πανθηρίνα του γηπέδου...Μια που δεν έχω βρει μπλουζάκι με την εικόνα του Φανούρη ή του Μανόλο (θα πρότεινα στην γυναίκα του προέδρου μια που σχεδιάζει ρούχα να δημιουργήσει μία μπλούζα που θα παρουσίαζε τον Φανούρη και τον Μανόλο ως Ινδιάνικο Τοτέμ. Θα έκανε τρελές πωλήσεις) της φοράω τη μπλούζα του Ρεκόμπα.

re-la-re είπε...

Συμφωνώ και εγώ για τη Θύερα 4 η οποία έχει και ένα ακόμα πλεονέκτημα. Βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τους αντιπάλους οργανωμένους αλλά και τους δικούς μας οργανωμένους. Αν λοιπόν αυτές οι 2 ομάδες αποφάσίσουν να ανταλλάξουν αντικείμενα η πιο ασφαλής θέση είναι η 4.

Πάμε στην τιμή του παιδικού εισητηρίου. Αφού η ΠΑΕ πουλάει παιδικά εισητήρια στην 4 και στην 7 στο ένα πέμπτο της τιμής του κανονικού (5 ευρώ το παιδικό και 25 ευρώ το κανονικό) αναγνωρίζει πως οι περσιμές τιμές των παιδικών εισητηρίων διαρκείας ήταν εξωφρενικές.
Προτείνω λοιπόν να διατηρηθεί αυτή η αναλογία στα φετινά οικογενειακά εισητήρια όπου τα παιδικά θα κοστίζουν το 20% των κανονικών.

br fun_atic είπε...

Αυτό είχα κι εγώ στο μυαλό μου γιά την 4. Η 7 είναι κοντά στους οργανωμένους της άλλης ομάδας, εκτός κι αν τους στείλουν πάλι στην 1.

zamis είπε...

Επισης κατω απο την 4,στα παλια υβριστικα,φιλοξενουνται-με εποπτεια υπευθυνων-τα παιδακια που μπαινουν στο γηπεδο μαζι με τις ομαδες.Επομενως,θα μπορουσε ολος αυτος ο χωρος να αποκτησει μια πολυ ωραια ατμοσφαιρα.Ταυτοχρονα,επειδη εκει ειναι και ο παγκος των αντιπαλων,θα αποφευχθουν ενδεχομενες ακροτητες εναντιον τους.
Κατι περα απο την παιδικη εξεδρα.Δεν ξερω αν υπαρχει η δυνατοτητα οι αντιπαλοι οπαδοι να μπαινουν στην 9.Ειναι κριμα οι φιλαθλοι μας στην 7 να κινδυνευουν η ακομα και να ενοχλουνται απο τους εκαστοτε καφρους.

Costix είπε...

BRFUN, Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ POST ΚΛΠ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΩΣΩ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΟΛΙΣ ΤΟΝ ΞΑΝΑΔΩ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΜΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ. ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΣ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ.

ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΝ ΠΡΟΤΡΕΨΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΕΜΠΑΘΕΣΤΑΤΟΥ (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΣΤΑΤΟΥ) PGSS1890, ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΕΙ ΧΡΟΝΟ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ/ΚΟΙΝΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΦΙΛΑΘΛΟΥ.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΚΙΤΣΑ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΑ ΜΑΛΑ !!! ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ Ο ΤΣΑΚ ΕΧΕΙ ΥΨΗΛΗ ΑΙΣΘΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΚΑΝΕΙ ΠΛΑΚΑ.

ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑΡΑ ΜΑΣ.

ΑΥΡΙΟ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΜΕΣΑ. ΝΑ ΕΥΦΡΑΝΘΕΙ (ΠΡΩΤΑ Ο ΘΕΟΣ) ΛΙΓΟ ΤΟ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟ ΜΑΣ ΧΕΙΛΑΚΙ... ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.

Ηλεκτρολόγοι Μηχ. ΕΜΠ 1981-1986 είπε...

Όλα όσα αναφέρατε για την χρήση της θύρας 4 σαν παιδικής εξέδρας τα επικροτώ και εγώ πλήρως και τα συνυπογράφω.
Απ' όσο μαθαίνω ο Πανιώνιος έχει ξεκινήσει καμπάνια στα σχολεία της περιοχής και επίσης σε διάφορες οργανώσεις που έχουν σχέση με παιδιά. Πχ σε πολλά ματς τα παιδάκια που συνοδεύουν τους παίκτες προέρχονται και από τη παιδική σχολή χορού που διατηρεί ο Ερυθρός Σταυρός στη Νέα Σμύρνη.

Πιστεύω ότι θα ήταν επίσης καλή ιδέα να προσπαθήσει η ΠΑΕ να τονίσει ότι ο Πανιώνιος είναι η ομάδα της Super League των Νοτίων Προαστείων. Θα ήταν νομίζω καλό να τονώσουμε την Πανιώνια ιδέα στις ευρύτερες περιοχές που περιβάλλουν τη Νέα Σμύρνη. Απ' όσο ξέρω Νέος Κόσμος και Μπραχάμι και η περιοχή του Παλαιού Φαλήρου στην Αμφιθέα έχουν τεράστια και παλιά πανιώνια παράδοση και η κυανέρυθρη παρουσία ίσως είναι και πιο έντονη και από την ίδια τη Νέα Σμύρνη. Ελληνικό, Φάληρο, Άλιμος, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Γλυφάδα, Βούλα είναι περιοχές που θα μπορούσαμε να διευρύνουμε την παρουσία μας. Πανιώνιος των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα και Πανιώνιος που θέλει να εκφράσει σε επίπεδο πρωταθλητισμού το ποδόσφαιρο των Νοτίων Προαστείων. ΟΚ, μια ιδέα παραπάνω. Ίσως είναι καλή και εφικτή ως ενός σημείου ίσως και όχι...

Costix είπε...

Αντε ρε παιδια, Steve, Griniaris, Costas και ολοι οι συνblogites.

Ειναι σημαντικη η γνωμη σας.

Γραψτε την !!!

Θα παει στον Προεδρο !!!

zamis είπε...

Καλημερα σε ολους,

Για μενα,αυτο που λεει ο IWN ειναι εξαιρετικα σημαντικο,θεωρω δε οτι ειναι απολυτα εφικτο.
Για να το παω και ενα(τολμηρο)βημα παραπερα,το νεο γηπεδο-εαν ποτε προχωρησει-θα μπορουσε να γινει σε μια απο αυτες τις περιοχες.
Αντιλαμβανομαι οτι υπεισερχομαι σε οικονομικα,νομικα και χωροταξικα θεματα τα οποια αγνοω.
Ως συλλογος ομως ειναι απαραιτητο ο Πανιωνιος να μεγαλωσει και να ξεφυγει απο τα στενα ορια της πλατειας.Αυτο φυσικα εχει να κανει κυριως με την νοοτροπια της ομαδας,η οποια κατα τη γνωμη μου πρεπει σιγα σιγα να αφηνει το ''χωριο'' και να κοιτα προς την ''πολη''.
Εξ'αλλου,οπως εχουμε ξαναπει,αυτη η ''γαλατικη''συμπεριφορα εχει μεν ρομαντισμο αλλα αποτελει και τροχοπεδη για την αναπτυξη μας.
Θεωρω λοιπον κι εγω οτι προς τα Νοτια υπαρχει δυνητικα μεγαλη δεξαμενη απο την οποια μπορουμε να αντλησουμε.

re-la-re είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον zamis. Το νέο γήπεδο δεν πρέπει να είναι στη Νέα Σμύρνη. Στη Νεα Σμύρνη στο χώρο του γηπέδου μπορεί να μείνει ο ερασιτέχνης. Να μετατρέψει το υπάρχον γήπεδο σε χώρους άθλησης της ΝΕολαίας (5χ5, μπάσκετ, μεγαλύτερη πισίνα) και η επαγγελαματική ομάδα να πάει σε κοντινή περιοχή δικεδικώντας μεγαλύτερο ποσοστό από τους φιλάθλους του Λεκανοπεδιου. Μην ξεχνάμε ότι τη δεκαετία του 40 πριν καταλήξουμε στη Νέα Σμύρνη συζητιόταν τον γήπεδο του Πανιωνίου να γινόταν εδώ στην Καισαριανή (αν θυμάμαι καλά), που υπάρχει και οδός Πανιωνίου.

Ηλεκτρολόγοι Μηχ. ΕΜΠ 1981-1986 είπε...

Pgss1890, αν θυμάμαι καλά υπήρχε και Πανιώνιος Καισαριανής.

br fun_atic είπε...

πως θα γινει ομως η αγορα του οικοπεδου; θα χρειαστουν τα δανεια της αγγλιας.κακα τα ψεματα.δυστυχως ειναι δυσκολο να μαζεψουμε γρηγορα κοσμο εκτος νεας σμυρνης.ο λιανος το εχει καταλαβει καλα.αυτο που μπορει ναα βοηθησει ισως ειναι η δημιουργια ακαδημιων 5Χ5 σε διαθορα σημεια της αθηνας αλλλα και σε αλλες πολεις.

zamis είπε...

Σαφως η προτεραιοτητα ειναι να επιστρεψει ο κοσμος και αυτο μπορει να γινει μονο εαν ο νεος προπονητης ξαναενωσει τους φιλαθλους μας(και οχι τους οπαδους)και δωσει οραμα.
Αλλα να τον αφησουν να δουλεψει με εμπιστοσυνη και βαθος χρονου μακρια απο διαφορους Πανιωναρες που θελουν να μας σωσουν απο τον εαυτο μας..

re-la-re είπε...

Ναι αυτο με το 5x5 το σκεφτόμουνα όλο το πρωι αφού έγραψα το ποστ.
Είναι ώρα να ανοίξουμε τα φτερά μας και σε κοινωνίες εκτός Νέας Σμύρνης και αυτό μπορεί να γίνει ευκολότερα στα παιδιά.

Ο Πανιώνιος Καισαριανής φυσικά και υπάρχει ακόμα.

dimitris είπε...

ειναι μεγαλο το κερδος τα πιτσιρικια.... αυτα θα ειναι τα ενεργα μελοι του αυριανου ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ το ξερουμε ολοι..ο καθε ολυμπιακος η παναθηναικος σαν συλογοι μπορουν να τα κερδισουν με τα πρωταθληματα που εχουν παρει και με της στημενες κατα εμενα αθλητικες εκπομπες σε ραδιο και τν (ξεχνας οτι υπαρχουν και αλλεςομαδεσ στην ελλαδα ).... το δικο μας οπλο ωστε να τα παρουμε με το μερος μας ειναι η γαλουχιση τους στην ΠΑΝΙΩΝΙΑ ΙΔΕΑ.... θελει να τους δωσουμε κινητρο ωστε να ερθουν στο γυπεδο και να κολλησουν με τον ΠΑΝΙΩΝΙΟ... τα κινητρα ειναι standar και πολι απλα πιστευω...
1)φτηνο εισιτηριο στα μικρα παιδια μεχρι και παρα πολλες προσκλησης στα σχολεια
2)της ποιο καταλληλες συνθηκες ωστε να μπορεσειμια μανα η καποιος αλλος να τα φερει εκει (ασφαλεια μακρια απο οργανομενους οπαδους , σωστες τουαλετες,στεγη για πιθανη βροχη)
3)να δινονται συνεχεια δωρακια τα οποια το παιδι θα τα εχει και στο σπιτι του μετα να κολλαει με αυτα,αφισσες ,μπλουζακια,σημαιες κτλ κτλ)

Steve είπε...

Νομίζω τα είπατε όλα! Να προσθέσω μόνο ότι τα παιδιά μας που κάθονται στη Θ1, εκτός από τον ήλιο ή τη βροχή, τρώνε στο κεφάλι και αρκετές δόσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας που είναι ακριβώς πάνω από τα κεφάλια τους!!! Και μόνο γι αυτόν το λόγο δεν πρέπει να ξαναγίνει εκεί η παιδική κερκίδα. Απορώ πως δεν το έχει σκεφτεί κανένας στην ΠΑΕ.
Ξέρω ότι ο Τσακ είναι ευαίσθητος άνθρωπος στο θέμα "παιδιά" και θα κάνει ό,τι μπορεί με τις υποδείξεις σας. Άλλωστε και ο ίδιος κάθεται καμιά φορά στην Θ1. Από την οποία 1 παρεπιπτόντως - δεν ξέρω αν έχετε κάτσει ποτέ- όχι μόνο δεν βλέπεις καλά το παιχνίδι γιατί είσαι πάνω από 130 μέτρα από το απέναντι τέρμα, αλλά ανεβαίνεις και ένα σωρό σκαλιά μέχρι να φτάσεις στο πρώτο κάθισμα. Αυτόματα παπούδες και μικρά πιτσιρίκια δυσκολεύονται πάρα πολύ και είναι σαφώς ένα ακόμα αντικίνητρο για τις οικογένειες. Τέλος πάντων ας μην γκρινιάξουμε άλλο. Μπράβο σε όλους σας που ασχοληθήκατε με ένα τέτοιο θέμα και μακάρι ο CostisT να τα καταφέρει να ακουστούμε εκεί που πρέπει.
Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στο σημαντικό αυτό project.

Steve είπε...

Μόλις διάβασα τα ονόματα της αυριανής αποστολής και είμαι λίγο απαγοητευμένος. Περίμενα από την τεχνική δ/νση (όχι τον Σταμ) να δοκίμαζε 1-2 παίκτες των νέων. Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε να δούμε αυτούς που δεν έχουν παίξει πολύ μέχρι τώρα όπως πχ οι Ανδριόλας, Κοιλιάρας και Κούκετς. (BTW, o Κουτσόπουλος είναι τραυματίας?)

re-la-re είπε...

Σήμερα διάβασα ότι ο Κουτσόπουλος έχει κλεισει στον Ατρόμητο. Συνεπώς φεύγει και δεν έχει νόημα να παίξει.

Για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας δυστυχώς ο Ερασιτέχνης μας έχει απογοητεύσει. Να φανταστείς ότι πριν από μήνες έδωσε στη δημοσιότητα μια απόφαση από ένα δικαστήριο που τον δικαίωνε γι αυτό το θέμα. Συνεπώς ο Τσακίρης ξέρει πολύ καλά το συγκεκριμένο θέμα και το αποδέχεται. Εδώ δίνω το link από το χρησμοδότη που έχει την απόφαση (http://bluerednews.blogspot.com/2008/07/blog-post_29.html)

Steve είπε...

Ωστε φεύγει κι ο Βαγγέλης. Προς μεγάλη ικανοποίηση του Τζαβέλα φαντάζομαι. Κι όταν ο μικρός μαζεύει κάρτες (που δεν είναι και τόσο δύσκολο έτσι όπως παίζει), θα βάζουμε ποιον αριστερό μπακ? Τον Κούκετς?

re-la-re είπε...

Θα επανέλθει νομίζω ο Γραβάνης.

br fun_atic είπε...

διαβαζα σημερα στη sporday (ειχα 1,5 ευρω για πεταμα) οτι ο κουτσοπουλος εχει μεινει πολλα χρονια στην ομαδα και ειναι φυσικο να θελει να αλλαξει ομαδα.ο.κ φυσικο ειναι να θελει να φυγει απο τον πανιωνιο για τον ατρομητο,ενω μαλιστα υπηρξε προφορικη συμφωνια;ανησυχητικο ακουγεται.

Steve είπε...

Γραβάνης, έγραψε! Και να παίρνουν σειρά ο Μπάμπης Ιντζόγλου με τον Θέμη Τζανετή.

Χωρίς πλάκα, σκέπτομαι ότι αν φτιάχναμε την καλύτερη ενδεκάδα των τελευταίων 30-40 χρόνων, πολύ δύσκολα θα έπαιζε κάποιος από τους σημερινούς. Ίσως στη δεύτερη ή την τρίτη καλύτερη ενδεκάδα να έμπαιναν κάποια παιδιά αλλά όχι στην πρώτη. Όσο κι αν έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο, αν πάρετε μια-μια όλες τις θέσεις, θα θυμηθείτε ότι έχουν περάσει κατά καιρούς πάρα πολύ μεγάλοι παίκτες.

ΒR_f και PGSS1890, σας δίνω ιδέα για νέα ανάρτηση στα blogs σας και ίσως νέα γκάλοπ. Σε δουλειά να βρισκόσαστε δηλαδή :)

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σε όλους,

Επιτρέψτε μου μία σημαντική αντίρρηση σε όσα γράφτηκαν γιά το γήπεδο. Νομίζω πως αν φύγει από τη Νέα Σμύρνη θα έλθει απλά το τέλος του Πανιωνίου όπως τον ξέρουμε, αλλά αυτό που θα προκύψει δεν θα αρέσει σε κανέναν μας. Το πιστεύω ακράδαντα και δείτε το παράδειγμα του μπάσκετ (από το οποίο προέρχομαι και στο οποίο έπαιξα) γιά να με καταλάβετε.

Μιλάμε (στο μπάσκετ) για μία ομάδα άχρωμη και άοσμη που δεν βρίσκει χώρο να στεγάσει στη δεκάδα της δύο βασικούς και καλούς παίκτες της Εθνικής Εφήβων (Συγκούνα, Γιάνκοβιτς). Είναι ντροπή, αλλά έτσι είναι! Αφήστε που αν ξαφνικά αυτή την ομάδα την αγόραζε κάποιος (π.χ.) Σαουδάραβας και της άλλαζε όνομα και φανέλλα, θα καταλάβαινε κανείς από τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο τη διαφορα; Κανείς, και το ξέρουμε όλοι.

Πηγαίνω τον ένα πιτσιρικά μου στην υποδομή του ΠΑνιωνίου (μπάσκετ) όπου γίνεται καταπληκτική δουλειά από τους παλιούς μου συμπαίκτες. Είναι 400 παιδιά εκεί, που τους έχουν αφαιρέσει το μεγαλύτερο κίνητρο, αυτό που ένιωθα εγώ παρακολουθώντας την ομάδα της δεκαετίας '70 (Δενδρινός, Μίσσας, Λαζαρίδης, Παπαδάκης ...): ότι μιά μέρα θα αξιωθώ να φορέσω αυτή τη φανέλα. Τώρα, αυτά τέλος! Έχει φροντίσει ο κ. Λιανός να βιάσει τη φυσιογνωμία της ομάδας και όλοι βγάζουν το σκασμό γιατί τους αρέσει η γκλαμουριά και οι γκομενίτσες στο ημίχρονο. Απλά, είναι θέμα τύχης: μόλις φύγει ο κ. Λιανός, θα παίζουμε με τον Εσπερο, στην κατηγορία που είναι τώρα... Μετά το παιχνίδι με τη Ρεάλ (που πήγα τους γιούς μου για ιστορικούς λόγους) δεν ξαναπήγα.

Γιατί τα γράφω αυτά; Κινδυνεύει το ποδόσφαιρο να υποστεί τα ιδια αν φύγει από τη Νέα ΣΜύρνη; Ίσως 'όχι στον ίδιο βαθμό, αλλά ναι κινδυνεύει. Ο Πανιώνιος της Νέας ΣΜύρνης μπορέι με τη συστράτευση των ανθρώπων του να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καμπές στην ιστορία του. ¨Ενας Πανιώνιος στη Γλυφάδα, στο ΕΛληνικό, στη Βάρη ή στο Κορωπί, θα πάει άπατος μόλις φύγει (γιά οποιδήποτε λόγο) ο πλούσιος χρηματοδότης του. ΑΠΑΤΟΣ!!!!

Τι πιστεύω πως πρέπει να γίνει: αυτό που έγραψε ο Καρπετόπουλος ένα Σάββατο. Να προσληφθεί ένα πολύ καλό αρχιτεκτονικό γραφείο και να κάνει (με τη φαντασία και την τόλμη που έχουν οι καλοί αρχιτέκτονες) μία μελέτη ενός γηπέδου στον υπάρχοντα χώρο (είτε νέου, είτε στη βάση του παλιού) με πλήρη συμμόρφωση στους υπάρχοντες οικοδομικούς κανονισμούς. Αυτό το γήπεδο να γίνει (αν φυσικά υπάρξουν οι αναγκαίοι πόροι) και να καλύψει τις ανάγκες του συλλόγου γιά μία 10ετία-15ετία. Αν στην πορεία ο σύλλογος μεγαλώσει τόσο σε φιλοδοξίες, ανθρώπους, έμψυχο υλικό, υπάρχει τρόπος γιά μεταφορά του εντός ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ σε άλλο χώρο. Δεν θέλω να επεκταθώ γιατί είναι προβοκατόρικο και άκαιρο αυτό που έχω στο μυαλό μου. ΑΛλά, αυτό που προσπαθώ να πώ, είναι πως ό,τι γίνει, πρέπει να γίνει εντός Νέας Σμύρνης.

Τέλος, ένα φαρμακερό σχόλιο, το οποίο αδυνατώ να αποφύγω. Ξεκαθαρίζω πριν το γράψω ότι τον νυν δήμαρχο τον γνωρίζω, τον εκτιμώ και τον αγαπώ ιδιαίτερα. Άρα το σχόλιο μου δεν αφορά αυτόν. Αφορα στις αντιδράσεις γιά το σχέδιο νεου γηπέδου. Είναι ντροπή, κατά τη γνώμη μου, ο πολιτικός χώρος που παρέλαβε στη μεταπολίτευση την υπέροχη Νέα Σμύρνη με τα διώροφα σπίτια και την υπέροχη ατμόσφαιρα στην οποία μεγαλώσαμε, και την παραδίδει σήμερα στα παιδιά μας με την αποκρουστική μορφή που βλέπουμε γύρω μας (τεράστιες πολυκατοικίες, πεζοδρόμια κατειλημμένα, κτλ.) να ενοχλείται τώρα από το γήπεδο, όταν ο Πανιώνιος είναι ίσως το τελευταίο στοιχείο που έχει μείνει από τη Νέα Σμύρνη που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε πολύ. Είναι ντροπή ...

Γιατί

br fun_atic είπε...

Κι εγώ συμφωνώ γιά το γήπεδο στη Νέα Σμύρνη.

Γιά τον Λιανό ίσως είσαι λίγο σκληρός, γιατί κάνει τη δική του προσπάθεια, σε ένα πράγματι άχαρο γήπεδο. Δυστυχώς στην παρούσα φάση είναι δύσκολη η επιστροφή στο κλειστό της Αρτάκης.

Οι Σμυρνιοί δεν ήταν όλοι Πανιώνιοι. Υπήρχαν και πολλοί οπαδοί του Απόλλωνα. Αν και η ιστορικότατη αυτή ομάδα είναι άφαντη, εντούτοις πιστεύω ότι ο Πανιώνιος πρέπει να ενοποιηθεί με την ομάδα της Ριζούπολης και να επεκταθεί προς τις παραδοσιακά προσφυγικές γειτονιές της Ν. Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας και Ριζούπολης.

Η ένωση των βασικών Σμυρναϊκών ομάδων, μπορεί, εάν διαφημιστεί σωστά να μιλήσει και στην καρδιά φιλάθλων από άλλες προσφυγικές περιοχές όπως στην Καισαριανή. Ο Πανιώνιος πρέπει να γίνει ο εκφραστής του προσφυγικού στοιχείου (όσο κι αν αυτό φαίνεται ρομαντικό) και να επεκταθεί σε φίλιους και γνώριμους χώρους και γειτονιές της Αθήνας μέσω γηπέδων 5Χ5 και συνδέσμων οργανωμένων φίλων (όχι οπαδών).

re-la-re είπε...

Costa

σε όσα λες υπάρχει και ο αντίλογος. Η Νέα Σμύρνη πήρε τον Πανιώνιο όλων των μικρασιατών προσφύγων και τον κατάντησε μια ομάδα μιας πλατείας.

Αν λοιπόν προχωρήσουμε σε ένα καινούργιο γήπεδο 9-10-11 χιλιάδων θέσεων επειδή δεν μας βγάζει περισσότερο το οικόπεδο μας θα έχουμε δεσμεύσει σε αυτό το κατά τη γνώμη μου κακό μέλλον όλο το σύλλογο για δεκαετίες.

Οσο για το μπάσκετ εγώ πάω όποτε μπορώ. Οι άδειες εξέδρες δείχνουν σε απίστευτο βαθμό το πόσο περιορίστηκε τα προηγούμενα χρόνια ο Πανιώνιος γύρω από τη Νέα Σμύρνη. Φθίνουμε Κώστα συνέχεια. Η απάντηση πρέπει να είναι μια επιθετική πολιτική διεκδίκησης. Είναι καιρός να περάσουμε στην αντεπίθεση. Και είναι σωστή η κίνηση Λιανού. Θα ήταν καλύτερη αν εκεί μπορούσαμε να έχουμε και ακαδημίες ώστε να έρθουν παιδιά απο την περιοχή. Να μπολιαστούν με το μικρόβιο. Μόνο αγώνες δεν βοηθάει πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Aγαπητοί, εκτιμώ πολύ τις απόψεις που διατυπώσατε και τις διαβάζω με πολλή προσοχή, ωστόσο εξακολουθώ να είμαι πολύ σκεπτικός με κάποια πράγματα.

Ιδιαίτερα σε σχέση με όσα έγραψε ο pgss1890 (τουτέστιν ο εμπαθέστατος): η προσπάθεια να ταυτιστεί ξανά ο Πανιώνιος με το προσφυγικό στοιχείο είναι πολύ τρυφερή και ρομαντική και μιλαει κατ' ευθείαν στην καρδιά μου αν και δεν έχω ρίζες από κει (οι γονείς μου ήταν παιδιά της μετεμφυλιακής εσωτερικής μετανάστευσης και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Σμύρνη μετά τον πόλεμο). Νομίζω όμως πως δεν έχει και μεγάλη τύχη και θα εξακολουθήσει να μας συντηρεί ως μία αγαπησιάρική ομάδα, τη δεύτερη (ή μικρή) που υποστηρίζουν οιν περισσότεροι. Το ότι είναι πιά πολύ περισσότερο η ομάδα της Νέας Σμύρνης δεν είναι απαραίτητα κακό. Είναι πάντως μεγάλη συζήτηση και δεν τελειώνει σε δύο αράδες.

Όσο γιά το μπάσκετ, αυτά που γράφεις μου δείχνουν πως κάποιος από τους δύό μας (και δεν το λέω ειρωνικά) έχει αντίληψη των πραγμάτων που είναι ΠΟΛΥ μακριά από την πραγματικότητα. Η ΚΑΕ του κ.Λιανού αδιαφορεί πλήρως και με τελέιως χυδαίο τρόπο γιά τις ακαδημίες και γνωρίζω συγκεκριμένα περιστατικά που το δείχνουν με εύγλωττο τρόπο. Τα περί ακαδημιών στο Ελληνικό θα γελάσουν απολυ στην ΚΑΕ αν το διαβάσουν, σε διαβεβαιώνω. Το μόνο που τους νοιάζει είναι οι πρόσκαιρες επιτυχίες και οι φωτογραφίες με τα πούρα μαζί με τον εσμό των managers που γυροφέρνουν πιά στο μπάσκετ σαν τα κοράκια ...


Η ομάδα έχει γίνει ο τρόπος επίδειξης ενός πλούσιου ανθρώπου, ο οποίος θαυμάσια άυριο μπορεί να την αφήσει αν βρεί άλλο "μαγαζί" που να του δίνει μεγαλύτερη προβολή. Δεν ενδιαφερεται γιά την καλλιέργεια του αθλήματος και το μπόλιασμα που γράφεις, ενώ αν ξέρουν κάποιοι εκεί μέσα που πέφτει το "Ανδρέας Βαρίκας", πιθανώς θα αγνοούν ποιός ήταν ο Αντρέας ... Ναι φίλε pgss1890 φθίνουμε γιατί και το μπάσκετ έπεσε σε περιδίνηση και απαξιώθηκε. Μόνο που εμείς χάσαμε και την ψυχή μας και τη συνέχεια θα τη δείς στο μέλλον ..

Φίλε br-fun, δεν νομίζω πως είμαι σκληρός με τον κ. Λιανό. Και ίσως ο επαγγελματισμός να μας οδηγούσε αργά ή γρήγορα σε μία τέτοια κατάσταση. ΑΛλά, να ξέρουμε και τι μας γίνεται ... Ο γιός σου που παίζει στις ακαδημίες του ποδοσφαίρου (μαζί με τον μικρό μου, μάλλον) μπορεί να φαντάζεται τον εαυτό του σαν Κοντοέ στη μελλοντική ομάδα (άσε που υπάρχουν αρκετοί ΈΛληνες που ανδρώθηκαν στην ομάδα αν και ήλθαν από αλλού). Στο μπάσκετ μας, αυτό τελέιωσε. Δες το ρόστερ και θα με καταλάβεις, αν δε πετύχεις στο δρομο τον Συγκούνα ρώτησε τον αν του δόθηκε έστω και μία ευκαιρία. Και έπαιζε στην Εθνική ΕΦήβων ... Αλλά βλέπεις, η προτεραιότητα δεν ήταν να κερδηθεί ένας παίκτης. Αλλά να βγούμε ΕΥρώπη και να μας δείχνει η τηλεόραση και τα γκλαμουριάρικα περιοδικά να πανηγυρίζουμε με τα πούρα ... Ας το σου λέω γιατί το μπάσκετ με πονάει περισσότερο. Μην κοιτάς που γράφω καμμία φορά στο blog γιά το ποδόσφαιρο, για το οποίο άλλωστε έχω ομολογήσει πως δεν το ξέρω καλά και πάντως όχι καλύτερα από τον μέσο φίλαθλο της Κυριακής.

re-la-re είπε...

Δεν είναι μόνο το μπάσκετ που δεν ενδιαφέρεται για τις ακαδημίες.

Όμως και εσυ κάνεις ένα μεγάλο λάθος. Ποιος είναι ο σκοπός των ακαδημιών; Να βγάλουν πρωταθλητές που θα πλαισιώσουν την πρώτη ομάδα ή να μπολιάσουν τα παιδιά με το μικρόβιο του αθλητισμού σε μια πόλη που η αλάνα έχει πια εξαφανιστεί;

Εγω νομίζω ότι είναι και τα δύο. Αν το δεις έτσι θα καταλάβεις ότι έχουμε ξεφύγει όχι μόνο ο Πανιώνιος αλλά όλες οι ομάδες. Σκοπός μας είναι ο πρωταθλητισμός και αυτόν υπηρετούν όλοι οι σχεδιαασμοί. Και αν αυτός έρχεται έξω από τις ακαδημίες δεν ενδιαφέρει κανένα. Δεν χρειάζεται να πας μακριά. Δες τι έγινε με το Σιόβα που δώσαμε μάχη να τον πάρουμε. Τον δώσαμε δανεικό στον Ιωνικό. Γιατί; Γιατί στόχος μας ήταν το ΟΥΕΦΑ και σε αυτή την προσπάθεια τα λάθη που θα έκανε ένας μικρός θα ήταν εμπόδιο. Άρα ακόμα και αν δεν έβγαινε κανένας παίκτης στην πρωτη ομάδα αν ικανοποιόταν το δεύτερο κριτήριο εγώ θα ήμουν ευχαριστημένος.

Όμως δυστυχώς ούτε αυτό καλύπτεται. Μιλάς για ακαδημίες. Πες μου λοιπόν πόσοι από τους προπονητές του μπασκετ στις ακαδημίες έχουν γνώσεις παιδικής ψυχολογίας; Ρωτάω γιατί έτυχε να παρακολουθήσω κάποιες προπονήσεις κάποια Σάββατα πριν μερικά χρόνια των ακαδημιών ποδοσφαίρου. Πόσοι έχουν πανεπιστημιακά πτυχία σε αυτό που κάνουν, και δεν είναι απλά κάποιοι παλιοί παίκτες; Χτες μίλαγα με την κουμπάρα μου που έχει τους γιούς της σε σύλλογο της Κυψέλης στην κολύμβηση. Οι προπονητές τους είναι παιδάκια 24-25 χρονών αθλητές του Συλλόγου. Και η συμπεριφορά τους σε παιδάκια δημοτικού θυμίζει βεληγκέκα.

Για να μην μιλήσουμε για την "φαρμακευτική υποστήριξη" που εμφανίζεται ακόμα και σε σχολικά πρωταθλήματα και από κάπου προέρχεται.

Η ερώτηση λοιπόν είναι γιατί υπάρχουν οι αθλητικοί σύλλογοι; Για να μαζεύουν κύπελλα; Η για να προωθούν το αθλητικό πνεύμα; Εγώ πιστεύω το δεύτερο. Και γι αυτό και δεν είμαι γάβρος ή βάζελος. Και γι αυτό και δεν πιστεύω στις διάφορες ΚΑΕ, ΠΑΕ και όλα τα σε ΑΕ.

Τώρα για τη Νεα Σμύρνη. Θέλει ο Πανιώνιος να μείνει κλεισμένος εκεί. Σε 20 χρόνια με μαθηματική ακρίβεια θα γίνει Εθνικός, Απόλλωνας ή Φωστήρας. Δεν μπορείς πάντα να αμύνεσαι γιατί σιγά σιγά παραχωρείς και δικά σου κομμάτια. Νομίζω ότι είναι η ευκαιρία να αρχίσει μια επιθετική πολιτική εξάπλωσης.

Ηλεκτρολόγοι Μηχ. ΕΜΠ 1981-1986 είπε...

Ήθελα να διασαφηνίσω ότι αυτό που ανέφερα για Πανιώνιο των Νότιων Προαστείων, δεν περιλαμβάνει ντε και καλά τη μεταφορά της έδρας της ομάδας. Αναφέρεται κυρίως σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει δημοσίως την ομάδα σαν τον ποδοσφαιρικό αντιπρόσωπο όχι στενά της Νέας Σμύρνης αλλά της ευρύτερης Νότιας Αθήνας. Στη πράξη κάτι τέτοιο ισχύει και το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να το κάνουμε να έχει αντίκρυσμα σε οπαδούς της ομάδας με σωστούς χειρισμούς. Πχ γιατί να μην προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε χώρους και ακαδημίες και σε ένα-δυο ακόμα σημεία των νοτίων προαστείων;
Γιατί να μην υπάρξει μια καμπάνια που να τονίζει μια ευρύτερη οντότητα του Πανιωνίου και να μένουμε στον Πανιώνιο της Πλατείας;

Για το μπάσκετ θα συμφωνήσω με τον Costa, στο απαράδεκτο της απαξίωσης ταλέντων όπως ο Σιγκούνας και ο Γιάνκοβιτς (ο δεύτερος νομίζω λιγότερο) που δεν πήραν τις ευκαιρείες που έπρεπε και θα ήθελα να προσθέσω ότι κάπως οι ακαδημίες τείνουν να γίνουν απλά κερδοσκοπικές σωρεύωντας παιδιά, χωρίς ίσως τον κατάλληλο προγραμματισμό και την κλιμάκωση που θα χρειαζόταν. Δυστυχώς στην περίπτωσή μας νομίζω ότι οι ακαδημίες βγάζουν πολύ λιγώτερα ταλέντα από τις αλάνες του παρελθόντος.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε pgss1890, σε όσα γράφεις έχεις δίκιο, ιδιαίτερα αν το δει κανείς από τη δική σου οπτική γωνία. Είναι μεγάλο ζήτημα και δυστυχώς ο χρόνος λίγος.

Εκεί που σίγουρα βλεπω τα πράγματα τελέιως διαφορετιξκά από σένα, είναι στο ρόλο των ακαδημιών, των τμημάτων υποδομής. Η δουλειά τους δεν είναι (κατά τη γνώμη μου) να βάλουν τα παιδια στο πνεύμα του αθλητισμού. Αυτό θα έπρεπε να είναι δουλειά ενός καλά δομημένου σχολικού αθλητισμού (καλό το αστείο ε; το άλλο με τον τοτό το ξέρεις;).

Ο ρόλος των ακαδημιών θα έπρεπε να είναι να ξεχωρίσουν τα ταλέντα σε κάθε άθλημα και να τους δώσουν τα εφόδια να φτάσουν στον ουρανό! Έτσι το βλέπω. Να φτάνουν στα 10 τους και να έχουν κάνει κτήμα τους τα λεγόμενα fundamentals του αθλήματος. Έτσι όπως π.χ. δούλευαν στο μπάσκετ οι Γιουγκοσλάβοι. Και δούλευαν πολύ καλά ...


Κι εκεί συμφωνώ πως θα έπρεπε οι προπονητές να έχουν γνώσεις ψυχολογίας και όχι συμπεριφορά βεληγκέκα. Αλλά ξέρεις, γιά να ενδώσει ένας πιτσιρικάς στη σκληρή προπόνηση (όταν οι συνομήλικοι του πίνουν καφέ) πρέπει να έχει κίνητρο. Είτε ότι θα γίνει πλούσιος (το οποίο και δεν μου αρέσει και δεν πολυπαίζει στη χορτασμένη ελληνική κοινωνία) είτε ότι θα αντικαταστήσει μία μέρα το ίνδαλμα του. Στο μπασκετικό Πανιώνιο των μισθοφόρων και των managers, αυτό έχει τελειώσει. Και αυτό με πειράζει ...

re-la-re είπε...

Φίλε Κώστα,

αν ο ρόλος των αθλητικών σωματείων είναι να βγάλουν πρωταθλητές τότε κάποιο μεγάλο λάθος έκαναν στη Σμύρνη το 1890. Το πρώτο καταστατικό του ΟΡΦΕΑ (Σμύρνη 1890) γράφει ότι ο σκοπός τους Συλλόγου είναι η μουσική και γυμναστική διαπαιδαγώγιση των μελών του (Από το βιβλίο του Πετρου Λινάρδου: Η Σμύρνη του Πανιωνίου, σελ. 21).

Συνεπώς για μένα αυτός είναι και ο σκοπός του Πανιωνίου απλά έχει διερυνθεί αντί για τα μέλη του σε όλους τους πολίτες.

Και αυτή είναι και η διαφορά από τα διάφορα 5χ5 όπου παλιοί ποδοσφαιριστές πουλάνε τις συμβουλές τους και υπόσχονται μεγάλες καρριέρες.

Ο Πανιώνιος πρέπει απευθύνεται και στον ατάλαντο που θέλει να γυμνασθεί αλλά και στο ταλέντο. Αλλιώς να το κλείσουμε το μαγαζί. Δεν έχει λόγο ύπαρξης.