Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Εισιτήρια διαρκείας ή αλλιώς όλοι αγοράζουν, αλλά πουλάμε λιγότερα από 1.000


Ο Πανιώνιος της διοίκησης Τσακίρη, προσπάθησε να ξεφύγει από τη μιζέρια του παρελθόντος και να κάνει ένα σημαντικό άλμα. Στόχος του ήταν να απομακρυνθεί η ομάδα από την ουρά και τη μέση της βαθμολογίας ευρισκόμενη σταθερά πάνω από αυτή και διεκδικώντας εάν είναι δυνατόν την έξοδο στα Ευρωπαϊκά κύπελλα. Είναι προφανές ότι η διοίκηση του κου Τσακίρη κατάφερε σε μεγάλο βαθμό τον αγωνιστικό στόχο. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, ο Πανιώνιος είναι μια ανταγωνιστική ομάδα και σίγουρα ένας υπολογίσιμος αντίπαλος.

Ο Πανιώνιος όμως των διαφορετικών οπαδών και των αντιθέσεων, είναι από τις ελάχιστες ομάδες του πρωταθλήματος που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκμεταλλευτεί την έδρα του. Οι εντός έδρας απώλειες βαθμών της περσινής περιόδου, στοίχισαν ιδιαίτερα στην ομάδα και συντέλεσαν στην αγωνιστική αποτυχία.

Η Νέα Σμύρνη αποτελεί και σήμερα μια χαλαρή έδρα, όπου ο κάθε αντίπαλος έχει στο μυαλό του ότι μπορεί να διεκδικήσει το θετικό αποτέλεσμα. Από την ατμόσφαιρα της Νέας Σμύρνης, περισσότερο μπορούν να «φοβηθούν» οι παίκτες της ομάδας μας, που με την πρώτη ευκαιρία ακούν τα εξ αμάξης, παρά οι αντίπαλοι.

Μήπως τελικά αυτή είναι η διαφορά του Πανιωνίου από τις ανταγωνιστικές ομάδες; Μήπως αυτό είναι το βαρίδι που κρατάει πίσω τον Πανιώνιο; Μήπως η άδεια Νέα Σμύρνη είναι ο λόγος που δεν θα αποκτήσουμε νέο γήπεδο;

Τις προηγούμενες ημέρες συζητήσαμε ιδιαίτερα το θέμα των οικογενειακών διαρκείας. Εκφράσαμε την αγωνία μας για ένα γεμάτο γήπεδο, για την επάνοδο της Πανιώνιας οικογένειας, για την αναζωογόνηση της κερκίδας από τους νέους φιλάθλους. Κάποια στιγμή η διαφωνία μας πήρε τη μορφή οικονομοτεχνικής διάστασης. Τα παιδιά δεσμεύουν θέσεις, από το μέτρο αυτό μπορούν να χαθούν έσοδα σε σημαντικούς αγώνες, ο προγραμματισμός των διαρκείας είναι μια περίπλοκη διεργασία κ.λ.π. Μπορεί να ισχύουν όλα αυτά. Είναι βέβαιο όμως ότι η ομάδα χρειάζεται κόσμο, χρειάζεται νέους οπαδούς και σίγουρα διαθέτει ικανά στελέχη τα οποία αμείβονται για να βρίσκουν λύσεις.

Η διοίκηση περιμένει δικαιολογημένα την αύξηση του αριθμού των διαρκείας λιγότερο για οικονομικούς λόγους και περισσότερο για ηθικούς. Βλέπεις, ο αριθμός των διαρκείας μας είναι εξευτελιστικός σε σύγκριση με των ανταγωνιστών μας. Θα αναφέρω απλά ότι, σύμφωνα με σημερινές εφημερίδες, ο Άρης έχει διαθέσει μέχρι αυτή τη στιγμή περισσότερα από 4.000 διαρκείας, ενώ εμείς παλεύουμε να πουλήσουμε συνολικά 1.000. Τραγικό. Βέβαια η εμπεριστατωμένη μελέτη του pgss1890 στο μπλόγκ του απέδειξε ότι ο Πανιώνιος δεν είναι καθόλου ευέλικτος στην τιμολογιακή του πολιτική και μάλλον το διαρκείας του είναι ακριβό σε σχέση τόσο με τους ανταγωνιστές του όσο και με τον κλασικό οικονομικό κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Εφόσον λοιπόν τα έσοδα δεν είναι ο βασικός στόχος των διαρκείας, ας φροντίσουμε τουλάχιστον να πουλήσουμε πολλά και φθηνότερα. Να φέρουμε περισσότερο κόσμο στο γήπεδο, έστω και με μειωμένες εισπράξεις.

Τελικά νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε κόσμο στο γήπεδο και σε κάθε περίπτωση τι κόσμο θέλουμε. Αν θέλουμε οικογενειάρχες και παιδιά πρέπει να τους δώσουμε τις ανάλογες διευκολύνσεις. Γιατί ασφαλώς είναι άτοπο να περιμένουμε να δημιουργηθεί οικογενειακή εξέδρα σε θύρες όπως η 1 και η 2.

Αν θέλουμε οργανωμένους, τότε πρέπει να αναλάβουν και εκείνοι μεγαλύτερη δράση ως προς την πώληση των διαρκείας. Πληροφορήθηκα ότι οι Ίωνες δεσμεύτηκαν ότι τα μέλη τους θα είναι υποχρεωτικά κάτοχοι διαρκείας. Φαντάζομαι ότι κάτι ανάλογο κάνουν και οι υπόλοιποι σύνδεσμοι οργανωμένων. Σίγουρα αυτό είναι σωστό μέτρο, δεν είναι όμως αρκετό. Με δεδομένο ότι ο κάθε σύνδεσμος οργανωμένων δεν έχει πάρα πολλά τακτικά και ενεργά μέλη, δηλαδή μια στεθερή και οργανωμένη πελατεία εισιτηρίων διαρκείας, πιστεύω ότι ο κάθε σύνδεσμος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για διάθεση όσο το δυνατόν περισσότερων εισιτηρίων διαρκείας ακόμα και σε μη μέλη. Έστω και πόρτα – πόρτα.

Είναι βέβαιο ότι ο απολογισμός ως προς την πώληση των διαρκείας πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος θα καταξιώσει στη συνείδηση του κόσμου των σύνδεσμο που θα έχει επιτύχει τις μεγαλύτερες πωλήσεις, έστω και σε αναλογία με τον αριθμό των μελών του. Γιατί καλά τα συνθήματα, καλά τα καπνογόνα (όταν δεν τιμωρείται η ομάδα) αλλά ακόμη καλύτερη η έμπρακτη οικονομική ενίσχυση.

Σε κάθε περίπτωση και η ίδια η Π.Α.Ε πρέπει να πάρει πιο ζεστά το θέμα των διαρκείας. Μια απλή ανακοίνωση για την κυκλοφορία τους δεν αρκεί. Ας γίνει μιά σοβαρή διαφημιστική καμπάνια. Ας είναι δυνατή η αγορά τους από πολλά σημεία πώλησης ακόμη και από το ίντερνετ. Ας υπάρχει πάγκος της ομάδας ακόμη και στην πλατεία. Σε κάθε περίπτωση η αγορά του διαρκείας πρέπει να είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία. Πρέπει να προσφέρονται πολλοί τρόποι αγοράς (μετρητά, πιστωτική κάρτα με δόσεις, paypal), ώστε να γίνει εύκολη και προσιτή στον καθένα (ακόμη και στον κάτοικο επαρχίας και εξωτερικού που θέλει να αγοράσει διαρκείας προκειμένου να συνδράμει οικονομικά και μόνο) η αγορά διαρκείας της ομάδας. Γενικά νομίζω ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία, φαντασία και αποφασιστικότητα.

Αυτή τη στιγμή όλοι δηλώνουν ότι θα αγοράσουν διαρκείας. Ότι θα βοηθήσουν τον σύλλογο. Ας το ελπίσουμε και ας το δούμε.

Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε στη διοίκηση τη θέληση όσων επιμένουμε να ερχόμαστε με τις οικογένειές μας στο γήπεδο, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, να συνδράμουμε με διαρκείας, υπό την προϋπόθεση ότι τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας θα αντιμετωπιστούμε τουλάχιστον ισότιμα με τους υπόλοιπους φιλάθλους. Όχι. Τα παιδιά δεν δεσμεύουν άδικα θέσεις.

22 σχόλια:

zamis είπε...

Πολυ σωστη και ολοκληρωμενη τοποθετηση.
Η γκρινια(για να μην πω τιποτα χειροτερο)απο τα επισημα μεχρι τη 2,αποδεικνυουν τα μπαρμπουτσαλα της διαφορετικοτητας.
Και μην ξαναλεμε τα ιδια για τα διαρκειας.Ο κοσμος-με διαρκειας η χωρις-ακολουθει και υποστηριζει τη σοβαροτητα.Αλλιως,χαιρετα μου τον Παναγη(που ακριβως επειδη ειναι πραγματικα διαφορετικος,απομακρυνεται).
Τα υπολοιπα ειναι ανεξοδοι μεγαλοιδεατισμοι και γραφικοτητες.

zamis είπε...

υγ.

μπορει εδω και παραδιπλα να κριτικαρουμε εως και υπερβολικα αλλα δεν νομιζω ουτε να εχουμε κραξει παικτες μας ουτε να βγαζουμε μιζερια μεσα στο γηπεδο.
Σε αντιθεση με πολλους υπερΠανιωνιους..

br fun_atic είπε...

Ποτέ δεν έχουμε κριτικάρει, χωρίς παράλληλα να προτείνουμε και κάποια λύση. Το αν είναι σωστή ή λάθος είναι μια άλλη ιστορία. Τυφλή κριτική όμως δεν έγινε ποτέ.

whodoyouthinkyouare είπε...

Ενθουσιασμό βλέπω. Καλός οιωνός.
Δεν έχω τίποτε άλλο να πω όταν βλέπω τέτοιο κλίμα σε μια παρέα που συνθέτουν μερικοί από τους πιο γκρινιάρηδες Πανιώνιους που έχω γνωρίσει.

br fun_atic είπε...

Είμαστε λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία και έχουμε απαιτήσεις τόσο από την ομάδα όσο και από τον Πρόεδρο. Απαιτήσεις όμως ου ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που έχουμε και από τους δύο. Βλέπεις εμείς δεν χρειαζόμαστε ούτε δουλειά, ούτε λεφτά, ούτε υποστήριξη, ούτε τίποτα. Θέλουμε να βλέπουμε μπαλίτσα, να χαιρόμαστε για την ομάδα, να καμαρώνουμε με τα παιδιά μας. Ο.Κ μπορεί να έχει γίνει κριτική στον πρόεδρο, αλλά πιστεύω ότι αν είχε ασχοληθεί λίγο, θα την προτιμούσε από το γλείψιμο και το λιβάνισμα. Εννοείται ότι δεν είμαστε εδώ μόνο για κριτική αλλά και για προτάσεις, πράγμα που σπάνια γίνεται στο Πανιώνιο ίντερνετ.

Δεν έχουμε πρόσφατες μόνο μνήμες της ομάδας, άρα έχουμε παραστάσεις και από καλές και από άσχημες στιγμές. Συνεπώς έχουμε τη δυνατότητα να κρίνουμε που τα πάει καλά η ομάδα και που όχι.

Προσωπικά θέλω ένα γεμάτο γήπεδο. Δεν θέλω βαζελόγαυρους δίπλα μου. Πέρσι στο ματς με τον Ολυμπιακό υπήρχε στην 4 ένας γαύρος που πανηγύρισε όλα τα γκολ της ομάδας του και μάλιστα με τρόπο προκλητικό. Προτιμώ στη θέση του να κάθεται ένα παιδί, ένας νέος φίλαθλος της ομάδας. Θέλω η Κυριακή στο γήπεδο να είναι ένα τοπικό γεγονός. Για αρχή φθηνό. Προσιτό για όλους.
Χαίρομαι όταν βλέπω στην πλατεία παιδιά με φόρμες του Πανιωνίου. Θα χαρώ ακόμη περισσότερο όταν δω ένα γεμάτο γήπεδο από παιδιά. Όταν δω οικογένειες να κατεβαίνουν την Παλαιολόγου. Αυτό είναι το πρωτάθλημα που περιμένω από την ομάδα.

Κι αν η ομάδα προσβλέπει περισσότερο στην οικονομική ωφέλεια των μεγάλων παιχνιδιών, ας βρει τρόπους να γεμίσει τα γήπεδο έστω στα παιχνίδια β’ διαλογής. Ας δώσει οικογενειακές προσκλήσεις, ας διαφημίσει, ας βάλει τα στελέχη να σκεφτούν... Σε κάθε καλή ενέργεια όλοι μας θα βοηθήσουμε...

Έχω εμμονή με το γεμάτο γήπεδο. Θέλω να βρεθεί τρόπος ώστε να χρειάζεται ακόμη και να μπει κάποιος σε λίστα αναμονής για ένα εισιτήριο ή διαρκείας Είναι ουτοπικό; Ίσως. Η Νέα Σμύρνη μόνο όμως έχει 150.000 κατοίκους. Ίσως λοιπόν είμαστε κάπως λιγότερο επιθετικοί στο μάρκετιγκ ενός σπουδαίου προϊόντος.

Αν θεωρήσει η ομάδα ότι ως οικογενειάρχης είμαι ισότιμος φίλαθλος με τους οργανωμένους, τότε θα είμαι ο πρώτος που θα αγοράσω το διαρκείας και ο πρώτος που θα το διαφημίσει. Διαφορετικά θα αγοράζω το εισιτήριό μου, θα πηγαίνω στο γήπεδο με το παιδί μου, θα δίνω την καθημερινή μου μάχη κόντρα σε όλους τους βαζελόγαυρος συγγενείς (και δυστυχώς εγώ έχω μόνο τέτοιους – καλοί είναι αλλά απελπιστικά βάζελοι), περιβάλλον, συμμαθητές κ.λ.π, αλλά θα ξέρω ότι δεν με στήριξε η ίδια μου η ομάδα. Αυτό δεν λέγεται γκρίνια. Λέγεται δικαιολογημένο παράπονο.

zamis είπε...

dr.who(μιας κι ειμαστε αρκετα μεγαλοι που λεει κι ο brfun)

προσωπικα(και ισως και αλλοι φιλοι)δε θα''γκρινιαζα'' τοσο αν δεν ηταν προεδρος ο Τσακ.Κριτικαρεις και προτεινεις μονο εκει που εχεις προσδοκιες και ''απαιτησεις''..

re-la-re είπε...

Αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια.
Τα είπαμε, τα ξαναείπαμε αλλά φως δεν βλέπω. Αν θέλαμε οι λύσεις υπάρχουν. Αλλά δεν νομίζω ότι θέλουμε. Εδώ έγινε ολόκληρη συνάντηση για την οιγενειακή κερκίδα.

Το μπαλάκι πια είναι στα πόδια της διοίκησης.

Griniaris είπε...

Δυστυχώς το γεμάτο γήπεδο δεν είναι θέμα μόνο οικονομικής πολιτικής.Είμαι από τους τυχερούς όπως και αρκετοί από εσάς(είπαμε είμαστε αρκετά μεγάλοι)που πρόλαβα να βάζω τον πατέρα μου να παρακαλάει διάφορους γνωστούς του να μου βρούν εισιτήριο για τα ντέρμπι εκείνης της εποχής στη Νέα Σμύρνη.Είμαι από εκείνους που περίμεναν δύο-τρεις ώρες πριν το ματς πότε θα βγει ο Ασβός να μας δώσει κανένα φοράκι.Εκείνο που βλέπω τώρα είναι ότι πολύ λίγα από τα τότε παιδιά δημοτικού-γυμνασίου εμφανίζονται πια στο γήπεδο.Δυστυχώς η πορεία της ομάδας όλα αυτά τα χρόνια δεν βοήθησε στο μάρκετινγκ,συνυπολογίζοντας δε διάφορα κοινωνικά αίτια,Πανιώνιος γίνεσαι πια μόνο με πλύση εγκεφάλου και ξύλο(με την καλή έννοια).Γνώμη μου είναι ότι ο κόσμος πρέπει να κερδηθεί πρώτα μέσα στο γήπεδο.Όταν τα παιδιά θα ζηλέψουν τον κάθε Ρεκόμπα που θα έχει ο Πανιώνιος-ήρωας της τάξης,όταν οι βαζελόγαυροι συγγενείς δεν θα μπορούν πια να μας κάνουν πλάκα για το ΄πως μας πήραν τον ένα η τον άλλο παίκτη,όταν δεν θα κλωτσάμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται,όταν το ΠΟΚ θα ματώνει ξανά για μια ισοπαλία μέσα στη Νέα Σμύρνη,όταν οι δημοσιογράφοι θα γράφουν πάλι για τη μπάλα που παίζει ο Πανιώνιος τότε μπορεί να δούμε και πάλι το γήπεδο γεμάτο από ΠΑΝΙΩΝΙΟΥΣ.
Ουτοπικό;Μπορεί,αλλά εγώ πάντα θα ελπίζω ότι θα ξαναδώ αυτή τη μέρα κι ας μη δώ ποτέ ούτε ένα τίτλο.

tina είπε...

γεια μας ρε γκρινιαρη!

br fun_atic είπε...

Έχεις ένα μαγαζί που παράγει ωραίες τυρόπιτες. Περιμένεις να έρθουν οι πελάτες από μόνοι τους ή βγαίνεις στο δρόμο με ένα δίσκο και τους δίνεις να δοκιμάσουν; Στο ίδιο μαγαζί, με το ίδιο καλό εμπόρευμα πρόκειται να μπει άνθρωπος να ψωνίσει αν το βλέπει άδειο; Εκεί λοιπόν χρειάζονται οι κράχτες. Απλοϊκό, αλλά πιάνει. Από εκεί και ύστερα μπαίνουν στο παιχνίδι τα κονέ, οι δημοσιογράφοι, τα άρθρα ακλπ.

Η ομάδα μας είναι καλή και μπορεί να γίνει καλύτερη. Χρειάζεται και λίγη ενθάρρυνση. Και να μην ξεχνάμε: Τον Ρεκόμπα θα τον έχουμε για ένα χρόνο ακόμα. Πρέπει να βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι.

Έχω πολλές ιδέες σε σχέση με τον Πανιώνιο και τα παιδιά. Καμιά μέρα που θα έχω διάθεση και εσείς όρεξη να διαβάσετε σενάρια θα τις γράψω.

Griniaris είπε...

Σήμερα μ'έχει πιάσει η γκρίνια.Μην ξεχνάς ότι ο κόσμος μπήκε στο μαγαζί με τις τυρόπιτες αλλά ήταν μπαγιάτικες.Ουσιαστικά δεν διαφωνούμε αλλά πρέπει να έχεις κάτι για να το διαφημίσεις.
ΥΓ.Άσχετο...Ο Μάκος έβγαλε ανακοίνωση μέσω του γραφείου τύπου της ΠΑΕ.Μέσες άκρες λέει ότι θα τιμήσει το συμβόλαιο του και ποτέ δεν εκβίασε τον Πανιώνιο.

br fun_atic είπε...

Οι τυρόπιτες ήταν καλές, απλά διώξαμε τον μάστορα, επιτρέψαμε στον σερβιτόρο να νομίζει ότι μπορεί να διευθύνει, άλλαξε δυο -τρεις φορές η διεύθυνση και άλλα πολλά. Όμως αρχίζει μιά καινούργια χρονιά, ας είμαστε αισιόδοξοι.
Ο Πρόεδρος είχε υποσχεθεί διοικητική ανασυγκρότηση. Ας το κάνει. Ας δοκιμάσουμε νέες ιδέες. Ας προσπαθήσουμε να φέρουμε κόσμο στο γήπεδο...

Griniaris είπε...

Δεν μίλησα μόνο για φέτος αλλά για τα τελευταία 20-25 χρόνια που όποτε δόθηκε η ευκαιρία στον κόσμο να γυρίσει στο γήπεδο κάποιοι τον έδιωξαν.Κρατάμε την αισιοδοξία και προχωράμε...

zouri1 είπε...

τα διαρκειας του Πανιωνιου δεν εχουν καποια ελκυστικη τιμη.Ειναι περιπου ιση τιμη με το να πηγαινες με εισητηριο.Ετσι και αλλοιως θα βρεις για ολους τους αγωνες.Απλα καλο ειναι να αγοραζουμε ενα διαρκειας που απλα ειναι το οφειλομενο χειροκροτημα μας προς ολους αυτους που προσπαθουν για την ομαδα.

br fun_atic είπε...

Γειά σου zouri. Επειδή είσαι μεγάλη φίρμα έχω αναλάβει το μανατζάρισμά σου. Διάβασε τις απαντήσεις στο post "συγχαρητήρια φίλε" και κάνε ότι καταλαβαίνεις...Ελπίζω να μην σου δημιούργησα πρόβλημα...

br fun_atic είπε...

υ.γ
αυτό που λες ισχύει γιά τους μεγάλους. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το παιδικό διαρκείας κοστίζει τα διπλά από το κανονικό παιδικό εισιτήριο. Άλlα άντε πες το στον who...

zamis είπε...

Καλα,παλι στον τυροπιτα θα καταληξουμε εμεις..

br fun_atic είπε...

ναι,ναι,ναι...και στο καφέ μπινέ...ωραίες Κυριακές αυτές με καβγάδες στο μπλογκ...

br fun_atic είπε...

τότε που είχα πάει τα παιδιά στις παγοδρομίες και ήρθα και βρήκα το μπλογκ...άσε μη σου πω

zamis είπε...

cafe bine/american bar hahaha

IWN1998 είπε...

Δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν την τάση να πηγαίνουν με τους νικητές και δεν έχουν όλα πατέρες σαν τον BR, για να τα φέρεις στην ομάδα πρέπει να τονώσεις πολύ το θέμα της εντοπιότητας, το ότι υποστηρίζεισ την ομάδα της γειτονιάς σου ή της ευρύτερης περιοχής σου και είναι τιμή σου να ζεις σε μια περιοχή που έχει ομάδα με τέτοια ιστορία.
Μετά έρχονται οι ήρωες...Έχεις το Ρεκόμπα. Πρόβαλέ τον στα ΜΜΕ όσο μπορείς. Έχεις το Λόλο. Κάνε τον σήμα κατατεθέν της περιοχής απο τα club μέχρι τις καφετέριες.
Μαζί πρέπει βέβαια και πιο σημαντικό απ' όλα, να κάνεις νίκες στο γήπεδο.

Στις εποχές που αναφέρεται ο γκρινιάρης και ιδίως μετά το 1974, είχαμε και πολύ χειρότερα αποτελέσματα απ' ότι πχ πέρυσι,εκτός εξαιρέσεων (79, εποχή Μπράμς, 98 κλπ) αλλά ζούσαμε για τις φωτεινές στιγμές που θα 'ριχνε την τριάρα ο μουστάκιας στην ΑΕΚ, που θα έκανε το γιουρούσι ο Μητσάρας και είχαμε μικρότερες προσδοκίες που ικανοποιούνταν απ' αυτές τις φωτεινές αναλαμπές. Όσοι απο μας ήταν κοντά στον Πανιώνιο, δεν ήταν γιατί νικούσε αλλά για να ζήσουμε την ανείπωτη χαρά αυτών των αναλαμπών, που ποτέ δεν θα ζήσουν οι ΠαναθηναικοΟλυμπιακοΑεκτζήδες εκτός και αν πάρουν το Τσάμπιονς Λήγκ.

Τώρα θέλουμε να πάμε ψηλότερα και πρώτα απ' όλα πρέπει να μιλήσουμε στο γήπεδο και να βοηθήσουμε εμείς οι εκτός γηπέδου όσο μπορούμε την προσπάθεια.

br fun_atic είπε...

Είναι γεγονός ότι για να γίνει ο γιος μου Πανιώνιος έχω φτύσει αίμα. Σας έχω πει πολλές φορές ότι σχεδόν όλοι στο συγγενικό μου περιβάλλον είναι Παναθηναϊκοί, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα μου. Ευτυχώς που δεν είναι φανατικός γιατί θα είχα προβλήματα. Είναι γνωστή η επίδραση που έχουν οι παππούδες στα εγγόνια...
Ο μικρός καθημερινά ακούει πειράγματα, ακούει το κλασσικό ότι τον έχω καταστρέψει που τον έκανα Πανιώνιο, όπως επίσης και την εξίσου κλασική ερώτηση «τι ομάδα είναι από τις μεγάλες». Αν συζητήσουμε και για το θέμα του σχολείου, τα πράγματα είναι σχεδόν δραματικά. Αν σε όλα αυτά βάλεις και το σοκ που περνάει κάθε φορά που φεύγει παίκτης μας για άλλη ομάδα τότε έχεις εικόνα. Θα σου πω μόνο ότι ο γιος μου συμπαθούσε ιδιαίτερα τον Μάκο, καθώς είναι ο πρώτος παίκτης του Πανιωνίου από τον οποίο πήρε αυτόγραφο. Άντε να του πω τώρα ότι φεύγει για την Α.Ε.Κ (την ομάδα που υποστηρίζουν οι περισσότεροι φίλοι του στο σχολείο, με τις γνωστές δυσάρεστες συνέπειες για τον πιτσιρικά).
Για την Πανιώνια εκπαίδευση του μικρού χρειάστηκαν εκτεταμένα μαθήματα ιστορίας της Μικράς Ασίας, της Νέας Σμύρνης, του Πανιωνίου και της οικογενείας μας. Ατελείωτες ώρες στη μικρή πισίνα και γήπεδο σε κάθε αγώνα, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Πάντα όμως μακριά από οργανωμένους φιλάθλους, για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν διαφορετική φιλοσοφία από τη δική μου. Αρνούμαι να δεχθώ ότι το συγκεκριμένο παιδί δεσμεύει θέση στο γήπεδο μας. Είναι πολύ καλύτερος φίλαθλος από πολλούς διαφορετικούς και δήθεν υπερΠανιώνιους.
Σε κάποιον που δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο, όλα αυτά μπορεί και να φαίνονται χαζά. Για εμένα όμως που είμαι «καθαρόαιμος» Μικρασιάτης είναι μια αναγκαιότητα που υπαγορεύεται από την διαφορετικότητα της καταγωγής και της προέλευσής μας. Γι αυτό φωνάζω, γι αυτό γκρινιάζω και γι αυτό έχω εμμονή με τα παιδιά στο γήπεδο. Για να είναι για κάποιους ευκολότερη ιστορία η Πανιώνια διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους. Εννοείται πως και ο σύλλογος θα ωφεληθεί πολύ.