Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Μια που περιμένουμε, ας μιλήσουμε γιά τα εισιτήρια

Διάβαζα αυτές τις ημέρες διάφορες απαντήσεις στα Πανιώνια μπλογκ σχετικά με το θέμα των εισπράξεων του Πανιωνίου από τα εισιτήρια. Οι γνώμες ήταν διαφορετικές, ανάλογα βέβαια από την οπτική γωνία που έβλεπε κάποιος το θέμα και μάλιστα με αρκετές διαβαθμίσεις.


Ισοπεδώνοντας λίγο τις απόψεις θα έλεγα ότι οι οργανωμένοι θεωρούν ότι είναι οι κύριοι οικονομικοί υποστηρικτές της ομάδας διότι είναι κάτοχοι διαρκείας και μέλη του ερασιτέχνη. Εκτός από αυτά δαπανούν και αρκετά χρήματα για την ομάδα, διότι ασφαλώς δεν είναι εύκολο να παρακολουθείς τον Πανιώνιο όπου κι αν παίζει.


Οι μη οργανωμένοι θεωρούν με τη σειρά τους ότι εκείνοι είναι οι κύριοι οικονομικοί υποστηρικτές της ομάδας, διότι πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι ακριβότερων διαρκείας και γενικά έχοντας μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα, συνεισφέρουν περισσότερα στο σύλλογο.


Μπορεί ο καθένας από τους παραπάνω να έχει τα δίκια του, όμως η αλήθεια βρίσκεται αλλού. Τα βασικά έσοδα της ομάδας προέρχονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και όχι από τα εισιτήρια. Γιατί όλοι μαζί, οργανωμένοι και μη δεν ξεπερνούμε τους 3.000 στο γήπεδο. Εξευτελιστικό για ομάδα με τη δική μας ιστορία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.


Είναι αποδεδειγμένο ότι ο Πανιώνιος έχει αρκετούς φιλάθλους. Όχι όσους θα θέλαμε, σίγουρα όμως όσους χρειάζονται για να αποκτήσει αρκετά έσοδα η Π.Α.Ε και για να γίνει η Νέα Σμύρνη μια υπολογίσιμη έδρα. Αυτό έχει αποδειχθεί κάθε φορά που γίνεται καλή δουλειά στην ομάδα, στους τελικούς κυπέλλων που έχουμε συμμετάσχει όπως βέβαια και στο περίφημο sold out.


Οι διαμάχες της διοίκησης του κ. Μπέου με τους οργανωμένους, η απογοήτευση που είχε δημιουργηθεί εκείνη την περίοδο απομάκρυνε πολλούς φιλάθλους από το γήπεδο. Έτσι ο Πανιώνιος είχε φτάσει να παίζει μπροστά σε 500 και 1000 φιλάθλους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εισέπραττε έστω τα αντίστοιχα εισιτήρια. Προκλήσεις, τζαμπατζίδες κ.λ.π.


Είναι γεγονός ότι η διοίκηση του κου Τσακίρη, το κλίμα και οι επιτυχίες της ομάδας ζέσταναν και πάλι τον κόσμο, ο οποίος άρχιζε να επανέρχεται στο γήπεδο. Μπορεί να μην μιλάμε για κοσμοσυρροή, όμως μια αύξηση των εισιτηρίων στις 2.500 με 3.000 είναι οπωσδήποτε αξιοπρόσεκτη. Η διοίκηση του κ. Τσακίρη έλαβε επίσης και κάποια πολύ σωστά μέτρα (τα οποία μετά εγκατέλειψε). Ήταν πολύ σωστό το μέτρο του οικογενειακού εισιτηρίου. Με 5 ευρώ μπορούσε μια ολόκληρη οικογένεια να παρακολουθήσει ένα παιχνίδι από τη θύρα 2. Ασφαλώς και δεν γέμιζαν τα ταμεία με αυτό τον τρόπο, αλλά γέμιζε το γήπεδο. Και αυτό ήταν θετικό τόσο από άποψη ψυχολογίας όσο και ουσίας, διότι αν για όλους αυτούς τους ανθρώπους γίνονταν και πάλι Κυριακάτικη συνήθεια το γήπεδο, τότε είναι βέβαιο ότι θα αποκτούσαμε καινούργια πελατεία άρα και πραγματικά έσοδα. Εξίσου καλή ήταν και η κίνηση με την παιδική εξέδρα στην 4. Και το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε. Όλα αυτά τα σωστά μέτρα εγκαταλείφθηκαν από μία ομάδα που όπως μαθαίνουμε δαπανά 1. εκ ευρώ ετησίως για διαφήμιση, την οποία κανείς μας ποτέ δεν έχει αντιληφθεί. Τόσα χρήματα τα οποία δεν έπιασαν τόπο. Ας είχαν διατεθεί στη ζωντανή διαφήμιση. Στα μειωμένη τιμή των εισιτηρίων (διαρκείας και μη) στα παιδικά και οικογενειακά εισιτήρια. Σε εμάς και όχι στους διαφημιστές.


Δικαιολογημένα η διοίκηση έχει παράπονο από την περσινή κίνηση των διαρκείας. Τα κάτω από 1.000 διαρκείας φαίνονται απελπιστικά λίγα για μια χρονιά που η ομάδα μας είχε τους Εστογιανώφ και Ρεκόμπα. Όμως και η διοίκηση έχει τις ευθύνες της γι' αυτό. Οι παίκτες ήρθαν αργά, έπαιξαν ακόμη αργότερα (ο Ρεκόμπα μάλιστα σε λιγα παιχνίδια) και πάνω που ανέβαινε η αισιοδοξία για την ομάδα με το περίφημο soldout,ήρθε η γνωστή ιστορία για να τινάξει τη συνοχή του συλλόγου στον αέρα. Αντίο διαρκείας και αντίο εισιτήρια γενικώς (γιά να μην ξεχνάμε ότι ο φίλαθλος που δεν είναι κάτοχος διαρκείας αλλά παρακολουθεί όλα τα παιχνίδια, δίνει τα ίδια ή και περισσότερα χρήματα στην ομάδα).

Αν η διοίκηση είχε αφουγκραστεί τον κόσμο του soldout είναι βέβαιο ότι θα είχε λάβει διαφορετικές αποφάσεις σε πολλά ζητήματα. Πέρα από αυτά η διοίκηση έχασε απίστευτα πολλά έσοδα από την λανθασμένη εκμετάλλευση των εικόνας των Ουρουγουανων. Ακόμη και σήμερα αμφιβάλω ότι μπορεί κάποιος να αγοράσει από την μπουτίκ τη φανέλα του Ρεκόμπα, σε οποιοδήποτε μέγεθος, χωρίς να χρειαστεί να δώσει παραγγελία. Είναι κρίμα το μόνο προϊόν γιά τον Εστογιανώφ να είναι η μπλουζα που έχει σχεδιάσει η σύζυγος του Προέδρου. Αυτά τα λένε όλα. Για την εύρεση σπόνσορα του Ρεκόμπα; Ούτε λόγος.Εδώ καλά - καλά δεν έκανε διαφημίσεις γιά δικό του λογαριασμό... Από κάτι τέτοια μας πέφτει ακριβός ο Αλβάρο και τον ευχαριστούμε και σε λάθος γλώσσα.


Αποτέλεσμα; Ξενέρωσε η διοίκηση, ξενέρωσε και ο κόσμος. Γιατί η διοίκηση περίμενε έσοδα από τον κόσμο, ο κόσμος επιτυχίες από την (υπερβατική) ομάδα του Λίνεν και τελικά δεν έγινε τίποτα απ’ αυτά.


Μια λοιπόν που η διοίκηση διαπιστώνει οικονομική δυσκολία, μια που στο παρελθόν έχει προβεί σε σωστές ενέργειες, καλό θα ήταν να μειώσει τις τιμές στα διαρκείας, να στηρίξει την οικογένεια και τα παιδιά και να προσπαθήσει να ξαναφέρει τον κόσμο στο γήπεδο. Δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να δαπανούμε περισσότερα. Φαντάζομαι ότι και η διοίκηση μπορεί να κάνει τις περικοπές εκεί που θεωρεί ότι είναι αναγκαίο.

Αφού γίναμε σοφότεροι από τα υπερβατικά όνειρα, μειώσαμε τις απαιτήσεις μας για τα αστέρια διεθνούς φήμης που θέλουμε να αγωνίζονται και στη δική μας ομάδα. Δεν απαιτούμε μεγαλεία. Απαιτούμε μια καλή ομάδα, νοικοκύρεμα, σοβαρότητα και όχι προχειρότητα στις επιλογές. Εννοείται ότι η καλή πορεία είναι απαραίτητη. Ουσιαστικά λοιπόν ζητούμε από την διοίκηση του κου Τσακίρη το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει ο ιδιοκτήτης μιας Π.Α.Ε. Νοικοκύρεμα. Ότι δηλαδή έκανε τα πρώτα χρόνια της προεδρίας του. Όχι όμως με παίκτες από το κάτω ράφι, όχι με την αφελληνισμό της ομάδας, όχι με δηλώσεις που ρίχνουν την ψυχολογία της ομάδας και των φιλάθλων, όχι με πώληση όλων των καλών μας παικτών, όχι με μοντέλα ομάδων χαμηλότερης δυναμικότητας. Γιατί αν αυτά πιάνουν αλλού, σε εμάς δεν πιάνουν. Εδώ είναι Νέα Σμύρνη και η ομάδα μας λέγεται ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ.

19 σχόλια:

rgegeo είπε...

Επειδή τυγχάνει να βρίσκομαι στο χώρο της επικοινωνίας, προβολής και διαφήμισης, έχω στείλει και CV σε ΠΑΕ & ΚΑΕ ως Σμυρνιός και Πανιώνιος), μπορείς να μου αναφέρει περισσότερα για το 1 εκ. Ευρώ? Πιστεύω ότι το ποσό είναι υπερβολικό για το μέγεθος της εταιρίας εκτός βεβαία άμα οι υπογραφές στα τιμολόγια πέφτανε κατόπιν συμφωνίας.

ΥΓ. επιτελούς ας σταματήσει η αναφορά στον Μακο ως αστέρι της ομάδας. Ήμαρτον βλέπουμε και μπάλα τόσα χρόνια και θα τυφλωθούμε στο τέλος.

zamis είπε...

ok,ο Λινεν ειναι αμπαλος που τον θελει.
Αν τυφλωθουμε δεν ξερω,οτι θα τρελλαθουμε ειναι σιγουρο.

br fun_atic είπε...

Σαφέστατα και δεν κάνω έλεγχο στα βιβλία της εταιρείας γιά να είμαι σίγουρος γιά το πραγματικό ύψος της δαπάνης. Το ποσό αυτό είχε αναφερθεί από νυν στέλεχος της Π.Α.Ε, τον οποίο από την άλλη πλευρά δεν έχω λόγο να μην πιστέψω.

Το ζητούμενο δεν είναι αν το ποσό αυτό είναι πραγματικό, λογιστικό ή ο,τιδήποτε. Το ζητούμενο είναι ότι η Π.Α.Ε είχε την πρόθεση να διαφημίσει το προϊον της, το οποίο γιά πρώτη φορά στα χρονικά ήταν τόσο ελκυστικό (να μην ξεχνάμε τα δημοσιεύματα στις αρχές τις σεζόν που προέτρεπαν τους φιλάθλους όλων των ομάδων να παρακολουθούν τα παιχνίδια του Πανιωνίου λόγω της ύπαρξης των Ουρουγουανών) αλλά δεν τα κατάφερε.

Μάλιστα αν δεχθούμε ότι μιά μέση είσπραξη (μπακαλίστικα) ανά αγώνα ήταν 40.000 ευρώ (με μέσο όρο εισιτηρίου 15 ευρώ - χωρίς διαρκείας) Χ 15 εντός έδρας παιχνίδια = 600.000 ευρω, σημαίνει ότι η Π.Α.Ε δαπάνησε και 400.000 ευρώ περισσότερα από τις ετήσισες εισπράξεις της σε εισιτήρια γιά διαφήμιση... Φάνηκαν κάπου αυτά τα χρήματα;

rgegeo είπε...

Οι δαπάνες για διαφήμιση προβολή κτλ γίνονται με την προϋπόθεση να σου αποφέρουν κάποια κέρδη καθώς επίσης ότι αντλούνται με βάση τα κέρδη.

Εγώ επί Λινεν χαιρόμουν την ατμόσφαιρα όχι τόσο το θέαμα. Η ομάδα επί Λινεν έπαιξε μπάλα ΜΟΝΟ στον Β’ γύρο της πρώτη χρονιάς του. Δεν νομίζω πέρυσι να παίξαμε μπάλα, παίξαμε στοίχημα θα έλεγα και κερδίσαμε την 5η θέση!

zamis είπε...

Συμφωνα με Φιλαθλο και Β.Ζαφειροπουλο,ο Ομο υπεγραψε χθες τετραετες.Το θεμα χειριστηκε προσωπικα ο Τσακιρης με το Θωμα Μητροπουλο.

re-la-re είπε...

Στον προηγουμενο ισολογισμό υπήρχε ένα κονδύλι σχεδόν 1 εκ.
Γράφει ο Παπαδάκος στη σελίδα του (από εκεί έχουμε την πληροφόρηση):(http://kostaspapadakos.blogspot.com/2008/12/financial-report.html)

"Ένα ακόμα πιο ιδιαίτερο αλλά και πιο σημαντικό στοιχείο, είναι τα ποσό των 808.053 Ευρώ που αφορά «Λειτουργία διαθέσεως». Για όσους δεν γνωρίζουν λογιστική, να πούμε ότι αυτό το ποσόν αφορά κυρίως τα έξοδα που μία εταιρεία κάνει για να διαφημίσει το προϊόν της. Τώρα, ποιά ακριβώς διαφήμιση γίνεται στον Πανιώνιο που να δικαιολογεί αυτό το ποσόν (όταν π.χ. ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ έχουν 350-390.000 Ευρώ), είναι άξιο απορίας. Εκτός εάν ... αφορά και δημοσιεύματα σαν το εν λόγω της εφημερίδας «ΕΞΕΔΡΑ»..."

br fun_atic είπε...

Όμο τον είπαμε τον καινούργιο παίκτη; Όπως το γνωστό απορρυπαντικό;

IWN1998 είπε...

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Όμο είναι ο Mr Penalty, με αμυντικές επεμβάσεις που σχεδόν στους περισσότερους αγώνες επέφεραν πέναλτυ ή την αποβολή του. Ίσως κάπως βελτιώθηκε σε σχέση με τις παρουσίες του στο Αιγάλεω, που γέλαγε και το παρδαλό κατσίκι μαζί του. Εγκεφαλικά πάθαινε Χατζάρας.
Ας ελπίσουμε ότι έχει αποκτήσει κάποια καλύτερη εμπειρία.

br fun_atic είπε...

Δεν έχω καταλάβει. Ο Όμο είναι αμυντικό χαφ ή μπακ; Μήπως είναι κάτι σαν τον Μαϊστόροβιτς; Δεν τον έχω δει ποτέ.

Γιά κάποιον που έχει όλα αυτά τα χμμ προσόντα, δεν είναι τρομερό να του κάνουμε τετραετές συμβόλαιο; (είναι και 24)...

IWN1998 είπε...

Για να πούμε και τα καλά φαίνεται ότι κλείνουμε και τον νέο επιθετικό Γι'αννου της Καλαμαριάς, που μοιάζει καλή κίνηση.
Για τον Όμο να ληφθούν υπ' όψη και οι καλές σχέσεις με Μητρόπουλο.
Πάντως όταν τον είχα δει ήταν ο βασιλιάς της γκέλας. Οι Μπερντέ και Ντιαβαρά είναι Θεοί μπροστά σε κείνον τονπαίκτη που είχα δει τότε. Αλλά ας ελπίζουμε ότι είναι καλύτερος τώρα και με μεγαλύτερες εμπειρίες. Πάντως πέρυσι στη Β Εθνική 6 κιτρινες μόνο πήρε σε όλη τη σεζόν, οπότε πρέπει να βελτιώθηκε. Να ρωτήσουμε για τις γκέλες και τον δικό μας τον Ταμπάση που είχε τερματοφύλακα...

br fun_atic είπε...

Σύμφωνα με ανάρτηση του Νοβα Σπορ ΦΜ, ο Μικαελ Ντελούρα θα συνεχίσει την καριέρα του στην Αρμίνια Μπίλεφελντ. Στην επίσημη σελίδα δεν υπάρχει ανακοίωση.
http://www.sport-fm.gr/article/179715

br fun_atic είπε...

http://www.novasports.gr/soccer/anational/default.asp?aid=179506

Με αφορμή το παραπάνω δημοσίευμα έχω να πω προς τους ρεπόρτερ του Πανιωνίου: Ήμαρτον βρε παιδιά!!! Εδώ και ημέρες έχουμε δει την ετήσια αμοιβή που προτείνει η Μόναχο γιά το Μάκο να κατεβαίνει από τις 400.000 στις 150.000 ευρώ.

Κάποιοι δεν κάνουν ρεπορταζ ή κάποιοι μας κοροϊδεύουν. Γιατί φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε σήμερα ότι ενώ η Μόναχο είχε αρχικά προτείνει στον παίκτη ετήσιες απολαβές ύψους 380.000 ευρώ, αργότερα μείωσε την προσφορά της στις 250.000 (!!!). Αυτά τα πράγματα απλά δεν γίνονται.

Να μη συζητήσουμε γιά το ποσά που δήθεν προσφέρει στον Πανιώνιο. Ξεκινήσαμε από 1,5 εκ ευρώ, πήγαμε στο 1,4, ακολούθως στο 1 και τώρα μαθαίνουμε ότι η προσφορά της Μόναχο είναι χειρότερη από της Α.Ε.Κ, αλλά ο παίκτης προτιμά να αγωνιστεί με τον Λίνεν.

Γιά την ιστορία να πούμε ότι η επίσης υποτιθέμενη προσφορά της Α.Ε.Κ ανέρχεται στις 700.000 ευρώ (θα τα πάρουμε σε αυτή τη ζωή ή στην επόμενη;)+ κάτι παίκτες που δεν τους ξέρει η μάνα τους + 10% μπουρμπουάρ από την μεταπώληση του Μάκου.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ άλλων δημοσιογράφων ο Μάκος βλέπει Α.Ε.Κ γιατί θέλει να αγωνιστεί με τον Μπάγεβιτς.

Και κάτι ακόμα. Είναι κρίμα να δίνουμε ένα ευρώ γιά αγορά αθλητικής εφημερίδας γιά να διαβάζουμε σε μία στήλη τα παραπάνω και ακόμη χειρότερο να διαβάζουμε εδώ και μία εβδομάδα ότι προχωρούν οι συνομιλίες με τους Καστελιόνε και Χρόσο.

re-la-re είπε...

Μην αγοράζεις αθλητικές εφημερίδες.

br fun_atic είπε...

Κάποιος είχε σφυρίξει στους σκάουτερ της ομάδας για κάποιον «παπού» στην Άρσεναλ Σαραντί. Προφανώς οι άνθρωποι κατάλαβαν λάθος και έψαχναν τον μαθουσάλα (έτσι κι αλλιώς η γραμμή μας άλλαξε και ψάχνουμε για σιτεμένους). Δεν τον βρήκαν και κατέληξαν στον Καστεγιόνε.
Αγαπητοί φίλοι κάνατε λάθος. Αυτόν ψάχνατε

http://www.youtube.com/watch?v=zkZyiL6M7I8

Griniaris είπε...

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "σέντρα" ο Μάκος αρνήθηκε την πρόταση της Μόναχο οριστικά.Χωρίς να αναφερθεί το ποσόν,ειπώθηκε ότι ήταν πάρα πολύ χαμηλή.

br fun_atic είπε...

http://www.sportdog.gr/new/article.aspx?id=98326

και όσο συζητάμε για το μειωμένο μπάτζετ, ο Άρης πλησιάζει τον Αμπρέου. Άντε βρε...και τον Σαμπόριο...

br fun_atic είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=E80By1nWack

δεν ξέρω που περιμένουν εσάς, εγω πάντως θα φύγω για τριήμερο...

χαχαχαχαχαχαχα

εννοείται μαζί με pc και σύνδεση στο ίντερνετ.

Ηλεκτρολόγοι Μηχ. ΕΜΠ 1981-1986 είπε...

Μη μας το κάνεις αυτό...Και να πάρεις πριν φύγεις το Σάββατο τον Π.Κ. γιατί πιθανόν να έχει νέα σοβαρά.
Αλλά αν έχεις ιντερνετ θα τα μάθεις απο κει.
Καλή έξοδο.

br fun_atic είπε...

Φεύγω αύριο. Θα ρωτήσω όμως εκεί που πάω γιά τον Π.Κ. Αν και βλέπω να με περνούν γιά εξωγήινο.
Αλλιώς από το ίντερνετ...
Περιμένω κι εκείνη τη συνέντευξη. Μάλλον το πάει γιά μεταγραφική έκπληξη. Έτσι έκανε και τον Σεπτέμβρη.Έφυγε, έφερε τον Ρεκόμπα, έδιωξε τους υπόλοιπους, επανήλθε, αγόρασε άλλους και τα υπόλοιπα τα ξέρουμε...