Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Δήλωση Ηλία Λιανού - Τίτλοι τέλους


Λόγοι, καταρχήν προσωπικοί, που επιβάλουν την διαμονή μου για άγνωστο χρόνο στο Λονδίνο, οι δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία αλλά και η διαπιστωμένη πλέον κατάσταση απαξίωσης του επαγγελματικού μπάσκετ στην Ελλάδα, με υποχρεώνει, να διακόψω οριστικά την ενασχόλησή μου με την ομάδα του Πανιωνίου.

Πριν έξι χρόνια ανέλαβα την ομάδα σε μία από τις πιο δύσκολες ομολογουμένως στιγμές της ιστορικής της πορείας και επενδύοντας χρόνο και χρήματα, χωρίς την ελάχιστη πιθανολόγηση ανταποδοτικότητας, ευελπιστώ ότι συνέδεσα την προεδρία μου –τουλάχιστον στην συνείδηση των φιλάθλων του Πανιωνίου- με τις διακηρυγμένες και πάγιες αρχές και αξίες του ιδρυτικού σωματείου και την αγωνιστική ανέλιξη της ομάδας, με αποκορύφωμα την συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα και τις νίκες απέναντι σε ιστορικές ευρωπαϊκές ομάδες, που πρόσφεραν ικανοποίηση και υπερηφάνεια σε όσους αγαπούν και ακολουθούν την ομάδα μας.

Ίσως, κατά την εκτίμηση άλλων, να μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, όμως η θετική αγωνιστική πορεία της ομάδας συνδυάστηκε όλα αυτά τα χρόνια με την άψογη, σύννομη και απόλυτα διαφανή λειτουργία της Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας σε ένα θεσμικό περιβάλλον ασαφές, χωρίς σχεδιασμό και προοπτική, ευάλωτο σε παραγοντικές παρεκβάσεις και αλλοιώσεις του ανταγωνισμού.

Πόσοι άλλοι μπορούν να το ισχυριστούν και κυρίως να το αποδείξουν από το χώρο του επαγγελματικού μπάσκετ;

Ο συνδυασμός αυτός της αθλητικής προστιθέμενης αξίας που προκύπτει από την αξιόλογη αγωνιστική παρουσία της ομάδας και της υγειούς λειτουργίας της ΚΑΕ χωρίς ελλείμματα και παθογένειες από παρελθούσες χρήσεις καθιστά δυνατή την ομαλή μετάβαση της ΚΑΕ στην επόμενη μέρα, στην οποία ασφαλώς καθοριστική θα αποδειχθεί η παρουσία και δράση του ιδρυτικού σωματείου του Πανιωνίου, του Δήμου της Πόλης και όσων άλλων επιθυμούν, να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή.

Σε όλους τους επώνυμους και κυρίως τους ανώνυμους συνοδοιπόρους σε αυτό το όμορφο ταξίδι ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

4 σχόλια:

br fun_atic είπε...

Και μία μεγάλη συγνώμη από εμάς, διότι είναι βέβαιο ότι δεν σταθήκαμε αντάξιοι των προσπαθειών σου. Για την ακρίβεια ήμασταν κατώτεροι των περιστάσεων.

Ανώνυμος είπε...

Συνοδοιπόροι, που σας έχω χάσει τελευταία γιατί πνίγομαι ...

δεν θα συμφωνήσω μαζί σας σε αυτά που γράφετε (συγγνώμη ..., κατώτεροι των περιστάσεων ..., κτλ.). Δεν μπορεί κανείς να ψέξει το Λιανό, δεν έκανε κάτι που δεν θα έπρεπε κανείς να περιμένει από αυτόν. Αυτό που θα έπρεπε όμως όλοι μας να περιμένουμε ήταν η αποτυχία αυτού του μοντέλου (επενδυτής, άσχετος με τον Πανιώνιο) και οι συνέπειες του. Ελπίζω να μην είναι ολέθριες. Αυτη τη στιγμή πάντως υπάρχει σοβαρό προβλημα και τοο γνωρίζω πολύ καλά. Ο Πανιώνιος δεν έπρεπε να ξεκόψει από τα τμήματα υποδομής και να καταλήξει μισθοφορικός στρατός, σε εποχή απαξίωσης του αθλήματος. Ήταν χειρότερο κι από έγκλημα. Ήταν λάθος ... Δεν μπορεί να έχεις πάικτες της Εθνικής Εφήβων και να μην σου κάνουν ....

Κάποια στιγμή είχα γράψει ένα σχόλιο. Βαριέμαι να το ψάξω. Ο οικοδεσπότης ίσως το βρεί. Νομίζω πως δεν έπεσα έξω.

Ο Λιανός δεν ήταν ούτε καλός ούτε κακός. Ήταν σίγουρα ειλικρινής, απλά διάλεξε τον τελέιως λάθος δρόμο. Αυτός έχασε κάποια λεφτά. Ο Πανιώνιος ίσως χάσει περισσότερα μεσοπρόθεσμα.

Η διαφορά του με τον Τσακίρη, είναι πως ο δεύτερος είναι Πανιώνιος. Καθόλου ασήμαντο! ΑΚόμα και αν φαίνεται ανερμάτιστος κάποις στιγμές, αποδεικ΄νυεται πως αγαπάει το σύλλογο. Και ακούει ... Και εμάς στα Blogs

Κάποια στ

br fun_atic είπε...

Όλα αυτα ειναι καλά.Εμεις βοηθήσαμε;

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω αγαπητέ οικοδεσπότη ότι οι φίλαθλοι έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης. Ακόμα και αν είχε σοβαρό ποσοστό πληρότητας το γήπεδο του Ελληνικού, το εγχείρημα ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία. Απλή αριθμητική είναι, έτσι νομίζω τουλάχιστον. Η αποχώρηση Λιανού οφείλεται στη νέα οικονομική πραγματικότητα που δημιούργησε η κρίση και δεν θα είχε αποφευχθεί με περισσότερα εισιτήρια.

Από την άλλη, ο κόσμος καταλαβαίνει. Βλέπει ένα άχρωμο οικοδόμημα με συρφετό από τεχνικούς διευθυντές, managers, υπευθύνους γιά το ένα ή το άλλο, πούρα, γλέντια κτλ. Η οροφή ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι η 3η θέση στην Ελλάδα και μία καλούτσικη πορεία στην Ευρώπη (με λίγη τύχη). Ε, δεν θέλει πολλή ανάλυση γιά να δείς ότι είναι θνησιγενές. Μόνη περίπτωση να μην ήταν, θα αποτελούσε το ενδεχόμενο, σε περίοδο εξαιρετικής οικονομικής ευφορίας, να πάρεις 1-2 super αμερικανούς (μαζί με κανέναν ξέμπαρκο έλληνα) και να χτυπήσεις κορυφή, έστω και σαν ελπίδα. Αυτό δεν έγινε, το παρτυ τελέιωσε. ΜΑζί με το τέλος του πάρτυ όμως ήλθαν και τα προβλήματα, και άντε να δούμε τώρα.

Επαναλαμβάνω: δεν θα είχε αποφευχθεί η σημερινή κρίση, ακόμα και αν οι εξέδρες ήταν γεμάτες 80% σε κάθε παιχνίδι.

Αντίθετα, αν είχε οικοδομηθεί ένας Πανιώνιος στηριγμένος στην υποδομή ή σε νέα ταλέντα από την Ελλάδα, στοχεύοντας στην εδραίωση στην τετράδα και - γιατι όχι - σε ένα "μπαμ" κάποια στιγμή σε μία δεκαετία που θα μπορούσε να τον φέρει στην κορυφή, η αποχώρηση ενός χρηματοδότη βασικού θα έπληττε το εγχείρημα αλλά δεν θα το ακύρωνε. Αλλά γιά τετοιου είδους προσπάθεις δεν πρέπει να βιάζεσαι. Αλλά αυτά τα έρμα τα πούρα περιμένουν,μαζί με τα μπουζούκια ...

Δεν ξέρω, αλλά δεν πείθομαι με τίποτα πως φταίει ο μέσος φίλαθλος. Ο Λιανός ήταν άψογος. Μόνο που αυτό που ήθελε ήταν τελέιως διαφορετικό από αυτό που είχε ανάγκη ο Πανιώνιος, όπως το ξέρω εγώ (και μαλλον, κι εσείς). Το κακό είναι ότο όταν χωρίζουν οι δρόμοι σε αυτή την περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος διάλυσης του συλλόγου με ότι αυτό συνεπάγεται. Και αυτό είχα επισημάνει και παλιότερα.