Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Επετειακή εμφάνιση

Τα δύο κυριότερα διακριτικά γνωρίσματα μιάς ομάδας είναι το σήμα και η φανέλα της. Και τα δύο τη διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες ομάδες ολόκληρου του κόσμου, συσπειρώνουν τους οπαδούς και είναι πλέον τα δύο βασικότερα περιουσιακά της στοιχεία, καθώς αποτελούν αντικείμενο ευρύτατης εμπορικής εκμετάλλευσης.

Η Μπαρτσελόνα, που είναι μια από τις πλέον επιτυχημένες και ιστορικές ομάδες του κόσμου, έχει διατηρήσει τη βασική της φανέλα. Κατά τη διάρκεια των ετών έχουν παρουσιαστεί βασικές της φανέλες με μικροδιαφορές, πιστές όμως στο βασικό μοτίβο της ομάδας. Η αγάπη των φίλων και των οπαδών στην φανέλα της είναι τέτοια, που για χρόνια αποτελούσε ταμπου η τοποθέτηση διαφήμισης, καθώς θεωρούνταν ότι την ευτέλιζε. Μόλις πρόσφατα τοποθετήθηκε η πρώτη διαφήμιση, από την οποία η ομάδα δεν έχει οικονομικό όφελος, αλλά περισσότερο αποτελεί μια κοινωνική προσφορά καθώς η Μπαρτελόνα «διαφημίζει» την Unicef. Αυτό ονομάζεται σεβασμός.

Πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν και στην Ελλάδα, που με εξαίρεση την Ξάνθη η οποία τα τελευταία χρόνια δεν δίστασε να αλλάξει επανειλημμένα και χρώματα (αλήθεια πόσοι θυμούνται ότι τα χρώματά της είναι το κόκκινο και το λευκό;) και σήμα και όνομα οι υπόλοιπες ομάδες μένουν πιστές στις αξίες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ολυμπιακός ο οποίος ελάχιστες φορές επέλεξε ως βασική του εμφάνιση άλλη από την χαρακτηριστική ριγέ ερυθρόλευκη. Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του, μένοντας σε γενικές γραμμές κι αυτός πιστός στο κλασικό του μοτίβο, επέλεξε για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του να επαναφέρει για μία και μόνη σεζόν την ιστορικότερη εμφάνισή του, δηλαδή αυτή που φορούσε στο Γουέμπλεϊ.

Ενόψει του εορτασμού των 120 χρόνων από την δημιουργία του Πανιωνίου, οι άνθρωποι της ομάδας σκέφτηκαν να δημιουργήσουν μια επετειακή φανέλα. Δεν γνωρίζω αν η εμφάνιση αυτή θα αποτελέσει την βασική φανέλα της ομάδας για τη φετεινή αγωνιστική περίοδο ή απλά και μόνο ένα συλλεκτικό κομμάτι. Αν η πρόθεση των υπευθύνων ήταν το δεύτερο τότε δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Απλά έχουμε να κάνουμε με μία άσχημη κατά την προσωπική μου άποψη εμφάνιση. Αν όμως πρόκειται να αγωνιστεί η ομάδα με αυτή την φανέλα, τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Η φανέλα αυτή πέρα από αμφιβόλου αισθητικής (και το λέω πάρα πολύ κομψά) αποτελεί μια στιλιστική εργασία, η οποία όμως εξευτελίζει την ομάδα, την ιστορία της και τους μεγάλους παίκτες που την έχουν τιμήσει. Δεν είναι δυνατόν να ξεπουλιούνται όλα στον βωμό του μάρκετιγκ και των πωλήσεων. Όχι. Ο Πανιώνιος της καρδιάς μας δεν μπορεί να αγωνιστεί με αυτή τη φανέλα. Ας την φορέσει κάποια Λατινοαμερικάνικη ομάδα στα πρωταθλήματα της Απερτούρα και της Κλαουσούρα αλλά όχι εμείς. Τραγική ήταν και η φετεινή φανέλα, αλλά νομίζω ότι η επετειακή υπερβαίνει κάθε όριο ανοχής.

Η διοίκηση του κου Τσακίρη, με την ανάληψη των καθηκόντων της είχε φροντίσει να επαναφέρει το κλασικό σήμα και εμφάνιση της ομάδας καθώς και ως δεύτερο το ιστορικό σήμα του Πανιωνίου το οποίο μπορούσε να το δει κάποιος μόνο σε φωτογραφίες της ομάδας από τη Σμύρνη. Ήταν μιά πράγματικά εξιεπαινη επιλογή.

Ίσως η επετειακή εμφάνιση να παραπέμπει στην φανέλα που έχουμε δει ότι φορούσαν οι πρώτοι παίκτες του Πανιωνίου στη Σμύρνη. Αυτό δεν βελτιώνει την κατάσταση. Άλλωστε αν θέλαμε να είμαστε τόσο πιστοί στην πρώτη εμφάνιση του Πανιωνίου, ας βάζαμε τους σύγχρονους παίκτες, πέρα από τη φανέλα αυτή να φορέσουν σώβρακο σκελέα και παπούτσια από γουρουνόδερμα...

Προς μεγάλη μου έκπληξη παρατήρησα ότι το μόνο που θυμίζει την κοινή σε όλους μας εικόνα του Πανιωνίου στην νέα εμφάνιση είναι το σήμα, ενώ το ιστορικό σήμα έχει συρρικνωθεί και τοποθετηθεί στο κάτω τμήμα της εμφάνισης.

Είμαι σίγουρος ότι η διοίκηση θα αντιληφθεί το άτοπο. Διαφορετικά νομίζω ότι ο κάθε συνειδητοποιημένος Πανιώνιος πρέπει να δείξει την δυσαρέσκειά του.

26 σχόλια:

Steve είπε...

Αφήνω στην άκρη το αισθητικό (σαν να φοράς ζώνη οδήγησης δεν δείχνει?) και την τετραχρωμία (πόσες αποχρώσεις του μπλε υπάρχουν ακόμη?) και θα σταθώ σε ένα σημείο που λέγεται marketing: Για λόγους πωλήσεων δεν έπρεπε να μοιάζει με καμία προηγούμενη και νομίζω στο σημείο αυτό έπεσαν μέσα. Άσχετα λοιπόν από το αισθητικό αποτέλεσμα, κάπου καταλαβαίνω τις προθέσεις της ΠΑΕ. Να σημειώσω επίσης την έλλειψη της ελληνικής σημαίας που κατά τη γνώμη μου έπρεπε να κοσμεί την επετειακή εμφάνιση.

Τέλος για την Μπάρτσα, όχι μόνο δεν πήραν φράγκο για τη διαφήμιση αλλά πλήρωσαν κι από πάνω τη UNICEF! Άλλα μέτρα, άλλα σταθμά και προφανώς άλλα ήθη.

Ηλεκτρολόγοι Μηχ. ΕΜΠ 1981-1986 είπε...

Εγώ θα συμφωνήσω με τον BR ότι η εμφάνιση είναι "σκοτεινή". Έχουν εξαφανίσει το κόκκινο και μάλλον πήραν ιδέες από την Άρσεναλ Σαραντι που πολυσυζητιέται τελευταία ως προς τη διαγώνιο, τοποθέτηση σημάτων κλπ.
Ο Steve έχει μάλλον πιάσει το στόχο που είχαν, δηλαδή κάτι που να μην μοίαζει με προηγούμενων χρόνων για να πουλήσει.
Είναι λοιπόν θέμα marketing. Απλά και μένα δεν μου αρέσει σαν φανέλα της ομάδας. Για το καλό του συλλόγου θα την αγοράσω, αλλά τους παίκτες δεν θα μου αρέσει να τους βλέπω στο γήπεδο με αυτή την ενδυμασία.

br fun_atic είπε...

Για να ενισχυθούν οι πωλήσεις της ομάδας δεν είναι απαραίτητο να αλλάζει κάθε χρόνο η φανέλα. Σε κάθε περίπτωση ο Πανιώνιος έχει αγωνιστεί κατά τη διάρκεια των ετών με εμφανίσεις που κολάκευαν. Την κλασική κόκκινη - μπλε, την ριγέ κόκκινη - μπλε, την μπλε με την μονή κόκκινη ρίγα και άλλες. Όλες αυτές αποτελούν την παραλλαγή του κλασικού μοτίβου.
Το θέμα της ομορφιάς της επετειακής εμφάνισης είναι καθαρά υποκειμενικό. Αντικειμενικά όμως η ομάδα που θα παραταχθεί φορώντας αυτή την εμφάνιση δεν θα θυμίζει Πανιώνιο.
Δεν είμαι αντίθετος στο να διατίθεται προς πώληση η συγκεκριμένη φανέλα ως ένα καθαρά επετειακό προϊόν. Υπό αυτή την έννοια δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να την αγοράσω. Είμαι αντίθετος στο να αγωνιστεί η ομάδα με αυτή την εμφάνιση.

Griniaris είπε...

Αν ήθελαν να ενισχύσουν τις πωλήσεις να κράταγαν το Ρεκόμπα και να είχαν έτοιμες τυπωμένες φανέλες.Η φανέλα είναι απλά χάλια.

br fun_atic είπε...

Οι δηλώσεις του Κ. Τσακίρη γιά τον Μάκο, Εστογιανώφ, Ρεκόμπα:
http://www.gazzetta.gr/content/view/36635/2/

re-la-re είπε...

εκεί είναι μια περίληψη των δηλώσεων του. Τα σημαντικά δεν τα γράφουν.

br fun_atic είπε...

Τι είπε; Έχεις site με το σύνολο των δηλώσεων;

re-la-re είπε...

το δικο μου (χεχε). Άκουσα όλη τη συνέντευξη και γράφω αυτά που δεν συμφέρει τους δημοσιογράφους ιδίως του Sport-FM να γράψουν.

br fun_atic είπε...

ο.κ.
Διάβασα το post σου. Όντως. Είναι σωστή η τοποθέτηση του Τσακίρη. Το θέμα του Μάκου είναι κυρίως ηθικό.
Η παραμονή του Ρεκόμπα είναι αν μη τι άλλο ευχάριστη. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλύτερος, ιδίως αν κάνει σωστή προετοιμασία και αποκτηθούν καλοί επιθετικοί. Παράλληλα, η παραμονή του μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την απόκτηση κάποιου καλού επιθετικού που θα μας συστήσει (ή θα προσελκύσει).
Το θέμα Εστογιανώφ φαίνεται ομιχλώδες. Πολλοί φίλοι είναι θετικοί στην πώληση Εστογιανώφ, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Φαίνεται όμως ότι κάποιο φιλολογικό ενδιαφέρον έχουν δείξει μόνο η ΑΕΚ και ο Αρης, ομάδες δηλαδή με σχετικά περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Μήπως τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να παραμείνει ο παίκτης; Εκτός κι αν η πώλησή του είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού.

br fun_atic είπε...

Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό στα σχετικά με τον Πανιώνιο άρθρα, ιδίως σε αυτά που περιγράφουν περιληπτικά ένα γεγονός ή μία δήλωση λείπει πάντα εκείνη η πρόταση που αποτελεί και όλο το ζουμί. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα με τις δηλώσεις Μάκου.

re-la-re είπε...

Να σκεφτείς ότι σε ανοιχτή ακρόαση σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης ήταν και ο Κυφωνίδης, ρεπόρτερ του Sport-Fm για θέματα ΑΕΚ (δεν ξέρω αν είναι αυτός ο ρεπόρτερ της Sportday.) Και δεν είπε κιχ όταν έκανε το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό ο Τσακίρης.

re-la-re είπε...

Ύποπτο δεν είναι αυτό; Και μάλιστα για συνεντεύξεις στο ραδιοφωνο που τις ακούει χιλιάδες κόσμος.

br fun_atic είπε...

Διάβαζα σήμερα ότι η επετειακή εμφάνιση του Πανιωνίου αρέσει πολύ, έκανε μεγάλη εντύπωση και μάλιστα πολλοί φίλοι έσπευσαν στην μπουτίκ για να την αγοράσουν.

Τι να πω; Μαράζι το έχω να βρεθεί κάποιος φίλος μου να μου πει ότι του άρεσε.

Έστω λοιπόν ότι οι περίεργοι της υποθέσεως είμαστε οι φίλοι μου κι εγώ. Δίκιο δεν είχαν οι φίλαθλοι που θέλησαν να την αγοράσουν όταν την είδαν στον Π.Κ να σπεύσουν στην μπουτίκ; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει; Ψιλά γράμματα βέβαια. Εδώ πέρσι δεν έβρισκες φανέλες του Ρεκόμπα (έπρεπε να δώσεις παραγγελία)...Νομίζω ότι αυτά τα μικρά πράγματα πρέπει να διορθωθούν. Έβλεπα τη φωτογραφία του νέου παίκτη του Άρη μπροστά από δεκάδες φανέλες (σε όλα τα χρώματα) με το όνομά του και ζήλεψα.

whodoyouthinkyouare είπε...

Καλά οι επετειακές εμφανίσεις δεν σας άρεσαν. Υποκειμενικό είναι άλλωστε. Αλλά να ξεπερνάνε κάθε όριο ανοχής; Να τις χαρακτηρίζετε στολές κλόουν; Μήπως έχετε ξεφύγει;
Ειρήσθω εν παρόδω, διαπιστώνω στα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης ότι το περιβόητο 1εκατομμύριο που δαπάνησε η ΠΑΕ για διαφήμιση και πάνω του στηρίχτηκαν τόσα φοβερά και τρομερά επιχειρήματα δεν είναι παρά μια τεράστια μπαρούφα που γεννήθηκε από την συνάντηση της ημιμάθειας με την προκατάληψη.
Ο Παπαδάκος έγραψε κάποτε ότι τα 800 χιλιάρικα που εμφανίζονται ως έξοδα λειτουργίας διάθεσης στα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα χρήσης της ΠΑΕ (για όσους δεν γνωρίζουν λογιστική!!! ) αφορούν διαφημιστικά έξοδα. Πρόκειται φυσικά για ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΤΣΑΝΑ που απευθύνεται, όπως και ο ίδιος είπε, σε όσους ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ (και ΧΑΦΤΟΥΝ συμπληρώνω εγώ).
Εσείς που διατείνεστε ότι δεν τρώτε κουτόχορτο και κάνετε αντικειμενική κριτική, το κατάπιατε αμάσητο απλά γιατί σας άρεσε και ταιριάζει με όσα πιστεύετε . Το φουσκώσατε και λίγο στο 1εκ. για να είναι πιο εντυπωσιακό και αρχίσατε να το αναπαράγετε.
Σε προηγούμενα σχόλια είχατε γράψει ότι ξέρετε να διαβάζετε οικονομικές καταστάσεις. Εδώ τι έγινε; Σας διέφυγε ή έχουν δίκιο όσοι σας κατηγορούν για κολλήματα.

re-la-re είπε...

Διάβασε τι ειπε ο Τσακίρης σήμερα για τα 6.5 εκ. ευρώ που έβαλε, βγάλε τα γυαλιά που φοράς και τα ξαναλέμε.

Ενα σου λέω μόνο: Και αυτό για να καταλάβεις πόσο κολημένος είσαι:
Ισολογισμός ΠΑΕ για τη χρήση εως 30-6-2007 (σε παρένθεση για τη χρήση εως 30-6-2006)
: Εξοδα διοικητικής λειτουργίας: 1.519.931,37 (734831,19)
Έξοδα διάθεσης: 1013307.58 (489887,46)

Δηλαδή το πρωτο χρόνο Τσακίρη είχαμε περισσότερα διοικητικά έξοδα της ΠΑΕ από τον τελευταίο του Μπέου 1309000 ευρώ.

Και για να καταλάβουν και όλοι τι συμβαίνει:

Έξοδα ποδοσφαιρικού τμήματος: 3.461.343,53
Εξοδα λειτουργίας και διάθεσης: 2.533.228,60

Δηλαδή για κάθε 58 λεπτά που δινόταν για την ομάδα είχαμε και 42 λεπτά που δίνονταν για άλλα έξοδα. Αυτά καθώς έτυχε να έχω κρατήσει εκείνο το φύλο της Sportime που είχε εκείνο τον ισολογισμό.

Μήπως θέλεις και άλλα;

br fun_atic είπε...

1. Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας τις γνώσεις λογιστικής που φαίνεται ότι έχεις. Εδώ είμαστε για να μασάμε πρώτα πριν καταπιούμε. Αν θέλεις βοήθησέ μας στο μάσημα.
2. Απ' όλο το κείμενο στάθηκες στον χαρακτηρισμό "στολή κλόουν"; Σου αρέσει να παίζει ο Ιστορικός με αυτή την εμφάνιση; Θεωρείς ότι η συγκεκριμένη εμφάνιση είναι αντάξια του ιστορικού γεγονότος που γιορτάζουμε; Δηλαδή στα 150 χρόνια τι θα περιμένουμε; Καμιά στολή με μπλε και κόκκινες βούλες; Νομίζω ότι το είχα πει με τρόπο ξεκάθαρο (ίσως είσαι ο μόνος που δεν το κατάλαβες) ότι η διαφωνία μου είναι στο να αγωνιστεί η ομάδα με την συγκεκριμένη εμφάνιση. Όχι με το να διατίθεται προς πώληση ως επετειακό - συλλεκτικό προϊόν.
3. Το μπλόγκ δεν κάνει μόνο κριτική. Δέχεται κιόλας. Θα χαιρόμουν να δεχθώ την κριτική σου με ένα συγκροτημένο κείμενο, το οποίο θα παρουσίαζε τις απόψεις σου. Άλλωστε κάποια στιγμή είχες υποσχεθεί ότι θα το κάνεις. Φαντάζομαι ότι έτσι θα ήσουν εποικοδομητικός. Αντ’ αυτού μας στέλνεις επιθετικά και ειρωνικά κείμενα. Θα σε παρακαλέσω λοιπόν να εκφράσεις τις διαφωνίες σου με τρόπο συγκεκριμένο και όχι με χαρακτηρισμούς και συνθήματα. Διαφορετικά δεν αντιλαμβάνομαι τον λόγο να χάνεις τον χρόνο σου σε ένα μπλόγκ κολλημένων.

re-la-re είπε...

Κοιτα αγαπητέ οικοδεσπότα. Το ερώτημα είναι ποιοι δεν θέλουν οικονομια στην ΠΑΕ;

Προφανώς όχι ο Τσακίρης που ξοδεύει τα λεφτά του.

br fun_atic είπε...

Ο Τσακίρης από τον πρώτο χρόνο της διοίκησής του είχε δώσει σε όλους μας την εντύπωση ότι θέλει να νοικοκυρέψει την ομάδα και να προχωρήσει με αργά και σταθερά βήματα. Η τακτική αυτή με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Επιπλέον μου άρεσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι προσπαθούσε να βοηθήσει την ομάδα να ξαναβρεί τις ρίζες της. Καλός προπονητής που δούλευε και με πιτσιρικάδες, επαναφορά της κλασικής εμφάνισης και του σήματος, καλές μεταγραφές, επιτυχίες και άλλα πολλά. Όλες αυτές οι ενέργειες του Τσακίρη τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους μας. Από έναν άνθρωπο όμως έμπειρο, καταξιωμένο στον χώρο της εργασίας του, πετυχημένο, εφοπλιστή, έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις στον έλεγχο των οικονομικών. Αν πιάσεις μια απλή συζήτηση στην πλατεία για τον Πανιώνιο και τα οικονομικά του θα βρεθούν πολλοί που θα σου πουν ιστορίες για ανθρώπους που εντός ή εκτός εισαγωγικών ξεγέλασαν τον πρόεδρο, του έφαγαν χρήματα κλπ. Ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω. Δεν το δέχομαι. Εάν όλα αυτά αληθεύουν προβληματίζομαι για το μέλλον της ομάδας. Διότι είναι σίγουρο ότι τα μειωμένα έσοδα ή τα μεγάλα έξοδα θα επηρεάσουν και την αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Από εκεί και πέρα. Δεν είναι σημαντικό το αν καταπίνω αμάσητο το ένα ή το άλλο πράγμα. Σημαντικό είναι να μην δημιουργείται έλλειμμα στην ομάδα, να μην επιστρέψει σε εποχές ανυποληψίας και να μην επηρεάσουν τα οικονομικά την αγωνιστική της πορεία.

whodoyouthinkyouare είπε...

Αγαπητέ οικοδεσπότη,

Τα σχόλια μου είναι επιθετικά και ειρωνικά. Το δέχομαι. Το κάνω για να δώσω έμφαση στη διαφωνία μου. Ομως δεν θεωρώ ότι χάνω το χρόνο μου επειδή απλά διαφωνούμε. Είναι πολυ ενδιαφέρον να συζητάς με κάποιον που διαφωνείς. Αν συμφωνούσαμε θα ήταν ανιαρή η συζήτηση.
Θεωρώ τον αθλητισμό διασκέδαση όπως και σύ.

@pgss1890
Φίλε άλλαξες θέμα. Δεν μίλησα για τα διοικητικά έξοδα.

re-la-re είπε...

φιλε μεσα στα διοικητικά έξοδα είναι και τα έξοδα διάθεσης (1. εκ τον πρώτο χρόνο) για τα οποία μίλησες. Δεν άλλαξα καθόλου θέμα. Αν διάβαζες τα ποσά θα το έβλεπες.

zouri1 είπε...

παιδια τυγχανει να ξερω καλα πο εμφανισεις μια και ειναι η δουλεια μου αυτη.Σας θυμιζω την φανελα Lotto που ειχαμεοταν πηραμε το κυπελλο το 1999.Η περσινη εμφανιση ηταν diadora και απο την μεση της χρονιας και μετα ηταν πολυ καλη ποιοτικα μια και ηταν εισαγωγης και η αυθεντικη της εταιρειας.Για του χρονου θεωρω οτι ειναι ωραια η εμφανιση και μοναδικη για τον Πανιωνιο.Ποιοτικα ειναι καλη.καθε αθλητικη εταιρεια εχει μια σειρα απο σχεδια και καλει εσενα να διαλεξεις ενα απο αυτα.Μονο για τις πολυ μεγαλες ομαδες κανει μοναδικο σχεδιο για αυτην και συνηθως απαγορευει να φορεθει το ιδιο σχεδιο απο αλλην.Εκει ειναι το μυστικο.Ή σε βαζει η εταιρεια σε κατι ξεχωριστο ή σου δινει κατι που θα πουλησει μαζικα και σε αλλες ομαδες.Για την φανελα του Αρη,επειδη εχω ασχοληθει εγινε το εξης.Γιναν 6-7 σχεδια και απο αυτα ψηφισαν οι οργανωμενοι.πουλανε παρα πολλες φανελες και κανουν πολυ μεγαλους τζιρους στην μπουτικ τους.Για τον ξενο που ηρθε πριν λιγες μερες,ειχαν τυπωθει εκατονταδες φανελες με το νουμερο του και πουληθηκαν ολες.Ο Αρης εχει πολυ καλα πργανωμενη μπουτικ.Απαραδεκτες ποιοτικα ηταν οι φανελες της Le coq που φορεσε πριν λιγα χρονια η ομαδα.
Αυτη ειναι η αποχη μου.Μια εταιρεια χορηγει αυτο το υλικο στην ομαδα.Για καθε παικτη ετοιμαζει περιπου 60 φανελες.

re-la-re είπε...

Φιλε δεν συζητάμε για μια εμφάνιση μιας χρονιάς αλλά για μια επετειακή εμφάνιση για τα 120 χρόνια της ομάδας. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο Μπέος μπορούσε να σχεδιάσει μια κακόγουστη αλλά αποκλειστική φανέλα με τη Σμύρνη και τα πρόσωπα μεγάλων ποδοσφαιριστών της ομάδας για τα 115 χρόνια και φέτος να μας πασάρεται αυτό από το καλάθι της εταιρείας.

zouri1 είπε...

εγω εξεφρασα την αποψη μου και την γμωση μου για το θεμα.Απο εκει και περα σε καποιους μπορει να αρεσει σε ακποιους οχι.Την αποψη μου την ειπα ευγενικα.

Griniaris είπε...

Υπάρχει και η άλλη άποψη.Φίλος μου είπε ότι κάθε τι που έχει επάνω του το σήμα του Πανιωνίου,αυτόματα γίνεται όμορφο.Δε μπόρεσα να διαφωνήσω...

br fun_atic είπε...

Αφαίρεσα τη φράση «στολή κλόουν». Η συγκεκριμένη εμφάνιση όμως, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι εντελώς ακατάλληλη για βασική εμφάνιση της ομάδας και επιπλέον δεν εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή να τιμήσει τα 120 χρόνια του συλλόγου για τον απλούστατο λόγο ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δημιουργήσει μνήμες και συναισθηματική φόρτιση στους φιλάθλους.
@who…μπορώ να μιλάω για ώρες με κάποιον που διαφωνώ, δεν ανέχομαι όμως να με ειρωνεύονται. Αν νομίζεις ότι μπορούμε κάποια στιγμή να μιλήσουμε ψύχραιμα είσαι ευπρόσδεκτος.
@zouri Ασχολείσαι με αθλητικά είδη; Ρίξε διαφήμιση. Είναι βέβαιο ότι θα ενδιαφερθούν πολλοί φίλοι και πρώτος εγώ, διότι με τον πιτσιρικά δαπανώ αρκετά χρήματα για αθλητικά είδη. Γιατί να αφήνω αλλού τα χρήματά μου;
Για την φανέλα: ειδικός για την ποιότητα δεν είμαι. Θα σου πω ότι στο γιό μου είχα αγοράσει την φανέλα της le coc, της hummel και τρεις στολές της diadora (δεν έχω μόνο την κίτρινη) . Επειδή κατά καιρούς του έχω πάρει και άλλες εμφανίσεις, θεωρώ ότι η ποιοτικότερη που του έχω αγοράσει είναι της εθνικής Ελλάδος (addidas). Από του Πανιωνίου (των τελευταίων ετών) συνολικά μου άρεσε πολύ της hummel.Θεωρώ ότι οι εμφανίσεις της diadora είναι εξεζητημένες αισθητικά (τουλάχιστον για το δικό μου γούστο). Δεν ξέρω το τι ισχύει στην πράξη για τις παραγγελίες εμφανίσεων από τις ομάδες. Θεωρώ όμως ότι μια επετειακή εμφάνιση πρέπει να ξυπνά μνήμες και να φορτίζει συναισθηματικά τους φιλάθλους. Η συγκεκριμένη εμφάνιση μπορεί να είναι μοντέρνα, μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους εντυπωσιακή (δεν συμφωνώ) θεωρώ όμως ότι δεν εξυπηρετεί τον σκοπό της. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τη συγκεκριμένη εμφάνιση θα την αγοράσω για τον απλούστατο λόγο ότι θα την θέλει ο γιός μου. Δεν θα το κάνω όμως με την καρδιά μου. Θα την αγόραζα πολύ πιο άνετα αν ήξερα ότι απλά είναι συλλεκτική και όχι η βασική εμφάνιση της ομάδας.
Για να κάνεις πωλήσεις πρέπει να διαθέτεις εμπόρευμα σε ποικιλία. Σήμερα είδα μια μπουτίκ της Α.Ε.Κ η οποία ήταν γεμάτη από εμπορεύματα. Τουλάχιστον 10-15 διαφορετικά καπέλα, όλες οι εμφανίσεις, συλλεκτικές μπλούζες με το 1924, μπάλες, αξεσουάρ, τα πάντα. Είναι κρίμα να μην ισχύει το ίδιο και στη δική μας μπουτικ, να μην υπάρχουν τυπωμένες φανέλες με ονόματα και γενικά να μην εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο την εμπορική αξία των αστεριών που διαθέτουμε.

IWN1998 είπε...

"Έξοδα ποδοσφαιρικού τμήματος: 3.461.343,53
Εξοδα λειτουργίας και διάθεσης: 2.533.228,60

Δηλαδή για κάθε 58 λεπτά που δινόταν για την ομάδα είχαμε και 42 λεπτά που δίνονταν για άλλα έξοδα. Αυτά καθώς έτυχε να έχω κρατήσει εκείνο το φύλο της Sportime που είχε εκείνο τον ισολογισμό."

Μια που ο pgss1890 άλλαξε θέμα, μήπως επί του αλλαγμένου θέματος έχεις κάτι να πεις φίλε whodoyouthinkyouare? Ή εχεις κώλυμα (εδώ το σωστό είναι κώλυμα και όχι κόλλημα); Να 'σαι καλά.

Για την εμφάνιση...υπάρχει φαντάζομαι και η δεύτερη εμφάνιση της ομάδας. Μήπως ρε παιδιά λιγάκι να μην εξαφάνίζαμε τόσο το κόκκινο που στο κάτω κάτω και στο σήμα του συλλόγου είναι το πρωτεύον χρώμα και στη στολή τώρα έχει βρεθεί ...στις κάλτσες κυρίως; Ίσως η δεύτερη στολή είναι συμπληρωματική της πρώτης, με ανάποδες αποχρώσεις. Μπορεί να είναι εν τέλει πιο του γούστου μας. Θα δούμε. Όπως είπε και ο φίλος Griniaris, ότι έχει το σήμα του "ιστορικού" είναι όμορφο. Και προέχει η ενίσχυση της ομάδας όπως ο καθένας μας μπορεί και όσο μπορεί.

Σίγουρα και παλαιότερα έχουμε δει εμφανίσεις που δεν ήταν τίποτα το σπουδαίο. Δεδομένου ότι είναι επετειακή πάντως η συγκεκριμένη εμφάνιση, οι προσδοκίες ήταν άλλες.
Τώρα βέβαια γούστα είναι αυτά. Ας πουλήσουν αυτές οι εμφανίσεις και ας είναι λάθος το γούστο μας.
Αν κάποιοι κατηγορούν και την έκφραση του γούστου σαν κόλλημα δεν πειράζει. Αυτοί που είναι ανοικτά μυαλά και δεν τρώνε κουτόχορτα καταλαβαίνουν καλύτερα...