Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

120 Χρόνια Ιστορίας. Ποιός το έχει μάθει;

Η χρονιά που διανύουμε είναι ορόσημο για τον σύλλογο. Γιατί δεν είναι μικρό πράγμα να είσαι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα, η οποία πρόκειται να γιορτάσει 120 χρόνια παρουσίας - ιστορίας στον Ελληνικό αθλητισμό.

Ο Πανιώνιος βέβαια δεν υπάρχει απλά για περισσότερο από ένα αιώνα, αλλά έχει αφήσει την σφραγίδα του στον Ελληνικό αθλητισμό. Σπουδαίοι αθλητές, αξέχαστες στιγμές και το κυριότερο μια διαχρονική διαφορετική κουλτούρα που τον κάνει να ξεχωρίζει ακόμη και στα χρόνια του άκρατου επαγγελματισμού.

Ενώ λοιπόν βρισκόμαστε στις αρχές της σημαντικότατης αυτής χρονιάς δεν γνωρίζουμε το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων. Διότι θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν πολλές και σημαντικές εορταστικές εκδηλώσεις. Ομιλίες, συναυλίες, εκθέσεις και γενικά ότι χρειάζεται για να γιορτάσουμε όλοι μαζί το σπουδαίο αυτό γεγονός, αλλά και για να δείξουμε σε όλους τους υπόλοιπους τον πλούτο που κρύβεται πίσω από τα 120 χρόνια της ιστορίας μας. Η φετινή είναι μια χρονιά μνήμης και περηφάνιας.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις έχουν πολλαπλά οφέλη. Ζεσταίνουν τον κόσμο, τον δένουν με την ομάδα, δημιουργούν συγκίνηση στους μεγάλους και περηφάνια στους μικρούς. Και σίγουρα όλα αυτά τα χρειαζόμαστε, ιδίως από τη στιγμή που θέτουμε μεγαλεπήβολους στόχους. Εννοείται ότι όλες αυτές οι εκδηλώσεις θα έπρεπε να καταλήγουν στο μήνυμα στήριξης των τμημάτων της ομάδας με την αγορά διαρκείας. Πως αλλιώς περιμένουμε να γίνει κάποιος μέλος του ερασιτέχνη ή κάτοχος διαρκείας στο μπάσκετ ή στο ποδόσφαιρο (και δεν εννοώ αποκλειστικά Πανιώνιος);

Καθημερινά βλέπουμε στο counter της κεντρικής σελίδας να προστίθενται στο σύνολο των πωλήσεων 20-30 άτομα. Αυτοί όμως είναι όσοι ενδιαφέρθηκαν, όσοι προβληματίστηκαν, όσοι μπήκαν στον κόπο να φτάσουν μέχρι την Αίθουσα Πεντζαρόπουλος. Το Πανιώνιο μήνυμα όμως πρέπει να φτάσει σε όλους. Ακόμη και στους αραχτούς της πλατείας.

Η ομάδα πρέπει να ανοιχτεί στον κόσμο. Το γήπεδο να ανοίξει για τις εκδηλώσεις. Πρέπει να κινητοποιηθεί μέσω των εκδηλώσεων και ο τελευταίος αδιάφορος κάτοικος της Νέας Σμύρνης. Διότι αν χάσουμε το παιχνίδι στη γειτονιά μας δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά πράγματα στο μέλλον. Ας το δούμε ως ένα πιλοτικό πρόγραμμα.

Προσωπικά θα ήθελα να παίζει ο Πανιώνιος σημαντικό ρόλο στη ζωή της Νέας Σμύρνης σε ετήσια βάση. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις του Πανιωνίου καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας μεγάλος χορός. Μια φιλανθρωπική εκδήλωση που θα προσέφερε ανακούφιση σε αναξιοπαθούντες αθλητές της ομάδας, παλιούς και σύγχρονους. Αθλητικά τουρνουά για όλα τα αθλήματα και για όλες τις ηλικίες. Μεταξύ μας, στη Νέα Σμύρνη έχουμε παραχωρήσει πολύ μεγάλο χώρο στον ΟΝΑ και μάλιστα αδικαιολόγητα από τη στιγμή που εδράζει ένας από τους κορυφαίους συλλόγους της χώρας.Επιπλέον θα έπρεπε να υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις για τα παιδιά. Με αθλητικό ή μη χαρακτήρα. Έχουμε ανάγκη τη νέα γενιά.

Ο Πανιώνιος πρέπει να γίνει πρώτος στην Νέα Σμύρνη και αμέσως μετά στα Νότια Προάστια. Για τον λόγο αυτό θα μου άρεσε ιδιαίτερα να μην γίνονται απλές εγγραφές στα τμήματα υποδομής, αλλά επιλογή μέσα από trials. Η φράση «αθλούμαι στον Πανιώνιο» πρέπει να γίνει συνώνυμη του ότι «είμαι κορυφαίος – είμαι ταλέντο». Πριν από χρόνια ο Πανελλήνιος είχε διαφημίσει ένα πρόγραμμα επιλογής νέων αθλητών μέσω αξιολόγησης από ιατρικές, εργομετρικές και λοιπές εξετάσεις. Στο τέλος οι προπονητές των τμημάτων ενημέρωναν τους γονείς των παιδιών για τα αθλήματα που ταιριάζουν στο παιδί τους. Όσο κι αν φαίνεται εξωτική αυτή η ιδέα, γνωρίζω καλά ότι όχι μόνο είναι απολύτως εφαρμόσιμη, αλλά και ιδιαίτερα φθηνή. Στον κόσμο όμως προκαλεί τεράστια εντύπωση.

Ο Πανιώνιος πρέπει να συνεργαστεί στενά με τους δάσκαλους της γυμναστικής όλων των σχολείων. Τα παιδιά που δείχνουν έστω και το ελάχιστο ταλέντο πρέπει να αξιοποιούνται άμεσα. Καλή θα ήταν η ιδέα διοργάνωσης σχολικών αγώνων υπό την αιγίδα του Πανιωνίου. Εννοείται ότι πρέπει να συνεχιστούν οι επισκέψεις στα σχολεία κλιμακίων αθλητών και να επεκταθούν και σε σχολεία εκτός Νέας Σμύρνης.

Κάτι άλλο που θα έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει είναι η κυκλοφορία συλλεκτικού άλμπουμ – λευκώματος, το οποίο πραγματικά λείπει από την Πανιώνια βιβλιοθήκη, όπως επίσης και η κυκλοφορία σχετικού γραμματοσήμου, φιλοτελικής σειράς, επετειακών νομισμάτων – μεταλλείων, όπως επίσης και κάθε είδους επετειακό προϊόν. Φαίνονται υπερβολικά; Μάλλον σε όποιον δεν μπορεί να διακρίνει ότι τα αντικείμενα αυτά αποτελούν και εμπορεύματα, που αν προωθηθούν σωστά θα αφήσουν και κέρδη. Διότι συλλέκτες και φιλοτελιστές μπορεί να βρει κανείς σε ολόκληρη την Ελλάδα, ανεξάρτητα των οπαδικών προτιμήσεών τους.

Γενικά θεωρώ ότι δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτο ούτε ένα δευτερόλεπτο από τη φετινή χρονιά. Δυστυχώς όμως, και το επαναλαμβάνω, δεν γνωρίζουμε ακόμη και σήμερα το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων. Αυτό προσωπικά που δημιουργεί την σκέψη ότι μπορεί και να μην υπάρχει μέχρι και σήμερα πρόγραμμα ή όταν αυτό υπάρξει να είναι πρόχειρο. Εορταστικές εκδηλώσεις έτσι απλά για να γίνουν. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Στο θέμα όμως αυτό θα επιμείνω γιατί το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό.

7 σχόλια:

Costix είπε...

Η φυση ησυχαζει....

Ολοι κανουν τα μπανια τους και κανεις δεν ασχολειται με τα μπλογκς.

Βρε παιδια, δεν πηρατε τα laptop μαζι ???

ΚΥΑΝΕΡΥΘΡΑ ΝΕΑ είπε...

SOS NA BΑΛΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΚΟΣΜΟ; ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ... ΜΑΚΗΣ ΔΙΟΓΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ

br fun_atic είπε...

Αν νομίζεις ότι μπορεί να βοηθήσει, βάλτο.

br fun_atic είπε...

Στην παραλιακή πόλη που κάνω τις διακοπές μου, η τοπική ομάδα (βάλτε με το μυαλό σας σε ποιά κατηγορία παίζει) διοργάνωσε σε συνεργασία με τον δήμο συναυλία στην οποία τραγούδησε ένα ΠΟΛΥ μεγάλο όνομα του "έντεχνου" τραγουδιού. H συναυλία συγκέντρωσε χίλια άτομα (εισιτήριο 10 ευρώ) όσα και τα εισιτήρια.
Τα έσοδα διατέθηκαν στην ομάδα. Αυτά βλέπω και τρελαίνομαι...

Υ.Γ
Μάκη, ούτε εδώ φτάνει ο Πανιώνιος κόσμος. Δεν τον ξέρουν. Θα σου πω μόνο ότι είναι από τις λίγες επαρχιακές κωμοπόλεις που έχω δει σε τοίχους συνθήματα του Πανιωνίου. Κάτι πρέπει να κάνετε με αυτό το θέμα. Όταν ζητάω τον ΠΚ εκτός Νέας Σμύρνης με κοιτάνε σαν να ζήτησα πίτα γύρο από το περίπτερο…

br fun_atic είπε...

Νομίζω ότι τα έχω σβήσει όλα. Αν έχεις δυσαρεστηθεί για κάτι θα ήθελα να το ξέρω. Αν δεν θέλεις να το πεις δημόσια στείλε μου mail.

Miltos@Chios είπε...

Ευχαριστω.Σου εστειλα e-mail.

br fun_atic είπε...

σου έστειλα απάντηση