Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Συγκρουση λογικής

Δεν θα ήθελα να κάνω ρεπορτάζ για την σημερινή εκλογή του κου Κιντή. Αυτό μπορούν να το κάνουν πολύ καλύτερα από εμένα οι αθλητικές εφημερίδες. Θα σας μεταφέρω κάποιες σκέψεις και εντυπώσεις από την συζήτηση.
Αφορμή για την έναρξη του διαλόγου στάθηκε μια επιστολή του κου Βασίλη Καράβολα προς τον κο Τσακίρη, με την οποία έθετε κάποια ερωτήματα προς τον κο Κιντή (καλό θα ήταν να δημοσιοποιήσει ο Βασίλης το πλήρες κείμενο).
Στο κείμενο αυτό υπήρχε και μια διαπίστωση – πρόβλεψη ότι ο κος Κιντής πρόκειται να στήσει στον Πανιώνιο ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο στηριγμένο στο πρότυπο της Λυών.
Από τις απαντήσεις του κου Κιντή κατάλαβα ότι το μοντέλο θα έχει ως εξής. Κιντής στη θέση του Τσακίρη αλλά Λυών.End of story.
Θα αρχίσω από το τέλος. Στην Ελλάδα έχουμε μια μανία με τα μοντέλα. Το Σουηδικό μοντέλο κράτους πρόνοιας, το Αγγλικό μοντέλο δημόσιας υγείας, το Γαλλικό μοντέλο εκπαίδευσης. Τα εφαρμόσαμε και αποτύχαμε. Γιατί; Γιατί το Σουηδικό για παράδειγμα μοντέλο φτιάχτηκε από Σουηδούς, πάνω στα Σουηδικά οικονομικά δεδομένα, απευθυνόμενο σε Σουηδούς.
Το μοντέλο της Λυών λοιπόν δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον Πανιώνιο γιατί δεν είμαστε Γάλλοι, γιατί στη Γαλλία υπάρχουν θεσμοί και κανόνες αλλά το κυριότερο επειδή εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τρεις μάνατζερ στην Αφρική για να βρούμε παίκτες, ενώ αντίθετα όλοι οι παίκτες, οι μάνατζερ και οι προπονητές της Αφρικής έχουν στο μυαλό τους να προωθούν παίκτες στην οποιαδήποτε ομάδα της Γαλλίας. Οι παίκτες αυτοί είναι Γαλλόφωνοι και έχουν όνοιρο να αγωνιστούν στο Γαλλικό Πρωτάθλημα και στην Εθνική Γαλλίας. Παράλληλα δεν έχουμε ιδέα αν αυτός που δημιούργησε το μοντέλο Λυών ήταν εξίσου ή περισσότερο ικανός από τον κο Κιντή.
Άρα το μοντέλο Λυών στην δική μας περίπτωση είναι το περιτύλιγμα του κουτιού. Τι έχει όμως στην πραγματικότητα το κουτί; Ποιος θα είναι ο ρόλος του κου Κιντή;
Ο κος Κιντής είναι έξυπνος και καταρτισμένος άνθρωπος. Από την άλλη ο πρόεδρος είναι ένας άνθρωπος που ταλαιπωρήθηκε από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αλλά και από τα παράσιτα που είτε το πιστεύετε είτε όχι υπάρχουν στον Πανιώνιο. Ο κος Τσακίρης λοιπόν διάλεξε κάποιον τεχνοκράτη μουτζαχεντίν για να τρέξει την ομάδα και να πάρει ακόμη και σκληρές αποφάσεις που ο ίδιος λόγο Πανιώνιας διαφορετικότητας δεν μπορούσε. Καλά κάνει. Σωστή κίνηση.
Το ζήτημα είναι άλλο. Ο Γιώργος Κιντής που θέλει να πετύχει και έχει ισχυρό κίνητρο θα προσπαθήσει να προσαρμόσει το σχέδιό του στις ανάγκες και τις δυνατότητες της ομάδας; Θα έχει τις αντοχές; Θα καταλάβει γρήγορα τι θέλει ο κόσμος του Πανιωνίου από τη διοίκηση; Έχει προβληματιστεί γιατί δεν τον άφησαν να το εφαρμόσει στην Α.Ε.Κ; Μήπως ο λόγος είναι ότι είναι ένα σχέδιο και μιά φιλοσοφία που εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο; Να έχει στο μυαλό του ότι η Λυών ανέβαινε κατηγορίες οπότε δεν είχε να χάσει τίποτα. Το ζητούμενο για την όποια επιτυχία του Πανιωνίου ξεκινάει από την εξασφάλιση της παραμονής.
Αν ο κος Κιντής παραμείνει τόσο σκληροπυρηνικός και δεν προσπαθήσει να εφαρμόσει τα θετικά του σχεδίου του στα δεδομένα της Ελλάδας και του Πανιωνίου, θα χάσει και την όποια εμπιστοσύνη του κόσμου και την εμπιστοσύνη του προέδρου και θα αποτύχει. Και αυτό δεν θα είναι πρόβλημα αν δεν κινδυνεύσει η ομάδα.
Στο χέρι του είναι λοιπόν να δουλέψει σκληρά και μεθοδικά και να μην αποδειχθεί ο Πανιώνιος Αλέκος Τζανετάκος (καλός άνθρωπος – ας είναι καλά εκεί που βρίσκεται), αλλά ένας πραγματικά επιτυχημένος μάνατζερ.
Δεν θα του πω συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων του, όπως απέφυγα να το κάνω και στη συνάντηση. Θα του ευχηθώ όμως μέσα από την καρδιά μου να φύγει πετυχημένος από τον Πανιώνιο.

20 σχόλια:

br fun_atic είπε...

Πρόεδρε, άμα ποτίζουν ακόμη κι εσένα μπόμπες καήκαμε. Sorry, αλλά ήσουν τόσο πρησμένος όσο η Μαίρη Χρονοπούλου μετά από την τελευταία πλαστική...
Τελικά κανείς δεν σέβεται κανέναν :)

Katrinos είπε...

Εύομαι κ εγώ να μην καταλήξουμε σαν τον Τζανετάκο διότι συγχωρέθηκε πρόσφατα.
Το μυστικό της επιτυχίας θα είναι όπως ανέφερες κ εσύ το οποιοδήποτε μοντέλο να προσαρμοσθεί στι δεδομένες συνθήκες της Βαλκανικής κ φυσικά στα δεδομένα του Πανιωνίου. Καλή αρχή

IWN1998 είπε...

Υπάρχει και η οπτική γωνία που δείχνει τον κο Κιντή σαν το ΔΝΤ του Πανιωνίου. Θα κάνει περικοπές, ζητείται να βάλει μια τάξη αλλά να μην "πνίξει" την ανάπτυξη της ομάδας, που κρατώντας σε σχετική λιτότητα τα έξοδά της, θα μπορέσει παράλληλα ν' ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Το μόνο αναντίστοιχο είναι ότι το ΔΝΤ σου λέει ότι θα περάσεις δύσκολα για να μπορέσεις κάποια στιγμή να ξαναδεις ψηλότερα ενώ ο κος Κιντής σε Πανιώνιο επίπεδο μιλάει για αποτυχία αν δεν πετύχουμε στόχους που δεν πετύχαμε εδώ και δυο χρόνια (και που οι ομάδες μοντέλο του πέτυχαν μετά από κτίσιμο κάποιων χρόνων).

br fun_atic είπε...

Είναι δεδομένο ότι όταν μιλάμε για μοντέλο Λυών, μιλάμε για πολύ σφιχτή οικονομική πολιτική. Το πως το ονομάζουμε είναι άλλο θέμα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί να γίνουν σωστές κινήσεις.Θα γίνουν; Όταν επιλέξουμε προπονητή θα έχουμε μια πρώτη γεύση.

Να μην ξεχνάμε όμως κάτι πολύ σημαντικό. Στο Ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει ποδοσφαιρικό μοντέλο. Και είναι του Πανιωνίου. Τι σημαίνει αυτό; Δημιουργώ, ανακαλύπτω και αναδεικνύω Έλληνες παίκτες.

Η διαφορά είναι ότι στην προ Τσακίρη εποχή τους πουλούσαμε φθηνά ή μας τους έκλεβαν. Γιατί λοιπόν να κάνω αντιγραφή ενός ξένου μοντέλου, όταν μπορώ να εφαρμόσω πιο σωστά το δικό μου;

Ο κόσμος το Πανιώνιο μοντέλο το υποστηρίζει. Το σχέδιο με τα αραπάκια έχει πολλές τρύπες. Και σίγουρα μαύρες.

br fun_atic είπε...

να εξηγήσω λίγο και τον τίτλο της ανάρτησης.
Όταν αναθέτεις τη διοίκηση σε έναν επαγγελματία, σαφώς και δεν σε ενδιαφέρει η οπαδική ή κομματική του τοποθέτηση, όταν το περιβάλλον είναι το ίδιο επαγγελματικό. Από την άλλη βέβαια είναι περίεργο σε ένα μη επαγγελματικό γιά την ώρα περιβάλλον να διοικεί ο πρώην πρόεδρος της Α.Ε.Κ.
Ναι στην οικονομία και στις σπατάλες όχι στο ξεπούλημα.
Είναι καλό να έχεις σχέδιο, αλλά αυτό πρέπει να το προσαρμόζεις στις ανάγκες και στο περιβάλλον σου.
Ναι στους έξυπνους ανθρώπους. Ναι στους ανθρώπους με υψηλό κίνητρο για να πετύχουν. Θέλουν όμως να πετύχουν για εμάς ή για να αποδείξουν κάτι σε άλλους;
Θα μου πάρει πολύ καιρό να συνηθίσω τον κ. Κιντή (πρόβλημά μου βέβαια). Η επιλογή προπονητή θα με κάνει να τον δω με καλύτερο ή με χειρότερο μάτι.

Ανώνυμος είπε...

Το δικό μου θέμα με τον Κιντή δεν είναι το όποιο σχέδιο του. Εξάλλου δεν διαφέρει σε πολύ απο το περσινό με το οποίο συμφωνώ. Το θέμα είναι οι άνθρωποι που θα κληθούν να το υλοποιήσουν. Πέρισυ το ανέλαβαν ο πρωτοποριακός Φερέρα και ο πρόεδρος από μακριά, με τα γνωστά αποτελέσματα. Αν ερχόταν στην ομάδα ο Μπάγεβιτς σε καμία περίπτωση δεν θα σκεφτόμασταν ότι είναι αεκτζής (όπως δηλώνει)διότι πάνω από όλα είναι προσωπικότητα του ποδοσφαίρου. Ο Κιντής η μόνη ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ που έχει είναι ότι είναι αεκτζής.
Λοιπόν ένας άνθρωπος χωρίς ποδοσφαιρικό παρελθον θα επιλέξει ένα προπονητή που επίσης φαίνεται δεν θα έχει σπουδαίο ποδοσφαιρικό παρελθόν. Αυτοί θα πρέπει να επιλέξουν τους στυλοβάτες της ομάδας και τα νέα παιδιά και εδώ εγώ ΤΡΕΜΩ. Ο προπονητής θα θέλει παίκτες από την πατρίδα του (κανόνας)και εδώ φοβάμαι μην σκοτώσουμε τους δικούς μας παίκτες για να έρθουν παικταράδες από την Σουηδία και από τα άλλα μέρη που ψάχνουμε για προπονητή.
Κακά τα ψέματα οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μας για κάτι καλό αγωνιστικά.
Καλή επιτυχία λοιπόν και καλή τύχη γιατί θα χρειαστούμε μπόλικη...

Griniaris είπε...

Εγώ δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα που είναι ΑΕΚ.Ουσιαστικά υπάλληλος είναι,ιδιοκτήτης παραμένει ο Τσακίρης και αυτός είναι Πανιώνιος.Άλλωστε όπως είχαμε και θα έχουμε παίκτες που δεν είναι Πανιώνιοι,το ίδιο μπορώ να δεχτώ και με τον πρόεδρο.Αρκεί να δίνει τον καλύτερό του εαυτό και να δρα με γνώμονα το συμφέρον του Πανιωνίου.Αν αυτό θα έχει ως αντίκτυπο και προσωπικά του οφέλη δεν με ενδιαφέρει καθόλου.
Το μόνο που θα ήθελα να του πω,είναι ότι πρέπει να καταλάβει ότι ο Πανιώνιος δεν είναι ΑΕΚ.Εδώ τα ονόματα μετράνε.Τα ονόματα που αγωνίζονται για την ομάδα είτε είναι παίκτες είτε προπονητές είτε παράγοντες,τα σεβόμαστε.Και το λέω αυτό γιατί θεωρώ λάθος την προαποφασισμένη απόλυση Παράσχου.Δεν θα τον κρίνω θετικότερα ή αρνητικότερα αν μου φέρει τον Γκουαρντιόλα της Σουηδίας ή τον Μουρίνιο της Γαλλίας.
Η διαφορετικότητά μας έγκειται στο συνδυασμό επαγγελματισμού-ρομαντισμού.Αν αυτό χαλάσει τότε θα μετρήσει πολύ ότι έγινε από έναν αεκτζή...

br fun_atic είπε...

σωστός ο griniaris.Που ήσουν σήμερα;

Σήμερα κατάλαβα γιά άλλη μία φορά πόσο κουραστικά είναι τα ΣΚ. Ανυπομονώ να έρθει η Δευτέρα γιά να γυρίσω στη δουλειά μου. Δεν θέλω άλλες κούνιες, άλλες βόλτες, άλλα ψώνια και άλλους αγώνες ποδοσφαίρου. Έχουν λυγίσει τα πόδια μου.

Griniaris είπε...

Ανειλημμένες υποχρεώσεις.Κοίταζε και κανένα κινητό...

br fun_atic είπε...

@Griniaris

Τις θέλεις και γαργαλιστικές τρομάρα σου.Αν φτάσω στο σημείο να γαργαλιέμαι με τον Κιντή (και σίγουρα όλοι οι κρετίνοι θα βγάζετε φωτο και θα μου στις στέλνετε), θα έχουμε πιάσει πάτο :)

Στον εξυπνάκια που είπε στον γιο μου να κάνει την τρίπλα του Εστογιανώφ στον Καραγκούνη, έχω να του πω ένα πράγμα.Ωραίες ιδέες έχεις... Κάτσε εσύ ρε φίλε όλο το απόγευμα να κάνεις τον Καραγκούνη.Αλλά είμαι σίγουρος ότι όση ώρα φώναζα "Σιμάοοοοο πάσα..." εσύ την είχες πέσει στον ύπνο. :)

Griniaris είπε...

Έχεις την εντύπωση ότι αν σε έβγαζα φωτογραφία να γαργαλιέσαι με τον Κιντή σε εσένα θα την έστελνα;
Χα....

Timoros είπε...

πρησμένος όσο η Μαίρη Χρονοπούλου μετά από την τελευταία πλαστική...

klaiooo

br fun_atic είπε...

Αστείο

Λέει ο Κιντής: Οι παίκτες από εδώ και πέρα θα βρίσκουν ένα σπίτι εδώ κοντά. Στη Νέα Σμύρνη. Να δεθούν με τον κόσμο.Και τι να κάνουμε; Ας κάνουν 40 λεπτά μέχρι το Κορωπί.

Φίλαθλος: εσείς κύριε Κιντή θα έρθετε να μείνετε στη Νέα Σμύρνη;

Κιντής: έκανε κάτι γκλουπ, γκουπ και άλλους καρτουνίστικους θορύβηους, βηχαλάκια και ψέλλισε ότι δεν μπορεί γιατί έχει παιδάκια.Είναι γεγονός ότι γιά δευτερόλεπτα αισθανθήκαμε σαν πουτάνες στην παλιά Τρούμπα :)
Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι εννοούσε ότι είναι κακό να αλλάξουν τα παιδιά του περιβάλλον, σχολείο κ.λ.π.

Κυριολεκτικά ο φίλαθλος τον έστειλε...Πως μας έχει ξεφύγει ο τύπος αυτός;;;;ΑΜΑΝΑΜ βρήκες το alter ego σου!!!

Είπε ότι οι παίκτες μετά το παιχνίδι θα μένουν στο χώρο του γηπέδου μετά από το παιχνίδι για αρκετή ώρα για να μιλάνε στον κόσμο.Χάθηκε να το εφαρμόσει μετά το παιχνίδι με την Λάρισα; Δεν θα είχαμε δεύτερη εφαρμογή του σχεδίου :)
Και καλά να αφήσεις τον Φανούρη. Αν μας αφήνει τους Αφρικανούς και τους Ιρανούς τι να τους πούμε και τι να καταλάβουν; Θα μου πεις, δύσκολη γλώσσα τα ελληνικά αλλά τα μπινελίκια τα μαθαίνεις απ' έξω.

Αν ο Κιντής ήξερε τον Ηλία στην 4 δεν θα τολμούσε να εφαρμόσει αυτή την πρωτοβουλία :)

br fun_atic είπε...

Κλαις; Φρόντισε να πρηστείς κι εσύ :)

Μ' έκαψες με τις ιδέες σου :)

Griniaris είπε...

Βρίσκω την ιδέα με τους παίκτες πολύ καλη.Δεν έχει σημασία αν καταλαβαίνουν τι γίνεται.Προφανώς ο Κιντής είναι του δόγματος της ταινίας "Αλίμονο στους νέους".Αν έχεις μπροστά σου μια κότα και την ξεκοκκαλίζεις σε νιάζει αν η κότα ευχαριστιέται;

IWN1998 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
IWN1998 είπε...

Επειδή κάθε πρωί φεύγω από τη Νέα Σμύρνη και πάω στη Παιανία από τη Βάρης-Κορωπίου, περνώντας κοντά στο Απήλιο, αν μου πληρώνει τη βενζίνη ο κος Κιντής, παίρνω μαζί και 2-3 παίκτες, ώστε να γλυτώνει βενζίνες και οδοιπορικά - εκτός και αν δεν σκέφτεται να τους τα πληρώνει έξτρα. Πάντως θέλουν 60-70 Ευρώ εβδομαδιαίως... Και η Βάρης-Κορωπίου βάζει και αρκετά ρίσκα για αυτοκινητιστικά ατυχήματα...

Katrinos είπε...

Br ας μου επιτραπει λόγω εμπειρίας το πρήξιμο δεν
προέρχεται από μπόμπα αλλά λόγω υπερβολικής κατανάλωσης

amanAM είπε...

Μην είσαστε άδικοι με τον Κιντή, έχει συνομιλήσει με όλους σχεδόν τους γνωστούς ανά τον κόσμο προπονητές, με όλους σχεδόν τους ποδοσφαιριστές, με όλους σχεδόν τους προέδρους των μεγάλων συλλόγων.

Έχει μια ιστορία να διηγηθεί, για κάθε έναν από αυτούς. Έχει καταλάβει τις σκέψεις και την φιλοσοφία όλων των πετυχημένων, ξέρει με λεπτομέρεια κάθε πτυχή της ζωής τους.

Έχει έναν όμορφο τρόπο να διηγείται ιστορίες από την θητεία του σαν πρόεδρος της ΑΕΚ και όχι μόνο, ο Κιντής είναι ότι καλύτερο μπορούσαμε να βρούμε, στο να μας συνοδεύσει σε ένα μεγάλο ταξίδι με τρένο ας πούμε, είμαι βέβαιος πως δεν θα βαριότανε κανένας μας, είναι καταπληκτικός σαν παραμυθάς, πως τον λέγανε εκείνον το παραμυθά που έβγαινε παλιά στην τηλεόραση και έλεγε ιστορίες στα παιδάκια?
Ο Κιντής θα ήταν άξιος αντικαταστάτης του.

Είμαι βέβαιος πως έχει μαγέψει τον Τσακίρη με τις γαργαλιστικές ιστορίες και τα παραδείγματα που διηγείται, σε καμία ερώτηση δεν απαντάει άμεσα, για κάθε ερώτηση έχει μια ιστορία να πει, τι έκαναν στην Λυόν, τι συνέβη στην Μπαρτσελόνα, πως το αντιμετώπισαν το θέμα στην Μάντσεστερ, τι κάνουν οι συνάδελφοι του στην Γιουβέντους.

Τέτοιες ντρίπλες, ούτε ο Φαμπιάν στα καλύτερα του!

Δεν κάνω πλάκα, την επόμενη φορά που θα γεννηθώ, εάν υπάρχει μετεμψύχωση, θα ήθελα να έχω για παππού τον Κιντή, να τον ακούω να μου λέει ιστορίες και να μην βαριέμαι ποτέ.

Προφανώς έχει μαγέψει τον Τσακίρη με τις ιστοριούλες του, όπως τον είχε μαγέψει ο Φερέρα με τις παρουσιάσεις και τις τεχνικές αναλύσεις...

Κωνσταντίνε, είσαι ωραίος ρε φίλε, πραγματικά είσαι γοητευτικός τύπος, αλλά αποδεδειγμένα έχεις ένα ελάττωμα: Την πατάς από το παραμύθι!

Κάποιοι σε παραμύθιαζαν, και δημιούργησαν μαύρες τρύπες (όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα) με τους ανάπηρους και τους ατάλαντους που αγόρασες σε τιμή μπον φιλέ, παραμυθιάστηκες από τον Χούτο πως θα γίνουμε μεγάλη ομάδα με αυτόν και τον Ρεκόμπα, παραμυθιάστηκες από τις τεχνικές ικανότητες του Φερέρα...

Το ξέρεις και μόνος σου, δεν περιμένεις από εμένα να στο πω, πέφτεις συνέχεια θύμα παραμυθάδων, και τώρα επέλεξες τον Κιντή, σαν Μεσσία. Τον αρχιπαραμυθά.

Ο Παράσχος δούλεψε επιτυχημένα, αλλά προφανώς από δημόσιες σχέσεις και ιστοριούλες, πρέπει να ήταν πολύ λίγος για να τον εκτιμήσεις.

Ας ελπίσουμε πως ο επόμενος Μεσσίας, δεν θα είναι ο γνήσιος παραμυθάς: http://www.paramithas.tv/video/139

Βαγγέλης είπε...

Ο ΣΤΑΡΕ ο νέος προπονητής! Αντε να δούμε...