Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Η Παραβολή του Ταβερνιάρη


Είχα έναν φίλο. Ο φίλος αυτός αποφάσισε να μην σπουδάσει αλλά να συνεχίσει την οικογενειακή επιχείρηση. Μια παλιά ταβέρνα, η οποία υπήρχε από την εποχή του παππού του και προσέφερε αποκλειστικά και μόνο ψητό, κρασί και σαλάτα. Ένα τόσο φτωχό μενού που όμως είχε καταφέρει να ζήσει τρεις γενιές ταβερνιάρηδων, καταξιώνοντας ταυτόχρονα την ταβέρνα στα πλαίσια της γειτονιάς. Είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα που στο ίδιο μέρος υπάρχουν πολλές ταβέρνες, μόνο η μία όμως δουλεύει πολύ. Κάποιες φορές μάλιστα είχαν έρθει για φαγητό στην ταβέρνα επιφανείς πελάτες ή την είχαν αναφέρει περιοδικά Lifestyle.

Ως νέο αφεντικό μπήκε με κέφι και όρεξη για δουλειά. Δεν είχε μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο, υποστηρίχθηκε όμως από όλο το υπόλοιπο προσωπικό και η ταβέρνα εξακολουθούσε να λειτουργεί πολύ καλά, να βγάζει χρήματα και να ζει μια άνετη ζωή.

Όταν παντρεύτηκε (από έρωτα), η γυναίκα του ξόδευε με ευχαρίστηση τα χρήματα που έβγαζε η ταβέρνα, της κακοφαίνονταν όμως να λέει ότι ο άντρας της ήταν ταβερνιάρης. Τον έπεισε λοιπόν να ανακαινίσει το μαγαζί ρίχνοντας μάλιστα πολλά χρήματα και να μετατρέψει την ταβέρνα σε καλό Γαλλικό Εστιατόριο. Ο ταβερνιάρης πείσθηκε και ξεκίνησε την μετατροπή, θεωρώντας ότι είναι ίδια δύο μαγαζιά τα οποία προσφέρουν φαγητό. Για τον λόγο αυτό έδιωξε τον παλιό ψήστη, ο οποίος είχε επιμεληθεί για χρόνια το ψήσιμο του καλού φαγητού, έδιωξε τον μέτρ, άλλαξε τα γκαρσόνια που ήταν παιδιά της γειτονιάς και στη θέση τους πήρε γαλλομαθείς και προσπάθησε να μεγαλώσει το μαγαζί. Κάποιοι από τους παλιούς συνεργάτες που δεν εκδιώχθηκαν έφυγαν οικιοθελώς καταγγέλλοντας τα σχέδια του αφεντικού.

Όταν ήρθαν οι παλαιοί πελάτες στα εγκαίνια του μαγαζιού κανείς δεν έμεινε ευχαριστημένος. Δεν ήξεραν το φαγητό, δεν ήξεραν τον σέφ, δεν ήξεραν τα γκαρσόνια, οι τιμές είχαν γίνει εξωφρενικές και μάλιστα για την περιοχή και όλα αυτά στον χώρο της παλιάς ταβέρνας. Κάποιοι νέοι πελάτες που στραβώθηκαν να μπουν στο μαγαζί δεν έμειναν και εκείνοι ευχαριστημένοι. Γιατί είχαν φάει Γαλλική κουζίνα σε κορυφαία εστιατόρια και η σύγκριση ήταν μοιραία.

Ο φίλος μου προσπάθησε να βελτιώσει τα πράγματα. Κρατώντας υψηλές τιμές, άλλαζε κάθε τρεις και λίγο σεφ, μέτρ και γκαρσόνια, το εστιατόριο όμως δεν έλεγε να πάρει τα πάνω του. Η γυναίκα του, ο μετρ, οι Γάλλοι του έλεγαν τα καλύτερα. Τον παραμύθιαζαν ότι το εστιατόριό του έχει κάνει την τομή στην γαστριμαργική Αθήνα.

Κάποιοι από τους παλιούς συνεργάτες προσπάθησαν να του πουν την αλήθεια. Δεν τους άκουσε. Απογοητευμένος άρχισε να μην πηγαίνει τακτικά στην ταβέρνα. Τότε οι έμπειστοι σύμβουλοι λεηλάτησαν και τα λίγα έσοδα που είχαν απομείνει στην ταβέρνα. Άλλωστε δεν είχε μείνει κάποιος να τους ελέγχει. Ο ταβερνιάρης δεν ήθελε να δώσει άλλα χρήματα γιά να στηρίξει την επιχείρηση. Αποφάσισε λοιπόν να την αφήσει να συνεχίσει με όσα έβγαζε από μόνη της. Αφού όμως η ταβέρνα είχε χάσει την καλή πελατεία της τα έσοδα ήταν λίγα. Έτσι άρχισαν οι εκπτώσεις στην ποιότητα. Αποτέλεσμα; Την έκλεισε το υγειονομικό. Ο ταβερνιάρης έδωσε τότε όσο όσο την επιχείρηση. Οι σύμβουλοι είχαν προλάβει να φύγουν πρώτοι.

Ο νέος ιδιοκτήτης, που ο θεός έδωσε να είναι καλός, κατέβασε την Γαλλική ταμπέλα, άλλαξε τους καταλόγους και άνοιξε μια ταβέρνα. Με καλό ψήστη, με τον παλιό καλό μετρ, με τα γκαρσόνια της γειτονιάς. Και η ταβέρνα γέμισε και ο κόσμος την αγκάλιασε.

Η παραβολή της ταβέρνας θα μπορούσε να προβληματίσει όλους μας. Εάν δεν ξέρουμε να κάνουμε καλά μια δουλειά είναι καλό να εμπιστευόμαστε γνώστες, έμπειρους και τίμιους ανθρώπους. Είναι καλές οι αλλαγές, μόνο όμως όσες μπορούν να αφομοιωθούν από την πελατεία. Ποτέ δεν αλλάζουμε την παλιά καλή συνταγή της επιτυχίας. Γιατί αυτή φέρνει και έσοδα και κόσμο και πιθανόν κάποια στιγμή, όταν η σάλα της δουλειάς μας γεμίσει ασφυκτικά να έρθει ο καιρός να την αλλάξουμε ή να την μεγαλώσουμε.
Η παραβολή αυτή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και στην ομάδα. Και ας δώσει ο καθένας όνομα στον κάθε ρόλο.

Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Η Συνέντευξη του προέδρου στον Πανιώνιο Κόσμο

Είναι γεγονός ότι ένοιωθα ανυπομονησία να διαβάσω τη συνέντευξη του κου Τσακίρη στον Πανιώνιο κόσμο. Ίσως γιατί έτρεφα μεγάλες προσδοκίες. Εδώ και πάρα πολύ καιρώ αναμένω μια συνέντευξη του κου Τσακίρη, η οποία να λύνει με τρόπο απλό και πειστικό τα μεγάλα ερωτήματα που βασανίζουν την Πανιώνια οικογένεια. Μια συνέντευξη που θα αποκαθιστούσε τις σχέσεις των φιλάθλων (γιατί Πανιώνιος εμφύλιος δεν έγινε, ούτε θα γίνει ποτέ).

Αντί για όλα αυτά ο κος Τσακίρης προτίμησε να απευθυνθεί στον κόσμο με ένα είδος διαγγέλματος. Ένα διάγγελμα με οποίο τυπικά ο Πρόεδρος αποχαιρετούσε τον Αλβάρο Ρεκόμπα, ουσιαστικά όμως αποχαιρετούσε την ομάδα.

Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με το κομμάτι του Ρεκόμπα. Θα πω μόνο ότι σε κάθε σοβαρή δουλειά οι συμφωνίες δεν γίνονται με sms και σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν τα εμπλεκόμενα μέρη έρθουν ακόμη και με τέτοιο τρόπο σε συμφωνία, φροντίζουμε να έχουμε standby τον πολύπαθο νομικό σύμβουλο με τα συμβόλαια στο χέρι. Αλλιώς το πουλάκι πετάει και σου μένουν μα μηνύματα.

Ο κος Τσακίρης μας ενημέρωσε λοιπόν ότι από του χρόνου δεν θα μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά στην ομάδα. Αντιλαμβάνομαι λοιπόν ότι εννοεί είτε ότι θα αποχωρήσει, είτε ότι η ομάδα θα στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στα δικά της έσοδα. Ο κος Τσακίρης γνωρίζει καλά και μάλιστα μας το είχε πει κιόλας σε προηγούμενη ευκαιρία ότι η ομάδα δεν μπορεί να σταθεί αποκλειστικά και μόνο από τα δικά της έσοδα. Βλέπεις δεν έχουμε κι άλλο περιουσιακό στοιχείο να εκποιήσουμε. Μας έμεινε ο Μάκος, ο Κουμορτζί και ξεπουλήσαμε. Υποθέτω λοιπόν ότι ο κος Τσακίρης εκδηλώνει την πρόθεσή του να μεταβιβάσει το πλειοψηφικό πακέτο μιας ομάδας που όπως δηλώνει έχει σειρά σοβαρών προβλημάτων και μάλιστα ενώ έχει πουλήσει τους σημαντικότερους παίκτες της και όλα αυτά σε μία κακή οικονομική συγκυρία. Είναι και το θέμα του γηπέδου…

Με αυτή τη συνέντευξη ελπίζω να ωρίμασαν οι νεαροί φίλαθλοι της ομάδας, να προσγειώθηκαν οι ρομαντικοί και όλοι μαζί να σταθούμε στην ομάδα όπως κάναμε πάντα.
Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί σύντομα ο επόμενος πρόεδρος του Πανιωνίου, ο οποίος ελπίζω να μην είναι Πανιώνιος. Γιατί τελικά τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις τις έχουμε πάρει από προέδρους – οπαδούς (εντός ή εκτός εισαγωγικών) της ομάδας μας.

Υ.Γ

Με την τοποθέτηση του κου Τσακίρη για την υπόθεση Μάκου, ουσιαστικά ένταξε τον εαυτό του στους «τεχνοκράτες φιλάθλους» και κατόπιν αυτού αλλά και των θέσεων που ανέπτυξε αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των οργανωμένων, του φόρουμ,των Ιώνων, ιδίως όμως των Πανθήρων.

Συγνώμη που δεν παραθέτω το κείμενο της συνέντευξης, δεν έχω ζητήσει ούτε λάβει σχετική άδεια και ασφαλώς δεν μπορώ να την ανεβάσω, από την στιγμή που ο Π.Κ κυκλοφορεί στα περίπτερα. Νομίζω ότι είναι καλό να τον αγοράσετε όλοι για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα… Άλλωστε το υπόλοιπο διάστημα με αυτή τη συνέντευξη θα ασχολούμαστε…

Ο Πανιώνιος δεν πεθαίνει!!!

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ

Διάβαζα σήμερα το πρωί για τις αποφάσεις του Δ.Σ της Π.Α.Ε Πανιώνιος. Το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας απασχολήθηκε ιδιαίτερα από το θέμα που προέκυψε ύστερα από την συνέντευξη που παραχώρησε ο Γρηγόρης Μάκος στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προβλήθηκε στο Δ.Σ το βίντεο της συνέντευξης του Μάκου, το οποίο, να θυμίσω σε όσους δεν το έχουν δει, παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από το κείμενο που δημοσιεύθηκε και ως προς τις απαντήσεις αλλά κυρίως ως προς τις ερωτήσεις. Κατόπιν αυτών, το Δ.Σ αποφάσισε να στείλει στον νομικό σύμβουλο της Π.Α.Ε κο Καραμηνά τον σχετικό φάκελο, προκειμένου να αποφανθεί σύμφωνα με το δημοσίευμα το «...κατά πόσο οι δηλώσεις αυτές είναι επιλήψιμες και αν αυτό συμβαίνει, τότε ο ποδοσφαιριστής θα κληθεί σε απολογία ενώπιον του Δ.Σ».


Ελπίζω να είναι λανθασμένη η διατύπωση του άρθρου, διότι σίγουρα δεν εμπίπτει στα καθήκοντα ενός νομικού συμβούλου κα κρίνει το επιλήψιμο ή μη των δηλώσεων ενός ποδοσφαιριστή. Αυτό είναι δουλειά του Δ.Σ το οποίο είναι και το μοναδικό πειθαρχικό όργανο της ομάδας. Αν λοιπόν η διοίκηση δεν μπορεί να αποφασίσει για το επιλήψιμο των δηλώσεων του Μάκου, τότε πως μπορεί να το πράξει ο νομικός σύμβουλος, ο οποίος μάλιστα είναι έμμισθο στέλεχος;


Όμως η παραπομπή του θέματος στον νομικό σύμβουλο έχει και μία ηθική διάσταση η οποία σχετίζεται με την δημόσια προβολή του θέματος. Με την απόφαση του Δ.Σ ο νομικός σύμβουλος μετατρέπεται σε εισαγγελέα. Η διαφορά όμως του εισαγγελικού λειτουργού από οποιονδήποτε άλλο νομομαθή είναι ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων του είναι ανεξάρτητος και μάλιστα οφείλει να αναζητήσει τόσο τα στοιχεία τα οποία οδηγούν στην στοιχειοθέτηση κατηγορίας, όσο όμως και τα στοιχεία που οδηγούν στην απαλλαγή του υπόπτου από τις κατηγορίες.


Ο νομικός σύμβουλος όμως, μολονότι είναι νομομαθής δεν είναι λειτουργός ανεξάρτητης αρχής αλλά στέλεχος της κατηγορούσας αρχής και μάλιστα έμμισθο. Συνεπώς, αν ο νομικός σύμβουλος της Π.Α.Ε στηριζόμενος ή εκμεταλλευόμενος τις νομικές του γνώσεις αποφανθεί ότι ο Γρηγόρης Μάκος έχει υποπέσει σε πειθαρχικό αδίκημα στην πραγματικότητα εκφράζει μια άποψη η οποία δεν μπορεί να αποκρουσθεί από κανέναν, ούτε καν από το Δ.Σ το οποίο στην πραγματικότητα υποκαθιστά ως προς τις πειθαρχικές του αρμοδιότητες. Συνεπώς και με μόνη την παραπομπή του θέματος στο Δ.Σ από τον νομικό σύμβουλο, στην συνείδηση όλων των φιλάθλων, ο Γρηγόρης Μάκος θα θεωρείται ένοχος πειθαρχικού παραπτώματος, πριν καν την απολογία του. Η πρακτική αυτή είναι απαράδεκτη κατά τη γνώμη μου. Θα ήθελα να πω ότι θα υποστήριζα ακριβώς τα ίδια ακόμη κι αν είχε παραπεμφθεί στο Δ.Σ με την ίδια διαδικασία και ο Λάμπρος Χούτος.


Η πιθανή τιμωρία του Μάκου έχει και μια οικονομική διάσταση. Όσο πιο πολύ βαθαίνει το χάσμα με την Π.Α.Ε τόσο πιο δύσκολα ή σε πιο χαμηλή τιμή θα τον πουλήσουμε. Και αυτό είναι πρόβλημα που αφορά όλους μας (?).


Στο ίδιο Δ.Σ συζητήθηκε η διαπιστωμένη από τον μεγαλομέτοχο ευκολία με την οποία διαρρέουν πιθανοί και απίθανοι μεταγραφικοί στόχοι της ομάδας στα Μ.Μ.Ε. Το πράγμα δεν θέλει μεγάλη σκέψη. Υπάρχει άνθρωπος από την Π.Α.Ε ο οποίος δίνει ειδήσεις στα μέσα, κατά παράβαση των καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί ή διάφοροι μάνατζερ παίζουν παιχνίδια στην πλάτη του Πανιωνίου. Σε κάθε περίπτωση η πρακτική αυτή πρέπει να σταματήσει άμεσα και να αποδοθούν ευθύνες. Στην ομάδα δεν υπάρχει ίχνος χοντρού, συνεπώς κάποιος αδύνατος κάνει τη δουλειά...


Αποφασίσθηκε επίσης η «...ολοκλήρωση των καθηκόντων του κου Δέδε», στον οποίο προτάθηκε θέση στο Δ.Σ της ομάδας με «...αυξημένες αρμοδιότητες». Προσωπικά ελπίζω να τιμήσει ο κος Δέδες τα όσα είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του και να πράξει αναλόγως, προς το συμφέρον πάντα της ομάδας.


Τέλος, «...αποφασίσθηκαν οι παραιτήσεις» (αδυνατώ να κατανοήσω τον όρο) των εκπροσώπων του φόρουμ του Πανιωνίου και των Ιώνων από το Δ.Σ, με τους τελευταίους να «...ορίζουν προσεχώς νέο εκπρόσωπο τους στο Δ.Σ».
Στο σημείο αυτό μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω για το τι αποφασίσθηκε. Η άποψή μου είναι ότι οι σύνδεσμοι οργανωμένων φιλάθλων δεν πρέπει να εκπροσωπούνται στην διοίκηση της ομάδας. Ο Πανιώνιος δεν είναι ομάδα λαϊκής βάσης και σε τελική ανάλυση δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι οργανωμένοι φίλαθλοι πρέπει να εκπροσωπούν όλους τους υπόλοιπους φιλάθλους, ακόμη και τους μη οργανωμένους.
Αν όμως πρέπει σώνει και καλά να υπάρχει τέτοιου είδους εκπροσώπηση πιστεύω ότι θα έπρεπε να γίνεται από ένα και μόνο πρόσωπο το οποίο να εκλέγεται ως εκπρόσωπος όλων των συνδέσμων οργανωμένων. Εννοείται ότι σε κάθε περίπτωση οι οργανωμένοι φίλαθλοι πρέπει να δημοσιοποιούν την άποψή τους για αποφάσεις του Δ.Σ διότι σε αντίθετη περίπτωση από οργανωμένοι φίλαθλοι γίνονται μυστικοσύμβουλοι και υποχείρια του κάθε ιδιοκτήτη. Να θυμίσω ότι στο πρόσφατο θέμα της ανάρτησης του γνωστού πανό από τους Ίωνες, ο ιδιοκτήτης θεώρησε ανάρμοστη την ενέργειά τους, θεωρώντας ότι δεν έπρεπε να δημοσιοποιήσουν την θέση τους με τον συγκεκριμένο τρόπο, αλλά να την θέσουν στο Δ.Σ. Αντιλαμβάνομαι στο σκεπτικό του από την στιγμή που τους έχει παραχωρήσει θέση εκπροσώπου στο Δ.Σ, αν ήμουν Ίωνας όμως θα αισθανόμουν ευνουχισμένος.

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Μανώλη, λυπήθηκα πολύ. Ξέρω πως είναι...


Εκ μέρους όλων όσων καταθέτουν εδώ τις απόψεις τους θα ήθελα να σου εκφράσω τα συλλυπητήρια μας. Ο θάνατος της μητέρας, σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν συμβεί, είναι από τις μεγαλύτερες απώλειες που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος. Υπομονή και κουράγιο Μανώλη.

Είσαι ο παίκτης που συμπαθώ περισσότερο στην ομάδα, διότι θεωρώ ότι είσαι από τους ελάχιστους που έχουν έρθει με μεταγραφή και συναισθάνθηκαν το βάρος της φανέλας που φορούν. Κι ας μην συνοδεύεται αυτή η φανέλα από κύπελλα και πρωταθλήματα. Μόνο από την περηφάνια όλων μας.

Δράττομαι της ευκαιρίας να σου πω ότι περιμένω πως και πως την ημέρα που ο γιός μου θα μου ζητήσει να τυπώσω στην φανελίτσα του όχι το όνομα κάποιου από τα μεγάλα αστέρια της ομάδας αλλά το δικό σου. Ελπίζω το μάρκετιγκ να του το επιτρέψει.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Η συνέντευξη του Γρηγόρη Μάκου που θα συζητηθεί πολύ.

Επιτέλους έχουμε αρχίσει να διαβάζουμε σημαντικά πράγματα. Αναδημοσιεύω την συνέντευξη του Γρηγόρη Μάκου στον Κώστα Τσούγκο, όπως αυτή ανέβηκε στην σελίδα του Nova spor fm. Προσωπικά μου λύνει πάρα πολλά ερωτηματικά. Εαν και μετά από αυτή τη συνέντευξη δεν αρχίσουμε να συζητάμε σοβαρά, τότε νομίζω ότι το έχουμε χάσει το παιχνίδι.

Το επόμενο βήμα στην καριέρα του:

««Αυτή τη στιγμή δεν είμαι ακόμα ελεύθερος. Το εξετάζω πάρα πολύ καλά το επόμενό μου βήμα. Είμαι μόλις 22 χρονών και το οικονομικό είναι το τελευταίο πράγμα που με απασχολεί. Αγωνίζομαι έξι χρόνια στον Πανιώνιο και έχω ανάγκη να αλλάξω εικόνες και παραστάσεις. Το ενδεχόμενο να συνεχίσω στην ομάδα της Νέας Σμύρνης είναι ελάχιστο. Προφορικά οι διοικούντες την ομάδα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανανέωση του συμβολαίου μου και, μάλιστα, με πολύ περισσότερα χρήματα από όσα, για παράδειγμα, θα έπαιρνα στην ΑΕΚ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα ήθελα να φύγω από τον Πανιώνιο στα μέσα της χρονιάς. Θέλω να φύγω ή αυτό το καλοκαίρι ή το επόμενο».

Την περίπτωση να μεταγραφεί στην ΑΕΚ:

«Από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Αθήνας αυτό που σκέφτομαι είναι ότι μόνο στην ΑΕΚ υπάρχει χώρος για μένα και αυτό διότι οι άλλες, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, έχουν λύσεις στη θέση που αγωνίζομαι. Θα ήθελα πολύ να δουλέψω με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Είναι μεγάλος προπονητής και δίνει ευκαιρίες στους νέους παίκτες που το αξίζουν. Μετά τον Λίνεν, που έφυγε, για μένα είναι ο κορυφαίος αυτή τη στιγμή στη Σούπερ Λίγκα».

Την πιθανότητα να αγωνιστεί στο εξωτερικό:

«Υπάρχει η προοπτική του εξωτερικού. Για τους Έλληνες παίκτες το εξωτερικό είναι παράδεισος. Τόσο από για τα οικονομικά όσο και για τις συνθήκες. Στο μυαλό μου, προς το παρόν, υπάρχει η μοναδική ομάδα που θα με ενδιέφερε να αγωνιστώ στο εξωτερικό, η Μόναχο 1860, την οποία ανέλαβε ο Έβαλντ Λίνεν. Θα ήθελα να αγωνιστώ κάποια στιγμή εκτός των συνόρων της χώρας μας, αφού πρώτα όμως περάσω από ελληνική ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό».

Την αποχώρηση του Έβαλντ Λίνεν:

«Η απομάκρυνση του Λίνεν επηρέασε πολύ την ομάδα. Όχι όλους τους παίκτες αλλά τους περισσότερους και γι’ αυτό η ομάδα ήρθε σε αυτή τη δυσχερή θέση να αγωνίζεται για να παραμείνει στη Σούπερ Λίγκα. Ήταν μεγάλο λάθος από την πλευρά της διοίκησης του Πανιωνίου που έδιωξε τον Λίνεν και άφησε κάποιους παίκτες να κάνουν ό,τι θέλουν. Από την άλλη πλευρά, όμως, η διοίκηση Τσακίρη έχει προσφέρει πάρα πολλά στο σύλλογο, όπως το ότι έφτιαξε το προπονητικό κέντρο και έκανε μεγάλες μεταγραφές».

Τη συνεργασία του με τον Αλβάρο Ρεκόμπα:

«Το κέρδος του Πανιωνίου από τη φετινή χρόνια είναι ο Ρεκόμπα. Σίγουρα το ότι αγωνίστηκα δίπλα σε έναν τόσο μεγάλο παίκτη όπως ο Ρεκόμπα, στα 22 μου χρόνια, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Έχει ακόμα καλές σχέσεις με την Ίντερ και εύχομαι να πει κάτι για μένα στον Μοράτι(…γέλια)».

Τη διαδικασία των πλέι οφ:

«Για μένα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τα πλέι οφ. Το διαπίστωσα και από την παρουσία μας την προηγούμενη σεζόν με τον Πανιώνιο. Τελειώνεις αργά και ξεκινάς νωρίς. Δεν μένουν ανάσες για τους παίκτες».

Το ελληνικό πρωτάθλημα και τη διαιτησία:

«Τα τελευταία χρόνια δίκαια ο Ολυμπιακός παίρνει το πρωτάθλημα. Για την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου φταίνε οι διαιτητές. Αν βελτιωθεί η διαιτησία θα ανέβει πολύ το ποδόσφαιρο της χώρας μας».

Την κλήση του στην εθνική ομάδα:

«Είναι πολύ θετικό το ότι παίρνουμε ευκαιρίες από τον Ότο Ρεχάγκελ για την Εθνική. Το 2010, αν προκριθούμε στο Μουντιάλ, το μόνο που θέλω είναι να είμαι στην αποστολή. Αν, ωστόσο, πάρω μεταγραφή, και ανέβω σκαλοπάτι στην καριέρα μου, τότε θα έρθω πολύ πιο κοντά σε αυτόν το στόχο μου».

Συνέντευξη Γιώργου Δέδε


Οι ευχές και τα χρόνια πολλά τελείωσαν σύντομα. Λόγος η πολύ σημαντική συνέντευξη του σπουδαίου Γιώργου Δέδε, όπως δημοσιεύθηκε στην σελίδα novasports (συντάκτης Γιώργος Βασιλείου).

Ακούγονται πολλά και γράφονται ακόμα περισσότερα για το μέλλον σας στον Πανιώνιο. Τελικά, τι ακριβώς ισχύει;
Αυτά που ακούγονται δεν ξέρω αν ακούγονται από κάποιον μπακάλη ή κάποιον μανάβη. Εγώ έχω απαίτηση να τ' ακούσω αυτά από έναν άνθρωπο που με φώναξε κάποια εποχή και μου είπε κύριε Δέδε σας θέλω μαζί και δήλωσα παρών. Έχω την απαίτηση να συμβεί το ίδιο. Δεν είμαι περαστικός, ούτε είδα φως στη Θύρα 5-6 και μπήκα μέσα ξαφνικά. 40 χρόνια έχω γράψει ιστορία στον Πανιώνιο. Έχω απαιτήσεις από τη ζωή μου γιατί προσφέρω έργο και το έχω αποδείξει. Μπορείτε να το δείτε εσείς, να το κρίνει ο κόσμος. Ακόμα παίκτες που έβγαλα εγώ και ο Χάιτας παίζουν στον Πανιώνιο. Εφυγαν τρεις. Ο Γιαννούλης πήγε στον Ηρακλή, ο Τζιώλης και ο Σπυρόπουλος στον Παναθηναϊκό. Τώρα είναι ο Μάκος, ο Μανιάτης κι αν ήμασταν πιο προσεκτικοί θα ήταν κοντά μας και ο Παπασταθόπουλος που τον είχαμε 15 μέρες και ο Μπαλάφας και ο Γκαλίτσιος.

Νέος προπονητής του Πανιωνίου ο Εμίλιο Φερέρα
«Ο κύριος Φερέρα πρώτα να έρθει στην ομάδα και να καταφέρει να μπει στο πνεύμα του Πανιωνίου και στη συνέχεια να κάνει τις επιλογές του. Αυτός είναι ο προπονητής και με τον κύριο Τσακίρη θα φτιάξουν ένα πλάνο για τη νέα χρονιά. Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Τελευταία στην ομάδα δεν είχαμε και την... τέλεια λειτουργία. Είχαμε αρκετά θέματα».

Τι ακριβώς θέματα υπήρχαν;
«Δεν θέλω να πω. Προστατεύω κάποια πράγματα, τα οποία είναι εσωτερικά της ομάδας. Και εγώ το σήμα του Πανιωνίου το θέλω να είναι όρθιο, όχι ανάποδα. Γιατί πολλοί επεδίωκαν να έχουν το σήμα προς τα κάτω. Και πολλοί από τον περίγυρό μας».

Ποιο θεωρείται πως ήταν κομβικό σημείο της φετινής σεζόν για τον Πανιώνιο;
«Αυτά που έγιναν φέτος δεν έχουν γίνει στον Πανιώνιο τα τελευταία 40 χρόνια. Το υλικό της ομάδας και φυσικά οι χαρακτήρες των παιδιών και όλων όσοι ήμασταν κοντά τους καταφέραμε να φέρουμε την ομάδα στην 8η θέση που για μένα δεν είναι κάτι σημαντικό. Ωστόσο, κρατήσαμε όρθιο το σήμα της ομάδας, που κάποια στιγμή πήγε να καταρρεύσει για πολλούς και διαφόρους λόγους και με κάποιον... εμφύλιο που πήγε να ξεσπάσει... Αυτά δεν επιτρέπονται να γίνονται και νομίζω πως αυτοί που διαμαρτύρονται το κατάλαβαν. Αν δεν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία δεν μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός στο πρωτάθλημα, το οποίο είναι υψηλού επιπέδου. Θα βρεθείς σε δυσμενή θέση, όπως έγινε και μ' εμάς φέτος.

Χρόνια Πολλά σε όλους

Μεγάλη γιορτή η σημερινή, πολλοί αυτοί που εορτάζουν και πολλές οι δικές μας ευχές.

Χρόνια πολλά στον Πρόεδρο, Κωνσταντίνο Τσακίρη. Του εύχομαι καλές επιλογές και επιτυχίες τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε... Πανιώνιο επίπεδο. Υγεία και ευτυχία για τον ίδιο και την οικογένειά του. Που και που ας διαβάζει όσα γράφουμε κι εμείς. Κάτι μπορούμε να προσφέρουμε. Ίσως γκρινιάζουμε λίγο παραπάνω, άδικοι όμως δεν νομίζω ότι υπήρξαμε.

Χρόνια πολλά στον Κώστα Ανδριόλα. Είναι ένα παιδί που αξίζει, που είναι γνωστό ότι δουλεύει σκληρά και πιστεύω ότι έχει όλα τα προσόντα για να γίνει πρώτος τερματοφύλακας.

Χρόνια Πολλά στον Κώστα Παπαδάκο. Είναι γεγονός ότι οι απόψεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει στη σελίδα του διαφέρουν σημαντικά από τις απόψεις που εκφράζονται εδώ. Όμως ο γόνιμος διάλογος και οι καλές ιδέες προκύπτουν τις περισσότερες φορές από το σημείο τομής συγκρουόμενων απόψεων.

Αφήνω τελευταίους δύο από τους μόνιμους αναγνώστες της σελίδας, τον Costas και τον CostisT, όπως επίσης και όλους τους υπόλοιπους φίλους που σήμερα έχετε την ονομαστική σας εορτή. Χιλιόχρονοι, υγιείς και δημιουργικοί

Υ.γ
Χρόνια Πολλά και στον δικό μου Κωνσταντίνο. Υγεία, καλή πρόοδο και καλά μυαλά. Ο πρόεδρός μας έγινε Πανιωνάρα στα 19. Εσύ μπορείς να το κάνεις πολύ νωρίτερα!!! Γιατί Αριστερός και Βάζελος απλά δεν γίνεται.

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Συνέντευξη Ρεκόμπα - Εστογιανώφ


Παραθέτω την συνέντευξη των Ρεκόμπα και Εστογιανώφ, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Top Scorer και αναδημοσιεύτηκε στο gazzetta.gr.



Πως αποφασίσατε να έρθετε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Πανιωνίου;


Ρεκόμπα: "Μετά από έντεκα χρόνια στην Ιταλία ήθελα να πάω σε μια άλλη χώρα για να γνωρίσω νέες εμπειρίες και να δω νέα πράγματα. Ο Πανιώνιος μου φάνηκε ως μια καλή περίπτωση δεδομένου πως στην ομάδα έπαιζε τότε και ο Λάμπρος (σ.σ. ο Χούτος ντε), ο οποίος είναι ένας καλός μου φίλος".
[Live your myth in Greece with Lambros. Πιθανόν από τον Γενάρη και ύστερα να σου φαίνεται ακόμη καλύτερη περίπτωση].

Εστογιανόφ: "Όλα έγιναν ξαφνικά. Κυρίως, μπορώ να πω, ότι ήρθα στον Πανιώνιο λόγω του Αλβάρο. Γνωριζόμασταν από την Εθνική Ουρουγουάης, είχαμε καλές σχέσεις και ήθελα κάποια στιγμή να συνεργαστούμε σε μια ομάδα". [Live your myth in Greece with Alvaro and Lambros].

-Έχετε μετανιώσει για την επιλογή σας;

Ρεκόμπα: "Σε όλες τις ομάδες υπάρχουν καλές και κακές στιγμές κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Έτσι και στον Πανιώνιο. Γενικά, πάντως, δεν έχω μετανιώσει που επέλεξα μετά το Καμπιονάτο να έρθω στο ελληνικό πρωτάθλημα και να αγωνιστώ στον Πανιώνιο". [Ναι. Τι Λοζάννη, τι Κοζάνη!Αν εξαιρέσεις τα παιχνίδια με τον Άρη και τον Π.Α.Ο ήπιαμε πολύ φαρμάκι φέτος Αλβάρο].

Εστογιανόφ: "Συμφωνώ με τον Αλβάρο. Παντού υπάρχουν καλές και άσχημες στιγμές. Ο Πανιώνιος είναι μια καλή και οργανωμένη ομάδα, που χαίρεσαι να παίζεις για εκείνη". [ Συνήθως οι περισσότεροι χαίρονται να παίζουν για ‘μας μέχρι να έρθει η πρώτη πρόταση. Μετά Αλεμάο. Εμείς πάντως Φαμπιάν δεν θέλουμε να σου κοπεί η χαρά!!!].

-Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε το ποδόσφαιρο και αποφασίσατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με αυτό το σπορ;

Ρεκόμπα: "Ξεκίνησα το ποδόσφαιρο σε ηλικία τεσσάρων ετών, όταν πήγα σε μια ομάδα με τον αδερφό μου. Από τα 13 ως τα 16 μου χρόνια ήμουν στην ομάδα νέων ενός συλλόγου. Μετά το νερό μπήκε στο αυλάκι και
ακολούθησα μια καλή καριέρα".

Εστογιανόφ: "Στα πέντε μου χρόνια με πήγε ο παππούς μου σε μια ομάδα. Επαγγελματίας έγινα στα 17 μου". [ Έτσι και το
brfunaτακι. Έβαλε και μια γκολάρα ο μικρός την Κυριακή, άλλο πράγμα. Περήφανος πατέρας!!!].

-Τι ονειρεύεστε για το μέλλον της καριέρας σας;

Εστογιανόφ: "Θέλω να συνεχίσω να βελτιώνομαι συνεχώς ως άνθρωπος και ως παίκτης. Πρέπει να είμαι ευγνώμων από τα όσα μου έχει προσφέρει ως τώρα το ποδόσφαιρο… Θέλω να έχω την υγειά μου και από εκεί και πέρα ό,τι είναι να έρθει, ας έρθει».

Ρεκόμπα: "Ήρθα στην Ελλάδα για να ζήσω μια νέα εμπειρία. Ο Πανιώνιος θα είναι –εκτός απροόπτου- ο τελευταίος μου σταθμός στην Ευρώπη. Μάλλον θα επιστρέψω στην πατρίδα μου ώστε να χαλαρώσω και να παίζω για την πλάκα μου. Έπαιξα 10-15 γεμάτα χρόνια επαγγελματικό ποδόσφαιρο και πληρώθηκα καλά για αυτό. Είμαι ευχαριστημένος από τα όσα έχω κάνει τόσα χρόνια".

-Πως σας φαίνεται το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος;

Ρεκόμπα: "Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι άκρως ανταγωνιστικό, αν και ξεχωρίζουν δύο, το πολύ τρεις ομάδες που το κερδίζει μία η μία και μία η άλλη. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν ομάδες που ξεχωρίζουν. Έτσι κι εδώ. Πάντως, το επίπεδο σε γενικές γραμμές είναι υψηλό". [Που τον είδες τον ανταγωνισμό φίλε Αλβάρο; Εδώ μέχρι και ο Π.Α.Ο των εκατομμυρίων έχει πετάξει λευκή πετσέτα. Ωραίο πρωτάθλημα. Όταν εμείς δίνουμε 6 εκ ευρώ για μεταγραφές, ο Π.Α.Ο δίνει 25, ο Ολυμπιακός ποιος ξέρει τι και οι τελευταίοι δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι των γραφείων τους. Καλά γιά την Α.Ε.Κ δεν το συζητάμε. Κάθε πρωί έχω το δίλημμα. Να αγοράσω αθλητική εφημερίδα ή το Α.Ε.Κάκι].

Εστογιανόφ: "Η άποψή μου είναι ίδια με του Αλβάρο. Το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος είναι υψηλό, αν και ο Ολυμπιακός (κυρίως) και ο Παναθηναϊκός ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες και κατακτούν τους τίτλους. Και είναι κάτι λογικό, αφού η διαφορά των μπάτζετ τους σε σχέση με τους υπόλοιπους είναι μεγάλη". [
Smart boy!!!].

-Με τι ασχολείστε στον ελεύθερό σας χρόνο;

Ρεκόμπα: "Αγαπημένο μου χόμπι είναι το ψάρεμα, όπου πηγαίνω με τον Λόλο στον ελεύθερό μας χρόνο. Πάμε με τα καλάμια μας στην Βάρη και τη Γλυφάδα και περνάμε αρκετές ώρες. Επίσης, όταν είμαι σπίτι μου αρέσει να παίζω
play station και συγκεκριμένα pro".[Έχει θάλασσα η Βάρη; Μάλλον εννοεί προς Λαγονήσι. Καλά, ήθελα να ήξερα τι ψάρια βγάζουν στην Γλυφάδα και κυρίως ποιος τα τρώει. Ας τους εξηγήσει κάποιος τι ακριβώς πέφτει στον Αργο - Σαρωνικό].

Εστογιανόφ: "Όπως είπε κι ο Αλβάρο πηγαίνουμε συχνά για ψάρεμα. Μια φορά, μάλιστα, είχα πιάσει ένα μεγάλο χταπόδι. Τότε ο “Τσίνο” μου πήρε το καλάμι για να δείξει ότι το έπιασε αυτός [ Έπιασαν χταπόδι με καλάμι; Μιλάμε γιά ΤΗΝαπίστευτη κωλοφαρδία].. Μάλιστα το μαγειρέψαμε και το φάγαμε μετά [ και έζησαν; δεύτερη κωλοφαρδία]. Ήταν καταπληκτικό. Από εκεί και πέρα μου αρέσει να μένω σπίτι παίζοντας
pro ή βλέποντας ταινίες στο dvd". [είναι αυτό που λένε: δεν..... έχουμε προτάσεις που δεν έχουμε, δεν πάμε για ψάρεμα;].

-Η ελληνική κουζίνα πως σας φαίνεται;


Ρεκόμπα: "Αισθάνθηκα μεγάλη έκπληξη μόλις γνώρισα την ελληνική κουζίνα. Είναι εξαιρετική και μοιάζει αρκετά με την κουζίνα της Ουρουγουάης αφού έχει ως βάση της το καλό κρέας. Μου αρέσει πολύ". [Κι εμένα. Γι αυτό διαμαρτύρεται η ζυγαριά μου].

Εστογιάνοφ: "Η ελληνική κουζίνα είναι πολύ καλή. Περισσότερο απ’ όλα τα φαγητά, όμως μου αρέσει το σουβλάκι. Ο γύρος με απ’ όλα. Με τζατζίκι, με κρεμμύδι, με πατάτες... Είναι τρομερό!».[Τι είπες τώρα!!! Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανακάλυψη του ανθρώπου, καθώς για την παρασκευή του απαιτούνται οι άλλες δύο σπουδαιότερες ανακαλύψεις. Ο τροχός και η φωτιά. Επιπλέον είναι το μοναδικό φαγητό στον κόσμο που συνδυάζει το κυρίως φαγητό, τη σαλάτα και το επιδόρπιο στο ίδιο πακέτο].

-Ποια είναι η αγαπημένη σας ευρωπαϊκή ομάδα;


Ρεκόμπα: "Φυσικά η Ίντερ... Έπαιξα πολλά χρόνια σε αυτή την ομάδα και την έχω αγαπήσει".

Εστογιανόφ: "Η αγαπημένη μου ομάδα είναι η Μπαρτσελόνα. Παίζει εκπληκτικό ποδόσφαιρο".[ Το χρώμα το πέτυχες. Παλιά θα πετύχαινες στο περίπου και το σήμα. Σε καλό δρόμο είσαι πάντως. Έλα μωρή Πανιωνάρα - Μπάρτσα!!!].

-Θα συμβουλεύατε ένα νέο παιδί να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο; Αξίζει τον κόπο;

Εστογιανόφ: "Καλό θα είναι πέρα από τη μπάλα να σπουδάσει κάτι ώστε να έχει μια γερή βάση [ Γιατί σε αντίθετη περίπτωση κάνει τριμελείς επιτροπές από τέσσερα άτομα]. Αλλά το προτείνω ανεπιφύλακτα. Το να παίζεις ποδόσφαιρο επαγγελματικά είναι κάτι το απίστευτο που αν κανείς δεν παίξει δεν μπορεί να το καταλάβει. Έχω ζήσει τρομερές εμπειρίες, ειδικά με την Εθνική Ομάδα".

Ρεκόμπα: "Σίγουρα θα το πρότεινα. Στη χώρα μου, την Ουρουγουάη, το ποδόσφαιρο είναι το βασικότερο άθλημα. Το πιο αγαπητό. Αν γίνεις ποδοσφαιριστής και παίξεις στην Εθνική είσαι είδωλο για όλους [ εδώ πάλι δεν έρχονται να σε δουν]. Το ποδόσφαιρο, όμως, δεν θα πρέπει να είναι προορισμός της ζωής ενός ανθρώπου.

Πολλοί αφήνουν πολλά σημαντικά πράγματα για τη μπάλα, αλλά θα πρέπει να έχουν πάντα μια εναλλακτική λύση. Μια βάση. Διότι όσο καλός και να είσαι στο ποδόσφαιρο κανείς δεν σου εγγυάται πως θα κάνεις καριέρα. Μπορεί να προκύψει κάποια κακοτοπιά, οπότε επιβάλλεται να έχεις μια βάση".

-Παιδάκια έχετε;

Ρεκόμπα: "Έχω δύο παιδάκια, ένα γιο πέντε ετών και μια κόρη οκτώ ετών".

Εστογιανόφ: "Εγώ λέω να κάνω ένα σε κανά-δυο ώρες (γέλια). Πλάκα κάνω... Είμαι μικρός ακόμη".

-Κύριε Ρεκόμπα θα θέλατε ο γιος σας να γίνει ποδοσφαιριστής;


Ρεκόμπα: "Ναι, γιατί όχι; Επειδή, απ’ ό,τι βλέπω του αρέσει το ποδόσφαιρο και είναι μάλιστα και πολύ καλός, νομίζω πως είναι αρκετά πιθανό να γίνει ποδοσφαιριστής. Τώρα πηγαίνει σε μια ομάδα εκεί στη Γλυφάδα, όπου μένουμε και ξεχωρίζει".[ Ο δικός μου μέχρι πριν λίγο καιρό ξεχώριζε μόνο γιά τα καραγκιοζιλίκια που έκανε. Τώρα ξεχωρίζει και γιά τα γκολ που βάζει. Ας κάνει λίγη υπομονή ο πρόεδρος και θα του φέρω πακέτο τον φορ περιοχής που ψάχνει].

-Για το τέλος, θα θέλατε να πείτε κάτι στα παιδιά που θέλουν να σας μοιάσουν κάνοντας μεγάλη καριέρα στο ποδόσφαιρο;

Εστογιανόφ: "Να διασκεδάζουν και να μην σκέφτονται το μέλλον. Το λέω και για το ποδόσφαιρο, αλλά και για τη ζωή γενικότερα... Εγώ, για παράδειγμα, ούτε που κατάλαβα πως ήρθα στην Ελλάδα. Δεν το σκέφτηκα καν. Και δεν έχασα. Να κάνουν λοιπόν αυτό που λέει η καρδιά τους".[
Follow your heart]

Ρεκόμπα: "Το ποδόσφαιρο έχει εμπορευματοποιηθεί στις ημέρες μας και τα παιδιά πιέζονται πολύ κυρίως από τους γονείς τους για το καλύτερο ακόμη κι όταν αυτά δεν θέλουν ή δεν μπορούν. Εξάλλου, κανείς δεν ξέρει από πριν που θα φτάσει. Η τύχη και οι επιλογές ενός παίκτη παίζουν μεγάλο ρόλο στην καριέρα του".[Σωστός!!!].

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Προβληματισμοί για τον βασικό κορμό


Τις τελευταίες ημέρες διάβασα πάρα πολλά κείμενα σχετικά με την παραμονή ή μη του βασικού κορμού του Πανιωνίου, δηλαδή των Μάκου, Μανιάτη Εστογιανώφ και Ρεκόμπα.

Οι οργανωμένοι, σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό θέλουν τον Ρεκόμπα. Πιστεύουν ότι δίνει αίγλη στον σύλλογο και επιπλέον θεωρούν ότι με καλή προετοιμασία μπορεί να δώσει στην ομάδα όσα δεν μας έδωσε φέτος. Οι οικογενειάρχες θέλουν τον Ρεκόμπα κυρίως ως ατραξιόν για τα παιδιά.

Η μεγαλύτερη μερίδα των φιλάθλων οργανωμένων και μη πιστεύουν (ή έστω συμβιβάζονται με την ιδέα) ότι ίσως είναι καλό να φύγει ο Εστογιάνωφ, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Επιπλέον θεωρούν σχεδόν δεδομένη τόσο την παραμονή Μανιάτη, όσο και την αποχώρηση Μάκου.

Οι εφημερίδες παρουσιάζουν εντελώς διαφορετικά το θέμα, καθώς καθημερινά δημοσιεύονται από τους ίδιους δημοσιογράφους αντικρουόμενες πληροφορίες, οι οποίες μάλλον συγκλίνουν στο ότι ίσως οι Ρεκόμπα και Εστογιανώφ πηγαίνουν πακέτο.

Υπάρχει βέβαια και μία άλλη άποψη η οποία λέει ότι ο Πανιώνιος δοκίμασε τις βεντέτες, δεν του βγήκε, καιρός να απαλλαγεί από τα μεγάλα συμβόλαια και να επενδύσει σε ταλαντούχους νεαρούς παίκτες, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο το μειωμένο μπάτζετ. Οι υπέρμαχοι αυτής της προοπτικής δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα γιά το αν οι φθηνοί - ταλαντούχοι παίκτες θα είναι Έλληνες ή κλιμάκιο του Ο.Η.Ε.

Η δική μου άποψη είναι διαφορετική: Προσωπικά δεν έχω καταλάβει αν ο κος Φερέρα θέλει όλους αυτούς τους παίκτες. Έχοντας διαβάσει ότι ο Πανιώνιος τους έχει καταθέσει προτάσεις, θεωρώ ότι ο Φερέρα τους θέλει ή έστω συμβιβάζεται με την ιδέα να τους έχει στην ομάδα.

Με δεδομένο ότι ο κος Φερέρα επιθυμεί να έχει όλους τους παίκτες μέχρι την 29η Ιουνίου, θεωρώ ότι ίσως έχουμε καθυστερήσει να κλείσουμε τις παλιοσειρές. Βέβαια όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Ο βασικός κορμός απαρτίζεται από παίκτες αξίας που τους ξέρουμε και μας ξέρουν. Προτιμώ λοιπόν, εφόσον όλοι αυτοί οι παίκτες ταιριάζουν στα αγωνιστικά πλάνα του κου Φερέρα να παραμείνουν. Εννοείται ότι με την ίδια λογική πρέπει να αποχωρήσει μόνο όποιος απλά δεν θέλει να παραμείνει στην ομάδα ή δεν ταιριάζει στα αγωνιστικά πλάνα. Είναι καλύτερο να δίνεις περισσότερα χρήματα σε λίγους και δοκιμασμένους παίκτες παρά τα ίδια χρήματα σε περισσότερους μη δοκιμασμένους, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αποδειχθούν παλτά, έργο που έχουμε δει περισσότερες φορές.

Δεν με ικανοποιεί να ακούω ότι θέλουμε τον Ρεκόμπα και θα μείνει αν δεχθεί οικονομική μείωση ή ότι θα δώσουμε τον Εστογιανώφ γιατί μας συμφέρει οικονομικά ούτε ότι θα τους κρατήσουμε ως ατραξιόν. Το έχω ξαναπεί. Ως φίλαθλος ενδιαφέρομαι κυρίως γιά την αγωνιστική οικόνα της ομάδας. Τα οικονομικά με ενδιαφέρουν μόνο όταν αποτελούν λόγο κακής ή μέτριας αγωνιστικής παρουσίας και στόχων. Επιπλέον, μιά που ακούμε ότι αλλάζουν πολλά, να ξέρουμε από τώρα ποιός επιλέγει ποιόν παίκτη και γιά ποιόν λόγο. Όχι άλλα μισόλογα και υπονοούμενα.

Θα ήθελα ο κος Φερέρα να είχε δείξει πυγμή από την πρώτη στιγμή και να είχε ξεκαθαρίσει ποιους παίκτες θέλει στην ομάδα και ποιους όχι. Ας μην έβγαινε να το δηλώσει δημόσια. Ας φαίνονταν αυτό όμως από τη στάση της ομάδας. Αυτό βέβαια δεν θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι θα τους κρατούσαμε όλους, θα ξέραμε όμως με σιγουριά σε ποιους βάζουμε πωλητήριο από την αρχή και σε ποιους όχι. Επιπλέον θα καταλαβαίναμε σε κάποιο βαθμό τα αγωνιστικά πλάνα του κου Φερέρα. Αντ’ αυτού καθημερινά διαβάζουμε για μείωση του μπάτζετ και του ρόστερ για αγορά ξένων παικτών και για τον αφελληνισμό της ομάδας, γεγονός που δεν αρέσει σε κανέναν μας. Το χειρότερο όμως είναι ότι κανείς μας δεν έχει καταλάβει τι είδους ομάδα θέλει να δημιουργήσει ο κος Φερέρα και κατά συνέπεια τους αγωνιστικούς στόχους της ομάδας αλλά και τον χρόνο που θα απαιτηθεί προκειμένου να δέσει το γλυκό. Αναμένουμε όλοι με αγωνία.

Προσωπικά θέλω να δω μια ισορροπημένη ομάδα σε άμυνα και επίθεση, με καλό τερματοφύλακα, με καλή φυσική κατάσταση, που θα απαρτίζεται από νέους και έμπειρους και ασφαλώς με αρκετούς Έλληνες παίκτες. Δεν με ενδιαφέρει πόσα άτομα θα έχει το ρόστερ. Αυτό είναι ευθύνη και βασικότατη επιλογή του κου Φερέρα. Εννοώ όμως να παραμείνουν στην ομάδα ο Φανούρης και ο Μανόλο. Κάτω τα χέρια από τα τοτέμ!!!

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Αποκάλυψη ΤΩΡΑ. Οι μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας!!!


Είναι γεγονός ότι τα όσα μαθαίναμε για τις μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας μας είχαν ανησυχήσει. Σήμερα όμως βγήκαν στην επιφάνεια τα πραγματικά μεταγραφικά σχέδια, τα οποία αν μη τι άλλο είναι ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ.


Υπ’ αριθμ. 1 στόχος ο Ρεφίκ Τζιμπουρ: Η επιστροφή του δείχνει πιο εφικτή από ποτέ, καθώς η Α.Ε.Κ οφείλει μεγάλο ποσό της μεταγραφής του ενώ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο «βαρύ» συμβόλαιό του. Η πρώτη επαφή έγινε πριν από μερικές ημέρες στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Μετά από την περιπέτειά του στη Α.Ε.Κ ο Ρεφίκ δείχνει διατεθειμένος να επιστρέψει στην ομάδα που ουσιαστικά τον ανέδειξε.


Υπ’ αριθμ. 2 στόχος Γκσπούρνιγκ: Ο Πανιώνιος είναι η μοναδική ομάδα που έχει καταθέσει πρόταση στην Ξάνθη για την απόκτησή του. Αν υπάρξει συμφωνία στο οικονομικό , ο κορυφαίος τερματοφύλακας του πρωταθλήματος θα γίνει κάτοικος Νέας Σμύρνης για τα επόμενα τρία χρόνια.


Υπ’ αριθμ. 3 στόχος: Βασίλης Κουτσιανικούλης: Η μεταγραφική κίνηση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε περίπτωση που ο Αλβάρο Ρεκόμπα λύσει το συμβόλαιο με την ομάδα μας. Η Εργοτέλης, πέραν ενός σεβαστού ποσού, έχει ζητήσει και έμψυχα ανταλλάγματα στα οποία περιλαμβάνονται οι Ντελούρα και Κοιλιάρας.


Υπ’ αριθμ. 4 στόχος: Λιονέλ Μέσι. Ο στόχος αυτός είναι και ο πιο δύσκολος. Ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Τσακίρης θα χρειαστεί να κάνει την οικονομική υπέρβαση για να ντύσει τον Αργεντινό στα κυανέρυθρα του Πανιωνίου. Είναι δεδομένο ότι με τη μεταγραφή αυτή θα λυθεί το επιθετικό πρόβλημα της ομάδας, όμως θα πρέπει να παραχωρηθεί ως αντάλλαγμα στους Καταλανούς μια περιοχή που θα ξεκινάει από τον Ασύρματο μέχρι και το Δέλτα Φαλήρου.


Οι λόγοι που μπήκα στον κόπο να ανεβάσω ένα τέτοιο κείμενο είναι διάφοροι. Α) αν θεωρούμε τον Πανιώνιο μεγάλη ομάδα, τότε κατά την μεταγραφική περίοδο πρέπει να διαβάζουμε τέτοια δημοσιεύματα. Άσχετα βέβαια από το ότι τέτοιου είδους μεταγραφές δεν γίνονται τελικά ούτε στις μεγάλες ομάδες. Το θέλει ο φίλαθλος το παραμύθι του... Β) Με καλή διαχείριση δύο ή τρεις από τις τέσσερις μεταγραφές θα ήταν εφικτές για την ομάδα, εφόσον το μπάτζετ μας είναι αυτό που αναφέρεται. Γ) Πολλοί δημοσιογράφοι όταν δεν έχουν ειδήσεις κατεβάζουν διάφορα σενάρια από το μυαλό τους. Βλέπεις, πρέπει να βγει και το μεροκάματο. Αφού μπορούν εκείνοι, μπορώ κι εγώ...Δ) ως wanna be ομάδα πρέπει και να κάνουμε δυνατές μεταγραφές και να δαπανούμε χρήματα. Δυστυχώς πολλές φορές έχουμε δαπανήσει άσκοπα χρήματα σε πειράματα και δεν δείνουμε χρήματα σε αναγνωρισμένες αξίες. Έτσι όμως έρχεται ο κόσμος, τα εισιτήρια και τα διαρκείας. Ε) Δεν ακούμε που δεν ακούμε τίποτα, ας το διασκεδάσουμε και λίγο...

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Αναβολή συναυλίας Depeche Mode


Θα ήθελα να κάνω μια μικρή κατάχρηση της υπομονής σας για να κάνω μια αναφορά σε ένα θέμα άσχετο από τον Πανιώνιο, που ίσως και να μην ενδιαφέρει κανέναν από εσάς.

Είναι γνωστό ότι χθες θα εμφανίζονταν οι Depeche Mode στο Terra Vibe Park στην Μαλακάσα.

Όσοι πήγαμε για να δούμε το αγαπημένο μας συγκρότημα περάσαμε περισσότερο από δύο ώρες στο αυτοκίνητο μόνο και μόνο για να φτάσουμε. Εκεί αντιμετωπίσαμε μια τραγική κατάσταση καθώς δεν υπήρχε θέση πάρκιγκ ούτε για δείγμα. Τα περισσότερα αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στην Εθνική οδό, με αποτέλεσμα να σταθμεύσουν υποχρεωτικά στην βοηθητική της λωρίδα.

Η Τροχαία που βρίσκονταν στον χώρο, όχι μόνο δεν εμπόδισε την «παρανομία» αυτή αλλά τοποθετώντας κώνους δημιούργησε ουσιαστικά ένα πεζοδρόμιο επί της Eθνικής οδού προκειμένου να προστατευθούν οι χιλιάδες πεζοί που βρέθηκαν στο οδόστρωμα.

Αφού ταλαιπωρηθήκαμε απίστευτα (ως συνήθως στον συγκεκριμένο χώρο) για να μπούμε στον συναυλιακό χώρο, αφού έγιναν επανειλημμένοι έλεγχοι εισιτηρίων και αφού μας πέρασαν ειδικά βραχιολάκια στο χέρι, λες και ήμασταν Εβραίοι στο Νταχάου και αφού περιμέναμε και μισή ώρα, πληροφορηθήκαμε ότι η συναυλία θα αναβάλλονταν πιθανότατα για σήμερα.

Έτσι 35.000 κόσμος (ε ρε και να τους είχαμε στην Πανιωνάρα...) μπλοκαρίστηκε στις εξόδους, με αποτέλεσμα να καταλάβουμε από πρώτο χέρι γιατί ο συγκεκριμένος χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος από κάθε άποψη, ιδίως όμως για λόγους ασφαλείας σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού.

Όταν φτάσαμε στα αυτοκίνητα, πολλοί από εμάς βρήκαμε κλίσεις πάνω στα αυτοκίνητα (στα οποία επαναλαμβάνω ότι η ίδια η τροχαία είχε διευκολύνει την στάθμευσή τους στην βοηθητική λωρίδα).

Πως τελειώνει το παραμύθι; Αφού χάσαμε όλο το σημερινό πρωινό περιμένοντας για μία ανακοίνωση, μας πληροφόρησαν ότι η συναυλία δεν θα γίνει σήμερα αλλά ίσως σε κάποια άλλη ημερομηνία εντός του καλοκαιριού. Αν αυτό συμβεί, τότε δεν πρόκειται να επιστραφούν τα χρήματα παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (τι σημαίνει αυτό άραγε;). Έχουμε όμως την υποχρέωση να κρατήσουμε μέχρι τότε τα αποκόμματα. Δεν υπάρχει όμως η παραμικρή πρόβλεψη για όλους όσους αφού μπήκαν στον χώρο και ενώ δεν ενημερώθηκαν από κανέναν πέταξαν τα εισιτήρια ή για όσους ήρθαν από την επαρχία κάνοντας βασιλικά έξοδα. Είναι σημαντικό να καταλάβετε όλοι ότι οι θεατές δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως γιά την αναβολή της συναυλίας και επιπλέον, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων, κυκλοφορεί η φήμη ότι η ασθένεια (εντός ή εκτός εισαγωγικών) του Gahan όχι μόνο ήταν γνωστή από το πρωί, αλλά ότι δεν βρέθηκε καν στον συναυλιακό χώρο.

Επιστροφή των χρημάτων σε όλους (χωρίς όμως να μας απαντούν αν πρόκειται να γίνει για το συνολικό ποσό ή για μέρος αυτού) θα γίνει μόνο στην περίπτωση που δεν βρεθεί άλλη ημερομηνία για συναυλία. Δηλαδή ζήσε Μάϊ μου κυριολεκτικά.

Καλό είναι λοιπόν να ξέρετε όλοι ποιος διοργανώνει τις συναυλίες, ποιος διαθέτει τα εισιτήρια και που θα γίνεται τελικά η συναυλία, προκειμένου να αποφεύγετε άσκοπη ταλαιπωρία, εκνευρισμούς ή ότι άλλο καταλαβαίνετε από το κείμενο αυτό. Αίσχος

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Σύνοψις


Στον απόηχο της συνέντευξης του προέδρου, την οποία διάβασα αρκετές φορές, και αφού συζητήσαμε αρκετά τα ζητήματα που άνοιξαν, προσπάθησα να κάνω μια σύνοψη στο μυαλό μου, κυρίως για τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας, την οποία θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας.


Σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου το μπάτζετ μας θα είναι μειωμένο. Αυτό μπορώ και να το καταλάβω και να το δεχθώ αναλογιζόμενος τόσο τη διεθνή οικονομική κατάσταση όσο όμως και το ότι αφορά αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη της Π.Α.Ε και την τσέπη του.


Οι φίλαθλοι ενδιαφέρονται για την αγωνιστική εικόνα της ομάδας και ο συνειδητοποιημένος πρόεδρος κυρίως για την οικονομική. Βέβαια όταν τα οικονομικά περιορίζουν τις αγωνιστικές επιδόσεις της ομάδας, τότε το θέμα αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρον και για τους φιλάθλους.


Σύμφωνα λοιπόν με τις δηλώσεις του κου Τσακίρη, μέχρι και σήμερα υποστηρίζει ότι έχει βάλει από την τσέπη του 25 εκ ευρώ από τα οποία τα μισά δεν έπιασαν τόπο. Ακόμη κι αν δεχθούμε ως αληθινό το παραπάνω ποσό τότε είναι ενδιαφέρον τόσο για εμάς όσο και για τον πρόεδρο να μάθουμε τι ακριβώς έγιναν τα 12,5 εκ ευρώ που δεν έπιασαν τόπο. Διότι οι χειρισμοί που οδήγησαν στην απώλεια του ποσού αυτού, σίγουρα έβλαψαν τόσο την αγωνιστική εικόνα της ομάδας όσο και την μεταγραφική της ικανότητα.


Με το μειωμένο φετινό μπάτζετ και χωρίς να είναι γνωστό αν έχουν περιοριστεί τα περίφημα λειτουργικά έξοδα θα κινηθούμε για τις μεταγραφές. Μέχρι και σήμερα το πιο αξιόλογο όνομα που έχουμε ακούσει είναι ο Φαν Χέρντεν. Είναι μεσοεπιθετικός, λογικά αξιόλογος παίκτης τουλάχιστον σε επίπεδο βιογραφικού, επιρρεπής όμως σε τραυματισμούς. Τα υπόλοιπα ονόματα που ακούγονται αφορούν ξένους, ελπιδοφόρους και οικονομικά προσιτούς παίκτες.


Αυτό που αναγνώρισα από την πρώτη στιγμή στον κο Φερέρα ήταν η ικανότητα να κάνει καλές και προσιτές μεταγραφές. Στον Πανθρακικό οι μεταγραφικές του κινήσεις ήταν καλές, αφορούσαν όμως μια ομάδα με εντελώς διαφορετική δυναμική και στόχους (ελπίζω). Ο Πανθρακικός αρκέσθηκε σε τέτοιου είδους μεταγραφές, δημιουργώντας όμως επί της ουσίας έναν μικρό ποδοσφαιρικό Ο.Η.Ε. Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν είμαστε διατεθειμένοι στον Πανιώνιο να δεχθούμε τον αφελληνισμό της ομάδας. Είναι μέρος της ιστορίας μας και της ποδοσφαιρικής μας κουλτούρας να έχουμε στην ομάδα μας νέους, ταλαντούχους Έλληνες παίκτες. Μέχρι λοιπόν και σήμερα η μοναδική μεταγραφή Έλληνα παίκτη αφορά τον μικρό Λουκίνα, δεν έχει ακουστεί τίποτα για τους δανεικούς νεαρούς μας παίκτες, είναι δεδομένο ότι φεύγει ο Κουτσόπουλος ενώ ακούγονται διάφορα και γιά τον Κοιλιάρα, ενώ έχουμε μαύρα μεσάνυχτα σχετικά με τα ονόματα των παικτών που θα προωθηθούν από την ομάδα νέων. Είναι γεγονός ότι για το τελευταίο ίσως είναι νωρίς, με δεδομένο ότι ο κος Φερέρα δεν έχει προλάβει να μάθει πρόσωπα και πράγματα στην ομάδα. Από την άλλη όμως το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον αποκλειστικά για ξένους παίκτες δημιουργεί σχετική ανησυχία.


Μέχρι και σήμερα ακούγονται πολλά ονόματα για τη μεσαία γραμμή, μολονότι ο κος Φερέρα δήλωνε ότι ο Πανιώνιος έχει από τις καλύτερες μεσαίες γραμμές στην Ελλάδα. Πιθανόν να γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι πρόκειται να αποχωρήσουν οι Μάκος, Εστογιανώφ και Ρεκόμπα και γι’ αυτό προετοιμάζονται. Σχετικά με την μεσαία μας γραμμή όμως με προβληματίζει ότι μέχρι και σήμερα δείχνουμε παραδομένοι στο θέμα Εστογιανώφ. Δεν έχει ακουστεί σχεδόν τίποτα για συζητήσεις ή για ποσό που τυχόν του έχουμε προτείνει, ιδίως εφόσον όλοι δηλώνουν ότι δεν υπάρχει επίσημη πρόταση για τον συγκεκριμένο παίκτη.


Από όλα τα μεταγραφικά σενάρια με εντυπωσιάζει ιδιαίτερα το θέμα του τερματοφύλακα. Είναι γεγονός ότι μετά την φυγή του Ντρόμπνι (καλή του ώρα εκεί που βρίσκεται) η ομάδα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στη συγκεκριμένη θέση. Ο Κρέσιτς έχει ικανότητες, φρόντισε όμως να μας τις δείξει αφού ήρθε στην ομάδα ο Μπέλιτς και προκειμένου να προσελκύσει προτάσεις (βλέπε Π.Α.Ο.Κ) μεταγραφής, ενώ μας είχε κάψει σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Η ομάδα απέκτησε τον Μπέλιτς. Είναι γεγονός ότι την θέση την κατέχει. Δεν νομίζω ότι είναι ο μεγάλος τερματοφύλακας και στη μέχρι σήμερα θητεία του στην ομάδα απλά επιβεβαίωσε την στατιστική καριέρας του που τον θέλει να δέχεται κατά μέσο όρο ένα γκολ ανά παιχνίδι (το οποίο δεν είναι και ιδιαίτερα κολακευτικό). Αφού λοιπόν είναι βέβαιο ότι ο Κρέσιτς θα φύγει και αφού ο Μπέλιτς δεν δείχνει να είναι απόλυτα ικανός για την θέση του βασικού, η ομάδα όφειλε να προσεγγίσει έναν τερματοφύλακα που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Είναι δεδομένο ότι οι ομάδες του επιπέδου μας έχουν όλες εξαιρετικούς τερματοφύλακες. Οι μόνοι που υστερούμε στη θέση είμαστε εμείς. Το φετινό καλοκαίρι υπάρχουν στην αγορά (γεγονός μάλλον σπάνιο) ιδιαίτερα καλοί τερματοφύλακες όπως ο Μάλαρτζ και ο Μπλάζιτς, παρ’ όλα αυτά το αθλητικό ρεπορτάζ της ομάδας μας πληροφορεί ότι ψάχνουμε για νέους και εξελίξιμους τερματοφύλακες στην Σλοβακία. Ας το καταλάβουμε κάποια στιγμή. Χωρίς μεγάλο πορτιέρο δεν κάνουμε τίποτα.


Άλλα μεταγραφικά σενάρια αναφέρουν ότι ο Πανιώνιος έχει καταθέσει επίσημη πρόταση στην Εσπανιόλ, ύψους 500.000 ευρώ για τον Ριέρα, ενώ υπάρχουν φήμες ακόμη και για τον Λεονάρντο. Αφού λοιπόν το μπάτζετ μας είναι 6,5 εκ ευρώ, αφού είναι βέβαιο ότι τα περισσότερα χρήματα θα δοθούν το καλοκαίρι, αφού κάποιοι από τους παίκτες που θα αποκτήσουμε είναι φθηνοί, γιατί δεν υπάρχει μπάτζετ για τον Εστογιανώφ; Γενικά μέχρι και σήμερα (είμαστε στην αρχή, αλλά η αρχή είναι το ήμισυ του παντός) δεν έχουμε ακούσει για μεταγραφικές κινήσεις οι οποίες θα ενθουσιάσουν τον κόσμο (και δεν μιλάμε αποκλειστικά και μόνο για ακριβές μεταγραφές, αλλά για τους κατάλληλους παίκτες στην κατάλληλη θέση). Τα μέχρι σήμερα σενάρια αφορούν αποκλειστικά και μόνο την απομάκρυνση του μεγαλύτερου μέρους του βασικού κορμού της ομάδας, γεγονός που μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει.


Υ.Γ

Έχει αναρτηθεί ένα καινούργιο γκάλοπ. Η βασική του διαφορά από τα προηγούμενα είναι ότι επιτρέπονται οι πολλαπλές απαντήσεις

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Να τον ακούς τον θαλασσόλυκο...


Τελικά τόσο καιρό καθόμαστε και αναλύουμε τις προθέσεις του προέδρου για τις μεταγραφές και τα οικονομικά, στηριζόμενοι στα διάφορα που διαβάζουμε κει έμελε τελικά να ενημερωθούμε σφαιρικά και ξεκάθαρα από την συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της ομάδας στον Κώστα Πάλλη και την "Eξέδρα". Παραθέτω τμήματα μόνο της συνέντευξης, την οποία σας προτρέπω να διαβάσετε ολόκληρη αγοράζοντας την εφημερίδα

Για τους στόχους της ομάδας για τη νέα χρονιά: Θέλουμε ο Πανιώνιος να πατήσει στα πόδια του χωρίς να έχει καμία ανάγκη τα χρήματα του Τσακίρη (άρα κυρίως οικονομικοί στόχοι).

Για το μπάτζετ: Η συγκυρία του νέου τηλεοπτικού συμβολαίου και τα υπόλοιπα έσοδα της ομάδας μας προσφέρουν την δυνατότητα να έχουμε έναν προϋπολογισμό 6,5 εκ. ευρώ για να προχωρήσουμε στη χρονιά (ευτυχώς δηλαδή, γιατί διαφορετικά το μπάτζετ θα ήταν ακόμη μικρότερο).

Για τις καλοκαιρινές μεταγραφές σε σχέση με το μπάτζετ; Θα είναι ανώμαλη προσγείωση το φετεινό καλοκαίρι (Θυμάστε την ταινία εκείνο το καλοκαίρι; Σκούρα τα πράγματα).

Μάκος, Μανιάτης Ρεκόμπα και Εστογιανώφ. Ποιες οι σκέψεις της διοίκησης; Από τους τέσσερις, στις δυνατότητες του Πανιωνίου είναι να κρατήσει έναν ή το πολύ δύο (αν στις δυνατότητες της ομάδας είναι να κρατήσει έναν, δηλαδή τον Μανιάτη, μιλάμε για μεγάλες πείνες φέτος). Συζητάμε και με τους τέσσερις και θα φανεί μέσα στο καλοκαίρι πως θα εξελιχθούν τα πράγματα (αν όμως εξελιχθούν άσχημα θα έχουμε πρόβλημα σχεδόν σε όλες τις γραμμές).

Για το πανό στην Τρίπολη που ζητούσε την παραμονή Ρεκόμπα: Το θεωρώ επιεικώς απαράδεκτο Δεν είναι στο πλαίσιο της επιθυμίας, αλλά περνά αυτή τη γραμμή και γίνεται απαίτηση που βέβαια πηγαίνει απευθείας στη δική μου τσέπη. Με 900 διαρκείας και 2.800 εισιτήρια μ.ο δεν υπάρχει η προοπτική να έχεις έναν ποδοσφαιριστή που θα παίρνει 900.000 ευρώ (φαντάσου ότι πέρυσι ήταν χειρότερα).

Για την παραμονή Ρεκόμπα: Δεν μπορούμε να μειώσουμε υπερβολικά τις αποδοχές του. Αν βρεθείς για ένα βράδυ με την Αντζελίνα Τζολί, είναι παράλογο να σκέφτεσαι αν θα υπάρξει και δεύτερο. Χαίρεσαι το πρώτο και, αν έρθει το δεύτερο, θα το χαρείς (Τον γλεντίσαμε νυχτέρι και αν μας κάτσει ξανά μας έκατσε.Τρελή χαρά όλοι μας. Ιδίως οι Ίωνες. Τι το ήθελε ο Χριστιανός να δηλώσει ότι θέλει να μείνει και με μειωμένες αποδοχές;).

Για τα χρήματα που έχει δαπανήσει: Έχω βάλει 25 εκ ευρώ στην ομάδα. Τα μισά έπιασαν τόπο, τα άλλα μισά πήγαν έτσι.(Ψύχραιμο τον βλέπω πάντως...)

Για τις καλοκαιρινές μεταγραφές: Θα δώσουμε λεφτά για να πάρουμε παίκτες σε μία – δύο θέσεις που χρειαζόμαστε. Στις άλλες θα κοιτάξουμε να βρούμε λύσεις που θα μας συμφέρουν και θα έχουν ποιότητα που χρειαζόμαστε. Την επόμενη σεζόν θα έχουμε ένα ρόστερ με 22-23 άτομα και τρεις τερματοφύλακες. Ανάμεσά τους θα είναι και τέσσερις – πέντε μικροί, από την ομάδα νέων που δίνει φιλικά αυτές τις ημέρες. (Αφιερωμένο σε όσους γκρίνιαζαν γιά το μεγάλο ρόστερ. Ορίστε. Σας έγινε το χατίρι)

Πως χαρακτηρίζει τη χρονιά που πέρασε; Ήταν υβριστική και διαπράξαμε όλοι ύβριν απέναντι στον Πανιώνιο (και ασφαλώς και ξέρουμε τι ακολουθεί…).

Κατά τα λοιπά πολλές εφημερίδες έγραφαν σήμερα ότι υπάρχει προφορική συμφωνία με Ρεκόμπα και Μάκο. Ο Φερέρα δηλώνει ότι ο στόχος μας κάθε χρόνο θα είναι η Ευρώπη. Καθημερινά διαβάζουμε ότι θα διώξουμε το 80% της ομάδας και προφανώς θα πρέπει να το αντικαταστήσουμε με μέρος από το φετεινό μπάτζετ των 6,5 εκ ευρώ. Όλα αυτά πραγματικά δεν δένουν μεταξύ τους. Η φώτο που συνοδεύει το θέμα παρουσιάζει τα περασμένα μεγαλεία...

Νέος Νέος Πανιώνιος

Στις περισσότερες ομάδες, με το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων, αρχίζουν τα μεταγραφικά σενάρια. Πολλά ονόματα ακούγονται και σίγουρα αναπτερώνονται οι ελπίδες των φιλάθλων για μια καλύτερη αγωνιστική παρουσία την επόμενη χρονιά.


Επειδή εμείς είμαστε ή θέλουμε να νομίζουμε ότι είμαστε διαφορετικοί, αρχίσαμε ανάποδα. Δηλαδή απασχολούμαστε με τους παίκτες που θα φύγουν από την ομάδα. Στη δική μας περίπτωση υπάρχουν πολλές κατηγορίες τέτοιων παικτών. Έχουμε τους κορεσμένους, τους φιλόδοξους, τους Γερμανούς και τους Γερμανοτραφείς, τους τραυματίες, τις βεντέτες, τους καλούς που δεν μας κάνουν και τις εκπλήξεις.


Νομίζω ότι η μόνη κατηγορία που χρειάζεται ανάλυση είναι η τελευταία. Γιατί σίγουρα αποτελεί έκπληξη η πρόθεση της ομάδας να λύσει τα συμβόλαια των Μάρτιν Λάτκα και Νταβόρ Κούκετς, οι οποίοι αποκτήθηκαν μόλις πριν από μερικούς μήνες, έδειξαν καλά δείγματα και επιπλέον έχουν υπογράψει πολυετή και ακριβά συμβόλαια.


Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν όλα αυτά που ακούγονται ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Αν όμως δεν μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τότε ο Πανιώνιος πρόκειται να αναδιοργανωθεί εκ βάθρων και ουσιαστικά να αποτελέσει μια εντελώς καινούργια ομάδα. Επειδή οι Πανιώνιοι έχουν και μνήμη και κρίση είναι σίγουρο ότι θα δυσαρεστηθούν από μία τέτοια επιλογή.


Ένα από τα βασικά προβλήματα που είχαμε με την διοίκηση του κου Μπέου ήταν οι καραβιές φθηνών παικτών που έρχονταν κάθε καλοκαίρι και έφευγαν το επόμενο, με αποτέλεσμα η ομάδα να μην έχει βασικό κορμό αλλά και συγκεκριμένη προσωπικότητα.


Αν το σχέδιο αυτό εγκρίνεται και από τον κο Φερέρα, τότε μάλλον μιλάμε για το πρώτο του φάουλ. Ο κος Φερέρα, όπως και ο ίδιος δήλωσε, ήρθε σε μια μεγάλη ομάδα. Η μεγάλη ομάδα έχει συνήθως και μεγάλους ή έστω σημαντικούς παίκτες. Αν τους διώξουμε, τότε μιλάμε για άλλη ομάδα. Οι προσδοκίες μας είναι να διορθώσει ο κος Φερέρα τα όποια λάθη του παρελθόντος και να μας επαναφέρει στον δρόμο των επιτυχιών. Όχι να παρουσιάσει ένα εντελώς διαφορετικό αγωνιστικό σύνολο. Τέτοιου είδους εγχειρήσεις είναι συνήθως αποτυχημένες ή προϋποθέτουν μεγάλη πίστωση χρόνου, την οποία ο κόσμος του Πανιωνίου δεν είναι διατεθειμένος να δώσει, αλλά και ο κος Φερέρα σε πρώτο χρόνο δεν ζήτησε, καθώς μίλησε για άμεσα αποτελέσματα. Το μέλλον θα δείξει.

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ!!!

Δεν ξέρω αν ο συγκεκριμένος φίλος τους έφαγε όλους, σίγουρα όμως μας έκανε περήφανους. Μπράβο Ανδρέα!!! Είσαι ευπρόσδεκτος στη σελίδα.

Ανάλυση γκάλοπ – δηλώσεις Τσακίρη

Σχεδόν ταυτόχρονα με την παρουσίαση του νέου προπονητή του Πανιωνίου κου Φερέρα, έληξε και το γκάλοπ που είχε αναρτηθεί και τον αφορούσε. Ασφαλώς και το γκάλοπ αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί αδιάβλητο και αντικειμενικό αφενός διότι το δείγμα ήταν μικρό και αφετέρου διότι τα διαδικτυακά γκάλοπ έχουν περιθώριο νοθείας. Απλά ευελπιστώ ότι όλοι μας ψηφίσαμε τίμια και με το χέρι στην καρδιά. Σε κάθε περίπτωση ας το δεχθούμε ως ένα απλό δείγμα των πρώτων μας σκέψεων. Το brfunatic θεωρεί επιτυχημένα τα δύο γκάλοπ που έχουν αναρτηθεί μέχρι σήμερα και γι’ αυτό το λόγο είναι πάρα πολύ πιθανή η ανάρτηση και άλλων στο μέλλον.


Όπως σε κάθε γκάλοπ, έτσι και σ’ αυτό υπάρχει η απόλυτα αρνητική και θετική τοποθέτηση, καθώς και οι διαβαθμίσεις τους. Συνολικά ψήφισαν 37 φίλοι.


Οι 13 από αυτούς (ποσοστό 35%) θεωρούν την επιλογή του κου Φερέρα ως εκ των προτέρων επιτυχημένη και κατάλληλη για την ομάδα. Ειλικρινά, το ποσοστό αυτό με εξέπληξε καθώς θεωρούσα ότι ο κόσμος της ομάδας θα ήταν περισσότερο επιφυλακτικός. Πάντως θεωρώ ότι το ποσοστό αυτό ήταν ένα μικρό δώρο στον κο Φερέρα κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, καθώς αποδεικνύει ότι έχει την απόλυτη στήριξη μιας σημαντικής μερίδας των φίλων μας. Στον αντίποδα μόνο ένας φίλος είχε απόλυτα αρνητική στάση απέναντι στον κο Φερέρα (ποσοστό 2%), θεωρώντας αποτυχημένη την πρόσληψή του. Αν κρίνω με βάση την «Πανιώνια διαφορετικότητα», τους «μεγαλοιδεατισμούς» και τα υπόλοιπα κουσούρια που έχουμε ως φίλαθλοι, θεωρώ εντυπωσιακά χαμηλό και το ποσοστό του 2% της απόλυτα αρνητικής γνώμης για τον κο Φερέρα. Οι περισσότεροι φίλοι (14) – οριακά όμως - και σε ποσοστό 37% κρατούν επιφυλακτική στάση απέναντι στον νέο μας προπονητή. Θεωρώ ότι η στάση αυτή είναι λογική, καθώς ο κάθε προπονητής, όσο καλός κι αν θεωρείται, πρέπει να δέσει με την ομάδα και την φιλοσοφία της. Πιστεύω ότι πολλοί από αυτούς τους φίλους θα περιμένουν για αρχή τις μεταγραφικές εισηγήσεις του νέου προπονητή. Πιθανότατα με το τέλος των μεταγραφών σημαντικά κομμάτια των φίλων αυτών να μετακινηθούν σε άλλες επιλογές. Τέλος, ένα σημαντικότατο ποσοστό φίλων (9 ποσοστό 24%) θεωρεί αδιάφορη την πρόσληψη του κου Φερέρα.


Συνολικά θεωρώ ότι το γκάλοπ εκφράζει την στήριξη του κόσμου του Πανιωνίου προς τον κο Φερέρα καθώς και την ελπίδα που έχουμε όλοι μας για μια καινούργια και επιτυχημένη αρχή. Καλορίζικος!!!


Για τις χθεσινές εξελίξεις: Σήμερα το πρωί διάβαζε τις χθεσινές δηλώσεις του κου Τσακίρη, όπως αυτές δημοσιεύθηκαν στην GoalNews. Ο κος Τσακίρης δήλωσε ότι στόχος της διοίκησης είναι κατ’ αρχήν η παραμονή των Ρεκόμπα και Μανιάτη. Προφανώς θεωρεί την παραμονή του Μανιάτη ως την ευκολότερη, ενώ την παραμονή Ρεκόμπα ως σημείο κλειδί τόσο για το πρεστίζ της ομάδας όσο και για την ενδεχόμενη παραμονή Εστογιανώφ. Γενικά ο Πρόεδρος της ομάδας μέσα από τις δηλώσεις του έδειχνε συγκρατημένα αισιόδοξος για την παραμονή των τριών, ενώ δυσκολότερη περίπτωση θεωρεί την ανανέωση του συμβολαίου του Μάκου. Ας ελπίσουμε ότι θα παραμείνουν στην ομάδα όλοι αυτοί οι αξιόλογοι παίκτες.

Ο κος Τσακίρης αναφέρθηκε επίσης στους νέους οικονομικούς στόχους της ομάδας, θεωρώντας ως εφικτό στόχο το οικονομικό νοικοκύρεμα, την οικονομική αυτάρκεια του συλλόγου από τα δικά του έσοδα καθώς και τον πιο ενεργό ρόλο των ακαδημιών, ενώ ξεκαθάρισε ότι το μπάτζετ της ομάδας για τη φετινή χρονιά θα είναι μειωμένο στο ποσό των 7 εκ ευρώ έναντι των 10 εκ πέρσι.

Το σημείο που δεν ξεκαθαρίζεται στο συγκεκριμένο άρθρο είναι το αν η ομάδα έχει ως σκοπό να περιορίσει τα υψηλότατα λειτουργικά της έξοδα. Κατά καιρούς έχουμε διαβάσει απίστευτα ποσά λειτουργικών εξόδων. Σε περίπτωση που επιτευχθεί η δραστική μείωση των περιττών εξόδων είναι βέβαιο ότι το μπάτζετ των 7 εκ ευρώ επαρκεί για μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα. Σε αντίθετη βέβαια περίπτωση δεν επαρκεί ούτε για τα βασικά. Αν κάνουμε μία πονηρή σκέψη πάντως θα δούμε ότι ο κος Τσακίρης έχει στο μυαλό του την πώληση τουλάχιστον ενός βασικού μας παίκτη. Δήλωσε ότι τα χρήματα τα οποία βάζει κάθε χρόνο ανέρχονται στα 3-4 εκ ευρώ. Επειδή λοιπόν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις διαφημίσεις είναι φύση αδύνατον να ανέρχονται σε ένα αντίστοιχο ποσό είναι προφανές ότι το μπάτζετ της φετινής χρονιάς θα ανέλθει στα 7 εκ ευρώ κατόπιν πώλησης τουλάχιστον ενός παίκτη.

Κάτι που θα με ενδιέφερε ιδιαίτερα και φαντάζομαι και πολλούς φίλους, θα ήταν να πληροφορηθώ αν η ομάδα είναι ζημιογόνα ή κλείνει τη χρονιά έστω και με κάποιο μικρό κέρδος. Αυτό σε σχέση με τα παλιά χρέη και την ένταξη μας στο άρθρο 44.

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Δηλώσεις Φερέρα

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθα σε αυτό το σύλλογο. Είμαι εδώ από την περασμένη Δευτέρα και βλέπω μέρα με τη μέρα ότι ο Πανιώνιος είναι ένα κλαμπ με μεγάλη ιστορία και με οργάνωση, πράγματα πολύ σημαντικά για εμένα ενόψει των στόχων που έχουμε θέσει».

«Ο Πανιώνιος την περασμένη σεζόν είχε πάνω από 30 ποδοσφαιριστές. Φέτος πρέπει να δουλέψουμε με λιγότερους και ταυτόχρονα να ξαναοργανώσουμε την ομάδα. Αυτό δεν είναι πολύ εύκολο, αλλά έχω έρθει με σκοπό να πετύχω αποτελέσματα».

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να διορθώσουμε τα λάθη μας. Βλέποντας τη βαθμολογία στο τέλος της σεζόν, μπορείς να δεις πολλά πράγματα. Ένα από αυτά, που εγώ τουλάχιστο θα προσπαθήσω να διορθώσω, είναι ότι η ομάδα δέχθηκε πολλά γκολ. Μιλώντας για στόχους, αυτός είναι ο πρώτος μου στόχος. Να μη δεχόμαστε πολλά γκολ».

«Προτεραιότητα στο χτίσιμο της νέας ομάδας, είναι να δούμε τι θα γίνει με όλους τους ποδοσφαιριστές, ποιοί θα μείνουν και ποιοί θα φύγουν. Ο Πανιώνιος έχει πολύ καλή οργάνωση και είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε το μέλλον ακόμα και εάν κάποιοι παίκτες φύγουν. Σε ότι αφορά τις μεταγραφές, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλήσουμε, αν δε δούμε πρώτα ποιοί θα μείνουν και ποιοί όχι».

«Σχετικά με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου, υπάρχουν 4 ή 5 που θα προωθηθούν στην πρώτη ομάδα, μετά από συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο και το τεχνικούς. Έχω δει το προπονητικό κέντρο και αυτό που μπορώ πω αυτή τη στιγμή είναι ότι θα εξαντλήσουμε όλες τις προοπτικές να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι νέοι ποδοσφαιριστές».

«Πιστεύω ότι το κέντρο του Πανιωνίου είναι ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Όταν ήμουν αντίπαλος του Πανιωνίου έδινα ιδιαίτερη έμφαση στο πως θα μπορούσα να ελέγξω αυτό το κέντρο, γιατί το θεωρούσα πάρα πολύ ισχυρό».

«Θα αλλάξουμε πολλά πράγματα, ή θα προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε. Πρώτα απ’ όλα το σύστημα. Το σύστημα με το οποίο επιθυμώ να αγωνισθεί ο Πανιώνιος την επόμενη σεζόν είναι 4-4-2. Θα αλλάξουμε επίσης τη μεθοδολογία της προπόνησης, το σκάουτιγκ για παίκτες και για ομάδες, τη συνεργασία με την ομάδα Νέων Κ-21».

«Το τριετές συμβόλαιο ήταν επιθυμία και τον 2 πλευρών. Και της διοίκησης και δικιάς μου. Είναι σημαντικό όταν ξεκινάς να δουλέψεις επάνω σε ένα πλάνο, να έχεις ένα συμβόλαιο για 2 ή 3 χρόνια. Ήταν λοιπόν πολύ ευχάριστο που η διοίκηση του συλλόγου ήθελε να κάνουμε ένα τέτοιο συμβόλαιο».

Ανακοίνωση Π.Α.Ε Πανιώνιος - Μαθητική εξέδρα

Η Π.Α.Ε Πανιώνιος διοργανώνει τη Δευτέρα 4 Μαϊου, στις 15.00, συνάντηση με θέμα την μαθητική/αθλητική κερκίδα και τις προεκτάσεις του θέματος (αθλητική/μαθητική κερκίδα 2009 - 2010, νεολαία και αθλητισμός, τοπική κοινωνία και πανιώνιος, παιδικό εισιτήριο διαρκείας, κάρτες ελευθέρας εισόδου για όλα τα σπόρ στον Πανιώνιο, ιδέες προς ανάπτυξη κ.α.).

Επίσημοι καλεσμένοι θα είναι οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων της Νέας Σμύρνης, γονείς μαθητών και αθλητών του Πανιωνίου, γονείς που έρχονται στο γήπεδο με τα παιδιά τους, μέλη συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, καθηγητές φυσικής αγωγής, προπονητές ακαδημιών του συλλόγου και άλλοι εμπλεκόμενοι αρωγοί της προσπάθειας αυτής.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία της Π.Α.Ε Πανιώνιος.

Υ.Γ
Είμαι πολύ στεναχωρημένος, διότι δεν είχα διαβάσει εγκαίρως την ανακοίνωση αυτή και κατά συνέπεια μου είναι αδύνατον να πάω στη συγκέντρωση. Προτρέπω όμως όλους τους φίλους της σελίδας που θα έχουν τον χρόνο να το κάνουν. Το θέμα της μαθητικής εξέδρας έχει απασχολήσει κατ' επανάληψη τη σελίδα και οι θέσεις μας είναι γνωστές. Σίγουρα η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Π.Α.Ε ήταν εξαιρετική (αρκεί βέβαια να υπάρχει πραγματική διάθεση να φέρουμε τις οικογένειες και τα παιδιά στο γήπεδο) και ελπίζω οι όποιες αποφάσεις ληφθούν να είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Επιγραμματικά θα ήθελα να αναφέρω ότι η θέση της σελίδας αλλά και των περισσότερων φίλων είναι να δημιουργηθεί μαθητική εξέδρα στην 4 με όλες τις σχετικές ανέσεις και να μειωθεί στο επίπεδο των 300 ευρώ το οικογενειακό διαρκείας γιά τη θύρα αυτή.

Ανανεώσεις συμβολαίων

Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι φίλοι της ομάδας περιμένουν με αγωνία τη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας, αλλά πολύ περισσότερο τις κινήσεις της διοίκησης για την επίτευξη επέκτασης της συνεργασίας με τον βασικό κορμό της ομάδας, δηλαδή με τους Μάκο, Μανιάτη, Εστογιανώφ και Ρεκόμπα.


Για μεγάλο διάστημα τα ρεπορτάζ των αθλητικών εφημερίδων παρουσίαζαν ως σχεδόν αδύνατη την επέκταση της συνεργασίας με τους παραπάνω παίκτες. Είναι γεγονός βέβαια ότι και η ΠΑΕ δεν το χειρίστηκε καλά το θέμα, δεδομένου ότι διέρρεε ποσά τα οποία δεν ανταποκρίνονταν σε καμία περίπτωση στην αξία των παραπάνω ποδοσφαιριστών.


Ο χειρότερος χειρισμός υπήρξε στο θέμα του Αλβάρο Ρεκόμπα, όταν, μολονότι ο Ουρουγουανός άσσος δήλωνε ευθέως ότι ήταν διατεθειμένος να ανανεώσει την συνεργασία του με την ομάδα ακόμη και με μειωμένες αποδοχές, η Π.Α.Ε διέρρεε ότι θα του πρότεινε μείωση της τάξης του 50%.

Εννοείται ότι ακόμη κι αν ο σούπερ σταρ της ομάδας ήταν διατεθειμένος να δεχθεί μια τέτοιου είδους μείωση, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να το ανακοινώσει δημοσίως κυρίως για λόγους πρεστίζ (και καλά θα έκανε).


Ενώ λοιπόν φαίνονταν απελπιστικά δύσκολη η παραμονή του βασικού κορμού της ομάδας, εντούτοις σήμερα υπήρξε το πρώτο δημοσίευμα το οποίο αναπτέρωσε τις όποιες ελπίδες.


Συγκεκριμένα, στο άρθρο του συνήθως έγκυρου Κώστα Φιτσαντωνάκη στην goal, αναφέρεται ότι ο Πανιώνιος πρότεινε βασιλικά συμβόλαια στους Μάκο, Μανιάτη και Εστογιανώφ. Στόχος και στις τρεις περιπτώσεις η παράταση της συνεργασίας μέχρι το 2012. Στον Εστογιανώφ προτάθηκε συμβόλαιο με αποδοχές που αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ στους Μανιάτη και Μάκο συμβόλαια με αποδοχές γύρω στις 250.000 – 300.000 ευρώ.


Εάν οι ειδήσεις αυτές είναι απολύτως ακριβείς, τότε ο κος Τσακίρης κινήθηκε προς την σωστή κατεύθυνση και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια. Νομίζω ότι τις αποδοχές αυτές δεν μπορούν να τις βρουν σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα του πρωταθλήματος. Επιπλέον, επέκταση του συμβολαίου τους δεν σημαίνει ότι θα είναι δέσμιοι της ομάδας, καθώς ο Πανιώνιος έχει αποδείξει ότι δεν στέκεται εμπόδιο στην καριέρα κανενός, ιδίως όταν η πρόταση είναι δελεαστική τόσο για τον παίκτη, όσο και για την ομάδα.


Συνεπώς το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στα χέρια των συγκεκριμένων παικτών οι οποίοι έχουν τις παρακάτω βασικές επιλογές: Να μείνουν ως ήρωες στην ομάδα απολαμβάνοντας ηγεμονικά συμβόλαια ή να "κυνηγήσουν το όνειρό τους", πιθανότατα για λιγότερα χρήματα και διεκδικώντας τη θέση του βασικού.