Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Η Παραβολή του Ταβερνιάρη


Είχα έναν φίλο. Ο φίλος αυτός αποφάσισε να μην σπουδάσει αλλά να συνεχίσει την οικογενειακή επιχείρηση. Μια παλιά ταβέρνα, η οποία υπήρχε από την εποχή του παππού του και προσέφερε αποκλειστικά και μόνο ψητό, κρασί και σαλάτα. Ένα τόσο φτωχό μενού που όμως είχε καταφέρει να ζήσει τρεις γενιές ταβερνιάρηδων, καταξιώνοντας ταυτόχρονα την ταβέρνα στα πλαίσια της γειτονιάς. Είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα που στο ίδιο μέρος υπάρχουν πολλές ταβέρνες, μόνο η μία όμως δουλεύει πολύ. Κάποιες φορές μάλιστα είχαν έρθει για φαγητό στην ταβέρνα επιφανείς πελάτες ή την είχαν αναφέρει περιοδικά Lifestyle.

Ως νέο αφεντικό μπήκε με κέφι και όρεξη για δουλειά. Δεν είχε μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο, υποστηρίχθηκε όμως από όλο το υπόλοιπο προσωπικό και η ταβέρνα εξακολουθούσε να λειτουργεί πολύ καλά, να βγάζει χρήματα και να ζει μια άνετη ζωή.

Όταν παντρεύτηκε (από έρωτα), η γυναίκα του ξόδευε με ευχαρίστηση τα χρήματα που έβγαζε η ταβέρνα, της κακοφαίνονταν όμως να λέει ότι ο άντρας της ήταν ταβερνιάρης. Τον έπεισε λοιπόν να ανακαινίσει το μαγαζί ρίχνοντας μάλιστα πολλά χρήματα και να μετατρέψει την ταβέρνα σε καλό Γαλλικό Εστιατόριο. Ο ταβερνιάρης πείσθηκε και ξεκίνησε την μετατροπή, θεωρώντας ότι είναι ίδια δύο μαγαζιά τα οποία προσφέρουν φαγητό. Για τον λόγο αυτό έδιωξε τον παλιό ψήστη, ο οποίος είχε επιμεληθεί για χρόνια το ψήσιμο του καλού φαγητού, έδιωξε τον μέτρ, άλλαξε τα γκαρσόνια που ήταν παιδιά της γειτονιάς και στη θέση τους πήρε γαλλομαθείς και προσπάθησε να μεγαλώσει το μαγαζί. Κάποιοι από τους παλιούς συνεργάτες που δεν εκδιώχθηκαν έφυγαν οικιοθελώς καταγγέλλοντας τα σχέδια του αφεντικού.

Όταν ήρθαν οι παλαιοί πελάτες στα εγκαίνια του μαγαζιού κανείς δεν έμεινε ευχαριστημένος. Δεν ήξεραν το φαγητό, δεν ήξεραν τον σέφ, δεν ήξεραν τα γκαρσόνια, οι τιμές είχαν γίνει εξωφρενικές και μάλιστα για την περιοχή και όλα αυτά στον χώρο της παλιάς ταβέρνας. Κάποιοι νέοι πελάτες που στραβώθηκαν να μπουν στο μαγαζί δεν έμειναν και εκείνοι ευχαριστημένοι. Γιατί είχαν φάει Γαλλική κουζίνα σε κορυφαία εστιατόρια και η σύγκριση ήταν μοιραία.

Ο φίλος μου προσπάθησε να βελτιώσει τα πράγματα. Κρατώντας υψηλές τιμές, άλλαζε κάθε τρεις και λίγο σεφ, μέτρ και γκαρσόνια, το εστιατόριο όμως δεν έλεγε να πάρει τα πάνω του. Η γυναίκα του, ο μετρ, οι Γάλλοι του έλεγαν τα καλύτερα. Τον παραμύθιαζαν ότι το εστιατόριό του έχει κάνει την τομή στην γαστριμαργική Αθήνα.

Κάποιοι από τους παλιούς συνεργάτες προσπάθησαν να του πουν την αλήθεια. Δεν τους άκουσε. Απογοητευμένος άρχισε να μην πηγαίνει τακτικά στην ταβέρνα. Τότε οι έμπειστοι σύμβουλοι λεηλάτησαν και τα λίγα έσοδα που είχαν απομείνει στην ταβέρνα. Άλλωστε δεν είχε μείνει κάποιος να τους ελέγχει. Ο ταβερνιάρης δεν ήθελε να δώσει άλλα χρήματα γιά να στηρίξει την επιχείρηση. Αποφάσισε λοιπόν να την αφήσει να συνεχίσει με όσα έβγαζε από μόνη της. Αφού όμως η ταβέρνα είχε χάσει την καλή πελατεία της τα έσοδα ήταν λίγα. Έτσι άρχισαν οι εκπτώσεις στην ποιότητα. Αποτέλεσμα; Την έκλεισε το υγειονομικό. Ο ταβερνιάρης έδωσε τότε όσο όσο την επιχείρηση. Οι σύμβουλοι είχαν προλάβει να φύγουν πρώτοι.

Ο νέος ιδιοκτήτης, που ο θεός έδωσε να είναι καλός, κατέβασε την Γαλλική ταμπέλα, άλλαξε τους καταλόγους και άνοιξε μια ταβέρνα. Με καλό ψήστη, με τον παλιό καλό μετρ, με τα γκαρσόνια της γειτονιάς. Και η ταβέρνα γέμισε και ο κόσμος την αγκάλιασε.

Η παραβολή της ταβέρνας θα μπορούσε να προβληματίσει όλους μας. Εάν δεν ξέρουμε να κάνουμε καλά μια δουλειά είναι καλό να εμπιστευόμαστε γνώστες, έμπειρους και τίμιους ανθρώπους. Είναι καλές οι αλλαγές, μόνο όμως όσες μπορούν να αφομοιωθούν από την πελατεία. Ποτέ δεν αλλάζουμε την παλιά καλή συνταγή της επιτυχίας. Γιατί αυτή φέρνει και έσοδα και κόσμο και πιθανόν κάποια στιγμή, όταν η σάλα της δουλειάς μας γεμίσει ασφυκτικά να έρθει ο καιρός να την αλλάξουμε ή να την μεγαλώσουμε.
Η παραβολή αυτή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και στην ομάδα. Και ας δώσει ο καθένας όνομα στον κάθε ρόλο.

10 σχόλια:

Griniaris είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=fg2mxws-Zug

Αφιερωμένο εξαιρετικά...

zamis είπε...

Τα εχετε πει ολα,στεκομαι ιδιαιτερα στο εξης:
Λεει τρεις φορες,αν μετρησα σωστα,οτι δεν μπορει να βοηθησει οικονομικα τον Πανιωνιο του χρονου.
Αυτο,οπως εγραψε και ο brfun,σημαινει φτηνους ξενους με τα συμβολαια Ρεκομπα,Εστογιανωφ,Μακου και καμποσους πιτσιρικαδες.
Ενας Πανθρακικος δηλαδη.
Ρωταω εγω.
Αυτο ειναι το μοντελο που θελουμε για την ομαδα?
Και,ξαναχρησιμοποιω τον brfun,θελουμε τον κ.Τσακιρη οικονομικο διαχειριστη?
Που ειναι το οραμα το οποιο μας εφτιαξε ολους μας πριν 3 χρονια?
Αν η δηλωση του σημαινει Πωλειται οπως ειναι επιπλωμενο,εχουμε μια δημοσια δηλωση αποτυχιας και εγκαταλειψης.
Αν οχι,κανενα προβλημα με το φτωχοι πλην τιμιοι αλλα με εναν ορο.Πανιωνιος και οχι Πανθρακικος.Αποψη και οχι μιμιτισμος.Και χωρις γηπεδο στην τελικη.
Θα ηθελα τελος να σχολιασω το σημειο εκεινο που ο κ.Τσακιρης κανει λογο για φαινομενα διχασμου αναμεσα σε ρεκομπικους και λινενικους,χουτικους και αντιχουτικους κλπ.
κ.Τσακιρη,μπορει να σας βολευει να περνατε στο ντουκου τα φαινομενα που εσεις δημιουργησατε αλλα ειστε εκτεθειμενος.
Ειναι 100% δικη σας ευθυνη ο διχασμος.Ειναι 100% δικη σας ευθυνη η συνεχης απαξιωση της εικονας της ομαδας και η αγωνιστικη κατρακυλα.
Εσεις διωξατε το Λινεν,κανατε την ομαδα μπαχαλο και δημιουργησατε κωμικοτραγικες καταστασεις σε ολη τη διαρκεια της σεζον.
Και να εξηγησετε για ποιους φιλαθλους(που δεν εχουν υποδομη)μιλατε.
Γι'αυτους που ξενερωσαν ολη τη χρονια απο τα διοικητικα σας καμωματα και εφυγαν απο το γηπεδο η γι'αυτους που σας αποθεωνουν?
Αν δεν το εχετε καταλαβει,το θεμα δεν ηταν ποτε ο Λινεν.
Ηταν η γυμνια που φανερωσε η αποχωρηση του.Και η ελλειψη εμπιστοσυνης που ακολουθησε σε εσας προσωπικα.
Να αφησετε λοιπον το επιπεδο των φιλαθλων ησυχο.Ο κοσμος αναγνωριζει και αναλογως επιβραβευει η αποδοκιμαζει.
Και ειμαι βεβαιος οτι η υγιης μαζα των φιλαθλων μας θα εμενε απολυτως ικανοποιημενη με την ταβερνα με τον καλο μαγειρα.
Το lifestyle εχει εξ'αλλου αλεργικες συνεπειες.

υγ γκρινιαρη εχεις τιποτα να δωσεις στους αμοιρους πελατες?
Για τη ρακι μην ανησυχεις,γι'αυτο ελειπα,βυτια εχω φερει.

br fun_atic είπε...

Υπάρχει και κάτι άλλο. Αν αφήσουμε έξω τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την Α.Ε.Κ, οι υπόλοιπες ομάδες ενισχύονται σημαντικά. Ο Π.Α.Ο.Κ έχει ενισχυθεί απίστευτα σε διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο (χάρη και σε εμάς). Ο Άρης με τη νέα διοίκηση δείχνει κι αυτός ισχυρός, ενώ η Λάρισα θα εισπράξει αρκετά χρήματα από τη συμμετοχή της στην Ευρώπη, ενώ έχει δρομολογηθεί το θέμα του νέου γηπέδου. Ισχυροί δείχνουν επίσης ο Εργοτέλης, ο οποίος θα εισπράξει ένα σημαντικό ποσό από τη μεταγραφή Κουτσιανικούλη και θα ενισχυθεί και από παίκτες, όπως επίσης και ο ΠΑΣ, αρκεί να μπορέσει να δέσει η καινούργια του ομάδα. Δύσκολοι καιροί για περικοπές…

zamis είπε...

Πραγματικα,ο Κρεσιτς γιατι παει ελευθερος?Γιατι αποφασισε να γινει τερματοφυλακας μολις εκδηλωθηκε το ενδιαφερον του Μπαοκ στη ληξη συμβολαιου του.
Ο ανθρωπος ηταν κατι αλλο πριν και''ξαφνικα''αρχισε να παιζει,θαυμα!Αλλη μια αποδειξη κακης διαχειρησης ενος περιουσιακου στοιχειου.
Κι οσο για την ενισχυση του ανταγωνισμου,λιγα λες,υπαρχει κι ο Ατρομητος που θελει καμ μπακ,η παντα σταθερη Ξανθη,ο Αστερας βεβαια κι ολο και καποια εκπληξη(δυσαρεστη).
Δεν ξερω επισης κατα ποσο εχουν βαση τα λογια του Φιτσαντωνακη που αφηνουν ανοιχτο το θεμα Ρεκομπα.Στις 29/5 επισης ελεγε οτι εχει συμφωνηθει εδω και καιρο η παραμονη του αντι 850.000.
Οποτε η θα πεσει απο το 1.250 που μετα ξαναηθελε η θα θελει αυτο που αρχικα ηθελε οταν ο Τσακιρης ηθελε κι αυτος που ομως τωρα δε θελει.

http://www.youtube.com/watch?v=HoePGRDnnpY

παλιο αλλα κλασικ.Χιουμορ κανω,μην παρεξηγηθει κανεις.

br fun_atic είπε...

Ο Κρέσιτς είναι το Άλτερ Έγκο του Μάκου.

Αποκτήθηκε ως ταλαντούχος και γρήγορα του δόθηκαν πολλές ευκαιρίες.

Έγινε βασικός, ενώ δεν υπήρχε ιδιαίτερος συναγωνισμός, ακόμη κι όταν όμως προέκυψε, είχε πάρει τα γάντια του βασικού σπίτι του.

Ως παίκτης είχε ταλέντο και φυσικά προσόντα, όμως δεν είχε καθόλου πείρα την οποία απέκτησε στην και εις βάρος της ομάδας. Ποτέ η ομάδα δεν κέρδισε έστω και έναν βαθμό από την απόδοση του Κρέσιτς, αντίθετα όμως πολλές φορές χάσαμε βαθμούς από παιδαριώδη λάθη του.

Η απόδοσή του άρχισε να βελτιώνεται μόνο όταν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τον Π.Α.Ο.Κ. Σταμάτησε να είναι καλός μόνο στην στατιστική και άρχισε να μοιάζει με πραγματικό τερματοφύλακα.

Δήλωσε ότι στις συνομιλίες προηγείται ο Πανιώνιος, η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε έδωσε την ευκαιρία για νέα συμφωνία. Ποιο το κέρδος; Στον Πανιώνιο είχε πολλές πιθανότητες να είναι ο βασικός τερματοφύλακας. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν δεν ήταν ο βασικός, θα είχε πολλές ελπίδες να παίξει σε αρκετά παιχνίδια στη χρονιά.

Στον Π.Α.Ο.Κ πηγαίνει ως δεύτερος τερματοφύλακας πίσω από τον Χαλκιά. Για έναν τουλάχιστο χρόνο δηλαδή θα γυαλίζει τον πάγκο μιας ομάδας με αμφίβολα οικονομικά; Γιατί παρ’ όλα αυτά προτίμησε τον δικέφαλο του βορρά; Γιατί θεώρησε καλή την προοπτική να αγωνιστεί ως δεύτερος σε έναν βασικό ανταγωνιστή μας;

Αυτό νομίζω ότι είναι καλό να μας το εξηγήσει η διοίκηση καθώς και όλοι εκείνοι που βιάστηκαν να ρίξουν ανάθεμα στον Μάκο, ο οποίος έκανε σχεδόν τις ίδιες επιλογές, μάτωσε όμως τη φανέλα και μας εξηγήθηκε πολύ πιο ντόμπρα και αντρίκια. Στο κάτω κάτω εκείνος θέλει να πάει σε μεγαλύτερη ομάδα.

Εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, ολόκληρο το ποδοσφαιρικό κατεστημένο στηρίζει τον Π.Α.Ο.Κ. Το έχουμε κάνει κι εμείς δωρίζοντάς του δύο βασικούς μας παίκτες. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα του δώσουμε κι άλλους.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι βασικοί μας παίκτες φεύγουν από την ομάδα. Αυτό συμβαίνει παντού. Είναι κανόνας του επαγγελματισμού. Το πρόβλημα είναι ότι με τη στάση τους μας δίνουν να καταλάβουμε ότι πιστεύουν ότι η ομάδα μας δεν τους δίνει νέα προοπτική. Και αυτό είναι πρόβλημα για εμάς. Γιατί εμείς θα είμαστε στις εξέδρες τις ομάδας ακόμη κι αν αυτή αλλάξει και παίκτες και διοίκηση και παράγοντες.

zamis είπε...

http://www.novasports.gr/soccer/anational/default.asp?aid=179320

παλι καθαρισε ο Γερμανος

br fun_atic είπε...

Ο Γερμανός καθάρισε, ο εξ Αιγύπτου ομογενής οικονόμησε κι εμείς ψάχνουμε και αμυντικό χαφ. Τερματοφύλακας; Εισαγόμενος. Κεντρικός Αμυντικός; Εισαγόμενος. Αμυντικό χαφ; Εισαγόμενος. Επιθετικοί; Εάν και εφόσον εισαγόμενοι. Ας συνεχίσει λοιπόν ο Σιμώσης να εύχεται να ακολουθήσει το παράδειγμα των μεγάλων επιθετικών του Πανιωνίου.
Ευτυχώς που ο Φερέρα μιλάει πολλές ξένες γλώσσες. Αλλιώς η τακτική θα διδάσκονταν στην Εσπεράντο ή στην body language

br fun_atic είπε...

Δηλώσεις Κρέσιτς: Είμαι ενθουσιασμένος από αυτή τη συμφωνία. Η πρόταση του ΠΑΟΚ ήταν πολύ τιμητική για μένα. Είναι μεγάλο κίνητρο να παίξω σε μια τόσο μεγάλη ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ, αλλά και να συνεργαστώ με τον Χαλκιά, που είναι εξαιρετικός τερματοφύλακας. Θα υπάρχει συναγωνισμός, αλλά δεν με ενοχλεί, γιατί είναι καλό για την ομάδα. Ξέρω ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά για να πετύχω και είμαι αποφασισμένος να δουλέψω".

Ακολουθούν τα γνωστά κλισέ για τον κόσμο του ΠΑΟΚ και τελειώνει:

"...είμαι σίγουρος ότι έρχομαι στον ΠΑΟΚ για να κάνουμε κάτι μεγάλο".

Ποιοτικά λοιπόν ο Μάκος είναι χειρότερος του Κρέσιτς, ο οποίος αφού έκανε το αγροτικό του στην ομάδα μας, αφού δέχθηκε απίστευτα γκολ πηγαίνει για κάτι μεγάλο στον ΠΑΟΚ. Να θυμίσω ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων οι συνομιλίες του Κρέσιτς με τον ΠΑΟΚ ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο.

Δεν έχω εμμονή ούτε με τον Κρέσιτς, ούτε με τον Μάκο. Δεν έχω πρόβλημα με τη μεταγραφή τους. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι βασικότατα στελέχη της ομάδας δείχνουν έμπρακτα ότι δεν βλέπουν προοπτική στην ομάδα μας. Με προβληματίζει που ο ΠΑΟΚ δυναμώνει δωρεάν από ‘μας. Ελπίζω η σημερινή ανακοίνωση που θα εκδώσει ο κος Τσακίρης να μας λύσει πολλά ερωτηματικά. Αν και συνήθως οι συνεντεύξεις του κου Τσακίρη δίνουν κάποιες ευθείες απαντήσεις αλλά ανοίγουν ακόμη μεγαλύτερα θέματα.

whodoyouthinkyouare είπε...

Αγαπητέ ΒRf,

Στην ερώτηση που έχεις αναρτήσει για το ποιο μοντέλο διοίκησης ταιριάζει στον Πανιώνιο, η απάντηση « Πρόεδρος - Χρηματοδότης » αφορά σε αέναο χρηματοδότη ή χρηματοδότη- επενδυτή που αποβλέπει στην ανταποδοτικότητα της επένδυσης που πραγματοποιεί;
Στην πρώτη περίπτωση η ερώτηση είναι μάλλον άσκοπη αφού είναι προφανής η προτίμηση όλων σε αυτό το μοντέλο. Μόνο που τέτοια πρόσωπα είναι μάλλον φανταστικά.

Υ.Γ. Σχετικά με προγενέστερα λακωνικά σχόλιά μου τα οποία πιθανόν παρανοήθηκαν ( αν και είμαι σίγουρος ότι καταλάβατε πολύ καλά τι ήθελα να πω ) θα εκθέσω πιο αναλυτικά τις απόψεις μου μόλις μπορέσω.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

br fun_atic είπε...

Χρηματοδότη - επενδυτή, που όμως φέρει το βάρος και την ευθύνη της επένδυσής του. Ο κλασικός σωστός έμπορος(στα Πανιώνια μέτρα βέβαια) που θα αγοράσει φθηνά, θα πουλήσει ακριβά, αλλά δεν θα ξεπουλήσει και το μαγαζί στην πρώτη ευκαιρία. Με λίγα λόγια δεν εννοώ κορόϊδο, ούτε τον θείο από την Αμερική, ούτε βέβαια καιροσκόπο. Εν ολίγοις το ερώτημα είναι: Ηγείται ένας, περισσότεροι, ο κόσμος όλος, συνδυασμός ή τίποτα απ' όλα αυτά.

Συχνά γίνονται παρεξηγήσεις ιδίως όταν κάποιος φίλος εκφραστεί κάπως πιο επιθετικά, απ΄ όσο τουλάχιστον συνηθίζουμε. Ασφαλώς και περιμένουμε τις απόψεις σου.Αν καταθέσεις τις απόψεις σου και μας δώσεις ίγο χρόνο να σε γνωρίσουμε θα δεις ότι όλοι μας έχουμε ιδιαίτερη διάθεση γιά κουβέντα με επιχειρήματα...