Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Στατιστικά και πρόγραμμα

Τον τελευταίο καιρό έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες μας για την κατάληψη μία εκ των πέντε πρώτων θέσεων που οδηγούν στα play off και πιθανότατα στην Ευρώπη. Η ομάδα παρουσίασε ανεβασμένο αγωνιστικό πρόσωπο, πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα και ανέβηκε αρκετές θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα ευρισκόμενη μάλιστα σε θέση αναπνοής από την προνομιούχο πεντάδα. Είναι εφικτός ο στόχος αυτός βάσει προγράμματος και στατιστικής;

  1. Ο Πανιώνιος τα τελευταία χρόνια κάνει αρκετά κακό πρώτο γύρο και πολύ καλύτερο 2ο, σε σημείο όπου ουσιαστικά την πρόκριση για την Ευρώπη ή τα play off την εξασφάλιζε σχεδόν αποκλειστικά στον δεύτερο γύρο. Φέτος όμως υπήρχε μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Το πρόγραμμα του πρώτου γύρου ήταν σαφώς ευκολότερο, με εννέα παιχνίδια εντός έδρας. Δυστυχώς όμως ο Πανιώνιος δεν εκμεταλλεύτηκε την έδρα του και απώλεσε πολλούς βαθμούς, οι οποίοι σε αντίθετη περίπτωση, σε σχέση μάλιστα και με τα αποτελέσματα των υπόλοιπων συνδιεκδικητών, θα του είχαν επιτρέψει να βρίσκεται ακόμη και στην κορυφαία τριάδα του πρωταθλήματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι χάσαμε το παιχνίδι με την Ξάνθη, παραχωρήσαμε ισοπαλία στον Ο.Φ.Η, χάσαμε από τον Ηρακλή και παραχωρήσαμε ισοπαλία στην Λάρισα, χωρίς στα ατυχή αυτά αποτελέσματα να υπολογίζουμε το παιχνίδι με την Α.Ε.Κ στο οποίο χάσαμε δύο δικούς μας βαθμούς στα τελευταία δευτερόλεπτα και το παιχνίδι με τον Π.Α.Ο.
  2. Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ο Πανιώνιος μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχει συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς έναντί του πρώτου γύρου. Στις αντίστοιχες αγωνιστικές πρώτου και δεύτερου γύρου συγκέντρωσε συνολικά τέσσερις βαθμούς. Με δεδομένο το δύσκολο αγωνιστικό πρόγραμμα του δεύτερου γύρου, η συγκομιδή αυτή δεν μπορεί να κριθεί καλή.
  3. Πρόγραμμα εντός: Το παρήγορο είναι ότι τα λιγοστά παιχνίδια που θα δώσει ο Πανιώνιος στην Νέα Σμύρνη μπορούν να του αποδώσουν αρκετούς βαθμούς. Έτσι από εδώ και στο εξής έχουμε να αντιμετωπίσουμε εντός έδρας τον Πανθρακικό (πολύ αξιόλογος αντίπαλος), τον Εργοτέλη, τον Π.Α.Ο.Κ, τον Ολυμπιακό και τον Θρασύβουλο.
  4. Πρόγραμμα εκτός: Η μεγάλη δυσκολία. Ο Πανιώνιος πρέπει να αντιμετωπίσει εκτός έδρας όχι μόνο περισσότερες ομάδες, αλλά όλες όσες διεκδικούν τους ίδιους στόχους μαζί του ή ομάδες που θα καίγονται για τους βαθμούς: Συγκεκριμένα έχουμε εκτός: την Α.Ε.Κ, τον Αρη, τον Π.Α.Ο, τον Ήρακλή, τον Λεβαδειακό (με την καταπληκτική εντός έδρας άμυνα), την Λάρισα και τον Αστέρα (πολύ κακό κλείσιμο αγωνιστικής περιόδου). Πραγματικά τα περιθώρια για αρκετά διπλά είναι περιορισμένα.

Συμπέρασμα: α) Μπορεί να βρισκόμαστε αρκετά ψηλά στην βαθμολογία και πολύ κοντά στους στόχους μας, όμως το πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας είναι εξαιρετικά δύσκολο. Θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια ακόμη και για να παραμείνουμε έως το τέλος στην έκτη θέση. Αν δεν θεωρούμε χαμένη τη χρονιά, τότε πρέπει να ενισχυθούμε άμεσα με πολύ ικανούς παίκτες, οι οποίοι όχι μόνο να ενσωματωθούν γρήγορα στην ομάδα αλλά και να αποδώσουν πολύ ικανοποιητικά. β) Η παραμικρή απομάκρυνση βασικού παίκτη είναι σχεδόν καταδικαστική για τη συνέχεια. γ) Ήρθε η ώρα του Ρεκόμπα. Ή μας βοηθάει ουσιαστικά τώρα ή αντίο χρονιά. δ) έτσι όπως έχουν τα πράγματα πιο εύκολα φαίνεται να ξελασπώνουμε μέσω κυπέλλου, ε) ο Χούτος πρέπει να ανέβει σημαντικά. Τα δύο γκολ που έχει σκοράρει φέτος είναι πάρα πολύ φτωχή συγκομιδή σε σχέση με τους στόχους που έχουμε. στ) Το φετινό πρωτάθλημα είναι αρκετά ανταγωνιστικό κάτω από την τρίτη θέση. Πιθανότατα να κάνουμε τη δουλειά μας και με ισοπαλίες. Όμως δεν πρέπει να χάσουμε πολλούς βαθμούς στην Νέα Σμύρνη. Ζ) Η δυσκολία είναι να μπούμε στην πεντάδα. Αν τα καταφέρουμε, μπορούμε να κάνουμε ακόμη και το κάτι παραπάνω (όποιος κατάλαβε, κατάλαβε), η) δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα απ’ όλα αυτά αν δεν αποκτήσουμε πολύ καλό σέντερ μπακ και αν δεν βελτιωθεί πάρα πολύ η συνολική αμυντική λειτουργία της ομάδας.

4 σχόλια:

Sot Rods είπε...

Επαναλαμβάνεσαι. Τα έχουμε ξαναπει.

Φιλικά, ε?

br fun_atic είπε...

Ξέρεις γιατί τα γράφω (ξαναγράφω); Γιατί νομίζω ότι έχουν αρχίσει να παίρνουν αέρα τα μυαλά όλων μας, ενώ η αλήθεια είναι ότι μετά τον πρώτο κακό γύρο είναι πάρα πολύ δύσκολο να διεκδικήσυμε θέση στα play off.

Επιπλέον διαπίστωσα ότι σε αυτό έστω το πολύ μικρό δείγμα του δεύτερου γύρου, δεν έχουμε πάει καλύτερα και τη ζημιά μας την κάνει (κυρίως)το παιχνίδι με τον Ο.Φ.Η, ενώ να μην ξεχνάμε ότι πέρσι είχαμε πάρει διπλό στην Ξάνθη που στε τέλος μέτρησε πολύ.

Να πούμε, στο σημείο αυτό, ότι γιά την περσινή είσοδο στα play off σημαντικό ρόλο έπαιξε και το διπλό με την Α.Ε.Κ .

Τονίζω λοιπόν τα στοιχεία αυτά προκειμένου να καταδείξω την σπουδαιότητα του Κυρικάτικού παιχνιδιού.

Η Α.Ε.Κ δεν είναι η σπουδαία ομάδα του παρελθόντος και ο καλός Πανιώνιος μπορεί να πάρει το διπλό που τόσο έχουμε ανάγκη.

Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν μου κάνουν παρατηρήσεις γιά δύο λόγους 1) γιατί με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη όλων σας και 2) διότι μου αποδεικνύετε ότι διαβάζετε συστηματικά και επισταμένως το blog. Σε ευχαριστώ πολύ...

Sot Rods είπε...

Δεν διαβάζουμε απλά το blog. To παρακολουθούμε ανελλειπώς πάρα πολλοί φίλοι. Εγώ πρώτα κοιτάζω τι λένε τα παιδιά της "παρέας" μας και μετά το επίσημο site. Κάνεις πολύ καλή δουλειά για τη Συλλογάρα! Καλή συνέχεια.

Costix είπε...

Συμφωνω και επαυξανω.

Το τι γελια κανω κατι βραδυα, ειδικα με τον ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΟ !!!

Με κοιταει η γυναικα μου σαν χαζη.

Ευτυχως ειναι αποδοσφαιρη (πωσ λεμε απολιτικη).

Keep on walking !!!