Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Sint Truiden – Πανιώνιος 1-2

Τα φιλικά του καλοκαιριού μου αρέσουν πάρα πολύ. Όταν ήμουν μικρός και αγόραζε ο πατέρας μου στις διακοπές την Αθλητική ηχώ (παιδικά τραύματα – βέβαια εδώ που τα λέμε την εποχή εκείνη δεν νομίζω ότι υπήρχε και καλύτερη εφημερίδα), διάβαζα για τις φιλικές 8αρες και 10αρες του Πανιωνίου σε ερασιτεχνικές ομάδες. Και βέβαια χαιρόμουν, γιατί δεν είναι δυνατόν να πείσεις ένα παιδί που διαβάζει για τέτοια σκορ ότι δεν έχουν και ιδιαίτερη σημασία. Αρκεί το πρωτοσέλιδο, έστω και με μικρότερα γράμματα και το σκορ... Οι πηχυαίοι τίτλοι.


Αργότερα, όταν ληξιαρχικά μεγάλωσα, προσπάθησαν να με πείσουν ότι τα φιλικά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί ο προπονητής δοκιμάζει διάφορα πράγματα, οι παίκτες είναι σφιγμένοι και διάφορα άλλα...Βέβαια, κατά διαβολική σύμπτωση, όσες χρονιές δεν μας έβγαιναν τα φιλικά, δεν μας έβγαινε και η χρονιά, ακριβώς επειδή ο προπονητής δοκίμαζε τα λάθος πράγματα, οι παίκτες δεν ήταν σφιγμένοι αλλά μάλλον κακοί κ.λ.π.


Επειδή λοιπόν είχα μεγάλο ενδιαφέρον και αγωνία, παρακολούθησα ιντερνετικά το πρώτο φιλικό της ομάδας, δεδομένου ότι δεν το μετέδωσε κανένας κάφρος, δεν έχω ακόμη άδεια και πολύ περισσότερο δεν έχω λίαρ τζετ. ΄Έκανα καλά γιατί χάρηκα πολύ...


Μπαίνω στον πειρασμό να γράψω κάποια πράγματα για το χθεσινό παιχνίδι, έχοντας διαβάσει αθλητικές εφημερίδες και διαδικτυακά ρεπορτάζ, χωρίς όμως να έχω προσωπική αντίληψη.


Απ’ ότι καταλαβαίνω, η ομάδα αγωνίστηκε με 4-4-2 σε ρόμβο. Δύο αμυντικά χαφ (Κουμορτζί και Νικολάου), Δεξιά ο Σκούφαλης, αριστερά ο Ρεκόμπα και επιθετικό δίδυμο τους Εστογιανώφ και Μπάλαμπαν, με τον Εστογιανώφ όμως να βρίσκεται λίγο πιο πίσω από τον Κροάτη. Τα επιθετικά χαφ και οι επιθετικοί της ομάδας τα πήγαν πολύ καλά, με τον Μπάλαμπαν να σκοράρει στην πρώτη του εμφάνιση με την ομάδα και να γεμίζει αισιοδοξία όλους μας.


Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι ότι οι πάντες επισημαίνουν την πολύ καλή αμυντική λειτουργία της ομάδας, τονίζοντας παράλληλα ότι οι παίκτες αυτοί έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί. Να πούμε επίσης ότι δεν αγωνίστηκαν οι Ριέρα, Καστεγιόνε και Σμόγιε, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που είδαμε χθες ήταν μάλλον ένα προσχέδιο ομάδας.Όταν λοιπόν η αμυντική λειτουργία είναι πολύ καλή και η επίθεση δουλεύει ρολόι και μάλιστα απέναντι σε μια ομάδα που σε λίγο αρχίζει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις, τότε είμαστε...υποχρεωμένοι να αισιοδοξούμε.


Ίσως αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι η θέση του Φαμπιάν. Έχει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, είναι απίστευτα γρήγορος, φοβάμαι όμως ότι δεν κάνει για δεύτερος επιθετικός, γιατί δεν έχει καλό τελείωμα της φάσης. Και αυτό δεν μαθαίνεται, ούτε βελτιώνεται. Το έχεις ή δεν το έχεις. Είμαι περίεργος να δω αν πρόκειται να χωρέσουν στην ίδια ενδεκάδα οι Ρεκόμπα, Μπάλαμπαν, Ριέρα και Εστογιάνωφ και σε ποιες θέσεις... Μας περιμένουν δυνατά φιλικά τις επόμενες ημέρες και θα μπορέσουμε να βγάλουμε περισσότερα συμπεράσματα.

Υ.Γ

Ας βρεθούν έξι φίλοι να αγοράσουν διαρκείας σήμερα, μπας και ξεπεράσουμε τα 1.000 και βρεθούμε στο ίδιο επίπεδο με την Κέρκυρα, το Αιγάλεω ή τη Βέροια...

12 σχόλια:

re-la-re είπε...

Εμένα δεν με προβληματίζει η θέση του Εστογιάννωφ και αυτό γιατί αν μπεί ο Ριέρα θα βγει ο Σκούφαλης και θα περάσει δεξί χαφ.
Με προβληματίζουν τα εξής:
α) Γιατί βγήκε μόνο ο Ρεκόμπα; Είναι τραυματίας; Φοβήθηκε το βαρύ γηπεδο μην τραυματισθεί ή τα πήγε χάλια; Μήπως είχε συμφωνηθεί από την αρχή να παιξει μόνο ένα ημίχρονο για να μην πιεσθεί αμέσως;
β) Γιατί προτιμήθηκε ο Ουέλλινγκτον από τον Τζαβέλα. Χάρηκα για τον Σιόβα, όμως αν πάιξουν Καστελιόνε, Σμόγιε, Ουέλινγκτον και Ριέρα ο μόνος Έλληνας στην ομάδα θα είναι ο Μανιάτης.

br fun_atic είπε...

Απ' όσα ακούμε τον τελευταίο καιρό ο Σκούφαλης πάει γιά βασικός.Οπότε πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι θα γίνει με τον Εστογιανώφ.Άλλωστε και ο ίδιος ο Φερέρα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως τον χρησιμοποιούσε ως δεύτερο επιθετικό.

Θεωρώ ότι δεύτερος επιθετικός πρέπει να είναι ο Ριέρα. Και πέρσι πάντως ο Φερέρα, τον έβαζε αν θυμάμαι καλά πιο πίσω από τον Ντιαλό, το οποίο βέβαια είναι λογικό γιά ομάδες όπως ο Πανθρακικός.


Νομίζω ότι ήταν σωστό που έπαιξε ο Ρεκόμπα γιά ένα ημίχρονο, φαντάζομαι γιά λόγους προστασίας. Απ' ότι διαβάζω ήταν ορεξάτος και έβγαλε αρκετές κάθετες. Οπότε δεν έγινε αλλαγή λόγω απόδοσης.

Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν το ότι ο Λάτκα δεν ήταν καν στους αναπληρωματικούς.

Για τον Ουέλιγκτον: Διάβασα ότι έχει και επιθετικές βλέψεις. Ίσως αυτός ήταν ο λόγος που τον προτίμησε...

Για το θέμα των Ελλήνων: Νομίζω ότι λίγο πολύ είναι γνωστό ότι θα παίζουμε φέτος με 1-2 Έλληνες στην ενδεκάδα.Δυστυχώς. Και βέβαια αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην παρούσα φάση οι περισσότεροι Έλληνες παίκτες του ρόστερ μας όντως δεν είναι καλύτεροι από τους αντίστοιχους ξένους.

Η ιδέα του 4-4-2 σε ρόμβο έχει αρχίσει να μου αρέσει. θεωρώ πως ταιριάζει αρκετά στο έμψυχο δυναμικό που διαθέτουμε. Προυποθέτει βέβαια έμπειρους και σταθερούς αμυντικούς. Αυτό να το δούμε.

br fun_atic είπε...

Βλέπω σε φωτογραφίες ότι ο Φαμπιάν γύρισε το κούρεμα σε ένα είδος Μόϊκαν...

Griniaris είπε...

Ας μη βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα.Η ομάδα δίνει τρία φιλικά σε τέσσερις μέρες.Ασφαλώς κάποιοι θα προφυλαχτούν,κάποιοι θα δοκιμαστούν περισσότερο.Πιστεύω ότι το βασικό σχήμα θα το δούμε στο παιχνίδι με την ΑΕΚ.Και μένα με προβληματίζει η ελληνική παρουσία.Φοβάμαι πως θα δούμε παιχνίδια που δεν θα υπάρχει ούτε ένας Έλληνας στην ενδεκάδα.

re-la-re είπε...

Ναι αλλά σκέψου μια αριστερη πλευρά με ένα επιθετικό μπάκ και μπροστά του τον Ρεκόμπα τι θα γίνει;

Και μένα μου αρέσει ο ρόμβος αλλά με Ρεκόμπα πίσω από τους 2 επιθετικούς,
Αν ο Σκούφαλης είναι βασικός τότε ποιος μένει έξω από τους : Ριέρα, Εστογιάννωφ, Ρεκόμπα; Ο Μπάλαμπαν δεν θεωρώ ότι βγαίνει. Που διάβασες ότι ο Ρεκόμπα ήταν ορεξάτος;

re-la-re είπε...

Πέστε ότι ήταν ο Μπράμς στις εξέδρες!!! Γι αυτό κερδίσαμε και τα άλλα όλα είναι αμπελοφιλοσοφίες. Ο άνθρωπος αυτός είναι τόσο γούρικος που ακόμα και το Ντιξάν να έπαιζε θα έβγαζε γκολ.

br fun_atic είπε...

Goal:"... ενώ ο Ρεκόμπα το διάστημα που αγωνίστηκε ήταν ορεξάτος, κινητικός και έβγαλε αρκετές κάθετες μπαλιές για Μπάλαμπαν και Λόλο...".

Αν ο Σκούφαλης είναι βασικός τότε αναγκαστικά ο Ριέρα είναι έξω και η ομάδα παίζει με δεύτερο επιθετικό τον Φαμπιάν. Δηλαδή αυτό που είδαμε χθες.

Προσωπικά θα ήθελα κι εγώ τον Ρεκόμπα πίσω από τους δύο επιθετικούς. Αλλά με τους παίκτες που έχουμε αυτό μάλλον μας κάνει 3-5-2.

Αν είχαμε σιγουριά στην άμυνα το 3-5-2 (http://www.osife.gr/news.php?extend.58) θα ήταν ένα σύστημα απόλυτα ρεαλιστικό για την ομάδα μας καθώς διαθέτουμε καλούς επιθετικούς, πολύ γρήγορα χαφ στις πτέρυγες και ασφαλώς τον Ρεκόμπα (ιδίως όταν είναι στα πάνω του).

re-la-re είπε...

Διαφωνώ, ξαθώς το 3-5-2 απαιτεί καλή αμυντική λειτουργία από τους πλάγιους. Π.χ. δεξιά δεν μπορώ να φανταστώ τον Λόλο να πάιζει αυτό το ρόλο, θα τον σκάσουμε Επίσης απαιτεί 3 πολύ καλούς σεντερ-μπακ και εγω δεν ξερω καλά καλά αν έχουμε 2. Ασε που για να δουλέψει καλά ο ένας στόπερ θα πρέπει να είναι αριστεροπόδαρος. Η ομάδα έχει σχεδιασθεί για 4αδα αμυντική. Μπορεί να παίξει η 4-4-2 η κάποια από τις παραλλαγές του 4-3-3.

br fun_atic είπε...

Το ξέρω. Γι αυτό έγραψα ότι το 3-5-2 θα ταίριαζε εάν είχαμε σιγουριά στην άμυνα. Ασφαλώς και θα υπήρχε το θέμα με τον Εστογιανώφ που αναφέρεις, θεωρητικά όμως κατά τα λοιπά ταιριάζει στον Πανιώνιο από τη μέση και πάνω.

Εντάξει, δεν μπορείς να παίζεις 3-5-2 με όλους τους αντιπάλους. Πάντως με ομάδες του επιπέδου μας ή και κατώτερες, νομίζω ότι μπορούμε να το παίξουμε χωρίς μεγάλα προβλήματα.

Αυτά βέβαια είναι θεωρητικά, διότι ο Φερέρα παίζει 4-4-2, προφανώς σε ρόμβο που είναι έτσι κι αλλιώς πιο επιθετικό από άλλες παραλλαγές του κλασικού συστήματος ( και με μικρότερα κενά στην άμυνα, όταν λειτουργεί σωστά), οπότε το θέμα τελειώνει...
Όλη αυτή η κουβέντα γίνεται εντελώς θεωρητικά και μάλιστα στη βάση ότι ο Σκούφαλης θα είναι βασικός. Δεν ξέρω γιατί το γράφουν (μάλλον το υπαινίσσονται) τόσο πολύ... Με τα πραγματικά δεδομένα (ο Σκούφαλης στον πάγκο) το 4-4-2 σε ρόμβο είναι εφαρμόσιμο, χωρίς μεγάλα μαγειρέματα.

re-la-re είπε...

Ελα εγιναν 1000. Το ανακοίνωσε η ΠΑΕ.

IWN1998 είπε...

Έχετε μπει σε αρκετό βάθος σε τεχνικές λεπτομέρειες. Εγώ απλά να συμπληρώσω ότι εκτός του Λάτκα, νομίζω πως ούτε ο Σμόγιε ούτε ο Τζαβέλας ήταν στους αναπληρωματικούς.
Δοκιμές γίνονται και πιθανόν και κάποιοι να έχουν και κάποιους ψιλοτραυματισμούς από την ως τώρα προετοιμασία.

Για τον Εστογιανόφ από την περυσινή χρονιά είναι γνωστό ότι μπορεί να παίξει σχεδόν παντού από το κέντρο και πάνω οπότε λύνει τα χέρια του προπονητή. Winger είναι βασικά αλλά και πολυτάλαντος συνάμα. Έχει το πρόβλημα της τελικής αλλά στο σύστημα με τον πιο προωθημένο φορ που φαίνεται να εφαρμόζει ο Φερέρα, ο δεύτερος επιθετικός δεν είναι ο εκτελεστής αλλά ο συνδετικός κρίκος με το κέντρο και ο τροφοδότης και αυτός που καιροφυλακτεί για τα ριμπάουντ (συγγνώμη για τον μπασκετικό όρο).
Πάντως και αυτός όπως και ο Ρεκόμπα έχει την μείζονα διαφορά ότι μέσα στον αγώνα μπορεί να σου κάνει το κάτι παραπάνω που χρειάζεσαι για να βγεί το γκολ (βλέπε κορνερ και κεφαλιά Όμο).

br fun_atic είπε...

Περισσότερο από τα συστήματα γενικώς, με ενδιαφέρει η αμυντική λειτουργία της ομάδας. Θα ήθελα δηλαδή γιά μερικά συνεχόμενα παιχνίδια να μπορούμε να διατηρούμε το 0 στην άμυνα.
Ήταν ελάχιστα τα φετεινά παιχνίδια στα οποία κρατήσαμε ανέπαφη την άμυνά μας...