Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Τρίτη και Φαρμακερή


Το τιμόνι της ομάδας μπάσκετ του Πανιωνίου αναμένεται να κρατήσει ο Νέναντ Μάρκοβιτς. Ο πρώην παίκτης και προπονητής της ομάδας θα επιστρέψει για άλλη μία φορά στη Νέα Σμύρνη, προκειμένου να αναλάβει τις τύχες της ομάδας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.


Βασικός στόχος της ομάδας για τη νέα χρονιά θα είναι η ανασυγκρότηση. Ο Μάρκοβιτς είναι μια ιδιαίτερα τίμια λύση. Έχει προσφέρει πολλά στον σύλλογο. Είναι γεγονός ότι δεν είναι ούτε ο μεγάλος ούτε ο έμπειρος προπονητής. Έχει όμως την ικανότητα να αναλάβει μια ομάδα χαμηλού προϋπολογισμού, να την κάνει ανταγωνιστική και ίσως να αναδείξει και κάποιους καινούργιους παίκτες.

Θεωρώ λοιπόν ότι θα είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη στιγμή και θέση, αρκεί όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης και να περιορίσουμε τις απαιτήσεις μας στις πραγματικές συνθήκες.


Για να μην κρυβόμαστε. Ο φετινός στόχος της ομάδας είναι να εξασφαλίσει γρήγορα την παραμονή και να θέσει τις βάσεις για μια μελλοντικά πολύ ανταγωνιστική ομάδα. Επιπλέον, βασικότατος στόχος είναι η προσέλκυση σοβαρού επιχειρηματία, ο οποίος θα αναλάβει τις τύχες της ομάδας, διότι το σημερινό διοικητικό συμβούλιο είναι περισσότερο μια λύση ανάγκης.

Αναμένουμε όλοι την επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας με τον κ. Μάρκοβιτς και του ευχόμαστε προκαταβολικά καλή επιτυχία.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και μιάς και ήλθε αυτό η είδηση στην επιφάνεια:

Χτες, έβλεπα στην τηλεόραση τον τελικό του Παγκοσμίου. Η Ελλάδα ήλθε 2η, ενώ είναι πρώτη στην Ευρώπη. Απόδειξη, κατα τη γνώμη, του πόσο βαθιές είναι πιά οι ρίζες του αθλήματος, που προοδεύει χωρίς καμμία συλλογική υποδομή και χωρίς ανταγωνιστικό πρωτάθλημα - ούτε καν στην Α1.

Σε αυτή την ομάδα έπαιζε ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς. Ο πατέρας του πέθανε με τη φανέλα του Πανιωνίου (γιατί, ουσιαστικά πεθανε εκείνη τη μαυρη μέρα που έμεινε παράλυτος). Ο Βλαδίμηρος αναφέρθηκε πολλές ως ο πάικτης τον οποίον ο Πανιώνιος έστειλε στη Σερβία, μιάς και δεν του ήταν χρήσιμος (δεν ήταν αυτά τα λόγια, αλλά αυτό ήταν το νόημα).

Νομίζω πως η περίπτωση του αντιπροσωπεύει έυγλωττα τον Πανιώνιο του κ. Λιανού και των συν αυτώ. Πρόκειται γιά κατάντημα, το μέγεθος του οποίου θα συνειδητοποιούσατε αν ξέρατε και τις λεπτομέρειες: πως δέχτηκε να φύγει προσωρινά γιά ένα μόνο χρόνο, μετά από παρέμβαση ανθρώπων της υποδομής (και ΠΑΝΙΩΝΙΩΝ με καφαλαία) οι οποίοι τον πήγαν και στον Τσακίρη (ο οποίος επίσης είναι - με όλα του τα λάθη - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ). Οι άνθρωποι της ΚΑΕ αδιαφόρησαν ΠΛΗΡΩΣ, γιά τον Λιανό ας μην συζητήσουμε. Μάλλον άναβε το πούρο του εκείνη την ώρα.

Γιά να ανακεφαλαιώσουμε, ο γιός του Γιάνκοβιτς όχι μόνο δεν είχε παραπάνω ευκαιρίες από οποιονδήποτε άλλον (όπως θα έπρεπε αν σεβόμασταν τον εαυτό μας) αλλά έφυγε από το σύλλογο, χωρίς οι αδρά αμειβόμενοι της ΚΑΕ να το πάρουν χαμπάρι.

Θα ήθελα να γράψω πολλά επ'αυτού, αλλά φοβάμαι πως θα παρεκτραπώ. Το μόνο που θα γράψω ειναι το εξής.Όταν έφυγε ο Λιανός, τόσο ο εδώ οικοδεσπότης όσο και ο pgss1890 (δύο από τα καλύτερα Πανιώνια blogs) τον αποχαιρέτησαν διερωτώμενοι αν είμασταν αντάξιοί του, ενώ ένας από τους δύο, του ζήτησε και συγγνώμη.

Χτες, είδα τον Βλαδίμηρο να εκτελεί 3 βολές πνιγμένος στο άγχος. Έχω παίξει μπάσκετ και το έβλεπα καθαρά ότι του έλειπαν παιχνίδια, ντέρμπυ, χρόνος συμμετοχής. Η τρίτη βολή βγήκε airball. Τότε σηκώθηκα και του ζήτησα συγγνώμη. Ο σύλλογός που τον μεγάλωσε δεν φάνηκε αντάξιος ουτε του ιδίου, ούτε του πατέρα του.

Το τι είπα γιά τον Λιανό δεν θα το γράψω. Όσο για το Ελληνικό και τα εισιτήρια, η συζήτηση παρέλκει μετά από αυτά. Και μόλις βρεθεί ο επόμενος λεφτάς, πάλι θα την ξεχάσουμε αυτή τη συζήτηση. Πόσες φορές όμως θα τη γλυτώσουμε; Πόσες;

IWN1998 είπε...

Δει δη χρημάτων και ανευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων.

Τα χρήματα και οι επενδυτές είναι αναγκαίοι αλλά...

Νομίζω ότι πέραν του χρηματοδότη, θα πρέπει και οι σύμβουλοι του να μπορούν να τον οδηγήσουν σε ένα μοντέλο ισόρροπης ανάπτυξης της ομάδας.

Οι αποτυχίες ήρθαν σε πολλά επίπεδα. Πάντως η εμπειρία του Πανιωνίου στο μπάσκετ και αυτή την φορά ήταν παραπλήσια με εκείνη με τον Αθανασούλη με μάλλον πλέον τίμια -κατά την άποψη μου- συμπεριφορά εξόδου, από πλευράς Λιανού.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται μια συμμετρία πρωταθλητισμού και φυτωρίων σε ομάδες όπως ο Πανιώνιος, που είναι και σε μπασκετικής παράδοσης περιοχή καιμάλιστα η οργάνωση πρέπει να επιδιώκει βαθμιαία ανάπτυξη πρωταθλητισμού με βήματα μέσα και από την ανάδειξη ταλέντων. Μεγαλοεπενδυτές είναι δύσκολο να ρισκάρουν όμως να επενδύουν σε μια τέτοια αργόρυθμη ανάπτυξη.

Νομίζω πάντως ότι η περίπτωση Λιανού απέτυχε γιατί φοβήθηκε να πάει και στην άλλη άκρη, που φαινόταν να ήθελε να πάει, δηλαδή στον πλήρη πρωταθλητισμό πχ πήγε Ευρωλίγκα με ρόστερ αδύναμο να βγάλει και το Ελληνικό πρωτάθλημα ακόμα. Ως προς αυτό είχε τις δικαιολογίες της η διοίκηση Λιανού, και ίσως εν τέλει έκανε καλά, γιατί βλέποντας μικρή υποστήριξη, φοβήθηκε τα τεράστια ανοίγματα και την πλήρη καταστροφή.

Δεν ξέρω λεπτομέρειες και οι απόψεις είναι τελείως σε θεωρητικό επίπεδο.

br fun_atic είπε...

@Costas

Τα θέματα που έχω αναρτήσει για το μπάσκετ είναι ελάχιστα. Παλαιότερα παρακολουθούσα πολύ περισσότερο μπάσκετ. Είναι γεγονός όμως ότι τα τελευταία χρόνια έχω χάσει την επαφή μου. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν γνωρίζω σε βάθος τα θέματα του μπάσκετ.
Θα σου πω λοιπόν τι είναι ο Λιανός στα δικά μου μάτια (και στο επίπεδο των γνώσεών μου). Είναι κάποιος, ο οποίος δεν ξέρω εάν είναι Πανιώνιος και ίσως να μη με ενδιαφέρει, ο οποίος αναμφίβολα έριξε χρήματα στην ομάδα.
Πέρσι τέτοιο καιρό είχα διαβάσει ότι η ομάδα μας είχε το τρίτο μεγαλύτερο μπάτζετ, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν προηγούνται ο ΠΑΟ των Γιαννακόπουλων και ο Ολυμπιακός των Αγγελόπουλων.
Κράτησε την ομάδα σε υψηλό επίπεδο, την έβγαλε στην Γιουρολίγκα μία φορά χάνοντας τη συμμετοχή της και άλλη φορά στις λεπτομέρειες, ανέδειξε λίγους αλλά σημαντικούς παίκτες με κυριότερους τους Ουίνστον και Περπέρογλου.
Ως φίλαθλος εισέπραξα θετικά την καλή τιμολογιακή πολιτική του και την άριστη οργάνωση της λειτουργίας του Ελληνικού. Προσπάθησε να κάνει τον Πανιώνιο αμέσως πρωταγωνιστή, δεν τα κατάφερε, δεν υποστηρίχθηκε από τους φιλάθλους και έφυγε.
Είναι σίγουρο ότι έκανε πολλά λάθη. Από την άλλη, πολλά λάθη έκανε και ο κόσμος του Πανιωνίου που δεν υποστήριξε την προσπάθεια. Γιατί είναι σίγουρα λάθος να παρακολουθούν το νικηφόρο παιχνίδι της ομάδας κόντρα στη Ρεάλ για την Γιουρολίγκα περίπου 1.000 οπαδοί. Δυστυχώς το Ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι ανταγωνιστικό. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός απέχουν έτη φωτός απ΄ όλους τους υπόλοιπους, ενώ ο Άρης είναι μια κατηγορία από μόνος του. Εάν θέλεις να ξεχωρίσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον δισεκατομμυρίων δυστυχώς δεν μπορείς να στηρίζεσαι στις υποδομές ή έστω σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αυτές, όταν βέβαια θέλεις άμεσα αποτελέσματα. Προσωπικά, ανεξαρτήτως πούρων, λαθών, συνεργατών κ.λ.π θα θεωρώ το πέρασμα του Λιανού από την ομάδα επιτυχημένο.

IWN1998 είπε...

Δυστυχώς αυτοί φαίνεται πως είμαστε. Άντε 3000 στο ποδόσφαιρο και 1000 στο μπάσκετ. Λυπάμαι αλλά η υπόθεση και με τα διαρκείας αυτό δείχνει. Δεν λέω πως περίμενα μέσα σε αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κοσμάκης να γίνονται ουρές για τα διαρκείας αλλά θεωρούσα ότι θα σπάζαμε μάλλον εύκολα το περυσινό νούμερο των 996.

Όσο για το μπάσκετ επαναλαμβάνω ότι καταλαβαίνω τον Costa άλλα μάλλον καταλαβαίνω και το Λιανό... Απλά επαναλαμβάνω ότι αν ο Λιανός έβγαζε έστω και ένα ταλέντο από τα σπλάχνα της ομάδας, θα έφευγε με πιο ψηλά το κεφάλι και ίσως είχε και λίγο κόσμο παραπάνω να τον υποστηρίξει πέρυσι. Περπέρογλου και Ουίστον είναι στάχτη στα μάτια BR, ιδίως ο δεύτερος.

Και δυστυχώς το τρίτο μπάτζετ στην Ελλάδα που ξόδεψε πέρυσι, το ξαναλέω, κατέρρευσε ακόμα και στο Ελληνικό πρωτάθλημα, με ένα απαράδεκτο κατα διαστήματα προπονητή, με τύπους σαν τον Νίκολιτς, που ήρθε για τη σύνταξη και γενικά με κενά παντού πολύ χειρότερα στην πράξη απ' αυτά που είχε η πιο "φτωχή" ομάδα του Μάρκοβιτς που προκρίθηκε στην Ευρωλίγκα.

br fun_atic είπε...

Θεωρώ ότι ο Λιανός και ο Τσακίρης μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό. Και οι δύο προσπάθησαν να ανεβάσουν γρήγορα τον Πανιώνιο ξοδεύοντας χρήματα, χωρίς να στηρίζονται ιδιαίτερα στις ακαδημίες.
Το περσινό πρότζεκτ και των δύο απέτυχε, ο Λιανός αποχώρησε επειδή δεν άντεξε άλλο τα έξοδα, την έλλειψη προοπτικής και την αγωνιστική αποτυχία, ενώ ο Τσακίρης παραμένει διότι υπάρχει και η προοπτική του γηπέδου. Διαφορετικά δεν θα είχε κανένα λόγο να δαπανά χρήματα γιά 966 διαρκείας. Με δεδομένο ότι και οι δύο προσπάθησαν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο και εέιχαν και επιτυχίες δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο ένας θεωρείται πετυχημένος και Πανιώνιος και ο άλλος όχι.
Είναι βέβαιο πως αν ταυτόχρονα με τον Λιανό αποχωρούσε και ο Τσακίρης, το ποδοσφαιρικό τμήμα θα βρίσκονταν στο ίδιο ή σε ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο ακριβώς επειδή κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα έξοδα αλλά και επειδή δεν μπορούμε να ελπίσουμε σε άμσε ενίσχυση από τα τμήματα υποδομής.