Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Γίγαντες με Ξύλινα Πόδια

Το brfunatic είναι στην ευχάριστη θέση να δημοσιεύσει για δεύτερη φορά κείμενο φίλου της σελίδας. Νομίζω ότι πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο θα προβληματίσει όλους μας, δίνοντάς μας παράλληλα το έναυσμα για μια πολύ γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Καράβολα για το κείμενό του, αλλά και για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο brfunatic.

«Κύριε Τσακίρη έχουμε μιλήσει από κοντά 2 φορές, την μία στη συνέλευση της ΠΑΕ το Δεκέμβρη του 2006 και άλλη μια 2 μήνες αργότερα σε μια εκδήλωση της Λέσχης. Σε αυτές τις εκδηλώσεις είχατε πει ότι σας ενδιαφέρει να δημιουργήσετε μια οικονομικά αυτόνομη εταιρεία. Σε αυτό συμφωνούσαμε και εδώ διαφωνώ με κάποια Πανιώνια μπλόγκ καθώς θεωρώ ότι αυτό είναι το στοίχημα της επόμενη χρονιάς.

Διαβάζω σήμερα στην Sportday ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός μέχρι το 2008 έχει 63 εκ. άνοιγμα παρά τα τεράστια έσοδα που είχε από το Τσάμπιονς Λήγκ αλλά και από τις οικονομικές συμφωνίες της με χορηγούς και τηλεόραση. Επίσης διάβασα την ανακοίνωση της ΠΑΕ Πανιώνιος στην οποία αναφέρεται ότι μόνο για την προηγούμενη χρονιά υπήρχε ένα ανοιγμα 6.5 εκ. ευρώ.

Η διαφορά όμως Πανιωνίου - Ολυμπιακού είναι κύριε Πρόεδρε ότι στον Ολυμπιακό θα βρίσκονται πάντα άνθρωποι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια για να καλύπτουν τέτοια χρέη. Σε εμάς αυτό είναι απίθανο. Η καλή λειτουργία της ΠΑΕ είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου για μας. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο των γιγάντων με πήλινα πόδια ΠΑΕ αυτό είναι μονόδρομος.

Με αυτό το σκεπτικό κατανοώ απόλυτα την πολιτική των δανεικών παικτών καθώς μπορούν να δώσουν μια κάποια ποιότητα με ελάχιστο κόστος. Θα πρέπει βέβαια να συμπληρωθεί και με μια πολιτική προώθησης ελλήνων παικτών από τις ακαδημίες, κάτι που το ακούμε χρόνια αλλά έμπρακτα ελάχιστα το βλέπουμε. Δεν κατανοώ καθόλου την περσινή διαχείριση της ΠΑΕ και αναρωτιέμαι πως ένας πετυχημένος επιχειρηματίας όπως εσείς αφήσατε να σας ξεφύγει τόσο ο έλεγχος αλλά και το άνοιγμα της ΠΑΕ. Αυτό που καταλαβαίνω πάντως και διορθώστε με αν κάνω λάθος είναι ότι το μοντέλο της διαχείρισης από τρίτους (εκτός του μεγαλομετόχου) των οικονομικών της ΠΑΕ μάλλον εκ των πραγμάτων απέτυχε.

Πολύ θα ήθελα πέρα από την ανακοίνωση του ποσού του ανοίγματος η ΠΑΕ να μας εξηγούσε και γιατί δημιουργήθηκε αυτό το άνοιγμα. Με απλά λόγια δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και να πούμε ότι φταίει ο Ρεκόμπα και το συμβόλαιο του. Το άνοιγμα όμως είναι 6 τέτοια συμβόλαια σύμφωνα με αυτά που έχουμε μάθει από τον αθλητικό τύπο. Σαν μέτοχος θα κάνω την ίδια ερώτηση στη συνέλευση του Δεκέμβρη, πιστεύω όμως ότι πρέπει να δοθεί τώρα που στήνεται η νέα ομάδα μια πειστική εξήγηση.

Μπορώ να πω ότι είμαι ένας από τους ελάχιστους που αν και καταλαβαίνουν την επικοινωνιακή ανάγκη για την ανανέωση της συνεργασίας με το Ρεκόμπα διατηρούσα τις έντονες επιφυλάξεις μου για το οικονομικό μέρος. Όμως από τη στιγμή που η ΠΑΕ αποφάσισε να τον κρατήσει θα πρέπει να τον εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Είναι πιστεύω μια μεγάλη τιμή αλλά και ένα μεγάλο σχολείο για έφηβους ποδοσφαιριστές να προπονούνται ή να παίζουν μαζί του.

Θα ήθελα λοιπόν να επαναληφθούν σε τακτά διαστήματα οι αγώνες που γίνονταν παλιά ανάμεσα στην κανονική ομάδα και στις ομάδες των νέων στη Νέα Σμύρνη, και μάλιστα να είναι ανοικτοί για το κοινό ώστε και οι νέοι να αποκτούν εμπειρίες κόντρα στους μεγάλους αλλά και οι φίλαθλοι να γνωρίζουν τη νέα γενιά που έρχεται.

Επίσης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για καλύτερες χορηγίες τώρα που ο Ρεκόμπα είναι από την αρχή στην προετοιμασία μαζί μας. Όμως ότι και να κάνει ο Ρεκόμπα η ο Εστογιάννωφ που μόλις διαβάζω ότι σωστά αποκτήθηκε το 100% των δικαιωμάτων του και συγχαρητήρια στη διοίκηση γι αυτό, το άνοιγμα είναι πολύ μεγάλο, όχι μόνο για έναν άνθρωπο αλλά και για μια ομάδα ανθρώπων. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι φίλαθλοι με κύρια ευθύνη του αθλητικού τύπου που τους διαπαιδαγώγησε έτσι, αντιμετωπίζουν τους προέδρους όχι σαν ανθρώπους με διάθεση για προσφορά όπως στην πραγματικότητα είναι αλλά μόνο σαν απύθμενα πορτοφόλια. Τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές ζήσατε και εσείς πέρσι μετά το ματς με την Ξάνθη. Ένα τέτοιος άνθρωπος και όχι πορτοφόλι (με τεράστια συνεισφορά και τον ευχαριστώ προσωπικά γι αυτό) μόλις αποχώρησε από το μπάσκετ με αποτέλεσμα τα σύννεφα να πυκνώσουν απίστευτα πάνω από το καμάρι του Συλλόγου της δεκαετίας του 80 και του 90. Πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχιστούν τα εξωφρενικά ανοίγματα θα έχουμε και στην ΠΑΕ παρόμοια προβλήματα.

Σας έχω ακούσει πολλές φορές να αναφέρεστε στο Νέο Αθλητικό Κέντρο το οποίο θα δημιουργήσει έσοδα για την ΠΑΕ. Διαβάζοντας την ανακοίνωση της ΠΑΕ αναρωτήθηκα: Αν υπήρχε το Νέο Αθλητικό Κέντρο τα επιπλέον έσοδα που θα είχαμε σύμφωνα με τις αναλύσεις και τους υπολογισμούς της ΠΑΕ θα κάλυπταν το άνοιγμα αυτό των 6.5 εκατομμυρίων; Αν η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι αρνητική, τότε το πρόβλημα της περσινής διαχείρισης των πόρων της ΠΑΕ μεγιστοποιείται. Στην ίδια σημερινή εφημερίδα που γράφει για τον Ολυμπιακό (sportday) αναφέρεται ότι μετά την αποπληρωμή των χρεών του το Καραϊσκάκη θα έχει 6 εκ. έσοδα τον χρόνο, δηλαδή ποσό μικρότερο από το περσινό μας άνοιγμα. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πιο πιθανό τα έσοδα από το Νέο Αθλητικό Κέντρο να μην μπορούν να καλύψουν τέτοια ανοίγματα. Κατά συνέπεια θα πρέπει η ΠΑΕ με τα μέσα που διαθέτει πρώτα από όλα να μειώσει τα έξοδα της και στη συνέχεια να προσπαθήσει να εκλογικεύσει τους φιλάθλους μας. Δεν πρέπει να δημιουργούνται ελπίδες στον κόσμο που δεν στηρίζονται σε στέρεες βάσεις. Δεν πρέπει να πιστεύει ο κάθε φίλαθλος ότι αν χτίσουμε το Νεο Αθλητικό Κέντρο ξαφνικά η ΠΑΕ θα μπορεί να αγοράζει Ρεκόμπες σε ετήσια βάση. Το θαύμα με το Ρεκόμπα έγινε μια φορά. Η βελτίωση της εικόνας του Συλλόγου έρχεται αργά αργά και όχι με φωτοβολίδες. Πηγαίναμε για 24 χρόνια πίσω (1974-1998), δεν καλύπτονται αυτά αμέσως.

Τέλος χαίρομαι για την απόφαση σας στα παιδικά διαρκείας. Αν θυμάστε από το Δεκέμβρη του 2006 σας είχα πει για την ανάγκη μετατροπής της 4 σε οικογενειακή θύρα. Αν και αυτό δεν συνέβει θεωρώ ότι με την απόφαση σας αυτή γίνεται ένα σημαντικό βήμα. Αν και πέρσι παρακολούθησα μόνο ένα παιγνίδι του Πανιωνίου (αυτό με τον Ολυμπιακό) μόνο και μόνο για να δουν τα παιδιά μου τον Ρεκόμπα να φοράει τη φανέλα του Πανιωνίου φέτος θα στηρίξουμε την ομάδα με αγορά διαρκείας. Ελπίζω ότι το ίδιο θα κάνουν και όλοι οι άλλοι Πανιώνιοι που για οποιονδήποτε λόγο έχουν αποστασιοποιηθεί από την ομάδα. Ήρθε νομίζω η ώρα να δειξουμε την δύναμη μας και να σας δώσουμε την ευκαιρία να τη διαχειριστείτε. Μετά μπορούμε να σας κρίνουμε όσο θέλουμε, πρώτα όμως πρέπει να σας εμπιστευτούμε. Εγώ προσωπικά θα το κάνω καθώς θεωρώ την απόφαση σας για τα παιδικά διαρκείας μια καινούργια αρχή. Ελπίζω ότι η εικόνα της ΠΑΕ όχι τόσο αγωνιστικά αλλά κυρίως εξωαγωνιστικά να δικαιώσει την απόφαση μου αυτή.

Βασίλης Καράβολας»

5 σχόλια:

τρελοπανιωνιος είπε...

τον RECOBA απο την αρχη που τον αποκτησαμε ελεγα οτι πρεπει να τον εκμεταλευτουμε και αγωνιστικα αλλα και για την εμπειρια και το ονομα που εχει,ειναι μονος του οπως λεει και ο φιλος στην αναρτηση ενα σχολειο ενα πανεπιστημιο θα ελεγα...πρεπει να υπαρξει καποιος εσωτερικος κανονισμος ωστε εκτος απο τον Τζαβελα,Μανιατη,Κοντοε φετος να παιξουν η εστω να εχουν καποιες ευκαιριες και οι Σιοβας, Κοιλιαρας, Λουκινας, Σιμωσης Οι μεγαλες ομαδες πλεον ετσι γινονται με τα φυτωρια τους Μπαρτσελονα,Αγιαξ τρανα παραδειγματα...Πρεπει η ομαδα να ειναι ανεξαρτητη οικονομικα... ο Π ανιωνιος πρεπει να εχει παντα 2 με 3 θεσεις στην 11 απο παικτες που θα βγαζει απο τα σπλαχνα του ! ειναι μεγαλη υποθεση ωστε να μπορεσει να αντεξει σε ψιλα στανταρ η ομαδα μας... φετος εχω δει καλες κινησης μεχρι τωρα...Τα διαρκειας που εχει δωσει η ΠΑΕ ειναι ελαχιστα μεχρι τωρα πρεπει και εμεις να κανουμε κατι για την ομαδα , μας εχει αναγκη...

br fun_atic είπε...

Σέβομαι ιδιαίτερα την προσπάθεια του κου Τσακίρη, η οποία μεταφράζεται σε κόπο και έξοδα. Θα ήθελα να ξέρω όμως να κάνω μερικές απλές ερωτήσεις που αφορούν στα οικονομικά.
1. Εάν αύριο το πρωί έπαυε ο κος Τσακίρης να ασχολείται με τον Πανιώνιο, ποιο θα ήταν το άνοιγμα που θα είχε να αντιμετωπίσει ο επόμενος ιδιοκτήτης; Ή απλούστερα πόσα χρήματα οφείλει συνολικά η ομάδα, εάν συνυπολογιστούν και τα παλιά που ρυθμίστηκαν με τον νόμο Βενιζέλου;
2. Στην ίδια περίπτωση ποιο θα ήταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του προπονητικού κέντρου της ομάδας, αλλά και η σχέση της eternal, δηλαδή της εταιρείας που αν δεν κάνω λάθος δημιουργήθηκε προκειμένου να προβεί στην εμπορική εκμετάλλευση του σήματος του Πανιωνίου, με την ομάδα;
3. Με δεδομένο ότι το γήπεδο θα δημιουργηθεί με κεφάλαια του κου Τσακίρη και η όλη δαπάνη θα αποσβεσθεί από την εκμετάλλευση των εμπορικών χρήσεων, σε πόσα χρόνια το γήπεδο θα μπορεί να εκμεταλλευτεί αποκλειστικά από τον Πανιώνιο; Ποια έκταση των εμπορικών χρήσεων είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου και να υπάρξει σύντομη απόσβεση και παράλληλα οικονομική αυτοδυναμία του συλλόγου;

vassilis είπε...

Τα χρέη των προηγούμενων ετών από όσο ξέρω έχουν γίνει μετοχές. Συνεπώς δεν υπάρχουν. Ούτε και χρέη πριν το νόμο Βενιζέλου.

Όμως δεν γίνεται κάθε χρόνο να αγοράζει κάποιος όσο καλή διάθεση και να έχει μετοχές αξίας 3 και πάνω εκ.ευρώ.

Αυτή είναι η κύρια ερώτηση πίσω από αυτό το γράμμα μου. Μια ερώτηση που με αυτά που διαβάζουμε για τον ΟΣΦΠ, την ΑΕΚ και άλλες ομάδες είναι επίκαιρη.

Β. Καράβολας

re-la-re είπε...

Δυστυχώς αυτοί είμαστε, παρολάκηδες που κάνουμε κριτική αλλά όταν έρθει η ώρα να βάλουμε το χέρι στην τσέπη εξαφανιζόμαστε.

Τα 293 διαρκείας είναι η επιβεβαίωση του σχολιασμού του φίλου για την αντίληψη που υπάρχει στον κόσμο για τον πρόεδρο.

Λέμε λέμε ότι πρέπει να στηριχθεί φέτος η ομάδα από όλους αλλά όταν έρθει η ώρα για το μαλλί παπαλα.

Κατά τα άλλα η επιστολή βάζει ενδιαφέροντα ερωτήματα. Διαφωνώ σε κάποια σημεία της, όπως στο θέμα του Ρεκόμπα γιατί πιστεύω ότι πρέπει να επενδύσεις σε παίκτες για να έχεις έσοδα. Αλλά που να την πω αυτή την άποψη με τα 293 διαρκείας και να μην με πάρουν με τις πέτρες; Δεν είχα σκεφτεί ποτέ τη σύνδεση του ελλείματος με τα έσοδα από το καινούργιο γήπεδο.

Νομίζω ότι με ευκαιρία την επιστολή αυτή αλλά και την κακή ανταπόκριση στα διαρκείας πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε τι πρέπει να γίνει και από εμας στο νετ και από τους οργανωμένους αλλά και από την ΠΑΕ για να πληθύνουμε.

IWN1998 είπε...

Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε αέναα στον Πανιώνιο, να διαχειριζόμαστε τα ετήσια χρέη με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και μάλιστα μόνο με τον κ.Τσακίρη κατ'ουσίαν μόνον επενδυτή.
Γι' αυτό έχει σημασία η εύρεση περαιτέρω πόρων του συλλόγου μέσω του νέου γηπέδου. Ως τότε πρέπει να προσπαθούμε όσο γίνεται με διαρκείας, Eternal, εισφορές μελών κλπ.
Όσο για παίκτες σαν τον Ρεκόμπα, ΄προσωπικά είμαι υπερ, αρκεί να γίνει σωστή εκμετάλλευση και αγωνιστική και εμπορική. Μόνο έτσι έχουμε κάποιες ελπίδες. Συμφωνώ όμως επίσης ότι όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο ώστε πιθανά ανοίγματα να είναι αντιμετωπίσιμα.