Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Για όποιον έχει κέφι να διαβάσει...

Ανταλλαγή πληθυσμών (κατ’ επιλογή): «Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους πολλοί εκ των κατοίκων της «τέως» Ευρωπαϊκής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη συνέχεια της Τουρκίας, μη θέλοντας να γίνουν υπήκοοι των χωρών που περιήλθαν τα εδάφη τους, με τις Συνθήκες Κωνσταντινούπολης, Λονδίνου, Βουκουρεστίου και Αθηνών, μετανάστευσαν αμοιβαία στις χώρες που πίστευαν ότι ανήκουν κατά παραπάνω ορισμό. Έτσι Μουσουλμάνοι από Ελλάδα Βουλγαρία και Σερβία μετοίκησαν προς μόνιμη εγκατάσταση στη Τουρκία, Βούλγαροι από Ελλάδα και Σερβία στη Βουλγαρία και Έλληνες από Βουλγαρία και Σερβία στην Ελλάδα. Το αυτό και οι Σέρβοι. Από τις παραπάνω χώρες γεγονός ήταν ότι η Τουρκία αντιμετώπιζε τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που έπρεπε να βοηθήσει στη νέα τους εγκατάσταση, όπως επίσης γεγονός είναι ότι για λόγους εθνικής της σκοπιμότητας εφήρμοσε ταυτόχρονα πιεστικά μέτρα εναντίον άλλων φυλετικών, θρησκευτικών υπηκόων μειονοτήτων της, προς εξαναγκασμό σε εκπατρισμό».

Ανταλλαγή πληθυσμών λόγω της Συμφωνίας της Λωζάνης: «Μετά τη γενοκτονία των Ποντίων και τη μικρασιατική καταστροφή το αποκορύφωμα του μέτρου της «ανταλλαγής πληθυσμών» αποτέλεσε το Σύμφωνο για την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που υπογράφθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1923, το οποίο στη συνέχεια κατέστη μέρος της Συνθήκης της Λωζάνης της 24ης Ιουλίου του ίδιου έτους δυνάμει του άρθρου 142 της τελευταίας.
Κατά τη Σύμβαση αυτή η ανταλλαγή δεν ήταν πλέον εκούσια και ελεύθερη αλλά υποχρεωτική και αποτέλεσμα όρου πολεμικής ήττας. Στη Συνδιάσκεψη της Λωζάννης η Ελλάδα, μολονότι αντιτίθονταν στη άποψη και της εκούσιας ανταλλαγής (καταστροφική για τον ευημερούντα Ελληνισμό της Μικράς Ασίας), εντούτοις πιεζόμενη από το ατυχές αποτέλεσμα του πολέμου, δήλωσε να συζητήσει εκούσια και αμοιβαία ανταλλαγή. Η Τουρκία όμως δεν δέχθηκε ούτε εκούσια ούτε αμοιβαία αλλά υποχρεωτική. Μάταια το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαμαρτυρήθηκε για κήρυξη της Εκκλησίας «εν διωγμώ». Αλλά και οι διαμαρτυρίες της τότε ελληνικής κυβέρνησης προς τη Τουρκία και τις Μεγάλες Δυνάμεις υπήρξαν ατελέσφορες.
Τελικά η Συνδιάσκεψη απεφάνθη ότι αν και μισητό αυτό καθ΄ αυτό το μέτρο της υποχρεωτικής ανταλλαγής ήταν το μόνο ενδεδειγμένο στη περίπτωση και συνέστησε την αποδοχή αυτής με τον όρο να εξαιρεθούν οι Έλληνες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης και οι Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης».
Συνεπώς οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης ακριβώς επειδή εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών δεν υπέστησαν την υποχρεωτική εκτόπιση, αλλά ήταν καθαρά θέμα δικής τους επιλογής η μετεγκατάσταση στην Ελλάδα ή όχι. Στο σημείο αυτό υπάρχει και μια τεράστια ποιοτική διαφορά. Οι Έλληνες της Ιωνίας έφυγαν κυνηγημένοι από το μαχαίρι των Τσετών. Εγκατέλειψαν σπίτια και περιουσίες. Όσοι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης θέλησαν, ο καθένας για τον δικό του λόγο, να μετεγκατασταθούν στην Ελλάδα, είχαν την άνεση να φέρουν μαζί τους τα υπάρχοντά τους ή να εκποιήσουν την περιουσία τους.
Η έννοια του προσφυγικού σωματείου είναι ότι το σωματείο προϋπήρχε στην Μικρά Ασία και με την υποχρεωτική εκτόπιση των αθλητών του και τη δήμευση των αθλητικών του χώρων μετεγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Ας δούμε τι ακριβώς έγινε με την Ά.Ε.Κ όπως προκύπτει από τη wikipedia:
« Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (A.E.K) είναι αθλητικός σύλλογος που ιδρύθηκε το1924 στην Αθήνα. Η ιδρυτική συνέλευση έλαβε χώρα στις 30 Μαίου 1924. Η ιστορία της ΑΕΚ ξεκινά πολύ πιο πριν, από την Κωνσταντινούπολη, η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου συγκέντρωνε μεγάλη πληθυσμιακή κοινότητα Ελλήνων, όπως και η Θεσσαλονίκη και η Σμύρνη, εκτός του τότε ελληνικού κράτους. Τομείς όπως το εμπόριο, η ναυτιλία, η βιοτεχνία, ο πολιτισμός, η μουσική βρίσκονταν σε μεγάλη ακμή. Ο αθλητισμός δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα αυτό με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αθλητικοί σύλλογοι με πρωτεύον άθλημα το στίβο. Το ποδόσφαιρο δεν είχε μπει ακόμη στη ζωή των Ελλήνων αφού περίμενε τους ποιμένες του (Άγγλοι) να το διαδώσουν μέσω των ναυτικών που προσέγγιζαν το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Άλλωστε το ίδιο σκηνικό είχε διαδραματιστεί και σε άλλες χώρες. Το ποδόσφαιρο αγαπήθηκε από τους Έλληνες της Πόλης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι. Τα κυριότερα ομογενειακά αθλητικά σωματεία ήταν η «Ένωση Ταταύλων», το «Πέρα Κλουμπ», ο «Ερμής» του Πέραν, ο «Μέγας Αλέξανδρος» Βαθυρύακος, ο «Ήφαιστος», το αθλητικό τμήμα της Ροβερτείου Σχολής κ.λπ. Έμβλημα της ΑΕΚ είναι ο δικέφαλος αετός και τα χρώματα της είναι το κίτρινο (αρχικά χρυσό) και μαύρο».
Μέχρι εδώ δεν υπάρχει σύλλογος με την επωνυμία Α.Ε.Κ. Συνεπώς ουδέποτε εκτοπίστηκε, ούτε μετεγκαταστάθηκε, ούτε βέβαια μπορεί να θεωρηθεί προσφυγικός, όπως βέβαια και οι Κωνσταντινοπολίτες δεν μπορούν να θεωρηθούν πρόσφυγες (ασφαλώς και είναι Μικρασιάτες) για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
Ας πάμε λίγο στο χρονικό της ίδρυσης του αθλητικού σωματείου Α.Ε.Κ:
« Η απόφαση για τη δημιουργία της Α.Ε.Κ. είχε παρθεί στο πατάρι του μαγαζιού αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου, που βρισκόταν στην τότε στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου. Τα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου σωματείου ήταν πάνω από 40, ανάμεσα στους οποίους οι: Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (πρώτος πρόεδρος της Α.Ε.Κ., διετέλεσε υπουργός και βουλευτής του Ελ. Βενιζέλου), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος για δεκαετίες στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), Κων/νος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης, Γιάννης Χρυσαφίδης, Κώστας Χρυσόπουλος, Βασίλης Φρυδάς, Φίλιππος Φλωρίδης, Αλέξανδρος Στρογγυλός, Λευτέρης Παξιμαδάς, Χρίστος Αλεξανδρίδης.
Η επιλογή ως προς το όνομα δεν έγινε τυχαία, αφού ο σύλλογος ιδρύθηκε από πρόσφυγες, που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής. Για πολλές δεκαετίες, από το 1930 ως το 2003, το γήπεδο της ΑΕΚ βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Άλλοι φίλαθλοι Κων/πολίτες της ελληνικής επαρχίας δημιούργησαν πάνω από δέκα παρόμοιες Ενώσεις σε όλην την Ελλάδα, οι περισσότερες από τις οποίες δεν υφίστανται πλέον. Το 1925 ιδρύθηκε η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης που το 1929 συγχωνεύθηκε (απορροφήθηκε) από τον ΠΑΟΚ. Το1929 ιδρύθηκε η ΑΕΚ Τρίπολης. Επίσης με βάση τον κατάλογο των επίσημων ποδοσφαιρικών σωματείων το 1935 υπήρχαν τα εξής σωματεία: Α.Ε.Κ. Καβάλας, Α.Ε.Κ. Καλαμών, Αθλητική Ένωσις Κων/πολεως Πατρών, Πανθεσσαλική Αθλητική Ένωσις Κων/πολεως, Γ.Σ. Α.Ε.Κ. Κομοτηνής και στο κέντρο ο Π.Ο. Κων/πολεως Ν. Αστήρ και η Ένωσις Κων/πολεως (Πειραιάς)».

Όσο και να προσπαθεί ο συγγραφέας του κειμένου δεν μπορεί να πείσει ότι το αθλητικό σωματείο με την επωνυμία Α.Ε.Κ είναι προσφυγικό, διότι όπως και ο ίδιος έμμεσα παραδέχεται ουδέποτε η Α.Ε.Κ εκδιώχθηκε από την Μικρά Ασία, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν προϋπήρχε, αλλά ιδρύθηκε στην Αθήνα από Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Νομίζω πως ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του...

Το παρόν κείμενο αποτελεί συρραφή κειμένων δημοσιευμένων στην wikipedia, τα οποία όμως αρκούν για να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και να εξάγει ο καθένας τα συμπεράσματά του, περί της υποτιθέμενης άγνοιας ιστορίας εκ μέρους των Πανιώνιων.

29 σχόλια:

zamis είπε...

Ωραιος και σωστος!
Διαβαστε το παρακατω,αν και θα εξαγριωθειτε,να ξερετε τι λενε οι ''θεωρητικοι''του αεκ.Ο ''κυριος''αυτος ειναι τακτικοτατος σχολιαστης στο Φιλαθλο,ο οποιος διαφημιζει και το μπλογκ του.Εννοειται οτι τους εστειλα(στο Φιλαθλο)ηδη μεηλ.








'' Κι ο Πανιώνιος έγραψε την δική του ιστορία. Με το πανώ το εμετικό που κόσμησε το κωλογήπεδο το δημοτικό της ομάδας με το νέο ΑΦΜ. Της απόλυτης κωλομπαρίστικης πλατείας των μαζεμένων αδερφών και της συχνής συνεύερεσης της βίζιτας. " ντροπή της προσφυγιάς, δερβέναγες του ΠΟΚ". Ρε άντε γαμηθείτε απο δω, κωλόμπεα και τσολακίδια σταγονίδια, μια ζωή χαμούρες και πληρωμένοι, λαδωμένοι απο την εκάστοτε ομάδα της εξουσίας μπας και υπάρξετε με την πώληση παικτών, ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΤΛΩΝ, που μιλάτε κιόλας.
Βρήκατε και τα κάνετε, και φυσικά δίνω συγχαρητήρια για την σημερινή νίκη. Σκοτώσατε τον καλωδιωμένο της εντατικής. Αλλά η ιστορία θα γράψει οτι κερδίσατε την ΑΕΚ. Και παίξατε για την ιστορία σας. Και καλά κάνατε. Γουστάρω να παραδέχομαι την ανυπαρξία μου. ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΣΑΣ - ΤΟ 1890 ΛΕΕΙ Η ΠΟΥΤΣΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ- ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΤΕ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΟΥΒΛΑΤΖΉΔΙΚΟΥ ΚΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΆΡΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ - ΝΑ ΜΗ ΛΕΩ ΟΝΟΜΑΤΑ- ΣΚΑΣΤΕ. ΔΙΟΤΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1922 . ΤΗΝ ΕΙΧΑΤΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ; ΤΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΣΤΕ; Η ΤΟΣΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΊ, Η ΚΟΠΑΔΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΤΙΟΥ; ΜΠΑ, ΣΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝΩ. ΑΠΛΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ είστε. Και βέβαια δικαιούστε να κερδίσετε την γνήσια ομάδα και να το πανηγυρίσετε, αλλά μέχρι εκεί. Διότι μια ζωή γουστάρετε τις ομάδες που σας γαμούν. Θυμηθείτε πόσους έχετε κυνηγήσει (μέχρι κι εσείς τους είχαταε πάρει χαμπάρι) επειδή φοράγανε μια πουλημένη φανέλα. Και μιλάτε; Τσέτες και Κούρδοι του φιλοδpωρήματος.''
http://steven-avramidis.blogspot.com/

br fun_atic είπε...

Ο καθένας δείχνει το επίπεδο του...
Η ιστορία όμως δεν αλλάζει...

Θα ήθελα να κάνω μια σημαντική διευκρίνηση:
Εννοείται ότι δεν θέλω να δημιουργήσω έριδες ανάμεσα σε Μικρασιάτες. Δεν αμφισβητώ τις κοινές ρίζες με τους Κωνσταντινουπολίτες. Άλλωστε και η ομάδα μας διαθέτει πολλούς οπαδούς που έλκουν την καταγωγή τους από την Πόλη.

Αμφισβητώ όμως τον χαρακτηρισμό της Α.Ε.Κ ως προσφυγικού σωματείου για τους λόγους που αναφέρω παραπάνω.

Ένας Έλληνας που έφυγε από την Κων/πολη το '22 φοβούμενος την οργή των Τούρκων μπορεί να επιφυλάξει για τον εαυτό του τον χαρακτηρισμό "πρόσφυγας". Ο όρος αυτός μπορεί και να θεωρηθεί δόκιμος σύμφωνα με τον ορισμό του πρόσφυγα της ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε ( ο οποίος βέβαια είναι κατά πολύ μεταγενέστερος).

Προσωπικά δεν τον ασπάζομαι για τον απλό λόγο:1. από τότε έχει απαγορευθεί η αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών και 2. ότι ο Έλληνας της Κωνσταντινούπολης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Έλληνες της Μικράς Ασίας είχε την επιλογή να παραμείνει (όπως και έγινε με χιλιάδες) ή να διαθέσει κατά το δοκούν τα υπάρχοντά του. Δεν έφυγε κυνηγημένος και υπό την απειλή άτακτων σωμάτων στρατού. Στα δικά μου μάτια αυτός δεν είναι πρόσφυγας.

Αυτό όμως που αποδεικνύει το κείμενο που ανέβασα και μάλιστα πέρα κάθε αμφιβολίας είναι ότι η Α.Ε.Κ δεν είναι προσφυγικό σωματείο γιατί απλά δεν προϋπήρξε στην Μικρά Ασία... Συστάθηκε σε ένα πατάρι στην Αθήνα, εγκαταστάθηκε στη Ν. Φιλαδέλφεια για να καπιλευτεί τον προσφυγικό Ελληνισμό και από τότε μας πλασάρει το σλόγκαν της προσφυγιάς.

Ως απάντηση στο άρθρο που ανέβασες (και μόνο και μόνο επειδή είναι προκλητικός) θα πω ότι η Α.Ε.Κ δημιουργήθηκε σε ένα πατάρι και εκεί θα καταλήξει...

Ron Barceló είπε...

Ορθά κ ιστορικά αποδεδειγμένα όλα αυτά. Η όλη διαμάχη που έχει ξεσπάσει τελευταία (με αφορμή το πανό) για το ποιος ειναι πιο πρόσφυγας με βρίσκει κάθετα αντίθετο.
Δεν χαρακτηρίζουν την πανιώνια νοοτροπία τέτοια διαχωρισμοί. Ούτε πιστεύω ότι αξίζει να απαντήσουμε σε εκείνους που μας θεωρούν ανιστόρητους. Είναι απλά παραπληροφορημένοι άνθρωποι που επέλεξαν να υποστηρίζουν το αεκ, λόγω κυρίως της ανάγκης αντιστάθμησης της αθηναικού - πειραιώτικου κατεστημένου. Είναι οι ίδιοι που χλεύαζαν σε εκείνο το 5-0 στα play-off. Που έκλεψαν τον Ταμ. ΠΟυ δηλητηρίασαν το μυαλό του Γρηροράκη κ του κάθε Γρηροράκη που θέλει να μεγαλοιαστεί κ αυτός. Είναι οι ίδιοι που μια ζωή μας θεωρούν φτωχούς συγγενείς κ τώρα δεν μπορούν να δεχτούν ότι 'άλλαξαν τα κόζα'. Έστω κ προσωρινά..Οπότε δεν αξίζει να μπαίνουμε στο τριπάκι συγκρίσεων. Αυτό θα τους πονέσει παραπάνω κ θα τους αναγκάσει να δουν τα πράματα αλλιώς.

3

Griniaris είπε...

Όχι να ασχολιόμαστε και με έναν αμόρφωτο γραφικό τυπάκο που μετά την αγαμία η ζωή του στέρησε το μοναδικό τρόπο εκτόνωσης που είχε,την ομαδούλα του.

Και για να σε διορθώσω br,η ΑΕΚ σε ένα πατάρι δημιουργήθηκε αλλά σε ένα υπόγειο θα καταλήξει...

br fun_atic είπε...

Έχω ένα κουσούρι. Είμαι απόλυτα ανεκτικός στην άποψη του άλλου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραποιεί ιστορικά ντοκουμέντα.

Με γειά τους με χαρά τους να είναι Μικρασιάτες. Το ξέρουμε. Να τους υποστηρίζουν και αδαείς πρόσφυγες. Μαγκιά τους. Να μας παρουσιάζονται όμως ως προσφυγικό σωματείο πάει πολύ...

Όταν ανέχεσαι την παραποίηση της ιστορίας σήμερα, ουσιαστικά συναινείς στην μεταβολή της δια παντός. Όπως ξέρεις οι ισχυροί και οι νικητές είχαν πάντα τον τρόπο να αλλάζουν την ιστορία κατά το δοκούν, υπό την προϋπόθεσή ότι δεν βρήκαν σθεναρή αντίδραση απ' όσους η ιστορική πραγματικότητα είχε γραφτεί στο πετσί τους αλλά και στο πετσί των προγόνων τους.

br fun_atic είπε...

Σκεφτείτε και κάτι άλλο... Ένας (όποιος κι αν είναι) που παραποιεί την ιστορία απευθύνεται σε χιλιάδες ανθρώπους που είναι δεκτικοί στο να δεχθούν αμάσητα τα όσα τους πλασάρει.

Όποιου επιπέδου κι αν είναι ο άνθρωπος αυτός είναι επικίνδυνος και πρέπει να δεχθεί τις κατάλληλες και τεκμηριωμένες απαντήσεις. Σε τέτοια ζητήματα δεν υπάρχουν θέματα διατήρησης επιπέδου.

Για να ολοκληρώσω θα σας πω ότι τα κομμάτια που χρησιμοποίησα αυτούσια από την wikipedia τα πήρα επίτηδες, ακριβώς επειδή γράφτηκαν από τους ίδιους τους Α.Ε.Κτζήδες και συνεπώς δεν μπορούν να αμφισβητηθούν απ' αυτούς...

Δεν θέλω να είναι μικρός και συμπαθητικός ο Πανιώνιος. Και αυτό δεν το λέω με φανατισμό. Διεκδικώ όμως το κομμάτι της ιστορίας που μας ανήκει..

br fun_atic είπε...

Συγνώμη κιόλας, αλλά εγώ δεν είδα καμία Α.Ε.Κ στην εντατική σε αγωνιστικό επίπεδο. Ίσα ίσα ήταν η πιο σκληρή μάδα που πέρασε από τη Νέα Σμύρνη φέτος.

Ποδόσφαιρο δεν παίζει ο Νοτιάς, ο Μπαμπ και τα χρέη αλλά οι παίκτες.

Από την ομάδα της Α.Ε.Κ λοιπόν η ουσιαστική έλλειψη ήταν ο Σκόκο (έλειπε και ο Καφές). Και από εμάς έλειπε ο Ρεκόμπα και ο βασικός μας τερματοφύλακας (δεν παίρνω και όρκο ότι ήταν μεγάλη αυτή η έλλειψη...). Κάθε ομάδα έχει ελλείψεις...Τι να κάνουμε ρε παιδιά; Έχουμε καλύτερη ομάδα... Να χαρείτε όμως...Σταματήστε αυτή την κλάψα και τη μόνιμη αδικία. Πιστέψτε με. Έχετε αδικήσει πολύ περισσότερο απ' όσο έχετε αδικηθεί...

lefterix είπε...

Γι'αυτά και γιά αυτά, αποφάσισα γιά τις επόμενες εβδομάδες οι μαντινάδες μου να αφορούν το συγκεκριμένο θέμα...Του ερχόμενου Σαββάτου είναι light, του επόμενου όμως είναι και καυστικές, και συγκινητικές.......

Υ.Γ.Έχουμε πάρα πολλούς πρόσφυγες στην Κρήτη, και έχω ακούσει άπειρες ιστορίες, αληθινές, από ανθρώπους που έζησαν και βίωσαν στο πετσί τους την πραγματική ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ...

br fun_atic είπε...

Θα σου πω και κάτι Λευτέρη...Πρόσφυγες υπήρξαν και στην απέναντι πλευρά. Και μια που το αναφέρεις, υπάρχουν πάρα πολλοί Τούρκοι της Κρήτης που αναγκάστηκαν να φύγουν για τα Τουρκικά παράλια. Δεν το ήθελαν. Πάνω από πολιτική και θρησκεία έχουν την Κρήτη. Ψάξτο και θα δεις...

Οι άνθρωποι αυτοί θεωρούν επίσης ότι ξεριζώθηκαν, δεν ξεχνούν την Κρήτη και κάποιοι μιλάνε και τα Ελληνικά με την δική σας προφορά 90 χρόνια μετά.

Επίσης Κρήτες Μουσουλμανικής πίστης (οι οποίοι όμως όλο και κουβαλάνε εικόνες της Παναγιάς και του Άγιου Γεώργιου) βρίσκονται και στο Συριακό χωριό Ελ Χαμιντιέ. Οι άνθρωποι αυτοί ακούν Κρήτη και κλαίνε. Και όμως δεν μπορούν να πάρουν βίζα για την Ελλάδα. Τα Ελληνικά τα μιλάνε καλύτερα από εσένα και από εμένα...

Όλοι αυτοί που εκδιώχθηκαν από πόλεμο (ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος) είναι πρόσφυγες. Άνθρωποι πονεμένοι. Οι υπόλοιποι μπορούν να ονομαστούν και μετανάστες...Η διαφορά είναι τεράστια...

REDinBLUE είπε...

Αγαπητέ br fun,

Σ΄ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που συγκέντρωσες, το χρειαζόμουν το μάθημα μου.

Παρ' όλα αυτά συνεχίζω να πιστεύω πως οι φανατισμοί δε χωράνε σ' ένα τοσο ευαίσθητο θέμα όπως αυτό της προσφυγιάς. Ναι, κατανοώ πως οι απέναντι κατά καιρούς μας έχουν συμπεριφερθεί με τον πλέον σκληρό και κερδοσκοπικό τρόπο. Ναι, κατανοώ οτι και ο Πανιώνος κόσμος δικαιούται να περάσει κάποια στιγμή στην επίθεση. Αλλά δεν στηρίζω φανατισμούς, που βάζουν παρωπίδες, αποτρέποντας τη δυνατότητα κάποιου να δει τα πράγματα συνολικά. Δεν υπάρχει μια αλήθεια στον κόσμο μας. Live and let live....

Αυτά...

eftichis είπε...

Παληκαρια, σας γραφει ο γνωστος Ευτυχης (μολις του εφτιαξα λογαριασμο google - Κωστης).
Τα υπολοιπα απο τον ιδιο (τον Θεο).

τελικα αφτο το αεκοιδες πηρε
απαντηση απο τον ιστορικο στα μμε

zamis είπε...

Η εννοια της προσφυγιας αφορα ολους μας,ειναι περα απο συνορα,φυλες,θρησκειες κι ο τροπος που την αντιλαμβανομαστε ειναι καθοριστικος για την ανθρωπινη υποσταση μας.
Οποιος την καπηλευεται και αναπαραγει την αγριοτητα της ειναι απλα καταπτυστος.

IWN1998 είπε...

Ξεκινώ αναφέροντας μια πολύ ωραία εκπομπή που έφειξε η ΕΤ3 στη σειρά ΔΙΑΣΠΟΡΑ με θέμα τη Σμύρνη, όπου μάθαμε ότι ξαναλειτουργεί στη Σμύρνη μια νέα μικρή Αγία Φωτεινή και είδαμε κάποιους από τους καμμιά 40 Έλληνες (εκτός επιχειρηματιών) που έχουν παραμείνει στην πόλη αλλά και μερικούς Τουρκοκρητικούς και ιδίως αυτί το φοβερό 80αρη γιατρό να μιλάει άψογα Ελληνικά και να απαγγέλει τις μαντινάδες του με κρητική προφορά (που είσαι Λευτέρη).

Από κει και πέρα δε θα συμφωνήσω απόλυτα με το BR για τους Πολίτες και για την εκούσια επιλογή τους να εγκαταλείψουν την πόλη. Και άμεσα μετά το 22 δεν ήταν εύκολο το να μείνεις εκεί αλλά κυρίως και στην δεκαετία 50 αλλά και 60 και λόγω Κύπρου, υπέστησαν άγριους διωγμούς από Γκρίζους Λύκους και συναφή φασιστοειδή της Τουρκίας και έφυγαν κακήν κακώς και με απώλεια περιουσιών.

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι γείτονές μας στη Νέα Σμύρνη και πολλά μας ενώνουν μαζί τους και σίγουρα δεν μας χωρίζει η όποια ποδοσφαιρική τους υποστήριξη στην ΑΕΚ.

Με την ΑΕΚ μας χωρίζει το ΠΟΚικό της παρελθόν, η προσπάθεια να πνίξει όλους τους άλλους προσφυγικούς συλλόγους και η καπηλεία του προσφυγικού στοιχείου στη Νότια Ελλάδα γιατί στη Βόρεια υπήρχε ο ΠΑΟΚ και η Καλαμαριά σε πιο περιορισμένο βαθμό και η τοπική ιδοσυγκρασία των Βορείων, που κράτησε την ΑΕΚ έξω απ' αυτά τα μέρη.

Για το ΚΟΛΛΕΓΙΟΠΑΙΔΟ τον κο Στήβεν, τι ν' απαντήσω. Είναι προφανές πως η ομάδα του είχε πολλές αδερφάρες ποδοσφαιριστές από το σουβλατζήδικο (Νεστορίδης, Δέδες, Σκρέκης, Θεοφιλόπουλος, Μαύρος, Καλογερόπουλος, Μπάμπης Ιντζόγλου, Κοπιτσής, Μάκος κλπ) οπότε εξ αγχιστείας το έχει πάρει και αυτό το αδερφίστικο.

Και για την Ιστορία ο Πανιώνιος κε Αβραμίδη είχε ιδρυθείσ τη Σμύρνη με δεκάδες αθλητικά τμήματα και η ομάδα σαν ομάδα έγινε πρόσφυγας.
Η ΑΕΚ ιδρύθηκε όπως ιδρύθηκε στην Αθήνα.

Κε Χατζηχρήστο ποιοί είναι ανιστόρητοι λοιπόν;
Να χαίρεσαι τους απόφοιτους του κολλεγίου, που ανέλαβαν με τέτοιο επίπεδο έκφρασης και σκέψης την υποστήριξη των απόψεών σας.

Και κάτι τελευταίο. Εμείς οι ΗΛΙΘΙΟΙ αν μη τι άλλο δεν γκρεμίσαμε το γήπεδο μας επειδή μας το υποσχέθηκαν κάποιοι υπουργοί. Το ποιοί είναι ΗΛΙΘΙΟΙ έχει αποδειχθεί στην πράξη. Η ένταξη στο βιβλίο Γκίνες μένει να γίνει ακόμη.

br fun_atic είπε...

Φίλε μου, ο παππούς μου έφυγε κολυμπώντας από την προκυμαία της Σμύρνης, με μόνη του περιουσία το πορτοφόλι που κρατούσε με τα δόντια. Σώθηκε γιατί ήταν καλός κολυμβητής και κατάφερε να ανέβει σε κάποιο ξένο πλοίο. Για δύο χρόνια έψαχνε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του.

Να σου πω ότι ως οικογένεια έχουμε θρηνήσει έναν ανήλικο πεσόντα πολέμου στον Σαγγάριο, τα κόκκαλα του οποίου δεν ξέρουμε που είναι και επιπλέον ο δεύτερος αδελφός της γιαγιάς μου παρέμεινε γιά δύο ολόκληρα χρόνια αιχμάλωτος πολέμου στα χέρια των Τούρκων. Ξέρεις τι θα πει αυτό;Άστο δεν θέλεις να μάθεις... Ο άνθρωπος αυτός είχε εφιάλτες μέχρι το τέλος της ζωής του.

Όλοι αυτοί οι τύποι λοιπόν δεν πήραν το τραίνο για την Αθήνα, ούτε είχαν το δικαίωμα επιλογής του τόπου εγκατάστασής τους, ούτε είχαν τη διάθεση και τα χρήματα να συγκεντρώνονται σε πατάρια και να δημιουργούν αθλητικές ομάδες. Έπρεπε να δουλέψουν για να ζήσουν.

Την ιστορία αυτών των ανθρώπων δεν είμαι διατεθειμένος να την αφήσω βορά στα νύχια του κάθε ανιστόρητου, ακόμη κι αν θεωρηθώ φανατικός. Όσοι με ξέρετε από τα κείμενά μου και από προσωπική επαφή θα ξέρετε ποιος είμαι και τι κάνω, ιδίως δε αν είμαι φανατικός ή όχι...

Δεν καταδέχομαι να απαντήσω σε συνθήματα. Όποιος έχει τα κότσια να αντιπαραβάλει ιστορικά στοιχεία ιδού...

br fun_atic είπε...

Επειδή ήξερα ότι μπορεί και να παρεξηγηθώ έκανα από το πρωί μια διευκρίνηση.

Βασικά ασχολήθηκα με το κατά πόσο η Α.Ε.Κ είναι προσφυγικό σωματείο. Κάθε αναφορά σε Κων/λίτες ( οι οποίοι είναι καθ' όλα αγαπητοί) έχει να κάνει με το κατά πόσο το 22 ήταν πρόσφυγες ή όχι. Και αυτό γιατί το διάστημα εκείνο ιδρύθηκε η Α.Ε.Κ. Το '22 λοιπόν δεν ήταν πρόσφυγες. Όσοι έφυγαν τότε από την Πόλη το έκανα επειδή το ήθελαν και όχι επειδή εξαναγκάστηκαν από στρατό ή διακρατική συμφωνία.

Είναι άλλου παπά Ευαγγελίο το τι έγινε στην Πόλη το 50 ή το 60 η το 70. Δεν λέω ότι δεν έχουν τραβήξει πολλά από τους Τούρκους οι Πολίτες. Λέω ότι η Α.Ε.Κ δεν είναι προσφυγικό σωματείο.

Δεν καταφέρομαι κατά των Κων/πολιτών. Καταφέρομαι κατά εκείνων που έχουν καπηλευθεί την ιστορία και παρουσιάζονται ως κάτι που δεν είναι. Γιατί οι Α.Ε.Κτζήδες δεν είναι ούτε πρόσφυγες, ούτε αδικημένοι, αλλά γρανάζι στη μηχανή του Π.Ο.Κ που μας πίνει για χρόνια το αίμα.

IWN1998 είπε...

Ο Αβραμίδης δεν είναι άνθρωπος που μπορείς να τον πεις ανιστόρητο. Επειδή υπήρξε συμφοιτητής μου και έτυχε να τον γνωρίζω από 15 ετών και έχει και Μικρασιατική καταγωγή, ειλικρινά λυπάμαι για το πόσο χαμηλά έπεσε στο κείμενο, που έγραψε.

Δυστυχώς όλοι μας σε κάποιες στιγμές πέφτουμε στο βάραθρο του φανατισμού που μας τυφλώνει. Τίποτα δεν είναι άσπρο και μαύρο, μάλλον κυριαρχούν οι αποχρώσεις του γκρίζου και καλό είναι να εκφράζουμε απόψεις με τη γνώση ότι υπάρχει και ο αντίλογος που ίσως δεν έχουμε σκεφτεί και πιθανότατα αυτό που θεωρούμε απόλυτα ορθό είναι σχετικά ορθό ή σχετικά λάθος.

Ο Αβραμίδης θέλησε ν' απαντήσει στη δική μας όποια πρόκληση των πανό με τον τρόπο που φέρονται χούλιγκανς και όχι με τον τρόπο, που αρμόζει σε σκεπτόμενο άνθρωπο.
Δικαιωμά του. Κρίνεται απ' αυτά που γράφει. Και ελπίζω όπως γράφει στην παρουσίαση του στο blog του, τέτοιες συμπεριφορές να μην αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά του, παράδειγμα για κανένα.

Κλείνω επαναλαμβάνοντας ότι η όποια διαφορά με την ΑΕΚ δεν αφορά την ΑΕΚ των Κωνσταντινοπολιτών αδελφών μας αλλά την ΑΕΚ άρπαγα και καταστροφέα των γύρω συγγενών της συλλόγων, που ακόμα και στην πιο διαλυμένη της μορφή, προσπαθούσε όλο το καλοκαίρι να δημιουργήσει αναστάτωση (βλέπε θέμα Μάκου).
Και κε Αβραμίδη, οι συνοδοιπόροι Ψωμιάδηδων και άλλων εκλεκτών στοιχείων της Ελληνικής παραοικονομίας δεν δικαιούνται να ομιλούν για Μπέους και Τσολακάκηδες. Και οι ενταγμένοι σε άρθρα ξεχρεώματος, που κατέληξαν σε νέα χρεωκοπία, τι να πουν για νέα ΑΦΜ του Πανιωνίου. Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα.

br fun_atic είπε...

Σε ποια σχολή εντρύφησε σε αυτό το λεξιλόγιο;

Ίωνα; Κατά τη γνώμη σου είναι προσφυγικό σωματείο η Α.Ε.Κ;

Pav είπε...

Είναι γνωστό σε όλους πόσο καλοί διπλωμάτες είναι οι γείτονές μας οι Τούρκοι.
Ένα χαρακτηριστικό του τρόπου αντιμετώπισης εσωτερικών κρίσεων ήταν και είναι η μετατόπιση της προσοχής της διεθνούς κοινής γνώμης προς ζητήματα παντελώς άσχετα με αυτά που ταλανίζουν το εσωτερικό της χώρας.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουν και στην αεκ την βύθιση του συλλόγου σε επικίνδυνα νερά. Νερά που δεν τα έχουν δοκιμάσει στο παρελθόν και είναι λογικό να τους τρομάζουν αφάνταστα.
Δείτε τη λύσσα με την οποία αντιμετωπίζει ο "κύριος" Αβραμίδης το θέμα του πανώ. Δείτε πως ο κ. Καραλλής οδύρεται στον Nova Sports FM.
Έχουν πανικοβληθεί και έχουν βάλει λυτούς και δεμένους (γαύρους και βάζελους) να μας την πέσουν. Μην ξεχνάτε πως τα τρία "θηρία" δεν θέλουν άλλον στην αγέλη τους γιατί απλά το κρέας δεν φτάνει (βλ. θέσεις εξόδου στο Champions League και Europa League)
Βλέπετε φίλοι μου ο Πανιώνιος άρχισε να γίνεται επικύνδυνος και πέρα από τα εγκωμιαστικά σχόλια θα αρχίσει να τραβάει και βέλη πάνω του.

Εδώ λοιπόν θα διαφωνήσω με το τέλος της ανακοίνωσης του προέδρου μας που λέει πως ο Γολιάθ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βγει από το αδιέξοδό του ενώ τον μικρό δεν θα τον αφήσουν να σηκώσει κεφάλι.
Ε λοιπόν πρόεδρε αν δεν το συνειδητοποίησες αλλάξανε τα κόζια και ήρθαν τα πάνω κάτω και θα κάνεις καλά να συνηθήσεις στην ιδεά πως ο Γολιάθ είναι ο Πανιώνιος τώρα και πως όσο γιγαντονόμαστε τόσο πιο πολύ θα μας σέβονται.

Το είπαμε και παλιά ο σεβασμός επιβάλλεται με την δύναμη. Αυτή άλλωστε είναι και η ιστορία της εξελλικτικής θεωρίας.

Αν δεν το πιστέψει το κεφάλι πώς θα ακολουθήσει και η ουρά πρόεδρε;

Κύριε Τσακίρη είμαστε μαζί σου!!!

Μην ψαρώνετε, όλοι ενωμένοι για έναν τεράστιο ΠΑΝΙΩΝΙΟ, μπορούμε να το καταφέρουμε.

Carpe Diem

IWN1998 είπε...

Η ΑΕΚ δεν μπορεί να ονομάζεται προσφυγικό σωματείο με την έννοια της εκρίζωσής του από τις πατρίδες στην άλλη όχθη του Αίγαιου, στον Πόντο και την Ανατολική Θράκη.

Είναι όμως σωματείο προσφύγων γιατί ιδρύθηκε απ' ανθρώπους με αυτή τη καταγωγή και με σκεπτικό το σωματείο αυτό να τους ενώνει και να τους θυμίζει την κοινή τους ρίζα.

Σημασία όπως ξαναείπα δεν έχει μόνο η προέλευσή σου αλλά και το ιστορικό σου διάβα και το πόσο σέβεσαι αυτές τις αρχικές ιδέες και αντιλήψεις σου.

br fun_atic είπε...

Να σας πω και κάτι άλλο. Εγώ προσωπικά δεν θα έβγαζα ένα τέτοιο πανό. Δεν συμφωνώ με την φρασεολογία του. Αυτό δεν σημαίνει ότι ανέχομαι και τον κάθε ανιστόρητο.

Απάντησα σε όσα γράφτηκαν από τους Α.Ε.Κτζήδες. Έχω βαρεθεί να ακούω τα ίδια και τα ίδια. Έχω βαρεθεί να μου χαϊδεύουν την πλάτη τα χανούμια λέγοντάς μου ότι είμαστε φιλικά σωματεία.

Συγνώμη παιδιά. Στα δικά μου μάτια φιλικό σωματείο είναι ο Εθνικός Αστέρας,ο Πανιώνιος Καισαριανής, η Νήαρ Ήστ, ο Απόλλωνας Σμύρνης (με τις όποιες διαφορές μας), ο Ιωνικός, ο μεγάλος Απόλλωνας Καλαμαριάς και όλα τα άλλα πραγματικά προσφυγικά σωματεία που έχετε καταδυναστεύσει τόσα χρόνια.

br fun_atic είπε...

Βασικός κανόνας της φιλίας και της αλληλεγγύης λόγω κοινής καταγωγής είναι ο σεβασμός. Μου είναι αδιάφορος ο συντοπίτης που δεν με σεβάστηκε ποτέ.

zamis είπε...

Pav,συμφωνω,ενω ολη η ανακοινωση ειναι εξαιρετικη,η τελευταια γραμμη με χαλασε κι εμενα.

Pav είπε...

Καλά έχει αρχίσει πόλεμος στον Nova Sports FM
μεταξύ Πανιωνίων και Αεκτζήδων

amanAM είπε...

Εγώ είμαι Κωνσταντινουπολίτης, έζησα μέχρι τα 18μου με τούρκικη υπηκοότητα διότι δεν μας έδιναν εμάς Ελληνική, παρά την ιθαγένεια μας, και είμαι Πανιώνιος. Μας χρησιμοποιούσαν στην εξωτερική πολιτική εκείνης της εποχής, και μας αρνιόντουσαν το αυτονόητο, το να έχουμε Ελληνικό διαβατήριο. Με άδειες παραμονής μεγάλωσα, σαν αλλοδαπός.

Πρόσφυγες από την πόλη υπήρξαν όχι όμως το 1922, αλλά το 1955, και όσοι δεν διώχτηκαν τότε, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το 1965.

Ο Πανιώνιος εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα όταν τον έδιωξαν από την Σμύρνη. Ο Πανιώνιος είναι και ο ίδιος πρόσφυγας, δεν είναι απλώς ομάδα των προσφύγων.

br fun_atic είπε...

@ΑΜΑΝΑΜ

Όταν έγραψα όσα έγραψα, εσένα είχα στο μυαλό μου. Για κάποιο λόγο και χωρίς να σε ξέρω τόσο καλά ήξερα ότι εσύ θα είχες την μεγαλύτερη κατανόηση και ότι δεν θα παρεξηγούσες τίποτα.

Θα το ξαναπώ άλλη μία φορά και ας γίνομαι κουραστικός.

Εδώ δεν θέλουμε να αποδείξουμε ποιος είναι "πιο" πρόσφυγας από τον άλλο. Σέβομαι και εκτιμώ τους Πολίτες. Είμαστε όλοι Μικρασιάτες και αυτό δεν αλλάζει.Ζούμε σε ένα τόπο που οι πρόγονοί μας λάτρευαν. Δεν είναι βέβαια ο δικός μας. Είτε ήρθαμε ως πρόσφυγες, είτε όχι.Όμως φέραμε μαζί μας δώρα για το καινούργιο μας σπίτι και ένα από αυτά είναι ο Πανιώνιος, για τον οποίο είμαστε περήφανοι

Το θέμα μας είναι αν η Α.Ε.Κ είναι πραγματικό προσφυγικό σωματείο όπως επίσης και το ποια ήταν η στάση της απέναντι σε όλα τα άλλα προσφυγικά - Μικρασιατικά σωματεία διαχρονικά!!!

Και επιμένω και το γράφω με επίγνωση. Η Α.Ε.Κ δεν είναι προσφυγικό σωματείο και λειτούργησε ληστρικά έναντι κάθε Μικρασιατικού σωματείου, χρησιμοποιώντας τον ψευδεπίγραφο τίτλο του προσφυγικού σωματείου.

Ακόμη όμως κι αν δεχθώ ότι η Α.Ε.Κ έχει Μικρασιατικό χαρακτήρα θα καταλήξω στο συμπέρασμα ότι τελικά οι ίδιοι μας οι συμπατριώτες μας φέρθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Δεν έχω αξιώσεις από τους Βάζελους... Έχω αξιώσεις όμως από τους Μικρασιάτες.

zouri1 είπε...

δεν ηξερα ολα αυτα για την Αεκ.Θεωρω οτι ειναι μια ομαδα απο τις "χαμενες πατριδες".Μεσα στα γραφεια τους εχουν μια μεγαλη φωτο απο την Αγιά Σοφιά.Ανεξαρτητα αν εχεις βασει νομου το δικαιωμα να κατσεις ή να φυγεις,απο την στιγμη που αφηνεις την εστια σου εισαι προσφυγας.Φυσικα ειχαν αρχισει τις διωξεις οι Τουρκοι μεσω "πιέσεων".Δεν ξερω αν μπορεσαν να πουλησουν την περιουσια τους.Νομιζω οτι δεν επιτρεποταν.
Ο Πανιωνιος ειναι αλλη περιπτωση.Οπως και οι κατοικοι απο τα παράλια της Μικρας Ασιας ηταν διαφορετικοι απο τους Κωστ/τες.
Δεστε την Τουρκικη ταινια "πληγες του Φθινοπωρου".
Σεβομαι απολυτα την ΑΕΚ,την θεωρουσα προσφυγικο σωματειο αλλα αναθεωρησα με αυτα που εμαθα,αλλα ειναι μια ομαδα απο προσφυγες με ιστορικη εδρα τους μια προσφυγικη περιοχη οπως ειναι η Ν.Φιλαδελφεια.
Δεστε φωτο πως ηταν η Ν.Σμυρνη το 22.Πολλες περιοχες της Αθηνας κατοικηθηκαν απο προσφυγες απο Τουρκια.Κυμα προσφυγων ερχοταν ως το 53 με τον μεγαλο και μαζικο διωγμο απο την πολη.
Αλλο μεγαλο προσφυγικο σωματειο της συχρονης εποχής μας ειναι η Ανορθωση αμμοχωστου.
Ο Πανιωνιος εδω και χρονια γιατι αλλαξαμε γενια που δεν ηξερε τιποτα απο αυτα του 22,προσπαθει να θυμησει τις χαμενες πατριδες.
Τωρα επι τσακιρη προσπαθει περισσοτερο και εχει και ενα μορφωτικο χαρακτηρα η ολη προσπαθεια.
και οπως εχω πει πολλες φορες ολοι αγαπαν τον Πανιωνιο μεχρι νανικησουμε την ομαδα τους.Τοτε ολα αλλαζουν.

re-la-re είπε...

Μην τσιμπάτε, όλα γίνονται για να φύγει η προσοχή του κόσμου από το χάλι τους.

Εγώ ξέρω ότι τα προσφυγικά σωματεία είχαν αλληλεγγύη μεταξύ τους και δεν κοίταζε το ένα (ΑΕΚ) να πνίξει όλα τα άλλα. Συνεπώς δεν έχει νόημα η συζήτηση.

Η συζήτηση είναι για κάτι υποκείμενα σαν τον Αβραμίδη. Μια χαρά τα είπε η ΠΑΕ. Και καλά έκανε που δεν σφράγησε τις επιταγές. Γιατί εμείς δεν είμαστε σαν και αυτούς. Μετά από όλα αυτά όμως είναι καιρός μετά τα Χριστούγεννα να το κάνει.

br fun_atic είπε...

Δηλαδή προτείνεις να τους κάνουμε κατάσχεση στο φλουρί της Βασιλόπιτας; Δεν είναι κακή ιδέα...

lefterix είπε...

Πολύ ντόρος γιά τους ανύπαρκτους....
Χαροπόλεμος ανακοινώσεων,κλπ,κλπ,κλπ...
Μου βγήκανε τα μάτια να διαβάζω δύο μέρες τώρα...
Ε, τι να κάνουμε ρε παληκάρια μου, το ξέραμε ότι ο πνιγμένος θα πινότανε απο τα μαλλιά,και όπως έλεγε ο συγψωρεμένος ο παπούς μου, της κοντής χωλής της φταίνε οι τρίχες...
Πάμε παρακάτω, έχουμε και ένα Αλκαζάρ, μην το ξεχνάμε....